Dodaj do ulubionych

Czy da się zawekować

22.11.20, 19:00
rzadki rosół z kury? Żeby za tydzień był podstawą do zupy? Czy w grę wchodzi tylko mrożenie?
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 19:02
      da się, czemu miałoby się nie dać?
      • banicazarbuzem Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 19:12
        Wlewasz gorący rosół do słoika, zakręcasz, stawiasz do góry dnem a jak wystygnie wstawiasz do lodówki i może postać nawet dłużej niż tydzień.
        • mallard Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 22:07
          banicazarbuzem napisała:

> Wlewasz gorący rosół do słoika, zakręcasz, stawiasz do góry dnem

Po zakręceniu wstrząsam, aby zagrzać powietrze "nad" rosołem, potem, gdy rosół już się nie "buja" w słoiku popuszczam zakrętkę, aby ciśnienie wyszło. Powtarzam te czynności przynajmniej jeszcze raz. Nie jest to bezpieczne, bo można się poparzyć, no i nie ma mowy, żeby to robić bez rękawic, ale słoiki zassane jak wściekłe.
      • olena.s Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 19:22
        Nie wiem, nie wekowałam nigdy zup.
        • ichi51e Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 19:34
          Zasada ta sama
        • andaba Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 20:23
          Dokładnie tak, jak pisze pani powyżej.
    • mia_mia Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 19:21
      Pewnie, możesz go trochę odparować, żeby zmieścił się w mniejszy słoik,
      • buldog2 Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 20:15
        Dłuższe gotowanie rosołu z warzywami pozbawia go ich, znaczy warzyw, smaku. Sprawdzone.
        • hanusinamama Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 20:30
          MOzna wyjąć warzywa...odparować. Rosól bardziej esencjonalny ...
          • buldog2 Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 21:08
            Nie próbowałem. Czy reszta, chodzi o wywar z warzyw, nie straci smaku wskutek długiego gotowania?
            • mia_mia Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 21:58
              Przecież rosół to zupa z definicji bardzo długo gotowana.
              • buldog2 Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 23:36
                Rosół rozumiany jako całość - tak. Ale warzywa należy dodawać w końcówce gotowania - nie wcześniej, niż 30-max40 minut przed końcem. Gotowane dłużej sprawiają, że rosół traci smak i robi się jakiś "jednostajny". Sprawdzone.
                Niewiele potrafię gotować, dla siebie samego po prostu mi się nie chce, z lenistwa potrafię zjeść mięso na surowo. Rosół jest jedną z nielicznych potraw, które robić umiem i wiem, co piszę.

Jeszcze, prócz warzyw standardowych warto dodać do rosołu kawałek gałki muszkatołowej. Jest super. Zanim nabierze się wprawy, trzeba zachować ostrożność i sprawdzać, czy nabrał smaku tyle ile powinien, i wtedy wyjąć. 1/4 do 1/3 gałki na 1,5-2 litry rosołu powinno być bezpiecznie (bez potrzeby wyjmowania).
                • memphis90 Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 23:42
                  >Ale warzywa należy dodawać w >końcówce gotowania - nie >wcześniej, niż 30-max40 minut >rzed końcem. Gotowane dłużej >sprawiają, że rosół traci smak
                  Jakieś herezje opowiadasz...
                  • buldog2 Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 23:44
                    No jakiś smak zostaje, ale już nie ten. To nie tylko moja opinia.
                • przepyszny_jagielnik Re: Czy da się zawekować 23.11.20, 01:18
                  buldog2 napisał:
                  potrafię zjeść mięso na surowo.

Psu nie szkodzi surowe mięso tak jak człowiekowi.
        • agatazieba Re: Czy da się zawekować 23.11.20, 08:55
          Wilenosib uważa, że warzywa o smaku mięsa to kwintesencja rosołu.
    • chococaffe Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 20:28
      Da się (chociaż raz mi skwaśniał, ale tylko raz na dziesiątki razy)
    • anorektycznazdzira Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 20:44
      Bez problemu i bez wysiłku.
      Jak wymyjesz i wyparzysz słoik, rosół zagotujesz, zamkniesz na gorąco, to w lodówce postoi nawet dłużej.
      Dopiero co tak robiłam smile
    • olena.s Re: Czy da się zawekować 22.11.20, 22:09
      Dzięki, już w lodówce. To nie jest prawdziwy rosół, tylko kombinuję z francuskimi zupami, takimi na rzadkim rosołku, byle jakim dosyć, góra na krupnik.
      • aerra Re: Czy da się zawekować 23.11.20, 00:02
        To next time zrób esencjonalny, a potem do docelowej zupy, po prostu rozrzedź.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Czy da się zawekować 23.11.20, 01:46
      Tak można, chociaż ja zużywam w tygodniu jako podstawę do innych zup ale kiedyś zgubil mi się słoik w lodówce i po 3 tygodniach znalazłam, był dobry. Specjalnie zagotowalam najpierw sam, żeby zobaczyć czy się nie spieni i nie skwaśnieje, był oki dodalam pomidory śmietanę i pomidoróweczka na 3 tygodniowym rosołku była ... nawet mi nie rosla w ustach a ja wrażliwa jestem jak wiem że coś jest nie tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka