Dodaj do ulubionych

terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych

23.10.20, 13:51
Ponieważ za moment krew mi się zagotuję, jak jeszcze raz usłyszę o wycieczce na Słowację, do Niemiec czy bóg wie gdzie, w celu usunięcia płodu z zespołem wad letalnych.
Pomijam fakt, że trzeba mieć cały stosik badań, bardzo dobrze udokumetnowanych, z różnych okresów i nie od jednego lekarza. Czy ktoś te dokumenty w Polsce skompletuje? Gdzie? Potem trzeba się umówić na przyjęcie do szpitala. I zostać na kilka dni, bo aborcja w pierwszych tygodniach, a de facto przedwczesny poród płodu, to nie jest to samo. Która klinika załatwi to w kwadrans? Czy słowackie szpitale zaczną normalne przyjmować pacjentki z Polski na prawie tydzień? Czy osoby wygadujące te głupoty mają w ogóle cień pojęcia o czym mówią? Bo ja tego mówiąc szczerze zupełnie nie widzę.
Obserwuj wątek
    • kropkaa Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 13:53
      Aaaaa! Z ZESPOŁEM. Sprawdzałam! 🙇‍♀️🙇‍♀️🙇‍♀️
    • ritual2019 Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 13:55
      Nie maja ale o tym pisalam juz dawno. Zreszta wyjazd na Slowacje czy do Niemiec takze zeby usunac ciaze na wczesnym etapie nie jest prosty dla wiekszosci. I nie bedzie zwlaszcza teraz w czasie covidowego cyrku.
      • kosmos_pierzasty Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 15:08
        Już bez przesady. Normalnie, bez pandemii, to nawet są organizacje, które pomagają wszystko ogarnąć. Ale właśnie piszę o zwykłych aborcjach.
    • marta.graca Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 13:57
      Na Słowacji aborcja jest na życzenie, o jakich badaniach mówisz? Cytat z pierwszego linku z brzegu: Mediklinik oferuje szybki, nieskomplikowany i dyskretny zabieg. Wszystko, co musi zrobić klientka, to uzgodnić z nami termin. Klientka przyjeżdża do kliniki rano w wyznaczonym dniu. Nie musi przedstawiać żadnych dokumentów, pozwoleń lub wyników badań/testów – wszystkie badania zostaną wykonane w naszej klinice.
      • kropkaa Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:00
        W 24 tyg. robią aborcję na życzenie? Serio?
      • laura.palmer Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:16
        Na życzenie jest do 12 tygodnia.

A diagnostyka prenatalna wygląda tak, że w 11-13 tygodniu ciąży wykonuje się tzw. USG I trymestru i test Pappa, które pokazują jedynie ryzyko wystąpienia zespołów. Jeżeli wystąpi podejrzenie wady, można zrobić test Sanco (z krwi), który ma skuteczność ok. 95%. Na wynik czeka się tydzień. Jedynym badaniem dającym 100% pewności jest amniopunkcja, którą można wykonać najwcześniej w 15 tygodniu ciąży i też czeka się na wynik ok. tygodnia.
        Jest też szereg wad, które widać dopiero w USG połówkowym, wykonywanym w ok. 20 tygodniu ciąży. Jest więc praktycznie niemożliwym, żeby przed 12 tygodniem ciąży mieć 100% pewności, że płód ma wady wrodzone. Powyżej 12 tygodnia nikt ciąży bez dokumentacji medycznej na Słowacji nie usunie.
      • trilllian Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:19
        W czasie kiedy dowiesz się o wadach nie jest już na życzenie.
        • konsta-is-me Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 22:34
          Ale jest aborcja z powodu wady.
          • kropkaa Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 24.10.20, 00:29
            Która nie trwa kilka minut. Tylko kilka dni.
    • triss_merigold6 Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 13:57
      Nie mają pojęcia i dlatego pieprzą od rzeczy.
      • kropkaa Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:04
        Dokładnie. Moja koleżanka niedawno miała taki zabieg; jeśli ktoś myśli, że w piątym czy szóstym miesiącu ktoś mu bez żadnych pytań usunie ciążę na Słowacji, to gratuluję optymizmu.
        • triss_merigold6 Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:05
          Takie rzeczy można załatwić w Holandii, w klinice, która przyjmuje cudzoziemki do szpitala. Odpłatnie i nie kosztuje to 200 euro tylko 10 razy tyle.
        • hanusinamama Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 16:05
          Ale czemu w 6??
          • kropkaa Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 22:12
            Tyle to trwało.
            Oczywiście wykręcali się też covidem, potem musiała lekarza odpowiedniego znaleźć, potem na wizytę też ot tak się nie wejdzie, potem ten lekarz ścigał właściwego lekarza. A dzień szybko mija, a potem tydzień i tak to leci.
            Jednak życie ma w nosie wyobrażenia ematki o komplecie badań i wad w 12 tc.
    • hanusinamama Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 13:58
      Tam jest aborcja na życzenie. nie musisz miec zadnych papierów.
      • kropkaa Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:01
        Do którego tygodnia? Bo w I trymestrze, to jednak rzadko wiadomo, że płód będzie ciężko uszkodzony.
      • milva24 Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:02
        Pod warunkiem, że to wczesna ciąża. Wady letalne wychodzą przeważnie w drugim trymestrze, wtedy to już nie jest takie hop siup.
      • triss_merigold6 Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:08
        Skup się.
        Terminacja ciąży z wadami genetycznymi/rozwojowymi, potwierdzonymi diagnostyką genetyczną, ma miejsce w okolicach 20 tygodnia ciąży.
        Skup się.
        Amniopunkcję wykonuje się w 15 tygodniu. Na wynik czeka się 3-5 tygodni. 15 + 4 (uśrednijmy) = 19. Czas na otrzymanie dokumentacji + czas na organizację zabiegu = 20 tydzień +.
        • lauren6 Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:17
          Skup się. Od czasu, gdy ostatnio byłaś w ciąży wiele się zmieniło.
          • kropkaa Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:24
            Weź pod uwagę, że te badania ktoś musi zdobić. W momencie zakazu aborcji ich przeprowadzenie może - wg władzy - mijać się z celem.
          • triss_merigold6 Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:25
            Nie mam na myśli zabawy w badania przesiewowe tylko inwazyjne badanie, które polega na pobraniu materiału genetycznego, namnożeniu go i zbadaniu.
            • laura.palmer Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:27
              Teraz już można uzyskać wynik amniopunkcji po ok. tygodniu, ale to kosztuje chyba extra tysiaka.
              • solejrolia Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:41
                Chyab wtedy gdy masz określone mutacje na określonych genach,
                a że nie szukają po kolei we wszystkich genach, wszystkich chorób genetycznych.
          • solejrolia Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:39
            Skup się. Triss ma rację. Aż tak wiele się nie zmieniło. Jeśli w ogóle, to trudniej uzyskać pomoc.
            I nie tak prosto zrobić wcześniej badania.
            Najwcześniejsze, biopsja trofoblastu, jest w 12-13 tyg. nikt ci tego nie zrobi, bo ty chcesz. Lekarz prowadzący/rodzinny, bez historii w poradni genetycznej, nie da ci skierowania na takie badanie.
            Bo badanie jest inwazyjne, bardziej inwazyjne niż aminiopuncja. Czas oczekiwania na wynik różny, ale kilka tygodni. (jeśli wiedzą czego szukać, masz już mutacje, której mają szukać, to będzie szybciej). Uśrednijmy jednak, wynik będzie ok 15-16 tc.
            A najzabawniejsze jest, skup się: jak w poradni genetycznej trafisz na prolajferkę. NIE ŻYCZĘ TEGO NIKOMU, jest to mało przyjemne spotkanie.
            • triss_merigold6 Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:49
              Do amnio przesłanką był wiek 35+ i tu skierowanie na NFZ dawał lekarz prowadzący ciążę na NFZ. Nie trzeba było mieć historii.
              • kamin Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 20:39
                Dwukrotnie byłam w ciąży w wieku 35+, przysługiwało mi z tego tytułu darmowe USG tzw genetyczne + pappa. Dopiero zły wynik powyższych miał być wskazaniem do amnio. U mnie wskazań nie było więc nie miałam też amniopunkcji.
            • lauren6 Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 15:02
              Skup się, bo triss nie ma racji. Powtórzę raz jeszcze. Testy genetyczne w przypadku wyników negatywnych mają czułość porównywalną z amnio. Tych badań nie zakażą, bo to jest zwykłe badanie krwi.

Problem jest tylko przy wynikach pozytywnych. W cywilizowanych krajach nie robi się aborcji na podstawie testu, bo jest ryzyko 10-20%, że się usunie zdrowy płód. Ale Polska nie jest już cywilizowanym krajem. Z dwojga złego lepiej usunąć zdrowy płód niż ubogacić rodzinę dzieckiem z ZD.
              • solejrolia Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 15:10
                Jeszcze raz, amino jest w 15tc, jak się nie chce /nie może/ czekać do 15tc, to trzeba wydębić skierowanie na biopsję trofoblastu, a to nie jest takie proste i wyglada jak odbijanie się od drzwi do drzwi. A na koniec trafia się w IMiD na prolajferkę, która, a jakże, należy do Ordo Iuris.

CHCECIE WIĘCEJ SZCZEGÓŁÓW?
                • lauren6 Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 15:15
                  Dżizas, ja o jednym, ty o drugim. Po co chcesz robić amnio? Ważny jest czas by do 13tc wyrobić się z aborcją na życzenie u sąsiadów w przypadku wady płodu i jest to możliwe.

Robisz USG genetyczne, test wolnego DNA. Coś wychodzi nie halo to usuwasz ciążę, tyle w temacie.

Test wolnego dna to nie jest to samo co PAPPA, radzę doczytać.
                  • aerra Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 15:23
                    Ale ten test wykrywa tylko mutacje genetyczne. Nie wykrywa wszystkich wad letalnych.
                    • jolie Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 21:34
                      >Ale ten test wykrywa tylko mutacje genetyczne. Nie wykrywa wszystkich wad letalnych.

No właśnie ostatnio rozmawiałam o tym z koleżanką w ciąży - czy test wolnego DNA wyklucza wszystkie choroby genetyczne (te najbardziej znane i opisane) czy tylko aberracje chromosomalne? Te dziedziczone autosomalnie też? A jak jest przy amniopunkcji zlecanej kobietom po 35 r.ż.? Też od razu wszystkie najbardziej znane choroby czy tylko badanie kariotypu? Ja robiłam biopsję kosmówki i tak naprawdę w opisie wyniku miałam "kariotyp męski prawidłowy", nie było nic o tym, że (przykładowo) wykluczono dystrofię mięśniową czy mukowiscydozę.
                      • aerra Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 22:30
                        Bo nie wyklucza. Dlatego niektóre wady letalne można wykryć dopiero na późniejszym etapie ciąży.
                        • jolie Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 24.10.20, 09:45
                          A to nie jest tak, że jeżeli amniopunkcję robi się już pod kątem konkretnej choroby genetycznej, to można wykryć np. wspomnianą dystrofię? Ale to wymaga tego, aby były przesłanki np. w postaci występowania choroby w rodzinie, świadomości nosicielstwa u matki. W takim standardowym pakiecie, to jest chyba tylko badanie kariotypu (?). Zatem można wykluczyć ZD, ale ten sam płód może jak najbardziej mieć mukowiscydozę czy dystrofię mięśniową. Nie jestem pewna, może wypowie się ktoś, kto się na tym zna i robił amniopunkcję. Na moim opisie badania cytogenetycznego nie ma nic o innych chorobach.
                  • solejrolia Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 15:24
                    Nie chcę aminio! Nigdy nie chciałam!

Jest szereg chorób genetycznych niewidocznych gołym okiem, i taka na przykład mukowiscydoza nie jest widoczna w USG!
                    I dlatego nie chcę robić aminio, bo jest zbyt późno to badanie. A ja chcę mieć badania jak najwczesniej. Żeby mieć czas podjąć decyzję.

Właśnie w googlu wyczytałam. Prolejferka o której już wspomniałam, pracuje z Chazanem. No bosko po prostu. Ordo Iuris, Chazan....JAPIERDOLĘ....
                  • ichi51e Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 15:29
                    Sek w tym ze czesto te osoby bardzo chca dziecka i szukaja potwierdzenia ze jadnak jest ok a nie maja podejscie „dobra jak bedzie cien podejrzenia to usuwam”. Odwlekanie przedluzanie to znecanie sie
                  • spirit_of_africa Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 20:44
                    Test wolnego DNA podobno nie pokazuje mozaik.
                    • thea19 Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 21:11
                      tak jak amniopunkcja
        • ichi51e Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:20
          Amnipunkcje wykonuje sie do 13 tygodnia z jakims malym hakiem
          • laura.palmer Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:23
            Od 15 tygodnia w górę, nie pisz bzdur.
            • ichi51e Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 15:05
              Tu pisza ze robia tylko do 13 www.gyncentrum.pl/amniopunkcja
              • ichi51e Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 15:06
                Sory zla tabelke spojrzalam 13 a 16 widelki
              • laura.palmer Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 15:08
                A tu, że po 15 medfemina.pl/amniopunkcja/
        • hanusinamama Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 16:07
          Skup sie o letalnej wadzie znajoma dowiedziała sie w 12 tygodniu. Bezmózgowie.
          Ja testy genetyczne robiłam w 12 tygodniu. Skup sie.
          Jakby mi coś w testach wyszło to bym jechała np na Słowacje. Skup się. Nie szła bym na NFZ, zeby mi sie ktoś sumieniem wycierał albo ksiądz po szpitalu ganiał. Skup się
          • ichi51e Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 16:10
            Dobrze ze ty jestes taka hop do przodu. Ale masa babek nie jest i duzo latwiej (i taniej) jest im sie napic sie ace. W sadzie beda mowic ze mialy dosc wszystkiego.
            • hanusinamama Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 23:29
              Ale ja o tym cały czas piszę!!! Dlatego od poczatku na tym forum piszę jasno ze jestem za aborcją na życzenie. Czemu? Bo ona jest dostępna w PL...ale dla wybranych. Ja bym mogła usunąć ( miałabym możliwośc). Mam kase i możliwości. Ale masa kobiet nie może. Dlatego powinna byc na życzenie. I doskonale wiem ile tragedii jest przez to ze dziewczyny nie maja dostępu, kupują niewiadomoco w internecie, idą do kogoś "kto sie zna", same sobie rózne rzeczy wkładają.
    • lauren6 Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:12
      Juz ci tłumaczę.
      W 10tc robisz test genetyczny typu Sanco, Panorama, Harmony.
      Odbierasz wynik po 5-7 dni. Jeżeli masz wynik negatywny to płód na 99% nie ma wad genetycznych.
      W przypadku wyniku pozytywnego masz jeszcze ze 2 tygodnie na załatwienie aborcji na życzenie na Słowacji lub Niemczech.
      Na życzenie, rozumiesz? Nikt się ciebie nie będzie pytał czy płod ma wade czy wolisz bibliotekę w mieszkaniu od kolejnego dziecka.
      • manon.lescaut4 Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 15:14
        Nie ma wad genetycznych, ale pełny obraz płodu i jego rozwój (chocby anencefalia, akrania i wiele innych letalnych wad) można ocenić w USG polowkowym, najwcześniej około 18 tc wiec sorry, ale żadna skuteczna klinika na Słowacji tu nie pomoże.
        • hanusinamama Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 16:08
          Bezmozgowie mozna w 12 tygodniu.
          • aerra Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 16:17
            No i w tym momencie już jest za późno, nieprawdaż? Bo usuniesz bez większego problemu DO 12 tygodnia.
            • manon.lescaut4 Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 20:55
              Dokładnie. Przecież taka diagnozę trzeba potwierdzić, trzeba to wszystko przemyśleć, przygotować się psychicznie i fizycznie, trzeba umówić wizytę na Słowacji, tak realnie potrzeba pewnie jakichs 2 tygodni. I nie wyobrażam sobie pogarszania sytuacji beznadziejnej poprzez ściganie się z czasem do tego stopnia.
              • kropkaa Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 22:18
                Trzeba zorganizować wyjazd, pieniądze, wziąć urlop w pracy, coś zrobić z dzieckiem/dziećmi, jeśli chcemy, by ojciec dziecka z nami pojechał. A nie każdemu chcemy mówić gdzie i po ci jedziemy. I to też powoduje, że czas leci.
                • anna_miau Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 22:58
                  W sumie to większość z tych rzeczy można sobie załatwić przed wykonaniem testu lub czekając na wynik. W razie dobrych wieści po prostu odwołać.
                  Ale ogólnie zgadzam się, że polskie kobiety , w wieku rozrodczym, są czarnej dupie.
            • konsta-is-me Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 22:40
              Ciążę z wada letalna usuniesz do 5 miesiąca o ile pamiętam.
              Dlaczego uparlyscie się tylko na "na życzenie "????
              • aerra Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 23:26
                Koszty i papierologia mniej więcej razy 10 do 20. A już zwłaszcza jeśli komplet badań też trzeba będzie zrobić za granicą, bo u nas amnio już ci nie zrobią (bo po co, robi się głównie po to, żeby potwierdzić/wykluczyć wady w większosci i tak nieoperowalne w trakcie ciąży), spore prawdopodobieństwo, że cześci innych badań również.
              • kropkaa Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 24.10.20, 00:37
                Właśnie cały czas mówię - wyskoczenie na Słowację w I trymestrze nie ma nic wspólnego z usunięciem płodu z zespołem wad letalnych. Więc wszelkie komentarze o wycieczce do sąsiada mają mało wspólnego z rzeczywistością.
    • ichi51e Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:16
      Daj spokoj jaka Slowacja? Beda wyjazdy aborcyjne organizowane od a do z jak jest z porodami dla bogatych. A dla biednych? Matulu - pare ciosow w brzuch, pokaz co tam masz w apteczce, znajomy zajumal ze szpitala bardzo skuteczne. Jest tez masa ziolek ktore odpowiednio zastosowane rowniez problem rozwiaza. Potem bedzie ze spadlas ze schodow pomylilas sie itp
      • ichi51e Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:17
        krytykapolityczna.pl/kraj/laki-nam-nie-odbiora/
      • igge Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:20
        Matko, słabo misad
    • aerra Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:16
      Tylko wiesz, to nie jest niemożliwe. Da się - ale wymaga nieporównywalnie więcej środków i determinacji, a co za tym idzie, dużo mniej osób będzie to w stanie ogarnąć (finansowo, psychicznie, organizacyjnie).
      Mnie nadal stać, ale to nie znaczy, że nie wkurza mnie (bo wkurza i to bardzo) to co się właśnie dzieje.
    • mava Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:21
      >Czy osoby wygadujące te głupoty mają w ogóle cień pojęcia o czym mówią?

i dlatego wszyscy pisza, że to opcja dla bogatych kobiet. Nie dla wyznawczyn pisu, ktore "niechciana ciazę" umieszczaja w beczkach po kapuscie
    • aguar Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:22
      W drugim trymestrze na życzenie to raczej tylko w Holandii. Zejdzie kilka dni, ale papiery z diagnozą nie są konieczne.
    • makurokurosek Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:27
      Moi znajomi trzy lata temu jechali na słowacje w celu przerwania ciąży z powodu poważnych wad płodu, nie wiem czy musieli pokazać dokumentację potwierdzającą wady płodu, ale na pewno takową posiadali.
      Jechali na Słowancję bo w Polsce od czasu rządów Pis legalna aborcja z powodu wad płodów istniała tylko na papierze i w większości rejonów Polski była niedostępna, w tym również w Poznaniu.
      • marinette.wue Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:33
        Znowu zobaczymy ogłoszenia typu "ginekolog- zabiegi"
      • hanusinamama Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 16:09
        Tez bym tak robiła. W zyciu bym nie liczyła ze na NFZ trafie na lekarza "bez sumienia" albo uciekać przed ksiedzem w szpitalu. Ale ja mam mozliwosci, mnie stać.
      • mava Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 16:34
        współczuję znajomym
      • kropkaa Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 17:53
        Moja koleżanka jakieś pół roku temu usuwała w Warszawie. Ale wiedziała, jak się do tego zabrać, była bardzo zdeterminowana i powiedziała, że nie odpuści. Pomimo wielu przeciwności, zamkniętych drzwi i covida po drodze misja zakończyła się sukcesem. Sam pobyt w szpitalu i podejście było ok. Ale nie był to żaden 15-minutowy zabieg, tylko normalne, przedwczesne wywoływanie porodu przez kilka dni.
        I jak mi mąż (który zna sprawę) wczoraj wyskoczył z wyskoczeniem na Słowację, to piany dostałam. Wyskoczyć to sobie po rum tuzemski co najwyżej może, a nie na usunięcie ciąży grubo po 20 tc.
    • alpepe Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:32
      ale po co? Idiotów zmusi do zmiany tylko sytuacja z chorymi dziećmi z różnymi wadami zostawianymi po urodzeniu w szpitalu. Jak się zapełnią domy opieki i sierocińce, to do durnych łbów dotrze, co to oznacza.
      • spirit_of_africa Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:43
        Oj tam. Siostrzyczki prowadzące domy dziecka/ opieki będą miały co robic i za co kasę brać
        • aerra Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 15:21
          Te siostrzyczki to w większości są już dosć wiekowe. Powołań prawie nie ma. Wymrą zwyczajnie.
          • kropkaa Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 22:19
            Covid dość skutecznie organizuje spotkania z Panem twarzą w twarz.
            • alicia033 Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 24.10.20, 00:53
              kropkaa napisała:

> Covid dość skutecznie organizuje spotkania z Panem twarzą w twarz.

bynajmniej.
      • mgla_jedwabna Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 21:19
        Nic nie dotrze, śmiertelność wśród takich dzieci będzie wysoka. Zresztą i tak jest, najwyżej zamiast żyć rok w znośnych warunkach, będą umierać w męczarniach przez trzy miesiące. Ale najważniejsze, że będzie można je ochrzcić, a potem powiedzieć, że "bozia zabrała". Zawsze to lepiej brzmi niż świadoma decyzja wolnej kobiety, by usunąć płód niezdolny do odczuwania bólu.
        • ichi51e Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 21:29
          Juz mamy chyba najwyzsza w eu jesli chodzi o bezmozgowie
    • bi_scotti Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 14:54
      Wedlug mnie to podstawowa sprawa jest wiedza i chec/potrzeba bycia poinformowanym. Problem calej ustawy polega nie tylko na zakazie wykonywania zabiegow ale na zwiazanym z tym brakiem upowszechniania wiedzy na temat testow, znaczenia ich wynikow, znaczenia tych kolejnych tygodni w ciazy etc. etc. ect. To, co tak skrupulatnie jest tu wyliczane w watku, co mozna w ktorym miesiacu & what it means, to wiedza, ktora juz jest a bedzie coraz mniej dostepna/oczywista/zrozumiala dla rosnacej grupy kobiet w ciazy, szczegolnie kobiet, ktore beda pod opieka lekarzy/midwives albo o okreslonych pogladach, albo ograniczonych w swoich dzialaniach ta nieszczesta ustawa. Jesli sie kiepsko-poinformowanej kobiecie nie zaproponuje testu, nie wytlumaczy jego znaczenia, to i problemu z ewentualna checia/potrzeba abortion nie bedzie, bo kobieta nie bedzie miala podstaw by o taka zabiegac uncertain Te zas, ktore sa i beda chcialy byc poinformowane, najprawdopodobniej beda nalezaly do bardzo okreslonego circle kobiet wyksztalconych, relatywnie zamoznych i o okreslonych pogladach na wlasne zdrowie i zdrowie ich ewentualnego dziecka. Ten circle zas nigdy nie byl jakos specjalnie wielki i istnieje prawdopodobienstwo, ze bedzie sie kurczyl. Edukacja to podstawa, eh ... Life.
      • molik28 Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 16:00
        100/100.
      • konsta-is-me Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 22:44
        No nie...
        To już pojechałaś.
        W dobie internetu nie trzeba być "zamożna, wykształcona upper class" żeby poczytać o możliwych powikłaniach.
        Robicie z kobiet bezmózgie idiotki.
        • aerra Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 23:33
          Przeczytaj wątek o paniach, które głosowały na Konfederację i teraz czują się oszukane, że jednak udało się, również dzięki Konfederacji przeprowadzić ten zakaz.

Serio, są kobiety, które są bezmózgimi idiotkami. Żeby nie było tacy mężczyźni też rzecz jasna są. Zwyczajnie niekórzy ludzie są idiotami.
        • premeda Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 24.10.20, 17:27
          Wyżej masz piękny przykład jak dziewczyny pięknie się kłócą która ma rację. Wiedza z internetu to wątpliwa podstawa, przy sprawie tak istotnej jak badania prenatalne.
    • pytajnik188 Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 15:26
      Tak przy okazji niemieckie kliniki np w Dortmundzie już masowo przyjmują polki do ciężkich operacji endometriozy bo u nas...widomo. Kicha.
      Jedzie się, wraca, często nie raz. Stomia i te klimaty. Jest koordynator, który załatwia hotel na miejscu obok szpitala. Myślę więc że będzie to wykonalne i w przypadku aborcji, ale wszystko rozbija się o pieniądze i organizację- ktoś ( fundacja) musi to ogarnąć. Pytanie tylko ile osób będzie na to stać i ile będzie mieć dostęp do takiej ewentualnej alternatywy. Teoretycznie więc jest to możliwe, w praktyce w ogóle sobie tego nie wyobrażam.
      • zuleyka.z.talgaru Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 21:40
        No jak - patola nadal bedzie rodzic co popadnie a Ci co mają kasę- jak zawsze się ogarną. Najgorzej wyjdzie na tym klasa tak zwana srednia ktorej nie bedzie stac na zabieg za granicą.
        • piekna_remedios4 Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 24.10.20, 18:24
          klasy średniej ma być nie stać na zabieg zagranicą? Jakim cudem? 10k nie będą w stanie choćby pożyczyć w banku? weź
          • ichi51e Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 24.10.20, 19:07
            Pytanie czy jak robisz w eu to panstwo nie powinno zwracac kosztow suspicious
    • zuleyka.z.talgaru Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 21:06
      W 10tc robisz nifty i po 10 dniach masz wynik. Elo.
      • solejrolia Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 21:30
        Ta....
        Elo.
        Otóż :
        W ciąży mnogiej- zapomnij o Nifty. Osobie po przeszczepie np. nerki (np moja kuzynka) Nifty nie zrobią. Osobie, która była kiedykolwiek leczona komórkami macierzystymi- nie zrobią.
        Takiej mukowiscydozy, której na USG genetycznym nie widać, i w ogóle gołym okiem nie widać, nie wykrywa.

Do dupy takie badanie

A czas płynie.....
        • zuleyka.z.talgaru Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 21:38
          No cóż. Pozostaje i tak wizyta w krajach ościennych. Tak czy inaczej. Co zrobić. Tak glosowal polski naród.
          • solejrolia Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 21:48
            Nie, można zdecydować się na inwazyjne badania, które dadzą odpowiedź, czy dziecko będzie zdrowe, i od tego momentu można cieszyć się z ciąży i spokojnie ją przeżywać.
            One w Polsce są robione, tylko czasem trzeba poodbijać się od drzwi do drzwi.
            • zuleyka.z.talgaru Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 21:49
              I czekać do 24-25tc? No thanx. Mam jedno niepełnosprawne dziecko, wiem jak to jest i wrogowi nie życzę.
              • solejrolia Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 22:42
                Ależ nie przeczytałaś całego wątku- wyżej pisałam np. o biopsji trofoblastu. Wykonuje się go wcześniej, zatem i wynik jest dużo wcześniej (a już zwłaszcza jak się wie, czego się szuka, jakiej mutacji).
                ALE trzeba o tym wiedzieć, że w ogóle jest takie badanie.
                A kobiety, m.in. Ty, tego nie wiedzą.
                Bo jak nie wiedzą, to nie będą się dopominać o to badanie. Jak biscotti napisała: podstawą jest edukacja kobiet. Wraz z zakazem aborcji skończy się edukacja, a same badania, i dostęp do takich badań będzie bardzo utrudniony. Bo już jest utrudniony! I tak jak Ty piszesz z własnego doswiadczenia, matki chorego dziecka, tak samo ja piszę na podstawie własnych doświadczeń.

Zatem: Domagać się badań, ale nie Nifty, bo Nifty nie jest miarodajne, i nie są to badania dla każdej ciężarnej. Domagać się badań, które robi się wcześnie, i dają pełen obraz. No!
                • aerra Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 23:35
                  Gorzej jak jednak nie wiesz czego szukać i chcesz zrobić na wszelki wypadek. A że to inwazyjne i niesie ryzyko poronienia, to pewnie niedługo lekarze po prostu nie będą kierować. Całiem prywatnie, bez skierowania zrobić takie badanie to chyba jednak nie tak prosto.
                  • kropkaa Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 24.10.20, 00:23
                    Nie jest prosto, nigdy lekarze nie rozdawali skierowań na prawo i lewo, a teraz to już w ogóle całą diagnostykę prenatalną za moment czeka zapaść.
                    Znam kilka przypadków, że na usg lekarze "nie widzieli" różnych wad - o ile ktoś kolejne badanie robił u kogoś innego, to jeszcze miał okazję się dowiedzieć, a jak nie, dowiadywał się po porodzie. I tak np. dziecko z dalekiej rodziny miałoby znacznie łatwiej, gdyby wada była zauważona, poród byłby w odpowiednim miejscu - skończyłoby się na małym zabiegu w pierwszych minutach życia, a nie kilku bardzo poważnych operacjach i życia, bez porównywalnego efektu.
                • jolie Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 24.10.20, 15:09
                  >biopsji trofoblastu

Biopsja trofoblastu w 2016 roku była badaniem przeprowadzonym w ramach NFZ bodajże tylko w którymś ze szpitali w Warszawie i chyba w Łodzi (ale nie jestem pewna). Standard polski po złych wynikach Pappa to amniopunkcja, ja w Krakowie nie mogłam zrobić biopsji w żadnym szpitalu (a miałam wskazania). Robiłam prywatnie i tak naprawdę lekarz - specjalista od diagnostyki prenatalnej od razu ją zaproponował. Gdyby chciała usunąć ciążę po złym wyniku biopsji i tak musiałabym zrobić jeszcze amniopunkcję.
                  • solejrolia Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 24.10.20, 19:19
                    A wiesz, że być może!
                    Nie wiem, jak jest w innych wielkich miastach w tym popieprzonym kraju.
                    Jestem z Łodzi, a bywam w Warszawie. Stąd wiem o takim badaniu.
                    • jolie Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 24.10.20, 20:29
                      Amniopunkcja jako najpowszechniejsze badanie do badania kariotypu było zaleceniem Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego. Piszę cały czas o procedurach diagnostyki prenatalnej w ramach NFZ. Jedna lekarka, która robiła ni echo serca płodu (ze skierowania z Poradni Patologii Ciąży) twierdziła, że wolą zrobić amniopunkcję, bo przy biopsji, gdy płód jest płci żeńskiej, istnieje ryzyko wyniki fałszywie negatywnego - pobrania niedostatecznej ilości materiału z kosmówki i poddawanie analizie kariotypu matki, który jest prawidłowy. Przy chłopcach nie. Z kolei lekarz, który robił mi biopsję twierdził, że ma takie doświadczenie w pobieraniu materiału, że nie ma mowy o pomyłce. Ale faktycznie polscy lekarze nie mają dużego doświadczenia i praktyki w robieniu biopsji, nie ma za wielu specjalistów (to jego słowa).
      • astomi25 Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 22:31
        Tia... juz pisalam o tym na forum. Kuzynka miala nifty, wyniki ok 99,7 ze ok.
        Dziecko urodzilo sie z trisomia 21 i chorona hirsprunga. Stomia od 2 doby zycia uncertain
        • astomi25 Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 22:33
          99,7 % i chorobą. Pozno jest, no wink
          • solejrolia Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 22:50
            Przykre sad
        • brenya78 Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 23:33
          "Kuzynka miala nifty, wyniki ok 99,7 ze ok."

Nifty nie podaje prawdopodobieństwa że jest ok, tylko prawdopodobieństwo że nie jest. I wynik 0.3% w Nifty to wynik skłaniający do dalszej diagnostyki. Więc ktoś tu coś skopał w kwestii interpretacji/informacji. Bo nifty myli się owszem czasem ale w drugą stronę, dając czasem wyniki fałszywe pozytywne. Fałszywe negatywy się nie zdarzają, zdaje się, co najwyżej pomyłka laboratorium. Ale wynik 0.3% prawdopodobieństwa wady to nie jest wynik negatywy! To jak najbardziej zły wynik przy nifty.
        • alessa28 Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 24.10.20, 17:56
          astomi25 napisała:

> Tia... juz pisalam o tym na forum. Kuzynka miala nifty, wyniki ok 99,7 ze ok.
          > Dziecko urodzilo sie z trisomia 21 i chorona hirsprunga. Stomia od 2 doby zycia
          > uncertain

Funkcjonalna idiotka🤦‍♀️ przeczytaj co napisała brenya a potem się popisuj bo jeszcze te brednie ktoś przeczyta, zasugeruje się i będzie kłopot.
          >
    • milupaa Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 21:15
      Skoro jeżdżą robić in vitro a to jest masa badań, dokumentów, załatwiania od cholery, to uważam że i na usunięcie płodu z wadami też się da.
    • czarny_dol Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 22:20
      Aborcja cywilizowana była, jest i będzie kwestią kasy li i jedynie.
      Aborcja niecywilizowana była, jest i będzie kwestią patologio-desperacji - zaczynając od ciosu w brzuch, samookaleczeń, domowej chińskiej apteczki na "późnej" aborcji kończąc (co tam Pani ma w tych beczkach?).
      Po środku zaś było, jest i będzie morze kobiet, które na opcję a nie stać finansowo, a na opcję b nie stać mentalnie.
      • hanusinamama Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 23:33
        Dlatego powinna być na życzenie podobnie jak u naszych sąsiadów a w przypadkach innych nawet później (np wady letalne). Dlaczego? Bo aborcja w PL jest mozliwa i dostępna, nawet w przypadku zdrowego płodu....ale trzeba miec kase i możliwości. jedna z wiekszych niesprawiedliwosci w tym kraju
        • aerra Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 23.10.20, 23:38
          W zasadzie jeszcze inaczej. Aborcja jest dostępna dla każdego. Problemem jest tylko bezpieczeństwo tego zabiegu i możliwe powikłania i skutki uboczne. Ktoś kogo stać zrobi sobie w klinice, pod opieką lekarzy, z wcześniejszymi badaniami. Kobieta której nie stać będzie eksperymentować ze środkami ludowymi, podejrzanymi lekami, czy mechanicznymi uszkodzeniami - i jak będzie miała szczęście to może zdąży z krwotokiem do szpitala.
    • ichi51e Re: terminacja ciąży z zaspołem wad letalnych 24.10.20, 19:53
      W sumie wydaje mi sie ze troche od d strony sie za to wzieto. Przeciez my tu tak naprawde nie mowimy o aborcji a eutanazji w sumie. Moze nalezaloby zamist o usmiercaniu dzieciatka mowic o prawie do smierci i zycia ktore nie jest wylacznie cierpieniem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka