Dodaj do ulubionych

Nietypowe potrawy

24.12.20, 12:44
Jakie nietradycyjne (w Polsce) potrawy goszczą na waszych stołach w tegoroczne święta?

U mnie są takie dwie potrawy: tiramisu i rolada szpinakowo-łososiowa.
Obserwuj wątek
    • marszawka Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 12:52
      U mnie łosoś- wszyscy lubimy bo łatwy w przygotowaniu i dla dzieci zjadliwy. Żadnej innej ryby dziś nie mam😀
      • asfiksja Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 13:00
        U mnie będzie pieczony łosoś w charakterze tradycyjnej potrawy. Wszystkie ryby uważam za tradycyjne, włącznie z sardelamismile Raz jednak jadłam zupę z łososia - była niejadalna, nie radzę w tym kierunku eksperymentować.
      • edelstein Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 16:16
        Ekhm,ale losos jest tradycyjny🤔w mojej rodzinie od kiedy pamietam
    • angazetka Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 12:54
      Łosoś z marchewki big_grin
    • bib24 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 12:56
      brownie
      ciasto cytrynowe
      wegańskie kotlety z soczewicy
      krewetki z czosnkiem
    • triismegistos Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 12:58
      Pierogi z burakami 🙂
      • chococaffe Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 13:01
        Krokiety z buraczkami i fetą miałam w zeszłym tygodniusmile
      • nawoyka Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 16:43
        Jak je robisz? Mój tato opowiadał mi o pierogach z kolorowymi burakami jako potrawie z dzieciństwa..
    • ritual2019 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 12:59
      Titamisu to deser, a deser to chyba moze byc jakiekolwiek i tradycji nie zepsuje.
      • angazetka Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 15:48
        Są tradycyjne desery: pierniki, makowce, kutia/łamańce/makiełki/co tam jeszcze z makiem.
        • ritual2019 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 17:49
          To zdaje sie sa potrawy nie desery.
          • spirit_of_africa Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 17:58
            🤦🏽‍♀️
          • angazetka Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 20:31
            Zdanie równie logiczne jak: to są ptaki, a nie wróble.
    • chococaffe Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 13:00
      W tym roku chyba nic. W zeszłym hummus, pieczone pomidory, pasta z bakłażana i papryki
    • annajustyna Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 13:02
      Linguini z pesto. W końcu są bezmięsne 🤣🤣🤣
    • chatgris01 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 13:13
      Całe moje świąteczne menu jest nietradycyjne w Polsce big_grin
      • chococaffe Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 13:36
        świąteczne czy wigilijne?

My chyba w ogóle nie mamy tradycji kulinarnych na samo BN w PL - ma być "świątecznie, elegancko" i tyle
        • snakelilith Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 15:24
          U mnie też, ale chyba najbardziej nietypową rzeczą, którą kiedyś robiłam na wigilię, to ryż na mleku z cynamonem. Ale to akurat była tradycja w Danii.
        • chatgris01 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 17:19
          I świąteczne, i wigilijne smile
          A na samo BN tradycyjnie po francusku-pieczona indyczka nadziewana kasztanami.
          I dużo szampana tongue_out
    • berdebul Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 15:55
      Zupa pomidorowa.
      Hummus.
      Rosół z kaczki.
      Boczniaki po kaszubsku. wink
      • redwineiswhatilike Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 16:15
        Jak robisz te boczniaki?
        • berdebul Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 18:56
          www.jadlonomia.com/przepisy/boczniaki-po-kaszubsku/
          Z niezawodnego przepisu smile
          • redwineiswhatilike Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 20:39
            smile
    • segregatorwpaski Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 16:06
      Też mam roladę z łososia, a w zasadzie roladki - taka tortilla pokrojona w plasterki (plus serek philadelphia i łosoś wędzony), pierwszy raz, wiem, że nie ostatni bo już z córką pół wrąbałyśmy, trzeba było skosztować big_grin
    • redwineiswhatilike Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 16:14
      Mam tiramisu i pierożki z gotowego ciasta francuskiego z pieczarkami. Ciasto drożdżowe też chyba jest nietypowe na Wigilię. Sałatka ziemniaczana. Brak ryb, zupy grzybowej, klusek z makiem, grochu z kapustą. Kiedyś bywały ale nikt tego nie chciał jeść.
      • molik28 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 16:15
        Podobnie u mnie. Prawie nic nie mam tradycyjnego. Same proste rzeczy i takie, które lubimy.
    • molik28 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 16:14
      Łosoś pieczony i tatar z łososia wędzonego. Blok czekoladowy, ale u mnie można powiedzieć, że jest już tradycyjny, bo robię od kilku lat.
      • raczek47 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 16:18
        W tym roku nic, w zeszłym robiłam dolmeki, bo cale winogrono poszło mi w liście-były wielkie jak parasole a owoców zero.Liście zaprawiłam do słoików a potem wykorzystałam do gołąbków.
    • edelstein Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 16:18
      Pizza
      • gaskama Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 17:52
        Hmmm, dobre!
    • leyla76 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 17:05
      Fondue serowe, nie mam siły na nic innego. Będą jeszcze pierogi ze szpinakiem i ricotta ( dla syna, bo fondue nie znosi), sałatka z pora marchewki i ryżu, i typowo nasza sałatka warzywna.
      Szczerze, to właśnie wróciłam z pracy i nie mam ochoty na robienie 12 potraw😏
    • gaskama Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 17:51
      Sushi. Z tuńczykiem, maślaną, węgorzem i łososiem. I algi morskie.
    • bi_scotti Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 18:16
      Wspieramy consistently nasze local establishments wiec na kolacje bedzie to, co locals maja smile Sushi, tempura, pizza, pastel nata, pho, zuppa di pesce, z polskiego sklepu ukochana przez mojego meza seaweed salad. Z tardycyjnych polskich goodies swiatecznych bedzie chrzan i cwikla (mniam i jeszcze raz mniam!), sledzie no i oczywiscie piernik, sernik, makowiec - co tam dobre polskie panie napiekly smile Milego wieczoru wszystkim zycze przy stolach tu czy tam ... smile Cheers.
    • jollyvonne Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 18:33
      Pieczone ziemniaki, puree z warzyw korzeniowych, jagnięcina (pinnekjøtt) i żurawina (na zdjęciu nie ma). Tradycyjna wigilia obóz „lam” wink Jutro będziemy obóz „svin” i będzie ribbe (żeberka ze słoniną z piekarnika), bo ja lubię obie tradycje smile
    • yuka12 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 19:01
      Co roku piekę coś z tradycyjnej kuchni brytyjskiej. W tym roku z braku czasu i chęci upiekłam boston cream pie (który rodzinnie bardzo lubimy, zwłaszcza krem) i ciasto pomarańczowo-pistacjowo-żurawinowe. Oba proste i smaczne.
      Pierniczki zrobiły dzieci (od a do z).
    • kura17 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 19:03
      ja kazdemu dalam wybor jednej potrawy. starszy syn poprosil obwegetarianskie tacos ...
    • disco-ball Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 20:41
      Sajgonki. Są zawsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka