Dodaj do ulubionych

Róża - wsadzić?

10.10.20, 13:22
W maju dustalam róże w doniczce, wsadziłam do ogródka. Była piękna całe lato, kwitnie do dziś. Teraz mam kolejną, ale czy jesienią można sadzic róże? Nie zmarznie? Przetrzymać (o ile się da) do wiosny?
Obserwuj wątek
    • solejrolia Re: Róża - wsadzić? 10.10.20, 13:25
      YYY, przecież sadzenie róż, to tradycyjne, z gołym korzeniem, ale też przesadzanie- własnie teraz jest na to czas. Październik to najlepszy z możliwych momentów.
      • alfa36 Re: Róża - wsadzić? 10.10.20, 14:48
        Aaa, dzięki. Idę sadzić w takim razie.
        • aqua48 Re: Róża - wsadzić? 10.10.20, 17:53
          Jak już wsadzisz, to na zimę obsyp niedużym kopczykiem z ziemi korzenie koło głównego pędu.
          • thea19 Re: Róża - wsadzić? 10.10.20, 19:08
            korzenie to się powinny w dołku znaleźć a nie pod kopczykiem. Kopczyk z kory lub odkwaszonego torfu robi się na zimę wokół miejsca szczepienia i na 2-3 oczka powyżej, żeby nie zmarzły.
            • alfa36 Re: Róża - wsadzić? 10.10.20, 20:13
              Dziękuję za cenne informacje.
    • szmytka1 Re: Róża - wsadzić? 10.10.20, 20:24
      jesienią lepiej niż wiosną
      • thea19 Re: Róża - wsadzić? 11.10.20, 00:24
        ponieważ?
        • ewenny58 Re: Róża - wsadzić? 11.10.20, 09:28
          bo lepiej ię ukorzeniają, mają dostatek wody i wiosną szybciej rozpoczynają wzrost, mija ryzyko upałów
          • thea19 Re: Róża - wsadzić? 11.10.20, 10:48
            bzdura. Rośliny w pojemnikach można sadzić bez uszczerbku cały rok, póki ziemia nie zamarznięta. Róże z gołym korzeniem lepiej sadzić wiosną bo one są przycięte a cięcie na jesieni im nie sprzyja.
            • ewenny58 Re: Róża - wsadzić? 11.10.20, 11:19
              nikt nie sadzi roślin w zamarzniętej ziemi, bzdury gadasz, właśnie jesienią można przyciąć korzenie,lepiej to znoszą krzewy, będą się lepiej ukorzeniać już od jesieni i aklimatyzować
              nie sadzi się się róż wiosną z gołym korzeniem
              często róże z pojemników nie przyjmują się lub chorują,nie można im korzeni przycinać
              nikt nie mówi, że latem nie można sadzić róż, lepiej, jesienią
              doświadczeni ogrodnicy tak robią i książki o hodowaniu róż też tak piszą
              ty sadzisz latem, twoja sprawa
              • thea19 Re: Róża - wsadzić? 11.10.20, 16:27
                przeczytaj, co napisałam ze zrozumieniem i nie ucz ojca dzieci robić
              • lellapolella Re: Róża - wsadzić? 11.10.20, 16:56
                Tradycyjny konflikt, jak ten, które święta są lepsze: BN, czy Wielkanocsmile To nie zwalnia z trzymania się faktów: szkółki sprzedają róże z gołym korzeniem jesienią, to, co im zostanie, idzie na sprzedaż wiosną, która jest terminem ciut gorszym, ale wciąż dopuszczalnym. To, co nie zejdzie wiosną wtyka się w donice i sprzedaje latem.
      • aqua48 Re: Róża - wsadzić? 11.10.20, 11:25
        szmytka1 napisała:

> jesienią lepiej niż wiosną

A to zależy od wielu czynników. Mnie się najlepiej przyjmują róże sadzone latem smile
        • alfa36 Re: Róża - wsadzić? 11.10.20, 23:45
          Ta, która wsadziłam w czerwcu pięknie kwitła całe lato. Zastanawiam się, czy teraz coś jej nie jest, bo gubi liście, które zżółkły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka