Dodaj do ulubionych

Gitara czy ukulele>!

12.12.20, 17:37
Co kupić dziecku? Miała być gitara, ale nastała pandemia i lekcji brak, a chęci nie mijają.
Pomyślałam o ukulele, jak się spodoba to i gitara.
A wy jakie macie doświadczenia?! I czy nauka przez net wystarczy, albo książka? Ja zielona w temacie, mąż coś brzdąkał. Chodzi o dziesięciolatkę.
Obserwuj wątek
    • kornelia_sowa Re: Gitara czy ukulele>! 12.12.20, 20:18
      Chyba ukulele.
      Córka kuzynki nauczyła się grać wyłącznie z lekcji w necie.
      Mój syn też dostał i oraz lepiej mu idzie.

Gitara jest trudniejsza i struny bardziej ranią palce podobno.
      Może ukulele być dobrym wstępem.

Sama chętnie poczytam porady bardziej doświadczonych
      • afro.ninja Re: Gitara czy ukulele>! 12.12.20, 20:52
        Tak obawiam sie tych lekcji online, bo to bedzie trzecia proba do zajec online i nie jestem z nich zadowolona. Ale na początek nie dam rady inaczej, bo w mieście nie ma nauczycieli gry na gitarze, ukulele.
        • hanusinamama Re: Gitara czy ukulele>! 12.12.20, 21:18
          MOja sie uczy od marca na ukulele (uczy sie poprzedniego wrzesnia). Fakt ze pierwsze lekcje miała na zywo..ale spokojnie da radę.
          Trzeba tez kupić tuner do strojenia ukulele (gitary)- to są uniwerslane tylko trzeba kupić taki z funkcją strojenia ukulele też. Ja mogłam córce stroić ale kupiłam tuner i sama sobie dawała rade od poczatku - co działało na nią tez dopingująco.
    • joanna05 Re: Gitara czy ukulele>! 12.12.20, 20:19
      Gitara. Lekcje - 1 : 1 - spokojnie znajdziesz stacjonarnie i teraz. Ukulele bardziej do akompaniowania przy śpiewie jest.
      • afro.ninja Re: Gitara czy ukulele>! 12.12.20, 20:50
        Fakt na grupie ukulele 90 procent spiewa przygrywajac sobie na ukulele. Moze sobie i.pospiewa.
        • joanna05 Re: Gitara czy ukulele>! 12.12.20, 20:57
          afro.ninja napisała:

> Fakt na grupie ukulele 90 procent spiewa przygrywajac sobie na ukulele. Moze so
          > bie i.pospiewa.
          Mój syn gra na gitarze od ok 2 lat, ukulele dostał jako kolejny już instrument, typu - na ognisko, do busa, bo małe. Zagra na nim, bo on już na wszystkim zagra, ale specjalnie nie ceni smile.
          Gitary długo uczył się sam, szybko się okazało, że talent i zapał ma. Komponuje, zbiera gadżety muzyczne i sprzęty, teraz dostał na uro pianino elektryczne i kurdeż już też zaczyna grać, nieuczony, z nut, których sam się naczył. Lekcje na gitarze ma, raz w tygodniu, ale to już bardziej takie jam session sa, bo oni po prostu sobie improwizuja we dwóch, z nauczycielem, na dwie gitary.
          Więc jeśli córka będzie miała zapał i zdolności, to nawet brak lekcji nie powstrzyma pasji smile Jestem za porzadna gitara klasyczna, do nauki + YT + śpiewnik z tym, co lubi. Wciagnie się albo i nie, szybko się przekonasz i ew. zainwestujesz w lekcje.
          • afro.ninja Re: Gitara czy ukulele>! 12.12.20, 21:02
            Nie wiem właśnie jak z zapałem. 😁 No i brak.dostepu do nauczyciela..wszyscy sa online.
            • joanna05 Re: Gitara czy ukulele>! 12.12.20, 21:11
              afro.ninja napisała:

> Nie wiem właśnie jak z zapałem. 😁 No i brak.dostepu do nauczyciela..wszyscy sa
              > online.
              Można też, tylko z powodu opóźnienia w transmisji średnio się gra razem. Niemniej da się, więc nie rezygnujcie smile
      • hanusinamama Re: Gitara czy ukulele>! 12.12.20, 21:16
        Tak ale 9 latke moze bardziej rajcować grać sobie do piosenek niż wygrywać klasyczne kawałki. Ja gram i na ukulele i na gitarze, zaczynałam na gitarze (jako dziecko) i porzuciłam bo własnie nudziło mnie to bardzo. Moja córka zaczeła od ukulele...jest prostrze i daje mozliwosc zagrania szybko wybranej piosenki. A to działa na dzieci dopingująco.
    • hanusinamama Re: Gitara czy ukulele>! 12.12.20, 21:14
      Ukulele jest prostsze, praktycznie od poczatku grać mozna piosenki. Moja córka sie uczy od 2 lat teraz chce gitare. Tylko ja bym polecała intrument ze sklepu muzycznego ( nie jakies z LIDLa).
    • lucasa Re: Gitara czy ukulele>! 12.12.20, 21:18
      Dlaczego panuje przekonanie, ze ukaleje to taka mala gitara albo pierwszy stopien grania na gitarze?

Jaki dziecko bedzie chcialo grac na klarnecie to przeciez fletu nie kupicie...

Jest masa materialow do nauki gry na gitarze a pierwsze zajecia spokojnie moze zaczac online.

• hanusinamama Re: Gitara czy ukulele>! 12.12.20, 21:19
        Nikt tak nie mowi.
      • afro.ninja Re: Gitara czy ukulele>! 13.12.20, 04:51
        Nie postrzegam ukulele jak małej gitary, ba nie bralam wcześniej pod uwagę tego instrumentu, choc córka chciala i ukulele. Z wszystkich instrumentow interesuje ja pianino, gitara i ukulele. Ostatnio byl watek o gitarach i tak jakos to do mnie wróciło, corka chyba stracila juz nadzieję. Szkoda tylko, ze jest problem z nauka stacjonarną
        • berdebul Re: Gitara czy ukulele>! 13.12.20, 09:22
          Poradzicie sobie z książką i internetem, przynajmniej z ukulele. Jeżeli angielski to nie problem, to jest seria dwóch sióstr, z filmami, można grać z akordy+bicie, lub tylko brzdąkać melodie.
          Mam tą www.amazon.com/Easy-Ukulele-Songs-Christmas-Beginning/dp/1518681557/?tag=%20ukuleleio-20
          A są też proste piosenki, średniozaawansowane, hymny kościelne itd. wszystko z dostępem do filmów i rozpisane krok po kroku.
    • ga-ti Re: Gitara czy ukulele>! 12.12.20, 21:19
      Moja zapaliła się na gitarę, chodziła do domu kultury na zajęcia, miłość przeszła definitywnie po kilku miesiącach, palce bolały, ćwiczenia były nudne, a efekty słabe. Miała 10-11 lat.
      Teraz męczy o ukulele, chyba modne się zrobiło wink w necie są filmiki i wydaje się łatwe wink
      • hanusinamama Re: Gitara czy ukulele>! 12.12.20, 21:20
        Jest łatwiejsze. Jak widzę moją córkę ucząca sie na ukulele..a przypominam sobie mnie kiedys na gitarze (było to samo co z twoją cóką, wróciłam sama dopiero po 16 urodzinach).
      • berdebul Re: Gitara czy ukulele>! 12.12.20, 22:38
        Bo jesteśmy w trzeciej fali popularności ukulele. wink
      • afro.ninja Re: Gitara czy ukulele>! 13.12.20, 04:42
        Ten argument mnie przekonuje. Zresztą ukulele jest mniejsze,.tańsze (chcę wydać 550) i moze prostsze.
    • berdebul Re: Gitara czy ukulele>! 12.12.20, 22:37
      Ukulele, do tego kolorowe struny i jest polski kurs (książka i nagrania) dla dzieci. A później już leci, bo książka omawia różne typy zapisów melodii, bicia dla ukulele itd. Więcej prostych melodii, w tym popularnych piosenek i np. z bajek, tutoriali itd znajdziesz na ukulele. 3 akordy dają setki kombinacji.
      Tylko lepiej kupić ze sklepu, gdzie sprawdzają jakość i doradzą (naucz się grać, przyjazne ukulele itd).
      • afro.ninja Re: Gitara czy ukulele>! 13.12.20, 04:44
        Czy mozesz polecic książkę? Chcialam kupic trelelele ukulele.
        • berdebul Re: Gitara czy ukulele>! 13.12.20, 09:14
          nauczsiegrac.pl/nauka-gry-na-ukulele/392-pakiet-ksiazka-z-kolorowymi-strunami.html

Używałam z 8-latką. Ilustracje są brzydkie (cóż..), ale pomysł z kursem jest bardzo dobry. Jeżeli wahasz się jakie ukulele i co do niego dokupić, to na tej stronie znajdziesz wszystkie informacje. Właściciel jest też mega pomocny i miły. A na YouTube są z nim różne, darmowe samouczki
          Tu jest filmik z jego córką. Gdzie prezentują metodę. m.youtube.com/watch?v=h1NY_66Uj4U
          Gdybys sama chciała zagrać, to pan ma też samouczek do np. Grosza daj Wiedźminowi wink
        • berdebul Re: Gitara czy ukulele>! 13.12.20, 09:19
          I jeszcze jedno - warto dokupić pasek, zwykły, a nie krawatowy (może być tzw. Hug strap) bo bardzo ułatwia grę na stojąco i minimalizuje wypadki.
          Raczej też wybierz ukulele sopranowe, jest mniejsze, więc dla dziecka łatwiejsze w łapaniu akordów.
    • bi_scotti Re: Gitara czy ukulele>! 12.12.20, 23:14
      Kocham, wielbie "Some Like It Hot" wiec ... obecnie wyrazny renesans ukulele (wydaje mi sie, ze "wszyscy" teraz na tym graja wink) zawsze przypomina MM ... cudna, unforgettable MM smile Sorry za lekki off topic, ot ... nostalgia ... Cheers.
      • grey_delphinum Re: Gitara czy ukulele>! 12.12.20, 23:20
        Uwielbiam tę scenę z MM!
      • berdebul Re: Gitara czy ukulele>! 13.12.20, 09:16
        Bo jest tanie (za 25€ można kupić niezłe ukulele, które nie brzęczy i trzyma strój), przenośne i łatwo zacząć na nim grać. Na Filipinach jest instrumentem z wyboru dla dzieci szkolnych (niektóre firmy wysyłają swoje ukulele za free do szkół), bo granie na instrumentach rozwija myślenie matematyczne, wymaga współpracy dwóch półkul mózgowych i uczy dyscypliny smile same plusy, za małe pieniądze.
    • swiezynka77 Re: Gitara czy ukulele>! 13.12.20, 09:41
      Ja gram na obu. Ukulele jest o wiele łatwiejsze dla początkujących a do tego teraz modne i tańsze. Natomiast gitara ma ładniejszy dźwięk i daje więcej możliwości. Jeśli dziecko nie ma preferencji to stawialabym na ukulele.
      • berdebul Re: Gitara czy ukulele>! 13.12.20, 10:50
        m.youtube.com/watch?v=d6b_AKbQncQ
        Polemizowałabym co do możliwości wink
    • biala_ladecka Re: Gitara czy ukulele>! 13.12.20, 10:57
      A na czym.chce grac dziesieciolatka?
      Bo to pytanie jak skrzypce, czy wilonczela?
      • afro.ninja Re: Gitara czy ukulele>! 13.12.20, 13:48
        Probowała grać na gitarze (nie było lekcji ukulele), ale chciała i na ukulele. Moze po nauce ukulele łatwiej się łapie bakcyla na gitarę? Sprawa jest otwarta, gdyby nie pandemia, na pewno byłaby po roku gitary.
        • biala_ladecka Re: Gitara czy ukulele>! 13.12.20, 14:03
          Do nauki gry na gitarze potrzeba jednak samozaparcia, z drugiej strony uku to nie instrument do grania, a do akompaniowania "w przelocie".
          Moją mlodą szybkie i spektakularne przejscie w uku do poziomu master bardzo rozleniwilo i za gitare nie chciala chwycic, bo musialaby wlozyc nieproporcjonalnie wiecej pracy zeby plynnie grac.
          Minely trzy lata zanim dojrzala do gry na gitarze.
          • afro.ninja Re: Gitara czy ukulele>! 13.12.20, 14:41
            Czyli, gitara, czy uku? big_grin
            A jak poszła zmiana z uku na gitarę?
            • biala_ladecka Re: Gitara czy ukulele>! 13.12.20, 15:42
              No wlasnie to zalezy do czego. U mojej corki glowna aktywnoscia muzyczna jest spiew.
              Do pierwszych wystepow wokalnych ukulele swietnie robilo robote. Jak mloda miala wene to sobie cos tam adaptowala na gitare, ale graniu mowila zdecydowanie NIE chociaz ja zachecalam i miala dobry kontakt z instruktorem. Mowila otwarcie, ze jej sie nie chce, bo jak cos potrzebuje to na uku wszystko sobie wygra. Minely lata, uku przestalo wystarczac do akompaniamentu i pojawilo sie pianino. Rownoczesnie mloda wytaszczyla gitary i zapisala sie na lekcje, bo stwierdzila, ze musi sie rozwijac wink Na uku juz w ogole praktycznie nie gra. Nie wiem, czego oczekuje Twoja corka. Jak ma parcie na wystepy i szybkie efekty to uku bedzie dobre, plus ogra i uelastyczni paluchy, jak chcesz zeby dziecko gralo na instrumencie, to uku nie jest jakies bardzo rozwojowe. Pewnie, ze jak ma w tym czasie grac na kompie to niech lepiej gra na grzebieniu...
    • juletopolew81 Re: Gitara czy ukulele>! 19.01.21, 12:03
      Ukulele fajna sprawa i przede wszystkim niedroga. Łatwo można się na nim nauczyć grać, a dobry instrument kupisz już za ok 250 zł np: Be Joe FZU-110.
    • roksisi Re: Gitara czy ukulele>! 29.03.21, 14:49
      Na ukulele można bez problemu samemu nauczyć się grać korzystając z filmów na YT. Ja sama niedawno kupiłam sobie ukulele sopranowe Be Joe i samodzielnie się uczę. Super rozrywka zwłaszcza teraz w czasach tej zarazy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka