Dodaj do ulubionych

Podawanie ręki

19.10.20, 19:28
Czy spotkałyście się z niepodawaniem ręki kobietom? Ja tak - mieszane towarzystwo damsko-męskie (polskie), wszedł facet i podał rękę wszystkim mężczyznom, a kobiety ominął. Kiedyś za to kobiety całowało się w rękę, ale męski uścisk dłoni był także tylko dla mężczyzn. Jak to jest teraz - według savoir-vivreu i w praktyce?
Obserwuj wątek
    • mona-taran Re: Podawanie ręki 19.10.20, 19:30
      Kiedyś, dawno temu. Koleś zapytany dlaczego nie podaje ręki kobietom odpowiedział, że kobiety są stworzone przez diabła 🤔
      • 21mada Re: Podawanie ręki 19.10.20, 19:33
        W sumie to według savoir-vivre'u to kobieta pierwsza podaje rękę mężczyźnie (szef - podwładnemu, osoba ważniejsza - mniej ważnej). Więc myślę, że nie wynika to z braku szacunku, a paradoksalnie - wręcz przeciwnie.
        • mona-taran Re: Podawanie ręki 19.10.20, 19:36
          Ja myślę że akurat ten przytoczony przeze mnie typ nie kierował się savoir-vivre'm tylko był po prostu dziwny :p nigdy też nie siadał obok kobiet ( a raczej dziewczyn, bo mieliśmy wtedy po 18-19 lat) i pewnie jak by któraś wyciągnęła rękę to by padł trupem na miejscu:p
          Ale co do meritum, to się zgadzam
      • delauras Re: Podawanie ręki 19.10.20, 20:49
        I Miał rację😈
        Pewnie bał się.
    • chococaffe Re: Podawanie ręki 19.10.20, 19:33
      off top - to kobieta podaje rękę wink
      • 21mada Re: Podawanie ręki 19.10.20, 19:35
        No właśnie. Czyli ten facet zachował się poprawnie.
        • daniela34 Re: Podawanie ręki 19.10.20, 19:37
          Nie zachował się poprawnie, powinien podejsc do każdej kobiety, powiedzieć: "Dzień dobry Krysiu/Czesc Stara Ropucho/Dzien dobry Pani" i poczekać jak ona się zachowa.
          • daniela34 Re: Podawanie ręki 19.10.20, 19:38
            Cd. Dopiero wtedy, jesli kobieta nie podaje ręki to ok. Czyli każdą z osobna ma przywitać, tak jak każdego kolegę wita uściskiem ręki
            • tanebo001 Re: Podawanie ręki 19.10.20, 20:17
              A jeśli osób jest 100?
              • daniela34 Re: Podawanie ręki 19.10.20, 20:26
                I w tych 100 osobach jest tylko 5 mezczyzn i reszta kobiet, że to taki problem?
                Wiadomo, że jak jest 100 osob to nie podajesz wszystkim ręki tylko witasz się ogolnie.
                • tanebo001 Re: Podawanie ręki 19.10.20, 20:28
                  Ale rozumiesz że z każdą zajmie to 10 sekund? Czyli w sumie będziesz się witać 15 minut?
                  • daniela34 Re: Podawanie ręki 19.10.20, 20:31
                    ???? No to.nie witasz się z kazda ze 100 osob indywidualnie. To proste. Wchodzisz gdzies, gdzie jest 100 osób w grupie, mówisz dzień dobry. Koniec.
                    • tanebo001 Re: Podawanie ręki 19.10.20, 20:35
                      Ale podawanie ręki to witanie indywidualne...
                      • daniela34 Re: Podawanie ręki 19.10.20, 20:39
                        No to tego nie robisz. Napisalam w poście z 20.26, ze jak jest 100 osób to nie wita sie z każdym indywidualnie (plec jue mactu znaczenia) tylko ogolnie.
        • turzyca Re: Podawanie ręki 19.10.20, 19:40
          Nie, nie zachował się poprawnie, powinien podejść i poczekać aż kobieta poda mu rękę.
        • mona-taran Re: Podawanie ręki 19.10.20, 19:41
          O jakim facecie piszecie?
          • daniela34 Re: Podawanie ręki 19.10.20, 19:45
            Z postu startowego
            • mona-taran Re: Podawanie ręki 19.10.20, 19:49
              Aaa 🤦🤦 jakoś sobie ubzdurałam, że wątek jest zainspirowany jakimś innym wątkiem i faceta z postu startowego totalnie pominęłam myślami :p
    • rozwiane_marzenie Re: Podawanie ręki 19.10.20, 19:34
      Bo to kobieta pierwsza powinna podawać rękę według zasad sw.
      A jeśli facet wyciąga dłoń to tylko dla koleżeńskiego "cześć" dla innych facetów. U nas w firmie też panują takie reguły, witają się tylko mężczyźni. Chyba tak się przyjęło.
      • turzyca Re: Podawanie ręki 19.10.20, 19:48
        >A jeśli facet wyciąga dłoń to tylko dla koleżeńskiego "cześć" dla innych facetów.

Owszem, wchodzący wyciąga rękę tylko do facetów, ale powinien uścisnąć podaną rękę kobiety.

>U nas w firmie też panują takie reguły, witają się tylko mężczyźni. Chyba tak się przyjęło.

Dużo jest takich środowisk. Ja jestem bezwzględna, gdy wchodzę w nowe, głównie męskie towarzystwo, to jeśli zostanę pominięta podczas takiego obchodu pytam się głośno "Piotrek, a ze mną się nie przywitasz?" Piotrek podchodzi, ja mu podaję dłoń, a potem już wszystkie Tomki, Krzyśki i Kuby pamiętają, że należy podejść. Trzeba tylko reagować od razu, zanim im się utrwali pomijanie koleżanki. Sama wchodząc, też zawsze robię rundkę z podawaniem dłoni.
        Bo z tego niepodawania dłoni wychodzi zazwyczaj kompletny brak witania się, a niektórym potem się w ogóle kobiety wykluczają z zespołu. Lepiej zdusić takie zapędy zawczasu.
        • daniela34 Re: Podawanie ręki 19.10.20, 19:51
          O, to, to, to. Też to tępiłyśmy na uczelni.
    • tanebo001 Re: Podawanie ręki 19.10.20, 20:22
      Powiedzmy sobie prawdę - podawanie ręki to zwyczaj z epoki w której kobiecie było się przedstawianym a samotna kobieta na ulicy to tylko prostytutka. Wprowadzenie kobiet do życia towarzyskiego czy zawodowego spowodowało zamieszanie. Powiedzmy że tak jak mówicie w towarzystwie jest kilka kobiet. A co jeśli jest ich 50? Też z każdą mam się witać osobno?
      • daniela34 Re: Podawanie ręki 19.10.20, 20:27
        Serio? To 50 osobom nie podajesz ręki. Nie sprowadzaj do absurdu
      • ggrruu Re: Podawanie ręki 19.10.20, 20:34
        A jak jest 50 facetów to każdemu podchodzisz i podajesz rękę?
        • tanebo001 Re: Podawanie ręki 19.10.20, 20:36
          Czasami tak
          • daniela34 Re: Podawanie ręki 19.10.20, 20:40
            No to jak bedzie 50 facetow i 50 kobiet, albo 30 facetow i 30 kobiet to do każdej kobiety musisz podejsc też. Proste.
            • daniela34 Re: Podawanie ręki 19.10.20, 20:41
              Przy czym jak wyżej napisalam, w takiej sytuacji nie jest wymagane powitanie każdego indywidualnie, ale skoro masz taki kaprys to musisz tez indywidualnie potkratowac kazdą kobietę.
          • nickbezznaczenia Re: Podawanie ręki 19.10.20, 20:52
            Powinieneś zawsze. A jak będzie tysiąc atletów to też!
          • ggrruu Re: Podawanie ręki 19.10.20, 21:56
            Czy wyobrażasz sobie wtedy, że towarzyszą Ci ochroniarze a tłum skanduje Twoje imię? :d
    • aqua48 Re: Podawanie ręki 19.10.20, 20:23
      Według s-v kolega postąpił właściwie - to kobieta PIERWSZA wyciąga rękę do mężczyzny...Jeśli tego nie uczyni to znak że nie życzy sobie...
      • berdebul Re: Podawanie ręki 19.10.20, 20:46
        Jednak to pan wchodzi do pomieszczenia, wiec na nim spoczywa ciężar przywitania się i zbliżenia do osoby, z która będzie się witał.
        • aqua48 Re: Podawanie ręki 19.10.20, 21:13
          berdebul napisała:

> Jednak to pan wchodzi do pomieszczenia, wiec na nim spoczywa ciężar przywitania
          > się i zbliżenia do osoby, z która będzie się witał.

Zbliżenia się do kobiety w oczekiwaniu na wyciągnięcie przez NIĄ pierwszą tej ręki, tak.
          • shmu Re: Podawanie ręki 19.10.20, 22:05
            To prawda, ale wypadaloby zlapac kontakt wzrokowy i dac kobiecie szanse, zeby te reke wyciagnela. W przypadkach, z ktorymi sie spotkalam przywitanie z kobieta bylo zupelnie pomijane, w sensie ignorowania jej. Ale jak mowie, to we wczesnej mlodosci. Teraz spotykam sie z tym, ze z mezczyzna uscisk reki a z kobieta buziaki, w sytuacjach nieformalnych, nawet jesli to nasze pierwsze spotkanie. A w sytuacjach formalnych albo podanie reki wszystkim, albo nikomu.
            Jest jeszcze jeden wyjatek, ktory bylabym w stanie przelknac. Na terenie, na ktorym kultura/religia zabrania dotyku miedzy kobieta a mezczyzna. Jakkolwiek nie podobaloby mi sie to.
    • ichi51e Re: Podawanie ręki 19.10.20, 20:26
      Lol. Serio nie wiesz czemu koniety ominal big_grin prosze pana pewna kwoka...
    • etata Re: Podawanie ręki 19.10.20, 20:45
      "Ja tak - mieszane towarzystwo damsko-męskie (polskie), wszedł facet i podał rękę wszystkim mężczyznom, a kobiety ominął."

Cham.
      Ja mam taką zasadę – oczekuję, że młodsza kobieta mnie poda rękę, natomiast ja podaję rękę starszym.
      • daniela34 Re: Podawanie ręki 19.10.20, 20:49
        No to dokładnie odwrotnie niż się robić powinno.
        • etata Re: Podawanie ręki 19.10.20, 20:54
          "No to dokładnie odwrotnie niż się robić powinno."

Według mnie zasada starszeństwa jest bardziej sprawiedliwa.
          • daniela34 Re: Podawanie ręki 19.10.20, 20:55
            Zasada starszeństwa polega na tym, że to starsza osoba podaje rękę młodszej. Rym samym "uznaje" znajomość.
            • daniela34 Re: Podawanie ręki 19.10.20, 20:56
              Podobnie szef podaje rękę podwładnemu a nie odwrotnie!
            • etata Re: Podawanie ręki 19.10.20, 23:15
              "Zasada starszeństwa polega na tym, że to starsza osoba podaje rękę młodszej. Rym samym "uznaje" znajomość."

Ale przecież osoba starsza nie kłania się młodszej.
              To ta sama zasada, tyle że w uwspółcześnionej formie.
              • daniela34 Re: Podawanie ręki 19.10.20, 23:25
                etata napisał:

> Ale przecież osoba starsza nie kłania się młodszej.
                > To ta sama zasada, tyle że w uwspółcześnionej formie.

To poczytaj- na przykład u Jane Austen, to starsza, wyższa stopniem/tytułem osoba pierwsza dawała znać, że uznaje znajomość.
                I stąd wywodzi się to, że pierwszy podaje rękę szef/osoba starsza/kobieta
                • daniela34 Re: Podawanie ręki 19.10.20, 23:28
                  "Przyjęło się, że ten przywilej, albo zwykła chęć uściśnięcia dłoni, na powitanie lub pożegnanie, już samo zainicjowanie tego gestu, należy do osoby zajmującej wyższą pozycję – zawodową, towarzyską, społeczną, bądź wynikającą z jakiegoś antropologicznego konwenansu. To ona może, jej wypada albo po prostu powinna zainicjować ten gest jako pierwsza. To ona decyduje czy chce w taki, a nie inny sposób dopełnić rytuału powitania/ pożegnania."

• etata Re: Podawanie ręki 20.10.20, 00:37
                    Klasyka ma swój urok, ale mi się trochę marzy powiew świeżości. Czasy się zmieniają.
                    • daniela34 Re: Podawanie ręki 20.10.20, 00:42
                      Alez niech Ci wieje świeżością, nawet 10 w skali Beaufort'a
              • kk345 Re: Podawanie ręki 21.10.20, 00:32
                >Ale przecież osoba starsza nie kłania się młodszej.
                >To ta sama zasada, tyle że w uwspółcześnionej formie.

Nie, to osoba starsza/ważniejsza daje znak, że "pozwala" się dotknąć, jeśli szef ręki nie wyciągnie, to ty się z ręką nie pchaj, z kobietami tak samo...
          • nickbezznaczenia Re: Podawanie ręki 19.10.20, 20:56
            Ale to tylko według ciebie.
          • szafireczek Re: Podawanie ręki 19.10.20, 21:17
            Zadziałałaby, gdybyś całował w pierścień.
            • daniela34 Re: Podawanie ręki 19.10.20, 21:25
              Tez by jednak musiał osobnik upierścieniony pierwszy rękę wyciągnąć 😀
              • szafireczek Re: Podawanie ręki 19.10.20, 21:32
                To prawda, bo jakby tak o zgrozo - wyszarpywal, to kto wie czy nie byłby to już czyn kwalifikowany, jako napaść z zamiarem przywlaszczenia mieniasmile
    • boogiecat Re: Podawanie ręki 19.10.20, 20:57
      Cos ty znowu wymyslila za wspominki? Przeciez od marca nikt juz nie podaje reki.
      • nickbezznaczenia Re: Podawanie ręki 19.10.20, 21:03
        Akurat!
      • szafireczek Re: Podawanie ręki 19.10.20, 21:05
        No chyba, żeby pobrać krew do testusmile
        • boogiecat Re: Podawanie ręki 19.10.20, 22:09
          Do testu nie podaje sie aby nosa?😉
    • olena.s Re: Podawanie ręki 19.10.20, 21:19
      Ja. Pisałam przy innej okazji.
      Z bardzo nieformalnego, dużego, otwartego miejsca pracy przeszłam do o wiele mniejszego - powiedzmy 60 osób. Pokoje po 5-8 sztuk. I właśnie tam się zetknęłam z czymś takim: wchodzi facet do pokoju i bums - biurko 1,3,5 zamieszkałe przez samców - rąsia, rąsia, rąsia. Pozostałe biurka zamieszkałe przez płeć odmienną - nic.
    • shmu Re: Podawanie ręki 19.10.20, 21:51
      Jak bylam nastolatka, to znalam takich, co wiesz, mieli zasady. Np. dziewczynom reki nie podaja.
      W doroslym zyciu sie nie spotkalam z taka akurat sytuacja, ale np. witam sie z kims na imprezie i przedstawiam sie a ktos: aha. Zeby nie bylo, nie papiezowi czy Beyonce...
      Wiec hmm mankamenty w zachowaniu znajdziesz wszedzie. Czasem jest to niesmialosc, czy niepewnosc, ale w wieku 30-40 lat juz czas wiedziec, jak sie zachowac.

Abstrahujac, ja nie lubie zbytnio dotykac innych ludzi, wiec mi zwykle: ,,czesc'', szczegolnie w dzisiejszych czasach, wystarcza. A juz dawanie trzech buziakow kazdej osobie w grupie jest bardzo meczace...
    • solejrolia Re: Podawanie ręki 19.10.20, 22:00
      Tak, wielokrotnie !!!
      Podawanie ręki kobietom, to w zasadzie..."nowa moda" wink powiedzmy od 15 lat spotykam sie z tym tak w ogóle. W swojej drugiej pracy.
      Poważnie.
      Bo przecież wcześniej/ kiedyś/ kobietom całowało się dłoń.

No a teraz wręcz unikam ! Wiadomo dlaczego. I sama nie wyciągam ręki do powitania.
      (a te wszystkie łokcie, czy żółwiki, są koszmarnie durne, i wolę wcale, niż żółwik)
      • boogiecat Re: Podawanie ręki 19.10.20, 22:07
        solejrolia napisała:

> No a teraz wręcz unikam ! Wiadomo dlaczego. I sama nie wyciągam ręki do powitan
        > ia.
        >

Ale serio, ktos jeszcze wyciaga reke? Ja sie z tym nie spotkalam od osmiu miesiecy, a zawodowo widuje bardzo duzo ludzi z roznych srodowisk.
        • nickbezznaczenia Re: Podawanie ręki 19.10.20, 22:09
          Niestety tak- faceci.
          • boogiecat Re: Podawanie ręki 19.10.20, 22:11
            Jakie niezdyscyplinowane!
            • nickbezznaczenia Re: Podawanie ręki 19.10.20, 22:12
              I co poradzisz?
              Oni muszą, bo inaczej się uduszą!
        • solejrolia Re: Podawanie ręki 21.10.20, 08:07
          Tak, serio.
    • bialeem Re: Podawanie ręki 19.10.20, 22:42
      To w sumie zabawne, ale jak byłam w podstawówce zawsze mnie zastanawiało kto tych chłopców tego nauczył. Mogli się nie lubić, ale jak się witali, to wszyscy podawali sobie rękę. Wątpię żeby każda matka szkoliła z sv. Mnie by to nie przyszło do głowy gdybym kiedykolwiek miała syna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka