Dodaj do ulubionych

Jak wybrać?

29.08.20, 17:38
Mój telefon lada moment padnie i musze zmienić na nowy. Obejrzałam sklepy internetowe i wyszło mi, że mam bardzo ograniczone możliwości. Albo kupie telefon na który lekko przerzuce obecna zawartość, ale do którego nie dokupie fajnej okładki, a za rok to pewnie żadnej okładki. Albo telefon, który jest gorszy technicznie, za to kupienie akcesoriów bedzie mniejszym problemem. Teoretycznie to "żaden problem", ale ja ostatni rok bujam sie z telefonem bez okładki i mam w *¥€§~& dość! Mój obecny telefon ma włacznik z boku, wiec nie mam go jak trzymać, żeby sie nie właczał sad Poza tym znów mam problem z prawem jazdy, bo jak nie mam okładki, to musze o nim pamietać. To samo z karta płatnicza. Jakoś z tym do tej pory żyłam, ale dziś telefon postawił kolejny krok w kierunku grobu: działa w zakresie baterii 100-20%, przy 19% sie wyłacza, a owe 80% w ramach których działa to ok. 5-6h w stanie spoczynku (czyli jak ekran cały czas ciemny, każda wiadomość czy jakiekolwiek aktywność zwieksza zużycie baterii), albo 1-2h użytkowania. Na razie kupiłam 3m kabel do ładowania i mam telefon stacjonarny, ale w końcu bede musiała sie zdecydować na nowy. I co zrobić z tym problemem pierwszego świata?
Inne problemy rozwiaże sobie sama, ale chociaż z tym mi pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • ophelia78 Re: Jak wybrać? 29.08.20, 17:49
      Każdy sklep w którym kupujesz telefon ma w ofercie usługę "przerzucania". W Samsungu zrobili mi to za darmo a telefon kupowałam ze zdecydowanie niskiej polki cenowej
      • jak_matrioszka Re: Jak wybrać? 29.08.20, 17:58
        U mnie sie kłóca systemy operacyjne wiec mi nikt nie przerzuci, nawet sklepy z oferta. W ramach tego samego systemu to ja sobie sama przerzuce, to nie problem.
        • kk345 Re: Jak wybrać? 29.08.20, 20:59
          Systemy operacyjne masz zasadniczo dwa, więc nie rozumiem dylematu: albo kupujesz Apple, albo nie, reszta to już hulaj dusza. OK, dochodzi kwestia nowego Huaweia i ich 2,5 systemu operacyjnego, ale to nisza.
          Do całej reszty akcesoriów jest przecież do wyboru do koloru, a nawet gdyby nie, to ważniejszy wydaje mi się porządny telefon, niż pokrowiec, no weź...
          • kk345 Re: Jak wybrać? 29.08.20, 21:00
            Plus fakt, ze kartę płatniczą można pominąć w dobie Blika i NFC...
            • jak_matrioszka Re: Jak wybrać? 29.08.20, 21:34
              Nie mieszkam w Polsce i w sklepie na rogu Blikiem nie zaplace, na wakacjach zagranicznych tez nie. Wiem, ze okladka to niby taka duperela, ale mi tej dupereli przez ostatni rok bardzo brakowalo sad Juz nawet na ebayu zamowilam, ale przyszla na inny model "bo to ten sam rozmiar" (nie, nie byl ten sam rozmiar, jedynie obwod sie zgadzal - moj telefon jest o 1cm szerszy i 1cm krotszy od okladki).

Technicznie mam problem miedzy applem a androidem. Apple ma tysiac dupereli, telefon z androidem jaki ja chce, niestety nie (i boje sie, ze o ile teraz to jeszcze jakas okladke kupie, to za rok znow bedzie jak z tym obecnym, a ja nie planuje wymieniac tlf co roku).
              • kk345 Re: Jak wybrać? 30.08.20, 13:31
                NFC czyli płatność telefonem zastępuje w pełni kartę, chyba, że terminal jest stary i wymaga przeciągnięcia karty płatniczej, więc ten argument nadal się nie broni
                • jak_matrioszka Re: Jak wybrać? 30.08.20, 13:36
                  Czyli co, mam ze soba nosić terminal i montować w każdym punkcie gdzie jeszcze nie maja?
                  • kk345 Re: Jak wybrać? 30.08.20, 21:14
                    Piszesz w poście startowym, ze okładka jest ci potrzebna na prawo jazdy i kartę kredytową. Po co ci w takim razie ta karta kredytowa, skoro sklepy w okolicy nie mają terminali płatniczych, to nie wiem...
                    • jak_matrioszka Re: Jak wybrać? 30.08.20, 21:18
                      Terminale maja, nie da sie telefonem zaplacic, tylko karta.
                      • kk345 Re: Jak wybrać? 31.08.20, 09:06
                        Nie mają terminali zbliżeniowych?
                    • jak_matrioszka Re: Jak wybrać? 31.08.20, 12:28
                      Napisałam, że nie zapłace Blikiem, a Ty wyciagnełaś z tego wniosek, że terminali nie ma. Teraz sama sobie to tłumacz.
                      • kk345 Re: Jak wybrać? 31.08.20, 22:20
                        Mocno podejrzewam, ze nie bardzo masz pojęcie zarówno o telefonach, jak i o technologii bankowej, więc wyjaśnię jak krowie na rowie: jeśli masz telefon z NFC, to tenże telefon "robi" za kartę płatniczą, więc żadnej karty do okładki wpychać już nie musisz, robisz "pik" tymże telefonem. Blik to jeszcze insza inszość, magiczne cyferki zamiast pieniędzy i też nie wymaga fizycznej karty. Czy teraz to jest jasne, czy nadal ciemność?
                        • jak_matrioszka Re: Jak wybrać? 31.08.20, 23:09
                          A ja ci mowie, ze Blikiem nie zaplace i pikiem tez nie, za to karta u nas na wsi zaplace wszedzie i za wszystko - dlatego potrzebna mi okladka do telefony, zeby ta karte nosic. I twoje obeznanie technologiczne moge sobie jedynie z daleka popodziwiac tongue_out
                • konsta-is-me Re: Jak wybrać? 30.08.20, 13:36
                  Nfc jest popularne glownie w Polsce i Czechach.
                  Co do okladki-popatrz na aliexpress, jesli czegos tam nie ma, znaczy ze instnieje nigdzie indziej...
                  • kk345 Re: Jak wybrać? 30.08.20, 21:13
                    Czyli poza Polską i Czechami nie zapłacisz telefonem?
                    • konsta-is-me Re: Jak wybrać? 30.08.20, 23:43
                      Zaplacisz ale nie wszędzie.
                      W każdym razie nie w tylu miejscach.
                      Telefony z ta funkcja najlepiej sprzedaja sie wlasnie tam, w innych krajach nie sa zbyt popularne.
      • iwles Re: Jak wybrać? 31.08.20, 09:56
        ophelia78 napisała:

> Każdy sklep w którym kupujesz telefon ma w ofercie usługę "przerzucania". W Sam
        > sungu zrobili mi to za darmo a telefon kupowałam ze zdecydowanie niskiej polki
        > cenowej

Samsung sam przerzuca, nawet nie trzeba tego robić w salonie (o ile poprzedni telefon też mialaś Samsunga)
    • mikams75 Re: Jak wybrać? 30.08.20, 01:06
      a czemu masz tylko te dwie opcje do wyboru? telefonow jest na tony. No i nie wiedzialam, ze sa telefony (aktualne, nie jakies stare), do ktorych nie ma okladek.
      • jak_matrioszka Re: Jak wybrać? 30.08.20, 01:29
        Teoretycznie okładki różne sa, a w praktyce do mojego kupić nie moge. Telefon jak dla mnie to wcale nie stary, ledwo 5 lat ma. Najchetniej bym telefon dała do naprawy, ale to już też przerobiłam i nie mam ochoty na powtórke (podziałał trzy dni, zepsuł sie w inny sposób). Żadna inna rzecz mi sie tak czesto nie psuje jak telefon sad
        • mikams75 Re: Jak wybrać? 30.08.20, 03:18
          ematka wie wszystko, ematka znajdzie ci okladke, tylko podaj, co to za telefon.
          A jak nie to kup jakis popularny telefon, nie wiem czemu upierasz sie przy tych dwoch opcjach.
    • berdebul Re: Jak wybrać? 30.08.20, 01:38
      Masz jabłko? Zrób mu reset fabryczny i przywróć całość po kablu z kopii telefonu w iTunes.
      Jest tez opcja migracji z androida na Apple.
      • jak_matrioszka Re: Jak wybrać? 30.08.20, 02:12
        Nie, moge sie przesiaść na jabłko i mieć okładek do wypeku,bo akurat o to przy jabłkach zadbano. Bywaja dni, że jabłko jawi mi sie jako coś super, tak mi tej durnej okładki brakuje tongue_out W dodatku to najtańsza opcja (bo leży w domu w szufladzie, nikt go nie chce), wiec wewnetrzny sknera upiera sie, że tak powinnam zrobić. Póki mój telefon dyszy, to odwlekałam, ale on zaraz odśpiewa ostatni wers i zostane i bez okładki i bez telefonu. Tzn z jabłkiem zostane tongue_out
    • anahera Re: Jak wybrać? 30.08.20, 03:36
      Na 5cio-letnie telefony okladek nie ma bo malo kto dzis trzyma telefon 5 lat, rzadko po takim okresie bateria dobrze trzyma wiec ludzie wymieniaja na nowsze. Jesli planujesz miec trlefon dlugo to kup z gory kilka okladek zeby lezaly w zapasie.
      • jak_matrioszka Re: Jak wybrać? 30.08.20, 13:13
        A ja jestem mało kto i trzymam tongue_out Zupełnie nie czuje potrzeby wymiany czegoś, co działa (póki działa).
        • kk345 Re: Jak wybrać? 30.08.20, 21:16
          Mam dziwne wrażenie, że czytam posty takiego-sobie-nicka... ta sama gra w "tak, ale"big_grin
          • jak_matrioszka Re: Jak wybrać? 30.08.20, 21:22
            Wylozylam kawe na lawe w pierwszym poscie, nie gram w "tak, ale" smile Mam ten telefon od pieciu lat i widze, ze wiecej jak do konca roku nie pociagnie, a moze nawet krocej. Mozna jeszcze optymistycznie zalozyc, ze 2021 nie nadejdzie, wiec moge sie nie martwic na zapas kolejnym telefonem wink
          • m_incubo Re: Jak wybrać? 31.08.20, 10:07
            To nie jest wrażenie. To jakiś kosmos. Okładka, karta, brak terminali w okolicy...
            • kk345 Re: Jak wybrać? 31.08.20, 11:01
              I wilki... 😄
        • jolunia01 Re: Jak wybrać? 31.08.20, 00:00
          Ja cię rozumiem. Mój telefon ma już 12 lat i świetnie działa. Fakt, wielu rzeczy nie ma, ale tak naprawdę nie są mi potrzebne. Jak już wymagał ładowania co 1,5 dnia to wymieniłam baterię.
      • mikams75 Re: Jak wybrać? 30.08.20, 13:57
        bez przesady, 5-letnie telefony spokojnie da sie uzywac.
    • mysiulek08 Re: Jak wybrać? 30.08.20, 04:23
      daj model tel, moze cos znajde smile
      • jak_matrioszka Re: Jak wybrać? 30.08.20, 13:11
        Mysiulku, dziekuje ale do telefonu z bateria trzymajaca 1-2h już nie bede szukać, a do kolejnego to kupie od razu trzy (tak jak napisała wyżej anahera, bo też o tym myślałam).
        • mikams75 Re: Jak wybrać? 30.08.20, 14:00
          to ja nie lapie - w czym problem? chcesz kupic taki telefon?
          • jak_matrioszka Re: Jak wybrać? 30.08.20, 14:15
            Chce kupić nastepce, bo tego już nie sprzedaja. Tylko nastepca też nie bedzie miał okładek za 2 lata, i to mnie boli (na zapas).
            • mikams75 Re: Jak wybrać? 30.08.20, 14:33
              ale teraz sa okladki? to kup na zapas zamiast miec bol na zapas wink
              Ja spokojnie kupilam do 4-letniego telefonu, jeszcze wybor mialam.
              • jak_matrioszka Re: Jak wybrać? 30.08.20, 14:40
                I na tym pewnie stanie, najwyżej za pieć lat bede sie na ematce żalić, że przeinwestowałam i mam okładke a telefon padł wink
                • mikams75 Re: Jak wybrać? 30.08.20, 15:31
                  zawsze mozesz probowac sprzedac na jakims olx.
            • skarolina Re: Jak wybrać? 31.08.20, 23:20
              jak_matrioszka napisała:

> Chce kupić nastepce, bo tego już nie sprzedaja. Tylko nastepca też nie bedzie m
              > iał okładek za 2 lata, i to mnie boli (na zapas).

To może kup okładki na zapas?
        • mysiulek08 Re: Jak wybrać? 30.08.20, 21:08
          ale ja mowie o okladkach do nowego smile
    • mysiulek08 Re: Jak wybrać? 30.08.20, 04:26
      a cos takiego?

allegro.pl/oferta/etui-na-karty-dokumenty-przyklejane-do-telefonu-9292002067?bi_s=ads&bi_m=leftpanel&bi_c=YmRmMjdmZTQtMTYxNC00MDUyLTk2NTYtNmJjMDJiODFjY2VmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=26e1842b-d5f0-4650-87cb-f5e1ea587ec3
      • jak_matrioszka Re: Jak wybrać? 30.08.20, 13:37
        Z tego karty wypadaja, takie coś mam.
    • jak_matrioszka Re: Jak wybrać? 30.08.20, 14:45
      Ach, a wiecie co w tej sytuacji mnie teraz udeżyło? Pisze o telefonach i okładkach, szukam nowego telefonu (Książe Małżonek też), a reklamy na forum mam o olejku do czyszczenia uszu! I gdzie tu ta cała inwigilacja, ja sie pytam!? 😂
    • milva24 Re: Jak wybrać? 31.08.20, 01:17
      Też miałam takie problemy z moim czteroletnim telefonem. Pomogła wymiana baterii.
    • igge Re: Jak wybrać? 31.08.20, 10:09
      Nie kupiłam jeszcze nigdy akcesoriówwink
      Nie miałam okładki.
      Nie stłukłam aparatu tzn ekranu.
      Ale też pilnie muszę kupić nowy i odkładam. Bo kurczaki lubię stary, a takich nie robią już. Syn mówi, żebym na allegro poszukała.
      Mój stary fon jest bardzo duży, sony xperia coś tam coś tam i taki ekran właśnie polubiłam i chcę nadal mieć.
      Nie lubię upychać po kieszeniach, wolę go nosić luzem w torebce.
      Też ma już ładnych kilka lat. Bebechy mu czasem wypadają, na razie owinęłam gumkątongue_out
      • jak_matrioszka Re: Jak wybrać? 31.08.20, 12:26
        Co trzeba zrobić z telefonem, żeby bebechy pokazał??? Okładka przed niczym szczególnie nie chroni, ona jest tylko jako ozdobne i schowek potrzebna. Jak masz zawsze torebke, to Tobie mniej, a ja nie lubie torebek nosić, wiec mi bardzo smile
        Chyba ze dwa lata temu widziałam ładna experie i niedrogo, ale już u nas nie ma (możliwe że skończyli produkcje).
    • mama-ola Re: Jak wybrać? 31.08.20, 10:18
      > działa w zakresie baterii 100-20%, przy 19% sie wyłacza, a owe 80% w ramach których działa
      > to ok. 5-6h w stanie spoczynku

Co Ty wiesz o niesprawnych bateriach. Mój telefon działa od 100% do ok. 70%, po czym robi nagły skok do 0.

(Nie pomogę, nie znam się na telefonach).
      • jak_matrioszka Re: Jak wybrać? 31.08.20, 12:19
        Jak mój sie do tego chociażby zbliży, to po odłaczeniu od kabla bedzie działał na własnej baterii przez kwadrans tongue_out
        • mama-ola Re: Jak wybrać? 31.08.20, 13:40
          Mój ciągle wisi na kablu - albo w domu, albo w pracy. Bawi mnie, gdy go podłączam w celu ładowania do komputera na kablu USB, a komputer wyświetla ramkę: "Wybierz, co chcesz zrobić z tym urządzeniem".
          Opcji: "wyrzucić" albo: "rzucić nim o ścianę" brak, to co niby za wybór.
          • konsta-is-me Re: Jak wybrać? 01.09.20, 22:30
            Nie da die wymienić baterii czy jak ??
            • mama-ola Re: Jak wybrać? 02.09.20, 14:12
              > Nie da die wymienić baterii czy jak ??

Jeden mój kolega, co się zna, powiedział, że to nie jest wina baterii, tylko telefonu. Handluje od 20 lat telefonami komórkowymi, więc ufam jego opinii w tej sprawie. Poprzednia bateria się wybrzuszyła i była taka gruba, że odpychała tylną klapkę. A ta - nowa - robi ten numer z zerowaniem się w okolicach 70%. Jeśli kupię następną, będzie tak samo. Powinnam po prostu zmienić telefon, ale nie mam do niego żadnych zastrzeżeń oprócz tego jednego. Internet chodzi szybko, filmy da się oglądać, gierkę (lubię jedną) obsługuje, szybkę ma całą. No i mam pilniejsze wydatki.
    • piataziuta Re: Jak wybrać? 31.08.20, 10:46
      łot?
      czemu nie umiesz trzymać telefonu z włącznikiem z boku?
      czemu musisz mieć telefon z okładką i co to znaczy?
      i co ma do tego prawo jazdy i karta płatnicza?

ten wątek to jakiś kosmos!
      • metro_mh Re: Jak wybrać? 31.08.20, 10:58
        Zgadzam się to jakiś kosmos,
        jeżeli bateria jest juz słaba a telefon dalej ok to nalezy wymienić baterię, koszt nie duzy a poprawa natychmiastowa
        każdy telefon umozliwia przeniesienie danych z innych aparatów
        nie wierzę że na 5 letni telefon nie możesz kupić okładki,
        jeżeli chodzi o kartę i prawko to rozumiem że telefon słuzy ci za torebkę i portfel?
        a gdzie nosisz pieniądze papierowe i bilon?
        • jak_matrioszka Re: Jak wybrać? 31.08.20, 12:03
          Telefon, a raczej okładka, służy mi jako torebka i portfel - tak, a nawet wiecej. Od kiedy mam telefon z okładka, to wreszcie zawsze mam przy sobie prawo jazdy, co wcześniej nie było oczywiste, i dodatkowo na granicy nigdy nie musze goraczkowo sprawdzać czy mam paszport (też plus) smile
          Pieniadze papierowe i bilon - po co to nosić? Ja nie należe do zafiksowanych covidokwarantanna, żeby bać sie płacić karta. Od 10 lat gotówki prawie nie używam, a już na pewno nie tak czesto, żeby ja ze soba nosić.
          W naprawde telefonu sie nie chce bawić, bo mam wyłacznie złe doświadczenia.

• metro_mh Re: Jak wybrać? 31.08.20, 12:12
            czyli terminale płatnicze w twoim kraju nie mają funkcji zbliżeniowej?

i z ciekawości przekraczasz granicę na prawo jazdy?
            • jak_matrioszka Re: Jak wybrać? 31.08.20, 12:16
              Na dowód przekraczam, dowód też w tym towarzystwie jeździ.
        • mikams75 Re: Jak wybrać? 31.08.20, 12:09
          niestety wiele telefonow jest tak "sprytnie" zrobionych, ze wymiana baterii jest niemozliwa, choc w tych staszych zazwyczaj jeszcze sie da, te nowe maja tak wbudowana, zeby kupowac nowe telefony.
          • metro_mh Re: Jak wybrać? 31.08.20, 12:11
            no chyba żartujesz, w każdym telefonie wymienisz baterię
            • mikams75 Re: Jak wybrać? 31.08.20, 12:19
              gdzie? jak? chyba tylko w serwisie po rozlozeniu telefonu na czesci. A taki serwis poza Polska jest zupelnie nieoplacalny.
              • metro_mh Re: Jak wybrać? 31.08.20, 12:29
                no chyba że nieopłacalny, w pl są to grosze
                • mikams75 Re: Jak wybrać? 02.09.20, 13:18
                  google mowi, ze w pl to ok. 200 zl, nie takie to znowu grosze.
            • piataziuta Re: Jak wybrać? 31.08.20, 12:40
              metro_mh napisała:

> no chyba żartujesz, w każdym telefonie wymienisz baterię

W nowych nie zrobisz tego samodzielnie.
      • jak_matrioszka Re: Jak wybrać? 31.08.20, 12:14
        Okładka do telefonu = futerał (lepiej?).
        Bez okładki musze trzymać za obudowe, a żeby trzymać za obudowe, to najwygodniej w środku wysokości - czyli tam gdzie włacznik. Czyli trzymam i wciaż właczam. Pod włacznikiem głównym jest jeszcze regulacja głośności i też włacza telefon, a razem zajmuja akurat cała ta cześć, za która wygodnie trzymać. Za ekran też nie moge trzymać, bo też właczam. Z kolei na wysokość nie dam rady, bo telefon mam spory (i taki ma być).
        Dodatkowo okładka to schowek, a dla kogoś kto ma 99% ubrań bez kieszeni, to jest bardzo ważny element. Karta płatnicza i prawo jazdy najlepiej nosza sie w okładce telefonu.
        To że Ty nie rozumiesz wcale mi nie poprawia sytuacji wink Ba, nawet to że Ty tak nie masz nie ma na mnie najmniejszego wpływu smile
        • piataziuta Re: Jak wybrać? 31.08.20, 12:36
          Hmmm... To faktycznie skomplikowane.

Może spróbuj trzymać telefon w inny sposób, a na dokumenty kup portfelik?
          tongue_out

I czy jeśli piszę do ciebie właśnie z telefonu bez okładki, który włącznik i regulacje głośności ma z boku, na środku wysokości, i jeśli robię to tylko jedną ręką, bo drugą jem czipsy, a moje dokumenty leżą w portfelu, który nigdy nie opuszcza mojej torebki, to czy możemy powiedzieć, że odniosłam sukces? suspicious
          • piataziuta Re: Jak wybrać? 31.08.20, 12:38
            Borze ,mam jeszcze jedno bardzo nurtujące pytanie!

Jeśli nie nosisz portfela ani torebki, a ubrania masz bez kieszeni, to w czym nosisz ten telefon z okładka???
            Ciągle w ręku???
            • jak_matrioszka Re: Jak wybrać? 31.08.20, 14:13
              Na krótka mete to moge trzymać telefon i pisać ta sama reka, ale to cholernie meczace. Mimo iż kciuki mam długie, to jednak niewygodnie jednym manipulować po ekranie 7x14cm. Zdecydowanie wole trzymać jedna reka i pisać druga, trzymać i pisać dwoma na raz też nie lubie.

Jak gdzieś ide, to telefon trzymam w reku, jest zdecydowanie lżejszy niż torebka i dużo poreczniejszy. Ludzie zabierajacy z domu torebki lub plecaki sa dla mnie tak samo dziwni, jak dla Ciebie ja bez torebki. Tymczasem ja takie rozwiazanie sobie wypracowałam i bardzo mi odpowiada, jest idealnie. W sklepie kłade do koszyka i mam dwie wolne rece, a jak zrobie zakupy, to czasem do siatki wkładam. Poza tym odzwyczaiłam sie od sygnałów dźwiekowych (wyłaczone od kilku lat) i reaguje na wibracje.

Zanim dostałam telefon z okładka, miałam problem z prawem jazdy - nigdy go przy sobie nie miałam. Jeżeli problem z telefonem to kosmos, to problem z PJ to już nie wiem co bedzie big_grin Włożyłam PJ do torebki, zapomniałam torebke. Włożyłam do kurtki, zmieniła sie pogoda i nie wziełam kurtki lub potrzebowałam cieplejszej. W akcie desperacji zostawiłam PJ w aucie, to sie okazało, że dzień później auto poszło do mechanika i tydzień jeździłam pożyczonym (bez PJ). Jedyne co sprawia, że mam prawko zawsze przy sobie, to ten telefon w reku 😂 Sa ludzie wpatrzeni w telefon i nie mogacy bez niego żyć, ja w telefonie bardzo cenie okładke.
              • metro_mh Re: Jak wybrać? 31.08.20, 14:55
                wiesz co intrygujesz mnie, a gdzie nosisz chusteczki do nosa, klucze do domu i samochodu, wodę do picia, podpaskę jakby co, dowód rejestracyjny samochodu...

PS w PL od niedawna jest lepiej, dowód rejestracyjny i prawo jazdy nie musisz mieć przy sobie a dowód osobisty możesz mieć w wersji elektronicznej w telefonie, no i właściwie wszędzie gdzie przyjmują karty możesz zapłacić telefonem, nie koniecznie blikiem bo to coś innego niz płatność zbliżeniowa+ są takie małe karty naklejane na telefon do płatności
                • piataziuta Re: Jak wybrać? 31.08.20, 15:06
                  metro_mh napisała:

> wiesz co intrygujesz mnie, a gdzie nosisz chusteczki do nosa, klucze do domu i
                  > samochodu, wodę do picia, podpaskę jakby co, dowód rejestracyjny samochodu...

Właśnie!
                  Mnie też to intryguje.
                • jak_matrioszka Re: Jak wybrać? 31.08.20, 15:34
                  Nie nosze chusteczek, nie sa mi potrzebne. Klucz do domu nie jest rzecza materialna, nosze go tam, gdzie pin do telefonu, komputera i tableta. Nie nosze ze soba wody, a jak musze zabrać podpaski, to biore torebke (to że czegoś nie używam na codzień, nie znaczy że nie mam, bo mam i czasem używam). Dowód rejestracyjny samochodu mam w aucie, radio samochodowe, koła i kierownice też - nie wyjmuje wychodzac z auta.

W torebce mam zestaw kredek dla dwójki dzieci, dwa małe identyczne notesy, kilka długopisów, cztery mini paczki cukierków, plastrów full wypas, centymetr krawiecki, karte na autobusy w Chorwacji i na Maderze, skarpetki dzieciece rozmiar 36-39, skarpetki rajstopowe bezrozmiarowe, 10€, wykałaczki w opakowaniach pojedyńczo, dwa zestawy widelec+nóż+serwetka (ofoliowane), łyżke do butów i torbe zakupowa ze sprytnym futerałem, który jest równocześnie osłona raczki. To mój zestaw wyjazdowo-wakacyjny, a że leniwa jestem, to nie wypakowuje (i szukanie też mnie omija). Na te kilka razy, kiedy u siebie na wsi zabieram torebke, to mi sie nie opłaca.
                  • metro_mh Re: Jak wybrać? 31.08.20, 15:51
                    trzymanie dowodu rejestracyjnego w samochodzie jest niemądre, myślę że nawet na twojej wsi w twoim kraju kradną samochody
                    • jak_matrioszka Re: Jak wybrać? 31.08.20, 16:31
                      Kradna. Niestety, wyciagniecie dowodu rejestracyjnego z auta wcale nie zapobiega kradzieżom, co zostało udowodnione. Wyjmowanie kluczy ma dużo wieksza skuteczność. Dlatego u nas wszyscy dowody trzymaja w aucie, a klucze zabieraja ze soba.
                      • metro_mh Re: Jak wybrać? 31.08.20, 16:57
                        twoja "ironia" świadczy tylko o tobie ( kiepsko świadczy), pomyśl chwilę a zrozumiesz dlaczego głupotą jest zostawianie DR w samochodzie ( podpowiem-ubezpieczenie)
                        • jak_matrioszka Re: Jak wybrać? 31.08.20, 18:15
                          Podpowiem: przeczytaj calosc zanim zaczniesz sie wymadrzac smile
                  • piataziuta Re: Jak wybrać? 31.08.20, 18:11
                    Łoooot? big_grin

Nic dziwnego, że nie lubisz torebki nosić. big_grin
    • enigma81 Re: Jak wybrać? 31.08.20, 15:04
      Przeczytałam całość... Intrygujący wątek!
      • jak_matrioszka Re: Jak wybrać? 31.08.20, 15:45
        Ja troche podejrzewałam, że w kwestiach płatniczych to odstaje od reszty, jak watek o najpotrzebniejszych apkach czytałam, ale żeby aż takie zdziwienie na ematce wywołać?
    • asia_i_p Re: Jak wybrać? 31.08.20, 16:43
      Jak masz kłopoty z baterią, to nie kupuj długiego kabla. Nie będziesz miała wystarczającego natężenia przy ładowaniu i jeszcze ją zjedziesz.
    • escott Re: Jak wybrać? 02.09.20, 15:36
      Muszę powiedzieć, że po informacji, że masz już w domu telefon, do którego można mieć okładkę dołączyłam do osób nie bardzo rozumiejących problem... jeśli okładka jest dla Ciebie kluczowa, to postaw na okładkę, nie bardzo kumam, w czym problem z przerzuceniem jakichś kluczowych danych z cokolwiek na cokolwiek, a zmieniałam i z androida na ios i z powrotem...
      No i polecam płacenie kartą w telefonie, też nie bardzo rozumiem, w czym problem, to nie wymaga specjalnych terminali od nikogo.
      • kk345 Re: Jak wybrać? 03.09.20, 16:30
        Nie pytaj, wygląda na to, ze u niej terminale reagują tylko na jej konkretną, fizyczną kartę płatniczą, na telefon nie zareagują, bo nie. Jedynym wyjaśnieniem są stare terminale, czytające tylko czip/pasek magnetyczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka