Dodaj do ulubionych

Historyczna figura Chrystusa

• feliz_madre Re: Historyczna figura Chrystusa 30.07.20, 16:58
      LGBT walczy o swoje prawa tak samo jak kiedyś kobiety i ciemoskorzy. Zawsze jest tak, że kogoś to bulwersuje, a potem mija sto lat i już nikogo nie dziwi, że mają równe prawa, albo raczej dziwi, że kiedyś było inaczej.
      • dramatika Re: Historyczna figura Chrystusa 30.07.20, 17:15
        feliz_madre napisała:

> LGBT walczy o swoje prawa tak samo jak kiedyś kobiety i ciemoskorzy.

Owszem, LGBT walczyli, ale w latach 60 i 70. Teraz natomiast nie ma żadnego oddolnego ruchu LGBT, tylko polityczny, ideologiczny oraz czysto biznesowy marketing.
        • woman_in_love Re: Historyczna figura Chrystusa 30.07.20, 17:19
          To tak jak z Kościołem Katolickim. Minęło raptem chwila moment i zamiast oddolnego ruchu wierzących chrześcijan, pojawił się zinstytucjonalizowany, polityczny, ideologiczny i czysto biznesowy marketing w postaci Kościoła Katolickiego zarządzanego centralnie z Rzymu.

I najwyraźniej to działa big_grin.
          • asia.sthm Re: Historyczna figura Chrystusa 31.07.20, 19:08
            https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcTe_1igF8-8xkkBb93CvedRlrb4Gq05WighPA&usqp=CAU
        • lellapolella Re: Historyczna figura Chrystusa 30.07.20, 19:35
          dramatika napisał(a):

> Owszem, LGBT walczyli, ale w latach 60 i 70.

Ale w Polsce?

-
          Chociaż krowie dasz kakao, nie wydoisz czekolady. Stanisław Jerzy Lec
        • irisq Re: Historyczna figura Chrystusa 30.07.20, 19:53
          W latach 60 i 70 żyli w głębokiej konspiracji - jeśli mówimy o naszym kraju.
          • lellapolella Re: Historyczna figura Chrystusa 30.07.20, 20:03
            To ja wiem, dlatego pytam dramatikę.
        • snajper55 Re: Historyczna figura Chrystusa 30.07.20, 20:34
          dramatika napisał(a):

> feliz_madre napisała:
          >
          > > LGBT walczy o swoje prawa tak samo jak kiedyś kobiety i ciemoskorzy.
          >
          > Owszem, LGBT walczyli, ale w latach 60 i 70.

W Polsce niczego do dziś nie wywalczyli. Nadal nie mogą się pobierać, nie mogą adoptować dzieci, nawet małżeństwom homo mającym dzieci nie uznaje się ich praw rodzicielskich. W Polsce nadal muszą walczyć o swoje prawa.

S.
        • olena.s Re: Historyczna figura Chrystusa 01.08.20, 09:21
          >ie ma żadnego oddolnego ruchu LGBT, tylko polityczny, ideologiczny oraz czysto biznesowy marketing.<

Ojej. Pomijając że to bzdura: byłoby to całkiem jak sprawa chłopów, kobiet i Żydów w mickiewiczowskich wykładach, Składzie Zasad i bodaj Księgach. Sam polityczny marketing, nie? I w dodatku sprzed twojej Nemezis, Marksa! A to ci lewak nam sprzedał "Pana Tadeusza"!
      • snajper55 Re: Historyczna figura Chrystusa 30.07.20, 17:32
        feliz_madre napisała:

> LGBT walczy o swoje prawa tak samo jak kiedyś kobiety i ciemoskorzy. Zawsze jes
        > t tak, że kogoś to bulwersuje, a potem mija sto lat i już nikogo nie dziwi, że
        > mają równe prawa, albo raczej dziwi, że kiedyś było inaczej.

I zawsze kościół katolicki sprzeciwiał się walczącym o swe prawa.

S.
        • livia.kalina Re: Historyczna figura Chrystusa 30.07.20, 21:02
          Tak i mówi, ze "stoi na straży wartości, tradycji i normalności".
          tak było z niewolnictwem, segregacją rasową i prawami kobiet.
      • hanusinamama Re: Historyczna figura Chrystusa 30.07.20, 22:50
        Ten sam target. Oni uważają, ze Czarny pownien nadal być niewoilnikiem, a kobieta przyspawana do garów.
    • stephanie.plum Re: Historyczna figura Chrystusa 30.07.20, 22:41
      to raczej skłania do myślenia.

czy ta flaga w tym miejscu znaczy, że chcą udziału w męce krzyżowej Chrystusa?

czy w ogóle rozumieją, pod czym włąśnie się podpisali?
      • woman_in_love Re: Historyczna figura Chrystusa 30.07.20, 22:50
        a co, planujecie jakas akcje krzyzowania LGBT albo chociaz palenia na stosie?
        • stephanie.plum Re: Historyczna figura Chrystusa 31.07.20, 19:51
          piszę tylko o tym, gdzie powiesili flagę.

nie wolno komentować?
          • woman_in_love Re: Historyczna figura Chrystusa 31.07.20, 19:54
            nie wolno komentować?
            nie, tu jest strefa wolna od katopropagandy i katoprawicy - idź komentować i głosić swoją ideologię na frondę
            • stephanie.plum Re: Historyczna figura Chrystusa 31.07.20, 22:08
              ja myślę, że tu jest sfera wolna od rozkazywania mi, gdzie mam iść, więc nie biorę pod uwagę tego, co piszesz, zwłaszcza, że katopropaganda, to nie moja działka.
          • araceli Re: Historyczna figura Chrystusa 01.08.20, 10:57
            stephanie.plum napisała:
            > nie wolno komentować?

Każdemu wolno pitolić od rzeczy. Ty pięknie swoim komentarzem pokazałaś, że katolicy to bardzo ograniczeni ludzie i coś takiego jak kontekst ich przerasta wink
      • livia.kalina Re: Historyczna figura Chrystusa 30.07.20, 22:56
        >
        czy w ogóle rozumieją, pod czym włąśnie się podpisali?

Jasne, z pewnością nie rozumieją, w ogóle nic nie rozumieją, wszak to podludzie.
        • stephanie.plum Re: Historyczna figura Chrystusa 31.07.20, 19:50
          tak sądzisz?
          • livia.kalina Re: Historyczna figura Chrystusa 31.07.20, 23:45
            Nie, sądzę, że jest w tobie dużo pychy jeśli o nieznanych ci ludziach, tylko dlatego, że im przykleiłaś etykietkę, pozwalasz sobie pisać, że nie rozumieją, oczywiście w przeciwieństwie do ciebie, która rozumie tak wiele. Tobie się wydaje, że jesteś lepsza od Czarnka, który wprost wyartykułował, że osoby lgbt to podludzie. A ty jesteś dokładnie na tej samej drodze ze swoimi "wątpliwościami, czy oni na pewno rozumieją", co Czarnek, tylko co najwyżej krok dalej.
            • stephanie.plum Re: Historyczna figura Chrystusa 01.08.20, 23:57
              spokojnie.
              goście wieszają swoją super fajną flagę na katolickiej figurze, stojącej przed katolickim kościołem.

ja się zastanawiam, czy mają świadomość, pod czym się w ten sposób podpisują.
              ale jako katoliczka, nie mam prawa pytać, tak?

no dobra, to niech będzie, że nie pytałam, a Ty się już tak nie denerwuj, bo szkoda zdrowia.
              • woman_in_love Re: Historyczna figura Chrystusa 01.08.20, 23:59
                a podoba ci się moja rezolucja o powstrzymaniu ideologii katolickiej?

forum.gazeta.pl/forum/w,567,170295422,170295422,Rezolucja_dotycz_powstrzym_ideologii_katolickiej.html
              • livia.kalina Re: Historyczna figura Chrystusa 02.08.20, 00:02
                >goście wieszają swoją super fajną flagę na katolickiej figurze, stojącej przed katolickim kościołem.
                A nie przyszło ci do głowy, ze ci ludzie, to znaczy "goście" to tez mogą być katolicy? I ten kościół i ten posąg jest dokładnie taki sam ich, jak każdego innego człowieka?

>ja się zastanawiam, czy mają świadomość, pod czym się w ten sposób podpisują.

Pod tym, pod czym chcą. Ty uważasz, ze jest jedna słuszna interpretacja obowiązująca wszystkich?

>ale jako katoliczka, nie mam prawa pytać, tak?
                Nie histeryzuj. Nie piszę, że masz nie pytać, tylko kpię z twojej pychy i wynoszenia się ponad innych.
                • stephanie.plum Re: Historyczna figura Chrystusa 02.08.20, 00:10
                  no to kpij na zdrowie.
      • aerra Re: Historyczna figura Chrystusa 30.07.20, 23:31
        Ehem. Powiesili też flagę na Syrence i bodajże Koperniku? Myślisz, że chcą z ogonem zamiast nóg odkryć jeszcze raz, że Ziemia się kręci wokół Słońca?
        • stephanie.plum Re: Historyczna figura Chrystusa 31.07.20, 19:49
          ja tam nie wiem. chcesz powiedzieć, że olewają kontekst?
          • aerra Re: Historyczna figura Chrystusa 31.07.20, 20:15
            Nie wiem jakie było założenie - ale ja bym to raczej zinterpretowała w konkteście symboli wolności, wiedzy, miłości i różnego rodzaju walki o te wartości. Abstrahując od realności Jezusa, to ta postać, tak samo jak i Syrenka, co do realności tejże też można się spierać wink jest symbolem. I te symbole mają wielorakie znaczenie. Dla katolika może to być i symbol męki, spoko, nikt wam tego nie odbiera, ale nie samą mękę reprezentuje, czyż nie?
            • stephanie.plum Re: Historyczna figura Chrystusa 31.07.20, 22:10
              no pewnie, że masz rację, ale ta figura to akurat Chrystus dźwigający krzyż. na miejsce stracenia.
              myślałam, że nie wybrali jej przez przypadek.
              • woman_in_love Re: Historyczna figura Chrystusa 31.07.20, 22:23
                Zapewne to alegoria ciężkiej doli osób LGBT w Polsce.
                Inscenizacja mówi o tym, że faryzeusze twojego pokroju chcą skazać LGBT na śmierć, jednak jest w tym nadzieja: sami skończycie w piekle, a LGBT odrodzą się i tak w następnych pokoleniach.
                • stephanie.plum Re: Historyczna figura Chrystusa 01.08.20, 23:58
                  masz coś do mnie osobiście?

no to słucham.
                  • woman_in_love Re: Historyczna figura Chrystusa 02.08.20, 00:00
                    podoba ci się moja rezolucja o powstrzymaniu ideologii katolickiej?
                    forum.gazeta.pl/forum/w,567,170295422,170295422,Rezolucja_dotycz_powstrzym_ideologii_katolickiej.html
                    • stephanie.plum Re: Historyczna figura Chrystusa 02.08.20, 00:11
                      szalenie.
                      • woman_in_love Re: Historyczna figura Chrystusa 02.08.20, 00:12
                        to wpisz się i skomentuj co ci się podoba smile
                        • stephanie.plum Re: Historyczna figura Chrystusa 02.08.20, 00:17
                          dzięki za zaproszenie.
              • aerra Re: Historyczna figura Chrystusa 31.07.20, 23:56
                Ale czy w tym przypadkiem nie jest najważniejsze ZA CO ten krzyż dźwigał, wg waszej własnej wiary?
      • fornita111 Re: Historyczna figura Chrystusa 31.07.20, 20:30
        Mysle, ze chcieli przekazac to;
        • paskudek1 Re: Historyczna figura Chrystusa 31.07.20, 21:09
          Rany boskie, nasi "katolicy" dostaliby sraczki mentalnej na ten widok
          • fornita111 Re: Historyczna figura Chrystusa 31.07.20, 21:12
            Nikt sie nie wlamal i nie "zdewastowal" oltarza tecza. Da sie? Da smile Ale nie u nas.
            • fornita111 Re: Historyczna figura Chrystusa 31.07.20, 21:17
              W tym senie to pisze, ze tam rozumieja czym jest tolerancja i milosc blizniego a u nas premier to nazywa wandalizmem i robi z tego zbrodnie. Zeby ktos przypadkiem nie pomyslal, ze sie czepiam tych co flage powiesili wink
              • paskudek1 Re: Historyczna figura Chrystusa 01.08.20, 11:01
                Ja doskonale wiem co chciałaś pokazać. I to mi się podoba
        • stephanie.plum Re: Historyczna figura Chrystusa 31.07.20, 22:10
          to jest bardzo pozytywne.
    • mid.week Re: Historyczna figura Chrystusa 31.07.20, 09:25
      smile
      • fornita111 Re: Historyczna figura Chrystusa 31.07.20, 10:27
        Andrzej rysuje- jak zawsze w punkt smile
        • mid.week Re: Historyczna figura Chrystusa 31.07.20, 18:34
          i AszDziennik smile
          • fornita111 Re: Historyczna figura Chrystusa 31.07.20, 18:39
            Kocham to! big_grin
      • sumire Re: Historyczna figura Chrystusa 31.07.20, 18:42
        Andrzej 💗
    • asia.sthm Re: Historyczna figura Chrystusa 31.07.20, 19:00
      Wszedzie sie wiesza teczowe flagi na pomnikach, Polska nie moze byc gorsza.

Dronem powiesili tęczową flagę na pomniku Matki Ojczyzny w centrum Kijowa.
      Aktywistki i aktywiści z KyivPride, jednej z ukraińskich organizacji LGBTQ, za pomocą drona powiesili na liczącym ponad 100 metrów wysokości pomniku Matki Ojczyzny ogromną tęczową flagę.
      Flaga o wymiarach 6 na 4 metry przeleciała przez Kijów. Akcja była w pełni legalna i została zainicjowana przez aktywistów i aktywistki z KyivPride we współpracy z firmą Dronarium Ukraine oferującą usługi z zakresu przelotów dronami.

https://queer.pl/data/article/204551_bc4094288bac6b2fa9a6119e9bc3d90a.jpg

queer.pl/news/204551/dronem-powiesili-teczowa-flage-na-pomniku-matki-ojczyzny-w-centrum-kijowa
      • 1elka26 [...] 01.08.20, 08:49
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • dramatika [...] 01.08.20, 11:54
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • beataj1 Re: Historyczna figura Chrystusa 01.08.20, 12:22
          Albo takie godła. Jak by mogli to by te krzyże każdemu do gardła wcisnęli.
          • pani07 Re: Historyczna figura Chrystusa 01.08.20, 12:43
            Prezydent Warszawy o tym incydencie:
            • dramatika Re: Historyczna figura Chrystusa 01.08.20, 12:47
              Uuuu, nie wiedziałam, że aż tak ostro pojechał. To jest wręcz dziejowa zmiana mądrości etapu!
              • woman_in_love Re: Historyczna figura Chrystusa 01.08.20, 12:59
                Fajne, cieszę się że w końcu wyszło z niego typowe PO.
                Mam nadzieję, że pójdzie jeszcze ręka w rękę z naziolkami na pochodzie z pochodniami (racami?) z okazji Dnia Niepodległości.
            • asia.sthm Re: Historyczna figura Chrystusa 01.08.20, 13:33
              Ta wypowiedz Trzaskowskiego tylko udowadnia jakim swietnym jest liderem i dyplomata. Po prostu dazy do porozumienia, do zlagodzenia nastrojow w spoleczenstwie, do podjecia kompromisu.
              To jest cos nowego na arenie polskiej rzeczywistosci.
              • dramatika Re: Historyczna figura Chrystusa 01.08.20, 13:42
                asia.sthm napisała:

> Ta wypowiedz Trzaskowskiego tylko udowadnia jakim swietnym jest liderem i dyplo
                > mata. Po prostu dazy do porozumienia, do zlagodzenia nastrojow w spoleczenstwie
                > , do podjecia kompromisu.
                > To jest cos nowego na arenie polskiej rzeczywistosci.

Ależ się koleżanko miotacie big_grin big_grin big_grin
                To co, nagle tęcza obraża? I że w ogóle to jakaś prowokacja, a nie szerzenie miłości i tolerancji? big_grin
                • asia.sthm Re: Historyczna figura Chrystusa 01.08.20, 14:37
                  > To co, nagle tęcza obraża?

Przeczytaj jeszcze pare razy tekst Trzaskowskiego, krotki jest.
              • 1elka26 Re: Historyczna figura Chrystusa 01.08.20, 16:05
                Dubler dążący do porozumienia i złagodzenia nastrojów????
                Żart roku. Zapewne w ramach porozumienia otoczył się w kampanii takimi koncyliacyjnymi osobami jak Nitras i Pomaska? Zatrudnienie takich postaci jak twórca portalu "Son z buraka" i finansowanie przez warszawski ratusz lewackich organizacji zapewne sprzyja łagodzeniu nastrojów?
                Dubler pełni w Platformie rolę podobną do tej jaką pełnił Rakowski w PZPR.
                • asia.sthm Re: Historyczna figura Chrystusa 01.08.20, 17:32
                  Sam jestes dubler andzelko, specjalista od szkalowania, swir z powolania.
    • kropkacom Re: Historyczna figura Chrystusa 01.08.20, 13:45
      Byłam w Polsce i miałam wrażenie, że największy problem to tęcza na pomniku. Pozazdrościć, czy współczuć?
      • sumire Re: Historyczna figura Chrystusa 01.08.20, 14:49
        No, prawie tak jest.
        Ale od dziś prawdziwe Polaki mają jeszcze nowy problem, bo Nivea wypuściła krem w tęczowym opakowaniu i ogłaszają w internecie bojkot Nivei 😂
        • pani07 Re: Historyczna figura Chrystusa 01.08.20, 17:40
          Czy pomnik , czy Nivea to jednak mały problem wobec prawdziwych, w Portland niczym w naziolskich Niemczech pali się książki, tutaj: Biblię:
          Tekst linku
          • sumire Re: Historyczna figura Chrystusa 01.08.20, 17:48
            Dzięki za wrzucanie niepotwierdzonego newsa. Jak w Polsce nawoływali do palenia powieści dla młodzieży, to też protestowałaś?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka