karol-cia23 18.11.07, 21:19 czy niska waga urodzeniowa mojej corci(2970)moze byc wynikiem tego,ze zaszlam w ciaze 3 miesiace po poronieniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa_janiuk Re: niska waga urodzeniowa a... 21.11.07, 12:38 Jeżeli Pani organizm był gotowy do dojrzewania nowych kmórek jajowych i "zaakceptował" w Pani organizmie rozwijający się organizm to oznacza, że potaktował go jako możliwy do utrzymania przy życiu. Z reguły nie ma w naszym organizmie uwarunkowań tak jednoznacznych by móc połączyć te dwa fakty na zasadzie przyczynowo-skutkowej. Musiały z pewnością zaistniej jeszcze dodatkowe czynniki mające wpływa na niską masę urodzeniową Pani dziecka. Pojęcie niskiej masy jest też względne- dla drodniutkiej dziewczyny o przykładowym wzroście 156 dziecko o tej samej masie co dla dobrze zbodowanej kobiety 180-to przecież nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
kj32 Re: niska waga urodzeniowa a... 22.11.07, 17:07 A tak odpowiedziałaś na innym forum na tego posta: mam pytanie pale papierosy bedac w ciazy i boje sie o zdrowie mojego synka ale nie potrafie przestac palic.wiem ze zdrowie dziecka jest najwazniejsze ale to jest silniejsze ode mnie. prosze niech mi ktos powie czy moje dziecko moze sie uodzic jakis chore umyslowo. boje sie wlasnie o to bardzo.pale okolo paczki dziennie.wiem ze powinnam sie ograniczyc ale naprawde nie potrafie. prosze o pomoc osoby ktore palily w czasie ciazy.chce sie dowiedziec czy wasze dzieci urodzily sie zdrowe. karol-cia23 21.11.07, 21:19 ja tez palilam cala ciaze mala urodzila sie zdrowa dostala 10 pkt.w skali abgar.tylko urodzila sie malutka wazyla 2970 kg.ale lekarka powiedziala,ze to predzej przez to ze organizm byl wycienczony po poprzedniej ciazy (zaszlam niecale 4 miesiace po poronieniu).wiem,ze wszystkim latwo mowi sie nie pal,ja tez sie tego nasluchalam...teraz cora ma roczek i rozwija sie prawidlowo.pozdrawiam Decydowałaś sama o zdrowiu swojego dziecka (teraz mam takie wrażenie że starasz się z tego rozgrzeszyć - niska waga nie ma z paleniem nic wspólnego prawda - a Pani Ewa mi to potwierdzi jak ją sprytnie o to zapytam), ale teraz pomagasz przyklepać palenie w ciąży innej mamie - zastanów się kobieto co robisz. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_janiuk Re: niska waga urodzeniowa a... 26.11.07, 10:37 Palenie w ciąży jest bardzo szkodliwe. Zarówno bezpośrednio przez matkę wypalany papieros jak też palenie bierne.Dym papierosowy niestety ma to do siebie, że że wnika w materiały chłonne takie jak papier, tkaniny, drewno i toksyny emitowane są w miarę upływu czasu. Tak więc nawet przebywanie w pomieszczeniach gdzie często pali się lub wśród nałogowych palaczy nie jest bez znaczenia. Toksyny zawarte w dymie tytoniowym unieczynniają te składniki krwi, które normalnie są nośnikami tlenu i substancji odżywczych.Oznacza to, że zamiast koniecznych do normalnego funkcjonowania organizmu i jego wzrostu składników odżywczych dziecko otrzymuje dawkę trucizn. Niektóre toksyny np. tlenek węgla niszczy krwinki czewone bezpowrotnie. Łożysko pełni rolę filtra i co tylko jest możliwe stara się wychwytywać. Niestety ceną za to jest odkładanie się szkodliwych substancji w łożysku i jego obumieranie. Tworzą się złogi, części tkanki łożyska są unieczynnione przez co jego czynność jest zaburzona. W konsekwencji dziecko i jest gorzej dożywione, niedotlenione. Chcąc zobrazować jaki efekt daje wypalany przez matkę papieros proponuję by wyobrazić sobie, że szmatą nasącząną chemikaliami matka poddusza noworodka. Trudne do wyobrażenia a efekt jest podobny w przypadku wypalenia papierosa przez ciężarną lub przebywania wśród dymu tytoniowego. Na każdym etapie ciąży i karmienia warto rozstać się truciznami (w tym przypadku zawartymi w papierosach). Jak słusznie zauważyła jedna z forumowiczek bardzo często już na samym początku ciąży zwiększa się nasza wrażliwość na szkodliwe czynniki w naszym otoczeniu. Jest to cudowne działanie hormonów ochronnych ciąży które poprzez zwiększoną ilość płynów międzytkankowych wzmagają także wrażliwość naszych komórek nerwowych. Stąd nawet zatwardziałym palaczom czasami zaczyna przeszkadać dym nikotynowy, zaczynamy wyczuwać smród spalonego oleju pomomi tego, że do tej pory uwielbialiśmy frytki w zaprzyjaźnionym barze. Odpowiedz Link Zgłoś