alfa36 01.11.20, 11:19 Ktoś robi? Na zimę do zupy? U mnie wszystkie zrobione słoiki do wyrzucenia. Zwyczajnie się zepsuły, po dwóch dniach zaczęły fermentować. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anika772 Re: Mus z dyni 01.11.20, 11:24 Tak, ale ja go mrożę. Piekę dynię, rozgniatam widelcem i mrożę w pojemnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Mus z dyni 01.11.20, 11:32 Ja dynię mrożę surową, pokrojoną w kawałki. U mnie w sklepach można mrożoną Hokaido w kostce kupić przez cały rok i jak nie mam swojej, to często ją kupuję na zupę. Można ją nawet upiec, po prostu wrzucasz do piekarnika jak zamrożone frytki. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Mus z dyni 01.11.20, 11:26 Nieee, dynie ą dostępne wlaściwie całorocznie. Za to dzisiaj robię baraninkę z dynią Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Mus z dyni 01.11.20, 11:32 Nie robię. Dynie trzymają mi się do maja następnego roku (o ile nie pożremy do tej pory). Odpowiedz Link Zgłoś
lalkaika Re: Mus z dyni 01.11.20, 11:35 Zrobilam w occie.,splesniala.Cos zle robie. Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Mus z dyni 01.11.20, 11:45 Moje dynie z ogrodu przechowują się doskonale w całości do późnej zimy (dłużej nie próbowałam, bo zjedliśmy). Zupełnie nie widzę więc potrzeby męczyć się robieniem przetworów. Takie ze sklepu chyba są rzucane, bo przy próbach przechowywania pleśnieją. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Mus z dyni 01.11.20, 11:45 Robię raczej coś ala frytki pieczone 20 minut w piekarniku z dyni piżmowej. Pycha Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia331 Re: Mus z dyni 01.11.20, 13:15 Ketczup, z dodatkiem pomidorów, cebuli i papryki, ciocia moja robila, przepyszny jest Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: Mus z dyni 01.11.20, 11:51 Dynię w słoikach trzeba zakwasić, żeby się nie psuła - octem, albo kwaskiem cytrynowym, albo vit.c. Tak samo trzeba robić marchewkę, kukurydzę, fasolkę szparagową i inne nie kwaśne warzywa, wtedy jest pewność, że się nie zepsują. Odpowiedz Link Zgłoś
barattolina Re: Mus z dyni 01.11.20, 13:29 Tak? Ja zamknęłam gorący mus w gorących słoikach i stoją już rok, od zeszłej jesieni. Nie zepsuły się. 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Mus z dyni 01.11.20, 13:24 Tylko fermentować? Bez pleśni? Jeśli nie dawałaś tam żadnego tłuszczu i przypraw, to spróbowałabym wstawić ocet. Odpowiedz Link Zgłoś
barattolina Re: Mus z dyni 01.11.20, 13:27 Tak, ja robię. Nie używam do zupy, tylko do kawy. No i do makaronu. Trzymam w słoikach w piwnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama