Dodaj do ulubionych

Modowo - stylowo?

02.11.23, 23:46
Oglądałam właśnie w tv program o stylizacjach ślubno - galowych i jeden detal przykuł moją uwagę: otóż panie - jak z igiełeczki od stópek po koniuszki włosów, balowe pantofelki, wieczorowe suknie, odpowiedni makijaż, koafiura, biżuteria - nie wnikając czy "mój styl" czy nie, ale wykończenie perfekcyjne. Natomiast panowie... Nawet jeśli już nie frak, tylko smoking czy swobodniejszy nieco garnitur, to do niego trampki, łańcuch zamiast krawata i, rzecz, która mnie najbardziej niefajnie zaskoczyła - niemal zawsze koszula na wierzchu. Noż to teraz taka moda? Marynarka dopasowana a spod niej "gazeta" wystaje? To ma być eleganckie, te poły białego jedwabiu powisające nad portkami? Podkreślę, że w programie chodziło o stylizacje wieczorowo - oficjalne a nie o wizytę u cioci na kawce.
P. S. 1. Nie, nie jest to dla mnie kwestia życiowa.
P. S. 2. Nie, nie mam z tym problemu tylko się zastanawiam, na ile to "stylizacje" w mniemaniu projektantki a na ile tak serio się nosi.
Obserwuj wątek
    • szafireczek Re: Modowo - stylowo? 03.11.23, 08:57
      To tylko dobitnie potwierdza powiedzenie, że garnitur leży dobrze na mężczyźnie dopiero w drugim pokoleniu, a frak w trzecimsmile

Zafascynował mnie ten łańcuch - szkoda, że nie ma zdjęcia, bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić😁
      • eglantine Re: Modowo - stylowo? 03.11.23, 09:07
        Ale że coś takiego? 😬 Eeee….
        • szafireczek Re: Modowo - stylowo? 03.11.23, 09:43
          Nie no na party sado-maso to chyba adekwatnie, a nawet ciut za grzeczniesmile
        • borsuczyca.klusek Re: Modowo - stylowo? 03.11.23, 10:06
          Nie no padłam 🙈
      • simply_z Re: Modowo - stylowo? 03.11.23, 11:31
        Raczej fakt, ze wielu mezczyzn nie szyje garniturow na miare, albo ich nie dopasowuje u krawca.
        • szafireczek Re: Modowo - stylowo? 03.11.23, 11:38
          W niektórych salonach dopasowanie garnituru do sylwetki jest w cenie zakupusmile
          • simply_z Re: Modowo - stylowo? 03.11.23, 13:38
            Ale trzeba chciec, najczesciej wyglada to zle, teraz jest jeszcze moda na te przykrotkie spodnie, ktore wygladaja jak kalesony.
            • szafireczek Re: Modowo - stylowo? 03.11.23, 13:50
              Dla mnie moda jest ok, pod warunkiem że się wybiera to, co jest korzystne dla sylwetki. Faktem jest, że gustu się niestety nie da kupić. Ale czysto praktycznie - łańcuch może się przydać w wielu okolicznościach, a w kieszeni ciężko nosić, no i nieładnie wypycha kieszeniewink
              • aqua48 Re: Modowo - stylowo? 03.11.23, 18:01
                szafireczek napisała:

> czysto praktycznie - łańcuch może się przydać w wielu okolicznościach, a w kieszeni ciężko nosić
                > , no i nieładnie wypycha kieszeniewink

Taa, w razie niespodziewanej śnieżycy na koła..
                • muszebosieudusze Re: Modowo - stylowo? 04.11.23, 17:41
                  Albo jak napotkasz zbłąkaną krowę…
    • kotejka Re: Modowo - stylowo? 03.11.23, 13:21
      wesele to raczej luzna uroczystosc
      meska moda - zreszta i kobieca
      zmierza w strone lekkiej nonszalacji
      wyjatkowo tylko jakis black tie wymaga bycia dopietym i scignietym we fraki
      a umowmy sie - ile nowak z kowalskim maja takich okazji w zyciu
      najlepiej ubrani mezczyzni w swiecie - Wlosi nosza lekki sprezzatura style ze sportowym butem i wyciagnieta koszula i wygladaja jakby sie w tych marynarkach urodzili
      • simply_z Re: Modowo - stylowo? 03.11.23, 13:39
        Tak ale we Wloszech te ubrania sa dobrze skrojone i uszyte z dobrych materialow.
        • szafireczek Re: Modowo - stylowo? 03.11.23, 13:53
          Sylwetka też ma znaczenie - nawet najwspanialszy materiał nie spowoduje uatrakcyjnienia widoku np. "piwnego" brzuchasmile
        • kotejka Re: Modowo - stylowo? 03.11.23, 17:55
          simply_z napisała:

> Tak ale we Wloszech te ubrania sa dobrze skrojone i uszyte z dobrych materialow
          > .
          >
          Czy ńie o to chodzi w ubraniach?
        • trampki-w-kwiatki Re: Modowo - stylowo? 04.11.23, 08:46
          Włosi są po prostu zgrabni i szczupli.
          Mój chłop też wygląda dobrze w byle marynarce z sieciówki, ale on ma sylwetkę jak chłopcy z katalogu. Niestety, Polacy są zbyt okragli...
          • majenkirr Re: Modowo - stylowo? 04.11.23, 17:23
            trampki-w-kwiatki napisała:
            Włosi są po prostu zgrabni i szczupli.

.

Wszyscy?
          • simply_z Re: Modowo - stylowo? 04.11.23, 21:09
            Są bardziej krępi to fakt
      • runny.babbit Re: Modowo - stylowo? 03.11.23, 22:53
        kotejka napisała:

>
        Wlosi nosza lekki sprezzatura style ze s
        > portowym butem i wyciagnieta koszula i wygladaja jakby sie w tych marynarkach u
        > rodzili
        I dobrze to wygląda tylko na przystojnych i szczupłych Włochach. Na polskich brzuchaczach z łysinka już tak średnio.
        • kotejka Re: Modowo - stylowo? 04.11.23, 05:30
          No ale - jeśli nie to, to co chciałoby się zapytać
          W czym będzie dobrze wyglądał polski brzuchacz z łysinka?
          W nieśmiertelnych dresikach,.chociaż siłowni nie widział od 2004?
          Czy fensi koszulce typu /to piwo ukształtowało to wspaniałe ciało/ albo /piękny,.boski, ale zajęty/
          • kocynder Re: Modowo - stylowo? 04.11.23, 07:06
            W niczym. Ma schudnąć i nie wychodzić z domu aż nie uzyska sylwetki modela od Armaniego.
          • runny.babbit Re: Modowo - stylowo? 04.11.23, 14:27
            Na ślubie? W najbardziej klasycznym bezpiecznym garniturze. Imo im bardziej problematyczna sylwetka tym mocniej trzymać się klasyki.
          • taki-sobie-nick Re: Modowo - stylowo? 04.11.23, 23:55
            Każdy chłop lepiej wygląda w koszuli niż w koszulce. Inna rzecz, że są typy, które nawet przyodziane w garnitur poruszają się jak w dresie. tongue_out

Poza tym Włosi też bywają grubi.
      • taki-sobie-nick Re: Modowo - stylowo? 04.11.23, 23:58
        Ale wyciągnięta koszula wygląda tak

images.squarespace-cdn.com/content/v1/5f21b3c0862b9f38f883a002/1599064776272-LNACG049LZZHAKSA5L6H/Stylish+man+wearing+linen+shirt.jpg

i nie łopocze nad gaciami.
    • taki-sobie-nick Re: Modowo - stylowo? 04.11.23, 23:59
      Nie. To ma być "łamanie modowych zasad". Tylko żeby łamać zasady, to trzeba je dobrze znać, a Polakom wydaje się, że wystarczy wyciągnąć koszulę ze spodni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka