snowdust 04.09.20, 18:42 Znacie jakis skuteczny sposob zeby pozbyc sie tego czegos? Pierwszy raz nas zaatakowaly. Bylo juz wyrzucanie jedzenia, szorowanie szafek, ocet s te lataja w najlepsze... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysz1978 Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 18:44 przemyj jeszcze szafki olejkiem cytrusowym, moze porozkładaj gozdziki? Odpowiedz Link Zgłoś
hasty Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 18:47 Poprzyklejaj pułapki na mole np. z Brosa, trochę to trwa ale są skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 18:51 kupilam od baby na rynku bagno na mole, ani jednego juz nie zauwazylam Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 20:31 Roślina objęta ochroną gatunkową, a ludzie w najlepsze ją sprzedają, a co gorsze, nadal kupują... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 05.09.20, 04:06 kk345 napisała: > Roślina objęta ochroną gatunkową, a ludzie w najlepsze ją sprzedają, a co gorsz > e, nadal kupują... Roślina objęta częściową ochroną gatunkową, tak więc można dostać pozwolenie na zbiór. S. Odpowiedz Link Zgłoś
metro_mh Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 19:01 z doświadczenia własnego i innych- nie pozbędziesz się ich nigdy, wszelkie środki ( plasterki, pułapki feromonowe, olejki itd) dają efekt na kilka miesięcy a kiedy juz myślisz że może jednak się udało zauważasz kokoniki w płatkach albo grzybkach... tak więc dla poprawy samopoczucia możesz próbować, dobrze się sprawdzają pułapki... Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 05.09.20, 01:28 Sory ale bzdura. Jak miałam mole wszystko po czyszczeniu i myciu szafek trzymałam w szczelnych pojemnikach i owszem tylko było ich mniej bo nie miały papu. Ale kiedy zerwałam lawende, suchą zalałam olejkiem lawenowym a potem taki otwarty słoik stał to aromat przez rok wydzielający się w szafce odstraszył to dziadostwo tak skutecznie że nieraz coś stoi dłużej otwarte (mąka, kasza) i nie ma lokatora. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 19:04 Poszukaj przede wszystkim, gdzie mają główną kwaterę. Sprawdź ściany za szafkami wiszącymi, w narożnikach, zakamarkach, wszędzie. Miejsca, o których byś w ogóle nie pomyślała - u nas sobie zrobiły małe imperium w tłuszczowych kulkach dla ptaków, a larwy znajdowałam również w starych ksiązkach z nutami. A odkąd znalazłam larwy w pojemniku z solą, totalnie mnie nic nie zdziwi, te sqrwysyny mogą być wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 19:05 I popieram przedmówczynię, nie pozbędziesz sie nigdy. Przynosi się je z zakupami na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 19:07 u mnie dosłownie gniazdo w pudełku z grzybami.. od razu wywaliliśmy ale na lep jeszcze czasem się jakiś złapie ( przez kilka tygodni 5 szt) Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 19:12 O rany musze sprawdzic swoj zapas grzybow. Chyba sie zalamie jak znajde mole. Suszone grzyby u nas sa w cholere drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 22:18 ja sie kiedys zalamalam, bylo ich w grzybach najwiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 19:14 Dlaczego nigdy? U mnie siedziały w ryżu, wywaliłam gniazdo z larwami i kilkunastoma dorosłymi, przejrzałam wszystkie herbaty, bo innych zapasów w domu nie trzymam, rozkleiłam pułapki, złapało się kilka w ciągu 3 tygodni, ale jest spokój. Pułapki są bardzo skuteczne, ale działają tylko na samce zdaje się, więc to potrwa zanim wyłapią wszystkie dorosłe osobniki. Jeśli będą się przyklejać przez kilka tygodni, a kuchnia wysprzątana, to siedzą w jakimś nieoczywistym miejscu, między szafkami, za blatem itp. Ja mam co kilka lat atak moli, pewnie ze sklepu, ale zawsze po jednorazowej akcji udaje mi się pozbyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 21:58 Aha. Pogadamy za pół roku... Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 05.09.20, 09:07 🤦♀️ No żyję na świecie trochę dłużej, niż pół roku, z kolei mole miewam rzadziej, niż co kilka lat. Może ty zacznij sprzątać kuchnię częściej niż co pół roku..? Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 19:10 Nooo fakt mogą być wszędzie...ja kiedyś znalazłam w pojemniczku z extremalnie pikantnym chilli z Albanii Także rzeczywiście nic ich chyba nie odstrasza i są w stanie pokonać nawet szczelne pojemniki(( Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja46 Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 19:09 Od 2 lat mam porozkładane bagno i ani jednego mola. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 20:28 lukrecja46 napisała: > Od 2 lat mam porozkładane bagno i ani jednego mola. > Bagno to roślina chroniona. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_2009 Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 19:35 U mnie pojawiają się co jakiś czas - prawdopodobnie przynoszone ze sklepu. Jakiś czas temu wrzuciłam do szafki skórki pomarańczy, które miały je odstraszać. Wczoraj sprzątałam szafkę i znalazłam kilka napoczętych przez mole skórek... Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 20:29 ewa_2009 napisała: > U mnie pojawiają się co jakiś czas - prawdopodobnie przynoszone ze sklepu. Jaki > ś czas temu wrzuciłam do szafki skórki pomarańczy, które miały je odstraszać. W > czoraj sprzątałam szafkę i znalazłam kilka napoczętych przez mole skórek... U mnie zeżarły suszone plasterki pomarańczy przeznaczone do swiątecznych dekoracji. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 21:57 Mole uwielbiają suszone owoce. Odpowiedz Link Zgłoś
wlazkotnaplot Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 20:39 Przyniolam dziś do domu cholerstwo. Z bułką tartą, mnóstwo niteczek w torebce niby szczelnie zaklejonej... Odpowiedz Link Zgłoś
noemi29 Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 21:55 Oprócz wymienionych tutaj rzeczy zastosowałam: (porady z neta) - wszystkie szafki potraktowałam octem i ciepłym powietrzem z suszarki ("suszyłam" szafki, zawiasy, półeczki jak głupia ) - kupiłam kilka płytek brosa na owady latające (w tym mole) i porozstawiałam w całym mieszkaniu - wszytsko co przyniosę ze sklepu oglądam, jeśli nie widzę nic gołym okiem to wkładam do zamrażarki na 24 godziny (nawet mąkę i.płatki) a potem przesypuję do szklanych pojemników Udało mi się pozbyć dziadostwa. W ogóle odkąd mam te płytki na owady, to nawet owocówek nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 04.09.20, 22:19 musisz wyczyscic zakamarki np. powyciagac polki w szafkach i wymyc krawedzie polek w miejscach gdzie nie widac. Odpowiedz Link Zgłoś
bombalska Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 05.09.20, 00:57 Musisz wszystko powkladac do szczelnych, zamykanych pojemnikow. Nic z jedzenia nie moze byc otwarte. Zadne napoczete ciastka, kasza, sol czy czekolada. Wszystko w zamykane pudelka czy sloiki. A jezeli cos teraz bylo juz otwarte, to wyrzuc. Jajeczka na pewno tam sa. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 05.09.20, 07:51 Poza wyrzuceniem wszystkiego i wyszorowaniem szafek trzeba jeszcze rozłożyć "łapaczki" do których mole się przyklejają. Będą jakiś czas latały, bo to takie cholerstwo, że musiałabyś zrobić dobry remont- część weszła za szafki i w jakieś szczeliny, tam zrobiły kokony, co jakiś czas będą się objawiać. Jeśli masz łapaczkę, to nie zdążą znaleźć kolejnej kaszy czy ciastek, bo się przykleją. Sprawdź też rzeczy nietypowe, u nas wlazły do karmy dla szczura w pokoju córki... Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 05.09.20, 07:55 Sprawdź, poza oczywistym mąkami i płatkami, grzybami suszonymi i kaszami, sprawdź pudełka z herbatkami, np owocowymi. Sprawdż apteczkę, bo może tam masz zioła, rumianki czy inne siemię lniane. Wszystko to do szczelnych pojemników. Herbatki to możesz nawet w słoikach trzymać, byle była zakretka. Zajrzyj i wymyj wszystkie zakamarki ( u nas nawet pod gniazdkami elektrycznymi byly kokoniki, wyszlo to podczas malowania scian). I każdy nowy, sypki produkt przesypuj do pojemników, bo często zdarza się przynieść z powrotem nowe mole ze sklepu ( no ale wtedy wywalasz 1 pojemnik sypkiego, a nie całą zywnosc). Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 05.09.20, 08:00 Wszystkie suche spożywcze artykuły do kosza . Szafki umyj. Rozklej płytki na mole. I po kłopocie. Miałam mole 2 razy w odstępie kilkuletnim. Pozbycie się tego nie jest jakoś szczególnie trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 05.09.20, 15:46 Myłam szafki octem. Porozkladalam liście laurowe. Ale okazało się, że larwy są w prowadnicach szuflad. To było zima, wyniosłam te szuflady i stały na mrozie 2 dni, włożyłam i znów się wylegly. Potem stały jeszcze tydzień i pomogło. Odpukać, nie mam tych moli dwa lata, ale już teraz bardzo uważam. Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Mole spozywcze - ratunku!!! 05.09.20, 15:48 U nas były też m.in. w pudełku z ampulkami soli fizjologicznej. Odpowiedz Link Zgłoś