Dodaj do ulubionych

Studniówka

10.09.20, 04:39
Przyjaciółka powiedziała mi, że w LO jej dziecka nie będzie w tym roku studniówki. Oczywiście ze względu na covid. Czy w liceach Waszych dzieci także studniówki są odwołane?
Obserwuj wątek
    • mia_mia Re: Studniówka 10.09.20, 05:00
      Nawet jeśli w szkołach nie ma takich decyzji to i tak na 90% w styczniu będzie zakaz organizowania imprez z dwucyfrową liczbą uczestników, więc planowanie studniówki jest mało rozważne.
      • milka_milka Re: Studniówka 10.09.20, 05:58
        Nie histeryzuj. Skąd wiesz, co będzie w styczniu. Uważam, że nie organizowanie studniówki to rzadkie świństwo, bo te dzieciaki i tak są razem w szkołach. Można ew. wprowadzić zakaz zapraszania osób z zewnątrz. Powariowali już wszyscy.
        • eveeveeve2 Re: Studniówka 10.09.20, 06:38
          Podpisuje się.
        • mia_mia Re: Studniówka 10.09.20, 07:19
          Właśnie mają znów wprowadzić zakaz wesel na więcej niż 50 osób, myślisz, że pozwolą na studniówki na kilkaset?
          • milka_milka Re: Studniówka 10.09.20, 07:22
            Czemu mam wrażenie, że masz z tego jakaś złośliwą satysfakcję?
            A zakazu póki co nie wprowadzono.
            • mia_mia Re: Studniówka 10.09.20, 07:51
              Jestem realistką
              „Będę rekomendował panu premierowi około 50 osób na weselach - otwarcie przyznał szef GIS w rozmowie z reporterem RMF FM. Ma to zmniejszyć ryzyko zwiększenia liczby zakażeń koronawirusem.
              - W tej chwili mamy dość dobrą sytuację, ale spodziewamy się, że w związku chociażby z powrotem dzieci do szkół w najbliższym czasie zapadalność może się zwiększyć - dodał Jarosław Pinkas i przypomniał, że w Zjednoczonym Królestwie limit weselnych gości to 30 osób”
              A nawet i bez tego w której szkole studniówka to 150 osób, które teraz może być na imprezie?
              • eveeveeve2 Re: Studniówka 10.09.20, 07:57
                I cisza na razie o tych ograniczeniach. Przypominam- mieliśmy nosić maseczki wszedzie do czasu wynakezienia szczepionki, miało nie być obozów w wakacje, miało nie byc wakacji zagranicą i gdziekolwiek.
                Nie zauważyłaś ze na razie to głównie nas straszą?
              • milka_milka Re: Studniówka 10.09.20, 08:12
                Nie, jesteś pesymistką podszytą niezdrową radochą z ew. zaostrzeń.
                • mia_mia Re: Studniówka 10.09.20, 08:17
                  Ty możesz myśleć co chcesz, ale ja o sobie wiem trochę więcej niż ty o mniewink
                  • eveeveeve2 Re: Studniówka 10.09.20, 08:25
                    To moze pomyśl jak się prezentujesz dla innych i moze jednak jedynie chcesz wierzyć że jesteś realistką?
                    • mia_mia Re: Studniówka 10.09.20, 08:29
                      A dlaczego miałabym się przejmować tym co sobie o mnie myślą inni i to jeszcze tacy, którzy mnie nie znają?
                      • milka_milka Re: Studniówka 10.09.20, 14:49
                        Absolutnie nie musisz. Łatwiej się żyje bezrefleksyjnie.
                  • milka_milka Re: Studniówka 10.09.20, 08:25
                    Czasem z daleka lepiej widać niż z bliska. No i wiesz, jak to jest z tym koniem i siodłem. A to nie tylko ja Ci tak pisałam.
                    • mia_mia Re: Studniówka 10.09.20, 08:30
                      Wyciągnij ten wątek w styczniu, zobaczymy kto miał racjęwink
                      • eveeveeve2 Re: Studniówka 10.09.20, 08:36
                        Szkoda że nie stać cię nawet na chwilę refleksji nad tym co piszesz. Powyzszy post słabo świadczy o czystym realizmie. Raczej o pragnieniu złośliwej satysfakcji.
                        • mia_mia Re: Studniówka 10.09.20, 08:38
                          To jakaś projekcja z Twojej strony?
                          • eveeveeve2 Re: Studniówka 10.09.20, 08:42
                            Po prostu chwilowo zafascynowało mnie Twoje podejscie i to co przebija z Twoich postów. A ze sama nie jestes w stanie tego dostrzec mimo, ze kilka osob zwraca ci na to uwage... Sama sobie laurkę wystawiasz.
                            • mia_mia Re: Studniówka 10.09.20, 08:47
                              To pozostań sobie ze swoją fascynacją moim podejściemwink
                              • eveeveeve2 Re: Studniówka 10.09.20, 08:52
                                Raczej to porzucę. Potwierdzasz tylko, ze nie potrafisz sie nad sobą zastanowić. A jesli się jednak okaże ze w styczniu nie umrzemy i bedziemy zyc normalnie to co zrobisz? Bedziesz potrafiła sama przed sobą przyznac się do błędu?
                                • mia_mia Re: Studniówka 10.09.20, 09:06
                                  My żyjemy praktycznie normalnie od marca, poza nauką zdalną i moją pracą w dużej części przeniesioną na HO, więc mocno przestrzeliłaś. No może uciekło nam trochę rozrywki, ale idzie przeżyć.
                                  W marcu założyłam, że szkoła nie wróci więc nie byłam rozczarowana, że nie wraca.
                                  • eveeveeve2 Re: Studniówka 10.09.20, 09:10
                                    Nauka zdalna i ho to nie jest normalne.
                                • snajper55 Re: Studniówka 10.09.20, 10:01
                                  eveeveeve2 napisała:

> Raczej to porzucę. Potwierdzasz tylko, ze nie potrafisz sie nad sobą zastanowić
                                  > . A jesli się jednak okaże ze w styczniu nie umrzemy i bedziemy zyc normalnie t
                                  > o co zrobisz? Bedziesz potrafiła sama przed sobą przyznac się do błędu?

A ona napisała że umrzemy? Może zapisz się do ortopedy i lecz nogi?

S.
                                  • lellapolella Re: Studniówka 10.09.20, 20:23
                                    Dokładnie. To jest wątek na forum dyskusyjnym, zatem fakt, że ktoś myśli inaczej niż my, nie powinien być powodem, by podejrzewać go o choroby głowybig_grin Osobiście uważam, ze lepiej być przygotowanym na gorszą opcję, niż później rwać szaty, ale jak kto lubi.
              • kurt.wallander Re: Studniówka 10.09.20, 14:48
                mia_mia napisał(a):

> A nawet i bez tego w której szkole studniówka to 150 osób, które teraz może być
                > na imprezie?

Jesli w szkole sa 4 klasy trzecie, po ok. 30 osób każda, to jest to ok. 120 osób (pewnie nie każdy przyjdzie). Do tego kadrę mozna ograniczyć do nauczycieli uczacych tylko maturzystów i może dałoby sie zamknąć imprezę w 150 osobach. Oczywiście, wtedy zabawa tylko we własnym gronie, bez osób towarzyszących z zewnątrz.
          • mgla_jedwabna Re: Studniówka 10.09.20, 09:31
            A widzisz różnicę miedzy zjazdem osob z różnych stron kraju oraz wieczornym spotkaniem osób i tak będących za dnia razem?

Przy studniówkach do 50 osób można robic małe imprezy, tzn. kazda klasa w innym lokalu, nauczyciele mogą się podzielić i do każdej klasy pójdzie kilkuosobowa delegacja.
            • asia_i_p Re: Studniówka 10.09.20, 16:02
              Pytanie, czy oni takie studniówki będą w ogóle chcieli.
          • sarah_black38 Re: Studniówka 10.09.20, 19:21
            mia_mia napisał(a):

> Właśnie mają znów wprowadzić zakaz wesel na więcej niż 50 osób, myślisz, że poz
            > wolą na studniówki na kilkaset?

Policzyłam - na weselach wg GIS zaraziło się 900 osób, co na liczbę 70 tys. zakażeń stanowi około 1,2 %. Dzieci i młodzieży szkolnej zaraziło się prawie 7 %. Na początku września wrzucono nas na głęboką wodę do szkół . Gdzie tu sens, gdzie logika. Te wszystkie zakazy są tylko po to ,aby ludziom się wydawało, że rządzący coś robią z pandemią. Zresztą słyszłam wypowiedź na początku września jednego polityka z PIS-u, że Polska ponownnie najlepiej na świecie radzi sobie z covidem ... żal tongue_out
        • snajper55 Re: Studniówka 10.09.20, 09:37
          milka_milka napisała:

> Nie histeryzuj. Skąd wiesz, co będzie w styczniu. Uważam, że nie organizowanie
          > studniówki to rzadkie świństwo, bo te dzieciaki i tak są razem w szkołach. Możn
          > a ew. wprowadzić zakaz zapraszania osób z zewnątrz. Powariowali już wszyscy.

Są razem w szkołach ale klasy się nie kontaktują. Więc studniówka tak, ale dla każdej klasy oddzielnie.
          A pretensje do wirusa proszę składać.

S.
          • eveeveeve2 Re: Studniówka 10.09.20, 09:44
            Wez nie rozśmieszaj. Klasy w LO sie nue kontaktują. Dobre. Na przerwach pewnie siedzą w wtznaczonych kwadratach na korytarzu 😃
            • mia_mia Re: Studniówka 10.09.20, 09:55
              Sanepid uważa, że się nie kontaktują. Na kwarantannę wysyła klasę plus nauczycieli, a nie całą szkołę.
              • milka_milka Re: Studniówka 10.09.20, 14:50
                Sanepid a rzeczywistość to dwie różne rzeczy.
                • little_fish Re: Studniówka 10.09.20, 15:06
                  No tak, ale to właśnie sanepid będzie pewnie wydawał decyzje czy można (i na jakich warunkach) organizować studniówki. Pewnie część klas/szkół się na studniówkę w gronie klasy nie zdecyduje.
          • kurt.wallander Re: Studniówka 10.09.20, 14:51
            snajper55 napisał:

> Są razem w szkołach ale klasy się nie kontaktują.

W LO, a juz szczególnie w klasach maturalnych, jest mnóstwo zajęć międzyoddziałowych. Choćby rozszerzenia.

• iwoniaw Re: Studniówka 10.09.20, 15:06

> Są razem w szkołach ale klasy się nie kontaktują. Więc studniówka tak, ale dla
            > każdej klasy oddzielnie.

Kiedy ostatni raz miałeś jakikolwiek kontakt z licealistami, a zwłasza ich planem zajęć? W znanych mi szkołach praktycznie WSZYSTKIE rozszerzenia maturalne i języki są w grupach międzyoddziałowych. Wf też. 😂😂😂
      • eveeveeve2 Re: Studniówka 10.09.20, 06:42
        O styczniu nic nie wiadomo na pewno. W marcu mowili ze wszyscy zaraz umrzemy, i jakis sie nie spełniło.
        • matacznik Re: Studniówka 10.09.20, 06:49
          eveeveeve2 napisała:

> W marcu mowili ze wszyscy zaraz umrzemy,
          >
          Kto mówił? Może rozważniej dobieraj źródła.
          • eveeveeve2 Re: Studniówka 10.09.20, 07:06
            Falszywe obrazki z Wloch z ciężarówkami wywożącymi zwłoki (pochodzace z zupelnie innego zdarzenia). Narracja medialna ze jak wyjdziesz z domu to umrzesz, jak poslesz dziecko do przedszkola a potem szkoły to umrą dziadkowie i nauczyciele, jak wyjedziesz na wakacje czy pojdziesz na wesele to dopiero bedzie dramat. Dzieci korzystajace z placow zavaw tez sie masowo pozarażają. Takze psychoza strachu nakręcona koncertowo.
            Tylko mlodziezy szkoda, bo brak studniówki akurat jest absurdem wobec normalnego spotykania sie dzieciakow w szkole.
            • matacznik Re: Studniówka 10.09.20, 10:32
              eveeveeve2 napisała:

> Falszywe obrazki z Wloch z ciężarówkami wywożącymi zwłoki (pochodzace z zupelni
              > e innego zdarzenia).
              >
              Czyli tak jak napisałem — rozważniej dobieraj źródła.
              • eveeveeve2 Re: Studniówka 10.09.20, 15:57
                Kolejny facet na ematce... I poziomem od pozostalych nie odbiega nawet.
        • asia_i_p Re: Studniówka 10.09.20, 16:01
          W marcu mówili też - i sama im w myślach przytakiwałam - że do sierpnia zapomnimy o sprawie. Dziadostwo jest łagodniejsze niż myśleliśmy, ale bardziej przyczepne.
    • beata985 Re: Studniówka 10.09.20, 05:21
      U nas też raczej nie będzie
    • lot_w_kosmos Re: Studniówka 10.09.20, 05:54
      Kurde, kiepsko....
      I szkoda....
    • jusytka Re: Studniówka 10.09.20, 06:41
      No szkoda dzieciakow, nie ma szans na szkolne wycieczki, tradycyjną studniówkę, absolutorium, a jak wyjdą ze szkoly i zechcą studiować to grozi im brak tzw życia studenckiego, bo uczelnie w przeciwieństwie do szkół, nadal w przyszlym roku będą uczyly zdalnie lub hybrydowo... Tak to wygladalo w przypadku mojego syna , tegorocznego maturzysty, a obecnie studenta, choć on akurat zalapal sie w ostatniej chwili na studniówkę, ale reszta, to już dramat....
    • matacznik Re: Studniówka 10.09.20, 06:48
      zwyczajnamatka napisał(a):

> Czy w liceach Waszych dzieci także studniówki są odwołane?
      >
      Jest wstępnie wpisana do kalendarza i są jakieś ustalenia z salą, ale wszystko przy założeniu, że jednak się nie odbędzie. Moje dziecko się cieszy — i tak nie chciał iść, a przynajmniej nie będzie presji, żeby przyjść choć na poloneza, bo brakuje chłopców.
      • eveeveeve2 Re: Studniówka 10.09.20, 07:03
        Zawsze mógł nie isc. Większość jednak chce.
        • matacznik Re: Studniówka 10.09.20, 10:23
          eveeveeve2 napisała:

> Zawsze mógł nie isc.
          >
          I nie szedłby. Teraz dodatkowo nikt mu nie będzie suszył głowy.

> Większość jednak chce.
          >
          Nie wiesz tego.
          Nie mówię, że większość nie chce, wręcz wydaje mi się, że większość chce, ale chciałem wyrazić przypuszczenie, że nie masz żadnych badań, które wykazywałyby, że większość współczesnych nastolatków chce pójść na studniówkę. To tylko automatyczne założenie ludzi i rodziców ludzi, którzy chcą i nie wyobrażają sobie inaczej.
          • jusytka Re: Studniówka 10.09.20, 21:17
            Zapytalam swego maturzysty i twierdzi, ze większość chce studniówki, niemal wszyscy....
            • matacznik Re: Studniówka 10.09.20, 23:27
              jusytka napisała:

> Zapytalam swego maturzysty i twierdzi, ze większość chce studniówki,
              > niemal wszyscy....
              >
              Co z kolei wie bo...? Rozmawiał ze swoim kręgiem znajomych?
              Wszyscy chcą studniówki tak jak wszyscy chcą przystąpić do komunii. Ogromna większość przychodzi / przystępuje. Ile osób tego chce, a ile "w sumie nie ma nic przeciwko", to już trochę niemierzalne.
              • jusytka Re: Studniówka 11.09.20, 16:02
                Bo ma kontakt z rówieśnikami ... A czemu mieliby nie chcieć, przecież to świetna zabawa, którą wspomina się potem przez cale życie.
    • lily_evans11 Re: Studniówka 10.09.20, 07:04
      Ja mam szczerą nadzieję na brak balu 8 klas, bo u nas to będzie akurat kosztowna impreza w lokalu i ogólnie przesada dla takich młodych dzieciaków tongue_out.
      Co do studniówek, to było do przewidzenia przy izolujacych się klasach, maseczkach i pomiarach temperatury.
      Chociaż tych zachorowań ostatnio coraz mniej, może coś drgnie jednak?
      • mia_mia Re: Studniówka 10.09.20, 07:22
        Drgnie jak znów zaczną testować 30.000 dziennie, a nie 10.000 jak ostatnio
        • eveeveeve2 Re: Studniówka 10.09.20, 07:38
          Testują tyle co zwykle. 30000 to bylo jak sanepud Świętokrzyski dodawał nie te pozyche w Excelu. Od dawna poziom testow jest na poziomie 15-25 tys. Spadki ilisci sa zwykle w weekend i rzeczywiście ostatnio bylo wtedy 10000.
          Proponuję jednak zacząć myśleć samodzielnie i skoro juz się tym tak przejmujesz to jednak poszukać danych i samodzielnie zacząć je analizować.
          Inna sprawa, ze mam wrażenie że kokejny lockdown sprawilby Tobie ekstatyczną satysfakcję.
          • snajper55 Re: Studniówka 10.09.20, 09:51
            eveeveeve2 napisała:

> Testują tyle co zwykle.

Nie testują tyle co zwykle, spadek liczby zakażeń wynika że spadku liczby wykonywanych testów. Choćby z nie testowania kończących kwarantannę.

www.termedia.pl/mz/Ile-dziennie-wykonuje-sie-testow-na-koronawirusa-,39038.html
            S.
            • eveeveeve2 Re: Studniówka 10.09.20, 10:05
              Prześledź historie jesli potrafisz. Pisalam juz z czego wynikaly liczby 30000 testow. Procent pozytywnych ostatnio jest mniejszy niz mc temu. A
            • hanusinamama Re: Studniówka 10.09.20, 23:32
              NO ale co to zmienia?? Test dodatni osoby która miała dodatni tydzien temu co zmienia?
          • asia_i_p Re: Studniówka 10.09.20, 16:05
            Testują tyle, co zwykle, ale zmienili zasady doboru ludzi do testowania, więc o jakichś trendach będzie można mówić za kilka tygodni.

Jakby wziąć pod uwagę tylko ostatnich pięć dni, to do połowy października powinniśmy nie mieć ani jednego przypadku aktywnego, za to jakieś 150 000 ludzi na kwarantannie smile
        • lily_evans11 Re: Studniówka 10.09.20, 07:46
          A kiedy tak robili?
          BTW coś, czego nie ogarniam - po uj testować ludzi bez objawów?

No i wreszcie - niedawno było 900+, teraz 430+.
          Będzie dobrze. Może i te szkoły nieszczęsne chociaż w kolejnym półroczu wrócą do swoich normalnych aktywności.
          • sylwiastka Re: Studniówka 10.09.20, 08:50
            Bo testy na nosicielstwo maja wykrywac osoby zakazone wirusem. Takze bezobjawowr, ktore moga zarazac innych. Obnizenie liczby testowanych to nic innego jak manipulacja wynikami. Przy stalym odsetku zakazonych obniza sie w ten sposob liczbe przypadkow i daje zludzenie wygasania epidemii. Jak widac sama sie na to nabralas.
            • eveeveeve2 Re: Studniówka 10.09.20, 08:54
              Wczesniej liczba testów była sztucznie zawyzona bo ktos nie umie w excela.
              Jak popatrzysz na ilosc testowanych osob to jest ona mniej więcej taka sama jak miesiąc czy dwa temu.
            • eveeveeve2 Re: Studniówka 10.09.20, 09:00
              Przykładowo 9.08:
              624 przypadki 20000 testów
              Wczoraj
              421 przypadkow 23000 testow.
              Ilosci testow wczesniej byly sztucznie zawyzone z powodu bledu świętokrzyskiego wsse.
              tvn24.pl/krakow/koronawirus-w-polsce-kielce-230-tysiecy-testow-ktorych-nigdy-nie-wykonano-4661763
              • sylwiastka Re: Studniówka 10.09.20, 09:13
                Nie o takie ewidentne bledy chodzi, ale
                o zmniejszenie liczby testow z 30000 do 20000 dziennie. A takie sa roznice miedzy roznymi dniami. Rzy takich roznicach nie mozna porownuwac liczby przypadkow a jedynie odsetek osob zakazonych.
                docs.google.com/spreadsheets/d/1ierEhD6gcq51HAm433knjnVwey4ZE5DCnu1bW7PRG3E/htmlview#
                Partz w zakladce testy,w kolumnie liczba wykonanych testow

mobile.twitter.com/micalrg
                • sylwiastka Re: Studniówka 10.09.20, 09:14
                  * patrz
                • eveeveeve2 Re: Studniówka 10.09.20, 09:17
                  Ake wcześniejsze 30000 wynikalo wlasnie z bledow w dodawaniu ktore docelowo dały 230000. W lipcu jak było 30000 testow to testowano 22-23000 osób (czyli tyle co teraz) i to nikomu do myslenia nie dało.
                  • mia_mia Re: Studniówka 10.09.20, 09:28
                    Ilość testów skorygowano o wartość wynikającą z błędów świętokrzyskiego laboratorium już miesiąc temu.
                    • eveeveeve2 Re: Studniówka 10.09.20, 09:35
                      I w sierpniu rzadko kiedy ilosc przekraczała 30000.
                • eveeveeve2 Re: Studniówka 10.09.20, 09:22
                  Pierwsze z brzegu:
                  1.08 ilosc testow 28700, przebadano 21000 osob
                  2.08 ilosc testow 23000, przebadano 17000 osob...
                  • sylwiastka Re: Studniówka 10.09.20, 09:31
                    Nadal przy takiej roznicy trzeba patrzec na odsetek(wynik wyrazony w %) przypadkow pozytywnych, a nie dane bezwzgledne 900 vs 300.
                    Ja sie czepiam podawania liczby przypadkow ( jak podala lily-evans11) a nie wartosci %. Roznica miedzy 21000 a 17000 to az 4000. Zakladajac zakazenia na poziomie 5% wyjdzie Ci spadek ze 105 na 85 przypadkow. A spadku nie ma, bo wciaz odsetek zakazonych to 5%.
                    • eveeveeve2 Re: Studniówka 10.09.20, 09:34
                      Wczorajszy odsetek pozytywnych testow 1,9%. Wczesniej pomiedzy 3-4%.
                      Nie wiem gdzie masz 5%
                      • sylwiastka Re: Studniówka 10.09.20, 10:26
                        Slowo klucz "zakladajac". 5% bylo przykladowe, aby objasnic na liczbach dlaczego podawanie liczby osob zakazonych a nie odsetka jest mylace.

Aha i jesli czepiasz sie slowek. LICZBA testow, testy sa rzeczownikami policzalnymi. Ilosc odnosi sie do wartosli niepoliczlnych jak np. jedostki miar i wag. Liczba testow i ludzi to 30, a ilosc testow to np 30 kg testow w jednym kartonie.
                        • eveeveeve2 Re: Studniówka 10.09.20, 10:28
                          Dziękuję pani profesor.
          • snajper55 Re: Studniówka 10.09.20, 09:56
            lily_evans11 napisała:

> A kiedy tak robili?
            > BTW coś, czego nie ogarniam - po uj testować ludzi bez objawów?

Aby ich izolować, by nie zarażali.

> No i wreszcie - niedawno było 900+, teraz 430+.

Bo mniej się testuje. Bywało po 35 tys dziennie a teraz ile?

> Będzie dobrze. Może i te szkoły nieszczęsne chociaż w kolejnym półroczu wrócą d
            > o swoich normalnych aktywności.

Gdy się skończy pandemia to wrócą.

S.
      • berdebul Re: Studniówka 10.09.20, 07:25
        Można zrobić w szkole. Przecież i tak się widują na korytarzu/w klasie/w niektórych szkołach są grupy międzyklasowe na językach.
        • lily_evans11 Re: Studniówka 10.09.20, 07:50
          No właśnie o to chodzi, że nie można i stąd ten zwyczaj - szkoła nie ma takiego zaplecza, na wf jeżdżą do drugiej szkoły, rozpoczęcie jest na dziedzińcu, na zakończenie wynajmuje się ogromną salę z bajerami i zaprasza rodziców.
          Wielka impreza na ileś klas nawet w lokalu oznaczała rozsądne rozłożenie kosztów.
          Jeżeli teraz każda klasa zrobi bal osobno ze względów sanitarnych, to koszty będą naprawdę spore, zwłaszcza po zaproszeniu nauczycieli - u nas jest 16 dzieciaków, a przedmiotów chyba 14?
          Większość rodziców nie musi tam się liczyć z takimi "drobiazgami". Ja odliczam miesiące do końca płacenia.
          • berdebul Re: Studniówka 10.09.20, 08:29
            Teraz też mają wf w innej szkole? To zrobić tam, w tradycyjnych, galowych strojach. Nie rozumiem tego pędu do balu, limuzyn, albo chociaz samochodu z kierowcą i sukienek za milion monet.
            • lily_evans11 Re: Studniówka 10.09.20, 09:08
              Tak, to właściwie nie szkoła, to jakiś ośrodek sportu z typowym zapleczem wyłącznie sportowym (wcześniej było w liceum, ale widocznie teraz można tutaj). A co do sali - tez nie rozumiem, nie przepadam, ale tutaj rodzice mają więcej kasy, więc dla nich najlepiej jest, żeby ktoś im zdjął z głowy wystrój, jedzenie i prowadzenie imprezy za jednym zamachem, więc sala gimnastyczna nie przejdzie wink . Nie ma po prostu klimatu do takich dyskusji, o czym już się przekonałam przy np kwotach na mikołajki itp.
              Pozostaje tylko mieć nadzieję, że odwołają ze względu na covid tongue_out.
              • iwoniaw Re: Studniówka 10.09.20, 09:34
                lily_evans11 napisała:

ale tutaj rodzice mają więcej kas
                > y, więc dla nich najlepiej jest, żeby ktoś im zdjął z głowy wystrój, jedzenie i
                > prowadzenie imprezy za jednym zamachem, więc sala gimnastyczna nie przejdzie ;

Ja nie jestem rodzicem, który ma "więcej kasy" niż inni w szkole, ale nie mam też duszy wodzireja i gdyby mi ktoś dał alternatywę - zorganizuj wystrój, jedzenie (to i tak koszty) i jeszcze bądź współprowadzącą imprezę albo zapłać milion monet, to przysięgam, że wolałabym w nadgodzinach dorabiać, byle nie być współodpowiedzialną za opcję 1 😉
                Inna rzecz, że na zakończenie 8 klasy niekoniecznie impreza musi być niczym wypasione wesele, stosowniejsze dla mnie byłyby tu klimaty "pożegnanie szkoły".

> ) . Nie ma po prostu klimatu do takich dyskusji, o czym już się przekonałam prz
                > y np kwotach na mikołajki itp.

Po ile kupujecie prezenty i w jakiej formie? U nas było losowanie, komu kupujesz i kwoty ok. 25/30 zł.

> Pozostaje tylko mieć nadzieję, że odwołają ze względu na covid tongue_out.
                >

U nas pewnie odwołają, w sumie to nie zapowiedzieli - w przeciwieństwie do lat poprzednich, gdzie zawsze był plan od września na wszystkie wyjścia, wyjazdy i imprezy. W tym roku nie ma NIC "bo covid". Nie to, żebym za tym płakała, ale nie da się ukryć, że przez to dzieci dziczeją. W liceum u starszego dziecka jest zupełnie inaczej, póki jest możliwość -wychodzą, realizują projekty pozaszkolne i nie ma atmosfery "po co planować cokolwiek, zaraz umrzemy, połóżmy się najlepiej do trumien".
                • lily_evans11 Re: Studniówka 10.09.20, 09:57
                  Mikołajki - po 50 zł .
                  I serio uważasz, że dzieci dziczeja bo teraz akurat siedzą w szkole i zajmują się nauką? Przez te wyjścia nieraz potrafi większość lekcji wypasc. Akurat teraz po zamknięciu szkół, zdalnej nauce i przed egzaminami marzę o solidnie prowadzonych lekcjach i wykorzystaniu czasu na maksa.
                  BTW ja rozumiem tych rodziców i to nie było uszczypliwe. Tylko ze wynajęcie sali dla 16 dzieciaków i prawie tylu samo nauczycieli będzie kosztowna impreza. Zresztą wspólna zabawa klas jest o wiele fajniejsza.
                  • iwoniaw Re: Studniówka 10.09.20, 11:07
                    lily_evans11 napisała:

> Mikołajki - po 50 zł .

No to u nas zdecydowanie mniej, generalnie podejście jest takie, że ma być symbolicznie i z pomysłem. Nie sztuka kupić coś za miliony, sztuka wymyślić coś fajnego za te dwie-trzy dychy.

> I serio uważasz, że dzieci dziczeja bo teraz akurat siedzą w szkole i zajmują s
                    > ię nauką?

Nie, przez tę całą atmosferę. Lekcje muzealne czy wyjścia do teatru np. były fajnym uzupełnieniem tego, co i tak robią i zgodne z tematyką obowiązkowych zajęć. Nie wychodzili u nas po to, żeby wychodzić, tylko w konkretnym celu. Teraz to wszystko zakazane (bo covid) - no jakoś w liceum wychodzą, mimo covida i perspektywy matury i wszyscy żyją...

Przez te wyjścia nieraz potrafi większość lekcji wypasc. Akurat tera
                    > z po zamknięciu szkół, zdalnej nauce i przed egzaminami marzę o solidnie prowad
                    > zonych lekcjach i wykorzystaniu czasu na maksa.

Super byłoby, szkoda że u nas z jednego z przedmiotów egzaminacyjnych póki co nie ma nauczyciela - pani poszła na emeryturę, więc mają zastępstwa już drugi tydzień, oczywiście nie z przedmiotowcami, tylko z tym, kto akurat ma okienko... Dyrekcja oczywiście zapewnia, że dwoi się i troi i już za chwileczkę, już za momencik będzie ok, tyle że czas leci... uncertain

> BTW ja rozumiem tych rodziców i to nie było uszczypliwe. Tylko ze wynajęcie sal
                    > i dla 16 dzieciaków i prawie tylu samo nauczycieli będzie kosztowna impreza. Zr
                    > esztą wspólna zabawa klas jest o wiele fajniejsza.
                    >

Z tym się zgadzam. U nas jednak zawsze na początku roku był zaplanowany cały kalendarz wyjść i imprez i był czas zaplanować szczegóły, teraz zaś w ogóle nie ma tematu (bo covid, a jakże). Nie twierdzę, że potrzebna im kosztowna impreza w lokalu przez całą noc i w sukniach balowych. Ale jeżeli te dzieciaki po tym wszystkim (niespodziana likwidacja gimnazjów i zostawienie ich w podstawówce, wskoczenie w 7 klasie w inną podstawę, kompletnie niekompatybilną z tym, co skończyli w klasie 6, pół roku tej 7 klasy w zamknięciu i zdalnym nauczaniu, brak normalnego końca roku) jeszcze nie będą mieli NIC na zakończenie podstawówki, to będzie to straszne świństwo wobec nich. Już bym była skłonna nawet zostać tym organizatorem klasowej imprezy na terenie szkoły (niekoniecznie w formie imprezy tanecznej, myślę że mógłby to być jakiś pożegnalny nocny maraton filmowy + pizza czy coś w tym stylu, zależy co by woleli). Tymczasem na razie nie ma tematu, mam wrażenie, że wszyscy czekają wstrzymując oddech, kiedy coś walnie. Tak się nie da normalnie funkcjonować i to źle wpływa na wszystkich, powtarzanie w kółko, że mają nadzieję być jak najdłużej na stacjonarnym tego nie zmienia.
                    • lily_evans11 Re: Studniówka 10.09.20, 11:39
                      U nas musze przyznać jest po dodatkowej godzinie na przedmioty egzaminacyjne, panie zamówiły repetytoria i będą pracować. Wolę dodatkową matmę zamiast wyjścia do filharmonii.
                      I masz rację, że szkoda, gdyby zakończenie szkoły przeszło bez echa, ale u nas to jest w stylu prom night i wszyscy to kochają wink.
      • snajper55 Re: Studniówka 10.09.20, 09:44
        lily_evans11 napisała:

> Ja mam szczerą nadzieję na brak balu 8 klas, bo u nas to będzie akurat kosztow
        > na impreza w lokalu i ogólnie przesada dla takich młodych dzieciaków tongue_out.
        > Co do studniówek, to było do przewidzenia przy izolujacych się klasach, masecz
        > kach i pomiarach temperatury.
        > Chociaż tych zachorowań ostatnio coraz mniej, może coś drgnie jednak?

Mniej zachorowań, bo mnie testów. Przecież nie testuje się osób kończących kwarantannę, więc ludzie z wirusami idą w miasto zarażać. Ale statystyki coraz lepsze. Gdyby nie te testy, to byśmy wszyscy zdrowi byli.

S.
    • sasha_m Re: Studniówka 10.09.20, 07:28
      Sala zarezerwowana, ale małe szanse, że będzie można zorganizować imprezę na 300 osób. Są plany na bal maturalny pod koniec maja przyszłego roku.
    • gaskama Re: Studniówka 10.09.20, 08:00
      U nas nie będzie.
      • neospasmina Re: Studniówka 10.09.20, 08:57
        u nas też nie
        moooooże bal pomaturalny
    • just_shelly Re: Studniówka 10.09.20, 11:54
      Ludzie to jednak gupie som
    • kurt.wallander Re: Studniówka 10.09.20, 14:45
      U mojej, póki co, studniówka nie została odwołana. Tradycyjnie w tej szkole odbywają się w szkole, ale, jesli okaże sie to niemożliwe, to pozostaje rodzicom skrzyknąć się i zrobić w lokalu.
    • asia_i_p Re: Studniówka 10.09.20, 15:59
      U nas decyzja niepodjęta. Wszystko zależy od tego, czy utrzyma się obecny limit na imprezy - 150 osób - to się mieścimy, czy zaostrzą do 100 - to wtedy już dzieciaki nie mogłyby sprowadzać sobie "pary" z zewnątrz, czy też do 50, to wtedy nie wchodzimy i już.
    • bigzaganiacz Re: Studniówka 10.09.20, 16:07
      Sa dorosli niech sobie zorganizuja impreze sami
      • jusytka Re: Studniówka 10.09.20, 21:20
        Studniówka to nie jest zwykla impreza, tylko prawdziwy bal, którego dzieciaki sami nie zorganizują
        • bigzaganiacz Re: Studniówka 11.09.20, 12:01
          Dzieciaki to moze nie, dorosli maturzysci nie powinni miec z tym problemu
          Przynsjmniej z tego co pamietam ale to dawno bylo studniowka byla w gesti samorzadu uczniowskiego
          • jusytka Re: Studniówka 11.09.20, 16:03
            Komitet studniowkowy tworzą rodzice od zawsze..
    • asiaiwona_1 Re: Studniówka 10.09.20, 21:12
      W szkole mojej córki dyra powiedziała, że planują zrobić. W roczniku Ok 70 osób więc obstawiam, że jeśli nie będzie odgórnych zakazów to zrobią po prostu dla uczniów bez osób towarzyszących.

Ps. No jak to tak bez studniówki - matura się nie będzie liczyła 😂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka