Dodaj do ulubionych

Uważajcie co podpisujecie

31.08.20, 16:54
Początek roku to podpisywanie miliona papierków.
Zwróćcie szczególnie uwagę w tym roku co podpisujecie.
Pojawiają się takie kwiatki.

"Oświadczam, że oddając Dziecko pod opiekę szkoły działającej w czasie stanu pandemii COVID19: jestem
świadomy/świadoma* istnienia licznych czynników ryzyka grożących zarażeniem się COVID 19:
a) dziecku
b) rodzicom/ opiekunom
c) innym domownikom
i w przypadku zachorowania nie będę wnosił skarg i zażaleń."
Obserwuj wątek
    • rozwiane_marzenie Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:06
      A skąd masz coś takiego, mieliście już zebranie z rodzicami?
      Szkoda słów, niczego takiego bym nie podpisała, to nie ja wymyśliłam, że dzieci mają wrócić do szkoły. I tak, jeśli umrze ktokolwiek z nas (jako z rodziny) to będę miała pretensje do tych, którzy kazali wrócić do szkoły. Bezczelność rządzących poraża.
      • lajtova Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:09
        Taki punkt pojawia się w wielu oświadczeniach szkolnych. Wpisz w wyszukiwarkę frazę "Oświadczam, że oddając Dziecko pod opiekę szkoły działającej w czasie stanu pandemii COVID19"

W szkole mojego syna jest widoczne jeszcze to okresu kiedy wiosną wróciła swietlica i klasy I-III.
        Tam zresztą też są nieakcptowalne zapisy.
      • triss_merigold6 Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:16
        Poraża to bezczelność osób, które dla własnej urojonej ochrony chciałyby zniszczyć przyszłość dzieciom i nastolatkom.
        • rozwiane_marzenie Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:21
          Idź napij się zimnej wody i ochłoń, bo się zagotujesz big_grin
          I ustosunkuj się do postu autorki (oświadczenia), bo to nie dyskusja czy dzieci mają wracać do szkół czy nie. Pomyliłaś wątki.
          • triss_merigold6 Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:24
            Ustosunkowalam się - oświadczenie jest pozbawione mocy prawnej.
            • rozwiane_marzenie Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:26
              Dzięki, tego nie wiedziałam.
              • ichi51e Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:54
                jak u nas daja oswiadczenia z ktorymi sie nie zgadzam (np na samotne powroty dziecka po szkole brak opieki itp) to ja dopisuje "nie zgadzam sie" i podpisuje. nikt mi nigdy nie zwrocil uwagi ze nie ok. liczy sie posiadanie zgody/posiadanie braku zgody.
                • welcome_back Re: Uważajcie co podpisujecie 01.09.20, 15:24
                  Ja takich pierdół nawet nie oddaję.
        • beaucouptrop Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 21:07
          Triss koronawirus nietypowo cię zaatakował. Rzucił ci się na mózg. Ile razy jeszcze będziesz powtarzać o niszczeniu przyszłości całego pokolenia. To już obsesja. Jak tak dalej pójdzie to grozi ci szpital nie zakazny, ale psychiatryczny.
          • snajper55 Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 21:14
            beaucouptrop napisał(a):

> Triss koronawirus nietypowo cię zaatakował. Rzucił ci się na mózg. Ile razy jes
            > zcze będziesz powtarzać o niszczeniu przyszłości całego pokolenia. To już obses
            > ja. Jak tak dalej pójdzie to grozi ci szpital nie zakazny, ale psychiatryczny.

Psychika niektórych ludzi nie wytrzymuje pandemii.

S.
      • little_fish Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:49
        Nie wymyślili powrotu w takich warunkach również dyrektorzy szkół, dlatego pewnie chcą się chronić
        • daniela34 Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:50
          Szkoda, ze głupio
          • cosmetic.wipes Re: Uważajcie co podpisujecie 01.09.20, 15:57
            Robią co mogą, czasem i głupio, bo wladzunia zrzuciła na nich pełna odpowiedzialność. Gdyby były odgórne wytyczne, to dyrektorom by nie odjebywalo.
            • daniela34 Re: Uważajcie co podpisujecie 01.09.20, 16:09
              Zlituj się, jeśli dyrekcja szkoly nie wie, co to skarga, zażalenie (skad im się to zażalenie wzięło, z książki życzeń i zażaleń???) i jak się ma do pozwu to jest bardzo kiepsko.
      • alicia033 Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 18:45
        rozwiane_marzenie napisała:

> będę miała pretensje do tych, którzy kazali wrócić do szkoły.

a rządzący zakazali ci też przerzucenia dzieci na edukację domową?
        Nie? To pamiętaj o tym, jak ci ktoś w rodzinie zejdzie. Mogłaś ich sama uchronić, tylko ci się nie chciało.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:07
      No i?
      • lajtova Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:10
        No jeśli zadajesz takie pytania bo nie widzisz w tym nic złego to szkoda mojego czasu by ci odpowiadać.
        • kajda28 Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:12
          Odpowiadasz tylko tym co mają takie samo zdanie jak i ty ?
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:14
          Do szpitala też takie oświadczenie podpisujesz. My w pracy ... a jesteśmy urzędnikami ... też podpisywaliśmy, że nie będziemy rościć sobie praw do pozywania pracodawcy, na wakacje z biurem podróży też podpisujesz coś podobnego.
          Niby pozwy zbiorowe chcesz kierować jak Jaś z 3b wyśle całą szkołę na kwarantannę, bo od mamy się zaraził która w banku przy obsłudze kredytów pracuje?
          • lajtova Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:17
            Jeśli pracodawca zmusza mnie do pracy stacjonarnej i się zarażę to jasne, że chce mieć prawo do pozwania go.
            Chcę mieć otwarte wszelkie drogi do możliwości pozwania.
            • triss_merigold6 Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:22
              Nie bądź śmieszna, pracodawca oczekuje, że będziesz świadczyć pracę zgodnie z umową, a jeśli Ci coś nie odpowiada to się zwolnij.
            • kryzys_wieku_sredniego Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:26
              Zwolnij się, droga wolna, w domu interesantów nie będziesz przyjmować.
              • triss_merigold6 Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:34
                Mnie moja praca odpowiada i nie rzucam się, że miejsce nie takie. Nigdy w życiu nie przyjmowałam interesantów.
                • kryzys_wieku_sredniego Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 18:36
                  Do lajtovej to jest.
            • dyzurny_troll_forum Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:50
              lajtova napisał(a):

> Jeśli pracodawca zmusza mnie do pracy stacjonarnej

Z tego co wiem, to nie ma w Polsce przymusu pracy, więc nikt cię do niczego nie zmusza....
            • cruella_demon Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 18:26
              Pracodawca cię do niczego nie zmusza. Nie podoba się, to się zwolnij, praca nie jest obowiązkowa.
            • kajda28 Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 22:50
              W kodeksie pracy nie istnieje coś takiego jak praca zdalna .
              • daniela34 Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 23:03
                Art. 67 (5). § 1. Praca może być wykonywana regularnie poza zakładem pracy, z wykorzystaniem środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu przepisów o świadczeniu usług drogą elektroniczną (telepraca).

§ 2. Telepracownikiem jest pracownik, który wykonuje pracę w warunkach określonych w § 1 i przekazuje pracodawcy wyniki pracy, w szczególności za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej.

• kornelia_sowa Re: Uważajcie co podpisujecie 01.09.20, 16:13
              Pracodawca nie ma mocy prawnej żeby cię do czegoś zmusić.
              Natomiast ma prawo cię zwolnic

Nie każda praca może być świadczona z domu, ogarniasz to?

• kajda28 Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:10
      Ja nie mam nic przeciwko aby podpisać takie oświadczenie.
      • lajtova Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:15
        Czyli znasz wszystkie czynniki ryzyka,
        I świadomie zrzekasz się swojego prawa do pociągniecia do odpowiedzialności osób które doprowadziły do zarażenia ciebie i twojej rodziny.
        • kajda28 Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 22:49
          Nie uciekniemy od wszystkich wirusów i bakterii z tego świata. Od zawsze są z nami i będą.
          Wolę po trzykroć ryzykować zachorowaniem moich dzieci przez wirusa niż jakby miały spędzać kolejne miesiące w domu przed komputerem , w samotności , udający że się uczą.
        • banicazarbuzem Re: Uważajcie co podpisujecie 01.09.20, 14:39
          Hm, rozumiem, że gdyby nauka była w innej formie niż szkoła to dziecko nie ruszałoby się z domu? Bo zarazić się można niemal wszędzie. Szkoła nie jest wyjątkiem.
          W czasie wakacji dzieci też chyba się spotykały z rówieśnikami i robiły to nie tylko na otwartej przestrzeni? Więc istnieje ryzyko, że Twoje dziecko będzie źródłem zakażenia...
      • samawsnach Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 18:44
        Ja też nie rozumiem z czym miałabym się w takim oświadczeniu nie zgadzać. Jedyne co mi zgrzyta to te "skargi i zażalenia" rodem wzięte z epoki PRL, ale to lingwistyczny detal.
        • daniela34 Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 18:46
          To jest dobre, bo nie możesz złożyć skargi ale możesz, złożyć pozew 😃😃😃- geniusz to pisał, geniusz i samorodny talent
    • daniela34 Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:20
      To jest radosna twórczość dupochronna, której na pewno nie napisał zaden prawnik i kompletnie pozbawiona znaczenia prawnego w dodatku.
      • lajtova Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:22
        Jeszcze mniej znaczenia będzie miało jak będzie niepodpisane.
        • daniela34 Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:24
          Ależ ja nikomu nie radzę podpisywać tej bzdury. Jak wyżej- to jest typowy szkolny dupochronizm zapewne nie skonsultowany nawet z prawnikiem z wydziału edukacji (albo prawnik słaby).
          • daniela34 Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:26
            Przyjaciolka jest wychowawczynią i czasem konsultuje ze mną formularze zgód, które z polecenia dyrekcji ma dać do podpisu rodzicom. To nie jest nawet wpierwszej trójce tych najbardziej bzdurnych.
            • kulka-online Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 18:38
              No, niestety wzory są często wymyślane w urzędzie miasta przez ichniejszych radców prawnych (przedszkole, podstawówka i liceum ma takie same wzory). Mój hit to zgoda na wezwanie pogotowia i udzielenie pierwszej pomocy - co niby nauczyciel/szkoła ma zrobić jak napiszę, że nie wyrażam zgody.
              Obecnie 13 oświadczeń do podpisania w związku z COVIDem mam ale akurat tego o wnoszeniu skarg nie ma.
              • daniela34 Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 18:40
                Ten sam hit z pogotowiem konsultowała ze mną przyjaciółka,bo nawet na jej nieprawniczy ale sprawny umysł coś było nie tak. No cóż, pozostaje sie wstydzić za oświatowych prawników.
                • daniela34 Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 18:41
                  Formularze wycieczkowe też są świetne
              • paniusiapobuleczki Re: Uważajcie co podpisujecie 01.09.20, 16:19
                Kiedyś na wycieczce wylądowałam z uczniem na Sorze, pani nie chciała go zarejestrować bo nie było zgody rodzica na udzielenie pomocy lekarskiej, następnym razem pamiętałam aby taka formułka znalazła sie na zgodzie na udział w wycieczce.
                • zosia_1 Re: Uważajcie co podpisujecie 01.09.20, 22:36
                  Jeśli byłaś na Sor, to dziecko wymagało natychmiastowej pomocy, a takiej każdy jest zobowiązany udzielić. Chyba
    • dramatika Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:22
      Oświadczenie blankietowe o ryzyku, każdy sąd to wyrzuci do kosza.
      Nie, nie wymyśliłam tego "samodzielnie".
      • daniela34 Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:24
        Ha, sama w to nie wierzę, ale Dramatika ma rację
    • anika772 Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:30
      Podpisuj spokojnie, taki świstek nic nie znaczy.
      • dramatika Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:34
        anika772 napisała:

> Podpisuj spokojnie, taki świstek nic nie znaczy.

Owszem, znaczy. 99% motłochu w razie "w" nie będzie walczyło o swoje, bo "podpisali oświadczenie". Temu to służy i w zasadzie powinno być karalne.
        • lajtova Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:37
          Dlatego trzeba głośno odmawiać podpisywania takich bzdur.
          Może choć kilka innych osób się zastanowi i będzie dochodzić swoich praw.
          • triss_merigold6 Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:40
            Praw do czego?
            • lajtova Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:42
              Ochrony życia i zdrowia.
              • lajtova Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:45
                Art 165 KK.
                Nie wiem jak to wygląda na gruncie prawa cywilnego i prawa pracy, ale od tego są prawnicy.
              • triss_merigold6 Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:48
                Rotfl. A może byś chciała Warszawy czy Krakowa bez smogu, bo smog rocznie przyczynia się do wielokrotnie większej liczby zgonów niż urojona pandemia covidowa?
                • lajtova Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:51
                  Tak chciałabym. Przecież ludzie pozywają miasta za smog i wygrywają.

tvn24.pl/tvnwarszawa/srodmiescie/warszawa-katarzyna-ankudowicz-pozwala-miasto-za-smog-ratusz-zaplaci-10-tysiecy-zlotych-4134906

www.gramwzielone.pl/walka-ze-smogiem/21433/obywatel-skarzy-miasto-za-smog-odbyla-sie-pierwsza-rozprawa

www.money.pl/gospodarka/jerzy-stuhr-wygral-proces-o-smog-sad-stanal-po-stronie-aktora-6430707137489025a.html

Pandemia nie jest urojona. Codziennie umierają ludzie.
                  • memphis90 Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 18:51
                    No to pozwij szkole za smog, w końcu dziubdzius w tym smogu właśnie do szkoly idzie. W dodatku bezpodstawnie zmuszany przez tę szkolę!
                    • lajtova Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 18:55
                      Dlaczego mam pozywać szkołę za smog. Tylko chory umysł mógł coś takiego wymyślić.
                      • memphis90 Re: Uważajcie co podpisujecie 01.09.20, 15:37
                        Skoro można pozwac szkole za COVID, to czemu nie za smog? Jedno i drugie tak samo plywa w powietrzu, na jedno i drugie szkoła nie ma żadnego wpływu...
                • wapaha Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 19:01
                  triss_merigold6 napisała:

> Rotfl. A może byś chciała Warszawy czy Krakowa bez smogu, bo smog rocznie przyc
                  > zynia się do wielokrotnie większej liczby zgonów niż urojona pandemia covidowa?

etam smog- najbardziej zagrożeni są ci co mają choroby współistniejące i staruchy tongue_out
        • little_fish Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:52
          Ok, ale w tym konkretnym przypadku o co, i z kim mogą chcieć walczyć rodzice? Jak się dziecko w szkole wirusem zarazi. Kogo skarżyć? Osobę zarażającą? Dyrektora? Ministra?
          • lajtova Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 17:53
            Kogo chcesz. Dla mnie największym szkodnikiem jest rząd i MEN i tam bym kierowała swoje roszczenia.
          • dramatika Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 18:03
            little_fish napisała:

> Ok, ale w tym konkretnym przypadku o co, i z kim mogą chcieć walczyć rodzice?

Skarb państwa, pozew o odszkodowanie, zadośćuczynienie.
            • little_fish Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 18:46
              No, czyli podpisanie pisemka dyrektorowi tym bardziej nic nie znaczy, bo jego nikt skarżyć nie będzie.
              Ciekawe, czy ktoś wniesie skargę?
    • szafireczek Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 18:28
      To bezmyślnie przygotowane oświadczenie (złudna podkladka, że jeśli chodzi o odpowiedzialność to nie my - oczywiście bezpodstawna), albo środek nacisku - manipulacja, by w razie czego straszyć, że nic się nie da zrobić, bo mamy wasze podpisane oświadczenia ( na osoby nieuswiadomione, może być skuteczne). Łącznie - magiczna wiara w wymuszone oświadczenia i przykład wyrachowanej praktyki.
    • wapaha Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 18:57
      Ale co w tym niewłaściwego. Jestem świadoma ryzka i nie będę wnosić skarg do szkoły-bo to nie szkoły wina że wirusisko szaleje..
      • welcome_back Re: Uważajcie co podpisujecie 01.09.20, 15:27
        A jesteś w stanie dziecka nie posłać, jeśli nie zgadzasz się na takie ryzyko? Nie. Tyle więc Twojego wyboru i swiadomej decyzji.
    • australijka Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 20:58
      Co byśmy podpisali lub nie podpisali to o kant potłuc. Weszła ustawa o działaniach w czasie pandemii i każdy może zrobić co chce jeśli tylko uzna się, że działał dla ogólnego dobra. Myślę, że nasze deklaracje mają wyraźną tendencję spadkową. Z pieca na łeb. I chyba nikt już nas nie słucha czy mi się tylko wydaje?
      • droch Re: Uważajcie co podpisujecie 31.08.20, 21:29
        No nie do końca. Nikt nie może mieć pewności, że gwarancja bezkarności została dana na wieczność.
    • daniela34 Re: Uważajcie co podpisujecie 01.09.20, 12:38
      W nawiązaniu do wczorajszej dyskusji

www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,26257274,kontrowersyjny-pomysl-jednej-z-szkol-rodzic-w-zwiazku-z-koronawirusem.html#s=BoxMMtImg3
    • welcome_back Re: Uważajcie co podpisujecie 01.09.20, 15:22
      To pismo, jak wiele innych, nie ma żadnej podstawy prawnej, ale też nie niesie za sobą żadnych konsekwencji.

Inna sprawa, że takiej kartki bym nie podpisała.
    • nessy Re: Uważajcie co podpisujecie 01.09.20, 15:26
      No, ale przecież nie ma żadnego covida, to o co ci teraz chodzi? Zreszta każde z nas wie,na co się pisze, posyłając dzieci do placówek. Co bys chciała? Ryzykowac zdrowiem dziecka a potem , gdy zachoruje, żądać odszkodowania? big_grin
    • cosmetic.wipes Re: Uważajcie co podpisujecie 01.09.20, 15:59
      Możesz nie podpisywać.
      Możesz dodać komentarz, że się nie zgadzasz i będziesz skarżyć szkole.
      Możesz także zorganizować dziecku ed i to rozwiąże wszystkie twoje wydumane problemy.
      • droch Re: Uważajcie co podpisujecie 01.09.20, 17:00
        Czemu wydumane? Przekroczenie uprawnień przez dyrektora szkoły to akurat realna kwestia.
        • cosmetic.wipes Re: Uważajcie co podpisujecie 01.09.20, 17:04
          droch napisał:

> Czemu wydumane? Przekroczenie uprawnień przez dyrektora szkoły to akurat realna
          > kwestia.

Jej jedynym (wydumanym) problemem jest zejście na covid calej rodziny, w trzy sekundy po tym, kiedy dziecię przekroczy próg szkoły.
      • madami Re: Uważajcie co podpisujecie 01.09.20, 17:01
        Zawsze jest opcja ED ale ona nie chce, wszyscy muszą skakać jak paranoiczka każe wink
    • madami Re: Uważajcie co podpisujecie 01.09.20, 17:00
      Życie jest jednym wielkim ryzykiem.

A ty lajtova zdaje się miałaś udac się po jakiś psychotropy do teleprorady?
      Bo patrząc na wpisy to raczej aktualnie jesteś w mani.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka