xantostrephomonas 15.07.20, 22:58 Pomóżcie dobre kobiety. Do tej pory żyłam bez, ale czas nabyć okap. Na co zwracać uwagę poza urodą oczywiście. Interesuje mnie okap kominowy, który będzie w kuchni otwartej na salon. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alicia033 Re: Okapy kuchenne 15.07.20, 23:05 typ filtra, wydajność i głośność pracy Odpowiedz Link Zgłoś
bo1 Re: Okapy kuchenne 16.07.20, 07:15 Jeśli planujesz szafki na górze, to przemyśl okap chowany w zabudowie. Okap kominowy, nawet estetyczny, w salonie będzie uwierał. Tak czy owak dużą wagę przywiązałabym do głośności. Swojego okapu prawie nigdy nie używam, bo nie znoszę jego szumu. Na szczęście mam w kuchni dwa okna. Odpowiedz Link Zgłoś
xantostrephomonas Re: Okapy kuchenne 16.07.20, 11:45 Nie mam szafek górnych więc ta opcja odpada. Ile decybeli jest wg was akceptowalne? Wiem, że im mniej tym lepiej 🙂, ale jak to się ma do wartości liczbowych? Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Okapy kuchenne 16.07.20, 08:00 Jak radzi przedpiśczyni warto jednak pomyśleć o okapie do zabudowy. Jeśli będziesz miała płytę indukcyjną spokojnie może wisieć w jednym poziomie z pozostałymi szafkami. Uwagę zwracaj na głośność i wydajność. Minimalna wydajność jaką powinien mieć to kubatura razy 6, ale czym wyższa tym lepsze. Głośność nie powinna być większa niż 50 db, ale ponieważ producent potrafi wpisać tu jakieś dziwne parametry najlepiej sprzętu posłuchać. W przypadku kuchni otwartej na salon warto kupić model z pilotem. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Okapy kuchenne 16.07.20, 10:29 Spójrz na okapy nablatowe lub podblatowe, np firmy Elica. Z tego co wiem nadają się do płyt indukcyjnych lub Solgaz. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Okapy kuchenne 16.07.20, 10:40 Są drogie a podłączenie ich do wentylacji jest problematyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Okapy kuchenne 16.07.20, 11:36 Te okapy, a właściwie odsysacz pracują w obiegu zamkniętym. Są bardzo drogie, ale przy koszcie domu to ułamek procenta. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Okapy kuchenne 16.07.20, 12:34 Pochłaniacze, o ile nie mają (bardzo drogich) filtrów plazmowych są upierdliwe w eksploatacji , no i głośniejsze i mniej wydajne od wyciągów. W dodatku wycięcie w blacie otworów dość blisko siebie może ten blat osłabić. Pewnie, że to rozwiązanie może się sprawdzić, zwłaszcza w przypadku płyty grzewczej na wyspie, ale nie byłabym taka hop do przodu, że to świetne rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Okapy kuchenne 16.07.20, 10:54 Zwroc uwage na to, jak jest glosny, to naprawde wazna cecha w kuchni otwartej na salon. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Okapy kuchenne 16.07.20, 15:07 ja szukałam cichego, o mocnym ciągu, podszafkowego, całkiem ukrytego, czarnego. Znalazłam ale z perspektywy użytkownika nie jestem zadowolona. Ma 61 decybeli max - huczy jak odrzutowiec. Wyciąg (320m3/h) nie daje rady przy 2 gotujących na raz garnkach - w kuchni pełno pary bo za mała powierzchnia ssąca. Teraz jest trochę więcej modeli wg moich parametrów. Typ filtra mi zwisał bo i tak okap podłączony jest do komina. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Okapy kuchenne 16.07.20, 16:49 Patrz na decybele i na jego wydolność. Zawsze lepiej zakupić okap z wydolnością do większej kubatury niż masz, bo wówczas ustawiony na mniejszą moc jest cichszy niż w górnym pułapie. Szukaj tez takich z polecenia. Ja znam przypadek, ze okap w cenie czterokrotnie niższej jest ładniejszy, efektywniejszy i cichszy. Naprawdę. Aaa, design tez jest ważny. Wygodne w czyszczeniu są ze szklanym wykończeniem, albo lakierowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
zibi62 Re: Okapy kuchenne 16.07.20, 17:00 ja po zachwytach koleżanki zakupiłam ( czekam na dostawę):Falmec - Okap wyspowy czarny - Mira Black Isola 40. www.13vip.pl/okapy/18474-falmec-okap-przyscienny-czarny-mira-black-isola-40.html Tylko, ze u mnie wykluczam jakiekolwiek półeczki/ daszki... teraz mam i wiem, ze w mojej rodzinie to siedlisko karteczek,pierdołek....chciałam prosty, czarny, kanciasty, cichy..... i niezłej jakości co by mi służył do śmierci bo nie cierpię remontów Odpowiedz Link Zgłoś