Dodaj do ulubionych

Oczko wodne +

02.06.20, 23:20
Dziś Duda powiedział swoim przeciwnikom szach i mat.
Jego obietnica dopłaty przez Państwo do każdego oczka wodnego spowoduje odwrócenie trendu spadkowego notowań Dudy i wleje strach w serca jego przeciwników.
Oczkowe+ to nowa lokomotywa wyborcza Dudy.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Oczko wodne + 02.06.20, 23:23
      A coś więcej? Dostanę własne oczko? Jaka powierzchnia? Ile ziemi dookoła? Bo ja mieszkam w bloku, oczko bym chciała...
      • wipsania Re: Oczko wodne + 03.06.20, 01:19
        Zgłosisz się do programu "Moja woda" i potem sama sobie wykopiesz oczko, na które dostaniesz dofinansowanie, ale nie więcej niż 5 tys. I na koniec walną Ci podatek od oczka.
        • iwles Re: Oczko wodne + 03.06.20, 02:14

Pod warunkiem, ze z tego oczka bedziesz brac wode konewka do podlewania rabatek. Albo pola z truskawkami. Albo z burakami.
          W ramach walki z suszą.
          • milupaa Re: Oczko wodne + 25.03.21, 11:09
            A jak to będą sprawdzać czy z tego oczka w bloku ona będzie podlewać buraki? 🙂
      • snajper55 Re: Oczko wodne + 03.06.20, 04:10
        mika_p napisała:

> A coś więcej? Dostanę własne oczko? Jaka powierzchnia? Ile ziemi dookoła? Bo ja
        > mieszkam w bloku, oczko bym chciała...

Może wiadro z wodą na balkonie? A w wiadrze złota rybka. No i oczywiście dofinansowanie 5.000+.

S.
      • mdro Re: Oczko wodne + 03.06.20, 10:30
        W domach wielorodzinnych będą fosy. Dookoła każdego bloku.
        • hanusinamama Re: Oczko wodne + 03.06.20, 11:42
          oooo to juz rzeka+ się nalezy.
          • milupaa Re: Oczko wodne + 25.03.21, 11:10
            🤣
        • sumire Re: Oczko wodne + 03.06.20, 16:24
          Fajnie. Kupię sobie wreszcie kajak.
      • lot_w_kosmos Re: Oczko wodne + 03.06.20, 17:39
        Oczka wodne, małe sadzawki i dołki wodne za stodołami kojarzą mi się z utopionymi dziećmi.
        Brrr!
    • gazdzina Re: Oczko wodne + 03.06.20, 04:31
      Oczko się urwało temu misiu...
      • czekoladazkremem Re: Oczko wodne + 03.06.20, 06:49
        Odlepiło...
    • tanebo001 Re: Oczko wodne + 03.06.20, 07:00
      "Chciałbym, żeby przy każdym domu takie oczko [wodne - red.] było. Nie tylko domu jednorodzinnym, ale także domach wielorodzinnych, żeby jak najwięcej tych małych zbiorników wodnych powstawało. Ten program „Moja woda” to jest program dofinansowania tego typu inwestycji." co za dureń! Rozumiem że na Marszałkowskiej też?
    • ginger.ale Re: Oczko wodne + 03.06.20, 07:16
      Oczka wodne jakoś źle mi się kojarzą, całkiem jak PAD.

Wczoraj utopiło się kolejne dziecko. sad
      • mid.week Re: Oczko wodne + 03.06.20, 07:24
        e tam, w przeciwieństwie do wody dzieci nie brakuje
        • z_lasu Re: Oczko wodne + 03.06.20, 10:21
          Jak to nie brakuje? 😳 To po co 500+?
          • berdebul Re: Oczko wodne + 03.06.20, 10:39
            Żeby wygrać wybory. Rozdawnictwo zawsze działało.
            • z_lasu Re: Oczko wodne + 03.06.20, 13:04
              Ja to wiem, ale przecież taka jest obowiązująca narracja, nie?
          • mid.week Re: Oczko wodne + 03.06.20, 14:41
            zeby miec co topić smile
      • berdebul Re: Oczko wodne + 03.06.20, 10:40
        Bo rodzice nie zamknęli bramy. 🙄
        • ginger.ale Re: Oczko wodne + 03.06.20, 13:41
          No niestety, zawsze jest to wina dorosłych, którzy niedopełnili obowiązku opieki czy to na podwórku (oczko, szambo) czy poza nim (jak ostatnio- piwko na działce, a obok rzeka.. albo czwórka dzieciaków, które utopiły w morzu, inne licznerodzeństwo w rzece). Był nawet przypadek, że dziecko rozjechało dziecko na podjeździe. Sytuacje wynikające z braku wyobraźni i braku odpowiedzialności dorosłych.
          • memphis90 Re: Oczko wodne + 03.06.20, 16:31
            A była tu taka historia, że (niewinny) dziadek tylko-na-chwileczke-zdjął-pokrywę-od-studzienki, bo pędzle musiał wypłukać i tylko-na-momencik-zostawił, a tu wnusio złośliwie wziął i wpadł i się zabił. I to mnie właśnie uderzyło, to bronienie dziadka, że przecież to tylko na momencik (jaaaasne), i tylko ten jeden jedyny raz tak zrobił (jaaaaasne2.0).
          • milupaa Re: Oczko wodne + 25.03.21, 11:13
            Trzeba dzieci uczyć pływać, od najmłodszych lat. Na wakacjach nie ważne gdzte aje za granicą widziałam dzieciaki małe jeszcze w wieku przedszkolnym skaczące do kilkumetrowej głębokości wody w jeziorze, na postoju podczas wycieczki statkiem. Serce mi podchodziło do gardła a rodzice luzik, dzieciaki pływały jak rybki.
    • z_lasu Re: Oczko wodne + 03.06.20, 10:24
      Jak to zobaczyłam, to pomyślałam, że gazeta celowo coś przekręciła, żeby PAD-a ośmieszyć. Ale nie. Nie muszą 😟 To jest tak głupie, że aż trudno to skomentować.
      • daniela34 Re: Oczko wodne + 03.06.20, 10:29
        Miałam to samo wrażenie. Oczko+, następna będzie Rabatka +
    • chicarica Re: Oczko wodne + 03.06.20, 10:26
      Ja tak bez żadnego trybu. Z żabami czy bez żab?
      • dyzurny_troll_forum Re: Oczko wodne + 03.06.20, 11:29
        chicarica napisała:

> Ja tak bez żadnego trybu. Z żabami czy bez żab?

Bez żab!
        Żaby tak hałasują, że się wytrzymać w okolicach oczka nie da....
      • gama2003 Re: Oczko wodne + 03.06.20, 12:24
        Obawiam się że z kaczkami.
        Gumowymi, będzie wymagany konkretny model, wyprodukowany bez żadnego trybu. Przez jedynie słuszna kaczkarnię.

• jowita771 Re: Oczko wodne + 03.06.20, 13:57
          To ja poproszę żaby. Mogą hałasować całą dobę, kaczki na podwórku nie zniesę, źle mi się kojarzy.
          • iwles Re: Oczko wodne + 03.06.20, 14:02

Nie będziesz miała wyboru. Obowiązkowy kaczorek dla wszystkich tongue_out
      • mid.week Re: Oczko wodne + 03.06.20, 14:58
        ja moge mieć oczko z psem i kotem!
    • asfiksja Re: Oczko wodne + 03.06.20, 11:23
      No akurat mała retencja to nie jest powód do śmiechu, bardzo potrzebna rzecz, z tym że niekoniecznie wszędzie w formie niebezpiecznych oczek wodnych.
      • lajtova Re: Oczko wodne + 03.06.20, 11:40
        Jak śmiesz pisać, że w Polsce będzie mała retencja?! W Polsce będzie wielka retencja i będzie nam jej zazdrościł cały świat a najbardziej Niemcy.
        • hanusinamama Re: Oczko wodne + 03.06.20, 11:45
          I Francuzi też, i będziemy uczyć Franzuzów jak taką wysoką retencje osiągnąc (jak kiedyś uczyliśmy jak jeść widelcem). O!
        • trampki-w-kwiatki Re: Oczko wodne + 03.06.20, 13:00

> Jak śmiesz pisać, że w Polsce będzie mała retencja?! W Polsce będzie wielka ret
          > encja i będzie nam jej zazdrościł cały świat a najbardziej Niemcy.
          >

Umrę!
          😂😂😂😂
          • milupaa Re: Oczko wodne + 04.06.20, 00:00
            Poplakalam się przez was ze śmiechu ;-D
        • milupaa Re: Oczko wodne + 25.03.21, 11:21
          🤣 To ci się udało.
      • hanusinamama Re: Oczko wodne + 03.06.20, 11:41
        Te oczka nic nie pomogą w problemie z wodą tylko będa stanowić niebezpieczenstwo. Polska potrzebebuje porzadnego planu naprawczego gospodrkę wodną...a nie kurła oczek wodnych
      • iwles Re: Oczko wodne + 03.06.20, 11:46

i ta retencja się poprawi oczkami wodnymi? Takimi w plastikowych nieckach ?
        • lellapolella Re: Oczko wodne + 03.06.20, 12:15
          A co ty myślisz? Już szwagier ministra fabryczkę plastikowych niecek zakłada!
          • gama2003 Re: Oczko wodne + 03.06.20, 12:25
            Śniegu mało, to co niby instruktorzy narciarscy mają robić ?
        • asfiksja Re: Oczko wodne + 03.06.20, 17:31
          Retencję poprawia się np. zbiornikami retencyjnymi do deszczówki. Mój jest w ziemi i wymaga pompy, ale są też naziemne, wtedy można podlewać grawitacyjnie. Odkryte oczko to nie tylko zagrożenie np. dla bawiących się dzieci, ale też marnowanie wody (woda, jak wiadomo, paruje).
      • kurt.wallander Re: Oczko wodne + 03.06.20, 12:41
        asfiksja napisał:

> No akurat mała retencja to nie jest powód do śmiechu, bardzo potrzebna rzecz,

Tylko trzeba wiedzieć, że oczko wodne to nie retencja. Ale nie dziwi mnie wcale, że po raz kolejny Duda nie tyle robi z siebie idiotę, co po prostu pokazuje, jakim jest idiotą.
        • memphis90 Re: Oczko wodne + 03.06.20, 16:28
          Ale dofinansowanie nie jest do pczek wodnych, tylko do systemów gromadzenia wody. Oczko to jest medialne, ale wszystkie te zbiorniki, beczki, systemy podlewania mają być refundowane.
      • 1unia4 Re: Oczko wodne + 03.06.20, 19:27
        Mała retencja- to już przecież było w programie PO jakies 10 lat temu
        • morekac Re: Oczko wodne + 04.06.20, 07:30
          Mała retencja była w programie już po powodzi w 1997. I o ile rozumiem program retencji, to program bajorko plus to wylęgarnia komarów i miejsce dla utopców.
          • 1unia4 Re: Oczko wodne + 04.06.20, 10:40
            Była w programi -i co się wydarzyło ?
            • 1unia4 Re: Oczko wodne + 04.06.20, 10:41
              Skoro oczka wodne są niebezpieczne-polecam likwidację nozy w kuchni,samochodów na ulicach.To sa maszyny do zabijania
    • hanusinamama Re: Oczko wodne + 03.06.20, 11:39
      I zeby sie dzieci masowo w nich topiły to rząd zaoszczędzi na 500+...pieknie pomyślane.
      Jprdlę trzeba sie zabrać za gospodarke wodną kraju, za wybetonowane rzeki, za osuszone mokradła...a nie kurła oczka wodne....
      • simply_z Re: Oczko wodne + 03.06.20, 13:51
        co wy macie z tym topieniem sie dzieci w ockzach wodnych?
        • spanish_fly Re: Oczko wodne + 03.06.20, 13:54
          Wczoraj się jedno topiło w takim oczku wodnym. Takie otwarte zbiorniki wody są naprawdę niebezpieczne, nawet większe beczki z deszczówką powinny mieć wieka.
          • mid.week Re: Oczko wodne + 03.06.20, 22:26
            spanish_fly napisała:

> Wczoraj się jedno topiło w takim oczku wodnym. Takie otwarte zbiorniki wody są
            > naprawdę niebezpieczne, nawet większe beczki z deszczówką powinny mieć wieka.

Oj tam, i co z tego? Dziecko robi się rach ciach a takie oczko to masa kopania.
            • 1unia4 Re: Oczko wodne + 04.06.20, 00:19
              Czyli należy nie popierac i zakazać wszystkiego co może nam zagrażać???

Nawet głupota na tym forum powinna mieć pewne ograniczenia
              • z_lasu Re: Oczko wodne + 04.06.20, 07:54
                Ktoś sugerował ZAKAZ oczek? Nawet czytanie bez zrozumienia na tym forum powinno mieć pewne ograniczenia.
                • 1unia4 Re: Oczko wodne + 04.06.20, 10:38
                  Nie sugerował zakazu oczek,ale bezproduktywne wyśmiewanie niewiadomoczego świadczy o bezgranicznej głupocie i braku obiektywizmu
                  • z_lasu Re: Oczko wodne + 04.06.20, 10:46
                    > bezproduktywne wyśmiewanie niewiadomoczego

Bo też "niewiadomoco" prezydent ogłosił. I właśnie ten fakt jest wyśmiewany. Jakby to była merytoryczna wypowiedź, to można by się merytorycznie odnieść.

> świadczy o bezgranicznej głupocie i braku obiektywizmu

A o czym świadczy branie udziału w wątku polegające wyłącznie na obrażaniu rozmówców?
                    • 1unia4 Re: Oczko wodne + 04.06.20, 11:12
                      Program małej retencji był juz w Programie(tylko programie) prezentowany jakies 10 lat temu.I co sie wydarzyło od tego czasu ?Nic .Nawet jednego oczka nie przybyło

ja obrażam.A Pozostali uczestnicy?Merytorycznie krytykuja ?
        • z_lasu Re: Oczko wodne + 03.06.20, 14:06
          Mnóstwo małych dzieci utopiło się albo topiło w oczkach wodnych. Nie mów, że nigdy o tym nie słyszałaś.
          • simply_z Re: Oczko wodne + 03.06.20, 16:44
            nie slyszalam. moja rodzina, znajomi maja oczka i male dzieci. co za bdury.
            • spanish_fly Re: Oczko wodne + 03.06.20, 17:12
              Co jest bzdurą? Że małe dziecko może się łatwo utopić nawet w płytkiej wodzie?
            • morekac Re: Oczko wodne + 03.06.20, 17:15
              Ostatnie oczko zlikwidowałam, gdy dzieciątka były małe.
            • kalina_lin Re: Oczko wodne + 03.06.20, 22:02
              Jak coś się nie przytrafiło w twojej rodzinie, to to nie istnieje? Takich wiadomości jest zatrzęsienie.

tvn24.pl/poznan/dwulatek-utonal-w-oczku-wodnym-ra910646-2292652

www.polsatnews.pl/wiadomosc/2017-05-28/czterolatek-utonal-w-oczku-wodnym-tragedia-w-ignalinie-kolo-lidzbarka-warminskiego/

• hanusinamama Re: Oczko wodne + 03.06.20, 14:21
          Miesiac temu u mnie na osiedlu sie dziecko podtopiło (odratowali ale w złym stanie jest).Na jesien w moim miescie sie niestety utopiło Tez chciałam miec oczko ale zrobie jak juz dzieci bedą duze. Trzeba nie miec wyobraźni i odpowiedzialnosci aby przy małych dzieciach sobie oczko fundować.
          • memphis90 Re: Oczko wodne + 03.06.20, 16:27
            Kiedyś chyba w Mai w ogrodzie pokazywali ogród, w którym babka zrobiła oczko z 2m zbiornika (szamba???) porośniętego gęsto lilią wodną. No i ta kobieta mówi w programie, że ma 2 letniego wnuka, który lubi się bawić w tym ogrodzie... Aż mi się zimno zrobiło, jak sobie wyobraziłam, że 2 latek wpada do wody pod te liście... Nie do uratowania uncertain Ale chciałabym mieć fontannę bez zbiornika, woda wsiąka w przestrzen wypełnioną kamieniami.
            • simply_z Re: Oczko wodne + 03.06.20, 16:45
              pamietajcie-do 18tki, pokoj dziecka tylko na parterze. bron boze jakies wyzsze Pietro, bo sie zabije.
              • z_lasu Re: Oczko wodne + 03.06.20, 17:16
                Do poczytania Tekst linku
              • iwoniaw Re: Oczko wodne + 03.06.20, 17:36
                simply_z napisała:

> pamietajcie-do 18tki, pokoj dziecka tylko na parterze. bron boze jakies wyzsze
                > Pietro, bo sie zabije.

Bardzo zabawne, opowiedz o tym wszystkim tym, którzy nie zabezpieczyli okien i "dosłownie na chwileczkę" się odwrócili 😐
              • hanusinamama Re: Oczko wodne + 03.06.20, 19:59
                miało być śmiesznie...nie wyszło.
            • hanusinamama Re: Oczko wodne + 03.06.20, 19:59
              Ja planuje takie płutkie oczko, dosłownie kilka cm nad kamienie, przez te kamienie sie przefiltrowuje. Jak dzieciak wejdzie to wody nawet do kostek nie ma...problem bo wtedy moga sie szerszenie zlatywać, lubia takie płycizny
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Oczko wodne + 03.06.20, 17:47
        Nie tylko dzieci, teraz robią te wanny ze stopniami, ale jak chcesz duże oczko to jednak folia. Mój wujek postanowił dosadzić rośliny wodne na środku w gatkach z paletam roślin, donicami, obciążeniami wszedł, było trochę ślisko ale dał radę.
        Posadził, poprzycinał i zaczął wychodzić.
        Po 15 min był tak zmachany i wystraszony, że postanowił stanąć na środku i tak czekać aż kogoś wypatrzy na drodze. Po tej zamulonej folii nie dał rady się wspiąć, ślizgał się i nie dał rady dotrzeć do brzegu żeby kamieni si chwycić. Dobrze, że oczko po pas było.
        W końcu dopatrzył sąsiada i ten pomógł ale dopiero po którejś próbie, po drabinę poleciał do domu i wujek tak wyszedł.
        Po tym zdarzeniu w oczku był na stale wrzucony sznur taki jak gruby jak do wsponyaczki czy żeglarstwa, z zawiązanymi supłami co 30 cm.
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Oczko wodne + 03.06.20, 17:57
          Sznur był przywiązany do pobliskiego drzewa, do wyjścia służył - nie żeby się powiesić ;P
          I polecam takie rozwiązanie, jeszcze lepiej jak zwisa nisko nad oczkiem, przywiązany do dwóch drzew.
    • trampki-w-kwiatki Re: Oczko wodne + 03.06.20, 13:01
      To nie może być prawda! 😲
    • heca7 Re: Oczko wodne + 03.06.20, 14:04
      Eeee to się pośpieszyłam 18 lat wink A teraz może bym kasę dostała.
    • joaz Re: Oczko wodne + 03.06.20, 15:12
      Ok- ale pod warunkiem, że ze złotą rybką w komplecie.
    • memphis90 Re: Oczko wodne + 03.06.20, 16:23
      Wielkopolska chyba jako jedyna w żaden sposób nie dofinansowuje zakładania systemów oszczędzania wody, więc ja jestem za. Kupiłabym taką wieeelką beczkę na deszczówkę.
      • ricemice Re: Oczko wodne + 03.06.20, 20:52
        Moi rodzice kupili ostatnio na działkę, pod rynnę w altanie, zbiornik Mauzer 1000l - kosztował ich 250zł.
        Na to nie trzeba dofinansowania 5000zł.
        • memphis90 Re: Oczko wodne + 04.06.20, 07:24
          Nie ma obowiązku brania 5000. Ale jak chcesz zbiornik podziemny z pompą, to już kosztuje wiecej niż 250zl.
    • lajtova Re: Oczko wodne + 03.06.20, 16:30
      Rzeczywistość oczka plus.
    • morekac Re: Oczko wodne + 03.06.20, 17:11
      Program Bajorko+...
      • szafireczek Re: Oczko wodne + 03.06.20, 19:34
        Plus własny prosiaczek do taplania się...
        • raczek47 Re: Oczko wodne + 03.06.20, 21:46
          Można sobie zaśpiewać:" jakie dno,jakie dno".
        • hanusinamama Re: Oczko wodne + 04.06.20, 00:23
          Nie miało byc programu krowa+? Moze mozna nieźle sie dorobić. Kasa za bajorko + kasa za świnkę.
    • tanebo001 Re: Oczko wodne + 04.06.20, 07:36
      natemat.pl/310765,program-moja-woda-dudy-to-dobry-pomysl-hydrolog-tlumaczy
      • raczek47 Re: Oczko wodne + 04.06.20, 08:05
        no ok, jakieś wybudowane ze stricte hydrologicznym wytycznymi może rzeczywiście ma sens, choć , jak pan tłumaczy musi być przede wszystkim odpowiednie ukształtowanie terenu na takie oczko, nie wszędzie można je zbudować, ale w praktyce jak to się skończy-ludzie ruszą kupować wanny i folie i wkopywać to za domem bo jak dają kasę , to trzeba wykorzystać.I pożytku z tego dla środowiska nie będzie żadnego, a kolejne miliony, które można by sensownie wykorzystać zostaną utopione.
        • memphis90 Re: Oczko wodne + 04.06.20, 16:20
          Ale przecież możesz sobie z tego sfinansować zbiornik na deszczowke...
          "Przede wszystkim na zakup, montaż i uruchomienie instalacji pozwalających na zagospodarowanie wód opadowych i roztopowych na terenie nieruchomości objętej przedsięwzięciem.

W grę wchodzi więc zbiornik retencyjny podziemny lub nadziemny, oczko wodne, instalację rozsączającą i elementy do nawadniania lub innego wykorzystania zatrzymanej wody. Do tego należy doliczyć także przeznaczyć na przewody odprowadzające wody opadowe. Mowa o tych mających, na przykład, doprowadzać wodę deszczową z rynien do oczka wodnego."
    • princesswhitewolf Re: Oczko wodne + 04.06.20, 13:28
      A juz sie ucieszylam ze to jakis fajny ogrodniczy watek....
    • g.sobalik [...] 25.03.21, 10:45
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • bei Re: Oczko wodne + 25.03.21, 10:51
      I 50 gr + na każdego komara.
    • mmarrta Re: Oczko wodne + 25.03.21, 11:29
      Abstrahując od mądrości tego pomysłu i kolejnego rozdawnictwa to program Moja Woda nie dotyczy przecież oczek wodnych tylko zrobienia systemu zagospodarowania wody deszczowej. Czyli zbieranie deszczówki do zakopanego zbiornika i następnie wykorzystywanie jej np do nawadniania. To jest związane z podatkiem od deszczówki, który na pewno w końcu wejdzie. Jak się będzie zagospodarowywać deszczówkę to ten podatek będzie mniejszy. Ja mam już decyzję z zeszłego roku tylko czekam aż się ociepli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka