Dodaj do ulubionych

Emeryci na zakupach

15.10.20, 10:02
Poszłam na bazar i halę targową przed 9, żeby zdążyć przed 10. Tak na oko połowa klientów to 70+. Ekspedientki mówią, że tak jak to było na wiosnę między 10 a 12 będą popijały kawkę, bo o tej porze kupujących emerytów jest garstka..
Ręce mi opadły...
Obserwuj wątek
    • asfiksja Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 10:06
      Garstka to nawet nieźle. Byłam na wiosnę raz w Rossmanie koło 11, zapomniałam, że to godzina seniorów. W sklepie nie było dosłownie NIKOGO, ale przy wejściu panie sprzedawczynie bardzo pilnowały swoich świętych 2 godzin wolnego.
      Jedyna znana mi osobiście covidowa negacjonistka to oczywiście emerytka. Znam też drugą emerytkę, bardzo schorowaną, która zarzeka się, że na pewno przeszła już covid w lutym i dlatego bez przeszkód może się zajmować wnukami.
      • triismegistos Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 10:15
        Świętych dwóch godzin wolnego? Ty wiesz jakie są kary za niedopilnowanie tych godzin?
        • asfiksja Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:28
          Pewnie masz rację.
          • gaskama Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:53
            Ma rację.
    • 1matka-polka Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 10:09
      Mnie to tylko zastanawia, że im się chce tak popylać z rana na dwór i to jeszcze jesienią albo zimą.
      • lellapolella Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 10:48
        Wiesz, emeryci w większości i tak wstają bardzo wcześnie, poza tym lubią polowanie na promocje- zawsze to jakaś przygoda. A po dziesiątej już pozamiatane;/ Moja teściowa chodzi karnie w godzinach, ale szczęśliwa nie jest, bo normalnie w tym czasie to już by zapomniała, że była w sklepie.
        • annajustyna Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 10:50
          Każdemu nie dogodzisz.
      • rozwiane_marzenie Re: Emeryci na zakupach 17.10.20, 21:22
        I na dodatek zawsze mam wrażenie, że mają więcej sił od nas. Bo zdrowia to często mają więcej ode mnie.
        • kokosowy15 Re: Emeryci na zakupach 18.10.20, 09:58
          Jakoś nie umierają na Covid ale na "choroby współistniejące".
          • rozwiane_marzenie Re: Emeryci na zakupach 18.10.20, 10:46
            Tak samo jak ludzie młodsi, czyli my 40-65. Czyżbyś nie wiedziała, ilu ludzi umiera z tego przedziału wiekowego?
            • kokosowy15 Re: Emeryci na zakupach 18.10.20, 11:13
              Przeczytaj wpis Nutelli. Covid wybija tylko staruchow, co jest słuszne i sprawiedliwe.
    • laura.palmer Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 10:09
      Zaraz ci napiszą, że przecież to żadna upierdliwość i można się dostosować. Ja za godzinę muszę zawieźć dokumenty klientowi, spotkanie zajmie mi jakieś 10 minut, a obok jest rossmann. Szlag mnie trafia, bo albo będę musiała czekać godzinę, albo jechać do tego rossmanna osobno, a mam listę zakupów drogeryjnych do uzupełnienia. A i wczoraj wyczytałam, że godziny seniorów mają też obowiązywać na poczcie. sad Mąż ma często przerwę między 11 a 12 i wtedy szedł odbierać polecone. Teraz będzie musiał chodzić po pracy i stać w kolejce. Bez sensu to wszystko.
      • mava Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:00
        A to ty NIE PRACUJESZ, zarówno teraz (kiedy siedzisz na forum) ani za godzinę, kiedy będziesz miała spotkanie z klientem????
        I akurat rossamana to wszędzie pełno, w moim "najblizszym poblizu" są 3 więc myslę, że i ty spokojnie będziesz mogła zrobić zakupy w nim np. w drodze z pracy do domu i to raczej bez kolejki bo w moich nigdy kolejki nie sa większe (do kasy) niż 2-3 osoby. No ale fakt, nie będziesz mogła tego zrobic w godzinach pracy...
        W przeciwieństwie do poczty gdzie kolejki są ZAWSZE! w tym także między 10-12.00, nawet bez godzin senioralnych
        I...odpowiem ci w stylu ematkowym - niech mąz złozy oswiadczenie na poczcie, żeby mu polecone zostawiali w skrzynce to nie bedzie musiał chodzic na poczte. Albo niech sobie na poczcie skrytke założy...jesli dostaje tak duzo korespondencji - oplata za skrytke to niecałe 8 zł/mies
        • laura.palmer Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:43
          Czy ty naprawdę myślisz, że każdy pracuje na etat i to w godz. 9-17? Ja mam działalność, nieregularne godziny pracy, ALE muszę się dostosować do klientów, więc to nie jest tak, że sama wybieram sobie kiedy pracuję. Dzisiaj np. z rana musiałam szykować dokumenty, wysłać je do centrali do akceptacji, czekać do 10:30 aż odeślą, nanieść poprawki, wydrukować, podpisać i jechać z tym do klienta na 11. Od 12:30 do 16:00 mam poumawiane spotkania z innymi klientami (na skypie), więc wolna jestem dopiero po południu, kiedy w mieście tworzą się ogromne korki i dojazd do tego rossmanna zajmuje nie 10 minut, lecz co najmniej pół godziny w jedną stronę. Jutro mam podobny plan. Nie ma u mnie czegoś takiego jak zakupy "w godzinach pracy" czy "w drodze do domu", bo większość czasu pracuję z domu.
          Taka specyfika pracy. I szczerze to mam już dość, bo pracuję będąc w ciąży, szybko się męczę, a wieczorami dosłownie zasypiam na siedząco. Chciałam pracować do końca roku kalendarzowego, ale coraz bardziej korci mnie, by wziąć zwolnienie od listopada i mieć oceany wolnego czasu na zakupy i inne pierdoły, bo wieczorami nie mam siły tego ogarniać. Czyli zamiast płacić podatki i zus, będę siedzieć w domu i pobierać zasiłek.

Polecone w skrzynce to fajne rozwiązanie dopóki taki polecony nie zginie. My nie możemy sobie pozwolić na gubienie korespondencji rejestrowanej.
        • natalia.nat Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 15:47
          Bo ty wiesz lepiej w jakich godzinach i w jakim systemie ktoś pracuje i że na pewno ma kilka rossmanów w pobliżu? Swoje rady i pouczanki zachowaj dla siebie.
          Akurat seniorzy z reguły mogą robić zakupy cały dzień i tak wybrać porę, żeby było jak najmniej ludzi, w przeciwieństwie do osób młodszych pracujących i mających dzieci. W czym jest gorsza 40-letnia matka trójki dzieci z choroba przewlekłą od zdrowego 60-letniego seniora? Każdy powinien mieć prawo zrobić zakupy, kiedy potrzebuje i kiedy mu wygodniej, a jeżeli się obawia wirusa, to zawsze może wybrać godziny jak najmniejszego ruchu, wcześnie rano lub wieczorem.
      • araceli Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:35
        Przecież polecone w ramach tarczy wrzucają do skrzynek big_grin JPRDL - nie ma to jak histeryzować z okazji nieistniejących problemów...
        www.money.pl/gospodarka/koronawirus-zmiany-w-prawie-pocztowym-polecony-do-skrzynki-6502273143933057a.html
        • laura.palmer Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:44
          Ale my też wysyłamy polecone.
          • araceli Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:54
            Widać od bardzo dawna nie, skoro nie wiesz o zmianach sprzed pół roku. Ale powód do histerii jest...
            • laura.palmer Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:55
              Chodzimy normalnie na pocztę i wysyłamy, dostajemy też potwierdzenie nadania.
            • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:14
              A jak się wysyła takie polecone bez wyjścia na pocztę?
              • araceli Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:20
                lukrecja46 napisała:
                > A jak się wysyła takie polecone bez wyjścia na pocztę?

"Mąż ma często przerwę między 11 a 12 i wtedy szedł odbierać polecone. Teraz będzie musiał chodzić po pracy i stać w kolejce."
                • laura.palmer Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:27
                  To wysyłać, na jedno wychodzi. Faktycznie nie przypominam sobie zostawionego ostatnimi czasy awizo w skrzynce, więc może faktycznie wrzucają do skrzynki. Nie zmienia to faktu, że mąż raz na dwa tygodnie musi iść na pocztę.
                  • araceli Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:36
                    Raz na dwa tygodnie to nie dramat big_grin
            • zosia_1 Re: Emeryci na zakupach 17.10.20, 18:27
              Widocznie na mojej poczcie też nie wiedzą o tych zmianach, bo awizo ostatnio miałam i biegłam z językuem na brodzie, żeby zdążyć przed 18 na pocztę odebrać polecony
        • sasanka4321 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:12
          >Przecież polecone w ramach tarczy wrzucają do skrzynek big_grin JPRDL - nie ma to jak histeryzować z okazji nieistniejących problemów...

No super... Na czym w takim razie polega "poleconosc" takich listow? I jeszcze powinnismy sie z tego cieszyc, bo to jakis problem rozwiazalo???
          • araceli Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:19
            sasanka4321 napisała:
            > >Przecież polecone w ramach tarczy wrzucają do skrzynek big_grin JPRDL - ni
            > e ma to jak histeryzować z okazji nieistniejących problemów...
            >
            > No super... Na czym w takim razie polega "poleconosc" takich listow? I jeszcze
            > powinnismy sie z tego cieszyc, bo to jakis problem rozwiazalo???

Polega dokładnie na niczym - nie oceniam sensowności rozwiązania, piszę jedynie, że przedmówczyni ściemnia o odbieraniu poleconych na poczcie.
            • padum Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:10
              ZPO musisz odebrać osobiście.
            • iwoniaw Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:26
              Nie wiem, czy ściemnia, bo moja poczta jak najbardziej dostarcza polecone (oraz zostawia awizo, jak nikogo nie zastanie i wtedy trzeba odebrać), jak również normalnie przyjmuje polecone z wydawaniem potwierdzenia nadania, a nawet, jeśli ktoś sobie życzy - odbioru. Czyżby nie wiedzieli, że mogą podrzucać wszystko do skrzynki?
              • lellapolella Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:39
                U mnie ostatnio wrzucili przesyłkę z allegro do skrzynki, byłam w szoku.
                • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:43
                  Pisma z sądu, policji i skarbówki nie wrzucą do skrzynki. Trzeba pokwitować. Mówię oczywiście o poleconych. Tak przynajmniej mówią przepisy.
        • aerra Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 16:13
          U mnie wrzucają, mam normalnie awizo i odbiór na poczcie.
          Może moja poczta też nie wie o zmianie przepisów? tongue_out
          • aerra Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 16:13
            * NIE wrzucają do skrzynek.
          • mava Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 22:29
            Ja raczej myslałam o czyms takim:
            Jeśli często nie ma Cię w domu a otrzymujesz przesyłki polecone, przygotowaliśmy dla Ciebie idealne rozwiązanie. Adresowane do Ciebie listy polecone mogą od razu trafiać do Twojej skrzynki na listy.
            Dodatkowo możesz skorzystać z możliwości otrzymywania bezpłatnych SMSów albo e-maili z informacją o otrzymaniu przesyłki poleconej.

albo takim:
            Nie chcesz odbierać swojej korespondencji pod adresem zamieszkania? Nic prostszego – wybierz najwygodniejszą dla siebie placówkę poczty i wynajmij skrytkę.
            Jak to działaJak to działa?
            Do wynajętej przez Ciebie skrytki pocztowej będziemy dostarczać wszystkie przesyłki nierejestrowane (listy zwykłe), zawiadomienia dotyczące przesyłek rejestrowanych (np.: list polecony, list z zadeklarowaną wartością) – wystarczy, że nadawca poda na przesyłce Twoje imię i nazwisko, numer Twojej skrytki oraz adres placówki pocztowej. Jeśli nie chcesz by nadawca podawał Twoje dane osobowe możesz także skorzystać z hasła, które będzie identyfikowało Twoją osobę. Hasło do skrytki możesz złożyć korzystając z odpowiedniego formularza, który dostępny jest tutaj.
            Możesz również złożyć w placówce pocztowej wniosek o dosyłanie do skrytki pocztowej przesyłek i przekazów pocztowych adresowanych do Ciebie
            • 123zielona123 Re: Emeryci na zakupach 16.10.20, 18:59
              A próbowałać załozyć kiedyś skrytkę? bo ja w dwóch najbliższych pocztach- i wolnych nie ma od dawna
        • milupaa Re: Emeryci na zakupach 16.10.20, 19:19
          Ciekawe bo ja po polecony muszę iść na pocztę. Widać poczty się do tego nie stosują.
          • alux Re: Emeryci na zakupach 17.10.20, 15:18
            Dzisiaj w sklepie mięsnym. Nie ma już tego. Trzeba było tyle nie spać. Nie spałem, ale od 10 - 12.00 sklepy tylko dla seniorów. Sprzedawca - nie, w sobotę nie ma tego ograniczenia i całe szczęście, bo pier...olca można dostać z tymi emerytami. Wszędzie ich pełno, chodzą macają, oglądają i marudzą.
            • kokosowy15 Re: Emeryci na zakupach 17.10.20, 16:32
              A przecież można było tych emerytów zamknąć na ogrodzonym terenie, raz dziennie przywozić coś do jedzenia i poczekać jak wymra. Od razu estetyka otoczenia by się poprawiła, nikt w kolejce nie stał, obostrzenia można by zdjąć. Polska jest dla młodych!
              • bistian Re: Emeryci na zakupach 17.10.20, 17:17
                kokosowy15 napisał(a):

> A przecież można było tych emerytów zamknąć na ogrodzonym terenie, raz dziennie
                > przywozić coś do jedzenia i poczekać jak wymra. Od razu estetyka otoczenia by
                > się poprawiła, nikt w kolejce nie stał, obostrzenia można by zdjąć. Polska jest
                > dla młodych!

Histeryzujesz, jak zwykle. Można było otworzyć spożywkę dodatkowo w niedziele, a w większych sklepach zrobić specjalne kasy dla seniora z hasłem: Pierwszeństwo mają seniorzy. Nie ma seniora? Możesz podejść, tylko pojedynczo.

Można było, ale pisowcom właśnie o to chodziło, żeby skłócić społeczeństwo żeby to nie kosztowało. Bo chłop, który ma zajęcie, się nie bisurmani!
      • iza232 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 19:14
        laura.palmer napisała:

A i wczoraj wyczytałam, że godziny seniorów mają też obowiązywać na
        > poczcie. sad

Jak to na poczcie??? Przecież poczta to urząd a godziny emeryckie tylko w spożywczakach, drogeriach i aptekach.
        • daniela34 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 19:21
          iza232 napisała:

> Jak to na poczcie???

Tak to. Obowiązują na poczcie. Ja dzis bylam po 12.00, wiec tylko sobie poczytałam ogloszenia, ale koleżanka sobie zapomniała i odbiła się od drzwi.
    • triismegistos Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 10:32
      Ja się tylko cieszę, że mnie to nie dopadnie.
      • annajustyna Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 10:45
        Sama jesteś emerytką?
        • triismegistos Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 10:47
          Nie obowiązują w mojej branży. To, że mam ograniczony czas na łażenie po sklepach to pikuś w porównaniu z użeraniem się z tym zjawiskiem zawodowo.
    • jowita771 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 10:33
      A mój osiemdziesięciosiedmioletni dziadek cieszy się, że może iść na zakupy i spotkać jak najmniej osób i czekać krócej w kolejce między innymi ludźmi i dzięki temu czuje się trochę bezpieczniej. Dziadek ma astmę i nie musiałby nosić maseczki, ale nosi, ostatnio jak rozmawialiśmy o noszeniu maseczki na ustach o nosie, to dziadek powiedział, że on nosi porządnie, nawet na uszach. Mieszkają z babcią w maleńkim mieszkanku i jak nie wolno wychodzić, to nie wychodzą, tylko siedzą na tyłku w domu. Czytam te komentarze o emerytach i się zastanawiam, jak Wam nie wstyd tak się czepiać tych starszych ludzi.
      • kura17 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 10:44
        > Czytam te komentarze o emerytach i się zastanawiam, jak
        > Wam nie wstyd tak się czepiać tych starszych ludzi.

czuje podobnie.
        moja mama (73 lata) na kwarantannie, moja babcia (91 lat) w szpitalu z wynikiem pozytywnym. wczesniej zawsze przestrzegaly wszelkich zasad, wiosna mama zawsze chodzila na zakupy tylko "w godzinach dla seniorow".
        nie mozna przestac naskakiwac na siebie (chocby i tylko na forum)?
        • mia_mia Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:07
          A u moich rodziców poplątanie z pomieszaniem. Mama 65+ zupełnie zdrowa, ojciec 70+ schorowany. Mama boi się bardzo żeby nic tacie nie przywlec i samej nie zachorować, ale nie aż tak bardzo żeby zrezygnować z fryzjera czy manicure, gdzie nie ma godzin dla seniorów.
      • araceli Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 10:51
        jowita771 napisał:
        > A mój osiemdziesięciosiedmioletni dziadek cieszy się, że może iść na zakupy i s
        > potkać jak najmniej osób i czekać krócej w kolejce między innymi ludźmi i dzięk
        > i temu czuje się trochę bezpieczniej.

U mnie podobnie i ja też się cieszę, że choć odrobinę ktoś o seniorów zadbał. Po tym jak zrobili ich na szaro na szczepionkach na grypę uncertain
      • asfiksja Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:37
        Ja się absolutnie nie czepiam wszystkich emerytów. Moja matka właśnie pojechała po duże zakupy samochodem, w maseczce i rękawiczkach. Całkowicie pochwalam tę postawę.

>Dziadek ma astmę i nie musiałby nosić maseczki, ale nosi,
        Znam kilkoro astmatyków. Wszyscy noszą maseczki, od dawna i to dużo gorliwiej niż zdrowi. Więc jeśli widzicie kogoś, kto "nie może, bo ma astmę" to jest duże prawdopodobieństwo, że to kłamca i oszołom.
        • jowita771 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:44
          Być może, ale jednak mógłby nie nosić, lekarz pytał, czy chce zaświadczenie, bo bez problemu mu wystawi. Dziadek podziękował, zamierza chodzić w maseczce, choć oddycha mu się gorzej.
          • aerra Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 16:16
            Przecież astma nie upoważnia do zwolnienia z noszenia maseczki (też mam) - zwolnienie jest w zasadzie tylko dla chorych psychicznie i niepełnosprawnych intelektualnie. I dzieci.
            • jowita771 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 18:34
              Więc pewnie z tytułu innego schorzenia chciał mu wystawić, dziadek z racji wieku różne dolegliwości ma, niezwiązane z głową.
              • aerra Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 20:37
                "Nie ma podstaw prawnych do wystawiania takich zaświadczeń" - jasno stwierdza PPOZ dodając, że "tylko niewielka grupa osób ma przeciwwskazania do noszenia masek".

Są to osoby zwolnione z tego obowiązku z powodu całościowych zaburzeń rozwoju, zaburzeń psychicznych, niepełnosprawności intelektualnej w stopniu umiarkowanym, znacznym albo głębokim oraz mające trudności z samodzielnym zakryciem lub odkryciem ust lub nosa - czytamy w liście do szefa resortu zdrowia.

Podkreślono, że w związku z powyższym "nie ma podstaw prawnych do wystawiania zaświadczeń chorym np. na astmę, choroby płuc czy też z chorobami serca". Dodano, że właśnie ci pacjenci powinni wyjątkowo chronić drogi oddechowe.
                • jowita771 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 21:16
                  Widocznie tak jest. Co nie przeszkadzało lekarzowi zapytać, czy dziadek chciałby dostać zaświadczenie. Albo nie czytał tego albo uznał, że starszy pan z dolegliwościami xyz ma prawo chodzić bez maski.
                  • jowita771 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 21:18
                    Piszę z telefonu i jak napisałam "bez", to telefon mi podpowiedział"majtek". Chodzenia bez majtek nikt mojemu dziadkowi nie proponował.
            • zosia_1 Re: Emeryci na zakupach 17.10.20, 18:30
              Dlatego JK nie nosi maseczki
      • 71tosia Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:53
        to samo z moimi rodziacami, czuja sie nieco bezpieczniej
      • sasha_m Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 15:25
        Mój tata też się cieszy, był dzisiaj w sklepie po 10-tej i czuł się trochę bezpieczniej, chociaż było całkiem sporo starszych osób, ale nie było tłoku, jak zawsze.
      • jak_matrioszka Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 16:00
        Czytam te komentarze o emerytach i się zastanawiam, jak Wam nie wstyd tak się czepiać tych starszych ludzi.

Kilka dni temu ta sama forumka zalozyla watek "Możecie nie używać słowa " żreć" bo to w nia jako osobe z jakas tam nadwaga (lub historia otylosci) uderza. Teraz lekka raczka szczuje na emerytow, bo widac do tej grupy nie nalezy, wiec luzik. Flaki sie wywracaja jak sie to czyta.
        • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 16:05
          Jeezu już o tym tu pisano. A ty i tak nie zrozumiałaś.
          • panna.nasturcja Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 17:03
            Nie, to ty nie zrozumiałaś.
          • jowita771 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 19:28
            Ja zrozumiałam tak: nieładnie jest szczuć na otyłych, bo Ty masz jakieś problemy z wagą. Na starszych szczuć wolno, bo Ty jesteś jeszcze młoda.
            Nie rozumiem tylko, dlaczego ja nie powinnam pisać źle o otyłych, całe życie byłam szczupła, więc logiczne byłoby, gdybym mogła.
    • mama0208 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 10:39
      A ja poszłam specjalnie o 8.30 do biedronki żeby uniknąć seniorów i co? Pelno ich o tej porze
    • dziennikaktywnosci Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 10:42
      Zaraz ci napiszą, że jestes niezorganizowana. uncertain

A seniorzy już od 9.30 stoją, żeby zdążyć na swoje godziny. Nawet bułki przed pracą nie kupisz, jak wprowadza znowu ograniczenia liczbowe .
      • sasha_m Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 16:26
        A tak, seniorzy tak mają, wszędzie dużo wcześniej, żeby się tylko nie spóźnić, tak, jakby o tej 10:10 już mieli zamknąć albo zabrakło towaru 😂
    • lauren6 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 10:42
      Ja byłam w sklepie koło 9:45, żeby się wyrobić przed godziną emerycką. Do kasy kolejka, oczywiście 50% stojących to emeryci. Widocznie lubią sobie postać w kolejce z młodymi, zamiast przyjść te 10 minut później i zrobić zakupy bez kolejki. Na głupotę nie ma lekarstwa.
      • kura17 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 10:46
        > Na głupotę nie ma lekarstwa.

matko swieta. oni moga zwyczajnie jeszcze o tym nie wiedziec, nie ogarnac, nie wszyscy "wisza" na wiadomosciach. mogli nie wycelowac czasowo (skoro to tylko 15 minut). nie trzeba byc glupim, zeby byc nieogarnietym (w jakimkolwiek wymiarze).
        • ge-ox Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:36
          zapewniam Cię, że zdecydowana większość doskonale wie, bo namiętnie ogląda TVP, a tam trabią jakie to dobro rząd seniorom uczynił specjalnymi godzinami, tylko większość tych seniorów ma to w odwłoku
          dzisiaj o 8.30 w sklepie osiedlowym full seniorów z wózeczkami, kasjerka zagadnęła dwie panie, że przecież od dzisiaj godziny seniorskie są, lepiej, wygodniej i bez kolejki będzie, na co jedna z pań sie oburzyła, że jej nie będzie nikt mówił kiedy ona ma zakupy robić, 20 lat chodzi o tej samej godzinie i będzie chodziła dalej, a druga pani stwierdziła, że o 10 to ona świeżego chleba nie dostanie, tylko taki "wymacany" i co im zrobisz?
        • lauren6 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:40
          Wiem, biedactwa przeoczyły kartkę A4 przyklejoną na drzwiach informującą, że w godzinach 10-12 obsługiwane są wyłącznie osoby 60+.
          Nie dość, że w tej swojej jaskini nie mają telewizora to jeszcze czytać ich nie nauczyli. Taki to straszny analfabetyzm i zacofanie w tej naszej Polsce.
          • jowita771 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:47
            Czyli taki senior o 9 przeczytawszy kartkę powinien się wycofać do domu i przycwałować za godzinę? Przypomnij to sobie, jak dobijesz siedemdziesiątki.
            • lauren6 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:00
              Mowa o 9:45, a nie o 9:00. Widzę, że nie tylko seniorzy nie potrafią czytać cyfr.
              • kura17 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:02
                > Mowa o 9:45, a nie o 9:00. Widzę, że nie tylko seniorzy nie potrafią czytać cyfr.

o 9:45 pisalas o kolejkach do kasy pelnych emerytow - zeby zrobic zakupy do 9:45 musieli do sklepu przyjsc wczesniej ...
          • kura17 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:47
            > Wiem, biedactwa przeoczyły kartkę A4 przyklejoną na drzwiach informującą, że w
            > godzinach 10-12 obsługiwane są wyłącznie osoby 60+.

tak, wyobrazam sobie Ciebie w takiej sytuacji - przychodzisz do sklepu o 9:30 (nie wiedzac o niczym), czytasz wielka kartke, ze godziny "Twoje" sa od 10 - i karnie wracasz do domu, zeby wrocic za pol godziny. LOL
            • lauren6 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:02
              Gdybym miała do wyboru wejść do sklepu o 9:45 i stać w długiej kolejce, a przyjść o 10 do niemal pustego sklepu to oczywiste, że wybrałabym drugą opcję. Inteligentni ludzie chyba minimalizują ryzyko zarażenia, a nie pchają się w najgorsze kolejki? Czy masz inne zdanie na ten temat?
              • kura17 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:04
                o 9:45 pisalas o kasach pelnych emerytow - zeby tam byc o tej porze, do sklepu musieli przyjsc (sporo) wczesniej.

ja minimalizuje ryzyko - dla siebie i innych - i byc moze pod nosem sobie czasem psiocze - ale nie robie nagonki na innych (zwlaszcza, ze godziny dla emerytow to NIE ich pomysl - przywilej tez moze byc przeklenstwem).
              • araceli Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:09
                lauren6 napisała:
                > Gdybym miała do wyboru wejść do sklepu o 9:45 i stać w długiej kolejce

Długa kolejka o 9:45. Aha, aha...
            • memphis90 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:27
              Nooo, zasadniczo tak właśnie było... Jak się zapomniałam i poszłam po coś po 10, a przed 12 - to karnie wracałam do domu....
              • kura17 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:54
                > Nooo, zasadniczo tak właśnie było... Jak się zapomniałam i poszłam po coś po
                > 10, a przed 12 - to karnie wracałam do domu....

"godziny dla seniorow" to ich przywilej, nie obowiazek, wiec wysylanie ich "karnie" do domu w innych godzinach jest nie na miejscu. (zwlaszcza, ze to nie oni sobie ten przywilej nadali).
        • hanusinamama Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:29
          Na pewno...
      • kokosowy15 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 10:58
        Byłem na rynku o godzinie 8, spotkałem niewiele osób ale były to same panie ok 40 lat (z wyglądu, więc jeżeli to ematki mogły mieć 60). Wyznaczanie godzin dla seniorów uważam za idiotyzm, ale założony cel osiągnięto. Jest kolejny konflikt, więc na inne dolegliwości i posunięcia władz nie zwraca się już uwagi. Czekam na przywileje dla rudych, godziny u fryzjera tylko dla łysych i pierwszeństwo wejścia do tramwaju dla otyłych.
        • iwoniaw Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:04
          założony cel osiągnięto. Jest kolejny konflik
          > t, więc na inne dolegliwości i posunięcia władz nie zwraca się już uwagi. Czeka
          > m na przywileje dla rudych, godziny u fryzjera tylko dla łysych i pierwszeństwo
          > wejścia do tramwaju dla otyłych.

Amen.
          Ani seniorzy nie są tych godzin spragnieni, ani sklepów to nie cieszy, a ci, którym to przeszkadza, winią emerytów i obsługę sklepów za niedogodności, zamiast sprawców tego syfu...
          • milva24 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:44
            Zgadzam się również.
            • lellapolella Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:51
              I ja także się zgadzam.
          • araceli Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:07
            iwoniaw napisała:
            > Ani seniorzy nie są tych godzin spragnieni,

Jesteś 60+?
    • araceli Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 10:47
      Jematka wygląda zawsze 10lat mniej niż ma w dowodzie i dla niej każdy normalny 40-50latek to zgrzybiały emeryt.
    • 35wcieniu Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:07
      Jezu. Zawsze źle. Toż niektóre z oburzonych same radziły żeby starzy ludzie się izolowali. No więc teraz mają możliwość. Nie każdy skorzysta ale kto chce-moze.
      • araceli Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:31
        Ponieważ wycieranie sobie gęby 'chronieniem starszych' wg. madeczek ma polegać na tym, że starsze osoby mają się zamknąć w domach, żreć tynk i nie przeszkadzać w życiu im, i ich bombelkom.
        • ge-ox Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:41
          jak już musisz tak dramatyzować i silić się na oryginalny komentarz, to przynajmniej wymyśl coś lepszego niż madki i bombelki, bo to już strasznie jest oklepane
          • lauren6 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:46
            Ja już nie oczekuję po niej trzymania pewnego poziomu. Przynajmniej nie obraża narodu Polskiego: tu moderacja ją wychowała dłuższym banem.
          • araceli Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:46
            Nigdy nie zależało mi na byciu oryginalną big_grin
            • ge-ox Re: Emeryci na zakupach 16.10.20, 15:05
              taaa.... nigdy, weź się nie kompromituj lepiej
        • lauren6 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:44
          Ale starsi nie chcą być chronieni skoro chodzą na zakupy poza tymi godzinami. Po co uszczęśliwiać ludzi na siłę i dawać im przywileje, których nie chcą? To nie jest żadna ochrona tylko pozorne działania.
          • araceli Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:47
            Twoi rodzice czy teściowie nie chcą być chronieni?
            • lauren6 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:05
              Każdy chce być chroniony. Życie seniora jest tak samo ważne jak życie 40 latka z cukrzycą lub 30 latka po przeszczepie serca. Ich jednak państwo nie chce chronić. Niech pomyślę dlaczego.... może dlatego, że osoby 60+ to główny elektorat PISu?
              • araceli Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:07
                lauren6 napisała:
                > Każdy chce być chroniony

Nie o to pytałam. Czy twoi rodzice, teściowie i inni seniorzy w rodzinie nie chcą być chronieni?
                • lauren6 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:22
                  Seniorka z mojej rodziny powiedziała, że nie będzie korzystać z godzin dla seniorów, bo nie jest staruszką.

Nie da się chronić ludzi na siłę.
                  • araceli Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:24
                    Jedna seniorka? Jedną seniorkę masz w rodzinie czy akurat ten przykład był wygodny?
              • hanusinamama Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:32
                Emerycie chcą być chronieni poprzez zamknięcie innych. MOja teściowa jojczy zeby szkoły pozamykać..ale na zakupy lata codziennie bo lubi.
        • nutella_fan Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:49
          Tak, powinny się zamknąć w domach. No ale okazuje się, że nie ma jak zamknąć starszych w domach. No to się zamknie wszystkich big_grin
        • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:51
          Już tak nie dramatyzuj. Nikt nigdy czegoś takiego nie napisał.
          Chodzi o to, że skoro są te godziny dla seniorów, dla ich bezpieczeństwa to po kiego czorta oni stadnie przychodzą wcześniej. To komu te godziny są potrzebne? Bo najwyraźniej nie połowie emerytów.
          • araceli Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:56
            lukrecja46 napisała:
            > Już tak nie dramatyzuj. Nikt nigdy czegoś takiego nie napisał.

Ależ Barber_rock napisała wprost - u reszty to wychodzi w praktyce, kiedy "chrońmy seniorów" okazuje się tylko pustym hasłem bo oznacza, że mają się chronić sami.

> Bo najwyraźniej nie połowie emerytów.

I ta połowa ma zostać ukarana zabraniem tych godzin bo młode, zdrowe osoby muuuuuszą iść do sklepu między 10 a 12?
            • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:02
              I te młode, zdrowe osoby są karane zabraniem 2 godzin, bo emeryci muszą, po prostu muszą iść po chleb przed 10🤪
              • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:03
                Dodam, że nie każdy młody jest zdrowy.
              • kokosowy15 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:12
                Oczywiście, będę chodził po chleb o godzinie 7 rano, bo jadam jeden określony, mój sąsiad inny, drugi sąsiad jeszcze inny. O tej porze kupię wszystkie, o innej któregoś już brakuje.
                • mia_mia Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:18
                  No dramat, zjeść inny chleb niż ulubiony. Lepiej zamknąć kraj żeby emeryci mogli jeść ulubione pieczywouncertain
                  • kokosowy15 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:23
                    Mój nie ma większego znaczenia, choć jak sądzę jesz chętniej to co lubisz niż coś innego. Ale dla jednego sąsiada kupuje pieczywo z niskim indeksem glikemicznym, dla drugiego - wysoko błonnikowe. Im trudno zrezygnować.
                    • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:33
                      No tak. O 10 jest dostawa mojego ulubionego pieczywa ale go nie kupię, bo nie wejdę do sklepu. A za 2 godziny już go wykupią..powiedz kokosowy, że z tym chlebem to była ironia
                      • kokosowy15 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 15:12
                        To była odpowiedź na temat kupowania chleba wcześnie rano. Ja rzeczywiście kupuje między 6 a 7, bo później nie dostanę tego co potrzebuje. Do B też chodzę w środy przed 7, wtedy jest pusto. Przed godziną 8 sklep jest pełen dzieci idących do Szkoły Muzycznej i kupujących zbilansowane śniadania typu drożdżówka, chipsy i Pepsi, a później miejscowych, w większości pan urzędniczek kupujących bułki, wędliny i "małpki" do pracy. Po godzinie 9 sklep pustoszeje, okoliczni emeryci udają się na rynek.
                        • 1matka-polka Re: Emeryci na zakupach 16.10.20, 15:25
                          "jest pełen dzieci idących do Szkoły Muzycznej i kupujących zbilansowane śniadania typu drożdżówka, chipsy i Pepsi, a później miejscowych, w większości pan urzędniczek kupujących bułki, wędliny i "małpki" do pracy"

🤣🤣🤣
              • premeda Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 16:28
                Ale nie ma dobrego rozwiązania. Jakby zrobili godz 7-9 to zaraz byłby płacz, że ludzie nie mogą zakupów przed pracą zrobić i sto tysięcy innych powodów by się znalazło. Więc jest jak jest i trzeba się przyzwyczaić. Choć dziewczyny w pobliskiej biedronce godziny dla emerytów sobie chwalą tak jak niehandlowe niedziele. Mają trochę oddechu od klientów. Ja się dostosuję, nie ubędzie mi niczego jak zakupy zrobię w innych godzinach.
                • natalia.nat Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 17:52
                  Ależ jest dobre rozwiązanie! Nie wprowadzać żadnych godzin "tylko dla", zostawić jak jest. Każdy powinien móc zrobić zakupy, kiedy mu wygodniej. Tego typu zakazy mogą rozwalać komuś logistykę całego dnia, są też osoby młode, ale przewlekle chore, leczące się onkologicznie, po przeszczepie, są w czymś gorsze? Senior (i każda inna osoba) zawsze może wybrać godziny, kiedy jest mniejszy ruch, a czego wcale nie muszą gwarantować godziny dedykowane.
                  Jeżeli w godzinach dla emerytów jest w biedronce mniejszy ruch i kasjerki sobie chwalą, to oznacza że w innych godzinach jest ten ruch większy i robi się jeszcze bardziej niebezpiecznie dla wszystkich. Żadna korzyść.
                  I to że każdy się dostosuje, nie znaczy że nie dostrzega w czymś absurdu.
                  • premeda Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 18:51
                    Albo ludzie robią bardziej przemyślone zakupy i nie latają co chwilkę za tym lub tamtym.
                • gaga-sie Re: Emeryci na zakupach 16.10.20, 18:53
                  W większych miastach, gdzie seniorzy przemieszczają się komunikacją zbiorową, godziny 10-12 mają większy sens, gdyż nie tłoczą się z młodzieżą szkolną w zbiorkomach.
                  • joanna05 Re: Emeryci na zakupach 16.10.20, 18:55
                    gaga-sie napisała:

> W większych miastach, gdzie seniorzy przemieszczają się komunikacją zbiorową, g
                    > odziny 10-12 mają większy sens, gdyż nie tłoczą się z młodzieżą szkolną w zbio
                    > rkomach.
                    ale jaka młodzieża? Młodzież już od poniedziałku w większości upupiona w domach, przecie, na zdalnym lub hybrydowym. Przeluźni się w komunikacji.
                    • gaga-sie Re: Emeryci na zakupach 16.10.20, 19:07
                      No to dzieci i młodzież, jak wolisz. Zresztą, dla mnie też to rozwiązanie też nie jest wygodne, ale trudno, przestawię się, być może jakaś grupa seniorów na tym skorzysta.
      • mia_mia Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:12
        Tylko oni nie chcą, a jak przyjdzie co do czego to będą chcieli respiratorek. Moja prywatna matka właśnie jest w drodze do galerii handlowej, bo musi zadbać o swoje zdrowie psychiczne, ale jak coś przywlecze będzie dramat i lament. Ostatnio bolała mnie głowa i mocno nalegała żebym pojechała się wymazać!
        Gdzie tu sens, logika?
        • kokosowy15 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:14
          W swoim czasie niektórzy wracający z wycieczki do Włoch domagali się respiratorów, nie dziw się innym.
          • mia_mia Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:21
            To było pół roku temu, chyba się czegoś nauczyliśmy i wyciągnęliśmy wnioski, a przynajmniej powinniśmy.
            • kokosowy15 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:24
              Myślisz że bywalcy klubów zrezygnuja z respiratorów w razie potrzeby?
      • hanusinamama Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:30
        NO mają i fajnie...tylko nie korzystają. Tu problem. To smao było na wiosne. Szkoły pozamykane bo dzieci wykończą emerytów a emeryci w sklepach w najwiekszym tłumie, w kosciółkach i na rynkach.
        • kokosowy15 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 15:16
          Niekorzystanie z przywilejów jest naganne? Nie siadam w tramwaju na miejscach dla ster ów, ty możesz nie korzystać z 500+, nikt nie powinien mieć pretensji.
          • hanusinamama Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 18:58
            Nie ale skoro szkoły były wtedy zamkniete dla bezpieczenstwa seniorów, nie-seniorzy nie mieli wstępu do sklepów w określonych godzinach dla bezpieczeństwa seniorów...to ładnie jakby seniorzy sie dostosowali tez. Bo w sumie na wiose tylko oni nie mieli obostrzeń.
    • gryzelda71 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:51
      Ten kto ustalał godziny dla seniorów(zwłaszcza tych niepracujących) pojęcia nie ma jak funkcjonują takie osoby.
      • lellapolella Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:52
        Dokładnie.
      • sasha_m Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 16:08
        Godziny były ustalane tak, aby reszta społeczeństwa jak najmniej to odczuła. Tylko na ematce jest tyle osób, które akurat tylko w tych godzinach mogą i muszą robić zakupy, zresztą jakichkolwiek by nie ustalili, tutaj i tak byłoby źle.
        A niepracujący seniorzy też mogą się dostosować, nie widzę problemu. Jak im nie pasuje i mają gdzieś ryzyko zarażenia, idą w innych godzinach, przecież mogą. Moi emeryci podchodzą do Covidu poważnie i im godziny tylko dla nich pasują, kiedy by one nie były.
        • alicia033 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 22:00
          sasha_m napisała:

> Tylko na ematce jest tyle osób, które akurat tylko w tych godzinach mogą

nie, nie "tylko w tych godzinach mogą" ale "mogłyby w tych godzinach ale z uwagi na idiotyczny zakaz nie mogą".
          I nie na ematce, tylko w rzeczywistości.
          Więc będą robili niepotrzebny tłum razem z odpowiednio wiekową resztą.
          • sasha_m Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 22:24
            alicia033 napisała:

> "mogłyby w tych godzinach ale z uwag
            > i na idiotyczny zakaz nie mogą".

Ach, cóż za niedogodność!
            Boli przywilej dla ludzi starszych, prawda?
            Wyobraź sobie, że jest całkiem duża grupa, która się z tego ucieszyła i będzie korzystać. Jeśli można ochronić ich zdrowie i życie, to dlaczego nie?
            • iwoniaw Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 22:30
              Jeśli "całkiem duża grupa" będzie z tego korzystać, to super - obawiam się jednak, że będzie jak na wiosnę.
              • sasha_m Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 22:59
                Myślę, że będzie lepiej. Sytuacja się diametralnie zmieniła, Covid wyszedł z mediów i siedzi nam na plecach.
        • katriel Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 23:18
          > Tylko na ematce jest tyle osób, które akurat tylko w tych godzinach mogą i muszą robić zakupy

Nie, nie tylko na ematce, w realu też się zdarza. Ja dzis byłam u dentysty, gabinet jest czynny 12-21, wszyscy pracownicy (dentyści, asystentki) zgodnie narzekali, że nie ma jak jedzenia kupić przed pracą. Więc też nagromadzenie odób, które akurat wtedy mogą i muszą, a nie była to ematka.
          • sasha_m Re: Emeryci na zakupach 16.10.20, 00:04
            Zdarza się, owszem. Ale zarówno seniorzy, którzy chcą skorzystać, jak i osoby pracujące muszą się do tych konkretnych godzin dostosować. Narzekanie to bardzo egoistyczne podejście.
            Natomiast nienawiść do starszych ludzi na ematce staje się legendarna, przoduje tutaj kilka stałych nicków. Choćby przez lata zakupy były o 14-tej, to teraz będą o 11-tej. Bo tak. Bo znienawidzeni seniorzy dostali przywilej, o który nie prosili, ale to im trzeba dokopać, jak jest okazja.
            • bistian Re: Emeryci na zakupach 17.10.20, 15:51
              sasha_m napisała:

> znienawidzeni seniorzy dostali przywilej, o który nie
              > prosili, ale to im trzeba dokopać, jak jest okazja.

Tzw. rząd musi udawać, że coś robi. Ustalenie godzin dla seniorów przerzuca wszystkie problemy na przedsiębiorstwa, nic nie kosztuje tzw. rządu, a efekt jest, o tym się mówi i co najważniejsze, nie są to tylko negatywne komentarze
          • araceli Re: Emeryci na zakupach 16.10.20, 08:37
            katriel napisała:
            > Nie, nie tylko na ematce, w realu też się zdarza. Ja dzis byłam u dentysty, gab
            > inet jest czynny 12-21, wszyscy pracownicy (dentyści, asystentki) zgodnie narze
            > kali, że nie ma jak jedzenia kupić przed pracą. Więc też nagromadzenie odób, kt
            > óre akurat wtedy mogą i muszą, a nie była to ematka.

Zaczynając pracę o 12-tej nie można zrobić zakupów np. o 9-tej?
            • mama_kotula Re: Emeryci na zakupach 16.10.20, 08:43
              > Zaczynając pracę o 12-tej nie można zrobić zakupów np. o 9-tej?
              No można. Tylko to wtedy są dwa wyjścia i zupełnie inne rozplanowanie dnia. Oczywiście, w większości przypadków można się przestawić, ale bywa, że nie.
          • laura.palmer Re: Emeryci na zakupach 16.10.20, 09:48
            Skarżą się też sklepy spożywcze przy dużych firmach. Nie ma (jeszcze) lockdownu, więc sporo pracowników chodzi normalnie do biur, a w korpo przerwy lunchowe są zwykle między 11 a 13. Żaden to interes do sklepu, że pracownik przyjdzie do pracy z własnymi kanapkami, bo nie będzie chciał tłoczyć się o 12 w kolejce.
    • 71tosia Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 11:57
      trzeba znalezc wrogow- emeryci bo np smia zapmniec ze juz te godziny wprowadzono, lekarze bo wirusa sie boja, nauczyciele bo nie chce sie im pracowac i personel sanepidu bo nie wiadomo dlaczego przepracowy.
      • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:05
        Tak tak. Emeryci przez całą wiosnę nie mogli spamiętać, że są dla nich godziny..już nie rób z nich półgłówków na litość boską. Jestem pewna, że za miesiąc też będąh się szwendać o dowolnych godzinach. Też napiszesz, że zapomnieli?
        • fornita111 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:13
          Ach, ach, hrabianke uraza slowo "zrec", ale juz sama pisze, ze starsze osoby sie "szwedaja" w sklepie a nie po prostu robia zakupy. Jak ja nie znosze takich wrazliwych wylacznie na wlasnym punkcie a wobec innych czepialskich hipokrytek. I nie, skarbie, nie mam obsesji na twoim punkcie, tylko nie znosze bezmyslnego szczucia na wybrane grupy ludzi. Wez sie za siebie, zamiast sie innych czepiac.
          • lukrecja46 [...] 15.10.20, 12:16
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • fornita111 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:17
              Kulturka, brawo. Cala ty.
              • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:31
                Taki język jaki odbiorca.
            • panna.nasturcja Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:00
              lukrecja46 napisała:

> Poprosiłam, żebyś się ode mnie odpierdoliła. Którego słowa nie zrozumiałaś?
              > I nie jazgocz już tutaj ratlerku.
              >
              I to Ty w innym wątku prosisz o kulturę wypowiedzi? Bo chamstwo jest chamstwem tylko wtedy, gdy odnosi się do Ciebie, Ty do innych możesz być chamska?
              • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:30
                W tamtym wątku poprosiłam o nie używanie słowa żreć w stosunku do grubych. Jaki to ma związek z tym wątkiem?
                • panna.nasturcja Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 15:01
                  Nie z tym wątkiem tylko z twoim zachowaniem w tym wątku, w innych zreszta tez.
                  Jesteś agresywna, wulgarna i chamska, ale chcesz by nie mówiono, ze grubi żrą, bo sama jesteś gruba i cię to dotyka, a twoje chamstwo to niby nie dotyka nikogo?
                  • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 15:18
                    Jest mi całkowicie wszystko jedno co o mnie sądzisz.
                    • panna.nasturcja Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 17:09
                      Więc mo może być wszystko jedno, że tobie przykro, gdy piszą, że żresz?
                      • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 17:16
                        Ależ oczywiście. Dlatego nie zabroniłam używania tego słowa (haha) tylko grzecznie poprosiłam. Niektórzy przyznali mi rację, że w tym kontekście słowo " żreć" może być faktycznie obraźliwe.
                        • panna.nasturcja Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 17:18
                          Ależ ja też ci przyznałam rację, to słowo jest obraźliwe.
                          Tylko oburza mnie to, że sama nie chcesz by cię opisywano obraźliwie, natomiast ty innych jak najbardziej możesz.
                          • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 17:42
                            Chodzi ci o obrażenie fornitty? Od ok. 2 lat łazi za mną, kłamie na mój temat, wymyśla bzdury, wyśmiewa i kpi. Znudziło mi się. Mam dość jeżdżenia po mnie jak po burej suce. Zgrywa niewiniątko a w rzeczywistości jest chamska, złośliwa i upierdliwa wobec mnie. No wybacz ale tolerować tego to ja nie zamierzam.
                            • fornita111 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 17:47
                              Nie klam na moj temat, nie wybielisz sie w ten sposob. Mysl co i w i sposob piszesz, to nie bedziesz musiala zgrywac ofiary, zeby odwrocic uwage od swojego zachowania... To dobra rada a nie hejt.
                              • fornita111 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 17:48
                                *co i w jaki sposob piszesz. Chocby o seniorach, jak dzis.
                              • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 18:05
                                W przeciwieństwie do ciebie kłamczucho mogę wskazać każdy wątek, w którym się do mnie przyczepiłaś bez potrzeby, sensu, złośliwie i po chamsku.
                                Bo ty tych moich wyżalnych wątków jakoś nie znalazłaś kłamczucho prawda?
                                • fornita111 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 18:09
                                  Widze, ze nic nie dotarlo. Ok, wysmaruj jeszcze kilka postow o tym, ze wcale sie nie czepiasz seniorow, ze wszyscy cie zle zrozumieli i ze jest ci strasznie przykro, bidulko. Moze ktos ci uwierzy... ale raczej nie.
                                  • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 18:12
                                    Dlaczego skłamałaś, że stale zakładam wątki o swojej wadze i w niemal każdym moim wątku prezentuję ściek? Kłamczucha- paskudna i wredna. Kłamiesz, aż się kurzy ale unikasz tego tematu jak ognia bo wiesz, że nałgałaś.
                                    • fornita111 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 18:15
                                      Napisalam, ze czesto prezentujesz na forum chamstwo a nie, ze kazdy twoj watek to sciek. Po prostu nie rozumiesz, co sie do ciebie pisze i potem przezywasz urojone krzywdy big_grin No nie raz sie popisalas wulgarnoscia i prostactwem, przypomnij sobie za co bywasz wycinana. Albo upieraj sie, ze nie bywasz, w wypieraniu prawdy na swoj temat akurat jestes dobra.
                                      • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 18:19
                                        Wskaż wątki wyżalne z ostatniego półrocza. Bo to mi też zatrzucałaś. Zapomniałaś już? Kłopoty z pamięcią?
                                        I nie jestem wycinana, bo zazwyczaj jestem bardzo spokojnym człowiekiem. Poza ostatnimi 3 dniami praktycznie nie wdaję się w jatki, nie wykłócam a ostatnio wogóle rzadko piszę. Przestań więc kłamać na mój temat bo to obrzydliwe.
                                        • fornita111 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 18:22
                                          To pol roku tez sobie sama wymyslilas a nie ja napisalam. Nie bede dyskutowac z twoimi urojeniami, krynico kultury i spokoju. Produkuj dalej hejt a potem placz, ze po tobie jezdza, ofiaro wlasnej agresji.
                                          • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 18:36
                                            Kłamczucha. Napisałaś, że stale zakładam wątki o tym, że jestem gruba. Poprosiłam o wskazanie tych wątków. Nie zrobisz tego, bo już od dawna o tym nie piszę. Tak więc zwyczajnie łżesz na mój temat. Wymyślaj dalej. Swojej łatki złośliwej chamki i tak się nie pozbędziesz choćbyś tu nie wiem jak zaklinała rzeczywistość. Dla mnie jesteś forumowym kibolem i nie zamierzam więcej z tobą gadać bo mi hybrydy szkoda na klepanie w klawiaturę. Aczkolwiek z nieukrywaną satysfakcją będę patrzeć, jak się miotasz i ujadasz kłamczucho.
                                            • fornita111 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 18:38
                                              Hybryda z ciebie damy nie zrobi, kasa wywalona w bloto. Ale faktycznie, lepiej juz nie klep w ta klawiature tongue_out
                                        • pade Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 20:49
                                          lukrecja46 napisała:

> I nie jestem wycinana, bo zazwyczaj jestem bardzo spokojnym człowiekiem. Poza o
                                          > statnimi 3 dniami praktycznie nie wdaję się w jatki, nie wykłócam a ostatnio wo
                                          > góle rzadko piszę. Przestań więc kłamać na mój temat bo to obrzydliwe.
                                          >

Tak właśnie Cię odbieram.
                                          Jako spokojną, zrównoważoną osobę.
                                          • rosapulchra-0 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 21:02
                                            Dokładnie, pade. Lukrecja od lat jest prowokowana przez tego trolla fornitę. Święty by stracił cierpliwość.
                                            • pade Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 21:33
                                              Zgadza się. Taki jest jej cel, odreagować real na forum. Dlatego polecam wygasić, naprawdę, nic się nie tracismile
                                            • fornita111 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 22:29
                                              Tak, tak, ja sprowokowalam bidulke do szczucia na starsze osoby. Szatanska moc mam zaiste i kieruje tym co randomowe forumki klepia w klawiature. Jes ofkors, rozgrzeszona.
                                          • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 21:18
                                            Dziękuję ci pade. Miło przeczytać choć jedno życzliwe słowo
                                            • pade Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 21:31
                                              smile
                            • bo_ob Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 17:52
                              lukrecja46 napisała:

> Chodzi ci o obrażenie fornitty?

nie, chodzi o to, że piszesz o seniorach, którzy po sklepach się szwendają - to jest obraźliwe

• lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 18:03
                                W życiu by mi do głowy nie przyszło, że szwendać się to określenie obraźliwe. Chociaż odnoszę wrażenie, że w zależności kto, kiedy i jak pisze to wtedy różne określenia są obraźliwe.
                                • bo_ob Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 18:30
                                  lukrecja46 napisała:

> W życiu by mi do głowy nie przyszło, że szwendać się to określenie obraźliwe.

no to już wiesz

ludzie chodzą, nie szwendają się - chyba, że wałęsają sie bez celu na wakacjach
                                • nangaparbat3 Re: Emeryci na zakupach 17.10.20, 18:14
                                  "Szwendać się" nie jest wulgarne, ale lekceważące, więc wszystko zależy od kontekstu. Ale szukam i szukam i nie mogę tego kontekstu znaleźć big_grin
                                  • fornita111 Re: Emeryci na zakupach 17.10.20, 18:19
                                    zle szukalas tongue_out na zdjeciu masz kontekstowa wypowiedz watkodajki, sama ocen jej ton.
                                    • nangaparbat3 Re: Emeryci na zakupach 18.10.20, 11:32
                                      Ciekawość mnie zżera, bo się nie otwiera (zdjęcie) sad
            • kokosowy15 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:17
              Brawo! Gratuluję znakomitego opanowania języka polityków i celebrytów! Do rodziny też tak mówisz? Do znajomych, ekspedientki, sąsiadki?
              • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:26
                Nie. Tylko do fornitty. Zasłużyła na to.
                • fornita111 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:29
                  Wspaniale tlumaczenie. Seniorzy tez zasluzyli, no bo po co sie szwendaja!
            • lellapolella Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:22
              No cóż, mnie przyszło do głowy dokładnie to samo, co fornicie. Niefajne są takie podwójne standardy.
              • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:28
                Jakie podwójne standardy? Ktoś stworzył przepis, do którego jego odbiorca się nie stosuje. Nie podoba mi się to. Dbam o bezpieczeństwo- swoje, rodziny i innych emerytów bo przepis został stworzony dla ich bezpieczeństwa. Gdzie tu widzisz podwójne standardy?
                • fornita111 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:32
                  Seniorzy nie maja nakazu robienia zakupow w konkretnych godzinach. Nie mozna powiedziec, ze sie nie stosuja do przepisow. Po prostu, czesc z nich nie korzysta z przyznanego przywileju. Nieladnie jest klamac.
                  • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:35
                    O proszę . I forumowa kłamczucha poucza innych o kłamaniu. Ładnie to tak?
                • lellapolella Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:48
                  Podwójny standard tutaj polega na tym, że uraża cię słowo "żreć" w stosunku do otyłych, ale piszesz o seniorach w równie fatalnym stylu, "szwendają się"etc. Na forum są seniorzy i seniorki- myślisz, że im miło?
                  Godziny dla seniorów to przywilej, nie obowiązek, poza tym, nikt ich z seniorami nie konsultował( a są od czapy, lecz kogo to obchodzi?). To tak, jakby rząd postanowił, że grupa wiekowa 30-40 robi zakupy od 15-17, a grupa 40-50 od 17-19. Tak po prostu.
                  • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:52
                    Szwendać się to nie jest obraźliwe słowo, już nie przesadzaj. Żreć dla mnie ma bardzo pejoratywny wydźwięk, oczywiście napisałam dokładnie kiedy.
                    Żadna forumowa emerytka nie obraziła się o szwendanie. Chyba, że ty nią jesteś.
                    • bo_ob Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 14:03
                      lukrecja46 napisała:

> Szwendać się to nie jest obraźliwe słowo, już nie przesadzaj.

no to w jakich godzinach szwendasz sie po sklepach w celu kupienia produktów na obiad?
                      • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 14:08
                        Szwendam się rano z konieczności. Gdybym mogła poszwendałabym się po południu ale nie zdążę obiadu ugotować. A do galerii handlowej jadę poszwendać się wieczorami. Idąc z pracy szwendam się po ulubionym lumpeksie.
                        • bo_ob Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 14:39
                          lukrecja46 napisała:

> Szwendam się rano z konieczności. Gdybym mogła poszwendałabym się po południu a
                          > le nie zdążę obiadu ugotować. A do galerii handlowej jadę poszwendać się wieczo
                          > rami. Idąc z pracy szwendam się po ulubionym lumpeksie.
                          >

serio masz tyle czasu aby włóczyć sie tyle czasu po sklepach, przesiadywać godzinami na forum i jeszcze jakieś życie mieć ?

ja tyle wolnego czasu na zmarnowanie nie mam, więc zwyczajnie ide do sklepu po zakupy

• lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 15:09
                            Urlop mam. Tak więc kulą w płot. A jak nie mam urlopu to też ma sporo wolnego czasu. Nie wiem, zazdrościsz czy co?
                            • bo_ob Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 15:13
                              lukrecja46 napisała:

> Nie wiem, zazdrościsz czy co?
                              >

chyba upadłabym na głowę gdybym miała komuś zazdrościć tego, że spędza urlop na szwendaniu sie po sklepach

po prosty spytałam o godziny, w jakich ty się szwendasz, nie sądziłam, że jest ich tak dużo
                              • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 15:16
                                A gdzieś napisałam, że szwendam się stale, codziennie i często? Czy tak już po bandzie jedziesz?
                                • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 15:17
                                  I że urlop spędzam na szwendaniu? Nie fantazjuj.
                    • lellapolella Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 14:34
                      Kwestia punktu widzeniasmile Żreć też wiele dziewczyn nie uznaje za pejoratywne, co napisały. Szwendanie to jednak trochę łażenie bez celu, nie tak, że myk, myk, łapię chleb i wychodzęwink Nie jestem emerytką, ale mam rodziców i teściów, którzy są i oni akurat starają się ograniczać wyjścia.
                      • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 15:15
                        Przecież w tamtym wątku to napisałam. Żeby nie mówić żreć w kontekście jedzenia grubych. Przeczytałaś go chociaż?
                        • lellapolella Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 21:46
                          Nawet ci odpisałam, zobowiązując się do niemówieniasmile
                  • pade Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 20:57

Słownik języka polskiego PWN
                    szwendać się pot. «chodzić, jeździć w różne miejsca bez celu»

Szwendać się to nie jest obraźliwe słowo. Bez przesady. Niedługo nie będzie można powiedzieć "biedronka", bo to będzie kogoś obrażało. Nie wiem kogo, ale na pewno ktoś urażony się znajdzie.
                    Natomiast słowo żreć ma negatywne konotacje (żresz jak świnia), można sobie temu zaprzeczać do upęku ale to niczego nie zmieni.
                    Jeśli ktoś powie o czyimś pokoju/mieszkaniu "masz tu jak w chlewie" to znaczy, że wyraził uznanie dla czyjegoś dbania o porządek??big_grin
                    • 1matka-polka Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 21:13
                      "żreć" wedlug slownika to tez slowo potoczne.
                      A szwendac sie, to brzydkie slowo.
                      Przyklad z literatury: "Wałęsa się i szwenda
                      ... pip... menda, tędy owędy
                      Szwendają się mendy"
                    • jowita771 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 21:23
                      Pomijając określenie "szwendać się", lukrecja napisała, że ręce jej opadły. Niby do poszczególnych słów nie można się przyczepić, ale całość brzmi protekcjonalnie. Kto lubi, kiedy jego zachowanie ktoś określa słowami " ręce mi opadły"? Ja nie przepadam.
                      • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 21:26
                        Wiesz co? Czepiasz się już chyba dla zasady, każdej pierdoły
                      • pade Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 21:29
                        Mój boże. Mnie też ręce opadają jak widzę emerytów wiszących sobie na plecach i dyszących w kark. I jak widzę w sklepie kolejkę, długą, składającą się w 80% z emerytów (o 14-tej). No opadają mi i co zrobię. Chwilę o tym pomyślę, chwilę się powkurzam, że muszę stać w długiej kolejce i to by było na tyle. Co tu rozkmniać?
                        Ręce mi opadły to jest potoczne określenie na rezygnację. Nic w tym obraźliwego nie ma.
                        • sasha_m Re: Emeryci na zakupach 16.10.20, 00:55
                          pade napisała:

>Mnie też ręce opadają jak widzę emerytów wiszących sobie na plecach i
                          > dyszących w kark.

Mój 78-letni tata tego nienawidzi, dlatego unikał ostatnio większych samoobsługowych sklepów.
                          Dzisiaj po 10-tej pierwszy raz od długiego czasu odważył się pójść. Nawet sprzedał mi patent: wózek trzeba ciągnąć za sobą, żeby żadna STARA BABA z maseczką na brodzie nie wlazła na plecy 😂
                          • gaga-sie Re: Emeryci na zakupach 16.10.20, 19:13
                            Dobresmile
                    • bistian Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 21:41
                      pade napisała:

>
                      > Słownik języka polskiego PWN
                      > szwendać się pot. «chodzić, jeździć w różne miejsca bez celu»
                      >
                      > Szwendać się to nie jest obraźliwe słowo. Bez przesady.

Tak, szwendać nie jest określeniem obraźliwym. Ma tylko taki delikatny odcień przygany dla osoby nierozważnej.
                      Ale, starzy ludzie w Polsce, nie są majętni. Zazwyczaj liczą każdą złotówkę i szukają okazji, choćby dla sportu, ale to nie jest rozrzutność, trzeba dodać.
                      Są też samotni, więc taki kontakt z inną osobą, choćby na targu, jest dla nich bardzo ważny i nie ma o co się obrażać.

Godziny dla seniora, to jest zły pomysł, bo antagonizuje ludzi, chociaż pewno w tym przypadku wyjątkowo nie o to chodziło tzw. rządowi.
                      Lepiej, według mnie, było dać im pierwszeństwo do kasy, a większych sklepach, wydzielić dodatkowo(!) kasę wyłącznie dla seniorów, żeby ograniczyć czas stania w kolejce. Oddzielenie od wirusów, jest obecnie i tak fikcją, sklepów się nie odkaża, nie ma takich możliwości. Nawet kosze nie są odkażane, klamki i poręcze, dlatego to tylko taka szkodliwa fikcja.
                      • pade Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 22:05
                        Zgadzam się i pisałam o tym wiosną, gdy niejaka hanusina zapoczątkowała hejt na seniorów.
                        Ja tu w obronie Lukrecji wyłącznie, a nie z przyganą dla seniorów.

I fakt, wózki znów się lepią od brudu.
        • fornita111 Re: Emeryci na zakupach 18.10.20, 11:42
          lukrecja46 napisała:

> Tak tak. Emeryci przez całą wiosnę nie mogli spamiętać, że są dla nich godziny.
          już nie rób z nich półgłówków na litość boską. Jestem pewna, że za miesiąc też będąh się szwendać o dowolnych godzinach. Też napiszesz, że zapomnieli?
          Ze specjalna dedykacja dla nangi, ktora zzera ciekawosc wink Cytat w calosci, bez manipulacji i wycinania. A ten post to odpowiedz na to, ze moze niektorzy seniorzy zapomnieli/nie zajarzyli, ze weszly te godziny dla nich.
      • fornita111 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 14:08
        71tosia napisała:

> trzeba znalezc wrogow- emeryci bo np smia zapmniec ze juz te godziny wprowadzono, lekarze bo wirusa sie boja, nauczyciele bo nie chce sie im pracowac i personel sanepidu bo nie wiadomo dlaczego przepracowy.
        Ale popatrz, jak to genialnie u nas chwyta: wystarczy rzucic iskre i juz kraj plonie. Wrogiem moze byc kazdy: osoba lgbt, lekarz, nauczyciel, uczen, senior... Na kogo wypadnie, na tego bec. I sadze, ze to nie rzadzacy tak swietnie manipuluja, tylko spoleczenstwo jest bardzo skore do nienawisci i rzucania kamieniem.
        • manon.lescaut4 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 22:42
          A dla ciebie wrogiem może być chocby każda ematka. Skłonność do nienawiści i rzucania kamieniem widać bardzo dobrze u ciebie, ale jak to było z ta drzazga i belka...?
          • fornita111 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 22:45
            Odnosze sie do tego co pisza ematki. Jak pisza bzdury, to odpowiednio komentuje. Jesli dla ciebie to jest wrogosc to nie mamy o czym rozmawiac, bo mnie przewrazliwione lelije nudza.
            • fornita111 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 22:47
              A slowo "nienawisc" w tym kontekscie to juz w ogole kosmos. Widze jakas moda na przesade ostatnio na forum.
              • manon.lescaut4 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 23:06
                No i sama wlasnie jesteś tej przesady przykładem wink
                • fornita111 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 23:19
                  Alez skad. Napislam, ze spoleczenstwo jest skore do nienawisci i podtrzymuje to. Swietnym przykladem jest to, ilu ludzi sie dalo porwac nagonce na osoby lgbt, albo na lekarzy. To juz byl pokaz pogardy i nienawisci ze strony zarowno rzadowych mediow, jak i zwyklych ludzi. Na forum tez to bylo, pamietam. Jakos zaraz po akcji klaskania medykom zaczelo sie opluwanie ich.
                  • 1matka-polka Re: Emeryci na zakupach 16.10.20, 08:32
                    "Jakos zaraz po akcji klaskania medykom zaczelo sie opluwanie ich."

Pewien typ osobowisci doskonale odnajduje sie miedzy tymi biegunami. Od milosci do nienawisci jeden krok. Dodatkowo nawet wymyslono pejoratywne okreslenie na osoby, ktore nie chca sie radykalnie opowiedziec po zadnej stronie - symetrysta. Spoleczenstwo rozpada sie na coraz wiecej malych plemion, o skrajnie roznych celach i moralnosci Kalego, wiec nie dziwota, ze walka miedzy nimi sie zaostrza.
    • zwyczajnamatka Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:04
      Wczoraj mnie koleżanka uświadomiła o godzinach dla seniorów, bo cały czas byłam przekonana, że mają robić zakupy tylko w tych dwóch godzinach. Myślałam, że ktoś wreszcie poszedł po rozum do głowy. W sytuacji, kiedy seniorzy mogą w dalszym ciągu robić zakupy przez cały dzień, tan pomysł jest zupełnie bez sensu.
      • jowita771 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:20
        Bez sensu by było nakazać, żeby robili tylko w tym czasie. Też wczoraj kobietę oświeciłam. Była oburzona, że seniorzy mogą też poza swoimi godzinami. Jak ją jeszcze spotkam, to powiem, że niepełnosprawni mają dla siebie miejsca przed sklepami, ale mogą też parkować na pozostałych, niech się wariatka piekli dalej.
      • mama_kotula Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:34
        > W sytuacji, kiedy seniorzy mogą w dalszym ciągu robić zakupy przez cały dzień, tan pomysł jest zupełnie bez sensu.

Zastanawiam się nad sensem. Konkretnie nad tym, jaka część grupy pt. seniorzy na wieść o godzinach dla seniórów przeprowadzi proces myślowy w stylu - chcą nam ułatwić, by nie mieszać się, to może w odpowiedzi na to zmodyfikujemy nieco swój plan dnia, w koncu wszyscy w tym siedzimy razem. Wiem, że do takich ludzi należy moja teściowa, już przy marcowym lockdownie chodziła na zakupy w seniorskich godzinach (albo podpinała się pod nasze zamówienia online). Więc zastanawia mnie, jak duża jest to grupa - wtedy można mówić o sensie bądź bezsensie takiego obostrzenia.
        Natomiast z własnych obserwacji i doświadczenia i z tego co czytam na forum, mam wnioski, że jest to grupa znikoma.
        • joanna_poz Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:39
          moja matka akurat tez była w tej nielicznej grupie.
          stwierdziła, ze po co ma sie tłoczyć w innych godzinach, skoro moze zrobic zakupy w pustym sklepie miedzy 10 a 12.
          no wlasnie - pustym, bo inni emeryci nie wiedzic czemu nie chca z tego korzystacsmile
          • zwyczajnamatka Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:49
            No właśnie ja tego nie rozumiem, dlaczego emeryci w większości nie chcą korzystać z tych godzin? Czy ktoś wie?
            Myślałam, że wyciągnięto wnioski z marca i niejako przymuszono emerytów do robienia zakupów dając im TYLKO te dwie godziny. Ale tak nie jest.
            • triismegistos Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:51
              zwyczajnamatka napisał(a):

>
              > Myślałam, że wyciągnięto wnioski z marca i niejako przymuszono emerytów do robi
              > enia zakupów dając im TYLKO te dwie godziny. Ale tak nie jest.

To dopiero byłby debilizm.
              • zwyczajnamatka Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:54
                A nie jest debilizmem fakt, że przez te dwie godziny sklepy stoją puste?
                • joanna_poz Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:55
                  oczywiscie, że jest.
                  niestety nasz rzad jest innego zdania.
                  i tylko on.
            • joanna_poz Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:55
              wnioskow z marca to nie wyciagnieto w ogole.
              co gorsza za chwile bedzie to samo czyli zamkniete szkoly, bzdurne godziny dla seniorow itp a skutkow pozytywnych zadnych.
              za to tłumy na cmentarzu 1 listopada...
            • mama_kotula Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:24
              > No właśnie ja tego nie rozumiem, dlaczego emeryci w większości nie chcą korzystać z tych godzin? Czy ktoś wie?

No w tym wątku i paru sąsiednich masz napisane.
              Bo chleb ulubiony jest tylko wcześniej. A warzywa świeże tylko później. Bo nikt nie będzie mówił mi, gdzie i kiedy mam kupować. Bo od 20 lat chodzę codziennie dla zdrowotności na spacer o 8 i o 9 w sklepie kupuje bułeczkę i dwa plasterki szynki i nie będę zmieniać tych nawyków, niech młodzi zmieniają, ja juz za stara jestem. Oraz, last, but not least - bo nie jestem staruszką!
              • zwyczajnamatka Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:39
                mama_kotula napisała:

> > No właśnie ja tego nie rozumiem, dlaczego emeryci w większości nie chcą k
                > orzystać z tych godzin? Czy ktoś wie?
                >
                > No w tym wątku i paru sąsiednich masz napisane.
                > Bo chleb ulubiony jest tylko wcześniej. A warzywa świeże tylko później. Bo nikt
                > nie będzie mówił mi, gdzie i kiedy mam kupować. Bo od 20 lat chodzę codziennie
                > dla zdrowotności na spacer o 8 i o 9 w sklepie kupuje bułeczkę i dwa plasterki
                > szynki i nie będę zmieniać tych nawyków, niech młodzi zmieniają, ja juz za sta
                > ra jestem. Oraz, last, but not least - bo nie jestem staruszką!

Czyli jednym słowem beton.
                Dla mnie to nie są argumenty, takich ludzi nie warto chronić.
        • daniela34 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:12
          mama_kotula napisała:

> Zastanawiam się nad sensem. Konkretnie nad tym, jaka część grupy pt. seniorzy n
          > a wieść o godzinach dla seniórów przeprowadzi proces myślowy w stylu - chcą nam
          > ułatwić, by nie mieszać się, to może w odpowiedzi na to zmodyfikujemy nieco sw
          > ój plan dnia, w koncu wszyscy w tym siedzimy razem. Więc zastanawia
          > mnie, jak duża jest to grupa - wtedy można mówić o sensie bądź bezsensie takieg
          > o obostrzenia.
          > Natomiast z własnych obserwacji i doświadczenia i z tego co czytam na forum, ma
          > m wnioski, że jest to grupa znikoma.

Po wiosennym zamknięciu doszłam do wniosku, że tak, taka grupa jest znikoma. Zawsze, ale to zawsze znajdą sie argumenty dlaczego absolutnie niedasie.
          • verdana Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:26
            Niczego nie zmodyfikuję, bo pracuję. Podobnie jak faceci poniżej 65 lat.
            • mama_kotula Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:31
              > Niczego nie zmodyfikuję, bo pracuję. Podobnie jak faceci poniżej 65 lat.

No więc. Moja matka lat 67 też nie zmodyfikuje, bo ostatnio w godzinach dla seniorów przebywa w stroju biohazard w namiocie przed szpitalem. Więc zakupy będzie robić po 15, sorki.
              Tylko, że są tacy, którzy zmodyfikować mogą. Mi nie chodzi o dostosowywanie się do zmian na ślepo, chodzi mi o jakikolwiek proces myślowy/decyzyjny i widzenie wyżej czubka własnego nosa. Z OBU STRON, również z tej strony seniorskiej.
              • daniela34 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:42
                Otóż to. Mój ojciec pracował do 75 roku życia, w godzinach od 7.00 do 15.00, więc doprawdy zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy senior może skorzystać z tych godzin. Ale nawet w tym wątku (oraz w kilkudziesięciu innych od wiosny) oraz w rozmowach zawsze, ale to zawsze pojawia się milion argumentów, dlaczego niedasie niczego zmodyfikować nawet jeśli obiektywnie się da. Matula-kotula wyżej podała te najbardziej popularne.
                • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:47
                  No ale tak szczerze- ilu znacie pracujących 65- i więcej latków? Myślę, że to jednak nie jest zbyt duża grupa.
                  • triismegistos Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 14:13
                    No, ja trochę znam.
                    • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 15:10
                      Ja też znam. Ale jednak nie jest to liczna grupa.
    • katie3001 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:27
      A nam takie pytanie. Czy w tych gozinach osova w innym wieku moze przebywac w sklepie? Bylam dzis tuz po 10.00 z tesciowa i dzieckiem w piekarni. Weszlam ale zakupy robila tesciowa. Macie moze te rozporzadzenie?
      • triismegistos Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:49
        Poprzednio mogła.
    • iberka Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 12:56
      Bo starszaki mało śpią i o 6 są w blokach startowych do wyjścia. Te godziny to absurd uncertain
    • padum Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:07
      Uważam, ze te godziny powinny obowiązywać 8-10. I zawsze tak uważałam.
      • verdana Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:23
        Zakupy geriatryczne. Obserwacja uczestnicząca. Supermarket. Zostałam podejrzliwie przepytają na okoliczność bycia emerytką. Wytłumaczyłam, że emerytką nie jestem, ale wiek mam stosowny. Wątpliwości ochroniarza byłyby bardzo miłe, gdyby nie fakt, że miałam maseczkę, i haftowane dżinsy. Ciekawym zjawiskiem jest , że wszyscy panowie w okolicy trzydziestki nie wpuszczeni do sklepu wydali taki sam okrzyk " Ja pierdolę", a jeden nawet " Ja pierdolę ten kraj". W sklepie sporo ludzi, przy czym trochę bardzo młodych. Była 10.30, czyli musieli robić zakupy już pół godziny. Kasy samoobsługowe puste. Sklep drugi, niewielki. Kolejka do kasy krótka, ale sprzedawca nie przyzwyczajony do osób płacących gotówka. Uporczywie nie ma wydać. Sklep trzeci. Jestem jedyną klientką. Po przepytaniu, ile mam lat dostaję. 10proc. zniżki. Jakby ktoś chciał coś z Rossmana, to niech sobie wynajmie staruszkę
        • iwoniaw Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:49
          Hehe, Rossmann mi przysłał smsa o tej promocji - pierwsze co pomyślałam, to że na bank jest to działanie na rzecz nie chodzenia przez seniorów bez potrzeby po sklepach 😂
        • aniani7 Re: Emeryci na zakupach 16.10.20, 15:53
          Ale się uśmiałam, dziękujębig_grinDDDDD
          • alux Re: Emeryci na zakupach 16.10.20, 18:28
            To nie jest dobry pomysł. Emeryci od samego rana latają po promocji, a w godzinach dla nich przeznaczonych pustki. Poprzednio o godzinie 10 padł mi akumulator, do sklepu miałem 0,5 km, to poszedłem na pieszo. W sklepie nikogo nie było, ale nie mogłem kupić akumulatora, bo nie miałem lat seniora!!!! Zależało mi na czasie, a tu qwa przez głupie przepisy musiałem czekać 1,5 godziny.
            • nangaparbat3 Re: Emeryci na zakupach 17.10.20, 18:17
              Ten akumulator to Ty kupowałeś w spożywczym? aptece? drogerii?
              • bistian Re: Emeryci na zakupach 17.10.20, 18:24
                nangaparbat3 napisała:

> Ten akumulator to Ty kupowałeś w spożywczym? aptece? drogerii?

Wszystko jedno, byle reklamę wstawić wink
                Obejrzałem, kupiłby sobie jakiś podręcznik o obrabianiu grafiki, zamiast latać po forach i wstawiać linki, bo żal patrzeć na poziom.
                • alux Re: Emeryci na zakupach 17.10.20, 21:47
                  bistian napisał:

> nangaparbat3 napisała:
                  >
                  > > Ten akumulator to Ty kupowałeś w spożywczym? aptece? drogerii?
                  >
                  > Wszystko jedno, byle reklamę wstawić wink
                  > Obejrzałem, kupiłby sobie jakiś podręcznik o obrabianiu grafiki, zamiast latać
                  > po forach i wstawiać linki, bo żal patrzeć na poziom.

W hurtowni części motoryzacyjnych.
              • kosmos_pierzasty_x Re: Emeryci na zakupach 17.10.20, 21:12
                nangaparbat3 napisała:

> Ten akumulator to Ty kupowałeś w spożywczym?
                Może w hipermarkecie.
    • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 13:25
      Ale widzisz, że w tym wątku większość myśli jak ja? Do nich też to napiszesz?
      • jowita771 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 20:57
        lukrecja46 napisała:

> Ale widzisz, że w tym wątku większość myśli jak ja? Do nich też to napiszesz?
        >

Zależy do kogo. Dobre wychowanie nakazuje mi mówić do ludzi w języku, który rozumieją, jeśli ten język znam. Dlatego mój komunikat do Ciebie jest w Twoim języku.
    • bo_ob Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 14:47
      lukrecja46 napisała:

> Poszłam na bazar i halę targową przed 9, żeby zdążyć przed 10. Tak na oko połow
      > a klientów to 70+. Ekspedientki mówią, że tak jak to było na wiosnę między 10 a
      > 12 będą popijały kawkę, bo o tej porze kupujących emerytów jest garstka..
      > Ręce mi opadły...
      >
      >

nie rozumiem w jakim celu szczujesz na ludzi

2 godziny dla seniorów to propozycja dl tych ludzi, którzy zechcą z niej skorzystać

i tak - część seniorów będzie robiła zakupy miedzy 10 a 12, część wcześniej, bo te godziny im zdecydowanie nie pasują a część uzna, że nie chce żadnych godzin ani przywilejów

a ty nie masz żadnego prawa mówić innym ludziom o której godzinie mają kupować produkty na śniadanie lub na obiad, jedyne co możesz to przekonywać swoich bliskich seniorów do zakupów w godzinach dla nich bezpiecznych

nie rozumiem tej potrzeby szczucia na innych ludzi

• mia_mia Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 14:54
        A co z resztą której pasują zakupy między 10-12? Co z tymi którzy mają kaprys zjeść ciepłą bułeczkę o 11.00, a mają 59 lat?
        • bo_ob Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 15:04
          mia_mia napisał(a):

> A co z resztą której pasują zakupy między 10-12? Co z tymi którzy mają kaprys z
          > jeść ciepłą bułeczkę o 11.00, a mają 59 lat?

spytaj tych, którzy to uchwalili, nie mnie
      • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 15:13
        Szczuję? Na pewno ja? A poza tym huzia na lukrecję chociaż większość tu ma takie samo zdanie. Trochę słabo nie?
        • bo_ob Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 15:15
          lukrecja46 napisała:

> Szczuję? Na pewno ja?

tak, w moim odczuciu szczujesz

było wiele wątków na ten temat, nie rozumiem po co założyłaś kolejny - wiemy już, że seniorzy obecni w przestrzeni publicznej w innych godzinach niż 10 - 12 budzą w niektórych wściekłość, ale po co w kółko o tym klepać?
          • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 15:22
            Bo to otwarte forum i mogę sobie zakładać sto wątków na ten temat i każdy inny. Masz ten wybór i możesz nie czytać. Nikt ci nie każe.
            • bo_ob Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 15:24
              lukrecja46 napisała:

> Bo to otwarte forum i mogę sobie zakładać sto wątków na ten temat i każdy inny.
              > Masz ten wybór i możesz nie czytać. Nikt ci nie każe.
              >

jasne, że możesz

ja tylko s[pytałam w jakim celu szczujesz na ludzi zakładając kolejny watek przeciw seniorom
              • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 15:33
                To nie jest wątek przeciw seniorom. To jest wątek mówiący o tym, że seniorzy mają gdzieś bezpieczeństwo i i nie korzystają z przywileju stworzonego specjalnie dla nich w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania. Tracą na tym wszyscy- seniorzy narażający się na zarażenie, reszta, bo ma 2 godziny w plecy. Panie w sklepach też średnio szczęśliwe z 2- godzinnej pustki w sklepach, bo emerytów garstka. Wydawało mi się, że dość wyraźnie to napisałam.
                • bo_ob Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 15:41
                  może więc przyjmij do wiadomości, ze te 2 godziny to przywilej, nie obowiązek, więc z przywileju korzysta ten kto chce i może

pomijam już nawet, że ten, kto to wymyślił, nie ma pojęcia o tym, że starsi ludzie o 10 są już dawno po śniadaniu i właśnie szykują obiad - ogólnie pretensje do głupiego rządu

godziny dla seniorów jako pierwsza wprowadziła Wielka Brytania i były to 2 pierwsze godziny po otwarciu sklepu, bo wtedy sklep jest czysty i bezpieczny a wczesne godziny sa tymi, w jakich seniorzy zwykle kupują produkty

zamiast więc narzekać, że starsi ludzie nie korzystają z tego, co nie jest dla nich wygodne ani mądre skieruj swe pretensje do tych, którzy tak bez sensu to wymyślili

• ajaksiowa Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 15:43
                    👋👋👋tak jest!
                  • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 15:46
                    Zgadzam się, że pomysł jest idiotyczny. Że najlepiej byłoby wpuszczać seniorów do sklepów rano, kiedy sklepy są czyste i zdezynfekowane. Ale kurcze czy oni naprawdę nie mogą się dostosować do tego przywileju? Nie dla innych. Dla swojego bezpieczeństwa.
                    I nie szczuję. Jeśli tak to odbierasz to przykro mi.
                    • bo_ob Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 15:49
                      lukrecja46 napisała:

> Ale kurcze czy oni na
                      > prawdę nie mogą się dostosować do tego przywileju?

czy ty naprawde nie możesz sie od nich odczepić?
                      • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 16:09
                        Ale dlaczego nie mogę się wypowiadać na ten temat? Z przywileju nie odzywania się na forum mogę skorzystać ale nie muszę.
                        I skieruj ten tekst do każdej forumki tutaj, która sądzi tak samo jak ja. Czepiłaś się mnie.
                        • bo_ob Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 16:11
                          lukrecja46 napisała:

> Z przywileju nie odzywania
                          > się na forum mogę skorzystać ale nie muszę.

to dokładnie tak, jak seniorzy - mogą korzystać z przywileju ale nie muszą
                          • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 16:13
                            To była ironia. Poza tym jakby inny kaliber prawda?
                            • bo_ob Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 16:15
                              nie

cechą każdego przywileju jest to, że nie jest on obowiązkowy
                              • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 16:17
                                Ale nie sądzisz, że w obliczu epidemii i zagrożenia zdrowia i życia można wsadzić sobie w kieszeń swoje zachcianki i przyzwyczajenie i zwyczajnie się dostosować? Bo inaczej to po prostu egoizm.
                                • bo_ob Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 16:23
                                  lukrecja46 napisała:

> Ale nie sądzisz, że w obliczu epidemii i zagrożenia zdrowia i życia można wsadz
                                  > ić sobie w kieszeń swoje zachcianki i przyzwyczajenie i zwyczajnie się dostosow
                                  > ać? Bo inaczej to po prostu egoizm.
                                  >

zwyczajnie sądzę, że każdy powinien wsadzić sobie do kieszeni swoje przyzwyczajenia, seniorzy wychodząc z domu tylko wtedy gdy jest to potrzebne [czy to po zakupy czy na spacer], pracujący w miarę możliwości pracując zdalnie i opiekując sie starszymi ludźmi w swojej okolicy, szkoły pracując w systemie hybrydowym, kler przenosząc msze na wolne powietrze, wszyscy unikając zgromadzeń i nosząc maski i tak dalej

niech nikt nie będzie egoistą

• lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 16:25
                                    bo_ob napisała:

> lukrecja46 napisała:
                                    >
                                    > > Ale nie sądzisz, że w obliczu epidemii i zagrożenia zdrowia i życia można
                                    > wsadz
                                    > > ić sobie w kieszeń swoje zachcianki i przyzwyczajenie i zwyczajnie się do
                                    > stosow
                                    > > ać? Bo inaczej to po prostu egoizm.
                                    > >
                                    >
                                    >
                                    >
                                    > niech nikt nie będzie egoistą
                                    >

No i tu masz całkowitą rację.
                                    • triss_merigold6 Doprawdy? 15.10.20, 16:48
                                      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,26402082,wspolne-zdjecie-bez-maseczek-i-kolejni-zakazeni-biskupi-lacznie.html#s=BoxMMtImg3
                                      tu masz grupę starych mężczyzn, którzy nie czują się zagrożeni, a mają kontakt z tysiącami osób
                                      • fornita111 Re: Doprawdy? 15.10.20, 16:55
                                        Oni nie rozumieja, ze bycie ponad prawem nie oznacza automatycznie bycia poza prawami natury. Bardzo specyficzna to grupa.
                                  • daniela34 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 16:26

> zwyczajnie sądzę, że każdy powinien wsadzić sobie do kieszeni swoje przyzwyczaj
                                    > enia, seniorzy wychodząc z domu tylko wtedy gdy jest to potrzebne [czy to po za
                                    > kupy czy na spacer], pracujący w miarę możliwości pracując zdalnie i opiekując
                                    > sie starszymi ludźmi w swojej okolicy, szkoły pracując w systemie hybrydowym, k
                                    > ler przenosząc msze na wolne powietrze, wszyscy unikając zgromadzeń i nosząc ma
                                    > ski i tak dalej

No.
                                    • kokosowy15 Re: Emeryci na zakupach 17.10.20, 16:55
                                      Restauracje otwarte tylko w porze obiadowej lub jedzenie na wynos, baseny, kluby, kina tearty pozamykane lub na świeżym powietrzu, żadnego sportu ani dla dzieci ani dla dorosłych. Wychodzenie z domu tylko w uzasadnionej potrzebie. Tak podobno było w Wuhan na wiosnę.
                                      • fornita111 Re: Emeryci na zakupach 17.10.20, 17:01
                                        Wuhan... Chiny to inny swiat, nie wiemy jak NAPRAWDE tam bylo i jak jest teraz. A pozamykanie basenow i silowni sie zle odbije na i tak juz fatalnej kondycji spoleczenstwa.
                                        • fornita111 Re: Emeryci na zakupach 17.10.20, 17:04
                                          Plus w branzy beda ogromne straty, niektorym ludziom padna biznesy i zbankrutuja. Bo jedyna pomoc na jaka moga liczyc od rzadu, to zasilek dla bezrobotnych, jak juz zostana na lodzie.
                                          • kokosowy15 Re: Emeryci na zakupach 17.10.20, 17:18
                                            Nawiązałem do wpisu bo_ob,, bo zamknąć w domach tylko jedna grupę osób a pozostałym pozwolić na przemieszczanie się, rozrywki, jest trochę niekonsekwentne. Emeryci nie wychodzący z domów trudniej może złapią wirusa, chyba że mieszkają z wychodząca rodzina, a odporność i kondycja im spadnie. Dla samotnych zaś uwięzienie w domu to brak zaopatrzenia. Dziś przeczytałem że wolontariuszy jest ok 160, a samotnych seniorów kilkanaście tysięcy, a większość z nich nie wie dokąd i jak zgłosić swoje potrzeby.
                                            • triss_merigold6 Re: Emeryci na zakupach 17.10.20, 17:26
                                              Od wiosny mieli czas, żeby zorientować się komu zgłaszać swoje potrzeby, w każdej gminie jest zespół covidowy, który zajmuje się pomocą. Gdyby ta najbardziej zagrożona grupa rzeczywiście chciała się chronić, to by nie wychodzili z domów i nie oczekiwali, że młodzi zmarnują sobie przyszłość.
                                              • kokosowy15 Re: Emeryci na zakupach 17.10.20, 18:30
                                                Jeżeli rząd, władze samorządowe, urzędnicy różnych szczebli tacy jak m in ty nie byli w stanie od wiosny zorganizować pomocy dla samotnych i starych w tej nadzwyczajnej sytuacji, to oczekujesz że zrobią to ludzie, których samodzielność polega na własnoręcznym zakupie jedzenia, bo już wykupienie leków w nowym systemie ich przerasta??
                                              • wapaha Re: Emeryci na zakupach 17.10.20, 19:12
                                                triss_merigold6 napisała:

> Od wiosny mieli czas, żeby zorientować się komu zgłaszać swoje potrzeby, w każd
                                                > ej gminie jest zespół covidowy, który zajmuje się pomocą. Gdyby ta najbardziej
                                                > zagrożona grupa rzeczywiście chciała się chronić, to by nie wychodzili z domów
                                                > i nie oczekiwali, że młodzi zmarnują sobie przyszłość.

Ty nie wiesz o czym piszesz, nie widzisz w ogóle skali tego co proponujesz . Postulujesz by w domu zamknęła się 1/4 populacji? Myślisz, że pozostała częśc dałaby radę ich obsługiwac- tak by żyli na godnym poziomie i mieli zaspokojone potrzeby nie tylko fizjologiczne ale i psychiczne ? Gryź się w jezyk triss bo karma to suka a tobie bliżej do bycia seniorem niż dalej
                                            • bistian Re: Emeryci na zakupach 17.10.20, 18:00
                                              kokosowy15 napisał(a):

> Dziś przeczytałem że wolontariuszy jest ok 160,
                                              > a samotnych seniorów kilkanaście tysięcy, a większość z nich nie wie dokąd i
                                              > jak zgłosić swoje potrzeby.

Tutaj jest się czym martwić, bo są kraje, gdzie wolontariuszy jest dosyć i są jeszcze rezerwy chętnych. Ale Polacy się ruszają na ostatnią chwilę, będą chętni, jeśli będzie taka potrzeba. Ale fakt, u nas organizacji nie ma.

Mogę Ci tylko powiedzieć, że są małe miejscowości, gdzie takich problemów nie ma, bo tam ludzie działają cały czas i znają środowisko, są co roku paczki na wszystkie święta i trafiają do faktycznie potrzebujących, choćby im godność nie pozwalała prosić i wziąć również, to biorą, bo jest taki sympatyczny nacisk, bez pokazywania wyższości.
                                • kokosowy15 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 16:25
                                  Dostosowałas się poprzez zakupy na rynku? Ja też. Potrzebne były ci warzywa? Mnie również. Kupujesz jedzenie jakie lubisz? Ja także.
                                • jowita771 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 21:10
                                  lukrecja46 napisała:

> Ale nie sądzisz, że w obliczu epidemii i zagrożenia zdrowia i życia można wsadz
                                  > ić sobie w kieszeń swoje zachcianki i przyzwyczajenie i zwyczajnie się dostosow
                                  > ać? Bo inaczej to po prostu egoizm.
                                  >

Ja tak uważam. Wsadziłam w kieszeń moje zachcianki, żeby kupować w godzinach 10-12 i się po prostu dostosowałam. Może Ty też możesz. Bo inaczej to jest egoizm.
      • lukrecja46 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 15:35
        Moi bliscy seniorzy na szczęście nie mają gdzieś własnego bezpieczeństwa i albo robią zakupy w wyznaczonych godzinach albo ja chodzę do sklepu.
    • la_mujer75 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 16:09
      Byłam dzisiaj przed 8.00 w supermarkecie. Sami starsi obok mnie. Nie czepiam się.
      Moja osobista matka- w poprzednim okresie, kiedy obowiązywały godziny dla seniorów, nie chciała chodzić w tych godzinach, aby panie sklepowe nie dowiedziały się, że jest ona 65+ ! No, cóż tu więcej pisać...
      Ta sama osobista matka, która mogła całymi tygodniami nie wychodzić z domu (ma problemy ze słuchem, wstydzi się tego, aparatu NIE LUBI NOSIĆ, bo jeszcze ktoś zauważy!) w tym wiosennym okresie- CODZIENNIE wychodziła z domu i CODZIENNIE właziła do wszystkich , mijanych po drodze sklepików!
      Pytałam się- Po co codziennie włazisz do sklepu? Nie możesz zrobić zakupów raz na kilka dni?
      (Ja wtedy jeździłam do sklepu, robiąc zakupy dla naszej czteroosobowej rodziny raz na 10-12 dni! ).
      Nie, ona nie mogła. Bo oni nie lubią starego pieczywa, a odmrożone nie jest takie samo, a poza tym jej się fajki skończyły! I ona lubi codziennie cos innego zjeść, a nie ciągle tą samą szynkę!
      I jak tu z taką gadać??? Ona wieloletnia palaczka, ojciec posiadający kilka chorób, które nie pozwolą mu przeżyć covidu...
      A potem focha strzeliła, że dzieci ich znajomych to tak dbali o swoich rodziców, że im nie pozwalali w ogóle wychodzić z domu, i zakupy pod drzwi podstawiali, a ja to jestem nieczuła córka, bo ani razu nie zaproponowałam, że im przywiozę zakupy!
      Tylko mogłam prychnąć na te jej oburzenie.
      Nie , nie proponowałam. Byli akurat w trakcie remontu (zaczętego w listopadzie) i co tydzień i tak jeździli po wszelkich Obi, Castoramach, itd, wstępując po drodze na duże zakupy do supermarketów.
      • zwyczajnamatka Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 16:30
        la_mujer75 napisała:

> Moja osobista matka- w poprzednim okresie, kiedy obowiązywały godziny dla senio
        > rów, nie chciała chodzić w tych godzinach, aby panie sklepowe nie dowiedziały s
        > ię, że jest ona 65+ !

Ómarłam big_grin big_grin big_grin
    • viewiorka Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 16:42
      Niech się tak nie ekscytują. O ile wiosną w godzinach seniora były pustki, tak dzisiaj siwy dym, czarne chmury. Jakby tajfun przeszedł. Biedronka
      • monikate Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 18:54
        Już ktoś napisał, że to działania pozorne, z czym się zgadzam. Według mnie to również gettoizacja. I tak, nie każdy lubi chwalić się swoim wiekiem, podobnie jak wyżej opisana mama. I ma do tego prawo smile
    • satur9 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 21:38
      Każdy z mózgiem i działającymi oczami wie, że emeryci chodzą 6-9 a potem 13-14. Te "godziny dla emerytów" są idiotycznie niedopasowane.
      • sasha_m Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 22:52
        Mają być dopasowane do reszty społeczeństwa. Rano nie, bo przed pracą trzeba kupić pieczywo, potem są zakupy przy okazji odprowadzania i przyprowadzania dzieci, potem wychodzą z pracy ci z pierwszej zmiany itd. itd. do samego wieczora. To chyba najbardziej optymalne godziny. Seniorzy, jeśli chcą skorzystać z tego przywileju, muszą się się do tego dostosować i na jakiś czas zmienić swoje przyzwyczajenia.
        • fornita111 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 22:54
          Ok, ale czesc z nich nie chce. A czesc naprawde nie moze, bo np pracuja.
          • sasha_m Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 23:06
            No to jak nie chcą, to ich problem, wiedzą, czym ryzykują. Pracujący są niestety traktowani jak reszta społeczeństwa, część z nich pracuje, bo musi, a nie, bo chce i szkoda takich ludzi.
            • fornita111 Re: Emeryci na zakupach 15.10.20, 23:14
              Zgadzam sie- jak nie chca, to ich problem, zreszta raczej oni tak tego nie postrzegaja. Problem jest dla sklepow, ale za ten problem odpowiedzialni sa wylacznie rzadzacy, nie starsze osoby. Pomysl raz sie nie sprawdzil, teraz moze bedzie lepiej... a moze nie. Ale w zadnym przypadku nie nalezy winic osob po 60 roku zycia, bo one o ten przywilej nie prosily i nie maja obowiazku z niego korzystac.
    • aguar Re: Emeryci na zakupach 17.10.20, 21:47
      Mój mąż wyszedł na zakupu po 9.00, miał do zaliczenia 4 punkty: piekarnia, warzywniak, rybny, cukiernia, no i się nie wyrobił do 10.00, bo uwaga: stał wszędzie w kolejkach za SENIORAMI.
      • nickbezznaczenia Re: Emeryci na zakupach 17.10.20, 21:49
        A oni nie mogli zrobić zakupów?
        • kokosowy15 Re: Emeryci na zakupach 18.10.20, 10:02
          Do czego seniorom zakupy? W głowach się poprzewracało!
      • bistian Re: Emeryci na zakupach 18.10.20, 10:19
        aguar napisała:

> Mój mąż wyszedł na zakupu po 9.00, miał do zaliczenia 4 punkty: piekarnia, warz
        > ywniak, rybny, cukiernia, no i się nie wyrobił do 10.00, bo uwaga: stał wszędzi
        > e w kolejkach za SENIORAMI.

No i co? Przecież mają prawo kupować w innych godzinach.
        Wystarczyło w tych godzinach w pierwszej kolejności wpuszczać z osobnej kolejki do sklepu seniorów albo w ogóle, nie tylko w tych godzinach, plus ta kasa dla seniora, to by załatwiło sprawę.

Tzw. rząd woli rozdać kije, a teraz ludziska możecie się nap...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka