Dodaj do ulubionych

Zielone koktajle

03.12.20, 13:33
Ematka pija? Jakie? Kupiłam blender i szukam fajnych przepisów. W trybie pilnym potrzebuję witamin i energii. Aha, miksujecie mrożone owoce i warzywa? Mam spinał i truskawki, zastanawiam się czy będzie ok. Dodajecie do tego jakieś specjalne cuda typu spirulina?
Obserwuj wątek
    • grey_delphinum Re: Zielone koktajle 03.12.20, 13:37
      Koktajle (smoothies) pijemy kilka razy w tygodniu. Ulubiony zestaw moich dzieci to: banan (świeży), mrożone: mango, owoce leśne, truskawki. Zawsze dodaję cos zielonego, np. jarmuż, szpinak.
      Generalnie daję, co mam, tylko banan zawsze się powtarza.
      • grrruuuu Re: Zielone koktajle 03.12.20, 13:39
        Jarmuż dajesz świeży czy mrożony? Ja własnej chce niskocukrowe, czyli banana mało, zielonwgo dużo. Owoce leśne brzmią dobrze
        • grey_delphinum Re: Zielone koktajle 03.12.20, 15:10
          Świeży, ekologiczny z Lidla.
    • daniela34 Re: Zielone koktajle 03.12.20, 13:39
      Jeden z najsmaczniejszych to zielony ogórek i mango (no ale on jest taki jasny, bladozielony).
      A tak to szpinak, banan, sok z pomarańczy
      Spiruliny nie dodaję, ani żadnych "cudów" bo ja mało trendy jestem
      • grrruuuu Re: Zielone koktajle 03.12.20, 13:42
        Za mango nie przepadam ale może w koktajlu będzie ok, dzięki
        • beata985 Re: Zielone koktajle 03.12.20, 18:59
          😱Jejku, jak można nie lubić mango...myślałam, że nie ma na świecie takiego człowieka...
          Na ematka to faktycznie zawsze można liczyć 🤪
          • grrruuuu Re: Zielone koktajle 03.12.20, 19:40
            Przepraszam big_grin
            • beata985 Re: Zielone koktajle 03.12.20, 21:18
              Przeprosiny przyjęte 🤪
              A tak serio...co Ci nie pasuje W mango?
              • grrruuuu Re: Zielone koktajle 03.12.20, 21:26
                Nie ma między nami chemii big_grin. Mogę skonsumować jak gdzieś podadzą, to nie seler, którego nie tknę, ale tak sama z siebie? Nieee
    • lifecolor Re: Zielone koktajle 03.12.20, 13:41
      Dla mnie najlepszy na te pora roku: jabłko, pomarańcza i natka pietruszki (jem jedynie w takiej postaci)+plus dolewam trochę wody niegazowanej
    • anika772 Re: Zielone koktajle 03.12.20, 13:41
      Od mrożonych mój blender dostaje zadyszki. Dobrze, że ma jakiś mechanizm, który go wyłącza, kiedy silnikowi grozi zagłada. Na wpół zamrożone mogą być.
      Robię na oko, co najwyżej inspiruję się jakimiś pomysłami z Instagrama.
      Spirulina cuchnie, nie używam.
      Smoothie lubię na słodko, więc nie wchodzą w grę żadne zestawy typu jarmuż, ogórek i seler naciowy. Fuj.
      Banan, szpinak, ananas, sok z cytryny
      szpinak, winogrona, kiwi
      szpinak, banan, pomarańcza
      mleko (kokosowe), szpinak, banan, mango
      szpinak, awokado, mango, mleko

Pamiętaj, żeby do szpinaku dawać owoce o jasnym albo zielonym kolorze; ciemne owoce plus zielone liście dadzą kolor kupy.
      • grrruuuu Re: Zielone koktajle 03.12.20, 13:44
        Nawiązując do sąsiedniego wątku: koktajl może być z mojej ligi, liczy się wnętrze big_grin
      • magdallenac Re: Zielone koktajle 03.12.20, 13:54
        O tak awokado jest idealne, kiedy zabraknie masła orzechowego i też lubię moje smoothies na słodko- do słodzenia świetnie się sprawdzają winogrona, śliwki suszone, daktyle, albo po prostu erytrol.
      • 1matka-polka Re: Zielone koktajle 03.12.20, 14:02
        "Dobrze, że ma jakiś mechanizm, który go wyłącza, kiedy silnikowi grozi zagłada."

Sprzęgło?
        • mashcaron Re: Zielone koktajle 03.12.20, 14:23
          Pewnie blaszkę bimetalową :p
          • 1matka-polka Re: Zielone koktajle 03.12.20, 14:36
            Wat?
            • mashcaron Re: Zielone koktajle 03.12.20, 14:43
              brainly.pl/zadanie/3402591
              • 1matka-polka Re: Zielone koktajle 03.12.20, 15:00
                Nie mam tam konta. Moze jakas ekspertka od mechaniki sie objawi...
                • mashcaron Re: Zielone koktajle 03.12.20, 15:07
                  Też nie mam konta, to jedna z pierwszych odpowiedzi jakie mi wypluł gugiel.
                  Bimetal to taka blaszka złożona z dwóch metali o różnej rozszerzalności cieplnej. Jak ci się mikser zgrzeje to pod wpływem ciepła ta blaszka się wygina i odcina prąd.
                  • 1matka-polka Re: Zielone koktajle 03.12.20, 15:10
                    Tyle to tez wyczytalam w innym miejscu. Pytanie, czy to rzevzywiscie stosuje sie w blenderze?
                    • anika772 Re: Zielone koktajle 03.12.20, 15:13
                      Nie wiem i nie interesuje mnie to, grunt że działa.
                      Najpierw jest delikatny smrodek spalenizny, a potem blender przestaje działać. Jak ostygnie, znowu można uzywać.
                    • mashcaron Re: Zielone koktajle 03.12.20, 15:14
                      Myślę że tak, blender nie jest jakimś skomplikowanym urządzeniem.
    • magdallenac Re: Zielone koktajle 03.12.20, 13:43
      Ja piję codziennie i nie tylko zielone. Wypróbowałam różne rodzaje mlek roślinnych i moim zdaniem najlepsze jest mleko z nerkowców (nie wiem jak z dostępnością w Polsce) lubię też wszystkie inne mleka roślinne, trzeba tylko sprawdzić, czy są bez cukru. W zamrażalniku mam truskawki, borówki i mango. Mój ulubiony koktajl to mleko roślinne, lub woda, pół banana, śliwka suszona, łyżka jakiegoś masła orzechowego, łyżka nasion chia (jeśli poczeka się 5 min. po zmiksowaniu, koktajl fajnie gęstnieje)i trochę mrożonych borówek, lub truskawek. Kiedy robię koktajle bez banana i śliwki bywają trochę mało słodkie, więc dodaję łyżkę erytrolu do smaku. Taki koktajl zastępuje mi jeden posiłek, nie używam spiruliny i nie lubię koktajli z jarmużem czy selerem naciowym. Z zielonych rzeczy przechodzi tylko kiwi i szpinak.
      • anika772 Re: Zielone koktajle 03.12.20, 13:47
        Spróbuj też z bazylią i natką pietruszki, zaskakująco dobrze pasują do owoców.
        • daniela34 Re: Zielone koktajle 03.12.20, 13:59
          O tak, bazylia sprawdza się świetnie. Pietruszka też i jeszcze melisa o lekko cytrynowym smaku.
    • redwineiswhatilike Re: Zielone koktajle 03.12.20, 15:19
      Też kupiłam kilka miesięcy temu blender, bo córka bardzo chciała. Akurat wkrótce wyjechała a ja od czasu do czasu robię sobie jakiś koktajl. Niestety nie mogę jeść jarmużu choć czasem trochę dodam. Kupuję mrożone maliny i truskawki, dodaję zwykle jabłko i banana. Takie robię najczęściej.
      • redwineiswhatilike Re: Zielone koktajle 03.12.20, 15:19
        Jeszcze mango mrożone z Lidla
    • lot_w_kosmos Re: Zielone koktajle 03.12.20, 17:39
      Podoba mi się wątek. Zapisuję do ulubionych.
      • grrruuuu Re: Zielone koktajle 03.12.20, 18:46
        Melduję że truskawki+szpinak+pół banana+sok z cytryny jest ok. Jutro w planach natka pietruszki i kiwi
    • magia Re: Zielone koktajle 03.12.20, 19:18
      pije czasem codziennie czasem raz tygodniu. tezymam sie zasady 2x zielone warzywa, 1 x owoc. to jest taki sklad minimum.
      do tego dorzucam to co mam - kilka orzechów, migdalow, czystek, spirulina, chia, otreby, inulina, jakis błonnik.

z warzyw najczęściej szpinak, jarmuz, seler naciowy, liście rzodkiewki, ewentualnie, cykoria, natka, koper, kolendra, czy cokolwiek co w warzywniku wyroslo.
      owoce - jablko, banan, awokado, daktyle, figi, w sezonie truskawki, maliny, borowki, mrozony rabarbar.
      W ostatecznosci puszka pulpy z mango albo marakui - zalezy co akurat mam.
      • magia Re: Zielone koktajle 03.12.20, 19:20
        a, w sezonie jednym z 2 warzyw zawsze jest ogórek, bo mam ich ogromne ilosci
    • potworia116 Re: Zielone koktajle 03.12.20, 20:14
      Wypiję wszystko, byleby miało cytrynę i pietruszkę. Reszta to tło. Banan się sprawdza jako słodzidlo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka