Dodaj do ulubionych

Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście

18.08.20, 23:19
Sąsiedni wątek mnie zainspirował 😀

Coś czego w życiu bym nie tknęła i ciężko było mi patrzeć, jak inni jedzą, to u dalszej rodziny sałatka z makaronem z zupek chińskich ze świeżymi warzywami, w tym ze sparzonym i obranym ze skóry pomidorem (bo ze skórą stanie na żołądku), posypana tą przyprawą z zupki.
Obrzydlistwo.

Pamietam, że inni się zajadali, a ja zastanawiałam się, jak można w ogóle wpaść na pomysł, żeby coś takiego przyrządzić.
Ale ja w ogóle mam problem z jedzeniem u innych ludzi. U wielu brzydzę się jeść, choćby nie wiem, co to było.
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 18.08.20, 23:23
      Malo widzialas
    • ola_fatyga Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 18.08.20, 23:25
      No moze nie potrawa, ale dla mnie najobrzydliwsze jest pieczywo w markecie, niepakowane, ktore klient sam sobie wybiera z regałów.
      • taka-sobie-mysz Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 06:19
        O tak, dokładnie!
    • daniela34 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 18.08.20, 23:25
      Gulasz barani podany na makaronie. Mialam 10 lat i bylam na wakacjach w Zakopanem. Obejrzałam, oświadczyłam: "Mamusiu, to wyglada jak przetrawione" (wyglądało!) I poszłyśmy na drożdżówki
    • abecadlowa1 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 18.08.20, 23:27
      Bigos.
      Flaki.
    • wapaha Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 18.08.20, 23:28
      Mięso z rosłu- babka nalewała rosół i mięso wyciągała na osobny talerz. O ile rosół był rosołem to takie mięso z barszczu wyglądało ohydnie.

Sałatkę makaronową robię kilku składnikową - makaron, papryka marynowana, ogórek marynowany,kukurydza i filet z kurczaka
    • malgosiagosia Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 18.08.20, 23:29
      "Jajecznica" z mozdzku, zupa owocowa z makaronem i ze smietana, macaroni and cheese.
    • myelegans Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 18.08.20, 23:30
      Smazone tarantule w Wietnamie i bardzo smierdzace ryby w Kambodzy, miejscowy delikatesik, nos urywalo
    • bi_scotti Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 18.08.20, 23:30
      W kilku miejscach swiata proponowano mi rozne potrawy z oczami roznych zwierzat (ssakow, drobiu, ryb) - no way, dla mnie nie do przejscia!
      Ale poza tym malo co mnie "obrzydza" - moge nie zjesc wszystkiego, co na talerzu ale w sumie jestem open to try (almost!) anything wink Cheers.
    • krejzimama Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 18.08.20, 23:37
      Jak czytam tutejsze wątki kulinarne to obrzydliwa jest dla mnie większość potraw gotowana przez ematki nie stosujące "syfu i chemii"
      • cruella_demon Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 01:01
        krejzimama napisał:

> Jak czytam tutejsze wątki kulinarne to obrzydliwa jest dla mnie większość potra
        > w gotowana przez ematki nie stosujące "syfu i chemii"
        >

Ha ha, podpusuję się big_grin
      • memphis90 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 16:45
        Jak czytam te pretensjonalne eko - wątaski o kostkach rosołowych "fuuuuuuj, bleeeeee, uuuuugh glutaminian!" to natychmiast mam ochotę na nudle serowe - choć na codzień raczej nie jadam.... Podobnie w oburzonych watkach "jak możecie pakować w dzieci syf z McD" - natychmiast rodzi się we mnie ochota na frytki, a ja nawet nie lubię frytek...
    • just_shelly Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 18.08.20, 23:37
      Jedyna potrawa której nie dałam rady tknąć były ślimaki.
      Zjadłam jednego i no nie.
      I robali bym chyba nie dała rady.
      • myelegans Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 00:58
        escargot - hmmm bardzo lubie,
        w Kambodzy sprobowalam smazonych swierszczy - smakowaly jak kurczak wink
        • mikams75 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 01:28
          Ja sprobowalan robali - jakies rozne gasiennice, smakowaly jak chipsy.
          • just_shelly Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 02:22
            Ja wierze. Ale tak jak ogólnie jestem mega otwarta na nowe potrawy i mało obrzydliwa (uwielbiam wędzonego węgorza, wszelkie owoce morza, żabie udka, podroby itp., tak jeden jedyny raz poległam na ślimakach właśnie. Które na własne życzenie zamówiłam.
            I to samo mam na myśl o robakach właśnie.
          • lellapolella Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 12:09
            Ja bym prędzej zjadła robale niż krowę, jakąś mniejszą stratą mi się to wydaje. Najobrzydliwsze, co widziałam, to móżdżek cielęcy z jajkami i wysysanie szpiku z kości wołowych, błee.
            • thea19 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 20.08.20, 09:07
              jako dziecko uwielbiałam móżdżek z jajkiem, teraz nie zjem.
        • igge Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 08:41
          Jakby nie smakowały - robali nie jem.
          Wiem, że to przyszłość żywieniowa planety, są bardziej eco niż wołowina etc
          Ale musiałabym wcinać robale od dziecka, żeby tknąć.
          Znajome maluchy na wyjazdach jadły bez problemu. Fuj.
        • potworia116 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 21:02
          Taaaak, szarańcza też jest yummy.
      • tilijka123 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 11:43
        Miałam podobnie z ostrygami. Zjadłam pierwszą, a kolejnej którą otworzył kolega biło serce. To zniechęciło mnie na zawsze.
      • jak_matrioszka Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 21.08.20, 16:54
        Slimaki jadlam, co do owadow i robali to nie wiem, ale jest spora szansa, ze po obrobce cieplnej to bym nawet mogla polubic. Natomiast wymiekam na kaszy mannie.
    • bialeem Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 18.08.20, 23:41
      Zupa cytrynowa.
      Nie dam głowy czy zjadłabym żywego robala i stuletnie jajo. Być może, ale nie dam głowy. No i w kategoriach jedzenia mi się nie mieści mózg żywej małpy.
      Wszystko inne zapewne jestem w stanie przełknąć. Zawsze chciałam np spróbować takich niegodziwości jak zupa z płetwy rekina, żółwia albo steki z konia i kangura.
      Niestety z powodów smakowych prawie niestrawne są dla mnie rzeczy z anyżem, kminkiem i kolendrą - w tej kolejności. O ile kolendrę w salsie przełknę, to anyżu nijak.
      • daniela34 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 18.08.20, 23:44
        Dla mnie anyż i kolendra. Kminek jest ok. A, jeszcze posmak snyżu w galaretce z czerwonego wina byl ok.
        • bialeem Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 18.08.20, 23:52
          W kuchni którą jadałam kminek był stosowany relatywnie rzadko. Być może to dlatego. W sumie jedyne co kojarzę, to smażony syr z kminkiem (babcia robiła dla mnie osobny). Nie dodawało się do kapusty, bigosu się nie jadało i w sumie duszonej cebuli też nie bardzo. Sam aromat nie jest koszmarny, ale jak się toto przegryzie, to przecież nic innego nie czuć.
          Mam wrażenie, że genetyczna awersja do kolendry i anyżu idzie w parze. Może te same zakończenia nerwowe.
          • daniela34 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 00:04
            O tych genach i kolendrze oraz anyżu też czytałam
          • mikams75 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 01:29
            To ja mam tylko gen kolendry.
            • em_em71 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 08:06
              > To ja mam tylko gen kolendry.
              O, ja też, zwłaszcza świeżej. Dla mnie problematyczny jest cynamon. O ile w słodyczach mi nie przeszkadza i lubię (jabłka, grzane wino), to w potrawach z dodatkiem soli jest koszmarny, wyczuwam nutkę i mam blokadę.
              A obrzydzają mnie szare kluchy.
              • mikams75 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 08:22
                swiezej, swiezej, listki a suszone ziarenka to ja nawet lubie.
              • kura17 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 08:29
                > > To ja mam tylko gen kolendry.

> O, ja też, zwłaszcza świeżej. Dla mnie problematyczny jest cynamon. O ile w
                > słodyczach mi nie przeszkadza i lubię (jabłka, grzane wino), to w potrawach
                > z dodatkiem soli jest koszmarny

ha. ja uwielbiam kolendre, nie lubie anyzu i tak jak Ty cynamon akceptuje jedynie na slodko (a i to rzadko).
                to musza byc jednak rozne geny, bo kombinacje sa rozne wink
                • mona-taran Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 08:31
                  Ja kolendry i anyżu nie znoszę, cynamon bardzo lubię.
                  • triismegistos Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 09:24
                    Jest tylko gen kolendry, eszta to preferencje. ps. uwielbiam anyż, dodaję go często do chińszczyzny, o dziwo smakuje również ludziom, którzy deklarują nienawiść do tej przyprawy wink
                  • daniela34 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 09:46
                    mona-taran napisała:

> Ja kolendry i anyżu nie znoszę, cynamon bardzo lubię.

Mam identycznie.
                    • mona-taran Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 09:48
                      Mój chłop za to bardzo lubi anyż a kolendry i cynamonu nie :p
                  • lellapolella Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 12:11
                    Kolendrę kocham, ale tylko w ziarnkach, zielone- nie.
          • hummorek Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 10:37
            Chyba nie, bo ja kolendrę lubię, anyż - nie da rady, fuuuj, już mi niedobrze.
            • m_incubo Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 10:40
              Ja zniosę czasem anyż (w ouzo), kolendrę w niektórych potrawach, ale kminku nie. Fuj...
              • bulzemba Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 11:36
                Anyż: PRECZ!

Za to cynamon uwielbiam.

A piany dostaję przy ziołach prowansalskich. Co oni tam dodają lawendy czy mydła?
                • bialeem Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 11:40
                  Podstawowe prowansalskie to rozmaryn, tymianek, bazylia i oregano. Wolę je osobno inaczej rzeczywiście mogą tam wcisnąć jakieś paskudztwo.
                • pulcino3 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 14:47
                  Czarne żelki anyżowe, fuj.
          • nowel1 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 14:18
            bialeem napisał:

> Mam wrażenie, że genetyczna awersja do kolendry i anyżu idzie w parze. Może te
            > same zakończenia nerwowe.

Nie idzie. Mam mdłości na anyż, a uwielbiam kolendrę.
          • konsta-is-me Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 17:03
            Chyba nie.
            Ja nie lubie anyzu i gozdzikow a uwielbiam kolendre i nie wiem o co chodzi z tym "zapachem mydla"w niej.
            Dla mnie pachnie troche jak lubczyk.
            Cymamon uwielbiam.
            Za to nie lubie brokula i kapusty a uwielbiam brukselke (podobno niechęć niby idzie w parze).
            • daniela34 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 20:04
              Nie lubię anyżu i kolendry. Kocham lubczyk. Kocham cynamon. Uwielbiam brokuł, kapustę i kalafiory, nie przełknę brukselki.
      • bywalec.hoteli Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 00:20
        bialeem napisał:

> Zupa cytrynowa.

Studiowałaś na Politechnice Poznańskiej? smile Tam zupa cytrynowa była legendą stołówki.
        • bialeem Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 01:31
          Nie. Na UAMie na pierwszych studiach. Pierwsza zupa cytrynowa jaką wyplułam była produkcji mojej mamy, absolwentki UAMu. Może to kwestia wielkopolska.
          • bywalec.hoteli Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 17:48
            bialeem napisał:

> Nie. Na UAMie na pierwszych studiach. Pierwsza zupa cytrynowa jaką wyplułam był
            > a produkcji mojej mamy, absolwentki UAMu. Może to kwestia wielkopolska.

Jesteś z Poznania?
            Ciekawe, bo chyba w Warszawie wylądowałaś?
            Może to rzeczywiście zupa wielkopolska - bardzo niedobra.
            • bialeem Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 20:19
              Urodziłam się. Wychowałam się w kilku innych miejscach.
      • bi_scotti Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 00:49
        bialeem napisał:

> Zupa cytrynowa.

Cytrynowej nie probowalam (nikt nie oferowal wink), ale kompletnie bez obrzydzenia, a wrecz z sentymentem wspominam babcina zupe jablkowa z grzankami i wisniowa z groszkiem prysiowym, no i oczywiscie unforgettable zupe nic smile Bylam tez kiedys czestowana zupa piwna - weird.
        Co zas do niecheci do kminku, to ja akurat bardzo lubie, jako studentka potrafilam jesc lyzkami uczac sie do egzaminow. Wspomniana babcia robila rowniez zupe kminkowa, tez z grzankami - byla okay choc wygladala jak woda z szarych scierek wink
        Natomiast w kwestii anise no to ouzo jestem w stanie wypic wylacznie jako czesc zakladu o cos naprawde wartosciowego albo gdyby chodzilo o ratowanie zycia bliskich big_grin Otherwise, az mnie wzdraga na sama mysl tongue_out A ta moja babcia to lubila i piekla ciasteczka anyzkowe, nikt z rodziny sie na nie rzucal big_grin Cheers.
        • bi_scotti Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 00:50
          bi_scotti napisała:

> prysiowym

Sorry, ptysiowym*
        • bialeem Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 01:39
          Zupy owocowe są abominacją swojego rodzaju. Ni to kompot ni sok. Próbuję sobie przypomnieć słodką zupę i chyba mózg mi wypiera. Zjem owsiankę jak trzeba, musli z zimnym mlekiem uwielbiam.
          Zupa cytrynowa nie jest słodka. Jest czymś ble. Nie umiem opisać. Mózg mi wysiada i nie przetwarza wspomnień. Chyba najbliżej stał zepsuty bulion z ryżowym zjełczałym makaronem.
          • bi_scotti Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 02:14
            bialeem napisał:

> Zupa cytrynowa nie jest słodka. Jest czymś ble. Nie umiem opisać. Mózg mi wysia
            > da i nie przetwarza wspomnień. Chyba najbliżej stał zepsuty bulion z ryżowym zj
            > ełczałym makaronem.

big_grin Przypomniales mi dyskusje z japonskim przyjacielem, ktory (choc ozeniony z Polka i ogolnie we wszystkim "co polskie" wciaz zakochany) nie jest w stanie accept ryzu zapiekanego z jablkami i cynamonem wink Natomiast jego polsko-japonski przychowek rzeczony ryz z jablkami i cynamonem jak najbardziej i w kazdych ilosciach - to ta czesc Polish genes tongue_out
            BTW, ani zupa wisniowa, ani jablkowa kompotu nie przypominaja. Jesli juz, to raczej niezbyt gesty muss/przecier, przeciez w nich nie plywaja zadne owoce jak w kompocie. A skoro juz o kompocie, to osobiscie nie rozumiem idei kompotu truskawkowego - z pieknych, czerwonych, pachnacych strawberries produkuje sie szare, bezsmakowe szmatki suspicious Bleee. Kompot z czeresni, wisni, porzeczek, gruszek, agrestu - anytime mniam smile Cheers.
            • pulcino3 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 09:24
              Zupa owocowe, to nic innego jak kisiel vel krochmal z makaronem, czy innym zapychaczem. Dla mnie ochyctwo. Z kolei co to tego jaki smak mamy potrawy zakodowany, to ja chętnie zjem kaszke kukurydziana na słodko, a zaś ta sama kaszka podana jako włoska polentta na słono, nie do przełknięcia. Hardkor dla mnie to sardyński ser dojrzewajacy z ruszajacymi się, żywymi larwami much, no regionalny rarytas 😉. Unia Europejska i jej normy, już nie raz próbowała zakazać wytwarzania tego cuda, ale chyba im się nie udało.
              • jowita771 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 09:36
                Tego sera to chyba nawet mój mąż, wielbiciel serów (im bardziej ser śmierdzi, tym lepszy), by nie przełknął.
              • tilijka123 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 11:47
                W moim rodzinnym domu zupa owocowa była zabielana śmietaną z mąką ziemniaczaną. Wiśniowa, jagodowa lub truskawowa.
                Dziś bym nie przełknęła. Jako dziecko jadłam z obojętnością.
          • mysiulek08 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 04:43
            o, nie!!! zupy owocowe z makaronem...trauma mojego dziecinstwa z wakacji u siostry babci, ratunkuuu...
            podobnie chlodniki, szczegolnie burakowe...
            • bialeem Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 09:26
              Do chłodników się przekonałam stopniowo. Najpierw wypiłam jogurt z ogórkiem i koperkiem i mi strasznie zasmakował, a od tego tylko krok.
            • lellapolella Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 12:13
              Zupa owocowa mnie nie obrzydza, ale nie tknę, bo jest bez sensu.
    • liliawodna222 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 18.08.20, 23:43
      Dla mnie żabie udka.
      • bialeem Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 18.08.20, 23:56
        Spróbowałabym. Ponoć smakują jak kurczak. Muszę upolować gdzieśsmile
        • ichi51e Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 08:05
          W lidlu na tygodniu fr
        • jowita771 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 09:37
          bialeem napisał:

> Spróbowałabym. Ponoć smakują jak kurczak. Muszę upolować gdzieśsmile

Na łące po deszczu nie powinno być problemu.
          • thea19 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 20.08.20, 09:13
            nie wolno
      • beverlyja90210 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 00:14
        U mnie żabie udka to jedna z ulubionych potraw smile
      • mrs.solis Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 02:24
        Zabie udka sa bardzo dobre. Maja delikatne biale mieso i smakuja prawie jak kurczak.
        • minniemouse Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 02:53
          Taa tak, - rarytas
          https://i.pinimg.com/originals/27/17/f0/2717f0a613d4ca5e8a3bde930202def0.jpg
      • aerra Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 11:56
        Żabie udka są pyszne wink
        • la_felicja Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 16:57
          Ale wiesz, że urywają je żabom na żywca? I te biedne żaby potem jeszcze długo żyją i usiłują się ruszać?
          • bialeem Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 17:28
            Ciekawe mitysmile
            • memphis90 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 20:16
              Ten "mit" wygrał World Press Photo... uncertain
              " Bence Mate, "Survival Instinct", 1. miejsce w kategorii Nature. Żabie udka pozyskiwane są głównie wiosną, gdy samce i samice zbierają się razem w celu rozmnażania. Odnóża niejednokrotnie odrywane są, gdy zwierzęta cały czas żyją. Każdego roku sprzedaj się żabie udka o wartości 40 milionów dolarów. Na zdjęciu żywe jeszcze osobniki, próbujące wydostać się na powierzchnię po wrzuceniu do wody. Rumunia, Kwiecień 2018"
    • ga-ti Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 18.08.20, 23:43
      Takiej sałatki nie jadłam, ale tymi zupkami żywiłam się na studiach wink

Nie widziałam na żywo (na szczęście), ale nawet w tv powoduje u mnie odruch wymiotny, jajka z kurczakiem, czy jakimś tam innym ptakiem w środku, o fuj, nawet pomyśleć o tym nie mogę.

Nie jem ryb z oczami, w ogóle z głową. I kurzych łapek nie jadam i serduszek (a jak byłam dzieckiem to się zajadałam serduszkami). I 'kawioru' nie przełknę wink
      • liliawodna222 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 18.08.20, 23:47
        ga-ti napisała:

> Nie widziałam na żywo (na szczęście), ale nawet w tv powoduje u mnie odruch wym
        > iotny, jajka z kurczakiem, czy jakimś tam innym ptakiem w środku, o fuj, nawet
        > pomyśleć o tym nie mogę.
        >

To balut. Koszmar.
        • hanusinamama Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 00:46
          \balut chyba jest z kaczątkiem. W Wietnamie jeden koleś opowiadał jak sie tym zajadał, chciał być chyba bardziej światowy...
      • bialeem Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 18.08.20, 23:55
        Ostatnio czytałam wywiad o laosańskiej (nie wiem czy to odpowiednia odmiana) zupie z jajkami mrówek zwanej ichnim kawiorem. Spróbowałabymsmile
        Kawior uwielbiam każdy.
        Jak się przygotowuje takie żywe jajka? Przecież to ma pióra i kości. Widziałam, ale nie do końca rozumiem co tam jest jadalne.
        • liliawodna222 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 18.08.20, 23:58
          Masz mnóstwo filmików na Youtube smile Ponoć kości też się je...
        • memphis90 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 20:19
          Jest jeszcze ten włoski ser z żywymi larwami much...
    • spirit_of_africa Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 00:19
      Z takich widzianych w tv to kurczak w jajku, zupa z jaskółczych gniazd i jajko 100letnie. Z takich widzianych na żywo to easy cheese w sprayu i pikle smażone w głębokim oleju
    • ludzikmichelin4245 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 00:36
      Pomijając oczywistości typu robale i te wszystkie zgite jajka wspomniane wcześniej - moja lista obrzydliwości:
      tatar
      produkty mleka koziego
      większość ryb (surowe - fujka level hard)
      owoce morza

Mam bardzo silny wstręt do odzwierzęcej surowizny, co niestety dość przeszkadza w życiu, bo gotować lubię, ale do obróbki mięsa muszę wołać chłopa sad
      • bialeem Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 01:29
        Wszystko moje ulubione. Z tego wszystkiego muszę przyznać, że kozina sama w sobie jebie capem, sery śmierdzą jak skarpety, a są pyszne, ale jedno z moich ulubionych dań na świecie jest właśnie z młodej koźliny.
      • kasia987 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 22.08.20, 06:19
        Tatar faktycznie obrzydliwość jeszcze z surowym jajkiem skąd tylu amatorów tej potrawy.
    • hanusinamama Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 00:45
      Balut..tak sie chyba to nazywa. Kaczątko w jajku...sałatke z upek chinskich jadłam ale bez pomidora, nie była zła.
    • mgla_jedwabna Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 00:47
      Surowe rybie wnętrzności podawane jako zakąska do sake. Nie śmierdziały, bo były świeżo wypatroszone z ryby jeszcze drgającej.
      • bialeem Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 01:26
        Ale które? Układ pokarmowy z mułem? Tam jest tak mało rzeczy...
        • mgla_jedwabna Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 02:08
          Na pewno wątroba, co do reszty, nie jestem pewna. Jasnoróżowe to było, więc nie z mułem.
          • mysiulek08 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 04:45
            watrobka rybna dobra jest
    • myelegans Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 01:12
      polecam na Netflix "travels with my father" by Jack Whitehall,
    • mikams75 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 01:34
      Wątróbka w kazdej wersji a juz w formie francuskiego pasztetu to najgorsza wersja. I kozie sery. I rozne azjatyckie wynalazki, ktorych nawet nazw nie znam.
      • bialeem Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 01:44
        Ojezu. Kocham wątróbkę. Wszystkie dzieciaki w przedszkolu mi podrzucały swoje porcje.
        • bialeem Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 01:48
          Co mi przypomniało, że wieki nie robiłam. Czas ma wątróbkę z ananasem, orzechami i może śliwkami i cebulką. Ciągle uważam, że wątróbki i jej żelazistego smaku nie lubią ci, którzy nie lubią brukselki i ci którzy nie jedli jej dobrze zrobionej. Wątróbka po marokańsku z kuminem, boczkiem i korzennymi przyprawami jest genialna.
          • mgla_jedwabna Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 02:09
            Uwielbiam brukselkę z jej goryczką, wątróbki nie znoszę, mdli mnie od samego zapachu.
          • fragile_f Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 02:29
            Niektórzy ludzie mają dodatkowy gen, który powoduje że niektóre warzywa są niesłychanie gorzkie i nie do zjedzenia - to nie jest zadna fanaberia. Mój mąż jest w stanie wyczuć jedną, jedyną główkę brukselki w całym garze zupy.

Aha, brukselkę uwiebiam, a sam zapach wątróbki powoduje u mnie odruch wymiotny. Plus konsystencja jest nie do przejscia.
          • kamin Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 07:49
            Brukselkę bez większych oporów zjem, chociaż nie jestem miłośniczką bo dla mnie jest gorzka.
            Wątróbki nienawidzę za sam zapach.
            • przepio Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 08:11
              Ja odwrotnie-lubię wątróbkę, natomiast brukselka mnie przeraża. W domu rodzinnym na szczęście pies ją zajadał i mi ratował życie.
              W dorosłym życiu zrobiłam brukselkę dla męża i na pewno to nie mój smak
            • konsta-is-me Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 17:26
              Mnie to fascynuje (tzn.ten gorzki smak), bo dla mnie brukselka jest...slodka, szczegolnie mloda.
              Watrobke tez lubie, ale tylko taka jak ja zrobie-obtoczona w mace i usmazona na chrupko.
              Gotowanej -fuj.
              • fragile_f Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 19:01
                Tak jak pisalam - geny. Niektorzy po prostu czuja ten gorzki smak, inni nie.
          • mikams75 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 08:09
            brukselke lubie, choc to byla moja zmora w dziecinstwie i wtedy jadalam wylacznie na surowo.
            Ale od watrobki mnie odrzuca, gdzies czytalam, ze za to odpowiada tez jakis tam gen. Nawet w pewnej wloskiej restauracji jak moja rodzinka jadla podobno przepyszne pulpety z watrobki ja cierpialam siedzac przy stole. Nie jestem w stanie zniesc tego zapachu zeby nie wiem jak byla przyrzadzona. Mam od razu odruch wymiotny.
            Kiedys poznalam pewnego kucharza - genialnie gotowal i opowiadal, ze jest w stanie tak przyrzadzic rozne dania, ze ludzie przekonuja sie do nielubianych produktow. Moj maz wtedy rzucil pytanie - to jak przyrzadzilby watrobke dla mikams. Kucharz stwierdzil, ze z watrobka sie nie da. Tacy ludzie wyczuja chocby odrobinke i zwymiotuja nie wiedzac nawet, ze zwracaja watrobke. Ja tak mialam z foie gras - cofnelo mi sie w moment choc w pierwszej chwili nie wiedzialam co to jest.
            • pulcino3 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 09:31
              Brukselki nie cierpię, wątróbkę robię w sosie śmietanowym, bardzo dobra.
              • bulzemba Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 13:24
                Wątróbkę zjem. Brukselkę nie. No gorzka jest.

Zwykła sałata. Też jest gorzka. Wg mnie pachnie jak liście mlecza.
                • bialeem Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 13:44
                  Albo jesz cykorię albo starą sałatę
                  • bulzemba Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 15:08
                    To była sałata masłowa. Stara czy młoda, wszystko jedno. Nawet ta zrywana przez mamę z grządek. Ona jest gorzka.
                    • mikams75 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 20.08.20, 10:46
                      Niektore salaty sa gorzkawe, cykoria zreszta tez jest troche gorzka, ale mnie to wlasnie smakuje.
          • triismegistos Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 15:09
            Uwielbiam wątróbkę, brukselkę z resztą też lubię. Najlepsza smażona z sosem sojowym albo na surowo. Brukselka oczywiście, surowej wątroby nawet ja bym nie tknęła 🤮
      • lellapolella Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 12:15
        Zgadzam się, wątróbka mnie obrzydzała straszliwie, gdy jeszcze jadłam mięso.
    • fragile_f Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 01:37
      Kiedyś, wieki temu, widziałam program a'la Makłowicz, w którym główny bohater jadł najbardziej obrzydliwe potrawy na świecie. Odcinek, który miałam nieprzyjemność zobaczyć, dotyczył pieczonego w piecu świńskiego wymienia nadziewanego jeżowcami. Już podczas wsadzania nadzienia prawie puściłam pawia, bo pan z zapamiętaniem upychał te jezowce w sutkach, a one się wylewały bokami... prowadzący minę miał nietęgą, zwłaszcza jak się okazało, że cycek ma na sobie nadal szczecinę i nikt nie zamierza jej usuwać, bo ponoć dodaje aromatu podczas pieczenia.

Po wyjęciu z pieca było to chyba jeszcze obrzydliwsze, niż przed. Prowadzący dostał jeszcze parującą porcję na talerz, wział kawałek do ust, widać było że zaraz rzygnie i wtedy kamera litościwie odjechała na bok, dokumentując rozczarowaną minę kucharza, który opowiadał o subtelnym, mlecznym posmaku.

Aha, danie to tradycyjna rzymska potrawa, najwyraźniej przyjęła się też w okolicach Szkocji i została do dziś, bo pan miał bardzo gęsty akcent.
      • bialeem Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 01:43
        ale całymi jeżowcami czy tylko częścią jadalną? Jadalne jeżowce są bdb. Polecam.
        Co do wymienia, to nie rozumiem różnicy. Golonka też bywa owłosiona, a i krewetki się smaży i gotuje w pancerzu właśnie dla smaku.
        Swoją drogą nadziewany penis to by było ciekawetongue_out
        • fragile_f Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 02:20
          Nie ma absolutnie takiej możliwości, żebym wzięła do ust jeżowca big_grin Nie tylko ze względu na to, że nie jem mięsa, ale także przez to co jedzą jeżowce (błe) i jak się prezentują. Kiedyś zjadłam jednego przypadkiem na jakimś bankiecie (myślałam że to jakiś dziwny pierożek czy coś...), do tej pory śni mi się po nocach to obślizgłe coś dotykajace mojego języka.

Golonki nie jadłam chyba nigdy w życiu, jest dla mnie na tym samym poziomie obrzydliwosci, co tatar. Krewetek również nie lubię, raz jedyny w życiu jadłam naprawdę smaczne (północna Szwecja, świeżo złowione, surowe i z genialnym sosem zrobionym przez ex-szefową kuchni z NY), reszta była dla mnie nie do przejścia (głównie ze względu na oczka, czułki, łapki i wszystko dookoła).
          • mysiulek08 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 04:33
            jezowce jadlam, ba nawet sama oprawialam, ale szalu nie bylo wiec skonczylo sie na jednym razie, za krewetkami, krabami, langustami itp nie przepadam, jak dla mnie 'mieso' jest za slodkie, ale muszelkowe stwory bardzo, bardzo, machas sa super, locos takoz

za wieprzowina nigdy nie przepadalam, a juz obrobka typu gotowanie to nie najmilsze wspomnienia

tatar, o tak, tylko, ze z miesa jakos samoistnie zrezygnowalismy, ale kupuje wolowine dla kociastych (wiem, malo ekologiczne zwierzaki, ale co dac jesc mordercom, szpinak?), z nieprzemyslowej hodowli, to raz na jakis czas im podbiore i zgrzesze ekologicznie tongue_out
            • fragile_f Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 05:32
              Mnie odrzuca to, że je się je na surowo albo wrzuca zywcem do wrzątku. No nie po prostu sad

A już najstraszniejsza rzeczą jest jedzenie ośmiornic albo rzucanie nimi na zywca, zeby zmiękły w środku, albo w ogole jedzenie na zywca indifferent Ośmiornice to szalenie inteligentne zwierzęta, ich intelekt szacuje się na coś pomiędzy psem, świnią a kilkuletnim dzieckiem.
              • lilia.z.doliny Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 08:07
                sad
                dla mnie w ogole jedzenie czegos, co intelektualnie pokonuje 3/4 polskiego parlamentu, jest chore
              • mikams75 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 08:16
                z tego co wiem, to sie nacina osmiornicy leb, wiec to nie na zywca.
              • antonina.n Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 22.08.20, 09:58
                Mam to samo. Mięsa praktycznie nie jem, ale jednak w stopniu obrzydliwości zjedzenie kurczaka to 5 a ośmiornicy lub prosiaka to 10000000. Coś jak zjedzenie psa lub konia.

W ogóle jedzenie mięsa mnie obrzydza. A po obejrzeniu serii filmów (krowa zaprzyjaźniona z kotem, świnki bawiące się w puszczanie bąbelków pod wodą etc) nawet mój mięsożerny małżonek ma nietęgą minę na wieść, ze mamusia jedna czy druga przygotowała przepyszne schabowe...
          • kk345 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 21.08.20, 21:18
            Mówisz, ze jeżowiec jest oślizgły a surowe krewetki nie?
          • mava Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 23.08.20, 02:06
            >Nie tylko ze względu na to, że nie jem mięsa, ale także przez to co jedzą jeżowce (błe)

ale węgorze lubisz?
            • fragile_f Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 23.08.20, 21:18
              Cytat z mojej wypowiedzi:

"nie jem mięsa"

smile
        • mysiulek08 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 04:36
          napewno gdzies penisy nadziewaja tongue_out

mam za soba degustajce byczych jader, klasycznie oczywiscie o tym nie wiedzac tongue_out argentynska knajpa to byla, powinnam sie byla wczesniej domyslic, bo fundator mial diabelski usmiech na twarzy, nie bylo to jakos straszne doswiadczenie ale i tak stekiem zagryzalam smile
      • mysiulek08 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 02:04
        na wyspie Chiloe robi sie potrawe, gdzie do dolka wrzuca sie wszelkie muszle, kawalki ryby, swinskie nozki, ziemniaki i cos tam jeszcze, zasypuje popiolem i rozpala ognisko... mielismy nieprzyjemnosc byc swiadkami takiej uczty, jednoglosnie nagle mielismy alergie na owoce morza a religia nie pozwala nam na zjedzenie wieprzowiny 🤣

w tej samej kategori miesci sie u mnie paella i kuskus na modle marokanska z przyleglosciami
        • mysiulek08 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 04:39

curanto to sie nazywa, nie tyle potrawa ile proces przygotowania, wariacji tyle ile przygotowujacych, brrrrrr
      • mikams75 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 08:12
        jezowce sa pyszne, jadam zawsze w pewnej knajpce nad Morzem Srodziemnym, nie wnikam za bardzo w przygotowanie.
    • mysiulek08 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 01:55
      co wrazen estetycznych to lokalne, soczewica z kielbasa i fasola z makaronem, wiekszosc szeroko pojetych jednogarnkowcow tez srednio wyglada, 'przetrawione' dobre okreslenie 😁 mozg malpy moze lepiej wygladac 🤔

po drugiej stronie sa wrazenia zapacho-smakowe i tu na absolutnie pierwszym miejscu jezt u mnie kumin, wystarczy cien tego zapachu starego potu zeby sprawic u mnie mdlosci i nie tylko, potem dopiero kozlina i pochodne mleko/sery, baranina, chocby nie wiem jak przyrzadzona jest dla mnie niezjadliwa

za to ryby i wszelkie morskie zyjatka, oj tak, bardzo tak 😁

pomijam jakies egzotyczne ekscesy typu robale czy fermentowane ryby na tyle marginalne, ze dla mnie pomijalne
      • fragile_f Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 02:27
        Ano widzisz, mnie te wszystkie jednogarnkowe nie ruszają, soczewicę uwielbiam, fasola z makaronem - też bym zjadła na luzie, kumin uwielbiam, często posypuję nim hummus a moj maż ostentacyjnie wychodzi z pokoju (smierdzi mu starą pachą). Kozie sery moze nie są moje ulubione (troche je czuć skiśniętą mysią piczką, pardon za wyrażenie), ale jak trzeba to zjem.

Niesamowite w sumie jak rozne smaki mają ludzie smile
        • mysiulek08 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 03:04
          nie mowie, ze sa zle, tylko zle wygladaja smile lokalnie kuminem przyprawione, wiec dla mnie skreslone

nie, kuminu NIE! to jest jedyna przyprawa ktorej nie znosze, nienawidze, mowic krotko rzygam na sama nute zapachu

poprzednia chalupa byla na polhektarowej paraceli, sila rzeczy kolejny dom kawalek dalej i jak sasiadka robila empanady to znikalam w domu, zamykalam okna i wlaczylam dyzfuzor zapachowy smile na podworku przez dwa dni mi smierdzialo

no takie skrzywienie smile
    • rosapulchra-0 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 02:13
      Próbowałaś kiszonych śledzi? Ja nie, widziałam je tylko na filmikach YT, ale reakcje ludzi, którzy próbowali je jeść na zawsze mnie przekonały, że nigdy ich nie chcę widzieć na żywo, a tym bardziej poczuć ich zapach, nie mówiąc już o spróbowaniu.
      • fragile_f Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 02:25
        To te, które otwiera się pod wodą i których nie można przewozić samolotem? big_grin

A, z obrzydlistw to przypomniała mi się jeszcze solona herbata z masłem z mleka jaka.

Chrystepaniesłodkijezusiczku.

Wypiłam, bo musiałam (cała rodzina patrzyła czy mi smakuje, oczywiscie było "bardzo smaczne, dziekuję, nie, nie potrzebuję dolewki, skądże znowu, ale kolega chetnie się napije" tongue_out), smak i zapach miało to jak zupa zrobiona na onucy zdjętej z górala schodzącego z wypasu na jesieni.
        • bi_scotti Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 03:45
          fragile_f napisała:

> A, z obrzydlistw to przypomniała mi się jeszcze solona herbata z masłem z mleka
          > jaka.
          >

Hmmm … a ja owszem zasmakowalam. Nie az tak zeby sobie robic w domu tongue_out ale znajomym Tibetans daje sie poczestowac i nawet z dolewka - acquired tastebig_grin Cheers.
          • fragile_f Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 07:35
            A maslo jest z mleka wycisnietego z jaka tego samego dnia...? Bo ja taka pilam, byla chyba jeszcze z mlekiem, bo plywaly włoski i inne takie big_grin
            • bi_scotti Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 14:34
              fragile_f napisała:

> A maslo jest z mleka wycisnietego z jaka tego samego dnia...? Bo ja taka pilam,
              > byla chyba jeszcze z mlekiem, bo plywaly włoski i inne takie big_grin
              >

Takie to pilam tylko w Nepal wsrod Tibetan refugees, jak sie domylasz, Tibetan-Canadians w Toronto nie maja dostepu do az takiego "real McCoy", musza sie zadowalac tym, co przechowa lodowka. Podobnie zreszta jak ja w kwestii lodow od Grycana - tylko te smaki, ktore polski sklep sprowadzi wink Ciezkie zycie emigrant tongue_out Cheers.
        • mikams75 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 08:19
          o kurde, ja uwielbiam rozne herbaciane wynalazki ale wlasnie sobie wyobrazilam to co opisalas, straszne!
        • konsta-is-me Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 17:46
          Zdjeta onuca gorala schodzącego z wypasu mnie "omarla"😂
          • fragile_f Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 19:02
            Onuca najlepiej mi pasowała, bo nie chodzilo tylko o aromat, ale rowniez pływające z wierzchu oczka smile
      • mrs.solis Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 02:42
        Hehehe, tez ogladalam filmiki na yt jak probowali jesc surstromming.
      • przepio Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 08:18
        Ja probowalam tych ryb. Myślę, że gdyby nie zapach, to byłabym w stanie je przełknąć. A tak mały kawałek stanął mi w gardle.. Mąż miał odruch wymiotny na sam widok ryb.
      • hanusinamama Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 09:31
        Ja próbowałam. Przy czym trudno określić smak, zapach jest tak paskudny ze nie czujesz nic innego. MIałam do spóbowania tez przefermentowany tłuszcz z wieloryba ale ze nie jem wielorybów z e względu na poglądy to nie nie zjadłam. Brzydliwa nie jestem.
    • mona-taran Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 07:26
      Widziana tylko w tv, ale smród było czuć przez ekran 😅
      m.joemonster.org/art/24928
      • mikams75 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 08:21
        szok!
      • ludzikmichelin4245 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 09:22
        O Jezusie nazareński uncertain
      • bialeem Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 09:35
        Ok. Tego bym nie zjadła. No nie. Na zgniłym mięsie postawię jednak krzyżyk.
        • mikams75 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 09:44
          zeby to bylo tylko mieso.... wink
          ale to danie wygralo ten watek.
      • lellapolella Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 14:10
        ożesz!
      • fragile_f Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 19:44
        Dziękuję uprzejmie, wygrałaś. Mam do zrzucenia 2kg, bede po prostu codziennie ogladac film na ktorym pani obiera tego ptaka a potem go z apetytem pałaszuje.
    • 21mada Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 07:56
      Coś z kuchni brytyjskiej - star gazing pie:
      https://d36tnp772eyphs.cloudfront.net/blogs/1/2018/12/Traditional-Stargazy-pie-wtih-fish-heads-sticking-out-of-the-crust-from-Mousehole-Cornwall-England.jpg

• mikams75 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 09:44
        a jaka urocza nazwa!
        • bialeem Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 10:10
          Widziałam to w jakimś dokumencie. W środku jest dużo rodzajów ryb, łby są do ozdoby. Jest z tym związana jakaś legenda. en.wikipedia.org/wiki/Stargazy_pie
          • mona-taran Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 10:20
            E, nie brzmi to wcale tak źle..
            • 21mada Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 10:57
              Prawda? A mój mąż się krzywi na wszelkie ryby w galarecie.
              https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1b/27/4ee6472d9d082_o_large.jpg
              • mona-taran Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 11:06
                Ryby w galarecie to akurat nie lubię, ale ja w ogóle za galaretami nie przepadam :p
                • 21mada Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 11:12
                  Galarety są dobre na stawy, włosy i paznokcie.
                  • zuzia555 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 11:13
                    Galareta nie musi być zwierzęca, by wzmocnić stawy.
                  • mona-taran Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 11:16
                    Ale nie muszą do tego być wytrawne :p owocową zjem, ale za rybnymi i mięsnymi nie przepadam.
                    • bialeem Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 11:27
                      Mam to samo. Galaty są dla mnie kompletnie niezrozumiałe. Zjeść pewnie bym zjadła postawiona pod ścianą, ale na co to komu?
                      • lellapolella Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 14:08
                        Też tak mam i wszystko jedno, czy słodka, słona, z agaru, żelatyny czy innych wynalazków. Galareta jest po prostu bez sensu.
                        • mona-taran Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 14:13
                          Nie no, słodka na serniku na zimno ma sens :p
                          • lellapolella Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 14:48
                            imo, czekolada i tak wygrywa;-P
                        • quilte Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 16:45
                          Ja lubię słodkie galaretki agarowe, ale reszta precz - słodkie i słone. Nie lubię jedzenia, które, hmmm, się trzęsie albo jest gumowe. Do kategorii "gumowe" zaliczam np. serduszka, żołądki, ośmiornice, kalmary itp.
                          • lellapolella Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 21:48
                            Coś w tym jest. Nie jem mięsa, ale nie cierpię grzybów miękkich, takich jak maślaki na przykład. Zjem pieczarki, kureczki of cors, prawdziwki smażone jedną warstwą- musi chrupać.
              • ga-ti Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 14:20
                Nie no ta ryba w galarecie wygląda jak zabalsamowana wink
                Lubię szczupaka w galarecie, ale bez atrakcji typu głowa patrząca na mnie. Mój tata robi pyszną galaretę, gotuje na rybich łbach, ale podaje tylko ładne kawałki ryby (dzwonka?), pycha.
              • mikams75 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 14:41
                tez bym sie skrzywila na takie cos.
              • umi Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 17:14
                To wyglada jak eksponat z muzeum historii naturalnej big_grin
                • milupaa Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 19.08.20, 19:54
                  Chyba jestem dziwna bo jak tak się zastanawiam to zjem prawie wszystko wink Jedyne czego nie tkne to robale, pająki itp. W dzieciństwie jadłam serca kurze babcia gotowała na nich rosół i dla mnie to był przysmak wink Zjem tatar bardzo lubię, kaszankę, galarety, flaki zjem ale wypijam "wode" bo samo mięso mi nie smakuje nie dlatego.ze obrzydliwe. Możdżek prawdziwy jadłam w dzieciństwie. Teraz nie bardzo widzę takie specjały ale jakbym dostała to czemu.nie.
                  • mikams75 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 20.08.20, 18:54
                    co powiesz na te zgnile ptaki wyjete z foki?
                    • bialeem Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 20.08.20, 19:32
                      Te zgniłe ptaki tworzą osobną kategorię. Pewnie prędzej bym zjadła bałuty, a u mnie brzydliwość jest na wysokim poziomie. Zawsze chciałam spróbować smażonych szarańczy, czerwi, mrówek w czekoladzie (ponoć pyszne) i pewnie nawet jeszcze wijącą się mackę ośmiornicy bym spróbowała z ciekawości, ale ta foka... Generalnie jak skalę stawiać na zbyt świeże (jeszcze żywe) vs przegniłe, to stoję po stronie tego co się jeszcze rusza, a nie znowu się rusza.
                      • mikams75 Re: Najobrzydliwsza potrawa, którą widziałyście 21.08.20, 08:52
                        > po stronie tego co się jeszcze rusza, a nie znowu się rusza.

swietnie okreslone kryterium!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka