Dodaj do ulubionych

Filiżanka

20.07.20, 17:59
Chciałam sobie zamówić na prezent.
[Tak wiem, obrzydliwa ze ze mnie materialistka i w ogóle obłudny typ wink]

I mam dylemat. Stara czy nowa? Nowa z Miśni limitowana edycja wzór tematycznie podpadający pod to, co uwielbiam smile czy stara w romantyczne kwiatki. Jej głównym atutem byłby dla mnie wiek, bo lubię starocie, bardzo lubię i romantyczne kwiatki również są w moim stylu.

Rozdarta jestem smile
Jak wiadomy osiołek...
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Filiżanka 20.07.20, 18:01
      Taka, która bardziej Ci się podoba, to proste. Ewentualnie w stylu, którego jeszcze nie masz
      • kosmos_pierzasty Re: Filiżanka 20.07.20, 18:04
        Bardziej podoba mi się ta nowa, ale jej nowość jest potworną wadą big_grin
    • szafireczek Re: Filiżanka 20.07.20, 18:07
      Jeśli sama potrafisz rozpoznać sygnaturę lub znasz fachowca, który potwierdzi jej autentyczność - bo to przecież bardzo podrabiana porcelana (i sygnatury też), więc zapewnienia o oryginalności nic nie znaczą...wtedy antyk.
      Jeśli nie - nowasmile
      • kosmos_pierzasty Re: Filiżanka 20.07.20, 18:11
        szafireczek napisała:

> Jeśli sama potrafisz rozpoznać sygnaturę
        Właśnie chciałabym się nauczyć rozpoznawać smile Takie sobie nowe hobby wymyśliłam. Tzn. nie łudzę się, że spamiętam wszystkie (są w sumie publikowane ich zbiory), ale fajnie byłoby trochę to rozgryźć.
        • szafireczek Re: Filiżanka 20.07.20, 18:19
          Są publikowane katalogi kolekcji i sygnatur z różnych okresów. Trzeba mieć dobre oko, bo te kropki, znaczki, czy zmiany położenia...trudnesmile Ze słyszenia - podobno najczęściej podrabia się sygnatury szkliwione.

Hobby mogłoby być naprawdę zajmujące...ale nie wydawałabym - nawet prezentowych - funduszy na ewentualną podróbkęsmile
          • kosmos_pierzasty_x Re: Filiżanka 20.07.20, 18:30
            Fakt, nie chciałabym się naciąć.
    • wapaha Re: Filiżanka 20.07.20, 18:12
      A chcesz filiżankę do picia kawy/herbaty/espresso czy żeby postawić ?
      Kolekcjonujesz ?
      • kosmos_pierzasty_x Re: Filiżanka 20.07.20, 18:32
        Coś po środku 🙂 Tzn. trochę zbieram, ale staram się nie przesadzac z ilością i czasami korzystam, nie tak że mają tylko stać w gablocie.
        • wapaha Re: Filiżanka 20.07.20, 18:35
          Czemu raz piszesz z "x" a raz bez ?
          • kosmos_pierzasty_x Re: Filiżanka 20.07.20, 18:38
            Bo mi się zacięło stare logowanie na telefonie. Jakieś złe hasło zapamiętał i nie umiem tego odkręcić.
    • anna-1500 Re: Filiżanka 20.07.20, 18:12
      Nie kombinuj. Bierz obie.
      • kosmos_pierzasty_x Re: Filiżanka 20.07.20, 18:33
        Myślisz że mi to nie przeszło przez myśl? 😎
    • turzyca Re: Filiżanka 20.07.20, 18:21
      Rzuć monetą.
      Serio. Albo się ucieszysz albo zmartwisz.
      • kosmos_pierzasty_x Re: Filiżanka 20.07.20, 18:30
        Niezłe. Może spróbuję 🤓
    • triismegistos Re: Filiżanka 20.07.20, 18:21
      Czy pomogę ci, jeśli napiszę, że własnie sprawiłam sobie stary serwis kawowy? No, może nie aż tak stary, ma z 60 lat smile
      • triismegistos Re: Filiżanka 20.07.20, 18:30
        No, ale ja akurat doskonale wiedziałam, co sobie sprawiam smile
        • kosmos_pierzasty_x Re: Filiżanka 20.07.20, 18:33
          Pokażesz?
          • triismegistos Re: Filiżanka 20.07.20, 19:56
            Iza Chodzież.
            • kosmos_pierzasty_x Re: Filiżanka 20.07.20, 21:01
              Nie w moim stylu, ale bardzo fajny. Jaki kolor?
              • triismegistos Re: Filiżanka 20.07.20, 21:24
                Złoto czarna.
    • mika_p Re: Filiżanka 20.07.20, 18:22
      Nową.
      Starą w romantyczne kwiatki kupisz zawsze, jak nie tę to inną.
    • chococaffe Re: Filiżanka 20.07.20, 18:25
      To napisz po co Ci ta filiżanka.
      • wapaha Re: Filiżanka 20.07.20, 18:30
        A znacie się na filiżankach ? Bo mam takie cósie i nie mogę odpowiedniej sygnatury znaleźć
        • chococaffe Re: Filiżanka 20.07.20, 18:36
          https://i.pinimg.com/originals/18/dc/20/18dc20c28d3b8d3aeb298dd461a00719.jpg
        • 35wcieniu Re: Filiżanka 20.07.20, 18:42
          Bing & Grondahl, powojenna.
          • wapaha Re: Filiżanka 20.07.20, 18:44
            Byłam na tej stronie i nie znalazłam odpowiednika mojej( 108B)
            • 35wcieniu Re: Filiżanka 20.07.20, 18:48
              Na to nie patrz. Patrz na samą sygnaturę. Wydłużone "J" w nazwie stosowali od 48.
              • wapaha Re: Filiżanka 20.07.20, 18:52
                Dzięki
                A co znaczą te liczby ( cyfry ?numery ?)
                • 35wcieniu Re: Filiżanka 20.07.20, 19:09
                  Te konkretne? Nie mam pojęcia, ale jeżeli chodzi Ci ogólnie o oznaczenia tego typu to to są numery ewidencyjne, takie bardziej wewnątrzfirmowe oznaczenie niż informacja dla klienta.
                  Coś w stylu numeru serii albo grupy produktu, rożnie w różnych firmach.
                  • wapaha Re: Filiżanka 20.07.20, 19:19
                    Rozumiem. Wielkie dzięki
                    Sprawdziłam- mam dwie takie filiżanki ( ze spodkami) i taką samą sygnaturą
            • szafireczek Re: Filiżanka 20.07.20, 19:03
              A dlaczego uważasz, że to nie ta?smile
              www.dk-porzellan.de/details/moccatasse/bla108b.html
              • chococaffe Re: Filiżanka 20.07.20, 19:08
                Moim zdaniem trochę inny wzór, ale może jestem ślepa
                • szafireczek Re: Filiżanka 20.07.20, 19:11
                  Fakt, że dobrze nie widać, ale popatrz np. na uszkosmile
                  • chococaffe Re: Filiżanka 20.07.20, 19:16
                    Też widzę różnicę - ale może to kwestia ustawienia/ostrości zdjecia
              • wapaha Re: Filiżanka 20.07.20, 19:22
                W mojej charakterystycznym punktem są trzy ciemnoniebieski koła ( filiżanka) za to nie ma ciemnych kwiatów na spodku. Inna jest też "pajęczynka" między kwiatami- u mnie ma lekki wywijas, na tym zdjęciu od ciebie są mocne proste krótkie kreski. No i na mojej jest chyba większe "zagęszczenie" wzorów
                • wapaha Re: Filiżanka 20.07.20, 19:24
                  tu
                  • 35wcieniu Re: Filiżanka 20.07.20, 19:30
                    Bo ręka ludzka to malowała big_grin Oczywiście wiedziała co ma robić i raczej nie improwizowała, ale to że są różnice w obrębie jednego wzoru dziwnym nie jest.
                    • chococaffe Re: Filiżanka 20.07.20, 19:32
                      Imho to nie jest ten sam wzór, tylko ten sam styl/inspiracja (ale ja ślepa bywam)
                      • chococaffe Re: Filiżanka 20.07.20, 19:35
                        Bardziej coś z tego

veryimportantlot.com/en/lot/view/kaffeeservice-musselmalet-bing-grondahl-342499
                        • chococaffe Re: Filiżanka 20.07.20, 19:38
                          I chyba wzór nazywa się Musselmalet
                          • 35wcieniu Re: Filiżanka 20.07.20, 19:46
                            Wzór słomkowy po prostu smile
                            Pod wieloma nazwami go znajdziesz. Indisch Blau, Blau Saks.
                            • chococaffe Re: Filiżanka 20.07.20, 19:54
                              Nie znam się big_grin Ale kiedyś się wciągnęłam w internetowe śledztwo filiżanek po babci. I nic nie zapisałam i nie pamiętam.
                              • 35wcieniu Re: Filiżanka 20.07.20, 19:57
                                Od cholery firm ma ten wzór, popularny fest. tongue_out
                    • wapaha Re: Filiżanka 20.07.20, 19:32
                      A widzisz. No mówiłam ze się nie znam wink
                      a wg Ciebie to taka sama ?
                      • 35wcieniu Re: Filiżanka 20.07.20, 19:41
                        To jest popularny wzór, gdybym miala strzelać to powiedziałabym że Twoją po prostu zdolniejsza malarka ogarniała niż tą z linku.
                    • 35wcieniu Re: Filiżanka 20.07.20, 19:32
                      A inna sprawa że te wzory są czasami takie same tylko na pierwszy rzut oka, zmieniają się w czasie przecież więc faktycznie to malowanie może być inne z wielu powodów.
                  • szafireczek Re: Filiżanka 20.07.20, 19:33
                    Wzór lepiej widać na innych elementach serii
                    www.dk-porzellan.de/products.html?_filterkat2=bg&_filterkat1=porzellan&_filterkat3=str&entryname1=Porzellan&_menuid=1010&entryname3=Bla+Malet+Strohmuster&entryname2=Bing+%26+Grondahl&_random=1103828418
                    Ale nr się zgadza, chociaż to może nic nie znaczyć...
                    Tu na talarzach może widać lepiej...
                    www.dk-porzellan.de/products.html?_filterkat2=bg&_filterkat1=porzellan&entryname1=Porzellan&_menuid=1008&entryname2=Bing+%26+Grondahl&_random=-1426125858

W sumie, nawet nie rozpoznana i tak jest przepięknasmile
                    • wapaha Re: Filiżanka 20.07.20, 20:17
                      a to jest coś warte ? suspicious
                      • szafireczek Re: Filiżanka 21.07.20, 13:10
                        Dla osób otaczających się ładnymi przedmiotami - jak najbardziejsmile Gustu raczej nie kupisz...smile
                        • wapaha Re: Filiżanka 21.07.20, 15:37
                          tzn pytałam dosłownie - czy ta filiżanka jest coś warta wink
                          • szafireczek Re: Filiżanka 21.07.20, 16:48
                            Tego Ci nikt - ot tak nie powiesmile, bo nie ma jednolitej ceny na rynkach, wszystko zależy, gdzie byś ją chciała wystawić, tzn. cena zależy od kolekcjonera, który na nią poluje, marki i rzadkości. Są mody terytorialne i to wpływa na cenę, np. w Niemczech największy rarytas to Miśnia, ale żaden pożadny kolekcjoner nie spojrzy na Rosenthala, bo to kompletnie nie ta klasa. Co ciekawsze, właśnie z powodu mody np. w Warszawie taki Rosenthal wyceniony, załóżmy na ok. 200 zł, przykładowo w Londynie nie bedzie wyceniony, jako równowartość w funtach, tylko mniej lub więcej, bo tam może być inny popyt i zainteresowanie. Jakiś antykwariat, czy inna Desa w okolicy - zanieś i dowiesz się na ile wycenią w PLsmile Na pewno rynki w różnych krajach różnią się wyceną, bo zainteresowanie jest różnymi obiektami, na inne rzeczy się polujesmile
                            • wapaha Re: Filiżanka 21.07.20, 16:57
                              rozumiem, dzięki smile
              • panna.nasturcja Re: Filiżanka 20.07.20, 19:30
                szafireczek napisała:

> A dlaczego uważasz, że to nie ta?smile
                > www.dk-porzellan.de/details/moccatasse/bla108b.html

Bo ma zupełnie inny wzór - zobacz to na dużym ekranie, nie na telefonie.
        • kobietazpolnocy Re: Filiżanka 20.07.20, 19:33
          To jest porcelana Royal Copenhagen: www.royalcopenhagen.com/dk/da/Series/BlueFlutedPlain/c/BlueFlutedPlain

Ich oryginalny wzór, wciąż produkowany.
          • panna.nasturcja Re: Filiżanka 20.07.20, 20:05
            Wzór tak, ale uszko jest zupełnie inne, nie mogę tam znaleźć takiego jak u Wapahy.
          • wapaha Re: Filiżanka 20.07.20, 20:18
            No właśnie wzór mi tez pasował ale jest inna sygnatura, nie RC tylko B&G
            • 35wcieniu Re: Filiżanka 20.07.20, 20:28
              Ten wzór jest popularny, masa firm ma go w ofercie. Taki klasyk.
              • wapaha Re: Filiżanka 20.07.20, 20:39
                Łe, myślałam że jakims cudem weszłam w posiadanie czegoś niezwykłego wink
            • kobietazpolnocy Re: Filiżanka 21.07.20, 12:13
              B&G i Royal Copenhagen to niemal (z naciskiem na "niemal") to samo. B&G przemieniło się w Royal Copenhagen po połączeniu z konkurencyjną Królewską fabryką porcelany. RC kontynuuje te same motywy, które miało BG, właśnie te charakterystyczne niebieskie kwiatki, talerze bożonarodzeniowe (co roku inny motyw), itd.

I tak, to był kiedyś popularny motyw wszędzie, ale najsilniej związany jest/był jednak z porcelaną duńską.

Ale nie dojrzałam sygnatury na spodzie. Zatem to porcelana gdzieś z okresu od końca wojny do końca lat 80., gdy powstało RC.
              • wapaha Re: Filiżanka 21.07.20, 12:31
                Sygnatura na spodzie to 108B ( 10BB ew 1088)
      • kosmos_pierzasty_x Re: Filiżanka 20.07.20, 18:34
        Trochę do używania, trochę do cieszenia się 🙂
    • ewolajda88 Re: Filiżanka 20.07.20, 18:32
      Nową. Kiedyś też będzie "antykiem" skoro limitowana edycja wink
    • lilia.z.doliny Re: Filiżanka 20.07.20, 18:42
      starą i piekną
      z takich herbata smakuje inaczej
      moja tesciowa, kolekcjonerka takich cudeniek, poprosila mnie wlasnie zebym pomogla jej zbyc kilka perelek z japonskiej porcelany
      no i juz wiem, ze nie wszystkie pojda w swiat, czesc zacumuje na mojej pólce, bo to piekne i niepowtarzalne cacuszka
    • lily_evans11 Re: Filiżanka 20.07.20, 18:49
      Dawaj fotki, uwielbiam filiżanki!
    • australijka Re: Filiżanka 20.07.20, 20:19
      Oj stara. jeśli jeszcze dobrze poszperasz to odnajdziesz właścicieli sprzed kilkudziesięciu lat.
      To Rosenthal seria Meteor. Rok 1900. Wszystko na tylnej stronie. A front chryzantemowy z typowymi dla secesji i Rosenthala złoceniami.
      Od czasu do czasu używane. To nie rodzinna pamiątka. Ale w rodzinie zostanie. Trochę się znam.
    • chococaffe Re: Filiżanka 21.07.20, 13:49
      I jak? Podjęłaś decyzję?

Bo mnie jeszcze jedna ściezka decyzyjna przyszyła do głowy - antyk w kwiatki jest łatwiejszy do zdobycia niż cos z limitowanej serii teraz. Zakładając, że naprawdę limitowana i nie zależy Ci na konkretnym antyku - ergo antyk zawsze zdążysz kupić.
      • kosmos_pierzasty_x Re: Filiżanka 21.07.20, 13:52
        Skłaniam się do nowej, ale jeszcze trochę się waham.
        • andace Re: Filiżanka 21.07.20, 15:52
          A jak z dostawą do Polski? Zajrzałam do sklepu firmowego online Miśni i znalazłam zestaw 2 filiżanek z talerzykami który mi się bardzo podoba ale nie przypuszczałam że obecna produkcja osiąga takie ceny! Pozostaje pooglądać na ekranie smile
    • ortolann Re: Filiżanka 21.07.20, 15:55
      Jak to ma być prezent, to obie.
    • chococaffe Re: Filiżanka 21.07.20, 17:13
      Off top (mały) - też mam małą "kolekcję" filiżanek i kubków. Lubię dobrać naczynie do rodzaju i ilości napoju i do nastroju (ba, czesto kawiarnie wybieram pod kątem naczyń). Większość jest tania (np jak na porcelanę) , ale czasami tak mi się podobały, że kupowałam dwie sztuki na wszelki wypadek (gdyby jedna się stłukła). Ostatnio moje ulubione to ceramiczne gastronomiczne białe kubki z uchem , takie najprostsze w świecie za..2 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka