08.10.20, 07:35
Rozwijam moje nowe hobby - filiżanki.

I już widzę, że mnie osobiście najbardziej chyba podoba się porcelana śląska, niemiecka też jest ok. I rosyjska (w sensie chyba bardziej nawet z ZSRR). Tzn. pewnie wszędzie znajdą się ładne, odpowiadające mojemu gustowi egzemplarze, ale te wspomniane wyżej ewidentnie jakoś dominują.

Pytanie nie tylko do osób kolekcjonujących, czy bardzo zainteresowanych tematem:
Jaka porcelana Wam się podoba? Jeśli kolekcjonujecie, to co?
I gdzie kupujecie?

Już nawet na początku mojej nowej przygody, widzę, jak dużo aukcji na all jest błędnie, pewnie celowo, opisywanych. Bo to że podają datę początkowego okresu produkcji, to jedno i jeszcze powiedzmy, że ujdzie, ale bywa, że "mylą się" o kilkadziesiąt lat albo jako antyk opisują współczesny przedmiot kolekcjonerski, na niemieckich portalach kilka razy tańszy...

I jeszcze pytanie, czy kierujecie się sygnaturami? Czy polegacie na szerszej wiedzy? I gdzie ją zdobywacie?

Jak szeroko podchodzicie do tematu - czy np. ograniczacie się do jednego rodzaju przedmiotów (typu angielskie filiżanki do herbaty), czy nie?

Póki co nie porywam się na jakieś kosztowne egzemplarze, bardziej na razie chciałabym mieć kilka filiżanek z charakterystycznymi wzorami, czy z określonej porcelany, takie przykłady, ciekawostki.

W przyszłości chętnie kupiłabym coś starego z Miśni (już nawet miałam to zrobić, ale ostatecznie się nie odważyłam). Jednak nie chciałabym się naciąć, więc najpierw muszę się więcej dowiedzieć - chętnie więc poczytam o Waszych doświadczeniach i podejściu smile
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Porcelana 08.10.20, 07:41
      Sprawdzałam "rodowód" tylko tej po babci. Pozostałe kupuję wg gustu (tzn już raczej nie kupuję, powstrzymuję się).

• kosmos_pierzasty Re: Porcelana 08.10.20, 07:47
        chococaffe napisała:

(tzn już r
        > aczej nie kupuję, powstrzymuję się).
        >
        Ale samo oglądanie to też przyjemność smile Jakby oglądać album - i detektywistyczna zabawa w dociekanie, czy opis jest uczciwy.
        • chococaffe Re: Porcelana 08.10.20, 08:09
          Moim ulubionym albumem jest ten o kawiarniach smile czyli coś tam wspólnego z porcelaną ma
    • triismegistos Re: Porcelana 08.10.20, 07:47
      Kręci mnie polska produkcja. Od lat 20 XX stulecia po współczesność. Najbardziej nowoczesne wzornictwo prl, projekty Września, Drost, etc. Nie tylko porcelana, ale i szkło.
      Oszustwa się zdarzają, od tanich szkiełek z pepco sprzedawanych jako Ząbkowice po głośne ostatnio "mrożenie" szkiełek i produkcję "unikatów".
      Żródło wiedzy to stare katalogi, i przede wszystkim grupy tematyczne na fb.
    • bei Re: Porcelana 08.10.20, 07:55
      Kupuję współczesną- Cecuła, pangziceramics, Rosenthal ( wzory fornasettiego), lacroixa, i pospolite od alessi, menu i eva solo- dwa ostatnie tylko w kolorach biało-czarnych.
      • triismegistos Re: Porcelana 08.10.20, 07:56
        O, Alessi bardzo lubię. Niekoniecznie porcelanę.
    • skat_0 Re: Porcelana 08.10.20, 08:07
      U mnie to bardziej zbieractwo niż kolekcjonowanie 😂 kupuję jak mi się coś podoba i nie tylko stare. Łomonosow mi się jeszcze marzy, to będzie taka trochę stara mapa Europy bo i Czechosłowacja i NRD i PRL 😉
      Najwięcej skorupek kupiłam na pchlich targach, a potem w domu po umyciu i nacieszeniu oka parę milych niespodzianek zaliczylam po sprawdzeniu sygnatur
    • chococaffe Re: Porcelana 08.10.20, 08:13
      A propos oryginału - słyszałam ostatnio od kolegi, że w złotym wieku Gdańska do miasta przypływało dużo modnej porcelany z Delft. Jak to bywa z modą, porcelana ta była podrabiana, też w Królestwie. Po wiekach podobno rzeczoznawcy holenderscy są załamani bo często nie są w stanie odróżnić oryginału od ówczesnej podróbki.
    • ichi51e Re: Porcelana 08.10.20, 08:28
      Sowiecka potrafi byc mega zaskakujaca. Mi sie marzy rakieta dla dziecka... bylby zachwycony...
      • ichi51e Re: Porcelana 08.10.20, 08:32
        A ja to bym takie z rozyczka chciala... herend.at/shop/
        u mnie duzo jest sklepow ze starociami to polskie stare serwisy mozna kupic za zupelnie sumboliczne sumy Chodziez czarny ze zlotym to od reki ale tez inne bywaja
    • volta2 Re: Porcelana 08.10.20, 11:51
      mnie się bardzo spodobała bavaria,
      zaczęło się od czajniczka do herbaty

potem dokupiłam z tej samej serii talerzyki do śniadania a potem wypatrzyłam ofertę za tę samą cenę jeszcze z filiżankami - to wybrałam i mam już cały komplet. przy czym baza jest taka sama(kolor, fason i kolor zdobienia, delate się różnią, uchwyty są inne.

no i teraz nas trafiło na pchlim targu - wydawało nam się że z tej samej serii jest maselniczka, koszt większy niż ten dzbanek, ale kupiliśmy i po przyniesieniu do domu okazało się, że wprawdzie bavaria i ecru, ale odcień ciemniejszy. ale wciąż pasuje

talerzyki i filiżanki myję w zmywarce, dzbanek używany niemal codziennie jednak ręcznie, a maselnica wyjmowana jest tylko na weekendy, i jak masło wyjdzie, to myję i chowam do szafki(w tym tygodniu akurat wciąż w lodówce stoi)

a zaczęło się niewinnie, od dzbana na kwiaty z tej bavarii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka