19.08.20, 19:51
Witam, jest nastolatka w rodzinie która ma wszy i nie ma kto jej pomóc w ich wytępieniu,poprosiła mnie żebym jej pomogła, ma długie włosy prawie do pasa i bardzo grube i na dodatek zrobiły jej się kołtuny,jak mam jej to ogarnąć i przy okazji nie złapać od niej wszy,bardzo mi jej szkoda bo nie ma kto jej pomóc, dziękuję bardzo za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • odnawialna Re: Wszy 19.08.20, 20:02
      Kup Parasidose w aptece, to ma postać farby/odżywki do włosów. Tłucze wszystko, i wszy i gnidy. Jest dołączony fajny metalowy grzebyk, którym przejeżdzasz po włosach, bez ciągnięcia, bo ten środek trujący jest śliski jak odżywka.
      Jednocześnie trzeba wyprać ciuchy, pościel, nakrycia głowy. Wyparzyć grzebienie/szczotkę. Wszy poza głową człowieka, np. na kołnierzu kurtki może przeżyć 2-3 dni.
      • daniela34 Re: Wszy 19.08.20, 20:05
        Do powyższego dodam- podczas zabiegów swoje włosy ciasno zapnij
    • szmytka1 Re: Wszy 19.08.20, 20:05
      włosy z kołtunami wcale nie są ładne, nawet do pasa, jak nastolatka, to chyba na tyle rozumna, że pozwoli uciąć. pozbędzie się kołtunów a przy okazji walka z wszami będzie łatwiejsza.
    • fibi00 Re: Wszy 19.08.20, 20:14
      Napewno NIE POLECAM preparatów Sora. Są do du.y! Moi synowie w zeszłym roku załapali (starszy nocował u kolegi który przywlókł wszy z obozu). Kupiłam szampon Sora i następnego dnia po zastosowaniu wszy dalej we włosach chodziły! Kupiłam preparat Nyda (drogi ale to już nieważne) i on już super zadziałał! Sama też sobie zaaplikowałam (na długie i płaczące się włosy) bo ciągle mnie głowa swędziła (mąż nic nie znalazł więc po prostu taki schiz miałam). Jest to tłuste więc po rozprowadzeniu na włosach dobrze się rozczesują.
      • odnawialna Re: Wszy 19.08.20, 20:56
        Też nie polecam Sory, nie wytlukł wszystkiego i po kilku dniach od nowa cała zabawa.
    • beverlyja90210 Re: Wszy 19.08.20, 20:17
      Jeśli jest nastolatka i nie ma kto jej pomoc to zakładam ze rodzina to jakieś patolstwo (nie ze względu na wystąpienie bo to każdy dzieciak może przynieść z przedszkola ale właśnie ze nie ma kto jej pomoc) i sukcesów nie wróżę bo jak mamona to maja pozostali domownicy jest na pościeli ręcznikach itd. jak się wszyscy nie przelecza i nie będzie wysokiego reżimu sanitarnego w domu to za dużo nie pomożesz
      • gajmal Re: Wszy 19.08.20, 20:23
        Heviran raz + odżywka i po problemie. Kiedyś widziałam jak to pięknie zadziałało u nastolatki
        • hanusinamama Re: Wszy 19.08.20, 20:26
          Heviran?? Ten na wirusy?
        • mak_z_figa Re: Wszy 19.08.20, 20:28
          Nie Heviran tylko Hedrin. Z tej samej serii można też kupić spray zapobiegający ponownemu wystąpieniu wszy i jeśli dobrze pamiętam, to on ułatwia też rozczesywanie włosów.
    • aerra Re: Wszy 19.08.20, 20:28
      Jeśli ma w rodzinie, to to zwyczajnie nie zadziała. Wytępicie, a po paru dniach będzie miała znowu, bo przelezą od innych członków rodziny.
      Musi być kompleksowo, nie da rady inaczej.
      Jak ma duże kołtuny, to trzeba wyciąć, jak mniejsze, to odżywki na rozczesywanie, sporo cierpliwości i da się rozczesać. No i oczywiście jakieś preparaty na wszy (polecane niżej, albo zwyczajne te, które masz dostępne w najbliższej aptece).
      Do tego pranie pościeli, ubrań, zwłaszcza czapek/opasek itp.
      • mariola233 Re: Wszy 19.08.20, 20:37
        To nie patologia,mieszka z tatą i rodzeństwem, była na osiemnastkę i stamtąd przyniosła prawdopodobnie
        • aerra Re: Wszy 19.08.20, 22:35
          No to jedziesz z szamponem odwszawiającym plus czesanie gęstym grzebieniem do tego. Kołtuny usunąć (wyciąć/rozczesać) najpierw.
          I pamietać o praniu poscieli, ręczników, ubrań.
        • spanish_fly Re: Wszy 20.08.20, 09:00
          To czemu matka jej nie pomoże? Zaraz wszyscy będą mieli.
          • spanish_fly Re: Wszy 20.08.20, 09:01
            A, matka z nimi nie ma, rozpędziłam się. Ojciec w takim razie powinien.
    • taki-sobie-nick Re: Wszy 19.08.20, 21:02
      Prawdziwe kołtuny? To się obcina.
      • daniela34 Re: Wszy 19.08.20, 21:07
        plica polonica
    • muminkowa Re: Wszy 19.08.20, 21:13
      Może pomoże grzebień elektrostatyczny przeciwko wszom i gnidom ZAP. Na długich włosach mojej córki się sprawdził
    • bulzemba Re: Wszy 19.08.20, 22:59
      Oświeć ojca, że najlepiej iść szerokim frontem. Pranie całej pościeli i wszystkich ręczników.

A tobie polecam czepek. Moja babcia się załatwiła wyczesując mojego kuzyna: automatycznie sobie po głowie przejechała grzebieniem.

I dobrym pomysłem jest przykryć pacjentkę prześcieradłem podczas wyczesywania (poniżej szyi, żeby owady i gnidy nie spadły na ubrania) a potem ostrożnie pakujesz prześcieradło do pralki. I nie czesać nad dywanem tylko nad podłogą łatwą do zmycia.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Wszy 19.08.20, 23:15
      Wszystko się da rozczesać, po tym jak wszy wybijesz, dajesz na głowę x 3 odżywki i powoli rozczesujesz kołtuny - zobacz na youtube jak dziewczyny dredy rozczesują takie za łopatki i dłuższe - a tutaj chyba nie ma aż takiej tragedii - ma pewnie włosy wysokoporowate, puszące się i skłonne do fal.
      Jestem wielką fanką włosów ciemnoskórych kobiet, jak widzę te dziewczyny nakładające litry odżywek i czeszące w nieskończoność każdy kosmyk żeby rozczesać włosy, to wierzę że jest się w stanie wszystko rozplątać, czasem trwa to 2 dni ale obcinać włosy bo kołtun?
      Ło panie Internetów nie znacie.
    • raadhiyah2020 Re: Wszy 20.08.20, 09:16
      Koktuny rozczesac uzywajac odzywki, zajmie troche czasu ale da sie. Zastosowac preparat na wszy, jesli zlapala pierwszy raz to kazdy powinien zadzialac. Sprawdzic glowy reszcie domownikow i oczywiscie wyprac posciel oraz to na czym lezala/opierala sie jej glowa czy innych osob ktore to maja. Ubrania tez skoro wlosy dlugie. Trzeba sprawdzic kilka razy po kuracji i upewnic sie ze nie ma nawrotu. Dobrym sposobem na gnidy jest prostownica do wlosow, cienkie pasma wlosow prostowac w wysokiej temp od nasady (nie poparzyc skory oczywiscie) popala jaja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka