Dodaj do ulubionych

okiem pracodawcy i HR

16.08.20, 07:47
Dziewczyny, czy sposób rozwiazania umowy o pracę ( poza dyscyplinarką oczywiscie) ma jakies znaczenie dla ewentualnego przyszłego pracodawcy? Chodzi mi konkretnie o odejscie za porozumieniem stron a wypowiedzeniem ze strony pracownika.
Obserwuj wątek
    • best_bej Re: okiem pracodawcy i HR 16.08.20, 08:03
      O sposobie rozwiązania nowy pracodawca dowiaduje się jak otrzymuje świadectwo pracy od poprzedniego.Czyli jak już jest podpisana umowa o prace z nowym.
      A na rozmowie rekrutacyjnej jest przestrzeń do tego żeby podac przyczynę rozwiązania wg własnej wizji. Tzn „odeszłam od poprzedniego pracodawcy bo szukam nowych wyzwań” czy jakoś tak.
      • profes79 Re: okiem pracodawcy i HR 16.08.20, 08:11
        Nie jest to prawdą; świadectwo pracy - o ile umowa została rozwiązana zanim zaczęło się szukać nowej pracy - dołącza się do dokumentów potwierdzających doświadczenie zawodowe etc.
        • feiticeira Re: okiem pracodawcy i HR 16.08.20, 08:52
          To chyba zależy gdzie, nigdy w życiu nie przedstawiałam świadectwa pracy przed zatrudnieniem, ani nigdy nikt mi go nie pokazywał kiedy byłam po drugiej stronie - to są sprawy kadr i nie przyszło mi do głowy sprawdzać papiery danej osoby po tym, jak zdecydowałam się ja zatrudnić.

Moim zdaniem i w mojej branży jest to bez znaczenia.
        • best_bej Re: okiem pracodawcy i HR 16.08.20, 10:22
          Może w urzędach albo w instytucjach publicznych. Do żadnych korpo i prywaciarzy świadectwa pracy się nie dołącza. Sorry ale tam zbyt wiele danych które mogłyby wycieknąć przez zwykle niechlujstwo.
          • silenta Re: okiem pracodawcy i HR 16.08.20, 10:33
            I w korpo i u prywaciarza nie ma potrzeby udokumentowania lat pracy chociażby do ustalenia długości urlopu?
            • kk345 Re: okiem pracodawcy i HR 16.08.20, 10:35
              I dokumentujesz to PRZED zatrudnieniem? Serio?
              • silenta Re: okiem pracodawcy i HR 16.08.20, 10:39
                Ja zrozumiałam, że Best pisze, że nie dołącza się tam nigdy. Ale, OK, w pierwszym jej poście to brzmi inaczej.
                • best_bej Re: okiem pracodawcy i HR 16.08.20, 11:04
                  Dostarczam do kadr po podpisaniu umowy o prace.nigdy przed.
            • kryzys_wieku_sredniego Re: okiem pracodawcy i HR 16.08.20, 10:41
              Wszyscy na słowo wierzą, że pracowałeś nad projektami w firmie X ;P, że byłeś na stanowisku kierowniczym.
              A najlepiej jak ktoś ma 5 lat zatrudnienia i przez ten czas był 4,5 roku na zwolnieniach itp.
              No po prostu perełka - u mojej siostry zatrudnili super fachowca, przyszedł pierwszego dnia i drugiego a potem 2 tygodnie l4, następnie był tydzień w pracy i potem już go nikt nie widział, bo znowu l4 i mu nie przedłużyli umowy, ale firma w plecy o 20 tyś na wypłaty + inni musieli zapieprzać, żeby obrobić działkę kolegi - no marzenie po prostu.
              • best_bej Re: okiem pracodawcy i HR 16.08.20, 11:09
                Nie, dołączasz pod cv swoje świadectwo pracy, żeby wszyscy widzieli Twój pesel, adres, i liczbę dni chorobowych.
                Co do Potwierdzenia dotychczasowej pracy często podpisuje się oświadczenia, ze zgadzasz się na kontakt z poprzednim pracodawca w celu potwierdzenia okresu zatrudnienia i stanowiska. Ja raz dostałam ankietę z uprzejma prośba o wypełnienie i np podanie min info przyczynę ustania stosunku pracy. Raz. A i raz 10 lat temu był tel od rekrutera żeby potwierdzić czy taka osoba u nas kiedyś pracowała.
              • str8.up Re: okiem pracodawcy i HR 16.08.20, 11:17
                W mojej branży nikt na słowo nie wierzy, zawsze znajdzie się znajomy, który pracował z dana osobą. W świadectwie pracy są suche dane, wywiad środowiskowy daje lepsze efekty.

Dla mnie, jako rekrutującej, nie ma znaczenia czy to porozumienie czy wypowiedzenie przez pracownika. Znaczenie ma to, czy to pracodawca nie wypowiedział umowy. Tylko tego najczęściej nie ma w papierach, bo większość ludzi dogaduje się na porozumienie w takich sytuacjach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka