cku 25.11.20, 11:05 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,26544736,wierni-w-serbii-i-czarnogorze-caluja-zmarlych-na-covid-19-biskupow.html#s=BoxOpImg10 Nie wiem co trzeba mieć w głowie żeby całować zmarłych biskupów... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krwawy.lolo Re: Średniowiecze 25.11.20, 11:11 Celebracji zabobonu dowolnego autoramentu nie należy oceniać kryteriami logiki. A już zupełnie logiki współczesnej. (Proszę mnie nie ciągać za definicję logiki współczesnej - to bardziej figura retoryczna. ) Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Średniowiecze 25.11.20, 11:26 Przypominam sobie , że były podobne praktyki przy zakonnicach, które zmarły na ebolę. Też na pożegnanie były (czy też miały być) całowane przez pozostałe towarzyszki. Chyba jednak wtedy odstąpiono od tej tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Średniowiecze 25.11.20, 11:29 Jako osoba, która ma na koncie całowanie gnata świętego Wojciecha przez szybę, nie powinnam się wypowiadać. 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Średniowiecze 25.11.20, 11:44 takie koronaparty, tak? Pewnie posłuchali tych idiotycznych teorii, o tym, że kontakt z mniejszą ilością wirusa = łagodniejsze przejście choroby, cuś a la szczepionka. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Średniowiecze 25.11.20, 11:44 cku napisała: > Nie wiem co trzeba mieć w głowie żeby całować zmarłych biskupów... Miłość. Trzeba mieć głowę pełną miłości. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Średniowiecze 25.11.20, 11:53 Na zdjęciach w zalinkowanej notce (bo nie artykule przecież) jest trumna ze szkłem. Zarażali się więc od siebie nawzajem cmokają szkło i stojąc jeden obok drugiego w kościele. Co nie znaczy ze gdzie indziej nie cmokają zwłok. Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Średniowiecze 25.11.20, 11:59 To raczej lokalne zwyczaje, niezależne od religii. Skądinąd znam Serbów i zwyczaje w serbskich wioskach, pogrzeby tam to w porównaniu z nami bardzo rozbudowana celebra. Podobnie jest w Hiszpanii i We Włoszech. z całowaniem zmarłych. Swoją drogą u nas też gdzieniegdzie wciąż istnieje zwyczaj całowania zmarłych. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Średniowiecze 25.11.20, 12:02 Wiem, pamiętam pogrzeb babci gdzie dzień przed zwłoki były wystawione w takiej kaplicy i rodzina mogła się pozegnać. Niektórzy całowali zwłoki, dla mnie jako dziecka było to dziwne i straszne. Na szczęście mnie nikt nie zmuszał do takich praktyk, odwazyłam się pogłaskać babcię po rękach. Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Średniowiecze 25.11.20, 12:13 Chyba, mimo czasami "makabrycznej" otoczki, ludzie dawniej, traktowali śmierć bardziej naturalnie, jako coś smutnego, ale jednocześnie nieuchronnego i będącego częścią rzeczywistości. W obecnych czasach zmierza to do jakiegoś wyparcia za świadomości. Mamy być piękni, zdrowi i młodzi do samego końca, a wszystko co związane ze śmierć i zmarłą osobą ogranicza się do niezbędnego higienicznego i sterylnego minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Średniowiecze 25.11.20, 13:33 cku napisała: > Nie wiem co trzeba mieć w głowie żeby całować zmarłych biskupów... Well, co trzeba miec w glowie zeby calowac jakichkolwiek biskupow, zywych badz zmarlych Wrecz zywy moze byc/bywa more dangerous niz zmarly, eh Life. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Średniowiecze 25.11.20, 21:54 Nie wierzę. Oryginalny artykuł proszę. Odpowiedz Link Zgłoś