mama333 18.10.20, 21:20 Poszukuję ekspresu do kawy . Możecie coś podpowiedzieć. Cena do 3 tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama333 Re: Ekspres do kawy 18.10.20, 21:22 www.mediaexpert.pl/agd-male/ekspresy-i-kawa/ekspresy-cisnieniowe/ekspres-philips-ep5446-70-latte-go. Zastanawiam się nad tym Odpowiedz Link Zgłoś
mama333 Re: Ekspres do kawy 18.10.20, 21:23 m.euro.com.pl/ekspresy-cisnieniowe/philips-lattego-ep5444-90.bhtml Odpowiedz Link Zgłoś
troompka Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 09:18 też o nim myślałam, ale zrezygnowałam kiedy usłyszałam na żywo na głośno pracuje. Kupiłam inny (ale nie polecam-Melitta), gdybym miała kupowac teraz to byłby to Siemens, model z wężykiem-cichutki, dużo ustawień, smaczna kawka. Poprzedni tez miałam Siemens i w zasadzie wymieniłam go bo chciałam nowocześniejszy, tamten dalej działający zaniosłam do biura. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ekspres do kawy 18.10.20, 21:31 Nie kupuj takiego z pojemnikiem na mleko, bo to koszmar do czyszczenia. Lepsze są z rurką - odlewasz do szklanki potrzebną ilość i ekspres pobiera ile potrzebuje, później pluczesz system mleka i łatwo demontujesz rurkę do mycia, lub spieniajacy bezpośrednio w szklance/filiżance (jak Siemens q3). Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Ekspres do kawy 18.10.20, 21:35 DeLonghi Venezia. Prosty model bez bajerów, ale kawę robi dobrą Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Ekspres do kawy 18.10.20, 22:40 Nie wiem, czy taki koszmar? Mam DeLonghi i pojemnik można myć w zmywarce. Ostatecznie wlać wodę z płynem i przepuścić przez ekspres, jak bardzo "zapuszczona". Chyba najgorsza do mycia jest ta rurka. Nie rezygowałabym z powodu pojemnika z ekspresu. Zwłaszcza jak robi świetnie spienione mleko (albo kakao - nasz nie ma tej funkcji i musimy kombinować) Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ekspres do kawy 18.10.20, 23:17 Mój nie ma pojemnika, nalewam do szklanki, wkładam rurkę i pyk. Robi genialne kakao, mleczną piankę i latte. Rurkę po wystarczy wypłukać, lub wyjąc i wrzucić do zmywarki. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 05:49 Ale przez coś musi przechodzić, sama rurka nie ogrzewa i nie śpiewa. Zewnętrzny pojemnik pozwala na to, żeby myć cały ten system nawet codziennie, bo znajduje się poza ekspresem. A Ty jak czyścisz tę cześć w ekspresie? Codziennie? Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 06:08 Że nie śpiewa to pewne , ale chodziło mi o to, że nie spienia. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 10:48 Wyjmuję bo jest na zatrzask i ląduje w zmywarce razem z rurką. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ekspres do kawy 18.10.20, 23:09 Na czym ten koszmar polega? Zdejmujesz, myjesz ciepłą wodą z płynem i już. Ewentualnie wstawiasz do zmywarki. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ekspres do kawy 18.10.20, 23:42 Po każdej kawie? Wolę umyć samą rurkę. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ekspres do kawy 18.10.20, 23:55 Nie myjemy po każdej kawie - wstawiamy wraz z mlekiem do lodówki. Myjemy po południu/wieczorem. Ale umycie po każdej kawie też nie jest żadnym problemem, to jak umycie szklanki Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 07:05 Zgadzam się tu z berdebul. Tylko z samą rurką. Pojemniki promują te, które rozwiązania z rurką nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 07:12 Hmmm. To samo można powiedzieć o tych, którzy promują te z rurką 😉 używałam takiego i takiego. Wolę ten z pojemnikiem. Ale oczywiście każdy lubi co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 07:18 Ale nie odpowiedziałaś, jak czyścisz i ile razy układ, przez który przepływa mleko. Bo ta rurka mleko zasysa i wypluwa do kawy. I ono przez coś przepływa. I to coś jest w środku ekspresu. Jak to czyścisz? Bo w przypadku pojemnika całość układu jest na zewnątrz i banalnie się myje, mleko nie dostaje się do środka urządzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
myfaith Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 10:58 Układ przez ktory przepływa mleko tez mozna wyjąc, rozłożyć i albo umyć płynem albo w zmywarce i mleko nie dostaje sie do środka ekspresu - tu masz filmik przykładowo ekspresu Krups Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 12:03 No tak, tylko tutaj dziewczyny piszą o wyższości tych z rurką, która polega na tym, że nie trzeba nic wyciągać i myć... Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 15:07 milka_milka napisała: > Ale nie odpowiedziałaś, jak czyścisz i ile razy układ, przez który przepływa ml > eko. Bo ta rurka mleko zasysa i wypluwa do kawy. I ono przez coś przepływa. I t > o coś jest w środku ekspresu. Jak to czyścisz? Bo w przypadku pojemnika całość > układu jest na zewnątrz i banalnie się myje, mleko nie dostaje się do środka ur > ządzenia. > U mnie rurkę przed wyłączeniem ekspresu wkłada się do pustej szklanki i ekspres czyści tę rurkę. Za każdym razem jeśli jest robiona kawa z mlekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 15:09 Ok, ja się nie upieram, mnie pasuje moje rozwiązanie, komuś może co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
swinki_trzy Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 08:38 Dla mnie z rurką jest bardziej upierdliwy w użyciu. Rureczki zdjąć, przepłukać, montować a wyjąć pojemnik do mleka, wstawić go do lodówki lub (pusty) do zmywarki jest dużo łatwiejsze. Pojemnik nie ma żadnych rurek czy zakamarków trudnych do umycia. Od niedawna mam philipsa latte go, jest dużo łatwiejszy do utrzymania w czystości niż poprzedni z rurką. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 12:11 berdebul napisała: > Nie kupuj takiego z pojemnikiem na mleko, bo to koszmar do czyszczenia. Lepsze > są z rurką - odlewasz do szklanki potrzebną ilość i ekspres pobiera ile potrzeb > uje, później pluczesz system mleka i łatwo demontujesz rurkę do mycia, lub sp > ieniajacy bezpośrednio w szklance/filiżance (jak Siemens q3). Potwierdzam. Taki Krupps www.mediaexpert.pl/agd-male/ekspresy-i-kawa/ekspresy-cisnieniowe/ekspres-krups-evidence-ea894t?gclid=Cj0KCQjw8rT8BRCbARIsALWiOvTxpgGD9VInGrnJlnZ5MSyKMfzRWF37dmaqf3dQ8-Dm1U-r81WcanQaAlBvEALw_wcB daje radę. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 15:10 Też uważam że bez pojemnika na mleko jest lepszy. Ja nawet nie wlewam mleka do szklanki tylko otwieram butelkę i rurkę wkładam do butelki a ekspres pobiera tyle mleka ile potrzebuje. Po zakończeniu rurkę umieszcza się w pustej szklance i ekspres czyści rurkę. Raz na jakiś czas można ją odpiąć i umyć ręcznie ale ekspres i tak myje ją po zrobieniu kawy (z mlekiem). Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Ekspres do kawy 18.10.20, 21:40 a ma ktoś takiego philipsa seria 1200? kosztuje 930zł na promce i się zastanawiam Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Ekspres do kawy 18.10.20, 23:39 Ostatnio go tez widziałam u nas w Szwajcarii i tez sie zastanawiam czy warto. Jak narazie mam delonghi z ręczna wajcha , młynek do mielenia i osobny spieniacz do mleka bo ten od edelonghi przestał działać. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia555 Re: Ekspres do kawy 18.10.20, 22:27 Pomyśl czy potrzebujesz automat mając 3 tys do wydania. Jeśli lubisz kawę po włosku to polecam dobry młynek do kawy osobno i maszynę do kawy (z ręczną wajchą). Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Ekspres do kawy 18.10.20, 22:30 Te z wajchą robią naparstki po włosku. Odpowiedz Link Zgłoś
mama333 Re: Ekspres do kawy 18.10.20, 22:33 zuzia555 napisała: > Pomyśl czy potrzebujesz automat mając 3 tys do wydania. Jeśli lubisz kawę po wł > osku to polecam dobry młynek do kawy osobno i maszynę do kawy (z ręczną wajchą) > . Młynek posiadam i kawę do niego to bajka męża (parzona kawa bez dodatków) Ja lubię kawę z pianką z mleka i z brązowym cukrem ......do tego chce express 🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 14:47 Nie każdy ma czas i ochotę na zabawy z wajchą o 7 rano😆 Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Ekspres do kawy 18.10.20, 22:44 Mam kawiarki i miałam ekspres klonowy, ale w końcu kupiłam taki: www.neonet.pl/ekspresy-do-kawy/delonghi-ecam-370-95-t.html?gclid=EAIaIQobChMIyJna1v6-7AIVIQZ7Ch0u8gveEAQYASABEgJ0C_D_BwE I jestem bardzo zadowolona. Pojemnik na mleko myje się 2 minuty, a zaletą jest to, że mleko nie przepływa przez żaden układ w środku ekspresu, tylko całość jest podgrzewana i spieniania na zewnątrz. Cena trochę wyższa, ale ja kupowałam w promocji i był poniżej 3000. Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Ekspres do kawy 18.10.20, 22:50 Testowaliśmy w pracy takiego małego Siemensa jak poniżej. I o ile do biura on nie bardzo się nadaje, bo nie ma takiej mocy przerobowej, żeby obsłużyć chociaż te 10 osób (wiecznie czegoś chciał - a to wody, a to mleka dolej, wyczyść to, wyczyść tamto), to przy domowym użyciu powinien się sprawdzić świetnie. I robi naprawdę bardzo dobra kawę Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Ekspres do kawy 18.10.20, 23:14 Mam De Longhi dynamica plus. Jest świetny. Pojemnik na mleko bez problemu myje się w zmywarce. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwik7 Re: Ekspres do kawy 18.10.20, 23:22 Philips latte go 5000 pojemnik zewnętrzny, żadnych rurek. Banalne ręczne mycie wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
mama333 Re:sylwik 19.10.20, 08:17 sylwik7 napisała: > Philips latte go 5000 pojemnik zewnętrzny, żadnych rurek. Banalne ręczne mycie > wystarcza. Masz go właśnie nad nim się zastanawiam Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 06:01 U mnie kawy schodzi sporo-mam siemensa z serii eq7 od 9 lat, ponad 25 tyś kaw na liczniku. Gdyby umarł, kupię ponownie taki sam. Mam z wężykiem-lepsza opcja, wężyk wkładasz do kartonu , potem karton do lodówki, nie trzeba myć dodatkowego pojemnika po każdym użyciu(pojemnik też mam-nie używam). Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 08:27 little_fish napisała: > Wężyka nie myjesz? Raz w miesiącu myję blok, więc i wężyk też, ale.... Ekspres ma opcje czyszczenia układu mlecznego(wraz z wężykiem)-więc kiedy korzystam z mleka -po każdym użyciu naciskam guzik i już Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 08:39 Naczynie też można tak wyczyścić 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 09:09 little_fish napisała: > Naczynie też można tak wyczyścić W 30-40 sekund, wrzątkiem, bez użycia detergentòw.? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 09:31 Tak, przepuszczając wrzątek przez pojemnik. Skoro rurkę można wyczyścić bez detergentów to i pojemnik - mleko jest tak samo tłuste, bez względu na naczynie 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 09:39 A, i żeby nie było że "lobbuję" za tym z pojemnikiem - każdy wybiera to, co lubi. Natomiast nie jest to żaden problem umyć/wyczyścić pojemnik. Dla mnie dodatkowym argumentem za pojemnikiem było to, że ekspresu u mnie używa kilka osób. Jeżeli ktoś z jakiegoś powodu nie umyje pojemnika/ nie wstawi go do lodówki to widać to od razu. W przypadku wężyka.... No cóż miałam okazję spróbować takiej kawy...😉 Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 10:20 little_fish napisała: > A, i żeby nie było że "lobbuję" za tym z pojemnikiem - każdy wybiera to, co lub > i. Natomiast nie jest to żaden problem umyć/wyczyścić pojemnik. > Dla mnie dodatkowym argumentem za pojemnikiem było to, że ekspresu u mnie używa > kilka osób. Jeżeli ktoś z jakiegoś powodu nie umyje pojemnika/ nie wstawi go d > o lodówki to widać to od razu. W przypadku wężyka.... No cóż miałam okazję spró > bować takiej kawy...😉 U mnie korzystaja 4 osoby i nie zdarzyło się, aby ktoś zapomniał wyczyścić uklad mleczny.. Robienie kawy z mlekiem jest w pakiecie z czyszczeniem -wyjmuje się wężyk z kartonika i wkłada od razu do kubka, naciskamy guzik i idziemy pic kawę Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 08:50 Ale pojemnik na mleko też się tak czyści. A poza tym można go zdjąć i umyć. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 10:51 Jak czyścisz automatycznie pojemnik z mlekiem, jeżeli dalej jest w nim mleko? Rurkę wkładam, ekspres gorącą wodą płucze całość systemu mleka (albo zmuszony guzikiem, albo sam przy wyłączeniu). Jeżeli nie czuję się usatysfakcjonowana to wyjmuję rurkę i system mleka (zatrzask) i wrzucam do zmywarki. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 11:50 W pojemniki jest mleko, zasysane przez rurkę do układu w pokrywie, tam spienianie i podgrzewane. I ten układ w pokrywie można przepłukiwania wrzątkiem z ekspresu po każdym użyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusia.aniusia Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 06:03 Mam Krupsa evidence ea8901. Nie mam do niego żadnych zastrzeżeń,jest świetny. Odpowiedz Link Zgłoś
kora.bez.loginu Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 08:47 Kupowaliśmy ostatnio ekspres, bo kolbowy dokonał żywota. Padło na DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110.SB. Ma dyszę do spieniania, myje się banalnie, sposób spieniania też do ogarnięcia. Korzystałam zresztą z dyszy przy kolbowym. W pracy mamy DeLonghi z wężykiem do mleka- mycie dużo bardziej kłopotliwe, po wkładaniu wężyka do kartonu z mlekiem kisło w tempie ekspresowym. Oglądaliśmy ten z zewnętrznym pojemnikiem i rurką - tak jak któraś dziewczyna już pisała- mleko z pojemnika jest zasysane i spieniane - też upierdliwe do wyczyszczenia. Reasumując: chwalę dyszę zewnętrzną, zaprogramowane mililitry mleka do spienienia i zawsze identyczna kawa nie są dla mnie warte szorowania tego wszystkiego 😏 Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 10:20 Po przygodzie z DeLonghi z przyjemnością pozbyłam się go i oddałam przyjaciółce i zamieniłam na zwykły tani ekspres przepływowy. Minusy: kawa jest mała. Kawa jest chłodna. Mleko jest ledwo ciepłe więc kakao też do bani z tego wychodzi. Ekspres trzeba rozgrzać. No nie podpadł mi wybitnie. Plusy przepływowego. Nareszcie mam po prostu dzban z gorącą długo kawa i mogę sobie robić dolewki. A że mleko niespieninone? W ogóle nie ma to dla mnie znaczenia. Sumarycznie, nie wydalabym tyle kasy na ekspres nigdy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 20:49 Pewnie zależy od modelu. W moim ustawiam wielkość kawy i jej temperaturę. Mleko jest rzeczywiście za chłodne na kakao, trzeba kombinować (zalewamy małą ilością wrzątku i dolewamy mleko). Dobre za to do płatków z mlekiem I tak, warto sobie dobrze przemyśleć zakup ekspresu. (przelewowy miałam, stoi gdzieś głęboko w szafce) Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 21:43 jola_ep napisała: > Pewnie zależy od modelu. W moim ustawiam wielkość kawy i jej temperaturę. Chyba faktycznie zależy od modelu. Ostatnio koleżanka była zdziwiona że latte macchiato z mojego ekspresu jest takie gorące bo u jej szwagierki jest zaledwie letnie. I tak jak piszesz w ustawieniach można ustawić wielkość filiżanki i temperaturę. Lubię pić kawę w dużym kubku i ustawiłam sobie taką wielkość jaką pojemność ma kubek. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 10:39 Polecam Jurę A7, choć jest minimalnie droższy. To mój trzeci w pełni automatyczny, domowy ekspres i jak na razie pierwszy absolutnie bez wad. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Ekspres do kawy 19.10.20, 11:57 Ja też mam Jurę, tylko model Ena i potwierdzam- to są najlepsze ekspresy do użytku domowego. Warte każdej wydanej złotówki. Odpowiedz Link Zgłoś