Dodaj do ulubionych

Skleroza nie boli

24.09.20, 01:09
Tylko czasem się człowiek nie wyśpi 🤦🏼‍♀️

Jutro mój młodszy syn świętuje swoje urodziny w szkole. Poprosił mnie, żebym mu upiekła jakieś muffinki. Obiecałam, że coś razem wybierzemy i upiekę. Było to w poniedziałek. Obiecałam i.... zapomniałam 🤦🏼‍♀️. Syn też zapomniał, że upiec musiałabym dzisiaj. Miałam już iść spać i na całe szczęście zupełnie przypadkowo przypomniało mi się o tych muffinkach. Zrobiłam szybki przegląd szaf, wyszukałam na moich wypiekach przepis pasujący do składników, jakie w domu znalazłam i teraz siedzę i piekę te cholerne muffinki. Muszą być 2 porcje, bo dzieci w klasie 20 + pani od francuskiego i wychowawczyni. Całe szczęście, że mężowi zachciało się jajek na kolację i jeszcze podskoczył do rolnika i przywiózł 2 wytłaczanki, bo nic bym nie upiekła. Jakimś cudem miałam nawet resztkę papilotek, starczyło na styk. Tym sposobem piekę właśnie muffinki czekoladowe. Mam tylko nadzieję, że będą dobre, bo nigdy jeszcze z tego przepisu nie robiłam.

Na swoje usprawiedliwienie dodam tylko, że po południu byłam z synem w szpitalu na kontroli nerek i zajęło nam to razem z dojazdami 4 godziny. Padnięta jestem kompletnie, a wstać muszę o 6, bo rano do pracy 😱

Skleroza nie boli 🤪
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 01:14
      Kiedy się upieką?
      • eliszka25 Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 01:19
        Właśnie wyjęłam. Mogę iść spać. Tylko burdel w kuchni zostanie, ale już nie mam siły sprzątać.
    • ichi51e Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 06:38
      U nas w zeiazku z cv nie mozna nic domowego. Tylko paczki
      • turzyca Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 06:46
        "polskie zasady antycovidowe są bez sensu, walczą z chochołami, a pomijają faktyczne zagrożenia i dodatkowo są wewnętrznie sprzeczne".
      • eliszka25 Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 07:25
        Ekspertką w wysyłaniu paczek nie jestem, ale syn może przynieść domowe ciasto do szkoły. Inne dzieci też już przynosiły.
        • annajustyna Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 13:51
          Już się cieszę na kupne Magdalenki bez wyrzutów sumienia 🤣🤣🤣
          • eliszka25 Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 14:37
            Ja bym wyrzutów sumienia też nie miała z powodu kupnych muffinków, tylko o północy sklepy zamknięte, a przed pracą nie miałabym jak kupić.
            • annajustyna Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 14:52
              Kochana, świetnie sobie poradziłaś 😘. Wszystkiego naj dla młodego.
              • eliszka25 Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 15:18
                Dziękuję za życzenia.
                Ja lubię piec i dość często piekę, więc niemal zawsze da się skombinować składniki na jakieś ciasto z tego, co mam w szafach.
      • annajustyna Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 13:50
        U nas też (Bawaria).
    • anika772 Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 06:51
      "Nie wiem jak ona to robi", Allison Pearson.
      Pierwsza scena, bohaterka maltretuje kupne muffinki, żeby wyglądały na domowebig_grin Bo Mamafia nie przezyłaby kupnych, nawet z luksusowych delikatesów.
      Tak mi się przypomniało.
      • eliszka25 Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 07:31
        Moje nie są zmaltretowane. Przynajmniej na razie. W jakim stanie dotrą do szkoły, to już ręczyć nie mogę. Zapakowałam w pudełko, więc teoretycznie powinny być jeszcze jadalne 😉.
      • bialeem Re: Skleroza nie boli 25.09.20, 03:55
        Film był koszmarny na tyle, że nie dooglądałam.
        • annajustyna Re: Skleroza nie boli 25.09.20, 04:04
          Ja uwielbiam książkę, także drugą część "Girtej być nie może". Ale film tak mnie rozczarował, że na znak protestu od razu odsprzedałam go na eBayu. A czekałam na niego jak kania na deszcz...
          • annajustyna Re: Skleroza nie boli 25.09.20, 04:04
            Gorzej
    • anika772 Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 06:52
      A, i wszystkiego najlepszego dla syna!
      • eliszka25 Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 07:33
        Dziękuję w imieniu syna, ale urodziny on ma dopiero w październiku. Jutro idą ostatni dzień do szkoły przed feriami, a ponieważ jego urodziny wypadają w trakcie ferii, to w klasie świętuje dzisiaj.
        • ga-ti Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 10:28
          Eliszka, gdzie Wy mieszkacie, że zaczynacie ferie we wrześniu? Dopiero się wakacje skończyły wink
          • snakelilith Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 10:42
            W Szwajcarii letnie wakacje są ruchome (podobnie jak w Niemczech) i w tym roku skończyły się chyba na początku sierpnia. Oraz są krótsze niż w Polsce, dlatego w październiku są zawsze ferie jesienne, wcześniej zwane Kartoffelferien (ferie ziemniaczane), bo dzieci zmuszone były niejednokrotnie pomagać rodzicom przy zbiorach.
            • ga-ti Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 11:06
              Dzięki. Czyli po 2 miesiącach nauki dzieciaki mają przerwę. Jak rozumiem, są jeszcze ferie zimowe i wiosenne?
              Moje dzieci by się ucieszyły smile
              • snakelilith Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 11:27
                W krajach jak Szwajcaria (w Niemczech jest podobnie) ferie są częściej, ale krótsze. Np. wakacje trwają w okolicach 5-6 tygodni i rozłożone są terminowo różnie w różnych regionach, czyli nie cały kraj na raz. Dzieci mają jeszcze ferie jesienne, potem przerwę świąteczną w czasie Bożego Narodzenia, potem twz. ferie sportowe (1-2 tygodni w lutym, ale nie wszędzie) a potem dopiero wiosną, na święta Wielkanocy.
                W sumie nie wychodzi pewnie więcej niż w Polsce, gdzie wakacje letnie są bardzo długie.
                • mikams75 Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 13:45
                  Ja kiedys liczylam, nie wychodzi wiecej.
                  • eliszka25 Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 14:27
                    Też kiedyś liczyłam. Wychodzi mniej więcej tyle samo wolnego, co w Polsce, tylko częściej. Nasze wakacje są przecież praktycznie o połowę krótsze niż polskie.
          • annajustyna Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 13:53
            Pewnie we Francji.
          • eliszka25 Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 14:26
            W Szwajcarii i dla moich dzieci rok szkolny zaczął się 17 sierpnia, więc mają już za sobą 6 tygodni nauki. Moim zdaniem te ferie jesienne są za szybko, ale to wynika z tradycji, jak napisała snake. Pod względem logistycznym nam to super pasuje, bo właśnie jesienią planujemy zwykle nasz główny wyjazd wakacyjny nad ciepłe morze. Jest już po sezonie, turystów prawie nie ma i często mamy plażę tylko dla siebie.
    • rb_111222333 Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 11:13
      W takiej sytuacji kupiłabym coś rano w piekarni. Dla mnie to zakrawa na bycie siłaczką.
      • eliszka25 Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 14:30
        Rano, to ja musiałam iść do pracy i nie zdążyłabym pójść do piekarni.
    • novembre Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 11:17
      Dobrze, że sobie przypomniałaś wieczorem przed, a nie o tej szóstej rano!
      Nawiasem mówiąc, u nas nie wolno przynosić do przedszkola żadnych urodzinowych muffinek, ani nawet niczego gotowego ze sklepu. Oraz dzieci nie mogą sobie wyjadać ze śniadaniówek wink.
      A synowi najlepszego! Które to urodziny?
      • bulzemba Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 13:55
        W szkole córki nie można częstować.
      • eliszka25 Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 14:36
        Całe szczęście, że przypomniałam sobie jeszcze wieczorem.
        U nas jest przykaz, że dzieci mają nie dzielić się jedzeniem, w sensie, żeby np. nie dzieliły się jedną kanapką czy jednym jabłkiem, ale o przynoszeniu ciasta nic w sumie nie ma. Syn mówił, że inne dzieci też przynosiły domowe słodkości na urodziny, więc najwyraźniej można.

Syn skończy 11 lat.
    • zosia_1 Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 11:20
      ooo, czyli ma dzisiaj urodziny? tak jak ja? wszystkiego najlepszego. to cudowne, że ma taką mamę jak Ty, na którą zawsze można liczyć.
      • eliszka25 Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 14:41
        Dziękuję za życzenia. Syn ma urodziny w październiku, ale wypadają w trakcie ferii jesiennych, więc z klasą świętuje dzisiaj.

Jak coś obiecam, to staram się dotrzymać słowa. Zwłaszcza dzieciom, bo w końcu chodzi też o przykład.
    • mikams75 Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 13:50
      Sto lat dla synka!
      Dobrze, ze skladniki mialas. Ja akurat lubie piec po nocy, ale kiedys wstalam o 4 rano, zeby zrobic do szkoly ciasto drozdzowe. Dziecko mialo przyniesc surowe ale wyrosniete a ja wtedy umialam robic tylko w maszynie do chleba. Ale uznalam, ze maszyne mam, wiec luzik, moge robic. W ostatniej chwili dowiedzialam sie, ze ma byc z 2kg maki a maszyna byla na 1 kg. Balam sie kombinowac z przechowywaniem w lodowce.
      • eliszka25 Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 14:46
        Dziękuję w imieniu syna 😊

Jak by mąż nie miał ochoty na jajka, to jajek bym nie miała i nic bym nie upiekła. Przepis dopasowałam do tego, co miałam w kuchni i jakoś się udało. Widzę, że syn przyniósł pusty pojemnik w przerwie obiadowej, więc chyba nawet smakowały im te muffinki.

Ja też lubię piec i gotować po nocy. Tylko najlepiej w weekend, żebym nie musiała się potem zrywać skoro świt. Dla mnie wstawanie o 4 rano, żeby zrobić ciasto, to dużo większe poświęcenie niż pieczenie po nocy, bo ja sowa jestem.
    • lucky80 Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 14:44
      Współczuję niewyspania dziś! Ale też bym pewnie tak zrobiła. Od czego jest mama smile

Ps Chociaż oczywiście byłaby równie dobra i kochana, gdyby kupiła gotowca smile
      • eliszka25 Re: Skleroza nie boli 24.09.20, 14:48
        No dzisiaj jestem padnięta, ale na szczęście już po pracy. Gdybym mogła, to kupiłabym gotowca i nie miała wyrzutów sumienia, ale nie miałam jak i gdzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka