alfa36 10.10.20, 13:22 W maju dustalam róże w doniczce, wsadziłam do ogródka. Była piękna całe lato, kwitnie do dziś. Teraz mam kolejną, ale czy jesienią można sadzic róże? Nie zmarznie? Przetrzymać (o ile się da) do wiosny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
solejrolia Re: Róża - wsadzić? 10.10.20, 13:25 YYY, przecież sadzenie róż, to tradycyjne, z gołym korzeniem, ale też przesadzanie- własnie teraz jest na to czas. Październik to najlepszy z możliwych momentów. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Róża - wsadzić? 10.10.20, 14:48 Aaa, dzięki. Idę sadzić w takim razie. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Róża - wsadzić? 10.10.20, 17:53 Jak już wsadzisz, to na zimę obsyp niedużym kopczykiem z ziemi korzenie koło głównego pędu. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Róża - wsadzić? 10.10.20, 19:08 korzenie to się powinny w dołku znaleźć a nie pod kopczykiem. Kopczyk z kory lub odkwaszonego torfu robi się na zimę wokół miejsca szczepienia i na 2-3 oczka powyżej, żeby nie zmarzły. Odpowiedz Link Zgłoś
ewenny58 Re: Róża - wsadzić? 11.10.20, 09:28 bo lepiej ię ukorzeniają, mają dostatek wody i wiosną szybciej rozpoczynają wzrost, mija ryzyko upałów Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Róża - wsadzić? 11.10.20, 10:48 bzdura. Rośliny w pojemnikach można sadzić bez uszczerbku cały rok, póki ziemia nie zamarznięta. Róże z gołym korzeniem lepiej sadzić wiosną bo one są przycięte a cięcie na jesieni im nie sprzyja. Odpowiedz Link Zgłoś
ewenny58 Re: Róża - wsadzić? 11.10.20, 11:19 nikt nie sadzi roślin w zamarzniętej ziemi, bzdury gadasz, właśnie jesienią można przyciąć korzenie,lepiej to znoszą krzewy, będą się lepiej ukorzeniać już od jesieni i aklimatyzować nie sadzi się się róż wiosną z gołym korzeniem często róże z pojemników nie przyjmują się lub chorują,nie można im korzeni przycinać nikt nie mówi, że latem nie można sadzić róż, lepiej, jesienią doświadczeni ogrodnicy tak robią i książki o hodowaniu róż też tak piszą ty sadzisz latem, twoja sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Róża - wsadzić? 11.10.20, 16:27 przeczytaj, co napisałam ze zrozumieniem i nie ucz ojca dzieci robić Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Róża - wsadzić? 11.10.20, 16:56 Tradycyjny konflikt, jak ten, które święta są lepsze: BN, czy Wielkanoc To nie zwalnia z trzymania się faktów: szkółki sprzedają róże z gołym korzeniem jesienią, to, co im zostanie, idzie na sprzedaż wiosną, która jest terminem ciut gorszym, ale wciąż dopuszczalnym. To, co nie zejdzie wiosną wtyka się w donice i sprzedaje latem. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Róża - wsadzić? 11.10.20, 11:25 szmytka1 napisała: > jesienią lepiej niż wiosną A to zależy od wielu czynników. Mnie się najlepiej przyjmują róże sadzone latem Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Róża - wsadzić? 11.10.20, 23:45 Ta, która wsadziłam w czerwcu pięknie kwitła całe lato. Zastanawiam się, czy teraz coś jej nie jest, bo gubi liście, które zżółkły. Odpowiedz Link Zgłoś