kachaa17 03.07.20, 16:55 Jak je skutecznie zlikwidować? Już dwa razy wysypałam preparat i owszem znikają ale po kilku dniach znowu są. Mrówki są na balkonie. Wybrały sobie jedną doniczkę z kwiatami i tam urzędują. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mona-taran Re: Mrówki wracają 03.07.20, 16:56 Najskuteczniejsze będzie pozbycie się doniczki wraz z zawartością. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Mrówki wracają 03.07.20, 20:31 Teoretycznie mogłabym tak zrobić ale obawiam się, że wejdą do drugiej donicy a chcę mieć kwiaty na balkonie. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Mrówki wracają 03.07.20, 20:21 Miałam to samo. Wczoraj wyciągnęłam kwiaty z osłonek, a one tam sobie jaja poskładały, dlatego tak zażarcie walczyły o miejscówkę na moim kuchennym parapecie. Niestety im trochę namieszałam w życiu. Wyniosłam to wszystko w ustronne miejsce, osłonki opróżniłam (z przykrością, ale jednak odchowanie mrówek by mnie przerosło) i dopiero sobie poszły. Widziałam jeszcze jak pracowicie te jaja, które zdołały, to wynosiły gdzieś... Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Mrówki wracają 03.07.20, 20:23 Może to głupie pytanie, ale co ci przeszkadzają mrówki w doniczce na balkonie? Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Mrówki wracają 03.07.20, 20:28 Kwiaty marnieją, jak mrówki się wprowadzą do doniczki. A u mnie dodatkowo budowały prawdziwe mrowisko, wynosiły tę ziemię z doniczek i próbowały usypać kopczyk na parapecie (wewnętrznym). Kilka razy dziennie im to likwidowałam, licząc, że połapią się, jaki to kiepski pomysł, a one swoje, uparte jak osły Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Mrówki wracają 03.07.20, 20:29 Są obrzydliwe. Oblepiają mi całe kwiaty i w dodatku dbają, żeby były mszyce. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Mrówki wracają 03.07.20, 20:28 Nie da sie. U na byly znikaly wracaly... w koncu w zwiazku z remontem zerwalismy podlogi. Pod podloga bylo czarno - Mialy tam mrowisko. Nie zapomne tego widoku do konca zycia. Wiec “walczyc z mrowkami” to sobie mozna - jak nie znajdziesz gnoazda to mozesz rownie dobrze prosic zeby poszly do diabla Odpowiedz Link Zgłoś
mava Re: Mrówki wracają 03.07.20, 20:40 ja walczyłam, przez kilka sezonów, środkami naturalnymi, chyba prozek do pieczenia czy tam cos podobnego...Nic to nie dało więc w koncu sie wkurzylam i rozsypałam preparat na mrówki (chemia jakaś) i to przyniosło rezultat. Z tym że u mnie mrowki przylaziły z balkonu, właziły do pokoju i żerowały na wszystkim, co postawiłam/zostawiłam na biurku (tu gdzie teraz pisze). Nie daj boże cos jadłam przy tym biurku....albo piłam wodę z sokiem... Jakas swoją "ścieżkę" miały akurat w tym miejscu (na pietrze!!!). Od tamtej pory mam spokój. Odpowiedz Link Zgłoś