21.10.20, 22:12
Czy sądzicie, że w Europie będą w tym roku czynne ośrodki narciarskie? Czy wszystkie zostaną zaorane?
Obserwuj wątek
    • lodomeria Re: A narty? 21.10.20, 22:17
      Adrian?
      • glanaber Re: A narty? 21.10.20, 22:38
        Dlaczego Adrian? Adrian pewnie sobie poradzi.
        A w temacie masz coś do napisania?
        • lily_evans11 Re: A narty? 22.10.20, 07:41
          Na Adriana czeka prywatny stok, udostępniony przez gorola za niezłe dutki big_grin
    • norra.a Re: A narty? 21.10.20, 22:43
      Nawet teraz są czynne...
      • glanaber Re: A narty? 21.10.20, 22:48
        Teraz jeszcze w sumie jest przed sezonem. W szczycie sezonu z reguły ludzie tłumnie ruszają na narty w całej Europie. Ciekawe, czy u decydentów w krajach z popularnymi regionami narciarskimi przeważy strach przed „włoskim scenariuszem” czy przed bankructwem całej branży, dość istotnej dla PKB tych krajów
    • heca7 Re: A narty? 21.10.20, 23:00
      Ostatnio wszędzie widzę reklamy ośrodków narciarskich w Austrii. W tv, na autobusach , na billboardach. Sama mam rezerwację w Kranjskiej Gorze na drugą połowę stycznia. Na szczęście z możliwością odwołania.
      • glanaber Re: A narty? 21.10.20, 23:32
        Ja też widzę te reklamy i jakoś mi to nie gra z zamykaniem Francji, Włoch, a teraz jeszcze Czech...
        • homohominilupus Re: A narty? 21.10.20, 23:34
          Poprzedni lockdown trwał ok 3,5 miesiąca. Wiec jest szansa, może otworzą z opóźnieniem.
    • runny.babbit Re: A narty? 21.10.20, 23:47
      Mnie bardzo ciekawi jak będzie pod koniec grudnia w polskich miejscowościach w górach, zawsze mieli wtedy większy ruch. Odwołają pandemię w Zakopanem?
    • bi_scotti Re: A narty? 22.10.20, 00:59
      Cross-country skiing rulez smile Co wiecej trzeba? wink Cheers.
      • myelegans Re: A narty? 22.10.20, 01:50
        bi_scotti napisała:

> Cross-country skiing rulez smile Co wiecej trzeba? wink Cheers.
        >
        Do tego trzeba sniegu, ktorego w zeszlym sezonie bylo jak na lekarstwo, ani jednego dnia na xcoutry czy snowshoeing
        • bi_scotti Re: A narty? 22.10.20, 01:56
          Well ... snieg zawsze gdzies jest, juz tak z 200-300 km na polnoc od Toronto to nawet w podlawe zimy snieg jest, kwestia tylko zeby ruszyc wink Albo do Quebec - tam snieg jest zawsze smile No worries, swoje kilometry przejade i tej zimy! Cheers.
    • mikams75 Re: A narty? 22.10.20, 01:25
      beda otwarte (zreszta juz niektore sa), ale podrozowanie bedzie utrudnione, wiec glownie lokalsi beda korzystac, a zarobek osrodkow bedzie marny.
      • ichi51e Re: A narty? 22.10.20, 08:28
        nie wiem czy marny - mysle ze np w Austrii sporo osob zamiast jechac za granice wybierze turystyke krajowa.
        • mikams75 Re: A narty? 22.10.20, 10:20
          ale nadal to bedzie marny dochod. Zauwaz, ze do Austrii przyjezdza mnostwo osob z Europy polnocnej i srodkowej, w tym z Polski, mnostwo Szwajcarow, bo taniej. Sami Austriacy nie zapelnia calego sezonu.
          Za to w Polskich osrodkach bedze ogromny tlok - kraj spory a gor malo.
        • volta2 Re: A narty? 22.10.20, 12:07
          austriacy od zawsze wybierają swoje ośrodki, spotkać tłumnie ich we włoszech raczej trudno, no, chyba że wybierają fr, do której ja akurat nie zaglądam

ale stojąc na autostradzie przy zjeździe na stubai czy zillertal obserwuję rejestracje, dominują swojacy.
    • lot_w_kosmos Re: A narty? 22.10.20, 08:02
      Boniu .... nie strasz.
      • homohominilupus Re: A narty? 22.10.20, 08:09
        Dobrze, ze mamy fajne góry w zasięgu 2 h samochodem. Jak nie uda się w Alpy to może chociaż tu.
    • ichi51e Re: A narty? 22.10.20, 08:27
      Dlaczego mialyby byc zamkniete? w Austrii rczej normalnie sie zyje.
      • homohominilupus Re: A narty? 22.10.20, 08:35
        Jeżeli zrobią lockdown w całej Europie jak juz wcześniej było to nikt nigdzie nie pojedzie.
        Mogą też zamknąć ośrodki narciarskie jak w połowie marca.
        Bardzo bym nie chciała żeby tak się stało. Bardzo.
        Teraz obawiam się poważnie o moj grudniowy wyjazd do Pl na święta.
        A od dzisiaj mamy lokalny lockdown.
        Niech to szlag.
        • mikams75 Re: A narty? 22.10.20, 10:21
          nawet i bez lockdownu za to z grozacymi kwarantannami, obowiazkowymi wynikami testow itp. tez ludzie nie pojada.
      • helena31 Re: A narty? 22.10.20, 12:15
        nie wiem czy tak normalnie . Nie śledzę ilości zachorowań w Austrii. Dziś mignęła mi informacja , że Niemcy odradzają podróże do Polski , Szwajcarii i Austrii ( gwoli ścisłości chyba do 8 regionów z 9 ), wiec coś tam się dzieje niedobrego na pewno.
        • ichi51e Re: A narty? 22.10.20, 13:25
          900 zgonow od poczatku mamy jak na razie
          • helena31 Re: A narty? 22.10.20, 14:19
            to dużo czy mało wg Ciebie ,biorąc pod uwagę liczbę mieszkanców?
            I co to znaczy , że żyje sie normalnie ?
            Ja, jak oglądam tvn24 to mam wtedy wrażenie kataklizmu:wink a jak wyjdę z domu , to oprócz maseczek, życie toczy się normalnie .Bo toczy się .Co nie oznacza , że moze byc problem z wyjazdem do innego kraju , sytuacja jest dynamiczna - tak to ładnie się nazywa.
            • ichi51e Re: A narty? 22.10.20, 16:20
              Dziecko idzie do szkoly o kwarantannach sie nie mowi... w pon zaczynamy ferie i jak podejrzewam sporo osob wyjedzie bo co dzieciaki maja robic w miescie? Tu sie ferie spedza aktywnie
              • helena31 Re: A narty? 22.10.20, 17:15
                Dla większości sezon narciarski nie rozpoczyna się w październiku. Jeśli rozmawiamy o nartach , to rozumiem , ze ma być aktywnie .
    • mae224 Re: A narty? 22.10.20, 08:32
      Przy zamkniętych granicach raczej nie dotrzesz.
      • berber_rock Re: A narty? 22.10.20, 12:47
        Przeciez nikt zadnych granic juz zamykal nie bedzie.

Co najwyzej bedzie wymog testu albo kwarantanny.

Ale na przyklad do Francji nie ma zadnych wymogow.
        • mikams75 Re: A narty? 22.10.20, 15:20
          ale te testy i kwarantanny to wlasnie daja prawie ten sam efekt, co zamkniete granice.
          • berber_rock Re: A narty? 22.10.20, 16:04
            Wiem, to jest taki cwany wybieg wszystkich krajow EU - za testy i kwarantanny Komisja nie bedzie ich opieprzac, bo to wymog sanitarny, a nie zadne zamkniecie granic i brak szacunku do Schengen. Sprytni nie?
            • mikams75 Re: A narty? 22.10.20, 16:56
              tak, dokladnie tak jest tez z roznymi przybytkami - niby otwarte ale klientow nie ma, bo pracuja w domu i jadaja w domu, nie korzystaja z wielu rzeczy. No ale otwarte, wiec doplat nie bedzie, bo przeciez to nie wina rzadu, ze klienci im poznikali. Biznesy sie pozamykaja ale przeciez nikt im nie kazal zamykac.
    • volta2 Re: A narty? 22.10.20, 12:09
      ja w tym roku i tak miałam w planach rezygnację na rzecz palm, i bez covida nawet,
      i chyba z nartami się mentalnie pożegnałam na ten sezon, bez żalu, ale też się dziwię, że nic o tym głośno się nie mówi. jeśli u nas będzie rosło do stycznia to chbya się przed nami zamkną
    • berber_rock Re: A narty? 22.10.20, 12:44
      Na razie planuja sie otworzyc.
      ski.valthorens.com/en/covid-19-information/
    • julita165 Re: A narty? 22.10.20, 14:35
      Nie wiem. Zadnych rezerwacji nie robie. Bede decydowac w pstatniej chwili. Chcialabym jechac ze wzgledu na syna. Juz naprawde ladnie jezdzil w zeszlym roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka