Dodaj do ulubionych

Jak grzecznie odmówić?

01.12.20, 08:35
To już czas na wątki świąteczne, prawda? wink
W tym roku nie pojedziemy do rodziny ani rodzina do nas. Znajomi są w takiej samej sytuacji i chcą wspólnego świętowania. A ja nie mam ochoty na hałaśliwe towarzystwo, na tony jedzenia, zobowiązania, wyścigi na prezenty (to akurat wiem, że u nich tak jest). Wole po naszemu, spokojniej, skromniej, połaczymy się przez net z rodziną i będzie ok. Jak wyskocze z prawdziwymi argumentami, to mogą się obrazić, nie chcę palić mostów. Ograniczeń covidowych nie ma u nas.
Obserwuj wątek
    • milka_milka Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 08:36
      No przecież teraz pandemią i wytycznymi można wytłumaczyć wszystko.
      • mikams75 Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 08:40
        No właśnie nie. Oczywiście w ostatniej chwili może nas dopasc wirus lub kwarantanna, obym nie wykrakała wink ale wolałabym uczciwie od razu odmówić.
      • mashcaron Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 08:41
        Przecież napisała że u nich nie ma ograniczeń.
        A jeżeli spotykają się nieswiątecznie, to trochę głupio powiedzieć że akurat w święta boją się zarazić:p
        Myślę jednak, że prawda będzie tu najlepsza, tylko ubierz w ładne słowa, nie mów że ci nie w smak ich hałaśliwe towarzystwo :p
        • mikams75 Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 08:48
          Właśnie, choć nie całymi rodzinami, ale np. mężowie się widują. Myślę, że mieliśmy juz sporo okazji, żeby się wymienić wirusem bez siedzenia rodzinami przy wspólnym stole. I właśnie tych odpowiednich słów szukam...
    • tt-tka Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 08:37
      Powiedz po prostu, ze na tym rodzinnym swiecie bedziecie mieli goraca linie z rodzina przez caly wieczor smile
      • mikams75 Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 08:44
        Właśnie to też mi się gryzie, to dla mnie rodzinne święto i nie chcę zastępstwa. Ale to osóbka na wszystko mająca radę typu od nich też sie można połączyć, będzie wesoło itp.
        • kwarantelka Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 09:27
          od nich się też można połączyć ale to raczej taki sobie klimat siedzieć z rodziną na zoomie a jednocześnie być na imprezie u kogoś innego, nie jesteś ani tu ani tu, będzie hałas itd. Powiedz że planujesz święta z rodzina przez zooma i tego się nie da fajnie spędzić z impreza w tle a z nimi bardzo chętnie innego dnia (tak żeby uniknąć prezentowej wymiany).
        • aqua48 Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 11:03
          mikams75 napisała:

> . Ale to osóbka na wszystko mająca radę typu od nich też sie można połączyć, bę
          > dzie wesoło itp.

Powiedz po prostu, że jednak macie plany na spędzenie tych świąt rodzinnie i nie wdawaj się w dalsze tłumaczenia, na wszystkie argumenty osób odpowiadaj spokojnie, że rozumiesz, ale już podjęłaś decyzję .
          • z_lasu Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 11:06
            > ale już podjęłaś decyzję

PodjęliŚMY. Co oznacza, że mikams nie została upoważniona do jednoosobowego renegocjowania warunków smile
            • mikams75 Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 12:56
              Tak, muszę się pilnować, zeby mówić my.
    • zamyslona_ona02 Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 08:38
      To powiedz, że chcecie rodzinnie spędzić. Odpocząć, pobyć sami, jak macie dzieci to można powiedzieć, że dzieciom to obiecałaś wink
    • anika772 Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 08:38
      Ograniczeń może i nie ma ( a gdzie, nawiasem mówiąc?), ale covidowe lęki możesz mieć.
      Przecież to nigdy nie było łatwiejsze niż teraz.
      • mikams75 Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 14:53
        nie no, sa jakies tam ograniczenia, ale w dwie rodziny spokojnie miescimy sie w limitach.
    • gryzelda71 Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 08:39
      Powiedz, że są hałaśliwi,za dużo jedzą bo chyba zawsze ci to przeszkadza i jak się obrażą będzie spokój.
      • mikams75 Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 08:45
        Hehe i bidetu nie mają wink
        • gryzelda71 Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 09:32
          No sama widzisz, nie możesz się z nimi zadawaćsmile
        • ginger.ale Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 09:39
          mikams75 napisała:

> Hehe i bidetu nie mają wink

Jednym , słowem są skreśleni. Powiedz im, że równasz w górę, a brakiem bidetu zaniżają poziom i nieuchronnie ciągną Cię w dół. 🙃
          • mikams75 Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 13:08
            A w prezencie mogę im kupić kosz na śmieci do łazienki.😉
    • jowita771 Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 08:47
      Ja też jestem kiepska w odmawianiu. Raz tuż przed urodzeniem pierwszej córki postanowiliśmy, że spędzamy święta we dwoje z mężem, bo to ostatnia taka okazja i cieszyliśmy się, że końcówka ciąży to świetny pretekst, bo szpital mamy na miejscu, a do teściów kilkadziesiąt kilometrów. Niestety, jak się tylko ciotka męża dowiedziała, że zostajemy w domu, to koniecznie chciała, żebyśmy przyjechali do nich, bo szkoda, żebyśmy tak sami w święta siedzieli. Argument o bliskości szpitala odpadł, bo to samo miasto, więc powiedziałam wprost, że cieszymy się na święta tylko we dwoje. I na Twoim miejscu tak bym powiedziała znajomym, że właściwie to się cieszę, że jest pretekst do niespotykania się z nikim, bo od dawna chciałaś spędzić święta w takim wąskim gronie, tylko z najbliższymi. Tylko głąb by się obraził, bo to nie jest nic osobistego.
      • mikams75 Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 08:51
        Kurcze, niepotrzebnie ostatnio marudziłam, że mam dość home offica i męża non stop w domu wink
        • mia_mia Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 09:14
          Powiedz, że zawsze się zastanawiałaś jak to jest spędzić święta w domu, tylko z najbliższą rodziną, więc już się psychicznie nastawiłaś i cieszysz się na takie doświadczenie.
        • bo1 Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 09:44
          Przede wszystkim wyraź dużą wdzięczność, bo zaproszenie na święta to bardzo miły gest. Możesz powiedzieć, że jesteście tak umęczeni domową klaustrofobią, że przez te wolne dni macie zamiar włóczyć się po okolicy krajoznawczo/sportowo, a do domu wracać tylko na noc.
          • jowita771 Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 09:56
            A znajomi powiedzą, że chętnie się powłóczą z nimi. To już lepiej powiedzieć, że ma się ochotę na zakopanie w kocu i wcinanie pierników przed tv. Albo inne typu niewychodzenie z piżamy przez całe święta.
            • mikams75 Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 13:05
              Też muszę uważać, bo mogę usłyszeć - spoko, to my bierzemy nasze piżamki i już jesteśmy w drodze. Nie szkodzi, że jesteś nieprzygotowana, ja mam wszystko! 😀
              • magdallenac Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 13:26
                Z takimi znajomymi to chyba chyba wolałabym rozluźnić kontakt big_grin
                • mikams75 Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 14:49
                  racja, juz rozluznilam, bo by mi dawno weszli na glowe w kazdy weekend. Ja ich lubie, ale w pojedynke, nie w komplecie i na krotko wink Gwarne kilka godzin widzi mi sie jako koszmar.
      • ginger.ale Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 09:41
        👍
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 09:30
      Dziękuję, w tym roku mamy okazję pobyć sami i cieszyć się rodzinną atmosferą.
    • glanaber Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 09:33
      Tu masz grzeczną wymówkę: „ połaczymy się przez net z rodziną”.
      Po prostu, świętujecie rodzinnie, tylko że z częścią rodziny na odległość
    • jehanette Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 09:50
      "Nie, dziękuję, zdecydowaliśmy że spędzamy święta w swoim gronie"
      Zawsze możesz powiedzieć też, ze ktoś z domowników podejrzanie kaszle wink
      • mikams75 Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 13:01
        Ale to w ostatniej chwili, myślę, że bym się źle czuła układajac z nimi plany i trzymając w zanadrzu "kaszelek". Ja już od teraz nie chcę się angażować w ten cyrk.
    • mid.week Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 09:51
      Dziękuję za zaproszenie ale mam inne plany na święta?
      • ichi51e Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 13:05
        Zawsze mozna powiedziec ze sie juz do kogos idzie...
        • mikams75 Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 18:42
          niestety juz sie wygadalam, ze w domu siedzimy.
    • swinka-morska Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 10:48
      Bez tłumaczenia się, bez wykrętów, bez kłamstw.
      "Dziękuję za zaproszenie, zdecydowaliśmy się spędzić święta domowo".
      W przypadku tekstów jak to będzie fajnie i wesoło się spotkać - metoda zdartej płyty: "Dzięki, ale zdecydowaliśmy się spędzić święta domowo". I do skutku.
    • 3-mamuska Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 12:59
      Powiedz dziękuje ale zostaniemy w domu.
    • ichi51e Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 13:03
      Mamy inne plany
    • ge-ox Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 13:19
      powiedz, że w tym roku dosyć szczególnym nie masz ochoty na gwarne święta i chcesz w spokoju, tylko z rodziną / domownikami spędzić ten czas, koncentrując się na obecności najbliższych i rozmowie z nimi, wspólnym kolędowaniu i ważna jest tylko rodzinna atmosfera
      ze znajomymi możecie uczcić nowy rok, albo cos tam innego, a święta tylko z najbliższymi, jak sa normalni, to załapią o co chodzi i nie będą się fochować
      • mikams75 Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 14:45
        w sylwestra tez nic z tego, bo sie juz umowilam z innymi, z grupy ryzyka i uznali, ze nam moga zaufac, ale jakbym dokoptowala jeszcze jedna rodzinke, to pierwsi by zrezygnowali.
        • leni6 Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 18:52
          No to powiedz, że przez tydzień przed sylwestrem izolujecie się od innych więc święta spędzicie sami w domu.
          • mikams75 Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 19:01
            calkiem logiczny pomysl.
    • magdallenac Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 13:23
      Nie macie jakiegoś hashimoto, albo cukrzycy, albo jakiejś innej fajnej autoimunnologicznej choroby która może źle współpracować z ewentualnym Covidem? Generalnie teraz na Covid da się wszystko zwalić i Covid zawsze może być wymówką.
      • mikams75 Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 14:41
        (nie)stety nie i dobrze o tym wiedza.
    • mava Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 13:44
      > Ograniczeń covidowych nie ma u nas.

ale zawsze mogą być...nie znasz dnia ni godziny.
      • mikams75 Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 14:40
        wtedy co innego, ale oficjalnie zapowiadaja o obostrzeniach teraz, zeby w swieta poluzowac.
    • malia Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 15:05
      Zwyczajnie mówisz - dziękuję za zaproszenie, ale w tym roku nie skorzystamy, mamy inne plany, chętnie spotkam się z wami kiedyś tam za miesiąc albo dwa
      Nie tłumaczyć się, nie podawać wymyślonych usprawiedliwień, przecież chyba to ty decydujesz o sobie i swojej rodzinie
      • mirmunn Re: Jak grzecznie odmówić? 01.12.20, 18:53
        Właśnie i krótka piłka. Ale na wszelki wypadek niech mąż zamontuje kamerkę na zewnątrz. Będziecie wiedzieć, czy nadciągają

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka