alina460 24.12.20, 12:44 Jakie nietradycyjne (w Polsce) potrawy goszczą na waszych stołach w tegoroczne święta? U mnie są takie dwie potrawy: tiramisu i rolada szpinakowo-łososiowa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marszawka Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 12:52 U mnie łosoś- wszyscy lubimy bo łatwy w przygotowaniu i dla dzieci zjadliwy. Żadnej innej ryby dziś nie mam😀 Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 13:00 U mnie będzie pieczony łosoś w charakterze tradycyjnej potrawy. Wszystkie ryby uważam za tradycyjne, włącznie z sardelami Raz jednak jadłam zupę z łososia - była niejadalna, nie radzę w tym kierunku eksperymentować. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 16:16 Ekhm,ale losos jest tradycyjny🤔w mojej rodzinie od kiedy pamietam Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 12:56 brownie ciasto cytrynowe wegańskie kotlety z soczewicy krewetki z czosnkiem Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 13:01 Krokiety z buraczkami i fetą miałam w zeszłym tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś
nawoyka Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 16:43 Jak je robisz? Mój tato opowiadał mi o pierogach z kolorowymi burakami jako potrawie z dzieciństwa.. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 12:59 Titamisu to deser, a deser to chyba moze byc jakiekolwiek i tradycji nie zepsuje. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 15:48 Są tradycyjne desery: pierniki, makowce, kutia/łamańce/makiełki/co tam jeszcze z makiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 17:49 To zdaje sie sa potrawy nie desery. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 20:31 Zdanie równie logiczne jak: to są ptaki, a nie wróble. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 13:00 W tym roku chyba nic. W zeszłym hummus, pieczone pomidory, pasta z bakłażana i papryki Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 13:02 Linguini z pesto. W końcu są bezmięsne 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 13:13 Całe moje świąteczne menu jest nietradycyjne w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 13:36 świąteczne czy wigilijne? My chyba w ogóle nie mamy tradycji kulinarnych na samo BN w PL - ma być "świątecznie, elegancko" i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 15:24 U mnie też, ale chyba najbardziej nietypową rzeczą, którą kiedyś robiłam na wigilię, to ryż na mleku z cynamonem. Ale to akurat była tradycja w Danii. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 17:19 I świąteczne, i wigilijne A na samo BN tradycyjnie po francusku-pieczona indyczka nadziewana kasztanami. I dużo szampana Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 15:55 Zupa pomidorowa. Hummus. Rosół z kaczki. Boczniaki po kaszubsku. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 16:15 Jak robisz te boczniaki? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 18:56 www.jadlonomia.com/przepisy/boczniaki-po-kaszubsku/ Z niezawodnego przepisu Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 16:06 Też mam roladę z łososia, a w zasadzie roladki - taka tortilla pokrojona w plasterki (plus serek philadelphia i łosoś wędzony), pierwszy raz, wiem, że nie ostatni bo już z córką pół wrąbałyśmy, trzeba było skosztować Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 16:14 Mam tiramisu i pierożki z gotowego ciasta francuskiego z pieczarkami. Ciasto drożdżowe też chyba jest nietypowe na Wigilię. Sałatka ziemniaczana. Brak ryb, zupy grzybowej, klusek z makiem, grochu z kapustą. Kiedyś bywały ale nikt tego nie chciał jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 16:15 Podobnie u mnie. Prawie nic nie mam tradycyjnego. Same proste rzeczy i takie, które lubimy. Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 16:14 Łosoś pieczony i tatar z łososia wędzonego. Blok czekoladowy, ale u mnie można powiedzieć, że jest już tradycyjny, bo robię od kilku lat. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 16:18 W tym roku nic, w zeszłym robiłam dolmeki, bo cale winogrono poszło mi w liście-były wielkie jak parasole a owoców zero.Liście zaprawiłam do słoików a potem wykorzystałam do gołąbków. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 17:05 Fondue serowe, nie mam siły na nic innego. Będą jeszcze pierogi ze szpinakiem i ricotta ( dla syna, bo fondue nie znosi), sałatka z pora marchewki i ryżu, i typowo nasza sałatka warzywna. Szczerze, to właśnie wróciłam z pracy i nie mam ochoty na robienie 12 potraw😏 Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 17:51 Sushi. Z tuńczykiem, maślaną, węgorzem i łososiem. I algi morskie. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 18:16 Wspieramy consistently nasze local establishments wiec na kolacje bedzie to, co locals maja Sushi, tempura, pizza, pastel nata, pho, zuppa di pesce, z polskiego sklepu ukochana przez mojego meza seaweed salad. Z tardycyjnych polskich goodies swiatecznych bedzie chrzan i cwikla (mniam i jeszcze raz mniam!), sledzie no i oczywiscie piernik, sernik, makowiec - co tam dobre polskie panie napiekly Milego wieczoru wszystkim zycze przy stolach tu czy tam ... Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
jollyvonne Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 18:33 Pieczone ziemniaki, puree z warzyw korzeniowych, jagnięcina (pinnekjøtt) i żurawina (na zdjęciu nie ma). Tradycyjna wigilia obóz „lam” Jutro będziemy obóz „svin” i będzie ribbe (żeberka ze słoniną z piekarnika), bo ja lubię obie tradycje Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 19:01 Co roku piekę coś z tradycyjnej kuchni brytyjskiej. W tym roku z braku czasu i chęci upiekłam boston cream pie (który rodzinnie bardzo lubimy, zwłaszcza krem) i ciasto pomarańczowo-pistacjowo-żurawinowe. Oba proste i smaczne. Pierniczki zrobiły dzieci (od a do z). Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Nietypowe potrawy 24.12.20, 19:03 ja kazdemu dalam wybor jednej potrawy. starszy syn poprosil obwegetarianskie tacos ... Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama