Dodaj do ulubionych

Mole spozywcze - ratunku!!!

04.09.20, 18:42
Znacie jakis skuteczny sposob zeby pozbyc sie tego czegos? Pierwszy raz nas zaatakowaly. Bylo juz wyrzucanie jedzenia, szorowanie szafek, ocet s te lataja w najlepsze...
Obserwuj wątek
    • mysz1978 Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 18:44
      przemyj jeszcze szafki olejkiem cytrusowym, moze porozkładaj gozdziki?
      • snowdust Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 18:56
        Dzieki
    • hasty Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 18:47
      Poprzyklejaj pułapki na mole np. z Brosa, trochę to trwa ale są skuteczne.
      • snowdust Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 18:51
        Dzieki!
    • kotejka Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 18:51
      kupilam od baby na rynku bagno na mole, ani jednego juz nie zauwazylam
      • kk345 Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 20:31
        Roślina objęta ochroną gatunkową, a ludzie w najlepsze ją sprzedają, a co gorsze, nadal kupują...
        • snajper55 Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 05.09.20, 04:06
          kk345 napisała:

> Roślina objęta ochroną gatunkową, a ludzie w najlepsze ją sprzedają, a co gorsz
          > e, nadal kupują...

Roślina objęta częściową ochroną gatunkową, tak więc można dostać pozwolenie na zbiór.

S.
    • metro_mh Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 19:01
      z doświadczenia własnego i innych- nie pozbędziesz się ich nigdy, wszelkie środki ( plasterki, pułapki feromonowe, olejki itd) dają efekt na kilka miesięcy a kiedy juz myślisz że może jednak się udało zauważasz kokoniki w płatkach albo grzybkach...
      tak więc dla poprawy samopoczucia możesz próbować, dobrze się sprawdzają pułapki...
      • aquella Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 05.09.20, 01:28
        Sory ale bzdura. Jak miałam mole wszystko po czyszczeniu i myciu szafek trzymałam w szczelnych pojemnikach i owszem tylko było ich mniej bo nie miały papu. Ale kiedy zerwałam lawende, suchą zalałam olejkiem lawenowym a potem taki otwarty słoik stał to aromat przez rok wydzielający się w szafce odstraszył to dziadostwo tak skutecznie że nieraz coś stoi dłużej otwarte (mąka, kasza) i nie ma lokatora.
    • mama_kotula Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 19:04
      Poszukaj przede wszystkim, gdzie mają główną kwaterę. Sprawdź ściany za szafkami wiszącymi, w narożnikach, zakamarkach, wszędzie. Miejsca, o których byś w ogóle nie pomyślała - u nas sobie zrobiły małe imperium w tłuszczowych kulkach dla ptaków, a larwy znajdowałam również w starych ksiązkach z nutami.
      A odkąd znalazłam larwy w pojemniku z solą, totalnie mnie nic nie zdziwi, te sqrwysyny mogą być wszędzie.
      • mama_kotula Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 19:05
        I popieram przedmówczynię, nie pozbędziesz sie nigdy. Przynosi się je z zakupami na przykład.
        • wapaha Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 19:07
          u mnie dosłownie gniazdo w pudełku z grzybami.. uncertain od razu wywaliliśmy ale na lep jeszcze czasem się jakiś złapie ( przez kilka tygodni 5 szt)
          • mrs.solis Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 19:12
            O rany musze sprawdzic swoj zapas grzybow. Chyba sie zalamie jak znajde mole. Suszone grzyby u nas sa w cholere drogie.
            • kk345 Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 20:32
              A mole je kochają...
            • mikams75 Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 22:18
              ja sie kiedys zalamalam, bylo ich w grzybach najwiecej.
        • m_incubo Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 19:14
          Dlaczego nigdy? U mnie siedziały w ryżu, wywaliłam gniazdo z larwami i kilkunastoma dorosłymi, przejrzałam wszystkie herbaty, bo innych zapasów w domu nie trzymam, rozkleiłam pułapki, złapało się kilka w ciągu 3 tygodni, ale jest spokój.
          Pułapki są bardzo skuteczne, ale działają tylko na samce zdaje się, więc to potrwa zanim wyłapią wszystkie dorosłe osobniki.
          Jeśli będą się przyklejać przez kilka tygodni, a kuchnia wysprzątana, to siedzą w jakimś nieoczywistym miejscu, między szafkami, za blatem itp.
          Ja mam co kilka lat atak moli, pewnie ze sklepu, ale zawsze po jednorazowej akcji udaje mi się pozbyć.
          • ib_k Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 21:58
            Aha. Pogadamy za pół roku...
            • m_incubo Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 05.09.20, 09:07
              🤦‍♀️
              No żyję na świecie trochę dłużej, niż pół roku, z kolei mole miewam rzadziej, niż co kilka lat.
              Może ty zacznij sprzątać kuchnię częściej niż co pół roku..?
      • inez21 Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 19:10
        Nooo fakt mogą być wszędzie...ja kiedyś znalazłam w pojemniczku z extremalnie pikantnym chilli z Albaniismile Także rzeczywiście nic ich chyba nie odstrasza i są w stanie pokonać nawet szczelne pojemnikisad((
    • lukrecja46 Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 19:09
      Od 2 lat mam porozkładane bagno i ani jednego mola.
      • tilijka123 Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 20:28
        lukrecja46 napisała:

> Od 2 lat mam porozkładane bagno i ani jednego mola.
        >

Bagno to roślina chroniona.
        • lukrecja46 Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 20:40
          Wiem.
    • ewa_2009 Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 19:35
      U mnie pojawiają się co jakiś czas - prawdopodobnie przynoszone ze sklepu. Jakiś czas temu wrzuciłam do szafki skórki pomarańczy, które miały je odstraszać. Wczoraj sprzątałam szafkę i znalazłam kilka napoczętych przez mole skórek...
      • tilijka123 Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 20:29
        ewa_2009 napisała:

> U mnie pojawiają się co jakiś czas - prawdopodobnie przynoszone ze sklepu. Jaki
        > ś czas temu wrzuciłam do szafki skórki pomarańczy, które miały je odstraszać. W
        > czoraj sprzątałam szafkę i znalazłam kilka napoczętych przez mole skórek...

U mnie zeżarły suszone plasterki pomarańczy przeznaczone do swiątecznych dekoracji.
        • ib_k Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 21:57
          Mole uwielbiają suszone owoce.
    • wlazkotnaplot Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 20:39
      Przyniolam dziś do domu cholerstwo. Z bułką tartą, mnóstwo niteczek w torebce niby szczelnie zaklejonej...
    • noemi29 Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 21:55
      Oprócz wymienionych tutaj rzeczy zastosowałam:
      (porady z neta)

- wszystkie szafki potraktowałam octem i ciepłym powietrzem z suszarki ("suszyłam" szafki, zawiasy, półeczki jak głupia )

- kupiłam kilka płytek brosa na owady latające (w tym mole) i porozstawiałam w całym mieszkaniu

- wszytsko co przyniosę ze sklepu oglądam, jeśli nie widzę nic gołym okiem to wkładam do zamrażarki na 24 godziny (nawet mąkę i.płatki) a potem przesypuję do szklanych pojemników

Udało mi się pozbyć dziadostwa. W ogóle odkąd mam te płytki na owady, to nawet owocówek nie ma.

• mikams75 Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 22:19
      musisz wyczyscic zakamarki np. powyciagac polki w szafkach i wymyc krawedzie polek w miejscach gdzie nie widac.
    • bombalska Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 05.09.20, 00:57
      Musisz wszystko powkladac do szczelnych, zamykanych pojemnikow. Nic z jedzenia nie moze byc otwarte. Zadne napoczete ciastka, kasza, sol czy czekolada. Wszystko w zamykane pudelka czy sloiki. A jezeli cos teraz bylo juz otwarte, to wyrzuc. Jajeczka na pewno tam sa.
    • anorektycznazdzira Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 05.09.20, 07:51
      Poza wyrzuceniem wszystkiego i wyszorowaniem szafek trzeba jeszcze rozłożyć "łapaczki" do których mole się przyklejają. Będą jakiś czas latały, bo to takie cholerstwo, że musiałabyś zrobić dobry remont- część weszła za szafki i w jakieś szczeliny, tam zrobiły kokony, co jakiś czas będą się objawiać. Jeśli masz łapaczkę, to nie zdążą znaleźć kolejnej kaszy czy ciastek, bo się przykleją.
      Sprawdź też rzeczy nietypowe, u nas wlazły do karmy dla szczura w pokoju córki...
    • solejrolia Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 05.09.20, 07:55
      Sprawdź, poza oczywistym mąkami i płatkami, grzybami suszonymi i kaszami, sprawdź pudełka z herbatkami, np owocowymi.
      Sprawdż apteczkę, bo może tam masz zioła, rumianki czy inne siemię lniane.
      Wszystko to do szczelnych pojemników. Herbatki to możesz nawet w słoikach trzymać, byle była zakretka.
      Zajrzyj i wymyj wszystkie zakamarki
      ( u nas nawet pod gniazdkami elektrycznymi byly kokoniki, wyszlo to podczas malowania scian).
      I każdy nowy, sypki produkt przesypuj do pojemników, bo często zdarza się przynieść z powrotem nowe mole ze sklepu
      ( no ale wtedy wywalasz 1 pojemnik sypkiego, a nie całą zywnosc).
    • lucyjkama Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 05.09.20, 08:00
      Wszystkie suche spożywcze artykuły do kosza . Szafki umyj. Rozklej płytki na mole. I po kłopocie. Miałam mole 2 razy w odstępie kilkuletnim. Pozbycie się tego nie jest jakoś szczególnie trudne.
    • moze_sprobowac_inaczej Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 05.09.20, 15:46
      Myłam szafki octem.
      Porozkladalam liście laurowe.
      Ale okazało się, że larwy są w prowadnicach szuflad.
      To było zima, wyniosłam te szuflady i stały na mrozie 2 dni, włożyłam i znów się wylegly. Potem stały jeszcze tydzień i pomogło. Odpukać, nie mam tych moli dwa lata, ale już teraz bardzo uważam.
      • moze_sprobowac_inaczej Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 05.09.20, 15:48
        U nas były też m.in. w pudełku z ampulkami soli fizjologicznej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka