Dodaj do ulubionych

Probiotyk na jelita. 🙏🙏

17.07.20, 11:02
Bardzo was proszę czy możecie mi polecić jakieś bezpieczne i skuteczne probiotyk na jelita. Podjadę dziś i sobie kupię.

Biorę aktualnie Duspatalin. Myślę, że jakieś probiotyk nie będą przeciwskazaniem.
(Duspatalin retard jest stosowany w leczeniu objawów zespołu jelita drażliwego)
Nie wiem czy mi służy bo mam ogromne problemy z zaparciem, aż czuję jelito "spuchnięte" po lewej stronie - w dotyku.

Ogólnie nie wiem czy mam zespół jelita nadwrażliwego.
Aktualnie albo mi wróciła endometrioza ( usg czyste) albo zrosty pooperacyjne dają znać albo jedno i drugie albo problem z jelitami się pojawił.
Prócz boli w lewym dolnym podbrzuszu ( z zaburzeniami cyklu włącznie) czułam jakby mi jelito zablokowało. Jakby po lewej stronie była blokada. No ale miałam rzadko występujące biegunki itp. I choć też czułam jelito po lewej stronie, to nie było tak wybrzuszone.
Jestem w trakcie diagnostyki. Wzięłam już pierwsze leki na ból w dolnej części podbrzusza plus antybiotyk. A jeden jeszcze biorę.
Niestety doszły mi straszne zaparcia.

Chcę wesprzeć jakoś swoje jelita do kolejnej wizyty, bo masakra...jak się męczę.

🙏🙏🙏🙏

Obserwuj wątek
    • aniani7 Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 17.07.20, 11:11
      Uuuu niestety wyobrazilam sobie, serdecznie wspolczuje. Ufam lakcidowi, bo przechowuje sie go w lodowce, czyli faktycznie ma te zywe bakterie. Poszlabym tez w kiszonki, tylko oczywiscie z rozsadkiem.
      • wapaha Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 17.07.20, 11:16
        od lat jesli tylko jest dostępny - tani i z dobrym składem ( Składniki 1 kapsułka
        Bifidobacterium lactis BS01 1,4 x 109 CFU*
        Lactobacillus acidophilus LA02 6,7 x 108 CFU*
        Streptococcus thermophilus FP4 5,3 x 108 CFU*
        Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus LDB01 8 x 107 CFU*
        Lactobacillus casei LC03 4 x 108 CFU*
        Saccharomyces boulardii CNCM I-3799 1,0 x 109 CFU*
        Inulina 100 mg)
        • szorstkawelna Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 08.08.21, 13:53
          Jakiej firmy?
        • memphis90 Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 08.08.21, 19:01
          Zasadniczo nie ma tam jedynego szczepu o rzeczywiście udowodnionej skuteczności w chorobach jelit, czyli LGG. B. lactis i S. termophilus mają udowodnione działanie w kolce niemowlęcej - i to by było na tyle. W zespole jelitra drażliwego dorosłych (jakieś) udowodnione działanie miały jedynie Bifidobacterium longum i Lactobacillus plantarum - tu ich nie ma.
          • bananananas Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 08.08.21, 19:16
            memphis90 napisała:

W zespole jelitra drażliwego
            > dorosłych (jakieś) udowodnione działanie miały jedynie Bifidobacterium longum
            > i Lactobacillus plantarum - tu ich nie ma.
            >
            Sprawdziłam swoją mieszankę (Swanson, ultimate16), zawiera obie. B. longum 430 mln, L.plantarum 180 mln. Czy to dużo, czy mało to nie wiem. Firma raczej solidna, niedrogie, mozna kupić w necie.
          • raincloud Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 13.06.23, 11:48
            A wiesz w jakich preparatach występują?
            Wiem, że Plantarum chyba jest w Sanprobi IBS, ale kiedyś gi brałam i nie widziałam żadnych efektów.
            A czy Lactobacilluc rhamnosus GG jest wskazany dla doroslych w IBS?
            Nie mam pojęcia jaki wybrać probiotyk, a chcę spróbować, bo już nie mam pomysłów na moje jelita sad
            • hummorek Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 13.06.23, 13:06
              Sanprobi IBS, gdzie IBS to innowacyjny, bezpieczny, skuteczny, niezwykle chamskie zagranie.
            • hummorek Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 13.06.23, 13:08
              Poczytaj o maślanie sodu.
    • rulsanka Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 17.07.20, 11:15
      Z własnego doświadczenia, mam zrosty pooperacyjne (prawie umarłam po operacji wyrostka i zakażeniu pooperacyjnym). Kilkanaście razy w życiu zdarzyła mi się taka akcja przyblokowania i za każdym razem pomagała głodówka. To znaczy można zjeść jakiś tam kleik, wypić nutridrinka czy sinlac, ale raczej im mniej zjesz tym lepiej. Po kilku dniach mija.
      Jeśli chodzi o sposób odżywiania, to wykryłam, że szkodzi mi zbyt duża ilość błonnika. Gdy pilnuję, by nie jeść na raz zbyt wiele np. suszonych moreli, daktyli, śliwek - to nie mam problemu z zatykaniem się przewodu pokarmowego.
      Co do probiotyku to polecam vivomixxx, uratował mnie kiedyś z paskudnego zapalenia jelit po antybiotyku. Ale nie wiem, czy w twoim przypadku bym teraz brała. Po pierwsze antybiotyk go wybije (możesz brać enterol teraz) po drugie po probiotykach bywają wzdęcia, a to raczej pogorszy sprawę.
      Spróbuj pić napar z mielonego kminku (łyżeczka na szklankę), to dobrodziejstwo dla jelit.
      • astrologia333 Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 17.07.20, 11:29
        Niestety mi się to przytrafiło 18 czerwca. Przez 20 dni nie jadłam ( A raczej jadłam raz dziennie coś lekiego typu mus owocowy w szklance czy zupę - 1x dziennie)
        Od ponad tygodnia jem ale tylko 3 razy dziennie, staram się jeść lekko. I robię okno żywieniowe od 10 do 18, a potem nic.

Antybiotyk i distreptazę już skończyłam brać.. Zostań mi tylko lek na zespol jelita nadwrażliwego, który nie wiem czy mi służy, no w necie są informacje ze przy zaparciach potęguje problem.

Serio probiotyki wywołują wzdęcia? 🤦‍♀️To ja już nie mam pomysłu.
        Ogólnie to endo lubi dysbioze, jeśli ja mam zrosty po zapalne lub pooperacyjne z jelitami to jak ona wróci / wróciła to będzie masakra na dłużej.

Może faktycznie spróbuję ten kminek.
        • wapaha Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 17.07.20, 11:30
          Nawadniasz się odpowiednio ? Ile pijesz wody ?

Nie masz nietolerancji laktozy ?
          • astrologia333 Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 17.07.20, 12:03
            Pewnie mogłabym pić więcej, ale wydaje mi się że piłam optymalnie. W końcu czymś musialam zagłuszyć głód przez te 20 dni. Teraz pewnie piję mniej.

Nie wiem czy mam. Nietolarancje laktozy. Łykam lewotyroksynę w tabletkach bez laktozy, nie przepadam za mlekiem i przetworami mlecznymi. Akceptuje tylko jogurt naturalny bardzo rzadko, głównie przez aparat żeby rozmkieczyć pewne dania. Jeśli towarzyszy mi laktoza to tylko w tych produktach które moją na etykiecie : może zawierać śladowe ilości laktozy itp.

Jeszcze 3 miesiące temu wszystko było ok z moimi jelitami. Może można byłby się doczepić do czegoś, ale ja nie narzekałam.
            • wapaha Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 17.07.20, 12:35
              1. Nawadniaj się. Niedługo będę znana na forum z tego tekstu ale biorę na klatę . Człowiek powinien wypijać dziennie 0,4l wody na każde 10kg ciała. WODY> ( nie zup,herbat,kawy,soków) Odpowiednie nawodnienie poza innymi wieloma usprawnia tez układ trawienny- jelita mają śluz, kupa się ślizga, nie ma zaparć ( to w skrócie)
              Robiłaś test na helicobactera ?

2. Wiele suplementów -w tym probiotyków-zawiera laktozę. Twoja "niechęć" do przetworów mlecznych to może właśnie mądrość organizmu, który unika laktozy

3. Miałaś robione usg jamy brzusznej ?

4. Robiłaś badania moczu ?
              • astrologia333 Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 18.07.20, 12:42
                Staram się. Wiem jak ważna jest woda. Ciężko jednak pić, jak brzuch mam jak balon. Ogólnie uważam i podejrzewam, że problem jest ginekologiczny a jelita obrywają. Jednak biorę też pod uwagę przyczynę jelitową. Lekarz zastosował leczenie 3 fazowe: jelita ( IBS) ginekoloczne - na razie distreptaza oraz urologiczne ( mimo badań moczu, które wyszło ok) + antybiotyk.

Ogólnie to wszystko zaczęło się od plamienia, krótkiego cyklu oraz bólu lewego jajnika, który zakończył się pierwszym od kilku lat bólem owulacyjny, ale prawej strony. Nie przejęłam się, ale poszłam do ginekologa, dostałam antykoncepcję plus zostałam poinformowana o zrostach prawdopodobnych pooperacyjnych i pozapalnych ( endometrioza lewego jajnika kilka lat temu) i opcją przyszłościowej laparoskopia w celu ich uwolnienia mimo usg czystego.
                Tabletek anty nie wzięłam.
                Kolejny cykl to był ból owulacyjny 6 dnia cyklu i 9 dnia cyklu pojawiło się kłócie dolnej części lewego podbrzusza, bardzo nisko. Potem pojawiło się uczucie jakby coś zwiększyło swoją objętość tam razy kilka. Zaczęło promieniować wszędzie - do pachwiny, w okolice całego podbrzusza, z tyłu, nie mogłam dotknąć pośladka, bolało mnie wszystko w środku. ( podobne objawy miałam przed operacją przy torbieli ale nie aż tak). No i wtedy rzuciło się na jelita. Poczułam blokadę. Przestań jeść - bardziej że stresu i z barku chęci niż realnej utraty aptetytu. Zaczęłam plamić w 15 dniu cyklu. Czulam, że wszystko co zjem zostaje w jelitach i krąży. Bałam się niedrożności. Dostałam biegunki, potem okresu. Było różnie. Od 5 dnia cyklu wszystko wróciło że zdwojoną siłą. Zaliczyłam sor, ale jak się dowiedzieli, że endometrioza - to zlewka. Zrobili usg ginekologiczne. Nic nie wyszło. Wyszłam z zaleceniami. Bardzo kiepski szpital. Międzyczasie wyproznilam się sznureczkiem, co jakby potwierdziło moje uczucie zablokowania i jakiejś blokady. Nagle to uczucie blokady zniknęło. Bolało mnie wszystko w środku, no i nisko w podbrzuszu. Doszłedl ból w lewym boku z tyłu pleców.
                13 dnia cyklu znów dostałam boli owulacyjnych, tym razem z lewej strony. ( od operacji nie miałam ani jednego bólu owulacyjnego z tej strony) Potem doszła biegunka po burakach ( 🤦‍♀️)
                Udałam się ponownie do ginekologa, usg znowu czyste. Dostałam leki jak wyżej. Plus mam się obserwować jelitowo i w razie czego zrobić to usg jamy brzusznej.
                Póki co kula ustąpiła, ból z tyłu pleców po lewej stronie też. Boli mnie podbrzusze z lewej strony i mam mega zaparcie i czekam na dalszy rozwój.
                Po okresie mam przyjść jeszcze raz.

Chcę sobie trochę pomoc do wizyty.
                Kupilam probiotyk i kminek. Dalsza sytuacja jest rozwojowa. Nie do końca chciałabym w ciemno robić masę badań.

Tsh aktualnie 6. Zbijamy.
                No ale przy subklinicznej ciężko.

• wapaha Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 18.07.20, 18:28
                  Faktycznie brzmi ginekologicznie- a jakieś miałaś usg ?-przezpochwowe czy przez powłoki brzuszne ?
                  Pamiętam że miałam kiedyś zapalenie przydatków i bóle aż do posladków i pleców...

Pomyśl nad testem nad helico, w sumie co Ci zależy
                  Brałaś pod uwage ..pasożyty ?( robiłaś morfologię )
                  • astrologia333 Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 21.07.20, 11:09
                    Przezpochwowe. Aktualnie jak balon z jelita zszedł, to czuję mega ranę lub coś innego w dole brzucha po lewej kiedyś operowanej stronie. Zrosty chyba też czuję. I stąd taki zasięg. Na zmianę nie mogę się tam dotknąć, usiąść, promieniuje mi do lewego boku pleców bardzo nisko, do pośladka. Przy gwałtownych ruchach czuję tam coś w postaci jakiejś kulki która kłuje i rozdziera. Czasem po prostu rozpiera - musi coś tam być ginekologicznie. Niestety. TYLKO dlaczego nikt nic nie widzi.

Pomyślę nad badaniami. Tylko wolałabym aby to lekarze znów trochę bardziej się przyłożyli i zalecali badania. Inaczej będę znów błądzić i robić tonę niepotrzebnych badań. Póki co jestem po 2 wizytach za 300 zeta, badaniach za 50 ( tarczyca, prolaktyna itp) i 100 zeta na leki. I nic z tego nie wyniknęło. Nadal nie mogę funkcjonować normalnie. A praca jawi się jako koszmar. Nie mogę brać wolnego jak przesiedziałam tyle na tej izolacji. A teraz nie wiem czy robić to usg brzucha, czy nerek. W końcu boli mnie z tyłu. Czy zrobić mocz, czy iść w stronę tych jelit ( i badań o których piszesz), które aktualnie się uspokoiły. Czy drążyć temat ginekologicznie do skutku bo - zakładam że tutaj jest problem. Czy dążyć do kolejnej laparoskopii. Czy wbijać się do specjalistów do endometriozy.

I taki oto uroczy półmetek, tego jakże uroczego roku.
                    • wapaha Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 21.07.20, 11:20
                      Rozumiem cię ale : nie ma niepotrzebnych badań
                      Kwestia finansowa jest faktycznie bolesna

Ogólne badanie moczu jest proste i tanie- podobnie morfologia z rozmazem- a bardzo dużo mogą pokazać

Tak jeszcze pomyślałam- że to co piszesz trochę brzmi jak przepuklina

Czy normalnie się wypróżniasz ?
                      No i usg przezpochwowe pokazuje całkiem coś innego niż zwykłe usg jamy brzusznej..

Gdybym była na twoim miejscu zrobiłabym to co najłatwiejsze i najmniej bolesne : badanie moczu, morfologię a potem usg jamy brzusznej
                      Myślę ze te proste badania dadzą wiele odpowiedzi - mocz pokaże czy coś może być w nerkach ( może to kamień w moczowodzie ?), czy jest krew ( także samo) czy bakteria ( pecherz) , morfologia z rozmazem pokaże czy jest stan zapalny a granulocyty czy coś może wskazywać na pasożyty. Usg jamy brzusznej powinno obejmować nie tylko brzuch ale też nerki

Spróbuj wykrzesać jeszcze trochę wysiłku
                      3 maj sie
                    • fitfood1664 Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 21.07.20, 11:53
                      to nie musi być ginekologiczne, mógł ci się zrobić uchyłek na jelicie i gnije od środka
                      • fitfood1664 Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 21.07.20, 11:54
                        no może gnić to od razu nie, ale rana mogła ci się zrobić wewnątrz
                • fitfood1664 Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 21.07.20, 11:49
                  nie wiem co ci jest, ale spokojnie mogłabym napisać coś podobnego, z tym, że ja nie "latam po lekarzach" bo już zwyczajnie straciłam zaufanie
                  co robię na wyczucie, żeby wrócić do normy:
                  odstawiłam gluten i skrobiowe, mlecznych i tak nigdy nie jadłam dużo więc nie było właściwie czego ograniczać
                  jem o wiele więcej warzyw, zwłaszcza zielonych i liściastych
                  ograniczyłam mięso, zwłaszcza w okolicach okresu i owulacji, inaczej czuję jak się "przeczołguje" po jelitach
                  ograniczyłam herbatę, kawy nie piję, inkę i czekoladę
                  stawiam na prebiotyki a nie probiotyki
                  jak czuję że coś nie tak to w zależności od potrzeb i objawów biorę albo sylimarol (mam kamienie żółciowe) albo węgiel aktywny z miętą pieprzową i herbatkę z kopru
                  jest lepiej
                  voila!
                  a, buraki to jedno z tych warzyw, które wydają mi się podejrzane, ograniczam
                • fitfood1664 Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 21.07.20, 11:50
                  a, i jeszcze stosuję olej lniany do sałatek, dobrze robi na zaparcia
                  • wapaha Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 21.07.20, 12:02
                    Słowem żyj powietrzem a jak boli wątroba weź sylimarol tongue_out
        • tt-tka Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 21.07.20, 15:56
          astrologia333 napisała:

>
          > Może faktycznie spróbuję ten kminek.

Sprobuj. Z tym ze ja znam inna metode - mielony kminek (może być pol na pol z majerankiem), pol lyzeczki suchego polknac i zapic zimna przegotowana woda.
          3-4 suszone sliwki zalac wrzątkiem, pol szklanki, zostawić na noc pod przykryciem, wypic rankiem.
          Podpiwek - zrob sama albo kupuj gotowy susz i zalewaj. nie wiem, czy Kujawski jest jeszcze do nabycia, dawno nie kupowałam.
    • sundace46 Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 17.07.20, 11:19
      Ja od lat cierpię na zespół jelita drażliwego. Biorę na zmianę Duspatalin retard z Tribuxem forte i do tego gastrolog polecila mi probiotyk Sanprobi IBS, doskonały, typowo na schorzenia jelitowe.
      • zwyczajnamatka Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 17.07.20, 11:36
        Sanprobi bardzo dobry, ale jeszcze lepszy jest Vivomixx
        • damartyn Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 17.07.20, 12:13
          cdn.doz.pl/image/product/189048/scale/350x350
      • droch Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 17.07.20, 12:17
        > Sanprobi IBS

Jest faktycznie dobry, ale drenuje kieszeń. Można spróbować stosować na zmianę z Sanprobi Barrier.
    • fitfood1664 Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 17.07.20, 12:15
      nie wiem czy probiotyk to dobre wyjście, mimo obiegowych opinii, wg niektórych źródeł należy unikać nowych kultur bakterii, a tylko zadbać o te co już masz. mnie na takie sprawy pomaga węgiel z miętą pieprzową, rumianek na dzieńdobry i olej lniany, ten ostatni jest boski na zaparcia
      wogóle ulgę przynosi jedzenie surowych i gotowanych warzyw, niewielkiej ilości owoców i ograniczenie węglowodanów i mięsa, zwłaszcza węglowodanów, bo one karmią grzyby i drożdże
      mam czasami objawy dokładnie takie jak opisujesz, i powoli dochodzę do takiej diety jaka mi odpowiada, tzn jak wyżej
      myślę że cierpię na nietolerancję glutenu, nie badałam się bo cierpię na syndrom "nie ja jestem najważniejsza" i nie mam czasu na zajęcie się sobą
      sorry za chaos
      • wapaha Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 17.07.20, 12:35
        Surowe warzywa w przypadku IBS to nietrafiona rada
      • malgosiagosia Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 18.07.20, 13:37
        fitfood1664 napisał(a):

> myślę że cierpię na nietolerancję glutenu, nie badałam się bo cierpię na syndro
        > m "nie ja jestem najważniejsza" i nie mam czasu na zajęcie się sobą
        > sorry za chaos

Nie rozumiem jak mozna tak podchodzic do swojego zdrowia. Nie Ty jestes najwazniejsza? Co za nonsenas. Oczywiscie, ze jestes. Jesli masz rodzine, to Twoje zdrowie jest dla niej skarbem. W samolocie instruuja, ze w razie awarii maske zakladasz najpierw sobie, a potem ewentualnie dziecku. Ciekawe dlaczego?
        Dobra praca jelit to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucie, wiec zajmij sie soba przede wszystkim.
        • fitfood1664 Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 21.07.20, 11:26
          Zajmuję się sobą, dlatego poszukuję idealnej diety, żadne leki nie działają dlugofalowo, a żaden z listy lekarzy, do których kiedyś, kiedyś zwracałam się z problemami jelitowymi nie wysłał mnie na jakiekolwiek badania oprócz USG. Tymniemniej nie mam czasu na walkę z wiatrakami i na lekarzy już nie liczę. Wiem że dobrze mi robi odstawienie skrobiowych, zwłaszcza glutenu, ograniczenie cukru, mięsa i przetworów mlecznych. Uważam też na jajka, jak i na kilka przypraw i warzyw. Chyba jelita wracają do normy. Nie słyszę ich i nie czuję jak pracują. Wbrew pozorom lista produktów, które jem bez obaw jest długa.
          Wiem, gdyby mnie zabrakło, nie będzie wesoło, dlatego wolałabym jeszcze trochę pożyć w dobrym zdrowiu.
    • marszawka Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 17.07.20, 14:33
      Na jelito drażliwe Tribux Forte.
      • sundace46 Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 17.07.20, 16:04
        marszawka napisał(a):

> Na jelito drażliwe Tribux Forte.

Przecież nie ma zdiagnozowanego, a Tribux Forte jest silnym lekiem, a nie probiotykiem.
        • marszawka Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 18.07.20, 15:50
          Jest jeszcze Tribux bio bez recepty. A Forte lekarz mi przepisał bez badań po pierwszej wizycie więc różnie bywa.
    • bei Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 17.07.20, 14:43
      Nie znam się, wiec nie pomogę, ale Ci bardzo współczuję.
      Jedyne, co mi świta, to może siemię lniane- zaparzone i zebrany tylko ten „ kisiel”- bo ziarenka to już dieta bogatoresztkowa, przy wrażliwym jelicie niewskazana.
      • fitfood1664 Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 17.07.20, 17:11
        i same ziarenka też nie, obklejają się, drażnią, olej lniany też polecam, daje dobry poślizg big_grin wink
    • mrs.solis Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 18.07.20, 03:10
      Robilas kolonoskopie?
    • astrologia333 Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 18.07.20, 12:54
      Dzięki za odpowiedzi. Na razie kupiłam probiotyk na próbę. Jak będzie gorzej to odstawie. No i kminek. Może jakoś doczkema do wizyty.
      Nie, kolonoskopii nie robiłam. Ten problem to dość świeża sprawa. Do połowy maja myślalam ze to tylko zaburzenia cyklu. Jelitowo rozwaliło mnie 18/19 czerwca. Jestem w trakcie diagnostyki przyczyny.

Dzięki za rady.
      • jdylag75 Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 21.07.20, 12:30
        Współczuję. Od ponad roku mam diagnozowane problemy z jelitami, kóre objawiają się potężnymi wzdęciami, zaparciami bólem w boku, zrobiłam badania w kierunku pasożytów - wyszła blastocysta, przeleczona, ale to nie to, wcześniej odstawiłam produkty mleczne - na chwię pomogło, potem płatki owsiane - chwilowa poprawa, oczywiście USG brzucha zrobiłam, badania krwi, ginekologiczne, dieta zdrowa, bogata w warzywa liściaste i prebiotyki, probiotyki zażywałam regularnie, niby wszystko w porządku, a nie było coraz gorzej ciągłe uczucie rozpierania i ból w jednym z boków. W końcu z własnej inicjatywy zrobiłam badania w kierunku przerostu flory jelita cienkiego, test wyszedł pozytywny, jestem po leczeniu antybiotykiem, jest znacznie lepiej, bo i brzuch mam normalny i wizyty w wc jak za młodu. Od ponad roku się diagnozuję, problemy trwały dużo dłużej i tylko się nasilały. Zrobię jeszcze testy w kierunku alergii pokarmowych. MOże z mojej historii coś wybierzesz smile
    • myelegans Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 18.07.20, 20:41
      Rob kefir domowy I kiszonki z czegokolwiek.

Kolezanka mikrobiolozka w labie ze studentami testowala ilosc wyhodowanych bakterii, w poriwnaniu z tym co na nalepce, to sa ilosci homeopatyczne
      • fitfood1664 Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 21.07.20, 11:52
        przy jelicie wrażliwym kefir domowy I kiszonki = samoeksplozja
        • wapaha Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 21.07.20, 12:09
          Przecież ona nie pisze o zjedzeniu kapusty kiszonej i popiciu kefirem...

Wdrożenie powyższych do diety-jak najbardziej uzupełni florę jelitową
          • jdylag75 Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 21.07.20, 12:32
            To zależy co jej jest, ja z przerostem flory bakteryjnej umierałam po zdrowych, naturalnych produktach, najlepiej mi było po białej bułce z Lidla.
        • memphis90 Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 08.08.21, 19:06
          Nieprawda. Są różne postacie zespołu jelita drażliwego, przy postaci zaparciowej kiszonki dają bardzo dużo, przy biegunkowej trzeba ostrożnie, ale ogólnie przetwory fermentowane są tolerowane lepiej, niż mleko słodkie. Więc i osoby z postacią biegunkową często odnoszą korzyści z kiszonek i mogą z nich korzystać.
        • hanusinamama Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 13.06.23, 13:19
          Serio? Prędzej kiszonki dozwolone niż fermentowany nabiał.
          • paskap Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 13.06.23, 22:32
            ciekawa jestem jaka wyszła diagnoza?
    • proxi_33 Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 08.08.21, 13:49
      Warto spróbować sanprobi ibs jak ktoś już podpowiadał. Też miałam rózne przeboje z probiotykami. Przerabiałam wiele i rozumiem sceptyczne podejście do kolejnych. Mnie ten akurat zalecił lekarz. Brałam bo brałam, ale bez przekonania. Tym bardziej byłam pozytywnie zaskoczona, że po 3 tygodniach dało się odczuć duuuużą poprawę, a przy moim zespole jelita drażliwego to rzadkość. Tak powinien działać probiotyk
    • melisananosferatu Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 08.08.21, 17:59
      Nie wiem czy jest dostepny w Pl ale genialny jest alflorex.
    • india-mia21 Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 08.08.21, 19:24
      Vivomixx
      Ewentualnie dołożyć (oprócz Duspatalinu) Meteospasmyl

Do oznaczenia w celu różnicowania kalprotektyna w kale
      • czarne-jagody Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 08.08.21, 20:08
        U mnie jest bardzo skuteczny debutir.
    • malaperspektywa Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 13.06.23, 11:50
      Sanprobi. Polecony przez zaprzyjaźnionego lakarza.
    • purchawka2020 Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 13.06.23, 13:12
      Vivomixx 112,
      • purchawka2020 Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 13.06.23, 13:12
        Dostałam od gastrologa na jelito drażliwe.
        • fabryka.lodow.napatyku Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 14.06.23, 05:03
          Psyllium husk, stary watek ale moze komus sie przyda, ma niesamowite korzysci zdrowotne, polecam poczytac i sprobowac
    • zerlinda Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 14.06.23, 06:26
      Vivomix
    • arim28 Re: Probiotyk na jelita. 🙏🙏 14.06.23, 07:42
      Len!
      Spróbuj.
      Zaparzasz i pijesz systematycznie te gluty wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka