Dodaj do ulubionych

Przepis na pyszne jedzonko

08.12.20, 22:31
Składniki:
- 1 mortadella
- 1 palma margaryna
- 1 mieszanka chinska
- zabielacz do kawy
- 6 kostek drobiowych z kury
- magi lub culineo
- chrzan (ze śmietanką)
- 1 puszka kukurydzy w puszce (lub inna puszka)
- Gorący kubek fix Azja curry po indyjsku
- 1 bułka do podania

Sposób przygotowania:
1. Rozgnieść kostki rosołowe z magi na paste curry
2. Rozpuscic zabielacz z woda na mleczko
3. Pokroić mortadele w kostki serka Tofu
4.Rozgrzać wok i na rozpuszczonej margarynie zagrzać chrzan i zasmażyć z pasta
5 Dodać kostki mortadelli do obsmazenia
6. Jak będzie ozlocona wsypać warzywa z mieszanki chińskiego mixu
7. Dodać Gorący kubek fix Azja curry po indyjsku
8. Zamieszać, zagrzać i zabielic mleczkiem
9. Na koniec dodać ulubiona puszkę warzywna
10. Podawać z bułeczka 🙂
11. Smacznego 😀

Obserwuj wątek
    • snakelilith Re: Przepis na pyszne jedzonko 08.12.20, 22:38
      Więcej śmieciowych składników nie znalazłaś?
    • joyce_byers Re: Przepis na pyszne jedzonko 08.12.20, 22:40
      Jaki Pan taki kram. Śmieciowe jedzenie ergo...
    • saszanasza Re: Przepis na pyszne jedzonko 08.12.20, 22:46
      Boże lajtova, nie rób tego sobie i nam🙈 Z wyjątkiem mrożonej mieszanki chińskiej, kukurydzy i bułki no i chrzanu, nic bym nie tknęła.
      • mallard Re: Przepis na pyszne jedzonko 10.12.20, 10:35
        saszanasza napisała:

> Boże lajtova, nie rób tego sobie i nam🙈 Z wyjątkiem mrożonej mieszanki chiński
        > ej, kukurydzy i bułki no i chrzanu, nic bym nie tknęła.

A mortadelli nic? Ani ani?
        • kura17 Re: Przepis na pyszne jedzonko 10.12.20, 10:42
          > > Boże lajtova, nie rób tego sobie i nam🙈 Z wyjątkiem mrożonej mieszanki
          > > chińskiej, kukurydzy i bułki no i chrzanu, nic bym nie tknęła.
          >
          >
          > A mortadelli nic? Ani ani?

dobra, wychodze z szafy.
          uwielbiam mortadele!
          • mashcaron Re: Przepis na pyszne jedzonko 10.12.20, 10:44
            Panierowana mortadela mi smakowała w dzieciństwie :p albo usmażona prawie na węgiel 😅nie wiem jak teraz, bo od lat nie jadłam, ale spróbowałabym bez wstrętu :p
            • ginger.ale Re: Przepis na pyszne jedzonko 10.12.20, 11:34
              Widzę , że ktoś jeszcze zna to "danie".. U mnie w szkole podstawowej dawali na obiad jako zamiennik kotleta. Część wkrajałam do kompotu, część ukrywałam pod ziemniakami etc Panie zwrotów mięsa nie przyjmowały ;p
              • pierwszychleb Re: Przepis na pyszne jedzonko 14.12.20, 10:55
                Ja identycznie ukrywalam “mieso” w przedszkolu w latach 80.
          • aqua48 Re: Przepis na pyszne jedzonko 10.12.20, 18:04
            kura17 napisała:

> uwielbiam mortadele!

Ja też, ale PRAWDZIWĄ, włoską. Jak powiedziałam mężowi że kupimy sobie mortadelę w Rzymie spojrzał na mnie jakbym mu kazała nie wiadomo co jeść, a potem sam się domagał...
    • abecadlowa1 Re: Przepis na pyszne jedzonko 08.12.20, 22:51
      😂😂😂
    • padum [...] 08.12.20, 22:53
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • 1matka-polka [...] 08.12.20, 22:54
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • aerra Re: Przepis na pyszne jedzonko 08.12.20, 23:00
      Zabiłaś mi ćwieka. Nie wiem czy mam wstawić emotkę z oczami wychodzącymi na wierzch pod wpływem szoku czy rzygającą.
      • potworia116 Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 11:18
        To smutne, jak łatwo ematkę sprowokować do przewidywalnej reakcji.
        • aerra Re: Przepis na pyszne jedzonko 10.12.20, 16:45
          Smutne to jest to, że ktoś takie produkty kupił i jak widać niżej faktycznie przerobił. Nawet jeśli robi to dla żartów i tego nie zjadł (bo wątpię, żeby to zjadliwe było) to zmarnował warzywa (które jako jedne z nieliczynych są tutaj w ogóle zdatne do jedzenia) plus wątpliwej jakości, ale jednak wędlinę - jakieś zwierzę bez sensu z tego powodu zostało zabite.
          • fornita111 Re: Przepis na pyszne jedzonko 10.12.20, 16:54
            No niestety. To jest ten sam poziom, co obrzucanie sie tortem dla zabawy. Marnowanie jedzenia i kupowanie wedliny "dla jaj" jest dla mnie nie ok. Niech bedzie, ze mam kij w zadzie, trudno.
    • lajtova Re: Przepis na pyszne jedzonko - efekt koncowy 08.12.20, 23:05
      .
      • 1matka-polka Re: Przepis na pyszne jedzonko - efekt koncowy 08.12.20, 23:09
        Teraz ktos ma spytac, czy to zdjecie przed czy po?
      • snakelilith Re: Przepis na pyszne jedzonko - efekt koncowy 08.12.20, 23:17
        Sorry, ale u mnie jedzenie wygląda raczej tak:
        • jak_matrioszka Re: Przepis na pyszne jedzonko - efekt koncowy 08.12.20, 23:38
          Tym szczypiorkiem zwiazanym gumka to sie wachlujesz, czy to sie macza w sosie i w ten sposob je?
          • snakelilith Re: Przepis na pyszne jedzonko - efekt koncowy 08.12.20, 23:44
            Szczypiorku używam jako rurki do wciągania sosu. big_grin
            • jak_matrioszka Re: Przepis na pyszne jedzonko - efekt koncowy 09.12.20, 13:48
              Szczypiorku używam jako rurki do wciągania sosu. big_grin

Wyzsza szkola jazdy!
          • gaskama Re: Przepis na pyszne jedzonko - efekt koncowy 09.12.20, 09:06
            smile
          • homohominilupus Re: Przepis na pyszne jedzonko - efekt koncowy 10.12.20, 11:55
            jak_matrioszka napisała:

> Tym szczypiorkiem zwiazanym gumka to sie wachlujesz, czy to sie macza w sosie i
            > w ten sposob je?

🤣
        • konsta-is-me Re: Przepis na pyszne jedzonko - efekt koncowy 08.12.20, 23:54
          I artystycznie układasz kilka ziarenek ryżu na topie?
          Warzywa smazysz osobno i też precyzyjnie układasz w piramidkę, dekorując kawałkami avocado ze skórką ,hmmm.
          Szczypior jako zagryzka.
          • lellapolella Re: Przepis na pyszne jedzonko - efekt koncowy 09.12.20, 00:14
            To chyba nie avocado, tylko limonka. Ale fakt, ze skórkąbig_grin
          • snakelilith Re: Przepis na pyszne jedzonko - efekt koncowy 09.12.20, 11:50
            konsta-is-me napisała:

> I artystycznie układasz kilka ziarenek ryżu na topie?
            > Warzywa smazysz osobno i też precyzyjnie układasz w piramidkę, dekorując kawałk
            > ami avocado ze skórką ,hmmm.
            > Szczypior jako zagryzka.

Nie wiem jak to się robi, by wyglądało jak wygląda. Zapytam następnym razem kelnera albo kucharkę. I nie awokado, a limonka. Naturalnie niepryskana, ekologiczna, zazdrośnico.
            • konsta-is-me Re: Przepis na pyszne jedzonko - efekt koncowy 09.12.20, 12:53
              Tak, tak zazdroszcze ci z całych sił, jak i reszta świata !! 🤣🤣🤣
              • snakelilith Re: Przepis na pyszne jedzonko - efekt koncowy 09.12.20, 13:14
                Nie zazdrość. Ugotuj sobie:
                www.lecker.de/thai-haehnchencurry-10515.html
                • konsta-is-me Re: Przepis na pyszne jedzonko - efekt koncowy 09.12.20, 16:54
                  Przejadlam się ostatnio azjatycka kuchnia 👍
                  Idę ugotować parówki z mortadela 🤣
              • magdallenac Re: Przepis na pyszne jedzonko - efekt koncowy 09.12.20, 13:43
                Ale o co Ci chodzi? O to, że jedzenie jest ładnie i estetycznie podane? U mnie też tajskie curry w ten sposób się podaje i też na talerzu lądują ćwiartki limonki.
        • petronella Re: Przepis na pyszne jedzonko - efekt koncowy 09.12.20, 13:44
          Pożarłabym, wysyłaj na Lublin😁😁😁
      • jak_matrioszka Re: Przepis na pyszne jedzonko - efekt koncowy 08.12.20, 23:40
        To znaczy, ze to istnieje naprawde? Dokladnie wg tego przepisu?
      • troompka Re: Przepis na pyszne jedzonko - efekt koncowy 09.12.20, 16:33
        jak zaczęłam czytac to myslalam, że to zart, nawet miałam pisać, że ci się udał....a tu masz, efekt koncowy!?! nie do wiary, czego to ludzie nie wymyślą.
        • ichi51e Re: Przepis na pyszne jedzonko - efekt koncowy 09.12.20, 18:55
          Kurcze a mi sie wydaje ze to w jakis dziwny sposob moze byc smaczne... tylko nie wiem czym jest zabielacz do kawy... skondensoeane mleko?
    • aaa-aaa-pl Re: Przepis na pyszne jedzonko 08.12.20, 23:16
      Ale to nie twoje "dzieło ".
      Kuchenne igraszki z F B- mają prawa autorskie.
      • manon.lescaut4 Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 18:24
        O, dzięki za przypomnienie, dobrych kilka lat temu widziałam przepisy tej aparatki i od razu mi się post startowy z nią skojarzył. Z tych dawnych przepisów zapadły mi w pamięć kotleciki z kostek rosołowych... których nie wolno zapomnieć posolić dla smaku big_grin
    • mia_mia Re: Przepis na pyszne jedzonko 08.12.20, 23:44
      Jeśli odcięli ci prąd i potrzebujesz światła to trzeba było zainwestować w świeczkę albo latarkęwink
      Mortadela kojarzy mi się z koloniami w dzieciństwie, ale jak smakuje zupełnie nie pamiętam, a za zjedzenie czegoś co ma w sobie 6 kostek bulionu i jeszcze maggi przyznawałabym swój prywatny order dla odważnych, takich smaków nie znoszę i już nawet olać skład, to jest niejadalne.
      Gorący kubek ujdzie, mnie raz dwa w roku nachodzi na taki smak, ale wtedy raczej vifon z kurczakiem albo jakaś pieczarkowa. Smaku śmietanki w proszku też nie pamiętam, ale mleko w proszku lubiłam, jedliśmy proszek i nawet mam w domu, bo do maszyny mam przepis na chleb z takim dodatkiem. W sie to nie wiem o co ci chodziło w tym poście, ale smacznego😉
    • fornita111 Re: Przepis na pyszne jedzonko 08.12.20, 23:50
      Ludziom to sie nudzi big_grin
    • rosapulchra-0 Re: Przepis na pyszne jedzonko 08.12.20, 23:53
      Pyszne? Zemdliło mnie i od czytania i od patrzenia na składniki.
    • mondovi Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 00:08
      Przecież lajtova żartuję, co z Wami?
      • manon.lescaut4 Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 18:27
        Właśnie tez nie wiem, co jest grane i dlaczego ematki (e-matki!!!) traktują ten post tak poważnie i z autentycznym oburzeniem. Przecież to chyba oczywiste, ze nikt normalny tak nie je, a ta Grazka czy jak jej tam jest znana z tego od lat. Tylko nie wiem, czy to na serio czy to długoletnie kulinarne trollowanie.
    • lellapolella Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 00:11
      No cóż, mnie zaimponowała kreatywnośćsmile Miałam się za kulinarną czarodziejkę, ale nie złożyłabym tych składników w całość.
      • magdallenac Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 13:48
        ja też lubię eksperymentować w kuchni, ale ta zaprezentowana potrawa to jakaś forma wyższej abstrakcji, ewentualnie ktoś wypalił za dużo zioła i miał gastrofazę big_grin
        • lellapolella Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 17:21
          Dokładnie. Trudno mi sobie wyobrazić, że mam na stole takie składniki i robię z nich coś na trzeźwowink
    • bei Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 00:15
      Taka dieta lajt 😊, i zasmażka 😉
      • piataziuta Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 11:02
        Nie kpij z zasmażki! tongue_out
        Uratowała mi ostatnio wegetariańską ogórkową. tongue_out
    • mamtrzykotyidwa Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 00:26
      Rzeczywiście musi być pyszne, toż to sam smak przecież.
    • clk Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 00:31
      Sorry ale jak widzę JEDZONKO to już od razu nie chce mi sie dalej zagłębiać .
      To samo dzieje się z kawusia, piatusiem, obiadkiem etc
      • ginger.ale Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 10:26
        Kawusia i finito!
    • lauren6 Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 01:13
      Myślałam, że to trolling, ale wbiłyście mi ćwieka pisząc, że to zapożyczone z grupy fb o przepisach 🤔

W sumie po pysznej zupce z serków topionych jestem w stanie uwierzyć, że ktoś przyrządza mortadelę z woka.
      • reinadelafiesta Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 09:56
        W sumie to jest straszne. Ludzie czasem rzeczywiście takie g... jadają, że w człowieku tli się podejrzenie, że to niekoniecznie żart.
        • fornita111 Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 09:59
          Zart, zart. Ja tam nieszczegolnie lubie bawienie sie jedzeniem, wiec mnie rozsmieszyl tylko w pierwszej chwili.
        • abecadlowa1 Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 13:48
          Rżę z tego posta od wczoraj.
          Ale w konsternację wprawiły mnie wpisy osób przypuszczających, że to może być prawdziwe. Dla mnie ten przepis to szczyt absurdu, nie sądziłam, że ktokolwiek może przypuszczać, że ktoś tak "gotuje".
          • reinadelafiesta Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 17:31
            Bo to trochę tak, jak z wypowiedziami niektórych polityków: słucham i myślę, że sobie jaja robią, bo przecież to niemożliwe żeby myśleli tak naprawdę, a potem okazuje się, że oni na poważnie. Nie zdarzyło Ci się? Tutaj podobnie, tylko a rebours: no żart sobie Lajtova robi. A potem okazuje się, że część bierze to na serio - w końcu na jakiejś podstawie chyba? Jadają tak, widzieli jak ktoś jada i dopuszczają możliwość jedzenia takiego chłamu? I tak jak mówisz, konsternacja...
            • abecadlowa1 Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 18:43
              reinadelafiesta napisała:

> Bo to trochę tak, jak z wypowiedziami niektórych polityków: słucham i myślę, że
              > sobie jaja robią, bo przecież to niemożliwe żeby myśleli tak naprawdę, a potem
              > okazuje się, że oni na poważnie. Nie zdarzyło Ci się?

No przy takiej skali od dniesiebia, to sky is the limit
      • borsuczyca.klusek Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 11:20
        Ależ to jest trolling tylko zapożyczony z FB.
        • magdallenac Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 13:50
          To znaczy? Ktoś w tej grupie Fejsbukowej zażartował, czy podał taki przepis na poważnie?
          • konsta-is-me Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 14:00
            Jest strona igraszkigrazki z takimi dziełami.
            I one są naprawdę wykonywane (nie wiem czy spożywane 😉 ).
            I tak, to oczywiście jest żart, dla śmiechu, mnóstwo takich przepisów tam.
    • lot_w_kosmos Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 05:50
      Piłeś nie pisz.
    • areyoubetter Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 06:48
      Gdzieś ty to znalazła?
      • laura.palmer Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 07:42
        Ukradła z profilu Kuchenne Igraszki I-Grażki na fb.
        • 1matka-polka Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 07:48
          To on, i zawsze kradnie cudze teksty i zdjecia.
        • konsta-is-me Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 13:00
          Idę obczaic ten profil 😂
          • laura.palmer Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 14:48
            Idź, idź, dobry jest. smile Najlepsze są komentarze, bo pod każdym przepisem musi się trafić ktoś, kto bierze to na serio. big_grin
            • konsta-is-me Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 17:40
              Wciągnęło mnie na dobra godzinę 😄
          • manon.lescaut4 Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 18:31
            Dla znających angielski (i trochę realia angielskiej kuchni) polecę coś lepszego! Ale tu serio trzeba przygotować się na mdłości uncertain Kay’s cooking na YouTube. Lojalnie ostrzegam...
            • jak_matrioszka Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 20:50
              Ja kiedys widzialam przepis na salatke robiona przez Amerykanke. Nie pamietam wszystkich skladnikow, ale byla kapusta pekinska, kukurydza i mleczko skondensowane (nie przysiegne czy slodzone, czy nie) oraz majonez. To nie byl zart, to byl autentyczny przepis, a mnie nikt nie ostrzegl...
    • woman_in_love Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 08:30
      Wygląda jak dieta wyborcy Konfederacji.
    • ada.maris Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 08:40
      Dzieki, właśnie się zastanawiałam, co tu dziś na obiad, Twój przepis spadł mi z nieba😃 jeszcze jakby ktoś pamiętał przepis na sushi z parówek, to miałabym co na święta przygotować😜
      • gulcia77 Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 09:49
        Z parówek, to na studiach sos do spaghetti robiliśmy 🤣
        • jak_matrioszka Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 13:47
          Dzieci w Norwegii jedza spaghetti z parowkami. Z racji wieku nigdy na to nie jestem zapraszana, a naprawde bym chciala zobaczyc i sprobowac. Moja wyobraznia kuchenna konczy sie tuz przed spaghetti z parowkami i za nic nie chce przekroczyc tej granicy big_grin
          • konsta-is-me Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 14:02
            Eee, przecież w PRL był sos pomidorowy z parówkami, całkiem znany przepis.
            W sumie, nie pamietacie, że do wszystkiego używało się margaryny itp ?
            • jak_matrioszka Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 14:23
              W innym PRL mieszkalam big_grin
              Nigdy sosu pomidorowego z parowkami nie jadlam, ani nawet nie widzialam. A margaryny to sie uzywa do ciasta, ja jestem z opcji maslanej i z margaryna niczego nie zjem (ale przynajmniej znam ten smak).
              • ichi51e Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 18:57
                Serio? On mial taki specyficzny smak bo sos sie slodzilo...
                • jak_matrioszka Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 20:54
                  Zupelnie serio. Zreszta mialam ponad 40 lat, kiedy do mnie doszlo, ze spaghetti z parowkami to nie jest zwiazek frazeologiczny, tylko prawdziwe danie. Wczesniej traktowalam to jako zart i nawet przez sekunde nie podejrzewalam, ze ktos to je. Cos w rodzaju "intern joke" pochodzacy z jakiegos filmu czy programu dla dzieci.
                  • 1matka-polka Re: Przepis na pyszne jedzonko 10.12.20, 10:27
                    A dlaczego ty tak przezywasz to spaghetti z parowkami, na studiach nie bylas albo na biwaku?
                    • jak_matrioszka Re: Przepis na pyszne jedzonko 10.12.20, 14:21
                      Ty chyba na biwaki z tanebo jezdzilas, bo on niedawno o karpiu w galarecie na koloniach pisal tongue_out

Nie studiowalam nic zwiazanego z technologia zywnosci, wiec sie nie liczy jako studia?
                      • 1matka-polka Re: Przepis na pyszne jedzonko 10.12.20, 16:31
                        jak_matrioszka napisała:

> Ty chyba na biwaki z tanebo jezdzilas, bo on niedawno o karpiu w galarecie na k
                        > oloniach pisal tongue_out

A w zyciu🤦

> Nie studiowalam nic zwiazanego z technologia zywnosci, wiec sie nie liczy jako
                        > studia?

🤦🤦🤦Chodzi o biede studencką i lenistwo.
      • konsta-is-me Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 13:19
        Mówisz -masz.
        Co prawda z szynki konserwowej ale wystarczy zamienić ja na parówki 😂😂👍
        www.facebook.com/1391273267841707/photos/a.1393654187603615/1393654417603592/?type=3&app=fbl
        • ada.maris Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 15:38
          Dzięki, uratowałaś mi święta😆 może żeby było bardziej wigilijnie to zawinę sushi w kapustę.
    • bromba11 Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 08:43
      Ale śmieci...
    • gaskama Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 08:52
      O mało pawia nie puściłam. Sama tego chyba nie robisz? To jakiś żart z internetu?
      • abecadlowa1 Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 14:48
        Ale że za mdłe? Zawsze możesz doprawić keczapem
        • azalee Re: Przepis na pyszne jedzonko 09.12.20, 15:21
          Albo dorzucic jeszcze ze dwie kostki rosolowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka