Dodaj do ulubionych

Dieta bezglutenowa

29.08.20, 10:03
Był już podobny, wątek, ale nie mogę znaleźć. Chciałam podzielić się wiadomością z osobami, które są zainteresowane własnym zdrowiem, że zlikwidowanie potraw z glutenem i laktozą to jedna z najlepszych decyzji mojego życia. Wprowadziłam jeszcze jedną poprawkę. Mianowicie piję codziennie dwie kawy cappuccino, oczywiście z mlekiem bezlaktozowym. Coś mi nie służyło, więc sprawdziłam czy trutką jest mleko. Zmieniłam na sojowe, którego wcześniej nie lubiłam i znalazłam rozwiązanie. Czuję się bardzo dobrze, schudłam 12 kg, zostało mi 3 kg to wagi sprzed lat. Właściwie to schudłam 12 lat, jeśli chodzi o samopoczucie. Jeśli któraś z Was budzi się rano zmęczona, ociężała, czuje bolesne posiadanie stawów i mięśni, brak jej energii to być może winny jest właśnie gluten. Sygnalizuję temat jeszcze raz, gdyż coraz więcej osób z mojego otoczenia odstawiło powyższe składniki i naprawdę dobrze się czują. Przepraszam za założenie powtarzającego wątku, ale tamten zgubiłam. Zdrówka wszystkim! ☺️
Obserwuj wątek
    • raadhiyah2020 Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 10:09
      A ja jem gluten i jakos nigdy nie dorobilam sie nadwagi, energii tez mi nie brakuje.
      Radze odstawic cappuccino, pomga w odchudzaniu, rodzaj mleka nie ma znaczenia.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 20:04
        Też tak mam, nie służy mi jedynie jedzenie w dużych ilosciach, bo tyję ;P
        Jedynie po czym mi mało komfortowo to placki ziemniaczane, ale jak zjem je z twarożkiem i pomidorem to jest oki.
        • raadhiyah2020 Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 09:47
          kryzys_wieku_sredniego napisał(a):

> Jedynie po czym mi mało komfortowo to placki ziemniaczane, ale jak zjem je z tw
          > arożkiem i pomidorem to jest oki.

Mi nie sluzy nabial ale to od urodzenia. Kiedy sie urodzilam wiedza o nietolarancji laktozy byla zadna a moj organizm odrzucal mleko i jego produkty wiec bylo to dziwne bo mojej mamy kolezanki syn kilka dni mlodszy odemnie wypijal cala butle mleka a ja wypijam dwa lyki i plakalam. Przzwyczajono sie do mejego 'dziwactwa' kiedy bylam dzieckiem a potem poprostu nie spozywalam. Lubie sery ale wiem ze mi szkodza wiec unikam.
          • raadhiyah2020 Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 09:48
            moje dzieci natomiast mleko uwielbiaja.
          • memphis90 Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 09:55
            Jeśli masz nietolerancję laktozy to możesz spokojnie spożywać produkty bezlaktozowe i małe ilości serow (fermentowane produkty mleczne z natury mają już przetworzoną laktozę) zgodnie z indywidualną tolerancją.
            • raadhiyah2020 Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 10:00
              memphis90 napisała:

> Jeśli masz nietolerancję laktozy to możesz spokojnie spożywać produkty bezlakto
              > zowe

Wiem ale ja poprostu nie lubie mleka ani jogurtow itp, mam do tego jakis wstret oprocz tego ze mi szkodza.

i małe ilości serow (fermentowane produkty mleczne z natury mają już przet
              > worzoną laktozę) zgodnie z indywidualną tolerancją.
              >
              Wiem, naprawde male ilosci serow moge ale gdy tylko zjem nieco wiecej boli mnie brzuch, mam mdlosci i wymiotuje. Tak od urodzenia wiec wole nie jesc serow bo nigdy nie wiem jaka ilosc to juz za duzo dla mojego organizmu.
              • bulzemba Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 14:34
                Ale tamta lepiej wie jak reaguje twój żołądek. I tyle🤣
      • zuzia555 Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 21:56
        Gratuluję! Kawy nie odstawię, bo lubię.
    • nikita1907 Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 10:28
      Eee tam - ja lubię gluten 🙂 i jestem zdrowa. Odstawienie glutenu służy tylko osobom nań uczulonym.
    • memphis90 Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 10:49
      To pijesz w końcu mleko bezlaktozowe czy produkt sojowy...? Bo to są zupełnie inne produkty...
      • lucerka Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 11:09
        Napisała, że sojowe. A to smakuje z kawą?
        • memphis90 Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 18:56
          Really...?
          "Mianowicie piję codziennie dwie kawy cappuccino, oczywiście z mlekiem bezlaktozowym. "
          • georgia.guidestones Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 20:39
            Nie przypuszczam, zeby napój roslinny zawieral laktoze.
            • memphis90 Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 09:56
              Napój roślinny to nie mleko... Jest mleko bezlaktozowe i jest napój sojowy (który mlekiem nie jest).
              • kamin Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 16:36
                No też piła mleko bezlaktozowe i zmieniła je na napój sojowy i jest jeszcze lepiej.
      • zuzia555 Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 21:57
        Dokładnie tak.
        • nickbezznaczenia Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 21:59
          Czyli jak?
    • lucerka Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 11:09
      A co jesz na śniadanie? Ja nie mam pomysłu na śniadania...
      • zuzia555 Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 21:59
        Warzywa, rybę, sery dojrzewające co najmniej 6 miesięcy, jajka oraz węglowodany.
        • kamin Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 16:56
          Jakie węglowodany? Kasze, ryż, czekoladę, pieczywo?
          • zuzia555 Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 18:57
            Ryż, makarony ryżowe i bezglutenowe, kasze, ziemniaki, polenta, quinoa, amaranth.
      • ethlin Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 22:28
        Są dobre chleby bezglutenowe w Putce.
    • fitfood1664 Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 11:15
      jak długo czekałaś na pierwsze pozytywne skutki?
      ja się rano budzę zrezygnowana, ale nie sądzę żeby to miało związek z dietą...
      • zuzia555 Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 22:01
        Dwa dni bez laktozy, bez glutenu 2-3 tygodnie, bez mięsa dłużej, zamiast mleka bezglutenowego =sojowe, dwa dni.
        • memphis90 Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 09:57
          O, to jeszcze mleko bezglutenowe weszło...?
          • 1matka-polka Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 10:34
            memphis90 napisała:

> O, to jeszcze mleko bezglutenowe weszło...?
            >

Od specjalnie zmodyfikowanej krowy, pozbawionej genów zbożowych.
            • agatazieba Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 14:06
              Skoro istnieje sól bez GMO...
    • aga_sama Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 13:24
      Ja również bardzo polecam dietę bezglutenową. W pół roku przytyłam 12 kg.
      • lucerka Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 13:41
        🤣
      • fitfood1664 Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 19:26
        kiedy ludzie zrozumieją że dieta bezglutenowa to nie dieta odchudzająca, podobnie jak bezmleczna, bezmięsna, bezcukrowa...
        • ira_08 Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 20:53
          Bo ludzie odstawiają kajzerki, ciasteczka, chleb, kluchy i myślą, że odchudza ich brak glutenu.
      • zuzia555 Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 22:02
        👍
    • aguar Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 20:03
      Dieta bezglutenowa przysłuży się osobom z nietolerancją glutenu czy uczuleniem na gluten, nie jest lekarstwem na bóle głowy, stawów, ani na lenistwo smile
      • fitfood1664 Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 20:25
        jeśli ww objawy mają związek z nietolerancją to owszem, dieta jest lekarstwem, a o tym nie dowiesz się zanim nie odstawisz
        • georgia.guidestones Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 14:16
          fitfood1664 napisał(a):

> jeśli ww objawy mają związek z nietolerancją to owszem, dieta jest lekarstwem,
          > a o tym nie dowiesz się zanim nie odstawisz
          Sa tez znacznie dalej idace eliminacje, i przypadki w ktorych ta b/glutenowa niewiele da, bo trzeba bardziej w str low fodmap lub paleo. Naprawde bardzo dobrze czuje sie po odstawieniu praktycznie wszystkich zboz, niefermentowanych straczkowych i nabialu zwierzecego.
          • fitfood1664 Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 16:22
            ja też, po zbożach jestem senna i puchnę, po nabiale mnie boli w prawym boku, a po strączkowych mam zgagę...
            a cukier to już wogóle
      • zuzia555 Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 22:04
        Do walki z lenistwem przysłuży się najbardziej. Co jesz na śniadanie? Bułkę z masłem i czymś tam z góry czy płatki owsiane z mlekiem? 😊
        • raadhiyah2020 Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 10:02
          ja jem owsianke na wodzie bo mi mleko nie sluzy. 😀 a moje dzieci na mleku bo im sluzy 😀
          • fitfood1664 Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 10:23
            a ja nie jem owsianki bo mi nie służy ani nie piję mleka bo jw
          • zuzia555 Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 18:58
            No właśnie tak
    • ola_fatyga Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 20:17
      > Coś mi nie służyło, więc sprawdziłam czy trutką jest mleko. Zmieniłam na sojowe, którego wcześniej nie lubiłam i znalazłam rozwiązanie.

Zamienił stryjek motykę na kijek...A co z glifosatem w soi?
      • fitfood1664 Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 20:24
        to samo co z glifosatem w pszenicy
        • ola_fatyga Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 20:37
          [url=https://wyborcza.pl/AkcjeSpecjalne/1,157051,20323014,co-truje-w-argentynie-zabije-nas-soja.html]tu akurat o soi, ale nadmiernie stosowany glifosat jest i w Polsce/url]
          • ola_fatyga Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 20:38
            Tekst linku
          • fitfood1664 Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 21:45
            zacznijmy od tego że glifosat jest wszędzie a myślenie że polskie rolnictwo jakimś cudem go nie stosuje jest ... no nie wiem jak to nazwać

btw soja nie jest najlepszym zaniennikiem dla mleka krowiego
      • zuzia555 Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 22:06
        Moje mleko (czy napój) jest włoskie a raczej austriackie, certyfikowane bio.
        • berdebul Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 22:55
          To jeszcze uwzględnij fitoestrogeny i ich wpływ na zdrowie.
          • majenkir Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 16:30
            Jak zaczniemy sie az tak przygladac temu co jemy, to sie okaze, ze wszystko to trucizna wink.
          • zuzia555 Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 18:59
            Podobno zdrowe niczym estrogen, część zjadam, chyba jak każdy, zwłaszcza w truskawkach.
    • akn82 Re: Dieta bezglutenowa 29.08.20, 22:13
      Super,że znalazłaś coś co ci służy. Dodam od siebie, że to co większości ludzi nie służy to nie jest gluten sam w sobie tylko cukry.
      Oczywiście wiele z produktów glutenowych ma te cukry Fermentujące potem w jelitach. Zerknij przy okazji na dietę fodmap i porównaj czy to przypadkiem nie jest ta twoja dieta bezglutenowa i bezlaktozowa wink

• fitfood1664 Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 11:11
        Niekoniecznie cukry, to może również być aluminium używane min. do bielenia mąki, obecne we wszystkich produktach mącznych.
        • 1matka-polka Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 11:32
          Kiedys aluminium bylo z jajecznicy robionej na aluminiowej patelni i z mleka gotowanego w aluminiowym garnku a teraz trzeba specjalnie dodawac. Sie porobilo... 🤔
          • fitfood1664 Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 16:24
            i jest coraz gorzej
            żeby było śnieszniej, dla ludzi, którym przeszkadzają obecne grzechy przemysłu spoąywczego, wymyślono specjalną jednostkę chorobową do której można ich wrzucić i ośmieszyć
            • 1matka-polka Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 16:34
              Ortoreksja?
      • zuzia555 Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 19:05
        Zerknęłam, dużo podobieństw, może to być to, muszę zrobić badania. Jem dużo arbuza i jest ok.
    • bulzemba Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 14:49
      Ludzie! Marchewka mi szkodzi! Przestałam jeść marchewkę i mi lepiej! Wyrzućcie natychmiast to świństwo!

Dobra, jaja sobie robię. Wierzę, że po wprowadzeniu ograniczenia możesz się lepiej czuć. Ale to nie znaczy, że wszystkie mamy jeść wg twojego żołądka. Ludzie mają różne alergie w różnych konfiguracjach. Mam dziecko alergiczne. Jak kumpela proponowała swoje antyalergiczne ciastka myślałam, że mi dzieciaka chce otruć. Bo córa ma alergię a A, B, C, a koleżanka na A, D, G.
      • fitfood1664 Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 16:25
        skoro znasz temat to wykaż się zrozumieniem a nie ośmieszaj kogoś, kto dzieli się doświadczeniem
        • homohominilupus Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 16:38
          A mnie śmieszy jak ktoś pisze, ze mleko to trutka.
          Tez mi niespecjalnie służy, do owsianki dodaje roślinne ale jak mam ochotę na płatki z mlekiem lub kakao to sobie czasem robię. I żyje.
          • fitfood1664 Re: Dieta bezglutenowa 31.08.20, 09:17
            Ty wszystko tak dosłownie rozumiesz?
            Ciekawe jak reagujesz na "spalić się ze wstydu"?
            • homohominilupus Re: Dieta bezglutenowa 31.08.20, 09:35
              fitfood1664 napisał(a):

> Ty wszystko tak dosłownie rozumiesz?
              > Ciekawe jak reagujesz na "spalić się ze wstydu"?

Nie zrozumiałaś mnie. Śmieszy mnie takie zafiksowanie na niektórych produktach i fanatyzm żywieniowy, czego efektem jest nazywanie mleka, soli, cukru i białej mąki trucizną/ śmiercia itp.
              • fitfood1664 Re: Dieta bezglutenowa 31.08.20, 09:58
                nie zrozumiałaś autorki, ona tak określa coś co jej szkodzi, ma do tego prawo, skoro po odstawieniu jej stan się polepszył
                btw ludzie bagatelizują szkodliwość niektórych produktów, wystarczy poczytać statystyki chorób cywilizacyjnych, których w 100% da się uniknąć
                • bulzemba Re: Dieta bezglutenowa 31.08.20, 13:53
                  Uważam, że nazywanie jakiegokolwiek produktu spożywczego który nie ma określonej toksyczności trutką jest sporą przesadą.

A co do chorób i diet eliminacyjnych... Spotkałam takie które się wzajemnie wykluczają. Najprostszy przykład: osobie z zatwardzeniem nie poradzisz ryżu z gorzką czekoladą a osobie z biegunką - śliwek.

Przeciętny człowiek może jeść jabłka. Chyba, że ma zespół autobrowaru wtedy lepiej nie bo się spije. Ale czy przez to jabłka powinny być zabronione nieletnim?
                  • fitfood1664 Re: Dieta bezglutenowa 31.08.20, 18:25
                    męczy mnie wmawianie dosłowności tam gdzie jej nie ma
                    przeczytaj autorkę jeszcze raz i zauważ że :

..."być może winny jest właśnie gluten"
        • zuzia555 Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 19:02
          Dlatego coraz mniej ludzi dzieli się jakimkolwiek doświadczeniem.
      • zuzia555 Re: Dieta bezglutenowa 30.08.20, 19:00
        Ale to nie znaczy, że wszystkie mamy jeść wg twojego żołądka.
        ?
    • wiaterwieje Re: Dieta bezglutenowa 31.08.20, 15:37
      Bardzo lubię jak forumki dzielą się doświadczeniem.
      Sama uległam kilka lat temu modzie na bezgluten i dzięki temu zorientowałam się ,że mam na niego lekką nietolerancję.Jedzenie bułki na sniadanie raz na 3-4 dni jest ok,ale jedzenie wielu rzeczy z glutenem przez kilka dni już nie.Można to odkryć tylko przechodząc na kilka tygodni na dietę,w badaniach nietolerancja nie wychodzi.
      Przy okazji krótkiej diety owocowo-warzywnej okazalo się,ze mam wysoką nietolencję na wszelkie kapustne.
      Najgorzej jest po superfoods brokuly +jarmuZ+kalafior.
      Bez takich prób jak u autorki wątku trudno się fajnych rzeczy o sobie dowiedzieć.
      Nie lubie jak są wyśmiewane i wydrwione.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka