niejedynywolnylogin92 29.12.20, 23:53 W teście wyszły dodatnie igg i igm, laboratorium zgłasza to dalej czy sama się wybieram na wymaz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alfa36 Re: Testy serologiczne 30.12.20, 00:00 Nie zgłasza. W znanym mi przypadku osobie wyszły przeciwciała igm, badanie zrobione ok. 3 tyg. Po przeziębieniu. Wizyta u lekarza, nie było wskazań do badania (być może z powodu wywiadu). Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Testy serologiczne 30.12.20, 17:13 I co zrobiłaś? Lekarz skierował Cię na test wymazowy? Odpowiedz Link Zgłoś
justyna_be Re: Testy serologiczne 30.12.20, 17:17 Nic nie robisz, wynik świadczy o przechorowaniu kilka tygodni temu. Jeśli nie masz obecnie objawów choroby, to nikt Cię nie skieruje na wymaz. Nie ma potrzeby też tego zgłaszać do sanepidu. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Testy serologiczne 30.12.20, 17:22 Czyli te przeciwciała igm nie znikają, kiedy "na ich miejsce" pojawiają się igg? Odpowiedz Link Zgłoś
justyna_be Re: Testy serologiczne 30.12.20, 18:20 Zmniejsza się poziom IgM, ale mogą przez pewien czas występować oba rodzaje przeciwciał. To dwie niezależne krzywe i niekoniecznie jedne przeciwciała zastępują drugie. Do interpretacji fazy zakażenia/zdrowienia potrzebna jest ocena stanu pacjenta. Ja bym nie kierowała na wymaz kogoś, kto miał objawy 2-3 tygodnie temu i obecnie klinicznie jest zdrowy, natomiast jeśli autorka pytania w dalszym ciągu nie czuje się zdrowa, to powinna zadzwonić do swojego rodzinnego i on zadecyduje, czy jest sens robić PCR. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama