olena.s 06.12.20, 01:00 Wojciech Młynarski - Dezerter Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bi_scotti Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 02:13 Well, dorzucam nastepna kostke domino, bardziej moze drapiezna, less nostalgic ... but why not, eh ... Moja Krew Republika Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 09:37 O kurcze, juz zapomnialam jakie to swietne... Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 09:34 Déserteur, Vian miał kłopoty (jak to Vian) z tą piosenką. Nagrał ją pod koniec wojny w Indochinach, 1954, okrzyknięto ją jako antypatriotyczną i ocenzurowano w radio do... zakończenia wojny w Algierii, 1962. Już jako hymn pacyfistyczny podczas wojny w Vietnamie, nie przeszkadzał „panuprezydentowi » Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 10:19 Co ciekawe, piosenka ma dwa zakończenia. W pierwotnej wersji ostatnie wersy brzmiały "prosze uprzedzić żandarmów, że mam broń i umiem strzelać". Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 10:40 No bo to był w ogóle wiersz Viana, śpiewany najpierw przez Marcela Mouloudji, który poprosił autora o przeróbkę bo mu nie stykała piosneczka pacyfistyczna z groźbą użycia broni palnej w poincie 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 10:55 Wiem. I się zastanawiam, która wersja styka bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 13:16 ingryd napisała: >nie przeszkadzał „panupr > ezydentowi » a propos😛 Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 09:43 Akurat w zeszłym tygodniu skonczyłam znowu czytać Viana (w ramach porządków przedświątecznych na półkach, eeehh) Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 13:15 Pociąg do opowiastek - nic wielkiego (zbiór opowiadan) Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 13:26 Zaczytywałam się Vianem jako młoda dziewczyna, uwielbiałam go! Zaczęłam właśnie od "Pociągu do opowiastek" 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 13:30 "Bajka na użytek osób w średnim wieku " ! p.s. książki już raz przeczytane rzadko czytam drugi raz po kolei - zwykle czytam wybrane fragmenty, zaczynam na przypadkowo otwartej stronie itp. Tutaj zaczęłam jak wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 09:55 To ja swoją pacyfistyczną cegiełkę dorzucę, wielbiony przeze mnie bezgranicznie Beassens i Szczęśliwi imbecyle gdzieś tam zawsze urodzeni... m.youtube.com/watch?v=WscVYSu-O2w Nie wiem czy istnieje polska wersja Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 09:59 *Brassens oczywiście, Georges z imienia Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 15:31 Tego (chyba) nie ma, ale jak Brassens, to wrzucę coś jeszcze: Zespół Reprezentacyjny - Król A tu oryginał: Georges Brassens - Le roi (Audio Officiel) Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 10:14 To ciut obok tematu Seyté - Une chanson Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 10:52 Cudne, piękny hołd francuskiej piosence złożony Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 10:39 Charles Aznavour - Les Enfants De La Guerre Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 10:51 Grand Corps Malade, Au feu rouge... zanim zośka z ciemności zdemoluje wątek m.youtube.com/watch?v=fjBpWslOECA Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 11:23 Poruszające. A ja dodam jeszcze www.youtube.com/watch?v=AOWAH34rRJY Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 12:14 To ja odpowiem tak : (bo miłość jest pacyfikująca, przeważnie ...) m.youtube.com/watch?v=7ss-xmvLGFw Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 12:55 I don’t understand french but je rigole, ça tue sa mère 😎 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 16:10 Tak, słuchałam już wcześnie j i zakochałam się w tej piosence Nawet do niej tańczyłam, jest taka śliczna.. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 12:57 Lubie go; dobrze, ze dodal na koniec o tej malej demagogii 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 13:35 No dopsze, troszku patosiku czasem nie zaszkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 14:50 Nom, ale te rozanielone twarze obecnych kobiet to troche tu macz jak dla mnie😛 Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 12:41 No to skoro już jesteśmy przy piosence francuskiej z tekstem Kery James - Lettre à la République (Clip officiel) Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Nostalgicznie: Vian i Młynarski 06.12.20, 13:49 Un joli règlement de comptes (nie bez dozy patosu, no ale licentia poetica...) nasza forumowa naczelna rasiolka na sy, by się zadławiła z wściekłości Odpowiedz Link Zgłoś