Dodaj do ulubionych

dokarmianie ptaków

04.10.20, 21:48
Zbliża się zima. Pamiętajcie o dokarmianiu ptaków. Bez was mogą sobie nie poradzić. Należy również pamiętać o bardzo, baaaaardzo ważnej rzeczy: "Gdy ptaki zaczęliśmy już dokarmiać, musimy to robić regularnie do końca zimy. Ptaki przyzwyczajone do miejsca dokarmiania będą przelatywać duże odległości aby dotrzeć do naszego karmnika, nieraz tracąc przy tym dużo energii. Gdy zastaną karmnik pusty mogą nie dać rady znaleźć innego pokarmu."
Obserwuj wątek
    • nenia1 Re: dokarmianie ptaków 04.10.20, 21:52
      Dodałabym uwagę, żeby nie dokarmiać chlebem, zwłaszcza spleśniałym albo moczonym, starą kaszą i ryżem, czy wędzoną słoniną i boczkiem.
    • thea19 Re: dokarmianie ptaków 04.10.20, 21:52
      ja swoje karmię od połowy października do końca kwietnia albo i dłużej jak mam jeszcze karmę, ptaki mieszkają u mnie gromadnie przez cały rok.
    • fil.lo Re: dokarmianie ptaków 04.10.20, 21:56
      Tak! Dokarmiajmy, ale najpierw zainteresujmy się, czym powinniśmy to robić, żeby ptakom nie zaszkodzić. Dla leniwych (jak ja) są gotowe mieszanki do powieszenia/wysypania w karmniku
      • y_y Re: dokarmianie ptaków 04.10.20, 21:58
        hmmm. Byłam przekonana, że dokarmia się ptaki gdy jest mróz i śnieg, bo wtedy trudno im coś upolować czy wygrzebać z ziemi... Ale mogę się mylić.
        • fil.lo Re: dokarmianie ptaków 04.10.20, 22:03
          Też wydaje mi się, że jeszcze za wcześnie. Ja dokarmiam od pierwszych mrozów (nocnych).
        • thea19 Re: dokarmianie ptaków 04.10.20, 22:15
          ptaki dokarmia się zanim przyjdzie zima by nie musiały tracić energii na szukanie
      • milva24 Re: dokarmianie ptaków 04.10.20, 21:58
        Gdzieś mam te kulki z zeszłego roku tylko po tym czasie to nie wiem czy jeszcze będą dobre.
        • thea19 Re: dokarmianie ptaków 04.10.20, 22:16
          powąchaj czy tłuszcz nie zjełczał i pleśni nie ma
    • kochamruskieileniwe Re: dokarmianie ptaków 04.10.20, 23:24
      Nabyłam już 75 kg słonecznika.... czekam z nim do nocy na minusie. Chyba, że sikorki zaczną mi stukac w okno (tak się dopominają). One mają jakąś sztamę z dzwońcami, które je napuszczają na to by dopominać się o jedzenie.
      Karmię od lat, okoliczne ptactwo, wie, że u mnie dwa karmniki wiszą. A w lecie zawsze woda, dodatkowo w upały włączam i zraszacz. Ale wtedy dzieje się !
      • dyzurny_troll_forum Re: dokarmianie ptaków 04.10.20, 23:55
        kochamruskieileniwe napisała:

> Nabyłam już 75 kg słonecznika....

Ile!?
        • kochamruskieileniwe Re: dokarmianie ptaków 05.10.20, 07:06
          Właśnie tyle. ;P

Z wieloletnich doświadczeń wiem, że tyle wystarczy spokojnie na cały sezon dokarmiania.
          U mnie dużo tej ptasiej drobnicy przylatuje,
          Dużo w sensie, zarówno ilościowym, jak i zróżnicowania gatunkowego.
          Mam ogród przyjazny ptakom, co ptaki doceniają i licznie odwiedzają/zamieszkują go.
          smile
      • berdebul Re: dokarmianie ptaków 05.10.20, 07:13
        U mnie schodzi do 1kg słonecznika na dzień 😂 jeszcze nie zrobiłam zapasów, ale już widzę że ptaszyska są w blokach startowych i czekają w miejscu gdzie wisi karmnik.
        • kochamruskieileniwe Re: dokarmianie ptaków 05.10.20, 07:32
          u mnie jeszcze nie czekają, chociaż może nie wiem. Ten tydzień mam pracy zdalnej - może zobaczę. Albo usłyszę stukanie dziobem w szybę.
          Dla sikorek mam dodatkowy słonecznik łuskany, który wtykam w kule robione ze smalcu.
          Kosy i rudziki swoje jabłka dostaną.
          Szyszki na świerku dla dzięciołków wiszą na drzewie. Tego im nie zabraknie.
          Wklejałam na forum zdęcia dzięciołka w akcji. Dopóki tego nie zobaczyłam, zastanawiał mnie stos szyszek świerkowych pod klonem. I Szyszki wetknięte w kazdą dziurę.

O słoneczniku kiełkującym na drzewie to już nie wspomnę. Ale to sprawka kowalików (Przyuważyłam).

A . No i znowu w tym roku przegrałam wyścig z wiewiórkami o orzechy laskowe. A mam dwie wielkie leszczyny i jedną małą... smile
          No dobra, specjalnie nie ścigałam się, Dałam im fory, a one to niecnie wykorzystały. Z leszczyny obrodziły... big_grin
          • berdebul Re: dokarmianie ptaków 05.10.20, 12:07
            Przez 2 lata byłam pewna, ze coś nie tak z leszczynami. Okazało się, ze wszystko ok, tylko ja spóźniona. big_grin
    • ichi51e Re: dokarmianie ptaków 05.10.20, 07:36
      Zimy mamy takie ze moze jednak tych ptakow NIE dokarmiajmy
      • thea19 Re: dokarmianie ptaków 05.10.20, 10:18
        a to niby czemu?
        • ichi51e Re: dokarmianie ptaków 05.10.20, 11:07
          Bo zarcia wszedzie lezy do wypeku a obzeranie sie tluszczem i chlebem im w niczym nie sluzy
          • thea19 Re: dokarmianie ptaków 05.10.20, 11:13
            ignoranci karmią chlebem. Gdzie to żarcie? Mają jeść tuje i trawę? W ogrodach u ludzi pusto, jarzębin nikt nie sadzi, zbóż nie ma, owady zimą pochowane.
            • ichi51e Re: dokarmianie ptaków 05.10.20, 11:33
              Jesli bedzie plus 10 o sie nie pochowaja a na razie wszystko to zapowiada.
              • thea19 Re: dokarmianie ptaków 05.10.20, 16:07
                wymrą te, co żyją a nowe się nie wylęgną bo suma temperatur efektywnych nie będzie odpowiednia. Nie zauważyłaś, że komarów i much już prawie nie ma?
    • hexella Re: dokarmianie ptaków 05.10.20, 08:04
      Szkodzisz takimi postami. Poczytaj najpierw o dokarmianiu ptaków i warunkach jakie powinny zaistnieć. Bezmyślne sypanie żarcia byle jak, byle gdzie zaburza równowagę w tym środowisku.
      • stavros2002 Re: dokarmianie ptaków 05.10.20, 08:10
        Teraz już wiem co było przyczyną kilkukrotnej tzw. "wielkiego wymierania gatunków" kiedy znikało ponad 90% życia na Ziemi.

Po prostu gatunki nie były dokarmiane. Jak się czyta zapiski z czasów starożytności, średniowiecza, czy nawet Oświecenia, charakterystyczną cechą jest brak ptaków, które nie były dokarmiane na ówczesnym poziomie rozwoju społeczno-cywilizacyjnego.
        • hexella Re: dokarmianie ptaków 05.10.20, 08:35
          Na szczęście ludzie wzięli już sprawy dokarmiania w swoje ręce i teraz żadnym gatunkom już nic nie grozi...
          Nie będzie wielkiego wymierania, będzie wielkie żarcie.
        • kochamruskieileniwe Re: dokarmianie ptaków 05.10.20, 09:01
          Nie, organiozm morskie nie wyginęły z powodu braku dokarmiania.
          Na przełomie ordowiku i syluru zabrakło pni, do których mogłyby się przyczepić, by wyjść poza gęstą zupę bakterii beztlenowych. Eustatyka tez działała na niekorzyść, bo trochę za płytko , pod koniec ordowiku się zrobiło, a na początku syluru zalała je wielka fala.
          Pod koniec permu pni było pod dostatkiem, ale to już nie wystarczyło, bo i więcej gatunków było. Zabrakło statków.
          W póznotriasowym - niestety, znowu nie brak dokarmiania. Najprawdopodobniej wulkany namieszały
          tongue_out big_grin
          W
        • bromba11 Re: dokarmianie ptaków 05.10.20, 11:08
          Dinozaury wyginęły bo nie było ekologów. Greenpeace by do tego nie dopuścił.
          • kochamruskieileniwe Re: dokarmianie ptaków 05.10.20, 12:24
            no fakt. A nie było to to, że ludzie kamieniami w nie rzucali (czy jakoś tak...)?
            big_grin
    • kryzys_wieku_sredniego Re: dokarmianie ptaków 05.10.20, 10:54
      Ale to w wielkie mrozy, śniegi czy jak jest nieurodzaj.
      Tak w okolicach stycznia/lutego przypomnij a nie w miesiacu gdzie głogi, dzikie róże, winogrona, kukurydza, słoneczniki i większość poplonów jest na polach.
    • tilijka123 Re: dokarmianie ptaków 05.10.20, 12:02
      Myślę, że jeszcze za wcześnie. Zwykle zaczynam jak robi się bardzo zimno lub pojawia się śnieg. Jak widzę, że ptaki pojawiają się na tarasie szukając jedzenia wystawiam karmniki.
      Daję:
      - słonecznik
      - nasiona konopii
      - drobną karmę dla ptaków - kupuję na bazarku na stoisku sprzedającym paszę dla kur i gołębi
      - żołędzie (dla sójek, zbieram jesienią i suszę)
      - krojone jabłko dla kosów
      - rodzynki
      - słoninę - nie wieszam tylko za pomocą opasek mocuje płasko na barierce - dzięki temu mogą ją jeść również dzięcioły

Karmię: sikorki (3 gatunki) dzięcioły (2 gatunki), sójki, kosy, dzwońce, mazurki, rudzika, kowalika, sroki, grzywacze i sierpówki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka