Dodaj do ulubionych

Mus z dyni

01.11.20, 11:19
Ktoś robi? Na zimę do zupy? U mnie wszystkie zrobione słoiki do wyrzucenia. Zwyczajnie się zepsuły, po dwóch dniach zaczęły fermentować.
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Mus z dyni 01.11.20, 11:24
      Tak, ale ja go mrożę.
      Piekę dynię, rozgniatam widelcem i mrożę w pojemnikach.
      • snakelilith Re: Mus z dyni 01.11.20, 11:32
        Ja dynię mrożę surową, pokrojoną w kawałki. U mnie w sklepach można mrożoną Hokaido w kostce kupić przez cały rok i jak nie mam swojej, to często ją kupuję na zupę. Można ją nawet upiec, po prostu wrzucasz do piekarnika jak zamrożone frytki.
    • triismegistos Re: Mus z dyni 01.11.20, 11:26
      Nieee, dynie ą dostępne wlaściwie całorocznie. Za to dzisiaj robię baraninkę z dynią smile
    • lellapolella Re: Mus z dyni 01.11.20, 11:32
      Nie robię. Dynie trzymają mi się do maja następnego roku (o ile nie pożremy do tej pory).
      • lalkaika Re: Mus z dyni 01.11.20, 11:35
        Zrobilam w occie.,splesniala.Cos zle robie.
    • asfiksja Re: Mus z dyni 01.11.20, 11:45
      Moje dynie z ogrodu przechowują się doskonale w całości do późnej zimy (dłużej nie próbowałam, bo zjedliśmy). Zupełnie nie widzę więc potrzeby męczyć się robieniem przetworów. Takie ze sklepu chyba są rzucane, bo przy próbach przechowywania pleśnieją.
    • redwineiswhatilike Re: Mus z dyni 01.11.20, 11:45
      Robię raczej coś ala frytki pieczone 20 minut w piekarniku z dyni piżmowej. Pycha smile
    • alfa36 Re: Mus z dyni 01.11.20, 11:45
      A co jeszcze z dyni można zrobić?
      • agniesia331 Re: Mus z dyni 01.11.20, 13:15
        Ketczup, z dodatkiem pomidorów, cebuli i papryki, ciocia moja robila, przepyszny jest
    • mamtrzykotyidwa Re: Mus z dyni 01.11.20, 11:51
      Dynię w słoikach trzeba zakwasić, żeby się nie psuła - octem, albo kwaskiem cytrynowym, albo vit.c.
      Tak samo trzeba robić marchewkę, kukurydzę, fasolkę szparagową i inne nie kwaśne warzywa, wtedy jest pewność, że się nie zepsują.
      • barattolina Re: Mus z dyni 01.11.20, 13:29
        Tak? Ja zamknęłam gorący mus w gorących słoikach i stoją już rok, od zeszłej jesieni. Nie zepsuły się. 🤔
    • lellapolella Re: Mus z dyni 01.11.20, 13:24
      Tylko fermentować? Bez pleśni? Jeśli nie dawałaś tam żadnego tłuszczu i przypraw, to spróbowałabym wstawić ocet.
    • barattolina Re: Mus z dyni 01.11.20, 13:27
      Tak, ja robię. Nie używam do zupy, tylko do kawy. No i do makaronu.
      Trzymam w słoikach w piwnicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka