Dodaj do ulubionych

Omdlenia u dzieci

13.12.20, 13:39
Ostatnio mój ma takie stany jak przed omdleniem tzn zwiększony puls i mówi ze zaraz upadnie jak się nie położy. Jesteśmy w domu wiec pilnujemy go ale do jakiego lekarza z tym się udać? Pediatra? Czy kardiolog? Syn nigdy nie miał robionego ekg ale może to wynika z jego wieku?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Omdlenia u dzieci 13.12.20, 13:57
      Nie wiem, ile ma syn, ale ja jako dziecko stale mdlałam w kościele, jak musiałam stać. Pediatrzy mówili, że to normalne, że niektóre dzieci tak mają.
      • bovirag Re: Omdlenia u dzieci 13.12.20, 14:02
        Moja najmłodsza tez tak miala zaraz przed wejściem w okresie dojrzewania, urósł wtedy dość sporo. Malała bez przerwy i wszędzie. Na pewno 2x dziennie. Przebadana została na wszystkie sposoby. Nic złego w żadnym badaniu serca, płuc, krwi nie wyszło. Lekarze mówili nam, że jej ciało rosnie szybko a serce nie i zdarzają się momenty, ze ono musi szybciej pompować krew, zeby mogła ona dopłynąć do każdej części ciała. Stąd przyspieszony puls i omdlenia. Trwalo to ok 7-8 miesiecy i przeszlo jak juz tak intensywnie nie rosła.
        • konkurentka-pewnej-pani Re: Omdlenia u dzieci 13.12.20, 15:02
          bovirag napisała:

> urósł wtedy dość sporo. Malała bez przerwy i wszędzie. Na pewno 2x dziennie.

Przyznam, że zawiesiłam się na tym fragmencie
          • kornelia_sowa Re: Omdlenia u dzieci 13.12.20, 15:54
            urosła
            mdlała
      • aqua48 Re: Omdlenia u dzieci 13.12.20, 14:03
        Ja w okresie nastoletnim mdlałam wszędzie gdzie było więcej ludzi i musiałam chwilę stać. Po solidnym przebadaniu (pediatra) stwierdzono że taka uroda i przejdzie jak przestanę intensywnie rosnąć. A jako zalecenie miałam unikać skupisk ludzkich, mieć zawsze w kieszeni cukierka lub czekoladkę i nie przemęczać się oraz wietrzyć dobrze pomieszczenia w których byłam..
      • milupaa Re: Omdlenia u dzieci 13.12.20, 14:04
        Też tak miałam, w okolicy 10 lat. Pamiętam że mama ciągle mnie do.pracy zabierala bo nie mogła brać tylu zwolnień, a mi lekarz kazał siedzieć w domu bo ciągle miałam zaslabnięcia. W badaniach nic nie wychodziło, w końcu samo przeszło.
      • mama0208 Re: Omdlenia u dzieci 13.12.20, 14:06
        Syn na wiosne skończy 11 lat. Ostatnio sporo urósł, waga poszła w górę.
        • nangaparbat3 Re: Omdlenia u dzieci 13.12.20, 16:05
          Więc może być nic (narządy wewnętrzne nie nadążają za wzrostem). Ale pediatra wie, co sprawdzić, żeby mieć pewność, że to nic. Nie czekaj i umawiaj się z lekarzem, choćby dla własnego spokoju smile
      • milva24 Re: Omdlenia u dzieci 14.12.20, 09:49
        Też tak miałam jako wczesna nastolatka.
    • andaba Re: Omdlenia u dzieci 13.12.20, 14:16
      Mdlałam odkąd pamiętam, przeszlo mi dopiero po urodzeniu najmłodszego dziecka, czyli po 30-tce.
      Ale u chłopaka to raczej bym zrobiła ekg i morfologię na wszelki wypadek.
    • kanna Re: Omdlenia u dzieci 13.12.20, 14:19
      Cukier sprawdź.
      Wygląda to na nagły spadek cukru, młodzież tak miewa.
    • malia Re: Omdlenia u dzieci 13.12.20, 14:45
      Może cukrzyca? U znajomego dziecka właśnie w tym wieku tak się objawiała
      • majenkir Re: Omdlenia u dzieci 13.12.20, 16:08
        Mdleniem?
    • berdebul Re: Omdlenia u dzieci 13.12.20, 15:17
      Pediatra. Badania krwi i moczu na początek.
    • kornelia_sowa Re: Omdlenia u dzieci 13.12.20, 15:55
      Zacznij od pediatry i to raczej wcześniej niż później.

Może byc nic a może być coś poważnego- powinna cię pokierować
    • nangaparbat3 Re: Omdlenia u dzieci 13.12.20, 16:03
      Pediatra.
      Nie zaczynaj od specjalisty, bo to teraz bardzo wąska uliczka.
    • majenkir Re: Omdlenia u dzieci 13.12.20, 16:09
      Moj kuzyn tez tak mial jak rosl (nic mu nie bylo). Na wszelki wypadek bym poszli do kardiologa jednak.
    • fantomowy_bol_mozgu Re: Omdlenia u dzieci 13.12.20, 17:53
      Miałam tak jako nastolatka, moja matka nie odpuściła i przebadała mnie wzdłuż i wszerz. Diagnozę dostałam po próbie pionizacyjnej i brzmiała ona bodajże "zespół wazowagalny" (i pewnie była wystawiona na odczepnego). Przeszło mi jak zakończyłam okres dojrzewania (acz z omdleniami wysiłkowym muszę dalej uważać).
      • cku Re: Omdlenia u dzieci 13.12.20, 20:42
        Z zespołu wazowagalnego się wyrasta.
    • enigma81 Re: Omdlenia u dzieci 13.12.20, 17:57
      W okresie nastoletnim mdlałam często. Raz przeleciałam przez szklane drzwi i mam pamiątki na twarzy w postaci blizn do dziś. Przeszło samo, pediatra mówił, że to normalne w okresie intensywnego wzrostu. Miałam zrobione badania - krew, ekg ale w sumie bez szału z diagnostyką. Kazano mi lepiej jeść, wcześniej chodzić spać i więcej bywać na dworze. Tyle.
    • 3lato Re: Omdlenia u dzieci 13.12.20, 18:15
      Przechodziłam to z moim wtedy 10 letnim dzieckiem . U nas przyczyną był niski poziom żelaza.
    • niebieskie_korale Re: Omdlenia u dzieci 13.12.20, 20:10
      Jesli w wieku nastoletnim, najpierw bym sprawdzila czy nie vapuje, a potem bym zaprowadzila do lekarza.
    • ga-ti Re: Omdlenia u dzieci 13.12.20, 20:27
      Mnie się zdarzało w wieku nastoletnim, przeszło.
      Znajoma z synem spędziła kilka dni w szpitalu (przed covidem) na dokładnych badaniach, nie znaleźli niczego niepokojącego, taka jego uroda, powinno samo przejść w pewnym wieku.
      Ja bym poszła jednak do pediatry (albo na początek zadzwoniła na teleporadę z nadzieją skierowania na wyniki krwi, z wynikami na wizytę), na początek morfologia, cukier, żelazo, potas... Później ekg i ewentualnie inne badania. Mierz ciśnienie profilaktycznie i w czasie 'ataku'.
      Pewnie nic, po prostu dojrzewa, rośnie.
    • cku Re: Omdlenia u dzieci 13.12.20, 20:42
      Miałam podobne sytuacje pod koniec podstawówki- najpierw pediatra, potem kardiolog i badania. Na ekg były jakieś odchyłki ale kardiolog stwierdził, że najprawdopodobniej są spowodowane szybkim wzrostem (wtedy mocno urosłam) i serce jeszcze nie nadążało. Minęło mi po jakimś czasie.
      Czy te sytuacje u was są w jakichś konkretnych momentach- po wysiłku, po długotrwałym staniu (tu może to świadczyć o zespole wazowagalnym (wyrasta się z tego generalnie)) - czy tak po prostu?
    • mama0208 Re: Omdlenia u dzieci 14.12.20, 09:38
      Dzisiaj po teleporadzie syn dostał skierowanie na badania krwi i moczu oraz EKG. Za tydzień wizyta u kardiologa dziecięcego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka