Dodaj do ulubionych

Zamkną biblioteki?

04.11.20, 11:29
Jak myślicie zamkną biblioteki? Jeśli tak to od kiedy?
PS. Nie wiem jak to u Was wygląda, ale w moich bibliotekach tłumów nie ma i bardzo rygorystycznie są przestrzegane zalecenia.
Obserwuj wątek
    • mia_mia Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:32
      Do biblioteki nie ma wstępu, stoi stół, pani podchodzi i wydaje książki, nie naliczają kar.
      • sercemoje1 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:34
        Jak nie ma wstępu, w mojej dzielnicy normalnie się wchodziło, wybierało książki. Były tylko szyby osłaniające panie bibliotekarki, obowiązek dezynfekcji rąk , maseczki oraz określona ilość osób w placówce.
        • mia_mia Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:39
          Widać mieszkamy w innych dzielnicach i chodzimy do innych bibliotek.
        • runny.babbit Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:39
          Otóż od strefy czerwonej już tak nie jest. Przecież w bibliotece się kłębiły tłumy
          • feniks_z_popiolu Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:36
            Od wiosennego otwarcia bibliotek aż do teraz nie ma ma u nas swobodnego dostępu do książek, do czasopism, do komputerów. Obsługa siedzi za szybami. w maskach. Korzystamy z kilku placówek w 3 dzielnicach miasta. Mnie to odpowiada, od bardzo dawna rezerwuję książki przez internet.
    • daniela34 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:33
      Zależy, co wylosuje maszyna: lasy, biblioteki czy akurat padnie na szewców
    • rb_111222333 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:33
      Dlaczego biblioteki? Tam nie ma tłumów
      • daniela34 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:36
        A dlaczego lasy zamknęli i ile wtedy bylo przypadków
        • asdfg2018 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:57
          lasy zamknęli żeby nie powstała partyzantka , leśni smile , mieli cykora i zamknęli , a ponadto my teraz waadza więc nas się bójcie a jak nie to w ryło , tak jak temu rowerzyście 12 tysi smile

..... ...
          natemat.pl/325755,13-dzien-strajku-kobiet-znicze-w-lodzi-blokada-men-w-warszawie-zdjecia
      • cku Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:44
        A dlaczego siłownie? Mogą równie dobrze wylosować pasmanterie albo sklepy ogrodnicze. Wprowadzane utrudnienia nie są poparte żadnymi analizami.
        • sercemoje1 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:47
          cku napisała:

> A dlaczego siłownie? Mogą równie dobrze wylosować pasmanterie albo sklepy ogrod
          > nicze. Wprowadzane utrudnienia nie są poparte żadnymi analizami.

W siłowni akurat łatwo sie zarazić. Ludzie się pocą, dyszą, sapią, kaszlą z wysiłku i zakażenie gotowe.
          • cku Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:50
            Zwłaszcza jak są np 2 osoby na całą salę ( u mnie tak było, mocno ograniczona ilość osób)...
            • rb_111222333 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:01
              Można dyskutować czy nakaz zamknięcia siłowni jest zasadny, ale nie ma sensu udawać, że nie ma różnicy w ilości czasu, który poświęcają ludzie na wizytę w bibliotece, bez dostępu do zbiorów, a w siłowni i na zajęciach fitness
              • cku Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:11
                No to czemu biblioteki a np zajęcia dżudo już nie?
          • z_lasu Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:51
            > Ludzie się pocą, dyszą, sapią, kaszlą z wysiłku

W przeciwieństwie do takiego dżudo np., gdzie oprócz tego co wymieniłaś wchodzą jeszcze w kontakt fizyczny. Ale dżudo trenować wolno. Problem w tym, że te obostrzenia są kompletnie od czapy, nie ma w tym żadnej logiki. Baseny zamknięte, a kościoły otwarte.
            • cku Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:55
              Albo taniec.
        • jowita771 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:11
          cku napisała:

> A dlaczego siłownie? Mogą równie dobrze wylosować pasmanterie albo sklepy ogrod
          > nicze. Wprowadzane utrudnienia nie są poparte żadnymi analizami.

Jak zrobią analizy, to zamkną pizzerie jako źródło tektury.
          • z_lasu Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:20
            😁
      • sofia_87 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:31
        Biblioteki suwerenowi nie są przecież potrzebne 😂
    • lot_w_kosmos Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:34
      u mnie panie siedza za okienkami , książki skłąda się do koszyków i samemu zczytuje kody zwrotu.
      ksiazki które się bierze na nowo - panie podają prez 5 cm szparę pod szybą
      także ten ....

wkurza mnie to - jakos nikt tak sie nie troszczy o zdrowie kasjerek w dajmy na to lidlach ....
      • cku Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:45
        Zakażenia w handlu to jakiś promil wszystkich. W szkołach też było niewiele. Ale oczywiście to nalezy zamknąć.
        • jowita771 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:12
          cku napisała:

> Zakażenia w handlu to jakiś promil wszystkich.

Nie to co w bibliotekach.
      • chersona Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:16
        do problemu trzeba podejść odwrotnie. nie wkurzać się na panie bibliotekarki, że mają dobrą ochronę, tylko na kierowników sklepów, że źle ochraniają personel.
    • kachaa17 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:38
      Nie wiem ale na wszelki wypadek zaopatrzyłam się w 9 książek więc na razie się nie martwię.
      U mnie w bibliotece jest oddzielne okienko do zdawania a oddzielne do wypożyczania książek.
      Między półki nie można wejść. Zwykle jest parę osób 2-4.
      • wtop.ek Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:50
        Jaki jest sens w takiej bibliotece? Po to się wchodzi między półki aby przewertować, powybierać itd....
        • runny.babbit Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:52
          A jaki sens mają inne bzdury narzucane odgórnie? Jak zawsze piszę, to są debile, a pożar w burdelu trwa.
    • z_lasu Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:49
      Tylko nie to. Już "Anię z Zielonego Wzgórza" drukowałam na wiosnę, a w tym roku lektury jeszcze grubsze.
      • iwoniaw Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:55
        z_lasu napisała:

> Tylko nie to. Już "Anię z Zielonego Wzgórza" drukowałam na wiosnę, a w tym roku
        > lektury jeszcze grubsze.

Naprawdę drukowałaś książkę, którą w necie można kupić za dychę z dostawą do domu (nową, bo starą to i za mniej)? Ludzie noe przestają mnie zadziwiać.
        • daniela34 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:59
          A ja miałam zapytać właśnie czy do z_lasu kurierzy nue docierają. Bo do mnie książki na wiosnę trafiały. W dodatku księgarnie obniżyły koszty dostawy.
        • feliz_madre Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:00
          Nawet nie trzeba kupować. Na wolnych lekturach jest większość obowiązkowych. Za free.
          • z_lasu Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:06
            Stamtąd właśnie wzięłam. Jak zaczęłam drukować to chyba miało być zamknięte na tydzień (wtedy jeszcze w to wierzyliśmy, że dzieci zaraz wrócą do szkoły). Więc wydrukowałam część, żeby jakoś przetrwać ten czas. A potem stopniowo kolejne strony big_grin
    • iwoniaw Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:51
      Ponieważ byłoby to kompletnie bezsensowne i nie zmieniające niczego w skali zakażeń, to bardzo prawdopodobne, że zamkną.
    • heca7 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 11:53
      Jak to zamkną? U mnie jeszcze nie otworzyli wink Wchodzi się, staje od razu za drzwiami , za szyba z pleksi i mówi jaką książkę by się chciało. Nie ma samodzielnego wybierania. Pani przez okienko jak w aptece podaje książkę i nawet nie chce wziąć do ręki karty bibliotecznej.
    • ga-ti Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:02
      Oby nie, muszę oddać przetrzymaną i karę zapłacić wink ale i coś wypożyczyć.
      U nas panie siedzą za szybą, książki odbywają kwarantannę, jest bezpiecznie. Możemy chodzić i sobie książki z półek wybierać. Wiosną jak już otworzyli to książki się zamawiało internetowo, przychodziło, podawało kartę i odbierało zamówione, nie było wstępu do części z półkami. Jak już to może do tej wersji zaostrzonej przejdźmy, ale nie zamykać.
      • baszkircef Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:15
        Ja wczoraj pognałam do biblioteki, żeby dobrać książki bo boję się, że zamkną. U nas niestety nie ma wolnego dostępu do księgozbioru.
    • nutella_fan Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:17
      Biblioteki to chyba najmniejszy problem tetaz
      • sylwik7 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:36
        Może i najmniejszy problem ale po cholerę mieliby je zamykać. U nas nie ma wchodzenia między półki. Panie siedzą w korytarzu za plexi. Jedna daje zamówione książki albo idzie po te, o które się prosi, inna przyjmuje zwroty.
        U nas od dawna już korzystam z systemu internetowego. Zamawiam co chcę, przeszukuję zbiory. A mają faktycznie dużo nowości. Ewentualnie zapisuję się w internetową kolejkę na jakąś nowość. Przychodzi powiadomienie, że już jest do odbioru i już. Korzystam z biblioteki bo już nie mogę kupować nowych książek, skończyły się regały w domu😀, a czytnik nie jest taką samą przyjemnością jak prawdziwa książka.
        Dziś przyszedł mail, że skracają godziny pracy i nie pracują w soboty. Oddam dziś po pracy książki na wszelki wypadek...
    • disco-ball Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 12:17
      U mnie podobnie, jak u Ciebie. Wczoraj wzięłam 10 nowych książek dla dzieci, ale u nas to idzie jak woda, jestem w bibliotece 2x w miesiącu. Strasznie mi będzie szkoda, najwyzej bedziemy korzystac z ebookow. Ale to nie to samo, zwlaszcza dla malych.
      • sercemoje1 Re: Zamkną biblioteki? 04.11.20, 14:16
        Przed chwilą premier podał, że do 29 listopada będą zamknięte takie placówki kulturalne jak kina, teatry, muzea, galerie handlowe. O bibliotekach nic nie mówił. Dzwoniłam do kilku placówek w mojej dzielnicy ( Wawa) nic nie wiedzą, jakoby mieli zamykać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka