thank_you 22.12.20, 17:43 Da się odratować? Ręce mi opadły... ;/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aerra Re: Zafarbowany jedwab 22.12.20, 17:50 Obawiam się, że chyba tylko zafarbować całościowo. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Zafarbowany jedwab 22.12.20, 17:51 Mocno? Pomaga pranie w delikatnym szamponie, spróbuj namoczyć, może zejdzie. Jeśli to nic nie da to można dać do profesjonalnego farbowania, dzięki temu mam piękną, czekoladowa spodnice ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Zafarbowany jedwab 22.12.20, 17:55 Mocno. Trochę boję się moczyć jedwab, bo on powinien mieć jak najmniej kontaktu z wodą, ew. jak najkrócej. To ciemne plamy na jasnym. Fuck. ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Zafarbowany jedwab 22.12.20, 18:01 Nie Doczytalam, że chodzi o plamę od lamówki, to może być jeszcze gorzej. Takie rzeczy to chyba tylko do prania chemicznego. Duża jest ta plama? Może by krawcowa coś pokombinowala z lamówką żeby to zasłonić? To moczenie w szamponie to raczej na jedwabne powloczki , raz poplamilam preparatem z olejem z rokitnika 😕 Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Zafarbowany jedwab 22.12.20, 18:06 <Może by krawcowa coś pokombinowala z lamówką żeby to zasłonić? Niech wyrzuci lamowke i zastapi materialem nie farbujacym. Jak nie duzo, to moze da sie ten fragment materialu wyciac. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Zafarbowany jedwab 22.12.20, 18:18 Nie da rady. Bo sukienka jest cala poplamiona. Gdybym to odratowala to nosiłabym normalnie do pralni, jak zawsze, nie zależałoby mi na zastępowaniu materiałem który nie farbuje. Poza tym to dość wysokie krawiectwo i w ogóle. ;;/ Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Zafarbowany jedwab 22.12.20, 18:10 Oczywiście, że do prania chemicznego - nie wiem, gdzie miałam głowę, gdy wrzucałam sukienkę do pralki. Plamy są od lamówki, tzn. na jasnym materiale ciemne esy floresy od lamówki. ;/// Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Zafarbowany jedwab 22.12.20, 18:13 Może chemicznie da się to usunąć? Poszukaj dobrej pralni. Duże te esy floresy, nie da się zasłonić szerszą lamówką? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Zafarbowany jedwab 22.12.20, 18:14 Hahaha, piękne esy floresy Pokryły caaaala sukienkę Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Zafarbowany jedwab 22.12.20, 18:18 Ups To czyszczenie chemiczne albo farbowanie całości. Współczuję. Pocieszam, że więcej tego nie zrobisz, wiem po sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Zafarbowany jedwab 22.12.20, 18:20 No nie zrobię i nigdy wcześniej nie zrobiłam, kurde, polowa mojej szafy to materiały z którymi obchodzę się jak z jajkiem i jestem stała klientka pralni. I to jeszcze tylko ją wrzuciłam! Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Zafarbowany jedwab 22.12.20, 18:24 Ale czyszczenie chemiczne tych plam? Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Zafarbowany jedwab 22.12.20, 18:28 Tak, nie wiem czy jest jakaś szansa, ale możesz zapytać w pralni Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Zafarbowany jedwab 22.12.20, 17:51 Zalezy czym i jak dlugo jest plama. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Zafarbowany jedwab 22.12.20, 17:54 Plama jest od godziny - to jasna sukienka z ciemną lamówką i ta lamówka "puściła". Sukienkę wrzuciłam do odświeżenia. To sobie odświeżyłam... Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Zafarbowany jedwab 22.12.20, 17:58 to raczej nie zejdzie, pozostanie ci zafarbować całą, albo jakoś zasłonić, zależy jaka duża plama i gdzie Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Zafarbowany jedwab 22.12.20, 17:59 Przykro mi. Raczej sie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Zafarbowany jedwab 22.12.20, 18:08 im bardziej bedziesz teraz moczyc, kombinowac to mozesz pogorszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Zafarbowany jedwab 22.12.20, 18:14 Widziałam, ze dr Beckmann ma odbarwiasz który także do jedwabiu i wełny się nadaje... Kiedyś takim odbarwiaczem uratowałam cale pranie (z białego - wściekłe różowe) i dwie koszule Lnianie - ale prałam to w 60 st.... Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Zafarbowany jedwab 22.12.20, 18:00 To się nadaje do reklamacji, myślę. Nie uratujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Zafarbowany jedwab 22.12.20, 18:12 Nie nadaje się, bo na bank na metkach papierowych było ze do prania chemicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: Zafarbowany jedwab 22.12.20, 18:03 Ja mam granatowa jedwabna sukienkę w biale kropki. Nigdy nic nie puściło. Piore zwyczajnie w pralce, na programie dla delikatnych tkanin. Może zły program wybrałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: Zafarbowany jedwab 22.12.20, 18:26 No to pechowa ta Twoja suknia. Moja prałam kilka razy też w 20 stopniach i na gdy nic się nie stało. Nie chciało by mi się po pralniach chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś