Dodaj do ulubionych

Gra na święta

14.12.20, 07:48
Któraś z Was napisała, że na święta kupuje puzle i rodzinnie układają. Pomysł super. Ja czasem kupowałam gry wykorzystywane przy tej okazji. A wiele lat temu dziecko dostało interaktywną mapę, którą bawiliśmy się rodzinnie. Jakie są Wasze świąteczne odkrycia, tak żeby ściągnąć w zabawę i dziadków i wnuki?
Obserwuj wątek
    • mja-15 Re: Gra na święta 14.12.20, 09:46
      Maraton z Władcą Pierścieni i Hobbitem! smile
    • karambol45 Re: Gra na święta 14.12.20, 09:52
      u nas Jenga , Chińczyk planszówka a ostatnio z racji że towarzystwo podrosło to grają w Tysiąca a ijeszcze jakaś gra coś PRLem ale nie pamiętam tytułu
    • mama_kotula Re: Gra na święta 14.12.20, 10:05
      <po namyśle> Dobra, podłożę się.

Jest gra, którą swoim nazwiskiem firmuje Wojciech Cejrowski, gra nazywa się "Boso przez świat" i jest tym, co nazywam idealną grą rodzinną (a w różne planszówki grywam od dawna i mam doświadczenie). Gra jest zrobiona znakomicie, poziom losowości niweluje przewagę doświadczenia dorosłych nad dziećmi, a jednocześnie, mimo tej losowości, nie jest trywialna i człowiek ma jednak spory wpływ na rozgrywkę.
      Polega na podróżowaniu po świecie, trasy rysuje się pisakiem na suchościeralnej mapie (megasprawa, dzieciaki lubią, ja też), do podróży używa się kart albo zgromadzonych w trakcie gry pieniędzy,; warto kombinować i prowadzić swoją trasę w sposób wymuszający przecinanie jej przez innych, wtedy zarabia się hajs. Na kartach jest dodatkowo element quizowy - skojarzenia dotyczące miejsca z karty, można rodzinie porobić zagadki, jest to element nieobowiązkowy, i bardzo dobrze, bo większość przeciętnych dorosłych wygrałaby w cuglach z 7-latkiem.

Uprzedzając komentarzę - zdaję sobie sprawę, że nazwisko "patrona" przekreśla dla wielu ten tytuł z przyczyn ideologicznych.
      • bei Re: Gra na święta 14.12.20, 13:05
        Zaciekawiłaśsmile
    • mama-ola Re: Gra na święta 14.12.20, 10:20
      My zarówno rodzinnie, jak i w gronie znajomych lubimy grać w przysłowia. Gra wymaga prowadzącego i zawsze jestem nim ja, więc powiem, jak to wygląda z mojej perspektywy. Przygotowuję przysłowia z innego kręgu kulturowego. Zazwyczaj ok. 10 sztuk. Najpierw poszły chińskie, potem arabskie, indiańskie itd. (graliśmy już kilkanaście razy).
      Podaje się grupie małe karteczki, coś do pisania i początek przysłowia, np. Im kto biedniejszy... / Nawet cesarz... / Dobrzy są ludzie starzy...
      Każdy wymyśla zakończenie jak najbardziej prawdopodobne, takie, żeby się inni nabrali, że jest prawdziwe. Stara się utrafić w poetykę przysłów, charakterystyczne słownictwo.
      Potem prowadzący odczytuje: propozycja nr 1, propozycja nr 2, propozycja nr 3 itd.
      A potem jest obstawianie hazardowe. Każdy ma na wejściu 10 punktów.
      Stawia się od 1 do 3 punktów na którąś propozycję, byle nie swoją.
      Jeśli ktoś obstawił prawdziwe zakończenie, to mu się zwraca to, co postawił, plus daje drugie tyle punktów.
      Jeśli na czyjąś propozycję postawiono, to autor zgarnia te punkty.

Jeden przykład z naszej gry (akurat 8 osób grało):

Cnota pośrodku - rzekł diabeł, gdy usiadł pomiędzy ...

1. aniołem a plebanem
      2. ministrami
      3. prawnikami
      4. królem a kurtyzaną
      5. przyzwoitkami
      6. papieżem a cesarzem
      7. królem i królową
      8. politykami
      • bei Re: Gra na święta 14.12.20, 13:04
        Obstawiam- pomiędzy prawnikami😉, bo chyba je słyszałam, albo podobne (skandynawskie?
        • mama-ola Re: Gra na święta 14.12.20, 13:08
          Dobra jesteś. Tak, prawnikami. Duńskie wink
        • mama-ola Re: Gra na święta 14.12.20, 13:11
          Znalazłam jeszcze jedną notatkę z tej gry. Co strzelisz tutaj?

Kto bierze kąpiel, powinien…
          1. się spocić
          2. wziąć i ręcznik
          3. oczyścić również swoją duszę
          4. mieć ręcznik
          5. przygotować czyste ubranie
          6. zdjąć odzienie
          7. zdjąć spodnie
          8. wyczyścić swojego konia
          9. wyjść z niej czysty
          • kornelia_sowa Re: Gra na święta 14.12.20, 13:33
            2?
            smile
            • mama-ola Re: Gra na święta 14.12.20, 13:50
              A nie, 1. Prawie po każdym "rozdaniu" moi znajomi konkludują, że nasze końcówki są lepsze. I zapowiadają wydanie własnego zbiorku przysłów.

Znalazłam jeszcze jedną notatkę, już ostatnią smile

Każdy chciałby mieć majątek, ale niewielu...

1. jest gotowych żyć w ubóstwie.
              2. jest gotowych się dzielić
              3. chce go zdobywać
              4. jest w stanie go utrzymać
              5. chce się ruszyć dudę
              6. chciałoby go zdobyć ciężką pracą
              7. miecz wyciągnie, by go zdobyć
              8. potrafi na niego zapracować
              9. jest gotowych spłacać długi
    • kornelia_sowa Re: Gra na święta 14.12.20, 11:44
      Co to za interaktywna mapa? Możesz napisać/podlinkować?
      • cichadziewuszka Re: Gra na święta 14.12.20, 11:50
        Kupił kiedyś bratankowi interaktywną mapę Dumel, m. in z quizem, może o to chodzi
        • cichadziewuszka Re: Gra na święta 14.12.20, 11:52
          Coś takiego m.ceneo.pl/18016189
          • cichadziewuszka Re: Gra na święta 14.12.20, 11:53
            Przepraszam, chyba źle wkleiłam link. Szukaj pod Mapa Dumel Discovery
            • kornelia_sowa Re: Gra na święta 14.12.20, 13:32
              ok, dziękuję, ale tak czy siak jesli autorka przeczyta pytanie, to prosze o odpowiedź
              • alfa36 Re: Gra na święta 14.12.20, 17:01
                To dokładnie ta mapa, tylko kupowałam ją jakieś 9 lat temu. Bawiliśmy się całą rodziną. Kto wie, czy jej nie odkurzę, bo warto.
                • tinywee Re: Gra na święta 14.12.20, 18:04
                  puzle, memory, superfarmer, wszystko się sprawdzało.
                • kornelia_sowa Re: Gra na święta 14.12.20, 21:00
                  Dzięki, wygląda fajnie.
                  Może teraz odpuszczę, bo to od 6 lat, a oja tyle na wiosne kończy to na urodziny bedzie jak znalazł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka