mama-ola 17.09.20, 14:05 W szkole mojego dziecka jest konkurs polegający na wykonaniu stroju renesansowego z... rzeczy do wyrzucenia typu kartony. Baaardzo jestem ciekawa tych prac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1matka-polka Re: strój renesansowy 17.09.20, 14:10 Skąd u ludzi to bolesne podejscie do takich zadań czy konkursów? Odpowiedz Link Zgłoś
panpaniscus Re: strój renesansowy 17.09.20, 14:22 Ale musi być arystokratyczny strój czy wystarczy z plebsu? Ten drugi dużo latwiej... Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: strój renesansowy 17.09.20, 14:27 Przeczytałam "strój rezonansowy" i się zastanawiałam czyvteraz na rezonans to się jakoś specjalnie ubierać trzeba? Bo ja to chyba byłam tylko jakąś szmatką przykryta :p Odpowiedz Link Zgłoś
monique_alt Re: strój renesansowy 17.09.20, 14:31 Hmm z kartonu zrobiłabym kryzę na szyję (czasami kartony mają dwie warstwy plus plaster miodu w środku świetnie nadałoby się to na kryzę). Resztę chyba zrobiłabym z folii jednak. Łatwiej byłoby udrapować i zszyć niż kleić karton. Ewentualnie jakiś stelaż pod spódnicę z kartonu lub gorset. Zresztą stary materiał to też recykling nie? To może z jakiejś zasłony albo pościeli uszyć? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: strój renesansowy 17.09.20, 14:31 Kogos chyba pogielo. Dzieci faktycznie beda sie musialy wykazac wyobraznia... A tu jak ktos ciekaw bardzo fajna reknstrukcja tenesansowegi stroju. Uwielbiam te babke m.facebook.com/profile.php?id=100008441144923&ref=content_filter robila rekonstrukcje do Stich in time youtu.be/-u2RM1odsf4 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: strój renesansowy 17.09.20, 14:35 A najgorsze ze internet ma odpowiedz 😱😱😱 kurcze ludzie sa niezli Odpowiedz Link Zgłoś
liliawodna222 Re: strój renesansowy 17.09.20, 15:22 Konkursy nie sa obowiązkowe, natomiast konkurs tego typu jest świetną okazja dla uczniów do pokazania swojej wyobraźni i kreatywności, zakładając, ze rodzice się nie wtrąca Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: strój renesansowy 17.09.20, 15:27 Strój z epoki nie musi być ubiorem dworskim. Poszukaj na FB stronki "Projekt Chłop". Albo pomyśl o wykonaniu stroju np. żołnierza pieszego. Myślę, że np. charakterystyczny element uzbrojenia, a raczej jego atrapa z tektury (strzelba na czarny proch wraz z wyciorem itp.) to ciekawszy pomysł, niż kolejna suknia z koronką. Odpowiedz Link Zgłoś