Dodaj do ulubionych

Ratunku! (komputerowo)

17.07.20, 15:08
Mam laptopa z windowsami 7, który ma kilka uszkodzonych klawiszy. Ale go lubię (windowsa 7) i z różnych względów czasem z niego korzystam.Do laptopa podłączona jest klawiatura z myszką.
I teraz - po przerwie musiłama z niego skorzystac. I chyba klawiatura oryginalna mi się wyłączyła. Jak ją włączyć?

Dokładnie:
Hasło jestem wstanie wpisać z klawiatury laptopa - ta podłączona nie działa (myszka tak). Po załadowaniu się - klawiatura laptopa nie działa, jak równiez i ta podłączona.sad

Już wiem, że ta dodatkowa klawiatura jest chyba zepsuta. Podłączyłam ją do innego laptopa z windowsem 10 i też wyłączyła mi klawiaturę laptopa (przeżyłam chwilę grozy...). Na szczęście po zrestartowaniu, klawiatura zadziałała - czego dowodem jest ten post.

Jak włączyć tę cholerną, laptopową klawiaturę w tym drugim laptopie? W tym z windowsami 7? Nie dam rady działac na ekranowej, a muszę coś na nim zrobić.
Obserwuj wątek
    • kochamruskieileniwe Re: Ratunku! (komputerowo) 17.07.20, 15:10
      jakby ktoś coś wiedział - to łopatologicznie proszę. Ja nienawidzę grzebania w komputerach i jak słyszę np" pogrzeb w biosie" to mi się niedobrze robi.
      • rexona_sport Re: Ratunku! (komputerowo) 17.07.20, 15:21
        Podlaczyc niezepsuta klawiature do tego laptopa z windowsem7 😌
    • wapaha Re: Ratunku! (komputerowo) 17.07.20, 15:14
      A klawiatura w lapku ( na ekranie ) ?
      • kochamruskieileniwe Re: Ratunku! (komputerowo) 17.07.20, 15:18
        Ekranowa działa, ale zanim zrobię co mam zrobić - cholery dostanę. Musze mieć tam dostęp do normalnej klawiatury. Nawet jeżeli trzy litery klawisze mi nie działają.
        • wapaha Re: Ratunku! (komputerowo) 17.07.20, 15:21
          Bardzo ci współczuję i rozumiem bo miałam to samo w kwietniu-w samym środku największej potrzeby uncertain U mnie zakończyło się zakupem nowej klawiatury po prostu. ( all) -na trzeci dzien juz normalnie korzystałam z lapka. Bodajże piataziuta mi wtedy napisała że ona tak mgr pisała...( na ekranie)
          • kochamruskieileniwe Re: Ratunku! (komputerowo) 17.07.20, 15:30
            kuźwa. jadę po nową, bo muszę coś na cito (bardzo cito suspicious) zrobić.
    • jakis_wolny Re: Ratunku! (komputerowo) 17.07.20, 15:20
      Spróbuj tak:
      wciśnij klawisz FN (przycisk funkcyjny, który zwykle jest innego rozmiaru i/lub koloru niż reszta klawiszy w laptopie);
      wciśnij kombinację klawiszy: Shift + FN;
      wciśnij kombinację klawiszy: od F1 do F12 + FN;
      wciśnij kombinację klawiszy: NumLock + FN + F11;
      gdy klawiatura wpisuje dziwne znaki, spróbuj kombinacji: Shift + Ctrl.
      • jakis_wolny Re: Ratunku! (komputerowo) 17.07.20, 15:21
        ostatecznym rozwiązaniem może okazać się przywracanie systemu.
        • kochamruskieileniwe Re: Ratunku! (komputerowo) 17.07.20, 15:31
          ok jeszcze spróbuję.

Na marginesie - jak sie przywraca system...?
          • kochamruskieileniwe Re: Ratunku! (komputerowo) 17.07.20, 16:12
            D.. blada.

Próbowałam kombinacje, w efekcie całkowicie wyłączyłam. Nawet hasła nie moge wpisać uncertain
          • taki-sobie-nick Re: Ratunku! (komputerowo) 17.07.20, 23:25
            Lepiej nie próbuj na własną rękę, jeśli nie znasz się na kompie.
            • kochamruskieileniwe Re: Ratunku! (komputerowo) 17.07.20, 23:29
              zobacz kilka postów niżej smile
    • alpepe Re: Ratunku! (komputerowo) 17.07.20, 15:21
      A nie możesz się poczuć zmuszona i poszukać nowej klawiatury do laptopa? Ja tak ojcu moich dzieci znalazłam do jego starego vaio, w serwisie wymieniono i wszystko ok. Co do tego, co piszesz, coś się pewnie na poziomie gniazd usb spieprzyło, pogrzebałabym może w dosie, ale nie wiem.
      • alpepe Re: Ratunku! (komputerowo) 17.07.20, 15:26
        W dosie grzebie się tak: włącza komputer i praktycznie od razu się trzyma przycisk esc, wtedy komputer nie ładuje windy, tylko siedzi grzecznie w dosie, możesz sobie połazić i popatrzeć, może coś zobaczysz.
    • kochamruskieileniwe Re: Ratunku! (komputerowo) 17.07.20, 15:39
      Chyba nie do końca wyjąśniłam.
      Odłączyłam klawiaturę i mysz od tego lapka z windowsami 7. Chciałam działac na klawiaturze laptopowej. No i ta klawiatura nie działa w windowsach. Bo jak włączam komputer - to hasło mogę wpisać. Czyli generalnie, szlag klawiatury nie trafił, tylko windows ją wyłączył. Tak to wygląda.
      • odnawialna Re: Ratunku! (komputerowo) 17.07.20, 16:39
        a sprawdzałaś
        menadżer urządzeń - klawiatura
        czy działa poprawnie, pewnie tak, bo od tego się zaczyna, ale a nuż?
      • mysiulek08 Re: Ratunku! (komputerowo) 17.07.20, 17:29
        a restartowalas kompa?
        • kochamruskieileniwe Re: Ratunku! (komputerowo) 17.07.20, 19:31
          milion razy...
    • berdebul Re: Ratunku! (komputerowo) 17.07.20, 19:52
      Uszkodzonych w sensie? Może da się łatwo wymienić? Jak nie, to odpalasz kompa, hasło wpisujesz na czym się da, podłączasz działająca klawiaturę zewnętrzna. Jak nie działa zrób to można zainstalować sterowniki (menadzer zadań w pasku start).
      • kochamruskieileniwe Re: Ratunku! (komputerowo) 17.07.20, 20:22
        odpalam kompa i hasło musze wpisaC użuwając klawiatury ekranowej. raz działa, raz nie dział. Gorzej, coś się porobiło z padem. Nie działa. suspicious Pokolrjnym restarcie udało mi się spróbowac przywracać system. Generalnie - szukam już magika co mi porządek zrobi. Bo zdaje się , że coś głębszego się zrobiło uncertain
        • wtop.ek Re: Ratunku! (komputerowo) 17.07.20, 22:29
          Jakbyś w tytule wątku napisała "HELP" zamiast "ratunku", miałabyś 10x więcej porad big_grin
    • kochamruskieileniwe Re: Ratunku! (komputerowo) 17.07.20, 22:27
      Po kilku godzinach męki uruchomiłam! Metodami kombinowanymi, po przywróceniu systemu zaczęło działać.
      Tylko nie rozumiem jednego.

Miałam tam wersję próbną Avasta Premium Security, która wygasła. Wcześniej próbowałam ją odinstalować, ale zamienił się w wersję okrojoną (chwilowo to wystarczać miało, kupnem nowej wersji premium miałam się zająć później).
      No i po przywróceniu systemu wersja Premium zaczęła mi działać. Hmmmm. Nic nie płaciłam (nic mi z konta nie ściągnęli, blokady żadnej nie mam) O co chodzi????
      • gyubal_wahazar Re: Ratunku! (komputerowo) 17.07.20, 22:39
        Musi klikłaś gdzieś OK i zainstalował ci pełną na miesiąc. A co do meritum, to na Twoim miejscu, zrobiłbym szybko backup wszystkich twoich plików, zainstalowanych sterowników a potem potem obraz dysku (np Norton Ghostem lub czymś nowszym), aby nie użerać się z tym samym problemem w przyszłości.

Mając zrobione powyższe, spróbowałbym zainstalować 10-tkę, bo win 7 od jakiegoś czasu nie dostaje już nawet łatek bezpieczeństwa. A że ciągle ma całkiem spory udział w rynku, hakiery będą na nie go pisać malware'y.

Jeśli instalacja 10-tki się nie uda w kilka(naście) minut kilkoma klikami możesz odtworzyć obraz dysku wracając do 7-ki
        • kochamruskieileniwe Re: Ratunku! (komputerowo) 17.07.20, 23:18
          10 tkę mam na drugim. I na 10-tce kamera mi nie działa. Tzn działa, ale daje zielony obraz do góry nogami suspicious
          A grzebać w kodekach, jak mi poradzili - nie będę suspicious

Co do Awasta - no nigdzie nie klikałam, nawet takiej szansy nie miałam.
          7 chce na razie zostawić, tylko jakiegoś antywirusa porządnego zainstalować muszę.

Ufff.. ale mnie zdrowia to kosztowało....

Klawiaturę nową już mam. Tamta poszła do reklamacji (kupiona pod koniec listopada). Poszło coś w niej, ale tylko w klawiaturze. Mysz działa (na tym samym wpięciu do usb).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka