Dodaj do ulubionych

Odnawianie mebli

11.06.20, 22:36
Mam w garażu mebel, którego odnowienie mi się marzy. Jest to taka szafka z mnóstwem szufladek, coś jak na karty biblioteczne.
Nie potrafię ocenić stanu i nie wiem, czy udźwignę sama jej renowację biorąc pod uwagę fakt że byłby to mój pierwszy raz. I tu pytanie do obeznanych w temacie - brać się za to, czy jednak zlecić fachowcowi. A jeśli się brać to od czego zacząć, poza wyniesiem z garażu?
Obserwuj wątek
    • ludma Re: Odnawianie mebli 11.06.20, 22:46
      Jak lubisz to się bierz za to. Ale to potrwa i to dość długo. Cierpliwość przede wszystkim. W necie znajdziesz sporo wskazówek, reszta to praktyka. Ale jaka satysfakcja! Nie masz czasu, nie lubisz- specjalista, ale to sporo kosztuje. Powodzenia cokolwiek wybierzesz.
    • makurokurosek Re: Odnawianie mebli 11.06.20, 22:52
      To wszystko kwestia z czego jest ta szafka i w jakim jest stanie. Jeżeli to drewniany mebel trzeba ocenić czy przez ten czas nie zalęgły się w niej drewnojady, jeżeli gdziekolwiek widzisz dziurki ( małe oznaczają oznaczają kołatki lub większe owalne -spuszczele) to wówczas renowacja za bardzo nie ma sensu, tym bardziej że chemikalia na tego typu robaki są bardzo toksyczne
    • solejrolia Re: Odnawianie mebli 11.06.20, 23:09
      Poszukaj na FB grupy Perły z odzysku meble PRL,
      czy jakoś tak,
      pokaż zdjęcie na grupie, może doradzą ci, jak zabrać się odnowienie mebla.
      • triismegistos Re: Odnawianie mebli 12.06.20, 06:48
        O to to.lp
    • mrs.solis Re: Odnawianie mebli 12.06.20, 03:25
      Odnowilam sobie kiedys komode, ktora ktos wyrzucil. Wyszla bardzo fajnie choc robilam to pierwszy raz. Zacznij od dokladnego umycia mebla, a pozniej przegladaj filmiki na youtube az znajdziesz cos co ci sie podoba i zrob dokladnie tak samo.
    • triismegistos Re: Odnawianie mebli 12.06.20, 06:47
      Zależy e jakim jest stanie. Jeśli samo drewno jest w dobrym stanie i rzecz wymaga odświeżenia i ewentualnie zaszpachlowania niewielkich ubytków spokojnie ogarniesz rzecz sama. Jeśli jest wyłączona, zażarta przez korniki, fornir wstał lepiej powierzyć sprawę fachowcom. Nawiasem mówiąc zazdroszczę 🙂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka