Dodaj do ulubionych

COVID-owe ceny

09.06.20, 22:54
Zauważyliście, że markety zaczęły sobie odbijać koszty dezynfekcji i zabezpieczeń? Niby wiedziałam, że tak będzie, ale przyznam, że i tak jestem w szoku. Tu kilkadziesiąt groszy, tam złotówka, i to mam wrażenie że prawie z tygodnia na tydzień. Aż żałuję, że nie trzymam starych paragonów, żeby sobie te ceny dokładnie porównać.
Obserwuj wątek
    • dyzurny_troll_forum Re: COVID-owe ceny 09.06.20, 23:43
      agonyaunt napisała:

> Aż żałuję, że nie trzymam starych paragonów, żeby sobie te ceny dokładni
      > e porównać.

W aplikacji Lidla masz dostęp do wszystkich swoich paragonów online.... aż się trochę dziwię, bo pozwala to łatwo porównywać ceny miedzy sklepami w rożnych miastach....
      • agonyaunt Re: COVID-owe ceny 10.06.20, 00:26
        Nie mam aplikacji. Ale widzisz, nie pomyślałam o różnicach między sklepami, tylko czy to by było widoczne na poziomie różnych sklepów w jednym mieście? To by tłumaczyło K i R, ale w lokalnym spożywczaku też poszło w górę. No i online też widać ceny. Tylko mięcho w Lidlu staniałosmile
    • ajr27 Re: COVID-owe ceny 09.06.20, 23:46
      Markety?
      Wczoraj za kg truskawek i pół kg czereśni zapłaciłam 25 zł na straganie. To są dopiero covidowe ceny!
      • agonyaunt Re: COVID-owe ceny 10.06.20, 00:32
        Akurat cena owoców to jest jeszcze od paru innych rzeczy zależna. Covidowo to tutaj sobie odbijają raczej brak rąk do pracy, niż odkażacz. No i zobaczymy do jakiego poziomu spadną, wtedy będzie można porównać z zeszłym rokiem (bo na razie to ja nie widzę różnicy).

Swoją drogą, ja się zimą, bez korony, nie mogłam nadziwić, że pomarańcze są tańsze od jabłek.
      • kokosowy15 Re: COVID-owe ceny 10.06.20, 17:05
        Przeplacilas. Ja zapłaciłem za taką samą porcje 12 zł.
      • ginger.ale Re: COVID-owe ceny 11.06.20, 08:52
        ajr27 napisał(a):

> Markety?
        > Wczoraj za kg truskawek i pół kg czereśni zapłaciłam 25 zł na straganie. To są
        > dopiero covidowe ceny!

Ceny faktycznie rosną, ale akurat te owoce są wybitnie sezonowe i cena spada w połowie czerwca.
        Teraz jest już taniej, u mnie z dnia na dzień truskawki spadły z 15-17zł na 7-9 za kg. Wczoraj zapłaciłam 7zl za kg Marmolady, a jeszcze dzień wcześniej 12 zł za odmianę Azja.
    • nowaczek1 Re: COVID-owe ceny 10.06.20, 12:33
      W lutym, w pobliskich Delikatesach Centrum, ta sama konserwa kosztowała 7,59 zł. Dziś 10,99 zł. Wiem, bo gulasz angielski z Łukowa smakuje mi i regularnie go kupowałem. Kupowałem, bo już przestałem.
    • slonko1335 Re: COVID-owe ceny 10.06.20, 12:42
      no ale serio to jest dziwne?
    • mama-ola Re: COVID-owe ceny 10.06.20, 16:04
      Zauważyłam, że jest dużo drożej. Za parę rzeczy do jedzenia na 1 dzień płacę ok. 100 zł, za weekendowe zakupy przekraczam 300 zł. To jest co najmniej 1,5 raza tyle, ile wydawałam przed pandemią.
    • lot_w_kosmos Re: COVID-owe ceny 10.06.20, 17:07
      Daj spokój, ze stówą to możesz wejść już co najwyżej po drobiazgi.....
      Ceny wszędzie galopują.
      • szafireczek Re: COVID-owe ceny 10.06.20, 19:10
        Wydaje mi się, że alkohol nie podlega tej regule, piwo to chyba nawet częsciowo rozdaja za darmosmile
        • ginger.ale Re: COVID-owe ceny 11.06.20, 08:53
          Wczoraj w żabce chłopaka przede mną kupował piwo, sam się zdziwił, że 2 zł za dużą puszkę.
    • piesiedwa Re: COVID-owe ceny 10.06.20, 19:19
      Inflacja, efekt dodrukowywania kasy, to bylo wiadomo od dawna. To dopiero poczatekuncertain
      • tiszantul Re: COVID-owe ceny 10.06.20, 23:45
        "Inflacja, efekt dodrukowywania kasy, to bylo wiadomo od dawna. To dopiero poczatek"

Inflacja 4% za PiS to efekt "drukowania kasy", natomiast inflacja 4% za Platformy to był efekt dyscypliny budżetowej. I oczywiście pisowskie 4% jest ze trzy razy większe niż platformerskie 4%. Przekaz, przypuszczam, będzie równie popularny, co narracja, ze Duda wszystko podpisuje (chociaż wetował ponad dwa razy więcej niż Komorowski). Opozycja to stan umysłu
        • piesiedwa Re: COVID-owe ceny 11.06.20, 08:28
          Pis czy po jeden kij, ta ich inflacja to ich, zibacz na realna inflacje w sklepach
          • ginger.ale Re: COVID-owe ceny 11.06.20, 08:54
            👍
    • falcon_eye Re: COVID-owe ceny 10.06.20, 23:26
      ojej 😟
      i co teraz?
    • tiszantul Re: COVID-owe ceny 10.06.20, 23:53
      "Zauważyliście, że markety zaczęły sobie odbijać koszty dezynfekcji i zabezpieczeń?"

Nie

"Tu kilkadziesiąt groszy, tam złotówka, i to mam wrażenie że prawie z tygodnia na tydzień"

Jaki masz budżet rodzinny na miesiąc? Jeśli po 300 zł na osobę, to można by zrozumieć śledzenie groszowych podwyżek w marketach. Dla takich osób są promocje. Natomiast standardowej ematki takie problemy nie dotyczą
      • fitfood1664 Re: COVID-owe ceny 11.06.20, 07:58
        wow, lepiej się poczułoś, podkreślając swoją wyższość ekonomiczną?
        • sundace46 Re: COVID-owe ceny 11.06.20, 09:11
          fitfood1664 napisał(a):

> wow, lepiej się poczułoś, podkreślając swoją wyższość ekonomiczną?

Jaką wyższość? big_grin Przeciez tot roll, który wkleja tylko przekazy dnia. Sam nic nie ogarnia, nie mysli big_grin
    • solejrolia Re: COVID-owe ceny 11.06.20, 09:29
      MARKETY PODNIOSŁY CENY? ha ha i jeszcze raz ha. Przecież było wiadomo, że za Pis ceny WSZYSTKIEGO rosną, i będą rosnąć. To było wiadome już w ubiegłym roku, jak to będzie teraz, dziś, wyglądać. Wszyscy o tym tutaj pisaliśmy. Covid, to tylko malusi , maleńki przyczynek.

Prąd, podnieśli zusy, dodali nowe podatki, drastycznie wzrosły koszty odbioru śmieci, wzrost kosztów transportu, za mało ludzi do pracy (a aktualnie jest o połowę mniej Ukraińców, np na budowach, czy w fabrykach). A jak do tego dołożyć dodruk pieniedzy, no to mamy prawie pełen obraz, dlaczego jest drożyzna, i ceny rosną.
      Ale nie, dziś najważniejsze jest LGBT, i masturbacje...byle przy korycie komunistów utrzymać. Tfu ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka