Dodaj do ulubionych

Średniowiecze

25.11.20, 11:05
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,26544736,wierni-w-serbii-i-czarnogorze-caluja-zmarlych-na-covid-19-biskupow.html#s=BoxOpImg10
Nie wiem co trzeba mieć w głowie żeby całować zmarłych biskupów...
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Średniowiecze 25.11.20, 11:11
      Celebracji zabobonu dowolnego autoramentu nie należy oceniać kryteriami logiki. A już zupełnie logiki współczesnej.
      (Proszę mnie nie ciągać za definicję logiki współczesnej - to bardziej figura retoryczna. tongue_out)
    • heca7 Re: Średniowiecze 25.11.20, 11:26
      Przypominam sobie , że były podobne praktyki przy zakonnicach, które zmarły na ebolę. Też na pożegnanie były (czy też miały być) całowane przez pozostałe towarzyszki. Chyba jednak wtedy odstąpiono od tej tradycji.
    • jowita771 Re: Średniowiecze 25.11.20, 11:29
      Jako osoba, która ma na koncie całowanie gnata świętego Wojciecha przez szybę, nie powinnam się wypowiadać. 😁
    • alicia033 Re: Średniowiecze 25.11.20, 11:44
      takie koronaparty, tak?
      Pewnie posłuchali tych idiotycznych teorii, o tym, że kontakt z mniejszą ilością wirusa = łagodniejsze przejście choroby, cuś a la szczepionka.
    • abecadlowa1 Re: Średniowiecze 25.11.20, 11:44
      cku napisała:

> Nie wiem co trzeba mieć w głowie żeby całować zmarłych biskupów...

Miłość. Trzeba mieć głowę pełną miłości.
    • aandzia43 Re: Średniowiecze 25.11.20, 11:53
      Na zdjęciach w zalinkowanej notce (bo nie artykule przecież) jest trumna ze szkłem. Zarażali się więc od siebie nawzajem cmokają szkło i stojąc jeden obok drugiego w kościele. Co nie znaczy ze gdzie indziej nie cmokają zwłok.
      • niemaznaczenia Re: Średniowiecze 25.11.20, 11:59
        To raczej lokalne zwyczaje, niezależne od religii. Skądinąd znam Serbów i zwyczaje w serbskich wioskach, pogrzeby tam to w porównaniu z nami bardzo rozbudowana celebra. Podobnie jest w Hiszpanii i We Włoszech. z całowaniem zmarłych.

Swoją drogą u nas też gdzieniegdzie wciąż istnieje zwyczaj całowania zmarłych.
        • cku Re: Średniowiecze 25.11.20, 12:02
          Wiem, pamiętam pogrzeb babci gdzie dzień przed zwłoki były wystawione w takiej kaplicy i rodzina mogła się pozegnać. Niektórzy całowali zwłoki, dla mnie jako dziecka było to dziwne i straszne. Na szczęście mnie nikt nie zmuszał do takich praktyk, odwazyłam się pogłaskać babcię po rękach.
          • niemaznaczenia Re: Średniowiecze 25.11.20, 12:13
            Chyba, mimo czasami "makabrycznej" otoczki, ludzie dawniej, traktowali śmierć bardziej naturalnie, jako coś smutnego, ale jednocześnie nieuchronnego i będącego częścią rzeczywistości. W obecnych czasach zmierza to do jakiegoś wyparcia za świadomości. Mamy być piękni, zdrowi i młodzi do samego końca, a wszystko co związane ze śmierć i zmarłą osobą ogranicza się do niezbędnego higienicznego i sterylnego minimum.
    • bi_scotti Re: Średniowiecze 25.11.20, 13:33
      cku napisała:

> Nie wiem co trzeba mieć w głowie żeby całować zmarłych biskupów...

Well, co trzeba miec w glowie zeby calowac jakichkolwiek biskupow, zywych badz zmarlych tongue_out
      Wrecz zywy moze byc/bywa more dangerous niz zmarly, eh uncertain Life.
      • nie-mama Re: Średniowiecze 25.11.20, 15:41
        smile!!!
    • mja-15 Re: Średniowiecze 25.11.20, 15:31
      Djoko im pokazał, że to zdrowo?
    • taki-sobie-nick Re: Średniowiecze 25.11.20, 21:54
      Nie wierzę. Oryginalny artykuł proszę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka