Dodaj do ulubionych

CO ze stołem?

06.12.20, 12:52
Remanent gratów wykazał, że mój stół (na widoku, rozkładany, z tych nowoczesnych-polskich-tanich, z białym blatem) ma poważny problem wizerunkowy: to białe, chluśnięte jakimś czymś, rozpuszczalnikiem do paznkoci czy czymś podobnym, pofałdowało się i nieco wypuczyło. Powstał niski, odrażający purchel.
Macie pomysł, co - poza obrusem - można z tym zrobić?
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: CO ze stołem? 06.12.20, 12:54
      zeskrobac, najlepiej wiorkami do podlogi, jesli takowe posiadasz. Pomalowac na nowo.
      • olena.s Re: CO ze stołem? 06.12.20, 14:14
        Słuchaj, to jest jakieś badziewie ze sklejonych wiórów, i to sklejenie nie wytrzymało lekko irytującej substancji - zmywacz - i powstały purchle. Wątpię, żeby tę cholerę dało się zeskrobać, szczerze mówiąc.
        • tt-tka Re: CO ze stołem? 06.12.20, 14:20
          olena.s napisała:

> Słuchaj, to jest jakieś badziewie ze sklejonych wiórów, i to sklejenie nie wytr
          > zymało lekko irytującej substancji - zmywacz - i powstały purchle. Wątpię, żeby
          > tę cholerę dało się zeskrobać, szczerze mówiąc.

A jak tak, to tez watpie. Moze dokup sam blat/plyte i poloz na tym spurchlonym ?
          • olena.s Re: CO ze stołem? 06.12.20, 14:25
            No w tę stronę jakoś kombinuję, żeby raczej czymś przykryć niż niwelować purchle i pokrywać domowo czymś nowym. Watpię, żeby nawet ten proces był wykonalny bez jakichś przemysłowych spiekań utwardzaczy.
            • zonda-m Re: CO ze stołem? 06.12.20, 15:18
              Szkło, lacobel skoro myslisz o przykrywaniu
              • olena.s Re: CO ze stołem? 06.12.20, 15:34
                Genialne! Dzieki.
    • 1matka-polka Re: CO ze stołem? 06.12.20, 12:56
      Trzeba bylo nie kupowac polskiego stołu.
      • olena.s Re: CO ze stołem? 06.12.20, 14:16
        Nie, trzeba było kupić stół z drewna. Ale skusiłam się na lżejszą konstrukcję. Zwłaszcza, że była rozkładana. Błąd, prosta sosna by mnie tak nie ukrzywdziła, że o dębie nie wspomnę.
        • 1matka-polka Re: CO ze stołem? 06.12.20, 14:18
          To sprobuj wylac zmywacz na jakies inne powierzchnie a potem podziel sie wnioskami.
    • asiairma Re: CO ze stołem? 06.12.20, 13:04
      Okleić? Nie mam na myśli foli meblowej a np folie m3 co samochody się okleja, carbon (są też białe), szczotkowane aluminium, zależy od stylu reszty mebli.
      • asiairma Re: CO ze stołem? 06.12.20, 13:07
        nie m3 a 3m (np. www.3mcentruminspiracji.pl/produkty/folie-do-zmiany-koloru-pojazdow )
      • przepyszny_jagielnik Re: CO ze stołem? 06.12.20, 13:12
        asiairma napisała:
        > Okleić? Nie mam na myśli foli meblowej a np folie m3 co samochody się okleja, c
        > arbon (są też białe), szczotkowane aluminium, zależy od stylu reszty mebli.

Do tego musi być przygotowane idealnie gładkie podłoże.

• asiairma Re: CO ze stołem? 06.12.20, 13:30
          Ale stół jest gładki dość, ubytki potraktować specjalną pastą i zeszlifować zwykłym papierem ściernym i już mamy gładziutko.
          • przepyszny_jagielnik Re: CO ze stołem? 06.12.20, 13:36
            asiairma napisała:
            > Ale stół jest gładki dość, ubytki potraktować specjalną pastą i zeszlifować zwy
            > kłym papierem ściernym i już mamy gładziutko.

Taka pasta, to szpachlówka. Są różne, miękkie i twarde. Często toksyczne
            A przygotowanie idealnie gładkiej powierzchni po szpachlowaniu nie jest takie proste jak się wydaje. Przed naklejeniem folii może się wydawać, że jest dobrze, a po naklejeniu będzie widać najmniejsze niedoróbki.
            • asiairma Re: CO ze stołem? 06.12.20, 13:48
              Ok, możliwe że masz rację. Możliwe, że ja nie zwracam uwagi na niewielkie niedociągnięcia.
              Ja mam oklejone biurko z lat 70 w kilku kolorach, coś na podobieństwo geometrycznych kompozycji z lat 20 (więc nawet są łączenia) w wzorze carbon, oklejałam kilka lat temu i to na szybko- było to moje pierwsze podejście do tego. Do tej pory wszytko się trzyma. Potem oklejałam nawet nieregularne kształty (bo ta folia jest termoplastyczna). Po prostu lubię ten efekt w niektórych elementach mieszkania.
              • przepyszny_jagielnik Re: CO ze stołem? 06.12.20, 13:58
                asiairma napisała:
                > Ja mam oklejone biurko z lat 70 w kilku kolorach, coś na podobieństwo geometryc
                > znych kompozycji z lat 20 (więc nawet są łączenia) w wzorze carbon,

Carbon to co innego.
                Ja myślałem o błyszczących foliach. Te z linku są mniej więcej grubości lakieru samochodowego, więc z przygotowaniem podłoża trzeba się postarać jak przed malowaniem, żeby nie wyszło paskudnie.
    • majenkir Re: CO ze stołem? 06.12.20, 14:31
      olena.s napisała:
      > Macie pomysł, co - poza obrusem - można z tym zrobić?

Wyrzucić i kupic nowy, skoro to nie żaden antyk?
      • olena.s Re: CO ze stołem? 06.12.20, 14:32
        Liczę się z tą przykrą koniecznością.
    • mrs.solis Re: CO ze stołem? 06.12.20, 15:37
      Wydrapac purchle , nierownosc pokryc szpachla do drewna wyrownac i pomalowac na nowo. Mozna tez caly stol pokryc taka ciensza plyta drewniana i pomalowac, ale to rady dla tych ktorzy chca sie pobawic w renowacje. Jak nie masz czasu ani checi, to kup nowy stol.
    • mava Re: CO ze stołem? 06.12.20, 15:49
      Tak, kupic nowy "nowoczesny-polski-tani".
      Albo kupic porządny, przy którym nie maluje sie paznokci oraz ich nie zmywa potem. Albowiem żaden stół nie lubi rozlewania zmywacza (rozpuszczalnika?) do paznokci. A przynajmniej przetrzymywania go tam aż do wyschnięcia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka