sercemoje1 04.11.20, 11:29 Jak myślicie zamkną biblioteki? Jeśli tak to od kiedy? PS. Nie wiem jak to u Was wygląda, ale w moich bibliotekach tłumów nie ma i bardzo rygorystycznie są przestrzegane zalecenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mia_mia Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:32 Do biblioteki nie ma wstępu, stoi stół, pani podchodzi i wydaje książki, nie naliczają kar. Odpowiedz Link Zgłoś
sercemoje1 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:34 Jak nie ma wstępu, w mojej dzielnicy normalnie się wchodziło, wybierało książki. Były tylko szyby osłaniające panie bibliotekarki, obowiązek dezynfekcji rąk , maseczki oraz określona ilość osób w placówce. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:39 Widać mieszkamy w innych dzielnicach i chodzimy do innych bibliotek. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:39 Otóż od strefy czerwonej już tak nie jest. Przecież w bibliotece się kłębiły tłumy Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:36 Od wiosennego otwarcia bibliotek aż do teraz nie ma ma u nas swobodnego dostępu do książek, do czasopism, do komputerów. Obsługa siedzi za szybami. w maskach. Korzystamy z kilku placówek w 3 dzielnicach miasta. Mnie to odpowiada, od bardzo dawna rezerwuję książki przez internet. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:33 Zależy, co wylosuje maszyna: lasy, biblioteki czy akurat padnie na szewców Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:33 Dlaczego biblioteki? Tam nie ma tłumów Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:36 A dlaczego lasy zamknęli i ile wtedy bylo przypadków Odpowiedz Link Zgłoś
asdfg2018 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:57 lasy zamknęli żeby nie powstała partyzantka , leśni , mieli cykora i zamknęli , a ponadto my teraz waadza więc nas się bójcie a jak nie to w ryło , tak jak temu rowerzyście 12 tysi ..... ... natemat.pl/325755,13-dzien-strajku-kobiet-znicze-w-lodzi-blokada-men-w-warszawie-zdjecia Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:44 A dlaczego siłownie? Mogą równie dobrze wylosować pasmanterie albo sklepy ogrodnicze. Wprowadzane utrudnienia nie są poparte żadnymi analizami. Odpowiedz Link Zgłoś
sercemoje1 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:47 cku napisała: > A dlaczego siłownie? Mogą równie dobrze wylosować pasmanterie albo sklepy ogrod > nicze. Wprowadzane utrudnienia nie są poparte żadnymi analizami. W siłowni akurat łatwo sie zarazić. Ludzie się pocą, dyszą, sapią, kaszlą z wysiłku i zakażenie gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:50 Zwłaszcza jak są np 2 osoby na całą salę ( u mnie tak było, mocno ograniczona ilość osób)... Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:01 Można dyskutować czy nakaz zamknięcia siłowni jest zasadny, ale nie ma sensu udawać, że nie ma różnicy w ilości czasu, który poświęcają ludzie na wizytę w bibliotece, bez dostępu do zbiorów, a w siłowni i na zajęciach fitness Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:11 No to czemu biblioteki a np zajęcia dżudo już nie? Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:51 > Ludzie się pocą, dyszą, sapią, kaszlą z wysiłku W przeciwieństwie do takiego dżudo np., gdzie oprócz tego co wymieniłaś wchodzą jeszcze w kontakt fizyczny. Ale dżudo trenować wolno. Problem w tym, że te obostrzenia są kompletnie od czapy, nie ma w tym żadnej logiki. Baseny zamknięte, a kościoły otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:11 cku napisała: > A dlaczego siłownie? Mogą równie dobrze wylosować pasmanterie albo sklepy ogrod > nicze. Wprowadzane utrudnienia nie są poparte żadnymi analizami. Jak zrobią analizy, to zamkną pizzerie jako źródło tektury. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:31 Biblioteki suwerenowi nie są przecież potrzebne 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:34 u mnie panie siedza za okienkami , książki skłąda się do koszyków i samemu zczytuje kody zwrotu. ksiazki które się bierze na nowo - panie podają prez 5 cm szparę pod szybą także ten .... wkurza mnie to - jakos nikt tak sie nie troszczy o zdrowie kasjerek w dajmy na to lidlach .... Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:45 Zakażenia w handlu to jakiś promil wszystkich. W szkołach też było niewiele. Ale oczywiście to nalezy zamknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:12 cku napisała: > Zakażenia w handlu to jakiś promil wszystkich. Nie to co w bibliotekach. Odpowiedz Link Zgłoś
chersona Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:16 do problemu trzeba podejść odwrotnie. nie wkurzać się na panie bibliotekarki, że mają dobrą ochronę, tylko na kierowników sklepów, że źle ochraniają personel. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:38 Nie wiem ale na wszelki wypadek zaopatrzyłam się w 9 książek więc na razie się nie martwię. U mnie w bibliotece jest oddzielne okienko do zdawania a oddzielne do wypożyczania książek. Między półki nie można wejść. Zwykle jest parę osób 2-4. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:50 Jaki jest sens w takiej bibliotece? Po to się wchodzi między półki aby przewertować, powybierać itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:52 A jaki sens mają inne bzdury narzucane odgórnie? Jak zawsze piszę, to są debile, a pożar w burdelu trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:49 Tylko nie to. Już "Anię z Zielonego Wzgórza" drukowałam na wiosnę, a w tym roku lektury jeszcze grubsze. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:55 z_lasu napisała: > Tylko nie to. Już "Anię z Zielonego Wzgórza" drukowałam na wiosnę, a w tym roku > lektury jeszcze grubsze. Naprawdę drukowałaś książkę, którą w necie można kupić za dychę z dostawą do domu (nową, bo starą to i za mniej)? Ludzie noe przestają mnie zadziwiać. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:59 A ja miałam zapytać właśnie czy do z_lasu kurierzy nue docierają. Bo do mnie książki na wiosnę trafiały. W dodatku księgarnie obniżyły koszty dostawy. Odpowiedz Link Zgłoś
feliz_madre Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:00 Nawet nie trzeba kupować. Na wolnych lekturach jest większość obowiązkowych. Za free. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:06 Stamtąd właśnie wzięłam. Jak zaczęłam drukować to chyba miało być zamknięte na tydzień (wtedy jeszcze w to wierzyliśmy, że dzieci zaraz wrócą do szkoły). Więc wydrukowałam część, żeby jakoś przetrwać ten czas. A potem stopniowo kolejne strony Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:51 Ponieważ byłoby to kompletnie bezsensowne i nie zmieniające niczego w skali zakażeń, to bardzo prawdopodobne, że zamkną. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:53 Jak to zamkną? U mnie jeszcze nie otworzyli Wchodzi się, staje od razu za drzwiami , za szyba z pleksi i mówi jaką książkę by się chciało. Nie ma samodzielnego wybierania. Pani przez okienko jak w aptece podaje książkę i nawet nie chce wziąć do ręki karty bibliotecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:02 Oby nie, muszę oddać przetrzymaną i karę zapłacić ale i coś wypożyczyć. U nas panie siedzą za szybą, książki odbywają kwarantannę, jest bezpiecznie. Możemy chodzić i sobie książki z półek wybierać. Wiosną jak już otworzyli to książki się zamawiało internetowo, przychodziło, podawało kartę i odbierało zamówione, nie było wstępu do części z półkami. Jak już to może do tej wersji zaostrzonej przejdźmy, ale nie zamykać. Odpowiedz Link Zgłoś
baszkircef Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:15 Ja wczoraj pognałam do biblioteki, żeby dobrać książki bo boję się, że zamkną. U nas niestety nie ma wolnego dostępu do księgozbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:17 Biblioteki to chyba najmniejszy problem tetaz Odpowiedz Link Zgłoś
sylwik7 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:36 Może i najmniejszy problem ale po cholerę mieliby je zamykać. U nas nie ma wchodzenia między półki. Panie siedzą w korytarzu za plexi. Jedna daje zamówione książki albo idzie po te, o które się prosi, inna przyjmuje zwroty. U nas od dawna już korzystam z systemu internetowego. Zamawiam co chcę, przeszukuję zbiory. A mają faktycznie dużo nowości. Ewentualnie zapisuję się w internetową kolejkę na jakąś nowość. Przychodzi powiadomienie, że już jest do odbioru i już. Korzystam z biblioteki bo już nie mogę kupować nowych książek, skończyły się regały w domu😀, a czytnik nie jest taką samą przyjemnością jak prawdziwa książka. Dziś przyszedł mail, że skracają godziny pracy i nie pracują w soboty. Oddam dziś po pracy książki na wszelki wypadek... Odpowiedz Link Zgłoś
disco-ball Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:17 U mnie podobnie, jak u Ciebie. Wczoraj wzięłam 10 nowych książek dla dzieci, ale u nas to idzie jak woda, jestem w bibliotece 2x w miesiącu. Strasznie mi będzie szkoda, najwyzej bedziemy korzystac z ebookow. Ale to nie to samo, zwlaszcza dla malych. Odpowiedz Link Zgłoś
sercemoje1 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 14:16 Przed chwilą premier podał, że do 29 listopada będą zamknięte takie placówki kulturalne jak kina, teatry, muzea, galerie handlowe. O bibliotekach nic nie mówił. Dzwoniłam do kilku placówek w mojej dzielnicy ( Wawa) nic nie wiedzą, jakoby mieli zamykać. Odpowiedz Link Zgłoś