Dodaj do ulubionych

Help! Sukienka na komers

28.05.20, 17:40
Proszę Was o pomoc. /Komers po 8 klasie się odbędzie, będzie dość specyficzny, ale nie chciałabym, żeby ten wątek popłynął w stronę "komers? co za fanaberia w tych czasach..." - ja nie o tym/
Chodzi o sukienkę i buty - gdzie szukać? Córka 14 lat, chłopczyca raczej, chuda, nogi jak patyki. Trochę taka szara mysz, nie chce rzucać się w oczy. Rajstopy i kiecki to ZŁO, ale gotowa na poświęcenie w tym wypadku. W każdym razie żadne balowe suknie i obcasy nie wchodzą w grę. Mogę wydać powiedzmy do 500 zł na sukienkę+buty.
Podrzućcie proszę jakieś pomysły...
Obserwuj wątek
    • segregatorwpaski Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 18:04
      A dobrze się będzie czuła w sukience? Bo jak to zło i poświęcenie to może jednak nie zmuszać się? Może kostium? Spodnium? Kombinezon? Zwał jak zwał ale tyle teraz tego fajnego jest np na zalando, do tego to fajny ciuch do szczupłych/smukłych kobiet/dziewczyn.
      • daniela34 Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 18:30
        Nie jest to zły pomysł.
        Parę chłopczyc cierpiących w sukienkach widziałam i nie wyglądały dobrze, widać było, że źle się czują
      • nojabrina88 Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 19:04
        Sukienka jest ok na wyjątkową imprezę, córka akceptuje to, że ubiór ma być stosowny do okazji. O spodnium czy kombinezonie nie pomyślałam, może być problem z rozmiarem, bo figurę ma jeszcze dość dziecięcą i chudzina jest... Ale faktycznie do rozważenia, dzięki
      • elenelda Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 20:12
        www.mustache.pl/ona/odziez/sukienki/elegancka-wizytowa-czarna-sukienka-z-kolnierzykiem-polo-ii

Do tego baleriny i prosta fryzura.
        Ewentualnie stylizacja z białą koszulą i plisowaną spódnicą - podobna do zalinkowanej u Emmy Watson.

• gaskama Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 20:58
          Ładna.
        • mrs.solis Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 17:03
          Bardzo ladna ta sukienka.
        • daisy Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 22:08
          100% poliestru za 4 stówy
          nie trafia was, jak widzicie takie coś?
          • taki-sobie-nick Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 22:09
            Mnie jak najbardziej trafia, patrz sklep P...k and C...g.
            • daisy Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 22:18
              programowo nie kupuję niczego z poliestru i akrylu, to nie są w ogóle prawdziwe tkaniny, a akryl jest nieekologiczny, w każdym praniu płynie do oceanu
              • taki-sobie-nick Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 22:20
                w każdym praniu płynie do oceanu

?!
                • daisy Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 22:31
                  to świństwo się ściera i mikro-kawałki płyną rzekami
                • daisy Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 22:33
                  paulinagorska.com/nylon-akryl-poliester-czyli-jak-nasze-ubrania-wplywaja-na-srodowisko

link taki tam pierwszy z brzegu, sorka
    • elenelda Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 18:34
      Musi być sukienka?

wchoice.pl/stylizacje/klasyka-w-wydaniu-emmy-watson
      • taki-sobie-nick Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 22:12
        Czy ktoś może mi wytłumaczyć, dlaczego głównym fasonem spodni eleganckich są spodnie zwężane?!
    • elenelda Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 18:41
      Znajdź zdjęcia Cary Delegvigne na ślubie Meghan i Harrego. Moja córka (też chłopczyca kilka lat temu) zachwycała się jej stylizacją.
      • elenelda Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 18:43
        Delevingne
    • kk345 Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 18:45
      Jednak ematka bawi i uczy. Wyguglałam, co to jest komersbig_grin
      • ga-ti Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 20:41
        No ja chyba też muszę.
        Myślałam, że chodzi o dyskotekę szkolną = bal pożegnalny. Trochę zbiły mnie z tropu zalinkowane kiecki jak na egzamin.
      • jak_matrioszka Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 12:07
        A ja czytam cały watek w nadzieji, że gdzieś ktoś wyjaśni 🙄 Skad sie wzieła zarówno tradycja jak i samo słowo.
        • daniela34 Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 12:12
          Słowo nie wiem. Tradycja jest dość wiekowa, przynajmniej w niektórych regionach. Za czasów moich rodziców komersy były po maturze.
          • redwineiswhatilike Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 22:40
            Nie znam czegoś takiego. Po maturze był bal maturalny.
            • daniela34 Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 22:42
              A u nas komers (moja klasa akurat nie miała)
      • redwineiswhatilike Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 22:39
        kk345 napisała:

> Jednak ematka bawi i uczy. Wyguglałam, co to jest komersbig_grin

Też nie znam tego słowa. Ok, gdzieś je słyszałam ale sądziłam, że to jakieś słowo sprzed 50 lat, coś czego dawno się nie używa. Z kontekstu zrozumiałam, że to jakiś bal po ukończeniu szkoły podstawowej. Ciekawe w jakim regionie Polski istnieje to słowo.
    • kanna Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 20:16
      A czemu sobie sama nie szuka?
      • nojabrina88 Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 20:34
        To pytanie odbieram jako niegrzeczne, ale właściwie mogłam się go spodziewać.
        Wyjaśniam - w poście startowym nie było mowy o tym, że sama nie szuka.
        • kanna Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 21:20
          Raczej zdziwiona jestem, że dziewczynka przed liceum nie ogarnia tematu sama / z koleżankami.
          A chce iść na ten komers? Bo zwykle jest tak, ze jeśli rodzic szuka ubrania, to mu bardziej zależy niż dzieciakowi...

Na moim studniówce była dziewczyna w spodniach i białej bluzce - zawsze chodziła w spodniach i sobie wybrała eleganckie i na ta okazję.

Jeśli Twoja chce iść, to pogadaj z nią, w czym się będzie dobrze czuła. I niech decyduje sama.
          • gaskama Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 21:33
            Nie ma się co dziwić. Jak ma dobre stosunki z matka, to prosi ja o radę.
          • nojabrina88 Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 21:43
            kanna napisała:

> Raczej zdziwiona jestem, że dziewczynka przed liceum nie ogarnia tematu sama /
            > z koleżankami.

To trochę tak jakbyś była zdziwiona że ludzie są różni.

Chce iść i byłoby jej przykro gdyby jednak odwołali.
            Bez obaw, rozmawiamy i sama zdecyduje.

(Z góry zakładasz, że nie szuka, że może nie chce iść, że z nią nie pogadałam i ja chcę decydować. To jest słabe...)
            • kanna Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 10:53
              Tylko ona wie, co chce...
            • kanna Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 11:37
              >cryingZ góry zakładasz, że nie szuka, że może nie chce iść, że z nią nie pogadałam i ja chcę decydować. To > jest słabe...)

Ciekawe, co napisałaś. Zaczęłam myśleć, o co mi chodzi i to zdanie mnie poruszyło:

> gotowa na poświęcenie w tym wypadku

Ma się dobrze bawić dobrze czuć, a nie poświęcać sad
              • nojabrina88 Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 12:05
                Eeee, potraktowalaś to zdanie śmiertelnie poważnie, niepotrzebnie.
                Ale ok, tak to jest, że słowa napisane, które nie znikają szybko jak w zwykłej rozmowie na żywo, dają pole do różnej interpretacji, nie zawsze zgodnej z intencjami rozmówców wink

• mebloscianka_dziadka_franka Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 15:53
            O rany. Tutaj co chwilę pojawia się wątek co założyć na wesele/kościoła/impreze pracową/whatever a nastolatki bynajmniej tu nie siedzą...
    • sansevieria_di_travesio Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 20:45
      Ja bym zaproponowała jakiś fajny kombinezon: https://bi.im-g.pl/im/51/38/14/z21201745V,kolaz-avanti24--autor-nieznany.jpg ten też fajny na taką okazję: https://media.pakuten.pl/60536-thickbox_default/dlugi-kombinezon-z-falbankami-saffa.jpg
      • kurt.wallander Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 21:40
        sansevieria_di_travesio napisał(a):

> Ja bym zaproponowała jakiś fajny kombinezon:

Te dwa pierwsze z dekoltami do pępka nie nadaja się dla 14-latki.
      • gaskama Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 21:50
        Wszystkie wyglądają moim zdaniem na tandetne i tanie. Nie mam nic przeciwko tanim ubraniom, ale nie lubię, jak od razu widać, ze są tanie.
        • mamtrzykotyidwa Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 09:25
          A co złego w tym, że coś jest tanie??
          Byle co, ale musi być drogie... - dobrze, że są tacy ludzie, bo inni mogą na nich nieźle zarabiać!
          • gaskama Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 09:30
            Napisałam, że one wyglądają na tanie. Nie że są. Cała twoja wypowiedź jest oparta na błędnym założeniu z którego jeszcze wyciągnęłaś błędne wnioski. Głosujesz na PiS?
            • mamtrzykotyidwa Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 09:44
              Nie,, napisałaś: " nie lubię, jak od razu widać, ze są tanie"

Moje wioski są słuszne.
              Rozumiem, że chcesz się teraz z tego wykręcić, ale co się napisało, to się napisało.

Nie głosuję na PiS - obelga ci nie wyszła.
              • gaskama Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 09:48
                Ty coś piłaś????

Napisalam:

"Nie mam nic przeciwko tanim ubraniom, ale nie lubię, jak od razu widać, ze są tanie."
                • mamtrzykotyidwa Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 13:51
                  Tak, wodę mineralną piłam.

Masz problem z rozeznaniem sensu tego co piszesz?
                  To może ty piłaś to, o co mnie podejrzewasz?
                  W końcu każdy sądzi według siebie...

Gdybyś nie miała nic przeciw tanim ubraniom, to nie napisałabyś, że nie lubisz, jak od razu widać, że są tanie.
                  Czy fakt, że nie lubisz jak od razu widać, że są tanie, to jest nic?
                  • gaskama Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 14:32
                    Pojebalo cie jednak. Fakt, że nie lubię, jak ubrania wyglądają tanio nie można zinterpretować, że można mi wciskać drogie ciuchy. Mam wiele niedrogich ciuchów, które wyglądają na drogie. Można też kupić drogie, które wyglądają na tanie i badziewne. Te twoje przyglupawe wnioski możesz se wsadzić. Boże, widzisz i nie grzmisz.
                    • gaskama Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 14:39
                      "A co złego w tym, że coś jest tanie??
                      Byle co, ale musi być drogie... - dobrze, że są tacy ludzie, bo inni mogą na nich nieźle zarabiać!"

Jeszcze raz imbecylu: nie napisałam, że jest coś złego w tanich ciuchach. Ale JA nie lubię jak coś tanio wygląda! Najbardziej nie lubię, jak drogi ciuch wygląda na tani (większość LV czy Versace wygląda tanio). Więc może w wątku coś zaproponuj, zamiast się przypierdalac.
                      • kokosowy15 Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 19:55
                        Czyżbyś była politykiem? Po słowach, jakich używasz w dyskusji wnioskuję, że tak. Co się teraz z niektórymi porobiło, że bez zażenowania opowiadają ze "musi być drogo, a przynajmniej tak wyglądać", jakby nosili metki ze sklepu przypięte na plecach, to jeszcze takimi słowami. Jednak pokolenia muszą minąć, zanim chamstwo człowieka opuści.
                        • gaskama Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 20:02
                          Najgorsze, że TERAZ suweren jest w natarciu. IQ 75, ale dostał 500+, zweszył piniondz i nabrał wiatru w żagle. Tanie, byle jakie, disco polo, Zenek, Bianka pisarka ... teraz to nowe trendy.
                          • mamtrzykotyidwa Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 21:40
                            No i jednak masz problem. Zdecydowanie, tanio, to dla ciebie źle. Tanie, to byle jakie. Powiedz, że.
                            Czyli dla ciebie musi być drogie, aby było coś warte.
                            Już nic nie pisz, bo coraz bardziej się pogrążasz i chamstwo z ciebie wyłazi okropne.
                            W ferworze swojej wściekłości nawet nie zauważyłaś komu i na co odpowiadasz.
                            No i ja nie wiem, kto to ten Zenek i Bianka, a ty wiesz, więc widać cię oni niezmiernie interesują. No i kto tu jest tym suwerenem z IQ 75, dla którego 500+ to duży piniondz??
                            • gaskama Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 22:06
                              😘 nie pij, bredzisz.
        • sansevieria_di_travesio Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 10:39
          To tylko przykład z internetu smile
    • jowita771 Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 20:48
      Naprawdę będzie u Was komers? U nas nic nie mówią, więc chyba nie. Mam ósmoklasistkę, komers przepadł i wycieczka trzydniowa.
      A sukienka to może jakaś niezbyt długa czarna z białym kołnierzykiem?
      • nojabrina88 Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 21:48
        Wszystko wskazuje na to, że będzie.
        Wycieczka przepadła.
    • ga-ti Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 20:48
      U mego dziecka na "balu" pożegnalnym (na szkolnej sali gimnastycznej, którą sobie młodzież sama (przy pomocy rodziców) ustroiła) dziewczyny były głównie w sukienkach, najwięcej w krótszych (przed kolano) i dopasowanych górą, rozkloszowanych dołem. Kolory tez różne, wcale nie tylko czarne (choć tych było sporo) i czerwone i zielone i jaśniutkie. A początkowo sporo dziewczyn było w butach na obcasach, na koniec w balerinach wink Tylko niektóre były ufryzowane i wymalowane przesadnie. Większość dziewczęco i pięknie smile
      Może pooglądajcie sobie zdjęcia, filmiki z zeszłego roku, może coś córkę zainspiruje?
      • ga-ti Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 20:51
        Były dziewczyny w spódnicach tiulowych i bluzeczkach - ładnie to wyglądało.
        Aha, bo tu propozycje sukieneczek z kołnierzykiem, hm, może niech się córka podpyta koleżanek, żeby nie było, że będzie jedyna w grzecznej sukienusi. Takie z kołnierzykiem to na egzaminy chyba?
    • trampki-w-kwiatki Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 20:51
      Byłam chłopczycą w tym wieku. Szłam w spodniach i koszuli białej.
    • kotejka Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 21:00
      taka skromna myszke ubralabym dziewczeco i niewyzywajaco
      bo nawet jest to chlopczyca, to jednak dziewczynka, niech odrkywa magię ciuchów
      ale tez nie odwaznie, zeby nie czula sie przebrana
      mala czarna bedzie idealna
      pl.pinterest.com/pin/816418238668740846/

pl.pinterest.com/pin/483011128784273434/
      pl.pinterest.com/pin/852024823238201602/
      pl.pinterest.com/pin/843580573941325856/
      pl.pinterest.com/pin/661325526513901377/
      pl.pinterest.com/pin/125115695885140429/
      pl.pinterest.com/pin/437271445055977271/

fason i dekolt dobierzcie do preferencji
      to tego urocze balerinki
      albo sandalki na nieduzym obcasie
      i skromna bizuteria
      • ga-ti Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 21:05
        Bardzo ładne. Fason pierwszej i ostatniej królował u nas w zeszłym roku.W różnych kolorach.
      • anika772 Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 16:18
        Jej, kotejka, taką z czarnego aksamitu miałam na studniówce:
        pl.pinterest.com/pin/437271445055977271/
        • kotejka Re: Help! Sukienka na komers 02.06.20, 22:19
          anika772 napisała:

> Jej, kotejka, taką z czarnego aksamitu miałam na studniówce:
          > pl.pinterest.com/pin/437271445055977271/

ja tez na studniowce chlopaka - tyle ze dekolt okragly, mama mi szyła big_grin
          toz mowie ze moda szkolna sie az tak nie starzeje wink
    • gaskama Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 21:15
      Jak chłopczyka, to pewnie coś prostego

www.zalando.pl/apart-dress-sukienka-koktajlowa-midnightblue-4ap21c176-k11.html
      • gaskama Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 21:18
        I do niej martensy. Ja bym się tak ubrała jako chuda nastolatka.
    • gaskama Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 21:31
      A jaki kolor?

Dla mnie w tym wieku kazdy byl akceptowalny, pod warunkiem, że czarny.
      www.zalando.pl/dorothy-perkins-pleated-alice-short-sleeve-midi-sukienka-koktajlowa-black-dp521c250-q11.html
    • nojabrina88 Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 21:52
      Dziękuję za wasze uwagi, zawsze można na was liczyć smile proszę o jeszcze smile
      • gaskama Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 21:59
        Podpowiedz coś więcej. Domyślam się, że chuda, więc biustu nie ma. Powinno być proste, dobrej jakości, bez zbędnych ozdóbek. Ale ja piszę z własnego doświadczenia.
        • nojabrina88 Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 08:47
          No chuda, patyczak taki wink Biustu brak.
          Czarny kolor raczej odpada, czarną dość wygodną sukienkę, którą ma, założy na egzamin. Stwierdziła, że na komers jest "zbyt pogrzebowa".
          Podpowiedziałam kombinezony, szerokie spodnie + bluzka, myśli smile
          • gaskama Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 09:36
            No a coś jak ten kombinezon z Zary? Dla patyczka raczej coś z klasą, może rzeczywiście proste spodnie, typu cygaretki i piękny top. Niezbyt obcisłe, bo podkreśli szczuplosc. Ale wszystko musi być wygodne. Ja jako patyczek źle czułam się w seksownych, w moim mniemaniu tandetnych sukienusiach ale Natalia Siwiec. Patyczakowa szczupłość jest modna. Łatwo ja ładnie ubrać, ważne, by jej nie przebrać w niekonfortowie ubrania.
    • gaskama Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 21:57
      www.showroom.pl/p/163669,klaudyna-cerklewicz-sukienka-z-koronki-z-chwostami?color=5

i ciężke buty. (można też nieciężkie)
      • evolventa Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 16:11
        rany boskie, poliestrowa sukienka, w której nastolatka spoci się jak mysz i pewnie więcej nie założy i prawie 5 stów.....no nie, sorry, nie dałabym tyle..... nie wiem jak Wy, ale ja na takie okazje przeszukuję Vinted. Moja córka była na studniówce w używanej sukience z vinted, potem na weselu też miała używkę stamtąd. To są przeważnie rzeczy na raz, więc trafiają do sprzedaży w znakomitym stanie, moje dziecko nie ma oporów żeby założyć coś używanego.
    • gaskama Re: Help! Sukienka na komers 28.05.20, 22:48
      W Zarze mają taki fajny kombinezon. Do tego płaskie buty. Będzie wygodnie.
    • gaskama Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 09:59
      A coś w tym stylu? Nie każdy lubi cekiny, ale one ładnie wyglądają na szczupłych dziewczynach.

www.zalando.pl/lace-and-beads-letty-flower-bluzka-nude-ls721e00w-j11.html
    • gaskama Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 10:03
      www.zalando.pl/lace-and-beads-hazel-top-ls721e008-c11.html

Można ze skromniejszą spódnica lub spodniami.
      • gryzelda71 Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 10:10
        No to fajne i spoko spodnie można założyć
    • elenelda Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 14:36
      Gaskama linkuje fajne ciuchy.
      • gaskama Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 14:49
        Dzięki. To są fajne ciuchy dla patyczaka. Ponetne okrągłe dziewczę z nadwagą będzie w słabo w nich wyglądało. To już nie są ciuchy dla mnie 😟
    • waleria_s Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 16:02
      Ja bym myślała nad czymś jasnym, letnim. Jeśli ona jest patykowata- w czerni będzie wyglądała ponuro, zbyt poważnie.
      www.zalando.pl/nly-by-nelly-bloom-dress-sukienka-letnia-light-yellow-neg21c095-e11.html
      • kokosowy15 Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 22:05
        Gdy przeczytałem "komers" to zdziwiło mnie pytanie, bo na komers idzie się w stroju korporacyjnym, nie ma dowolności. Z tekstu dowiedziałem się, że to zabawa po ósmej klasie, i zdziwiłem się jeszcze bardziej. Nastolatka nie ma ubrania, w którym chodziła na urodziny do koleżanki, do teatru? Trzeba jakiejs specjalnej toalety?
        • daniela34 Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 22:19
          Na urodziny koleżanki mogła chodzić w dżinsach i t-shircie, a do teatru w stroju "galowym"/apelowym.
          Komers jako bal na zakończenie szkoły (A nie jako uroczystość korporacji studenckiej) był znany już w1964 roku, kiedy to moja mama miała swój.
          • gaskama Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 22:35
            No ale chwali się epanom, że ich interesuje dokształcanie się w sprawie kubeczkow menstruacyjnych, ciasta sliwkowego, problemów z teściową i kiecki dla patyczkowatej 14 latki. To godny podziwu głód wiedzy.
          • kokosowy15 Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 22:40
            Wiem, doczytałem. Zastanawiam się, dlaczego niemiecki komers a nie polski bal. I czy nastolatka musi mieć ubranie które ja "postarza", w którym wygląda bardziej dorosło?
            • daniela34 Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 22:45
              kokosowy15 napisał(a):

> I czy nastolatka musi mieć ubranie które ja "postarza", w którym wygląda bardzi
              > ej dorosło?

A dlaczego zakładasz, że będzie ją postarzać. Przecież jeszcze nie wiesz, co wybierze. Chce mieć "toaletę czyli coś bardziej odswiętnego niż zwykle, bo to jest ważny dzień. Na ślub w rodzinie też by pewnie szukała jakiegoś odświętnego stroju.
      • taki-sobie-nick Re: Help! Sukienka na komers 29.05.20, 22:44
        Podwyższona talia, spódnica do pół uda - takie sukienki nieodmiennie sprawiają dla mnie wrażenie kiecek pożyczonych od młodszej siostry, BEZ WZGLĘDU na urodę osoby je noszącej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka