Dodaj do ulubionych

Zasilek przedłużony

15.05.20, 13:48
Do 14 czerwca
Zostajecie do tego czasu z dziecmi w domu czy wysyłajcie do placówek?
Co byscie zrobily w takiej sytuacji: wrocilam w tym tygodniu do pracy, dziecko dostalo się do przedszkola bo jestesmy w grupie uprzywilejowanej, a pracodawca od przyszłego tygodnia wysyla mnie na urlop.
Mam ochotę pójść na zasilek do 14 czerwca 😈
Obserwuj wątek
    • leni6 Re: Zasilek przedłużony 15.05.20, 13:53
      Ja ide na urlop na 2 tygodnie (bo wyjeżdżam, a przedszkole.otwieraja I dzieci mogłyby iść), potem wracam do pracy a dzieci idą do przedszkola. Zastanwiam się tylko czy jak któreś będzie miało katar to mam iść na zasiłek czy L4.
    • slonko1335 Re: Zasilek przedłużony 15.05.20, 14:15
      słabo....niestety zasiłek nie przerywa urlopu musiałabyś na niego iśc zanim Cię wyśle na ten urlop i pamiętaj, ze może wysłać tylko na zaległy...
      • onewoman Re: Zasilek przedłużony 15.05.20, 14:36
        Właśnie wysyla na nie zaległy
        • trampki-w-kwiatki Re: Zasilek przedłużony 15.05.20, 14:49
          To nie składaj wniosku o urlop tylko bierz opiekę.
    • mum2004 Re: Zasilek przedłużony 15.05.20, 14:44
      Chyba z mężem na przemian po tygodniu będziemy zostawać.
    • annika2000 Re: Zasilek przedłużony 17.05.20, 23:02
      Tylko i wyłącznie oipieka. Z jakiej racji masz korzystać z urlopu skoro wcale go nie potrzebujesz, bo masz zagwarantowana opieke
    • mikams75 Re: Zasilek przedłużony 17.05.20, 23:06
      przymuszania do urlopu w terminie pasujacym tylko pracodawcy bym nie tolerowala, wiec wybralabym zasilek a urlop bym wziela w terminie, kiedy bym mogla cos sobie na ten czas zaplanowac.
      • onewoman Re: Zasilek przedłużony 18.05.20, 14:59
        Slowa pracodawcy, ze musimy byc elastyczne. Mam wrazenie ze w tych czasach wielu pracodawcow chce jak najwiecej ugrac dla siebie
        • trampki-w-kwiatki Re: Zasilek przedłużony 18.05.20, 15:04
          Opieka bardziej się pracodawcy opłaca, bo w pełni płaci ją zus. No chyba, że nie siedzisz na opiece cały miesiąc, wówczas pracodawca musi wypłacić pieniądze za dni pracy i weekendy.
          Więc po co ten urlop?
          • onewoman Re: Zasilek przedłużony 18.05.20, 15:16
            Urlop ma byc wykorzystywany częściowo przed wakacjami, zeby pracodawca nie musiał na czas wakacji zatrudniać zastępstwa, gdy bedziemy na urlopie, bo jak powiedzial nie stac go na to.
            Ale to bez sensu bo teraz jak.jestem na urlopie to tez nie ma za mnie zastępstwa.
            Jest to praca z dziećmi i może chodzi o to, ze jest ich teraz mniej.
            Czuje się z tym beznadziejnie i nie mam pojecia co robic jak minie ten tydzień urlopu. Po moim powrocie nastepna osoba ma byc wyslana na urlop.
            • trampki-w-kwiatki Re: Zasilek przedłużony 19.05.20, 11:45
              Aaa, ok. To rozumiem. Niestety, teraz trzeba być trochę solidarnym, czasy są dupne, lepiej żeby ten pracodawca przetrwał niżbyś miała nie mieć pracy.
              Jest pozytyw, opieka to okres nieskładkowy, nie liczy ci się do emerytury. Więc zauważ szklankę do połowy pełną. I wiesz, generalnie bardzo wiele osób nie będzie mieć w tym roku urlopu. Ani pracy.
            • ginger.ale Re: Zasilek przedłużony 19.05.20, 11:52
              Jak Cię wysyła na 2 tyg. to może się dogadacie i krakowskim targiem tydzień zasiłek, tydzień urlop.
              • onewoman Re: Zasilek przedłużony 19.05.20, 12:16
                Na tydzien
    • annika2000 Re: Zasilek przedłużony 18.05.20, 10:05
      Myślę, że zasilek przedłuża do wakacji, a Wy jak sądzicie?
      • ginger.ale Re: Zasilek przedłużony 19.05.20, 13:02
        annika2000 napisała:

> Myślę, że zasilek przedłuża do wakacji, a Wy jak sądzicie?

Mam nadzieję, bo w czerwcu zamierzam zacząć korzystać co drugi tydzień.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Zasilek przedłużony 18.05.20, 15:17
      A nie ma, że jak nie wykorzystasz urlopu to przepada, bo tak z rok czy dwa temu były jakieś zmiany.
      • onewoman Re: Zasilek przedłużony 18.05.20, 15:19
        Ale to jest urlop na ten rok.
    • welcome_back Re: Zasilek przedłużony 18.05.20, 15:46
      Poszłabym na zasiłek.

Moje dziecię najmłodsze pójdzie do przedszkola od lipca.
      • annika2000 Re: Zasilek przedłużony 18.05.20, 15:51
        Sądzisz, że przedłuża zasiłek do końca czerwca?
        • welcome_back Re: Zasilek przedłużony 18.05.20, 17:54
          Oboje pracujemy w takim zakresie z domu, że jakoś to ogarniamy. W wakacje niech już idzie, bo jednak pracuje się tak trudniej wink ale nie chciałabym na nim testować procedur i pierwszej fali powrotów do przedszkoli (u nas jeszcze nie ruszyły). Jak pierwsze tygodnie przedszkole podziała, to potem pójdzie, jeśli będzie dla niego miejsce (jak będzie ktoś inny pilniej potrzebował, to niech skorzysta).
    • mama0208 Re: Zasilek przedłużony 20.05.20, 12:46
      No właśnie przedłużony zasiłek dodatkowy czy nie? :
      www.prawo.pl/kadry/dodatkowy-zasilek-opiekunczy-z-powodu-zamkniecia-przedszkoli,500427.html
      • ginger.ale Re: Zasilek przedłużony 20.05.20, 13:44
        Przedłużony, ale dla małej grupy osób. Może jeszcze zmienią, ile to wydać rozporządzenie
    • marszawka Re: Zasilek przedłużony 20.05.20, 13:09
      No właśnie przedłżony ale chyba nie dla wszystkich. Zerknijcie w link powyzej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka