Dodaj do ulubionych

Jaka mąka na pizzę?

30.05.20, 16:49
Jakiej mąki 00 na pizzę używacie? Piekę w piekarniku na kamieniu. Dzięki Bogu mam łopatę do pizzy i nie muszę męczyć się z układaniem składników na gorącym kamieniu ani używać papieru do pieczenia. Pizza wychodzi nieźle ale Basia do pizzy 00 to chyba niekoniecznie najlepsza pizza.
Zamawiacie taką mąkę skądś czy kupujecie w sklepie?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Jaka mąka na pizzę? 30.05.20, 18:56
      a taka:

archiwum.allegro.pl/oferta/molisana-wloska-maka-semola-do-pizzy-1-kg-x-12-i7081258406.html

tez mam lopate do nakladania, ale wole zsuwac z papierem
      • bywalec.hoteli Re: Jaka mąka na pizzę? 30.05.20, 19:22
        Dzięki! Wprawdzie oferta nieaktualna ale poszukam sobie.
      • bigzaganiacz Re: Jaka mąka na pizzę? 31.05.20, 01:25
        Tyle ze semola to nie maka do pizzy tylko do koncowego robienia placka
    • bywalec.hoteli Re: Jaka mąka na pizzę? 30.05.20, 19:23
      Wiem, ze dobra jest 5 stagioni. Ale nawet ta ma kilka rodzajów 00 do pizzy i nie wiadomo, którą wybrać smile
    • grrruuu Re: Jaka mąka na pizzę? 30.05.20, 19:26
      Nasza domowa mistrzyni pizzy robi z mąki razowej, ma jakiś tajny przepis, świetnie wychodzi
      • bywalec.hoteli Re: Jaka mąka na pizzę? 30.05.20, 20:07
        Z razowej a jakiej? Pszenno żytniej?
        • raczek47 Re: Jaka mąka na pizzę? 30.05.20, 20:13
          Jak kupuję mąkę która się nazywa:mąka na pizzę .W większych marketach jest. W Biedrze czy Lidlu nie ma.
      • bigzaganiacz Re: Jaka mąka na pizzę? 31.05.20, 01:26
        Z razowej sie nie da za malo glutenu
    • mona-taran Re: Jaka mąka na pizzę? 30.05.20, 20:20
      Barilla albo Molisana
      • bywalec.hoteli Re: Jaka mąka na pizzę? 30.05.20, 21:37
        Dzięki!
    • spirit_of_africa Re: Jaka mąka na pizzę? 30.05.20, 20:31
      Basia na pizzę mi nie spasowala w ogóle. Divella i Barilla były ok
      • bywalec.hoteli Re: Jaka mąka na pizzę? 30.05.20, 20:54
        Gdzie kupujesz? W necie?
        • fil.lo Re: Jaka mąka na pizzę? 30.05.20, 21:13
          U mnie też divella, kupuję na all.
          • bywalec.hoteli Re: Jaka mąka na pizzę? 30.05.20, 21:18
            Ta divella ma tylko 1 rodzaj 00?
            • fil.lo Re: Jaka mąka na pizzę? 30.05.20, 21:26
              Nie mam pojęcia, kupuję taką z napisem "pizza", żeby się nie pomylić wink
      • spirit_of_africa Re: Jaka mąka na pizzę? 31.05.20, 16:26
        Barille w necie, Divelle we włoskich delikatesach
      • milka_milka Re: Jaka mąka na pizzę? 31.05.20, 16:37
        Mnie Basia bardzo pasuje.
    • bigzaganiacz Re: Jaka mąka na pizzę? 31.05.20, 01:24
      www.dececco.com/gb_en/product/farina-di-grano-tenero-00/

Taka kupuje ale nie do konca maka robi dobra pitce
    • mysiulek08 Re: Jaka mąka na pizzę? 31.05.20, 03:58
      a co jest nie tak w tej twojej pizzy?

owszem, takiej super w domowych warunkach nie zrobisz, bo nie masz pieca ale do przyzwoitej, z cienkim ciastem, chrupkiej od spodu, miekkiej na wierzchu, z przyrumienionymi brzegami, wystarczy maka, sol, oliwa, drozdze i piekarnik nagrzewajacy sie do chociaz 275stp, kamien i owszem pomaga ale blaszka tez daje rade

bywa, ze nie mam specjalnej maki (szczegolnie teraz, online nie do kupienia) robie ze zwyklej, tyle ze wysokobialkowej, i jest ok a przechlodzone ciasto to polowa sukcesu

skup sie raczej na technice a nie na mace, pamietajac, ze pizza to w sumie biedajedzenie i kiedys nikt nie szukal superhipermaki tylko piekl ten podplomyk z czego sie dalo tongue_out
      • mona-taran Re: Jaka mąka na pizzę? 31.05.20, 08:17
        To jest słuszna rada
      • bywalec.hoteli Re: Jaka mąka na pizzę? 31.05.20, 10:06
        Nie jest nie tak, kiedyś upieklem z włoskiej 00 i była lepsza od tej z Basi. Lepsze ciasto
        • mysiulek08 Re: Jaka mąka na pizzę? 31.05.20, 15:55
          alez jest, sadzisz, ze absolutnie wszystkie pizerie kupuja, w sumie drozsza make ?
          pizze robi piekarnik i czas

w jaki sposob byla lepsza? ciensze ciasto? smak?
          • bywalec.hoteli Re: Jaka mąka na pizzę? 31.05.20, 16:34
            Większość pizzerii w PL robi słaba pizzę ze słabych składników. Roznice było widać juz podczas zagniatania ciasta, podczas jego formowania na spod pizzy i po upieczeniu. Basia 00 była lepsza od 450 ale gorsza od Primo Gusto 00.
            • mysiulek08 Re: Jaka mąka na pizzę? 31.05.20, 17:35
              jak dobrze i dlugo wyrobisz ciasto, nie bedziesz zalowac oliwy i dasz czas na zimna fermentacje i upieczesz w dobrze wygrzanym piekarniku to niemal z kazdej maki wyjdzie dobra pizza

ale rob jak chcesz smile
              • bywalec.hoteli Re: Jaka mąka na pizzę? 31.05.20, 22:39
                Ale z włoskiej robi się to szybciej i łatwiej smile
                • bigzaganiacz Re: Jaka mąka na pizzę? 31.05.20, 22:46
                  Zauwazalna jest tez roznica w konsystencji ciasta , uzywajac dedykowanej wloskiej maki ,ciasto nabiera ,nazwalbym to aksamitnosci ,trudnej lub wrecz nie mozliwej do uzyskania uzywajac zwyklej pierwszej lepszej maki
                • mysiulek08 Re: Jaka mąka na pizzę? 31.05.20, 23:00
                  nie zrozumiales, czy to maka wloska dedykowana wylacznie do pizzy (ach ten marketing, ale tez mu ulegam), proces robienia dobrego! ciasta wymaga czasu a zimna fermentacja bardzo podbija smak i pozwala lepiej z ciastem pracowac
                  jesli robisz ciasto nawet z wloskiej maki ale wyrabianie konczy sie na polaczeniu skladnikow i kilka razy do wymiachasz, to znowu, dobrej pizzy nie otrzymasz

na opakowaniu tej czerwonej molisany, ktorej linka podeslalam jest napisane, ze nalezy odczekac po polaczeniu maki z woda zeby masa byla jednorodna

jak nie masz czasu to zrob makaron a nie pizze jak mawial pewnie mistrz pizzy tongue_out
                  • bigzaganiacz Re: Jaka mąka na pizzę? 31.05.20, 23:19
                    Alez oczywiscie ze potrzymanie w lodowce , dla mnie dwa dni daje najlepsze rezultaty, podbija znaczaco jakosc koncowego produktu i to nie tylko maka jakiejkolwiek by sie uzylo jest kluczem, jednakze uwazam ze uzycie dobrego polproduktu da najlepsze rezultaty , w domowym wypieku trudnoscia nie do przeskoczenia jest temperatura pieca i niestey ale trzeba kazdy aspekt podciagnac jak sie da, zeby na koncu cieszysc sie czyms ,co powiem nie skromnie w moim wypadku moze konkurowac z produktem jaki zazwyczaj dostaje sie z pizzeri i to konkurowac w sensie wygrywa o kilka dlugosci
                  • bywalec.hoteli Re: Jaka mąka na pizzę? 31.05.20, 23:36
                    Mysiulek, nie wiem czy Ty mnie zrozumiałaś.
                    U mnie ciasto fermentuje w lodówce od około 18 godzin - pierwszy dzień i ponad 40 - drugi dzień.
                    Zarówno z mąki 450 (tortowa??) jak i z Basi 00 do pizzy zrobię dobrą pizzę a nawet bardzo dobrą.
                    Ale ja chcę zrobić pizzę super.
                    Raz miałem włoską 00 i ciasto samo zagniotło mi się w rękach. Proporcje woda 60% wagi mąki pasowały idealnie. Do Basi 00 musiałem dorzucać mąki, żeby ciasto wyszło i musiałem dłużej zagniatać. Ciasto w smaku już nie było tak idealne jak tamto.
                    Ale było bardzo dobre.
                    • bywalec.hoteli Re: Jaka mąka na pizzę? 31.05.20, 23:36
                      ...ta dyskusja udowadnia, dlaczego to jednak mężczyźni są najlepszymi kucharzami. Bo oni chcą najlepszego! smile
                      • mysiulek08 Re: Jaka mąka na pizzę? 01.06.20, 00:12
                        niczego nie udowadnia, bo tego super efektu w domowy piekarniku nie osiagniesz chocbys pekl z tej dumy 😀
                        • bywalec.hoteli Re: Jaka mąka na pizzę? 01.06.20, 00:43
                          Ty nie osiągneisz, ja tak smile
                          • mysiulek08 Re: Jaka mąka na pizzę? 01.06.20, 02:04
                            to zdradz tajemnice jaki masz piekarnik ? a moze sobie w kuchni piec do pizzy na drewno wymurowales?

ps
                            tak, tak wiem, musisz byc debesciakiem w kazdej dziedzinie na tym forum bo padniesz tongue_out
                            • bywalec.hoteli Re: Jaka mąka na pizzę? 01.06.20, 13:22
                              Mam zwykły piekarnik, który jednak grzeje chyba więcej niż 250 stopni smile
                            • bigzaganiacz Re: Jaka mąka na pizzę? 01.06.20, 13:40
                              Z temperatura jest problem to trzeba go probowac obejsc

Mam kamien , pikarnik na maxa i rozgrzany jeszcze z godzine zostawiam, potem przez 7 min pieke tylko placek z sosem , 7 min to u mnie, chodzi zeby sos nie zrobil sie zapieczony i wyschniety , czasem posypie bardzo cienko parmezanem i dopiero po tym czasie wrzucam skladniki i pieke kolo 6 min , co to daje , wypieczony spod i nie spalone skladniki na gorze ,no i tez robie cienka na kamien chyba 32cm srednicy daje 180g maki jak chce cienka lub 200g jak chce troche grubsza 62% wody , drozdzy mrozonych normalnych 5-7g , troche soli , oliwa daje minimalnie na samym koncu zeby ladnie pokryla ciasto z zewnatrz zeby nie wysychalo, oczywiscie nie traktuje placka walkiem tylko rozciagam i tak dopracowujac kazdy etap otrzymuje cos co moge nazwac dobra pizza
                              • bywalec.hoteli Re: Jaka mąka na pizzę? 01.06.20, 18:57
                                Jeśli 13 minut pieczesz pizzę to jest tu coś nie tak! Albo piekarnik słabo ci grzeje. Mi na kamieniu starcza 4 minuty na chrupiący spód i ładnie upieczoną górę.
                                • bywalec.hoteli Re: Jaka mąka na pizzę? 06.06.20, 13:24
                                  Nawet odwronie - spód jest już wystarczająco chrupki i przypieczony po 4 minutach, a górze przydałoby się bardziej przypiec - ktoś ma na to patent?
                              • milka_milka Re: Jaka mąka na pizzę? 06.06.20, 14:19
                                Podobno nie powinno się otwierać piekarnika przy pieczeniu pizzy, nie powinno się piec etapami.
                    • bigzaganiacz Re: Jaka mąka na pizzę? 01.06.20, 13:55
                      Poproboj dodac 61% do 64% do momentu az ciasto bedzie sie kleic ale bedzie sie jeszcze dalo z tym pracowac im wiecej wody sie wcisnie tym pardziej puszysta zalezy to od maki z ta ktora uzywam da sie dojsc do 63% a do koncowego rozciagania podsyp semolina , zwykla maka daje maczyty posmak a semolina sie przypiecze i bedziesz mial mini chrupiace kuleczki i bedzie git
              • bigzaganiacz Re: Jaka mąka na pizzę? 31.05.20, 22:53
                Zbyt duzo oliwy wplywa na niepozadana nadmierna twardosc ciasta , musi byc odpowiednia, nie za duza, ilosc zeby uzyskac crust na zewnatrz z jednoczesnie doskonale napowietrzonym, wypieczonym ale lekkim i puchatym wnetrzem
                • mysiulek08 Re: Jaka mąka na pizzę? 31.05.20, 23:02
                  wiesz, 'nie ucz ojca dzieci robic' tongue_out
    • beata985 Re: Jaka mąka na pizzę? 31.05.20, 08:16
      Córka upiekła że zwyklej biedronkowej mąki babuni, wyszła przepyszna...
      • bigzaganiacz Re: Jaka mąka na pizzę? 31.05.20, 10:43
        Wierzymy...
        • piataziuta Re: Jaka mąka na pizzę? 01.06.20, 12:33
          big_grin
      • karme-lowa Re: Jaka mąka na pizzę? 31.05.20, 16:03
        beata985 napisała:

> Córka upiekła że zwyklej biedronkowej mąki babuni, wyszła przepyszna...
        >
        Też z takiej piekę.
        Jest super.
        Ale wierzę, że są lepsze mąki do pizzy.
        • aqua48 Re: Jaka mąka na pizzę? 31.05.20, 22:53
          Ja piekę ze zwykłej mąki poznańskiej z Lewiatana. Biszkopt na tort też z niej wychodzi mi najlepiej smile Nie mąka robi różnicę, tylko sposób wyrabiania i wyrastania ciasta oraz składniki że tak powiem górne czyli np. domowy sos pomidorowy i dobry ser.
          • beata985 Re: Jaka mąka na pizzę? 31.05.20, 22:59
            I ręka...jeden zrobi pyszne z dostępnych pod ręką produktów A inny chociaż by miał de luxe ukręci co najwyżej zakalca...
          • mus_tang1 Re: Jaka mąka na pizzę? 31.05.20, 23:11
            Ja też robię biszkopty z pierwszej lepszej mąki tortowej, kupuję najtańszą danego dnia smile i zawsze rośnie i nie opada. To tylko technika i nic więcej...
    • joanna_poz Re: Jaka mąka na pizzę? 01.06.20, 12:28
      kupuję na allegro, biorę od jednego dostawy zazwyczaj kilka kilogramów, mix z paru rodzajów:
      Caputo
      Divella
      5 Stagioni
    • 1papryczka.chili Re: Jaka mąka na pizzę? 06.06.20, 17:52
      Ja używam jakiejkolwiek, na przykład dzisiaj tortowej i pizza wyszła przepyszna. Wczoraj robiłam pity z mąki szymanowskiej. Też wyszło super. W sumie to w życiu nie robilam pizzy z mąki na pizzę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka