Rozwijam moje nowe hobby - filiżanki.
I już widzę, że mnie osobiście najbardziej chyba podoba się porcelana śląska, niemiecka też jest ok. I rosyjska (w sensie chyba bardziej nawet z ZSRR). Tzn. pewnie wszędzie znajdą się ładne, odpowiadające mojemu gustowi egzemplarze, ale te wspomniane wyżej ewidentnie jakoś dominują.
Pytanie
nie tylko do osób kolekcjonujących, czy bardzo zainteresowanych tematem:
Jaka porcelana Wam się podoba? Jeśli kolekcjonujecie, to co?
I gdzie kupujecie?
Już nawet na początku mojej nowej przygody, widzę, jak dużo aukcji na all jest błędnie, pewnie celowo, opisywanych. Bo to że podają datę początkowego okresu produkcji, to jedno i jeszcze powiedzmy, że ujdzie, ale bywa, że "mylą się" o kilkadziesiąt lat albo jako antyk opisują współczesny przedmiot kolekcjonerski, na niemieckich portalach kilka razy tańszy...
I jeszcze pytanie, czy kierujecie się sygnaturami? Czy polegacie na szerszej wiedzy? I gdzie ją zdobywacie?
Jak szeroko podchodzicie do tematu - czy np. ograniczacie się do jednego rodzaju przedmiotów (typu angielskie filiżanki do herbaty), czy nie?
Póki co nie porywam się na jakieś kosztowne egzemplarze, bardziej na razie chciałabym mieć kilka filiżanek z charakterystycznymi wzorami, czy z określonej porcelany, takie przykłady, ciekawostki.
W przyszłości chętnie kupiłabym coś starego z Miśni (już nawet miałam to zrobić, ale ostatecznie się nie odważyłam). Jednak nie chciałabym się naciąć, więc najpierw muszę się więcej dowiedzieć - chętnie więc poczytam o Waszych doświadczeniach i podejściu