Dodaj do ulubionych

Dziwne bóle głowy

13.01.21, 01:53
Od dziecka mam powracające bóle głowy. Lakarz w dzieciństwie stwierdził, że to taka uroda i na tym stanęło. Długo nie drążyłam, ale teraz jednak mam dość. Pytam, bo macie doświadczenie i dużą wiedzę, więc może coś podpowiecie. Na neurologa muszę poczekać.

– EEG nieprawidłowe (zmiany padaczkopodobne, jakieś iglice, ale nie pamiętam szczegółów – byłam nastolatką). rezonans ok.
– jako dziecko opisywałam, że to tak jakby mózg obijał się o czaszkę przy każdym ruchu wink ból był mocno nasilony. Pamiętam, że wracałam z podwórka do domu, więc musiało być źle big_grin
– teraz tak bym to opisała: ból zwykle po prawej stronie, pulsuje od szyi, nasila się przy gwałtownym ruchu. Jak zamknę oczy to widzę czasem jakieś wirujące smugi.
– Nie lubię wtedy patrzeć szybko zmieniające się obrazki, ale światłowstręt to to nie jest. Brak jakiejś nadwrażliwości na zapachy, hałas.
– Często czuję jakieś powiązanie tego bólu z naczyniami krwionośnymi w szyi – jakby coś z ciśnieniem? (ciśnienie mam niskie)
– czasem pojawia się w stresie, raczej po południu, ostatnio cześciej: tak raz na miesiąc, dwa. Trwa do zaśnięcia, następnego dnia już nie ma po nim śladu.
– Ból jest mocny, ale chyba nie aż tak zwalający z nóg, jak słyszałam o migrenie. Mimo wszystko zdarzyło mi się wytrzymać z tym bólem wycieczkę czy pracę, kiedy nie bardzo miałam wyjście. W domu też jako samotna matka mimo bólu wykonuję normalne czynności.
– nie wymiotuję, chyba nie mam mdłości, raczej czuję taki zamęt, jakbym właśnie zsiadła z kolejki górskiej.
– paracetamol chyba trochę pomaga.

Czy myślicie że to trochę nietypowe migreny czy jakieś inne cholerstwo? Ktoś tak miał i przeszło big_grin ?
Obserwuj wątek
    • premeda Re: Dziwne bóle głowy 13.01.21, 06:39
      Tętniak? Tomografię głowy sobie zrób.
    • lot_w_kosmos Re: Dziwne bóle głowy 13.01.21, 06:48
      Kiedyś czytałam o facecie z szumami usznymi ktory jak się okazało też miewał bóle podobnie zlokalizowane.
      Okazało się zema jakąś malformację naczyn w obrębie szyi i głowy.
      Idź na jakiś rezonans czy tomograf.
    • nigdynigdynigdy84 Re: Dziwne bóle głowy 13.01.21, 07:11
      Migrena.
      Kiedyś brałam na to leki.
      Neurolog przepisała mi tabletki, które brałam codziennie. Miały coś wyciszać w mózgu, ale niestety nie pamiętam nazwy.
    • wapaha Re: Dziwne bóle głowy 13.01.21, 08:12
      Zrób badanie VNG( błędnik)
    • aqua48 Re: Dziwne bóle głowy 13.01.21, 09:24
      Wygląda na jakaś (lekką?) odmianę padaczki, lub problemy z błędnikiem.
    • masz_ci_los Re: Dziwne bóle głowy 13.01.21, 10:29
      Dziękuję Wam. Będę sprawdzać, wiele nowych tropów.
    • b.bujak Re: Dziwne bóle głowy 13.01.21, 12:06
      do kompletu badań dodaj jeszcze okulistę i laryngologa (uszy, zatoki, nos - najlepiej jakieś badania obrazowe)
    • alina460 Re: Dziwne bóle głowy 13.01.21, 12:09
      Albo od kręgosłupa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka