Dodaj do ulubionych

1%, skopiowane z fb

18.12.20, 13:31
Skopiowałam to z jednej grupy, gdzie ktoś udostępnił wypowiedź użytkowniczki Agnieszka Jóźwicka. Dla mnie to jest SKANDAL, pisowskie gó... okradło ludzi. Sorry, tak myślę. A tu wypowiedź:
"Tak zwyczajnie po ludzku przykro.
Może wbiję kij w mrowisko. Nie chciałam. Nie planowałam. I kilka dni wahałam się nad napisaniem tego posta...
W listopadzie skończyło się księgowanie 1% w większości Fundacji w Polsce. Procenta, który przeznaczany jest i na niepełnosprawnych, i ciężko chorych, i na zwierzęta, i na opiekę nad osobami starszymi... Czyli wszędzie tam, gdzie powinno pomóc Państwo, a nie pomaga... Albo pomaga niewystarczająco...
Niestety. W tym roku pierwszy raz fundacje nie dostawały pieniędzy bezpośrednio z Urzędów Skarbowych, ale z Centrum Kompetencyjnego Rozliczeń w Bydgoszczy. Bez możliwości weryfikacji, z którego urzędu skarbowego była wpłata, ani kto jej dokonał.
Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że w tym roku znakomita większość beneficjentów 1% dostała tych pieniędzy znacznie mniej niż w latach ubiegłych. I to nie mniej o 5%...nie o 10%. Są osoby, które zanotowały spadek o 80%.
Te pieniądze nie miały być przeznaczone na wakacje, malowanie ścian w mieszkaniu, czy nowy telewizor. Te pieniądze miały pokryć ogromne koszty leków, umożliwić kosztowną rehabilitację, czy współfinansować bardzo drogie operacje. Na to wszystko tych pieniędzy nie będzie. Ludzie będą mieli regresy terapeutyczne, mogą stracić życie przez brak funduszy na operację czy terapię, podupadną na zdrowiu przez brak pieniędzy na wykupienie leków.
Nie dlatego, że mało osób przekazało im swój 1%, a dlatego że ktoś w imię nieznanych nikomu przepisów położył na nich łapę.
Fundacje przyznają, że jest problem, pieniędzy zebrały znacznie mniej, brakuje konkretnych wplat, ale nikt nie chce z nimi rozmawiać. Urzedy Skarbowe i Ministerstwo Finansów kpiąco milczą. A beneficjenci 1% rozpaczliwie próbują odzyskać swoje pieniądze. I zbierając dowody, że brakuje konkretnych wpłat, i próbując zainteresować tematem media. Bo bez nich ani rusz.
Dlaczego mi przykro?
Z dwóch powodów.
Pierwszy? Że znów okradziono tych, którzy mają najmniej... I to w białych rękawiczkach. Ale nic mnie już nie zdziwi.
Drugi? Że media milczą. Nieliczne (2-3 portale) nieśmiało podjęły temat, a raczej go musnęły, i... cisza.
Kiedy Trybunał Konstytucyjny wydał wyrok w sprawie Aborcji - niepełnosprawni byli na świeczniku. Media szalały, politycy przekrzykiwali się obiecując chęć pomocy i wsparcie.
A teraz? A teraz wróciła szara rzeczywistość.
Biedni zostaną biednymi. Niepełnosprawni niepełnosprawnymi. A świat kręci się dalej.
Bo przecież bardziej się klika temat gołego biustu jakiejś gwiazdy, niż ten margines społeczeństwa co niedomaga..."
Obserwuj wątek
    • buldog2 Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 14:14
      Przyznaję, że trochę, ale tylko trochę mnie to zdziwiło (po PISowskiej kradzieży darów dla PCK).
      Zdziwiło dlatego, że przecież w akurat tej sprawie nie da się przestępstwa ukryć. Czyli że oni robią to w przeświadczeniu, że w Polsce nigdy już nie nastanie praworządność i kraść będą mogli wiecznie.
      Jestem zdania, że się przeliczą. I nie zagłosuję na na żaden okrągły stół, na żaden kompromis z nimi.
      • olena.s Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 16:45
        Tak. Po to im był wymiar sprawiedliwości i wzięcie sądów i prokuratury krótko. Nieodmiennie składam gratulacje wyborcom PiS.
    • lot_w_kosmos Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 14:18
      Słuchaj - w tym tygodniu usłyszałam od dwóch różnych osób, które zbierają na swoje dzieciaki 1% , ze w tym roku dramatycznie mało zebrali .... Jedna nawet połowy tego co w poprzednich latach

nie miałam pojęcia, dlaczego
      te osoby też nie miały
      rozważaliśmy rózne możliwości, ale za chol...ręnam nie przyszło do głowy,ze państwo tych ludzi okradło.....
    • woman_in_love Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 14:40
      Chyba nikogo to nie obchodzi.
      • alpepe Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 14:43
        No tak, codziennie PiS nas dyma bez mydła, więc co to niby za wiadomość, że teraz też to zrobili.
        • georgia.guidestones Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 16:38
          tyle że te mendy gardluja za wsparciem najslabszych, wycieraja sobie troską parszywe ryje, a tak naprawdę tym najslabszym fundują upgrade piekla, z pelna premedytacja.
          (tak, wiem woman, że ironizujesz)
          • bib24 Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 16:45
            na pewno zaraz biskupi staną murem za niepełnosprawnymi. poruszą temat na kazaniu, może wspomogą pieniędzmi kościoła.
            pouczą rządzących, że nie wolno kraść pieniędzy najbiedniejszych.
            • buldog2 Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 23:05
              wspomogą pieniędzmi kościół
              • bib24 Re: 1%, skopiowane z fb 19.12.20, 09:54
                bo ociekający złotem biskupi są najbardziej potrzebujący. wiadomo. każdy kto pisze inaczej walczy z religią katolicką.
    • hanusinamama Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 14:55
      businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/jeden-procent-podatku-jeden-ruch-rzadu-i-rodzice-nie-dostali-czesci-pieniedzy/l87kncc
      ktoś się nie bał i zaj...bał
      • georgia.guidestones Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 16:40
        to "centrum rozliczen" powstalo zapewne glownie w takim celu
    • runny.babbit Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 15:05
      Nowa rzeczywistość, czyli kluczowy jest tupet, bezczelność i brak hamulców moralnych. Nikt nic nie zrobi, w końcu jesteśmy już przyzwyczajeni.
      • buldog2 Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 15:10
        się przeliczą. I nie zagłosuję na na żaden okrągły stół, na żaden kompromis z nimi.
    • segregatorwpaski Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 15:46
      Potwierdzam, mam niepełnosprawne dziecko i od 4 lat zbieram 1% (całość idzie na rehabilitację). Kwoty były do tej pory mw. stałe (stałe grono znajomych, rodziny), a tym roku - mniej o ok 30 %. Jak co roku przypominałam/prosiłam o wpłaty - wszyscy jak zawsze zapewniali mnie, że OCZYWIŚCIE albo już się rozliczyli i pamiętali o moim dziecku, albo NA PEWNO to zrobią. Nie mam podstaw by nie wierzyć - to naprawdę niewielkie grono bliskich osób.
      • lot_w_kosmos Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 16:17
        to samo z tymi moimi znajomymi. Co roku stała grupa wpłacała, zawsze to działało, a teraz nagle - połowy kasy nie ma.
    • kropkaa Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 16:25
      Przykre.
      Ale jakoś mnie to nie dziwi.
      Można było ukraść, to ukradli.
      A lud zadowolony, że mordować dzieci nie pozwalają.
    • edelstein Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 18:14
      Nie jestem zdziwiona. Skoro wiekszosc polakow postanowila oddac glos na PiS albo olac wybory to coz,to sa skutki.
    • solejrolia Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 18:17
      Widziałam, udostępniłam. Artykuł również udostępniłam.

To jest po prostu takie draństwo, że trzeba to nagłośnić !!!
      ***** ***!!!
      • alpepe Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 18:26
        Jak na grupie antyklerykalnej, to skopiowałam pewnie od ciebie wink.
        • solejrolia Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 18:31
          Nie.
          Ale już bardzo dużo moich znajomych to udostępniło, wiec może ktoś z nich należy do tej grupy.
          • solejrolia Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 18:32
            Wow, zerknęłam....5,7 tys osób udostępniło ten post.
      • nickbezznaczenia Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 18:52
        Zlodzieje z PiS!
    • memphis90 Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 19:16
      Ciekawe, kiedy Kaja powie, że o co kaman, jaka kradzież, ona to dostała 3x tyle, co wcześniej...?
      • alpepe Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 20:03
        chłe, chłe. Ukradziono biednym, by dać szujom.
      • hanusinamama Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 20:33
        Własnie sie zastanawiam czy czasami nie na tym to polegało. Ktos tam sobie sam kierował te pieniązki do "swoich"
    • eilian Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 21:23
      Aż mnie zatkało z oburzenia. BYDLAKI!
    • aandzia43 Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 22:09
      Wyjątkowo bezczelne kur...wo, już się nawet nie kryją.
    • edycja_kopiuj_wklej Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 22:24
      A jak pisałam o tym ponad miesiąc temu to nikt słowem nie zajęknął i moja wypowiedz poleciała dlaeko w historie bez podciagniecia w dyskusji.
      W miedzyczasie troche poczytałam i ogolnie zabrali wszystkim 1% tam gdzie podatnicy zdecydowali sie na pozniejsze rozliczenie w zwiazku z przedłużeniem covidowym. To technicznie potraktowane jest jako spoznienie rozliczen bez konsekwencji, ale opoznienie, więc nie umozliwiajace samodzielnej decyzji o 1%. I te wszystkie wpłaty z opoźnionych rozliczen zostaly "ukradzione"
      • raczek47 Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 22:38
        Ku...y, ku...y i jeszcze raz ku..y.

Kiedy ludzie się opamiętają? No kiedy ?
    • ginger.ale Re: 1%, skopiowane z fb 18.12.20, 22:48
      Gnoje
    • triismegistos Re: 1%, skopiowane z fb 19.12.20, 09:48
      Nie dziwi nic a nic. Pamiętacie aferkę okradania pfronu, w której brał udział eks zięć Kaczyńskiego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka