Dodaj do ulubionych

Dziewczynka 😞

13.01.21, 20:34
Przeczytalam info o morderstwie 13-letniej dziewczynki. Zamordowana bo była w ciąży.
Morderca to kolega lat 15.
Pomyślałam sobie że może gdyby były lekcje gdzie uczono by mówienia "nie" to by do tego nie doszło. Nie wiem czy 13-latka nie została zmuszona do sexu nie chce mi się wierzyć że zrobiła to dobrowolnie. Choć gdzieś czytałam że w W. Brytanii o antykoncepcji rozmawia się dużo wcześniej bo już 12-13 latki współżyją.
wydarzenia.interia.pl/slaskie/news-nieoficjalnie-15-latek-przyznal-sie-do-zabicia-13-letniej-pa,nId,4984764
Obserwuj wątek
    • hrabina_niczyja Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 20:36
      A jakie to ma znaczenie czy powinna powiedzieć nie czy było dobrowolnie. To jest koszmarna zbrodnia i koszmarny zwyrodnialec. Nic tego nie usprawiedliwia.
      • fredzia098 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 20:46
        To dwojka dzieci, które znalazły
        się w sytuacji dla nich bez wyjścia, w kraju bez dostępu do aborcji i edukacji seksualnej. Dramat dla obojga.
        • oceandream Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 20:47
          Fredzia bardzo ładnie to napisałaś!
        • magdallenac Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 20:50
          fredzia098 napisał(a):

>Dramat dla obojga.

Myśle, ze sytuacja zamordowanej dziewczynki jest znacznie bardziej dramatyczna.
          • cosmetic.wipes Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:17
            Chyba rodziny dziewczynki, bo jej samej raczej trudno coś odczuwac
        • kamin Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 20:50
          Akurat trzynastolatka mogła się poddać aborcji legalnie. I brak zupełnie we mnie współczucia dla sprawcy ciąży i morderstwa.
          • pasquda77 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 20:53
            Ale póki co to info o rzekomej ciąży to tylko od chłopaka, który zamordował?
          • paskudek1 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 20:55
            kamin napisał(a):

> Akurat trzynastolatka mogła się poddać aborcji legalnie. I brak zupełnie we mni
            > e współczucia dla sprawcy ciąży i morderstwa.

W, Polsce? Legalnie? Od ilu lat w bunkrze siedzisz?
            • demodee Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 20:57
              Ale to byłaby ciąża z przestępstwa, więc prawo dopuszcza...
              • gaskama Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:05
                Gdyby byl gwalt. Nie wiemy, czy tu byl.
                • kamin Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:09
                  Współżycie z trzynastolatką jest przestępstwem.
                  • gaskama Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:10
                    No i?
                • turzyca Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:09
                  Przepis jest mówi o czynie zabronionym. Współżycie z 13 jest czynem zabronionym. Z definicji można ją usunąć. Inna sprawa jak wygląda rzeczywistość.
                  • gaskama Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:10
                    Słabo. Aktualnie bardzo słabo. W małej mieścinie bez szans.
                    • larix_decidua77 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:34
                      Bytom to nie żadna mieścina, tylko część GOP.
                  • chococaffe Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:15
                    Pytanie czy te dzieci w ogóle wiedziały, że jest taka możliwość
                    • gaskama Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:27
                      13 latka potrzebuje tez pewnie zgody opiekuna prawnego. Pytanie, czy się nie bala w domu o wpadce pogadać.
                      • daniela34 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:35
                        Przede wszystkim potrzebne jest zaświadczenie od prokuratora. Co oznacza zawiadomienie o czynie zabronionym i oczywiście udział opiekunów prawnych w procedurze.
                      • ewiedzma Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:24
                        Dziewczynka mieszkała w domu dziecka, raczej nie miała z kim pogadać.
                        • daniela34 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:28
                          ewiedzma napisała:

> Dziewczynka mieszkała w domu dziecka, raczej nie miała z kim pogadać.

Która dziewczynka? Patrycja? Jesteś pewna? Bo w internecie nie widziałam tej informacji. Ale mogłam przeoczyć
                        • hrabina_niczyja Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:32
                          Poważnie? To zmienia całkowicie obraz wszystkiego. Nie wiedziałam, prasa o tym nie pisze.
                          • daniela34 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:36
                            W internecie są informacje, że "dziewczynka była bardzo zżyta z rodzicami"?
                        • em_em71 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:37
                          W jakim domu dziecka? Rodzice jej szukali.
                        • oceandream Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:46
                          Pomyliłaś dziewczynki. Sprawdź zanim napiszesz coś!
                          Kilka dni temu z domu dziecka uciekla 13 letnia dziewczynka. Niestety znalezioną ją martwą. To też b.smutne że uciekła bo pewnie nie mogła tam wytrzymać. Znaleziono ją w strumyku ale wykluczono działanie innych osób.
                          Ta dziewczynka zamordowana miała rodzinę.
                          • daniela34 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:48
                            No coś mi właśnie nie pasowało, bo na Fb widziałam wpis kolegi ojca dziewczynki.
                            Dlatego pytałam, czy na pewno
                            • ewiedzma Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:53
                              Nie. Pomyliłam sprawy. Przepraszam.
                              • oceandream Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:00
                                ewiedzma napisała:

> Nie. Pomyliłam sprawy. Przepraszam.
                                Ja też najpierw myślałam że to ta sama dziewczynka.!
                                Jak często szukają 13- letnich dziewczynek?
                                A tu w ciągu 2-3 ostatnich dni szukali ich a potem okazało się że obie nieżyją!

• 3-mamuska Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 00:09
                          ewiedzma napisała:

> Dziewczynka mieszkała w domu dziecka, raczej nie miała z kim pogadać.

Jakoś ojciec ja szukał wiec co ty mówisz.
                    • triss_merigold6 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:36
                      To nie dzieci mają o tym wiedzieć tylko ich opiekunowie prawni/rodzice.
                      • chococaffe Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:39
                        Rodzice muszą wiedzieć, że 13 latka jest w ciąży
                        • gaskama Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:47
                          Niestety często nie wiedzą.
                          • chococaffe Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:50
                            bo o tym się nie mówi...
                • berdebul Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:10
                  Wiek przyzwolenia to 15 lat. Mogła legalnie usunąć.
                  • livia.kalina Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:46
                    Prawo na to zezwala. Pisowski reżim w kolaboracji z ordo iuris- nie.
                  • lauren6 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:58
                    Może chciała legalnie usunąć. Co by oznaczało, że zgłosi się do prokuratury i wskaże swojego chłopaka jako pedofila, który ją wykorzystał.
                    • 3-mamuska Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 00:13
                      lauren6 napisała:

> Może chciała legalnie usunąć. Co by oznaczało, że zgłosi się do prokuratury i w
                      > skaże swojego chłopaka jako pedofila, który ją wykorzystał.

15-latek pedofilem niezłe.
                      PENWIE pierwszy chłopak pierwsza miłość.
                      Pierwszy raz i stało się.

Powinni powiedzieć rodzinie i jechać choćby do UK 400£ w polskiej klinice tabletki i po sprawie. Zreszta jest organizacja która by i do pl przysłała.
                      Plus biegu hotel na 3 dni.

Szkoda ze nie zwrócili się do dorosłych o pomoc.😔
                      • paskudek1 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 00:17
                        Trudno żeby się zgłosili, skoro zewsząd słyszą że aborcja to morderstwo, że piekło itp. W dodatku może zwyczajnie NIE MIELI do kogo się zgłosić bo w domu mamusia z tatusiem przed tv mówili o strajku kobiet jak to te obrzydliwe kurwy chcą dzieci zabijać? Generalnie żadne z tych dwojga nie miało wiedzy, nie miało wsparcia. Nic.
              • paskudek1 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:08
                demodee napisała:

> Ale to byłaby ciąża z przestępstwa, więc prawo dopuszcza...

Wiesz co,, nie chce mi się szukać po internecie historii innej bidajze dwinastoaltli która zaszczuli pierdoleni obrońcy życia tak, że ówczesna minister zdrowia musiała OSOBIŚCIE szukać dla niej szpitala w którym wykonano aborcję. W międzyczasie zdaje się opieka społeczna odseparowała dziewczynkę od matki, która chciała aborcji, ale za to ksiądz miał do dziecka dostęp swobodny. Z łaski swojej więc nie pierdol łaskawie o tym co dopuszcza prawo w Polsce w sprawie aborcji. Bo doskonale wiemy gdzie sobie można to prawo wsadzić, dizeli popaprańcom od ochrony zygot
                • daniela34 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:11
                  O tej sytuacji mówisz zapewne

prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/658307,nastolatka-ktorej-odmowiono-aborcji-dostanie-30-tys-euro-zadoscuczynienia.html
                • gaskama Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:12
                  Dziękuję za ten głos rozsądku.
              • irma223 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 00:18
                No i? Kilka lat temu grupa nawiedzonych z księdzem na czele jeździli po Polsce za 14-latką, której tak bardzo usiłowali uniemożliwić przerwanie ciąży, że aż domagali się pozbawienia jej matki praw rodzicielskich. Od matki udało się im dziewczynę odseparować! Matki, która usiłowała jej pomóc.
          • hrabina_niczyja Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:34
            Qwa ludzie wam się coś na rozum rzuciło? Rozkminianie co mogła, co powinna, głaskania po głowie 15 letniego zwyrodnialca. Te dzieci miały rodziców, ten zwyrol też miał rodziców. Ale w jego chorej głowie urodziło się zabić. Zabił człowieka qwa, a nie komara, a całe forum roztrząsa kto i co mogłoby temu zapobiec. I czy była możliwość aborcji.
            • laura.palmer Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:43
              No ale prawdopodobnie można było temu zapobiec, gdyby w tym kraju istniała rzetelna edukacja seksualna oraz wsparcie dla ciężarnych nastolatek zarówno ze strony rodziny, jak i państwa. Niestety tego nie ma, dzieciaki znalazły się, za przeproszeniem, w czarnej d.pie i stał się dramat.
              • hrabina_niczyja Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:16
                Dzieciaki to najwyżej zrobiły głupotę i nie poszły do starych powiedzieć. Nie wszystkiemu da się zapobiec, nawet najlepsza edukacja i aborcje w kiosku ruchu dla kazdego. I może by i powiedzieli rodzicom, ale dziewczynka nie ma już na to szans. Potworne.
                • umi Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 00:23
                  Dalo by sie moim zdaniem przez zwiekszenie liczby psychologow w szkole albo znaczne odchudzenie klas (o 2/3 suspicious). Tak, zeby dzieci mialy w szkole osobe dorosla z ktora beda mialy relacje na tyle silna, ze nie balyby sie pojsc z takim problemem. Nie sadze, zeby to bylo wykonalne przy jednym psychologu na cala szkole czy wychowawcy jednym na 30-dzieci, ktory w dodatku mna wychowawstwo na doczepke (w moim odbiorze, wiec prosze mnie nie zjadac jesli jest inaczej i wychowawcy faktycznie maja jakies tam godziny na zadania wychowawcze z dziecmi, ja wiem o godzinie wychowawczej raz w tygodniu i tyle, na 30 osob to malo, moim zdaniem), a jego glowne zadanie to uczenie jakiegos przedmiotu. Ale raczej to nie sa rozwiazania na polska kieszen.
            • alessa28 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 15:19
              hrabina_niczyja napisała:

> Qwa ludzie wam się coś na rozum rzuciło? Rozkminianie co mogła, co powinna, gła
              > skania po głowie 15 letniego zwyrodnialca. Te dzieci miały rodziców, ten zwyrol
              > też miał rodziców. Ale w jego chorej głowie urodziło się zabić. Zabił człowiek
              > a qwa, a nie komara, a całe forum roztrząsa kto i co mogłoby temu zapobiec. I c
              > zy była możliwość aborcji.

Kobieto, popieram cię w 100%.
              Znowu zleciały się dyżurne idiotki,użalające się w każdym możliwym wątku na temat sprawców makabrycznych zbrodni i szukające usprawiedliwień z mchu i paproci.
              Czasem myślę, że mają kisiel w majtach, brandzlujac się ta swoją tolerancja, otwartością umysłu i dobrocią - bo przecież "wszystkie dzieci nasze są" 😀
              I nawet jak 6 letni psychol rozwala psa o beton albo nastoletni patol zabija rówieśniczkę czy też jedna pani drugiej pani robi cesarkę na żywca (vide wątek o tej zbrodni) - to trzeba się pochylić nad katem bo na pewno miał trudne dzieciństwo.
              Ofiara i jej cierpienie to rzecz drugorzędna.
              Serio, nie przepadam za tego typu narracja ale głupie pipy powinny doświadczyć tego miodu na własnej skórze.
              • sofia_87 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 16:01
                >>>Serio, nie przepadam za tego typu narracja ale głupie pipy powinny doświadczyć tego miodu na własnej skórze.<<<<

Dokładnie tak
          • ecru.08 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 13:17
            kamin napisał(a):

> Akurat trzynastolatka mogła się poddać aborcji legalnie. I brak zupełnie we mni
            > e współczucia dla sprawcy ciąży i morderstwa.

Dla mnie również brak współczucia. To nie choroba psychiczna, że nagle widzi diabła i chce go zabić.
            To z zimną krwią skrupulatnie zaplanowane morderstwo, i wymyślanie w zeznaniach różnych historii.
            Nie musiał zabijać. Zabił, bo bał się konsekwencji. Jednak nie musiał zabijać.

I tak, rodzice obojga też są winni temu co się stało. Tego, że w ogóle dzieci współżyły.

Przede wszystkim nastolatek zabił i powinien odpowiadać jak dorosły.
            25 lat to za mało. Powinien dostać dożywocie bez możliwości wyjścia. A pewnie odsiedzi 10 lat i skowronek wylezie z pierdla.
            • annajustyna Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 13:24
              Nie, wyjdzie z poprawczaka po ukonczeniu 21 lat. W dniu zabojstwa mial jeszcze 14 lat.
              • ecru.08 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 13:44
                annajustyna napisała:

> Nie, wyjdzie z poprawczaka po ukonczeniu 21 lat. W dniu zabojstwa mial jeszcze
                > 14 lat.

Jprd, i to cała kara???
        • hrabina_niczyja Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 20:56
          Ty się dobrze czujesz? I każde dziecko jest w stanie zabić? To jest zwyrodnialec, a nie dziecko.
        • iuscogens Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:03
          fredzia098 napisał(a):

> To dwojka dzieci, które znalazły
          > się w sytuacji dla nich bez wyjścia, w kraju bez dostępu do aborcji i edukacj
          > i seksualnej. Dramat dla obojga.

Powiem szczerze, że pisanie takich rzeczy wydaje mi się wyjątkowo niestosowne i wręcz nieprzyzwoite sad
          • magdallenac Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:07
            Dokładnie. Pochylmy się nad biednym chłopcem, ofiarą dramatu...
          • 1matka-polka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 08:57
            iuscogens napisał:

> fredzia098 napisał(a):
            >
            > > To dwojka dzieci, które znalazły
            > > się w sytuacji dla nich bez wyjścia, w kraju bez dostępu do aborcji i e
            > dukacj
            > > i seksualnej. Dramat dla obojga.
            >
            > Powiem szczerze, że pisanie takich rzeczy wydaje mi się wyjątkowo niestosowne i
            > wręcz nieprzyzwoite sad
            >

Dla aktywistki kazda okazja jest dobra, zeby zareklamowac poglądy polityczne.
        • dziennikaktywnosci Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:31
          fredzia098 napisał(a):

> To dwojka dzieci, które znalazły
          > się w sytuacji dla nich bez wyjścia, w kraju bez dostępu do aborcji i edukacj
          > i seksualnej. Dramat dla obojga.

Jesteś pewna? uncertain
          • snakelilith Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:40
            dziennikaktywnosci napisał(a):

> Jesteś pewna? uncertain

A nie? Naprawdę uważasz, że 15 latek zabijający w silnej emocjonalnej reakcji młodą dziewczynę czuje się po fakcie królem życia? Przecież jego życie jest spierniczone zanim się dobrze zaczęło.
            • z_pokladu_idy Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:47
              Sam je sobie spierniczył.
              • sofia_87 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:06
                Dokładnie.
                Poza tym, życie tej 13latki jest jakby bardziej "spierniczone"
              • lauren6 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:16
                A może spierniczył mu je system, w którym ciąża nastolatków to aż taki dramat?
                • sofia_87 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:18
                  Dramat w postaci ciąży to nie powód żeby zabijać, tym bardziej w przypadku nastolatków, którzy w necie mogą spokojnie znaleźć rozwiązanie problemu
                  • triss_merigold6 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:20
                    Otóż nie mogą, ponieważ każde rozwiązanie wymaga kasy i realizacji przez dorosłych. Żaden lekarz nie zrobi randomowej nieletniej skrobanki.
                    • daniela34 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:26
                      Nawet zakładając, że wystarczające byłyby tabletki to nadal- kasa.
                • hrabina_niczyja Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:35
                  Jaki dramat? Kobieto, po to dzieci mają rodziców, żeby te dramaty ogarnęli. Uważasz, że dla nastolatek aborcje to powinny być w każdym kiosku ruchu, żeby jakiś psychol ich nie zabił?
                  • lauren6 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:41
                    Może Ci rodzice chcieli ogarnąć temat po taniości. Czyli aborcja na NFZ, a chłopiec zgłoszony do prokuratury jako sprawca czynu niedozwolonego na nieletniej.
                    • sofia_87 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:55
                      Uważasz, że to go usprawiedliwia?
                      • lauren6 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:02
                        Żona prawnika i nie wie czym są okoliczności łagodzące.
                        • sofia_87 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:14
                          Strach przed odpowiedzialnością karną za jedno przestępstwo nie jest zadna okolicznościa łagodząca w przypadku morderstwa.
                    • 3-mamuska Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 00:34
                      lauren6 napisała:

> Może Ci rodzice chcieli ogarnąć temat po taniości. Czyli aborcja na NFZ, a chło
                      > piec zgłoszony do prokuratury jako sprawca czynu niedozwolonego na nieletniej.

Dla mnie ogólnie to jest chore ze w takim wypadku oskarża się chłopka o gwałt.
                      Dwoje małolatów poszło do łóżka zdarzyła się ciąża.
                      Powinni bez oskarżenia kogokolwiek dokonać aborcji ze wzięły na wiek „matki” jako zagrożenie i tyle.
                      Może gdyby nie głupie prawo z oskarżeniami chłopaka powiedzieli by rodzicom i byłby inaczej.
                      A tak cała odpowiedzialność miała spaść na niego. To chore.
                      • umi Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 00:59
                        15-letniego? Mogl sie przespac z rowiesnica albo starsza. Dzieci trzeba uczyc, ze do pewnego wieku ktos jest za maly, zeby go postrzegac jak rownolatka. 2 lata dla dziecka nie sa rowne tym dla doroslego.
                        Ale tu jest wiekszy problem, bo ja zabil tez. Wiec mozliwe, ze w ogole nie bylo dobrowolnego seksu i dlatego sie tak wystraszyl.
                        • turzyca Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 03:54
                          >15-letniego? Mogl sie przespac z rowiesnica albo starsza. Dzieci trzeba uczyc, ze do pewnego wieku ktos jest za maly, zeby go postrzegac jak rownolatka. 2 lata dla dziecka nie sa rowne tym dla doroslego.

Moglibyśmy nie robić chochoła? On właśnie skończył 15 lat, ona mogła mieć 13 lat i 10 miesięcy. I już robi nam się tylko trochę ponad rok różnicy, a w ogóle do jednej klasy mogliby chodzić.
                          • arribeth Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 08:00
                            turzyca napisała:

> >
                            > Moglibyśmy nie robić chochoła? On właśnie skończył 15 lat, ona mogła mieć 13 la
                            > t i 10 miesięcy. I już robi nam się tylko trochę ponad rok różnicy, a w ogóle d
                            > o jednej klasy mogliby chodzić.
                            >
                            O właśnie. A ona za kilka dni kończyłaby 14 lat
                        • milva24 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 08:26

> Ale tu jest wiekszy problem, bo ja zabil tez. Wiec mozliwe, ze w ogole nie bylo
                          > dobrowolnego seksu i dlatego sie tak wystraszyl.

Też możliwe. Teraz już się nie dowiemy jak było bo dziewczyna nie żyje.
                • 1matka-polka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 08:58
                  lauren6 napisała:

> A może spierniczył mu je system, w którym ciąża nastolatków to aż taki dramat?

A tu odnoga smiesznych pań, odwracajacych z nudow kota ogonem🙄
            • mirmunn Re: Dziewczynka 😞 19.01.21, 21:47
              O reakcji emocjonalnej można by mówić, jakby się kłócili, on ja popchnął i fspadlaby że schodów. Ale gnojek wziął z domu nóż, żeby zabić i zadał jej coś koło 20 ciosów.
        • mrs.solis Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:43
          Aha, wiec nalezalo jedno z nich zamordowac, zeby sytuacja sie rozwiazala.
          • maly_fiolek Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 15:02
            To jest dzieciak, nie oceniaj go jak dorosłego. Jedno życie zniszczone, mam nadzieję że drugie da się jakos uratować.
            • sofia_87 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 16:02
              To jest morderca.
              Ja mam nadzieję, że wyjdzie z poprawczaka nogami do przodu
            • majenkir Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 05:01
              maly_fiolek napisała:
              > Jedno życie zniszczone, mam nad
              > zieję że drugie da się jakos uratować.

Spytaj rodziców zabitej czy tez maja taka nadzieje..
              • k1234561 Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 12:55
                majenkir napisała:

> maly_fiolek napisała:
                > > Jedno życie zniszczone, mam nad
                > > zieję że drugie da się jakos uratować.

>
                > Spytaj rodziców zabitej czy tez maja taka nadzieje..
                >
                > Rodzice zabitej dziewczynki dopiero teraz się ocknęli,że dziećmi trzeba się zajmować,wychowywać, a przede wszystkim interesować się nimi,wiedzieć co robią,gdzie i jak i z kim się spotykają.13 lat przebimbali wychowawczo.A teraz przed kamerami wielki płacz i lament.Gdzie byli jak trzeba było córkę wychowywać?Gdzie była matka jak córka wkraczała w okres dojrzewania?Z koleżankami na piwie pewnie i grillu na działce....No to mają teraz efekt.
                • m_incubo Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 16:43
                  Co ty pieprzysz? A rodzice tego 15 latka gdzie byli i kiedy się ockną, że "dziećmi trzeba się zajmować" bla bla bla?
                  • nangaparbat3 Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 21:25
                    Poprosiłam o usunięcie. Wesprzyj, proszę.
                    • szalona-matematyczka Re: Dziewczynka 😞 17.01.21, 12:25
                      Tez poprosilam o usuniecie i klinknelam na "zglos".
            • alessa28 Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 08:39
              maly_fiolek napisała:

> To jest dzieciak, nie oceniaj go jak dorosłego. Jedno życie zniszczone, mam nad
              > zieję że drugie da się jakos uratować.

Jeśli masz dziecko to obys nie znalazła się po stronie matki zabitej dziewczynki. Wtedy tu wrócisz i napiszesz to samo. Wtedy ci uwierzę. Na razie jesteś małym psycholem.
        • lot_w_kosmos Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:57
          Dokładnie Fredzia.
          Na ematce - od razu zwyrodnialec .....
          Brak słów.
          • lauren6 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:17
            Zwyrodnialec, zutylizować śmiecia, wysterylizować patusa. Dorosłe baby o dziecku.
            • sofia_87 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:20
              O mordercy dziecka jeśli już. W sumie to nawet dwojga dzieci.
            • hrabina_niczyja Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:36
              No tak Lauren, bo jakby podpalił kotka to dopiero wtedy można się bulwersowac. A ten w sumie zabił jedynie człowieka.
            • samawsnach Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:39
              "Zwyrodnialec, zutylizować śmiecia, wysterylizować patusa. Dorosłe baby o dziecku."
              Ostatnio taki sam szlam wylał się na sześciolatka (!) znęcającego się nad kotem czy psem.
              • umi Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 00:00
                Nie popieram takich tekstow, ale bronienia chlopaka tez nie. Nie jest latwo zabic drugiego czlowieka, trzeba sobie niezle hamulce zdjac, nawet w samoobronie nie kazdy jest w stanie zabic. Niejeden sam by sie powiesil ze strachu, nie zabijal druga osobe. Takze raczej on jest niebezpieczny i powinien byc pod szczegolnym nadzorem. Plus powinno sie sprobowac zapobiec dalszej demoralizacji, przed nim wiele lat zycia i jeszcze moze niejedna osobe skrzywdzic jak sie nic nei zrobi teraz, poki jest mlody (bo moim zdaniem chlopak ktory wspolzyje z tyle mlodsza dziewczynka jest zdemoralizowany a potem ja zabija, jest juz zdemoralizowany).
                • ecru.08 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 13:59
                  Dokładnie umi. Jakoś sam nie wpadł ma pomysł by np.utopić się - z obawy przed konsekwencjami wspolzycia z 13 latka. To aż tak się bał tych konsekwencji ??? Chyba jednak nie.
                  • sofia_87 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 16:03
                    Dokładnie, skoro bal się konsekwencji to powinien popełnić samobójstwo
            • demono2004 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:33
              lauren6 napisała:

> Zwyrodnialec, zutylizować śmiecia, wysterylizować patusa. Dorosłe baby o dzieck
              > u.

To "dziecko" uprawiało seks , zaciążyło :dziecko? i zabiło. Czy tak się zachowują dzieci?
              Nie.
              • demono2004 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:34
                Zapłodniło "dziecko" -miało być.
            • m_incubo Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 08:05
              Zmartwię cię, dziecko, tym bardziej 15 letnie, jak najbardziej może być zwyrodnialcem i patusem.
              Może być psychopatą. Może być zdemoralizowane. Niestety, sam fakt bycia niepełnoletnim nie gwarantuje niewinności.
              • milva24 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 11:02
                m_incubo napisała:

> Zmartwię cię, dziecko, tym bardziej 15 letnie, jak najbardziej może być zwyrodn
                > ialcem i patusem.
                > Może być psychopatą. Może być zdemoralizowane. Niestety, sam fakt bycia niepełn
                > oletnim nie gwarantuje niewinności.
                >
                >
                Też właśnie. Może działał pod wpływem chwili i teraz jest zdruzgotany że odebrał życie a może z premedytacją i tylko żałuje, że się wydało. Od tego jest sąd, żeby to rozstrzygnać ale ja bym chłopaka nie wybielała i nie zrzucała winy na brak dostępu do aborcji.
                • black_halo Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 14:21
                  I co z tego, ze zaluje? Odebral zycie kolezance a wlasciwie skoro byla w ciazy to to sie liczy jak podwojne morderstwo.
                  • lauren6 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 14:34
                    > Odebral zycie kolezance a wlasciwie skoro byla w ciazy to to sie liczy jak podwojne morderstwo.

🤦‍♀️
                  • triss_merigold6 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 18:39
                    Podwójne co?! Chyba nie sądzisz, że normalni rodzice pozwoliliby, żeby 13-latka urodziła.
                    • black_halo Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 11:08
                      Normalni rodzice powiedzieliby "kochanie, cokolwiek zdecydujesz to cie w tym wesprzemy. Lacznie z wychowaniem dziecka.
                      • ritual2019 Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 12:45
                        black_halo napisała:

> Normalni rodzice powiedzieliby "kochanie, cokolwiek zdecydujesz to cie w tym we
                        > sprzemy. Lacznie z wychowaniem dziecka.
                        >

Ah, bo wychowywanie dziecka swojej 14-letniej corki to normalnosc.
                        • sofia_87 Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 12:53
                          Nie, to nie jest normalność, ale jeśli 14 latka nie chce aborcji, a ciaza i poród nie będą dla niej zagrożeniem, to chyba nie ma innego wyjścia.
                          Córce w tym wieku pozwolilabym decydować, po uprzedniej konsultacji z ginekologiem.
                        • black_halo Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 13:36
                          ritual2019 napisał(a):

> black_halo napisała:
                          >
                          > > Normalni rodzice powiedzieliby "kochanie, cokolwiek zdecydujesz to cie w
                          > tym we
                          > > sprzemy. Lacznie z wychowaniem dziecka.
                          > >
                          >
                          > Ah, bo wychowywanie dziecka swojej 14-letniej corki to normalnosc.

Normalnosc to moze nie ale gdybym miala 14letnia corke, ktora zaszlaby w ciaze to bym jej pomogla bez wzgledu na wszystko. Gdyby chciala urodzic i wychowac to bym ja w tym wparla, gdyby chciala usunac czy urodzic i oddac do adopcji to tez. Po to sa rodzice.
                          • triss_merigold6 Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 17:02
                            Na razie nie masz ciąży nawet w planach więc nie gdybaj. 14-latka nie jest od decydowania, czy chciałaby urodzić.
                            • black_halo Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 17:23
                              A 15latek jest od decydowania kto ma żyć a kto nie?
                              • triss_merigold6 Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 17:28
                                Nie, popełnił czyn zabroniony (zbrodnię - w wersji z kodeksu karnego) i odpowie za to zgodnie z wiekiem i po zbadaniu okoliczności przez sąd rodzinny i opiekuńczy.
                          • nangaparbat3 Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 21:30
                            Normalnosc to moze nie ale gdybym miala 14letnia corke, ktora zaszlaby w ciaze to bym jej pomogla bez wzgledu na wszystko. Gdyby chciala urodzic i wychowac to bym ja w tym wparla, gdyby chciala usunac czy urodzic i oddac do adopcji to tez. Po to sa rodzice.

Wydaje mi się to jedynym rozwiązaniem, tak samo bym postąpiła.
        • asia_277 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:35
          według mnie to nie mógł być normalny chłopak. Bez wyjścia, bo bał się powiedzieć rodzicom o ciąży, bał się problemów, nowej, trudnej sytuacji? A powiedzieć , że zabił i morderstwa się nie bał? Myślę, że duża szansa, że i tak by prędzej czy później dziewczynie krzywdę zrobił, bo np. chciałaby go zostawić czy umawiała się z innym.
        • taki-sobie-nick Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:57
          Ja się raczej zastanawiam, co z tym młodym zwyrodnialcem.

15-latek zamordował koleżankę, najwyraźniej niebezpieczny typ, a matka o mówieniu "nie" i edukacji seksualnej...

Poza tym media i matki już od dość dawna uczą mówienia "nie".
        • m_incubo Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 07:54
          Naprawdę?
          Wszystko można podciągnąć już pod brak edukacji seksualnej i brak dostępu do aborcji? Nawet wykolejonego 15 latka?
          Może to edukacji prawnej mu zabrakło, a nie seksualnej, bo biedak nie wiedział, że morderstwo jest karalne?
          15 latek który dopuszcza się morderstwa, wszystko jedno czy na ciężarnej 13 latce czy na nieciężarnej, to nie jest żadne biedne, niewyedukowane, nieświadome konsekwencji dziecko.
          • black_halo Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 17:26
            m_incubo napisała:

> orcji? Nawet wykolejonego 15 latka?
            > Może to edukacji prawnej mu zabrakło, a nie seksualnej, bo biedak nie wiedział,
            > że morderstwo jest karalne?
            > 15 latek który dopuszcza się morderstwa, wszystko jedno czy na ciężarnej 13 lat
            > ce czy na nieciężarnej, to nie jest żadne biedne, niewyedukowane, nieświadome k
            > onsekwencji dziecko.
            >

Ale nie, on jak najbardziej był wyedukowany prawnie. Wiedział, że jeśli zamorduje ją dzień później to pójdzie siedziec na 25 lat. A tak raptem 6 lat w poprawczaku. W tym wieku już umieją liczyć i wiedzą, że wyjść na wolność w wieku 21 lat a a wieku 40 lat to spora różnica.
        • maly_fiolek Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 15:00
          Podpisuję się obiema rękami. Niestey 15 latek to jeszcze dziecko, straszne jest to że oboje bali się zwrócić po pomoc do rodziców lub placówek opiekuńczych sad.
      • olena.s Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 11:19
        >To jest koszmarna zbrodnia(...) Nic tego nie usprawiedliwia.<
        Spójrz na to na moment na tę zbrodnię jak na rozbity samolot. Po drodze do katastrofy lotniczej było ileś węzłowych punktów, które do niej doprowadziły. Zmiany w tych punktach by jej zapobiegły.
        Na bazie takich śledztw zmieniane są prawa i wdrażane procedury lotnicze.
        Wynik śledztwa nie zmniejsza winy sprzątacza, który wniósł na pokład bombę, czy mechanika, który się zdrzemnął zamiast dokręcić śrubkę. Pozwala jednak na zlikwidowanie możliwości wchodzenia na pokład sprzątaczy z pakunkami, czy wprowadzenia check list dla mechaników.
    • memphis90 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 20:52
      W jakim sensie "mowienia nie"?
      • hrabina_niczyja Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 20:57
        No, bo jakby odmówiła to by w ciąży nie była i nikt by jej nie zabił. Naprawdę takie rozkmin w tej sytuacji 🤦
        • dziennikaktywnosci Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:38

> No, bo jakby odmówiła to by w ciąży nie była i nikt by jej nie zabił. Naprawdę
          > takie rozkmin w tej sytuacji 🤦

Ale może nie chciała odmawiać? Moze sex ją kręcił?
        • memphis90 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:39
          Nie, bo może chodzić jeszcze o przeciwstawianie się molestowaniu lub gwałtom. Ciekawa jestem o ktore "nie" chodzi autorce.
    • astrologiiia333 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:02
      13 latki mogą uprawiać seks z rówieśnikami +/-. Pisząc mogą, mam namyśli, że się na to godzą dobrowolnie.
      Osobną kwestią jest brak edukacji seksualnej, chocby aby wytłumaczyć bardzo młodej dziewczynie, że nie musi się spieszyć, niczego udowadniać jakiemuś chłopakowi, a jeśli już bardzo chce( a przecież nie zamkniesz jej w piwincy) to żeby się zabezpieczyła lub tego zabezpieczenia zażądała.
      Osobną kwestią jest też czyn tego chlopca - obrzydliwy, i kompletnie irracjonalny, potraktowany jako rozwiązanie problemu. Czemu akurat taka droga? Strach? Przed rodzicami, odpowiedzialnością? Zaburzenia? Wszak są ludzie, którzy zabijają kogoś kto im staje na drodze.
      Tak czy inaczej, kolejna zbrodnia, za którą odpowiada katoliban. Jeśli chłopiec był zaburzony i w ten sposób potraktowałby kolegę, brata, siostrę bo coś tam, to do tej ciąży nie musiało dojść.
      Zagubione, pozostawione sobie dzieciaki, bez dostępu do pomocy coraz częściej rąk będą kończyć.
      • nagako Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:09
        I jeszcze kompletny brak świadomości konsekwencji. Mam wrażenie że część ludzi kompletnie nie umie myśleć dalej niż teraz.
        Zresztą jak 15 letni koń mógł wymyślić że mu się to uda? Pomijając już jak wpadł na taki chory pomysł że zabije tę dziewczynę? Niepojęte.
        • snakelilith Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:29
          nagako napisała:

> Zresztą jak 15 letni koń mógł wymyślić że mu się to uda? Pomijając już jak wpad
          > ł na taki chory pomysł że zabije tę dziewczynę? Niepojęte.

Zakładasz, że było to zabójstowo z premedytacją. Ale w tekście mowa jest o kłótni, więc motywacją mógł być afekt. Mowa jest też o 15 letnim dziecku w wyjątkowo stresującej życiowej sytuacji - 15 latek, który dowiaduje się, że będzie ojcem. Oczywiście, dzieci ematki są już dorosłe od niemowlęctwa i jako pięciolatki czytają Kanta i Kodes prawny, a jako 15 latki doradzają matce w sprawach rozwodowych, bo ematka popełnia jako stara krowa ciągle życiowe błędy, ale jej 15 latek nigdy, ale tu jest najwyraźniej tylko dziecko w burzliwym okresie dojrzewania. Czego by to dziecko złego nie zrobiło, to ciągle dziecko i podlega według prawa innym ocenom swego czynu. I to nie żadne usprawiedliwienie, ale ofiary są tu dwie, jedna śmiertelna i jedna ze spierniczonym na zawsze życiem. Pytanie jest jak mogło do tego dojść, gdzie było dorośli, którzy powinni być w takich sytauacjach dla dzieci wsparciem i co robić, by do takich sytuacji nie dochodziło, a nie o sposób zlinczowania chłopaka.
          • hrabina_niczyja Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:36
            Tak tak, bo na całym świecie 15latki zabijają koleżanki i kolegów, bo im hormony buzują. Standard taki.
            • triss_merigold6 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:42
              Tak z ciekawości, czy miałaś we wczesnych klasach szkoły podstawowej do czynienia z pojęciem zbioru?

Fakt, że na całym świecie zdarzają się 15-latki popełniające zabójstwa w afekcie (jeden wąski zbiór), nie oznacza, że to standardowe zachowanie 15-latków (duży zbiór, który zawiera również grupę z tego wąskiego).
            • snakelilith Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:52

> Tak tak, bo na całym świecie 15latki zabijają koleżanki i kolegów, bo im hormon
              > y buzują. Standard taki.

Nie, to nie jest standard, ale życie pełne jest przypadków zabójstw w afekcie popelnionych nawet przez dorosłych ludzi. Niektóre ematki widzą jednak wszędzie psychopatów zapominając, że psychopaci zabiją inaczej, z planem, metodycznie i zapewniają sobie bezkarność. Motywy ich morderstw są te inne.
              Często mam wrażenie, że niektóre matki same mają psychotyczne cechy charakteru bo ich mściwość, okrucieństwo i kompletny brak empatii są zatrważające. Daleko mi do usprawiedliwiania czynu tego chłopca, ale na Boga, pod mur go, w stylu naszej krwawej zośki? Dzieci czasem popełniają straszne błędy i czasem są to niewybaczalne błędy, czasem nawet straszne przestępstwa, ale przez to nie przestają być rozwojowo i prawnie dziećmi.
              • lot_w_kosmos Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:03
                Snake, całkowicie się z Tobą zgadzam w tym wątku.
              • sofia_87 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:09
                Akurat na Twoją empatie może liczyć każdy morderca.
                Niestety ofiara już nie...
              • hrabina_niczyja Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:26
                W afekcie to mógł jej dać z placka a nie zaciupać na śmierć. Będę obserwować tą sprawę, bo jakoś nie wierzę, że na sekundę stracił rozum.
                • snakelilith Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:42

> W afekcie to mógł jej dać z placka a nie zaciupać na śmierć. Będę obserwować tą
                  > sprawę, bo jakoś nie wierzę, że na sekundę stracił rozum.

On jej nie "zaciupał na śmierć", a zadał śmiertelne rany nożem. Afekt ma to do tego, że tego się nie kontroluje i nie rozważa, czy danie z placka byłoby lepsze.
                  • sofia_87 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:57
                    A skąd pewność, że to był afekt, a nie zaplanowane pozbycie się problemu przed 15 urodzinami?
                  • kurt.wallander Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:02
                    snakelilith napisała:

> On jej nie "zaciupał na śmierć", a zadał śmiertelne rany nożem. Afekt ma to do
                    > tego, że tego się nie kontroluje i nie rozważa, czy danie z placka byłoby lepsz
                    > e.

Przypadkiem miał przy sobie nóż?
                    • snakelilith Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:10
                      kurt.wallander napisała:

> Przypadkiem miał przy sobie nóż?

Najpierw trzeba mu udowodnić, że nie przypadkiem. Pisałam już, że chłopcy z pewnych środowisk w tym wieku noszą ze sobą czasem takie rzeczy. Zwykle by zaszapanować wśród rówieśników płci męskiej. Chłopcy w w wieku dojrzewania i młodzi mężczyźni są zwykle nabuzowani po wentyl testosteronem, dlatego zarówno sprawcy jak i ofiary agresji fizycznej wywodzą się głównie z tej grupy wiekowej. Tak mówią statystyki.
                    • m_incubo Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 08:14
                      On tam w ogóle był przypadkiem z tym nożem.
                      Przechodził z tragarzami.
                      • szalona-matematyczka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 11:34
                        Tez nie wierze w "przypadkowe" przechodzenie z nozem akurat obok ciezarnej dziewczynki, ktora to ciaza byla nieplanowana i bardzo nie na reke 15-letniemu plodzimierzowi. Niektore ematki z troska i wspolczuciem pochylaja sie nad morderca, zas nie ma w nich kompletnie zadnego wspolczucia dla ofiar (ofiar, bo l.mnoga nie jest tu przypadkowa: ta dziewczyna, jej dziecko i ich rodzina, kolezanki itp. zostali w brutalny sposob pozbawieni osoby , ktora kochali).
                        • turzyca Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:03
                          Ja też nie wierzę w przypadkowe przechodzenie. Ale scenariusz:
                          - umówili się, żeby na spokojnie porozmawiać, a więc nie w mieszkaniu i nie na ławce w parku tylko w jednej ze stałych bardziej ustronnych miejscówek dla młodzieży (możemy iść o zakład, że to takie miejsce na spokojne wypicie piwka czy zgoła wypalenia jointa, bo to zazwyczaj są jakieś placyki za garażami, nieużytki i inne takie odludne miejsca),
                          - atmosfera gęsta, on robi coś, co rozładowuje jego napięcie, bawi sie machinalnie nożem,
                          - ona mu mówi o tym, że okres jej się zatrzymał, test jest pozytywny
                          - wiedzą, że któryś ojciec będzie wk..., w ogóle będzie jesień średniowiecza i to w ogóle to wszystko Twoja wina, bo miałeś wyciągnąć, mówiłaś, że podczas cioty jest bezpiecznie,
                          - kilkadziesiąt bluzgów, bójka, nóż,
                          - otrzeźwienie i próba uniknięcia kary,
                          wydaje mi się całkiem prawdopodobna.
                          Może dlatego że moja wychowawczyni zrezygnowała z wycieczek z nocowaniem po spędzeniu nocy na bieganiu pomiędzy domkami i zaganianiem dziatek do własnych łóżek. Szóśta klasa to była, młodzież była mocno roznegliżowana. A i tak nie byliśmy uznawani za skrajną patologię, bo ciężarnych nie mieliśmy, kilka osiedli bardziej na zachód było gorzej.

Jeśli chodzi o to, kto nosi przy sobie nóż i kto się nim bawi, to rozkładać motylek nauczył mnie syn dyrektora jednej z lepszych warszawskich szkół, z dobrej, kochającej rodziny, prymus w trudnym liceum, dobry, uczynny chłopak, głęboko wierzący, oazowiec, obecnie ojciec czwórki dzieci, przedsiębiorca, ogólnie wzorcowy członek społeczeństwa. Ale taki raczej typ, co cały czas w ruchu. Skończyło się tym, że nosiłam przy sobie opaski te samoowijalne, bo mi ten jego nóż zaczął na nerwy działać. Teraz mam na takich kostkę do klikania, mniej hałasu robi.
                          • szalona-matematyczka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:15
                            Dobry uczynny chlopak i oazowiec? Hm, mam inne zdanie o oazowcach. Tam czesto sa osoby zaburzone.
                            • szalona-matematyczka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:17
                              A juz utozsamianie "syna dyrektora", ojca "4 dzieci" czy przedsiebiorcy z "dobrym uczynnym czlowiekiem" to naiwnosc. I ojciec 4 dzieci czy przedsiebiorca moze byc zaburzony.
                              • turzyca Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:45
                                >A juz utozsamianie "syna dyrektora", ojca "4 dzieci" czy przedsiebiorcy z "dobrym uczynnym czlowiekiem" to naiwnosc. I ojciec 4 dzieci czy przedsiebiorca moze byc zaburzony.

Jasne. Tylko irytuje mnie zawężanie, że jak z nożem to jakieś szemrane środowisko. Znałam od groma nastolatków z tzw. dobrych domów i ogólnie normalnych psychicznie bez żadnych odpałów, którzy przeżywali fascynację nożami, a szał na motylki i robienie sztuczek był równie silny jak na tiki taki sześć lat wcześniej. Dwa lata później było jojo. Ten kolega jest taki najbardziej plakatowy i też pewnie całe dorosłe otoczenie by się zarzekało, że on to na pewno nie może nosić noża. Wiem, jak się skończyło znalezienie noża na wyjeździe: wychowawca uznał, że on kogoś kryje, nóż na pewno nie jest jego, mimo że w jego rzeczach i on się do niego przyznawał, nóż został oczywiście skonfiskowany ale dalszych konsekwencji nie było.
                                • 1matka-polka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:48
                                  Trzydziesci jeden ematek kontra jedna:

forum.gazeta.pl/forum/w,567,171103986,171103986,Czy_wasi_nastoletni_synowie_nosza_przy_sobie.html#p171104350
                                • snakelilith Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 13:09
                                  turzyca napisała:

> Jasne. Tylko irytuje mnie zawężanie, że jak z nożem to jakieś szemrane środowis
                                  > ko. Znałam od groma nastolatków z tzw. dobrych domów i ogólnie normalnych psych
                                  > icznie bez żadnych odpałów, którzy przeżywali fascynację nożami,

Oczywiście. Tylko, że ty należysz do osób pragmatycznie obserwujących świat i nie ulegasz pierwszej emocjonalnej histerii typu nóż = zaplanowane morderstwo. Czasem nawet myślę, że wiele ematek nie potrafi wyobrazić sobie wielu rzeczy. Jestem pewna też, że przechwałki o dobrych kontaktach ze swoim dziećmi to często gęsto też takie mrzonki powstałe na zaburzonej percepcji. Dzieci ematki miałby na ten temat pewnie zupełnie inne zdanie i w wielu sprawach zostawiane są sobie samymi, bo ematka ma skłonność do przesadzonej/nieadekwatnej reakcji. I czasem wychodzą z tego takie tragedie, jak ta opisywana w wątku, gdzie nie ma dorosłych, z którymi można rozmawiać.
                                  • turzyca Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 13:44
                                    >Czasem nawet myślę, że wiele ematek nie potrafi wyobrazić sobie wielu rzeczy. Jestem pewna też, że przechwałki o dobrych kontaktach ze swoim dziećmi to często gęsto też takie mrzonki powstałe na zaburzonej percepcji.

Mamusie tych niebieskookich cherubinków, mających IQ wyższe niz Einstein, też będą twierdzić, że ich dziecko nie miałoby nawet pojęcia, jak chwycić balisonga, ono jedynie smyczek i smyczek. Jedyna zaleta pracy z młodzieżą inteligentną jest taka, że jak się zapowiada, że przed wyjazdem z Polski będą wyrywkowe kontrole bagażu, bo posiadanie motylków w Niemczech jest zabronione, to ogarniają, że nie bez powodu autokar stoi niedaleko kosza na śmieci i zbiórka jest tak zaplanowana, żebyśmy nie widzieli, czy z tego kosza skorzystają, zanim wsiądą. I tak uważają, że 4 euro to jest niezła cena za emocjonującą zabawę.
                                    • 1matka-polka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 13:47
                                      "czy z tego kosza skorzystają, zanim wsiądą."

I nigdy nie zajrzalas do tego kosza, podziwiam siłę woli. A tu bylas kim, kierowczynią autokaru?
                                      • 1matka-polka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 13:51
                                        1matka-polka napisała:

> "czy z tego kosza skorzystają, zanim wsiądą."
                                        >
                                        > I nigdy nie zajrzalas do tego kosza, podziwiam siłę woli. A tu bylas kim, kiero
                                        > wczynią autokaru?
                                        >

Albo zapomnialas dopisac, ze to byla wymiana miedzy zaprzyjaznionymi poprawczakami😂
                                      • turzyca Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 14:03
                                        >I nigdy nie zajrzalas do tego kosza, podziwiam siłę woli.

No nie rozśmieszaj mnie, ktoś z kadry zagląda, to daje ogląd, jakich problemów można się spodziewać, bo oprócz motylków, spręzynowców i gazu pieprzowego lądują też inne artykuły rozrywkowe.

Ale dajemy im ten komfort, że podczas wyciągania fantów z bagażu nikt ich nie obserwuje.
                                        • 1matka-polka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 14:14
                                          "No nie rozśmieszaj mnie, ktoś z kadry zagląda"

A ty nadal nie wiesz, ile tego jest a konkretnie nozy. A oprocz pisania w stylu wiem ale nie powiem, to teraz jeszcze rozmydlasz temat, zestawiajac noze, czyli narzedzie ktorym mozna łatwo zabić z gazem pieprzowym i uzywkami🙄
                                          • turzyca Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 14:30
                                            >A ty nadal nie wiesz, ile tego jest a konkretnie nozy.

No ja rozumiem, że Tobie liczenie w zakresie do 20 sprawia problemy, ale naprawdę nie wszystkim.

>to teraz jeszcze rozmydlasz temat, zestawiajac noze, czyli narzedzie ktorym mozna łatwo zabić z gazem pieprzowym i uzywkami

Gaz pieprzowy jest tak samo na liście rzeczy zabronionych. Oni nie mają zakazu wwiezienia czy posiadania wszelkich noży, scyzoryki mogą posiadać, ale przedmiotów zabronionych przepisami dot. broni, do których zaliczają się motylki, sprężynowce i parę jeszcze innych. I wiemy, że jak wywieziemy młodzież do kraju, gdzie takie rzeczy można za parę groszy kupić, to na pewno część w czasie wolnym poleci i kupi. I będzie ćwiczyć tricki.
                                            I gwarantuję Ci, że mamusie są święcie przekonane, że znają swoje dzieci i one takich głupot z bronią nie robią, przecież one na obóz skrzypce zabrały, żeby codziennie ćwiczyć. I ćwiczą. Często gęsto nawet w grupach. Grając sprośne piosenki. I kupują noże, jeśli się ich spuści z oczu w pobliżu polskiego bazaru.
                                            Jeśli czegoś mnie te wyjazdy nauczyły, to faktu, że rodzic nie jest wszechwiedzącym narratorem życia dziecka, zazwyczaj zna tylko mały wyrywek.
                                            • 1matka-polka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 14:42
                                              Czyli nadal nie podajesz zadnych liczb, tylko tak sobie pitolisz i ze gaz jest na jakiejs liscie rzeczy zabronionych i, ze w Niemczech nie mozna kupic noza motylkowego, bo w jego posiadanie jest zabronione, podobnie jak posiadanie nozy sprezynowych, no i wlasnie dlatego te twoje niemieckie dzieciaki na co dzien nosza noze przy sobie, bo kupili je w Polsce na wycieczce i wyrzucili do smietnika, tak, tak...🤪
                                            • nenia1 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 14:52
                                              turzyca napisała:

> I gwarantuję Ci, że mamusie są święcie przekonane, że znają swoje dzieci i one
                                              > takich głupot z bronią nie robią, przecież one na obóz skrzypce zabrały, żeby c
                                              > odziennie ćwiczyć.

A ja sądzę, że to niekoniecznie wynika z tego wyśmiewanego tu przez "znające życie" panie naiwnego podejścia
                                              do własnych dzieci, ale też z tego, że każdy z nas też był kiedyś młody i owszem nosiło się nożyki, żeby grać "w noża" na podwórku, były finki w harcerstwie, ale ogólnie nie nosiło się jednak noży przy sobie, zapytałam teraz partnera czy jako dziecko nosił, on albo koledzy, zrobił wielkie oczy i powiedział że nie, potem przyszedł i dodał, że czasem jak się szło robić ognisko, do patyków albo kiełbasy, to tak, ale normalnie niby po co, sama też sobie nie przypominam kolegów czy koleżanek z nożami, a były to czasy, gdy na podwórku było się non stop i prędzej czy później taka sytuacja stała by się jawna.
                                            • 1matka-polka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 14:55
                                              I nie napisalas ilu muzulmanow mialas wsrod obozowiczow, a to wazne, bo oni lubią noze. A z tego co ja pamietam, jak jeszcze chodzilam do podstawowki w Niemczech, to w mojej klasie bylo 5 Niemcow na 30 osob, a muzulmanow z 15🤪
                            • yadaxad Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:26
                              Tak go ukształtowano, że kompromitacja i konsekwencje "takiego grzechu" były silniejsze od uświadomienia sobie ciężaru morderstwa.
                              • hrabina_niczyja Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:30
                                Co ty pier... Dla większości dorosłych nawet nie ma większego grzechu niż zabić. Wielu nie byłoby do tego zdolnych. A co mowa dzieciaków. Normalni ludzie mają problem z kopnięciem psa, a co mowa zadzganiem koleżanki.
                                • yadaxad Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:51
                                  Właśnie, dorosłych. Psychopatię też się stwierdza dopiero u dorosłych. Okres dojrzewania dopiero kształtuje wartości, oceny moralne.
                        • snakelilith Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:34
                          Ciekawe, że sama pisałaś jak to odkryłaś po fakcie, że twój małżonek dopuszczał się niemoralnych i karalnych czynów. Jak na tak łatwo oskarżającą osobę masz wyjątkowo słabo wykształcone czułki w tym kierunku, nie wiesz więc na jakie pomysły mogą wpaść twoje dzieci (z tymi genami!!!), albo bliskie ci osoby, które to twoim naiwnym zdaniem nigdy,nigdy, nigdy nie dopuściłyby się kryminalnego czynu, czy zbrodni. Oczywiście w takiej sytuacji, twoją największą troską będzie zawsze krzywda ofiar, a swoją kryminalną krew zepchniesz własnoręcznie ze skały. W sumie przyszło ci żyć w paskudnym świecie, w których każdy sprawca ma prawo do obrony i do uzwględnienia okoliczności łagodzących i nie oddajemy go tępemu motłochowi do powieszenia na pierwszej z brzegi gałęzi. Jak fajnie byłoby wszystkich od razu zlinczować, łącznie z twoimi bliskimi.
                          • szalona-matematyczka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 13:00
                            Moj maz nigdy nikogo nie zabil. Widac snake, ze nie odroznisz czynow. Ten chlopak zabil a ty go bronisz.
                            • szalona-matematyczka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 13:02
                              Pewnie bronisz tego zbrodniarza, bo nie wzrusza cie zabojstwo dziewczynki w ciazy? Sama nigdy w ciazy nie bylas, nie masz dzieci. Nie zdajesz sobie sprawy z tego jaka to tragedia.
                            • sofia_87 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 13:09
                              Snakie zawsze broni morderców i zwyrodnialcow
                              • szalona-matematyczka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 13:26
                                Poprawka: snake zawsze broni mordercow i krzywdzicieli kobiet. A jak kobieta jest mloda i plodna to snake az podskakuje ze szczescia, ze jej sie takie nieszczescie przytrafilo.
                                • snakelilith Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 14:03
                                  Na całe szczęście nie twoja prymitywna chęć zemsty decyduje co z tym chłopcem się stanie, młoda i płodna kobieto. big_grin
                                  • sofia_87 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 14:46
                                    Oczywiście, co za szczęście, że morderca wyjdzie za 6 lat z poprawczaka i będzie dalej zabijal.
                                    Może chociaż zmieni target na niemieckie staruszki 😀
                                  • lot_w_kosmos Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 17:17
                                    Ooooo i Sofia przebiegła.....
                                    Jest pole do popisu dla niej, więc poużywa sobie .....
                                • sofia_87 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 14:44
                                  Fakt, ona nienawidzi kobiet.
                                  Ale miłość do zbrodniarzy ma w genach
                                  • szalona-matematyczka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 16:15
                                    Tak, ona nienawidzi kobiet. Ale z tym, ze zbrodniarz przerzuci sie na niemieckie staruszki to uhahalas mi dzien.😁😂😂😂
                • droch Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:13
                  > Będę obserwować tą sprawę, bo jakoś nie wierzę, że na sekundę stracił rozum.

To ja już Tobie mogę powiedzieć, jak się skończy - ze względu na wiek sprawca nie poniesie odpowiedzialności karnej.
                  • hrabina_niczyja Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:34
                    Tyle. To i bez ciebie wiem. Na kanape do domu też nie wróci. Poprawczak na bank. Ciekawa jestem jedynie opinii biegłych.
                    • szalona-matematyczka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 13:03
                      Poprawczak to chyba do 21 r.z.? Potem wroci na kanape do rodzicow. A jesli zyje w sasiedztwie rodziny ofiary, to beda musieli go widziec dzien w dzien.
          • nagako Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:40
            Nie wiem czy z premedytacją czy nie. Zgadzam się że ten chłopak ma zrujnowane życie i w pewnym sensie mi go żal. Ale kurczę dlaczego on miał przy sobie nóż? No nie ogarniam jak bardzo musiał być wzburzony 15 latek żeby zabić...
            Zgadzam się z tym że te dzieci zawiodło wszystko i konsekwencje są tragiczne. Natomiast uważam że jeżeli będziemy usprawiedliwiać młodzież "bo to tylko głupie dzieci" to długi tak jako społeczeństwo nie zajedziemy. A myślenia o konsekwencjach należy uczyć od dziecka. A niestety często widzę podejście: dziubdziuś nabroił to mamusia/tatuś posprząta/ załatwi itd. i nie mam na myśli jakichś dotkliwych kar w ramach konsekwencji. Chodzi mi o uświadamianie już malym dzieciom że akcja ciągnie za sobą skutek. Np. jeśli będziesz kopał ścianę to się zniszczy, kotek jest mały ty jesteś duży możesz mu przypadkiem zrobić krzywdę jeśli będziesz go nosił pod pachą to nie jest pluszak. A nie "ha ha ha jaki ten kot grzeczny, Józio go nosi a on nawet nie piśmie ha ha ha"
          • przepio Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:06
            snakelilith napisała:

> nagako napisała:
            >
            >
            > >
            > Zakładasz, że było to zabójstowo z premedytacją. Ale w tekście mowa jest o kłót
            > ni, więc motywacją mógł być afekt.

Być może nie z premedytacją. Ale przeczytałam, że dopiero w środę skończył 15 lat. Nie wiem czy dziś czy tydzień temu. Ale jezeli dziś, a zamordował wczoraj, to nie będzie karany, jakby był mając 15 lat. I taka myśl mi przeszła przez myśl, że może to była premedytacja.
            • annajustyna Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:00
              Zabójstwo jest zawsze z premedytacją (zamiar pośredni bądź bezpośredni) , tak gwoli ścisłości. Nieumyślne spowodowanie śmierci jest bez zamiaru.
            • snakelilith Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:18
              przepio napisała:

> Być może nie z premedytacją. Ale przeczytałam, że dopiero w środę skończył 15 l
              > at. Nie wiem czy dziś czy tydzień temu. Ale jezeli dziś, a zamordował wczoraj,
              > to nie będzie karany, jakby był mając 15 lat. I taka myśl mi przeszła przez myś
              > l, że może to była premedytacja.

Jasne. Chciał ukryć, że współżył z 13 latką i wyszła z tego niechciana ciąża, a świadomie wziął pod uwagą, że jak zabije, to będzie karany jako osoba poniżej 15 roku życia. Z całym medialnym bimbam i konsekwencjami dla późniejszego życia. To tak durne, że szkoda nawet gadać...
              • szalona-matematyczka Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 21:21
                Za zabojstwo dostanie w najgorszym razie poprawczak do 21 r.z. Na dziecko musialby placic nawet i 24 lata.
          • 3-mamuska Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 00:43
            Zakładasz, że było to zabójstowo z premedytacją. Ale w tekście mowa jest o kłótni, więc motywacją mógł być afekt. Mowa jest też o 15 letnim dziecku w wyjątkowo stresującej życiowej sytuacji - 15 latek, który dowiaduje się, że będzie ojcem. Oczywiście, dzieci ematki są już dorosłe

Zgodzę się z tobą zwłaszcza ze od razu trzeba go oskarżyć o gwałt ,żeby dokonać aborcji. Co jest chore bo to tez dzieciak. Poniżej 16-lat.

Jednak skąd miał nóż? Całkiem możliwe ze umówił się z nią świadomie ,może chciał ja postraszyć a stało się inaczej.

On mówił ze ona się kłóciła z jakiś facetem.
            A on uciekł. Potem przyznał się ze to on.
            • annajustyna Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 05:27
              Problematyczny jest ten nóż niestety.
          • thank_you Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 11:18
            Znane mi 15-latki nie noszą przy sobie noża.
            • droch Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:14
              Gdybyś mogła poznać zawartość kieszeni tych nastolatków, niejedno mogłoby Ciebie zdziwić.
              • thank_you Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 13:01
                Ale wiesz, że ja też miałam 15 lat? I miałam mnóstwo przyjaciół w tym wieku? I wiem, że nikt nie nosił noża, scyzoryk to już było coś, najcześciej podarowane przez ojca. Sorry, ale żaden zdrowy na umyśle nastolatek nie nosi noża, nie mieszaj elementu do normalnej młodzieży.
                • lauren6 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 14:24
                  thank_you napisała:

> Ale wiesz, że ja też miałam 15 lat? I miałam mnóstwo przyjaciół w tym wieku?

Ja jeszcze z podstawówki pamiętam przechwałki kto lepiej umie kręcić nożem tzw motylkiem. To jakie odpały miały dzieciaki w LO litościwie przemilczę. No ale ja nie jestem tym wołem, który zapomniał jak to cielęciem być.

Dalej żyj w swojej bańce.
                  • 1matka-polka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 14:50
                    "Ja jeszcze z podstawówki pamiętam przechwałki kto lepiej umie kręcić nożem tzw motylkiem"

A ja pamietam, ze ten nóż przynosil zawsze jakis patolog.
                    Przy okazji, mialam kolege w klasie, ktory wbijal sobie igle do pobierania krwi w rozne miejsca i raz siknął krwią na sciane, smiechu bylo co nie miara🙄
                    • 1matka-polka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 14:56
                      Niemiara
                  • thank_you Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 15:36
                    Weź, nie żartuj - od palantów i elementu trzymaliśmy się z daleka. Jasno napisałam - nikt NORMALNY nie nosił przy sobie noża. To nie jest moja bańka, a jedynie środowisko, w którym się obracam oraz drugie, od którego trzymałam się z daleka. W ziemię też rzucaliśmy scyzorykami, a gdy mieliśmy 15 lat i byliśmy w kilkanaście osób pod namiotem, to mieliśmy jeden SCYZORYK i musieliśmy na wsi pożyczać nóż, aby pokroić chleb. Takie z nas były "lebiegi".
                    Odpałów u nas w ogólniaku nie było, nie mierz wszystkich swoją spaczoną miarką.
                • alessa28 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 15:27
                  thank_you napisała:

> Ale wiesz, że ja też miałam 15 lat? I miałam mnóstwo przyjaciół w tym wieku? I
                  > wiem, że nikt nie nosił noża, scyzoryk to już było coś, najcześciej podarowane
                  > przez ojca. Sorry, ale żaden zdrowy na umyśle nastolatek nie nosi noża, nie mie
                  > szaj elementu do normalnej młodzieży.

Podpisuje się. Dokładnie tak samo myślę
            • nangaparbat3 Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 05:58
              thank_you napisała:

> Znane mi 15-latki nie noszą przy sobie noża.

Chodziłam z nożem, bośmy grali "w noża" w piaskownicy albo w "państwa" na podwrku.
              • alessa28 Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 08:44
                nangaparbat3 napisała:

> thank_you napisała:
                >
                > > Znane mi 15-latki nie noszą przy sobie noża.
                >
                > Chodziłam z nożem, bośmy grali "w noża" w piaskownicy albo w "państwa" na podwr
                > ku.

Przed wojną?
                Bo w latach 90 kiedy chodziłam do szkoły "żeśmy" nie nosili na codzień noży "bośmy" byli normalni.
                Zabawy nie wymagały użycia noży, siekier i widelców a od patologii każdy trzymał się z daleka.

>
                >
                • nangaparbat3 Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 12:43
                  W latach 60. Nie bylam patologią.Bardzo fajne gry wyrabiające zręczność i koordynację wzrokowo-ruchwą. Wielu dzisiejszym dzieciom by się przydało.
                  • sofia_87 Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 12:45
                    No to ten chłopak wyrobil sobie "koordynację wzrokowo-ruchową" , w końcu kilka razy trafił nożem do celu...
                  • thank_you Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 12:56
                    To może zapytasz tego chłopaka, czy grał z kolegami w śledzia czy ten nóż służył mu jednak do innych praktyk? Oraz - jak często widujesz dzieci, w 2020 r, bawiących się w twoje zabawy sprzed 60 lat, na podwórku? Czy może jednak dzisiejszy użytkownicy noży zamieniają się w nożowników, bo nóż jest im potrzebny do działalności przestępczej?

• thank_you Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 12:56
                      *bawiące
                  • thank_you Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 12:57
                    Koordynację wzrokowo - ruchowo dzisiejsze dzieci wyrabiają grając w tenisa, a nie rzucając nożem.
                  • 3-mamuska Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 21:25
                    nangaparbat3 napisała:

> W latach 60. Nie bylam patologią.Bardzo fajne gry wyrabiające zręczność i koord
                    > ynację wzrokowo-ruchwą. Wielu dzisiejszym dzieciom by się przydało.
                    >

W latach 60 mało kto miał jakieś zabawki czy gry. Zajęcia dodatkowe dostęp do różnych aktywności rolek deskorolek czy innych.
              • thank_you Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 09:26
                W latach 60’? Bo wiesz, w latach 40’ to i z naganem można było spotkać dziecko.

Nie widzisz różnicy miedzy dzieciństwem swoim, twoich dzieci a dzieciaków ze startowego posta? Przyjmij do wiadomosci - ktoś chodzący z nożem to element, nawet jesli nosi nóż dla szpanu.
                • sofia_87 Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 11:19
                  Poszpanowac nożem takze można tylko w określonych kręgach...
                  • thank_you Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 12:39
                    Zgadza się. Serio, nieźle szokuje mnie ten wątek - kobieta w wieku mojej matki nie odróżniającą zabawy w śledzia od użycia noża do zamordowania ciężarnej dziewczyny. Makabra.
                    • sofia_87 Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 12:50
                      Tak, a tak w ogóle to ona się tylko potknela i upadła na nóż, który on nosił wyłącznie po to żeby sobie wyrabiać "koordynację wzrokowo-ruchową" i tak kilka razy upadala, a on biedny spanikiwal.
                      Najgorsze jest to, że nie zostanie za to właściwie ukarany, co może spowodować, że będzie miał naśladowców wśród nieletnich przyszłych ojców...
                      • thank_you Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 12:53
                        Wiadomo, ja noszę dwa noże w torebce, a Ty?
        • triss_merigold6 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:34
          15-latek pod wpływem silnych emocji nie myśli i nie projektuje, dodaj do tego strach, wstyd i niezbyt wysokie IQ. Naprawdę, ustawodawca nie bez powodu przyjął ukończenie 15 lat jako dolną granicę odpowiedzialności karnej, a i to za zgodą sądu, po zbadaniu okoliczności i opinii biegłych.

Gdyby ktoś nie zrozumiał, to nie jest usprawiedliwienie tylko informacja.
          • nagako Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:43
            Nadal uważam że jeżeli 15 w emocjach potrafi dźgnąć nożem (po co mu nóż?) to jest to coś więcej niż nie zapanowałem nad emocjami.
            • snakelilith Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:01
              nagako napisała:

> Nadal uważam że jeżeli 15 w emocjach potrafi dźgnąć nożem (po co mu nóż?) to je
              > st to coś więcej niż nie zapanowałem nad emocjami.

No cóż, sama znałam 15 latka noszącego przy sobie nóż. Takiego miałam miałam kolegę w podstawówce. Zgoda, chłopak powtarzał klasę, pochodził z patologicznej rodziny, miał kumplów z podobnego środowiska, gdzie bycie największym i najgroźniejszym kogutem było jednym z niewielu potwierdzeń w ich życiu. Zdarza się więc, a że okazja robi złodzieja, to może być, że tego noża użyją, co nie znaczy, że mord był zaplanowany.
              • nagako Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:21
                Tego czy był zaplanowany czy nie możemy się już nie dowiedzieć. Nie zmienia to faktu że zamordował. I poniesie tego konsekwencje.
                Żal mi go ale ta dziewczyna nie żyje. Nie ma usprawiedliwienia. Jeżeli nawet nóż miał przypadkiem bo zawsze nosił i akurat w afekcie postanowił go użyć to co to tak naprawdę zmienia? Jest 15 letnim mordercą. Zostanie osadzony w ten czy inny sposób jako 15 latek lub 14 latek.. Ale litości usprawiedliwienia w stylu: "to tylko dziecko, które w silnych emocjach zabiło dziewczynę, no ale przecież dorośli też zabijają, a tak w ogóle to pewnie nie mógł liczyć na wsparcie i bał się konsekwencji i było mu wstyd". No kurczę jeśli był gotowy choćby w skrajnych emocjach zabić to jak on rokował na przyszłość? No ludzie zabił ją! Poniesie karę mniejszą lub większą, całe życie będzie żył jako morderca.
                • nagako Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:27
                  Dodam jeszcze: bo żyjemy w kraju w którym seks to tabu, "pani moje dzieci to wcale o tym nie myślą", po co uczyć o antykoncepcji przecież to zuo, co ludzie powiedzą. Od początku podkreślam że winien jest również system, brak edukacji i brak wsparcia młodzieży. Ale morderca pozostanie morderca zarówno jak ma 15 lat i jak ma 50 lat. A dziewczyna i dziecko żadnej szansy na nic już nie mają.
                  • tiszantul Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:45
                    "A dziewczyna i dziecko żadnej szansy na nic już nie mają"

Jak widać, "płód" jest "płodem" wyłącznie w dyskusjach o aborcji, w każdym innym kontekście jest to dziecko, czyli człowiek
                    • nickbezznaczenia Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:48
                      Won!
                    • nagako Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:49
                      Dla mnie personalnie płód to potencjalne dziecko. (Osobiście jestem zwolenniczką kompromisu aborcyjnego ale realizowanego zgodnie z jego założeniami bez histerii proliferów)
                      • hanusinamama Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 11:01
                        My mowimy o zabitej 13 a nie o jej płodzie...znowu płód wazniejszy niz żyjece (jeszcze wtedy) dziecko??
                  • umi Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:35
                    Jest raczej mala szansa, zeby osoba 13-letnia z wlasnej woli chciala sie seksic, nie majac wczesniej takich wzrocow, tak uprzejmie zauwazam. Zwlaszcza 13-letnia osoba plci zenskiej. Ale 13-letnia osoba plci meskiej z normalnej rodziny rowniez. Zwlaszcza w polskim kregu kulturowym. Nie ma normalnie takich wzrocow, nawet z wszechobecnym epatowaniem seksem. Takie dziecko musialoby byc nad wiek dojrzalym wyjatkiem. Nie pisze, ze niemozliwe. Ale zadko sie zdarza. Wieksza szansa, ze bylo narazone na demoralizacje albo ze zostalo zmuszone do czegos takiego.
                    • piataziuta Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:45
                      moja koleżanka miała 11 lat jak weszła w ten związek
                      więc dwa lata rozwijała się zanim doszło do współżycia
                      • umi Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 00:31
                        Yyyyy.... OK. Sorry, wpadlam przez chwile w stuppor. No... powiem Ci, ze niezla agentka ta kolezanka. Kolega tez...
                        Mozliwe, ze akurat w tym przypadku nie bylo to wykorzystywanie dziecka. Chociaz jestem pewna, ze osoba 15-letnia ma w glowie sieczke i parcie na seks, a osoba 13-letnia tylko sieczke. I jesli osoba 15-letnia zna ta 13-letnia od 2 lat, to raczej na seks latwo ja urobi. Ale mozliwe, ze akurat swoj trafil na swego i dla nich cos takiego bylo OK... OMG.
                    • 3-mamuska Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 01:10
                      umi napisała:

> Jest raczej mala szansa, zeby osoba 13-letnia z wlasnej woli chciala sie seksic
                      > , nie majac wczesniej takich wzrocow, tak uprzejmie zauwazam. Zwlaszcza 13-letn
                      > ia osoba plci zenskiej. Ale 13-letnia osoba plci meskiej z normalnej rodziny ro
                      > wniez. Zwlaszcza w polskim kregu kulturowym. Nie ma normalnie takich wzrocow, n
                      > awet z wszechobecnym epatowaniem seksem. Takie dziecko musialoby byc nad wiek d
                      > ojrzalym wyjatkiem. Nie pisze, ze niemozliwe. Ale zadko sie zdarza. Wieksza sza
                      > nsa, ze bylo narazone na demoralizacje albo ze zostalo zmuszone do czegos takie
                      > go.

Jasne myślisz ze 13-latka w opisie policji wyglądająca jak 15/16 latka nie chce uprawiać seksu? Mocno rozwinięta może od 3-4 lat z miesiączkująca, z rozwiniętymi piersiami tez odczuwa pociąg seksualny. Wiec całkiem możliwe ze chciała współżyć. I taki odsetek młodych jest.
                      • umi Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 01:47
                        Ale wiesz, ze duze cycki i rozwiniete fizycznie skutkuja pociagiem seksualnym u mezczyzn, nie u kobiet? Nie odczuwa sie pociagu skesualnego tylko dlatego, ze Ci cycki urosly, albo tylko dlatego, ze dostalas okresu. Piszesz jako baba, a jestes chlopem, czy jak?
                        • umi Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 01:48
                          * i bycie rozwinieta fizycznie
                        • nangaparbat3 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 09:13
                          Umi, jak to nie?
                        • nangaparbat3 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 09:37
                          Nie odczuwa sie pociagu skesualnego tylko dlatego, ze Ci cycki urosly, albo tylko dlatego, ze dostalas okresu.

To mi wytłumacz, jakie są inne przyczyny poza rozwojem i osiągnięciem dojrzałości na pziomie fozjologii? Zakładam, że dana osoba nie przeżyła deprywacji więzi w najwcześniejszym dzieciństwie, rozwija się normaknie.
                        • 3-mamuska Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 21:28
                          umi napisała:

> Ale wiesz, ze duze cycki i rozwiniete fizycznie skutkuja pociagiem seksualnym u
                          > mezczyzn, nie u kobiet? Nie odczuwa sie pociagu skesualnego tylko dlatego, ze
                          > Ci cycki urosly, albo tylko dlatego, ze dostalas okresu. Piszesz jako baba, a j
                          > estes chlopem, czy jak?

Wróć na lekcje biologii.
                          Popęd odczuwa się właśnie przez działanie hormonów i tez dlatego rosną cycki mamy cykl miesiączkowy, dni płodne podczas których dziewczyna/kobieta odczuwa popęd.
                  • umi Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:54
                    Dziewczyna to bylo dziecko. Wiec bylo dobro dziecka vs dobro dziecka. Tish nigdy rodzil nie bedzie, to musialby byc cud wiekszy od niepokalanego poczecia. Ale wszystkich zwolennikow rodzenia dzieci przez dzieci powinno sie obowiazkowo brac na porodowki, zeby sobie zobaczyli jak wyglada przecietny porod SN chcianego dziecka 20-kilkuletniej matki. Zwlaszcza w polskim szpitalu. Plus kazac wbic do pustych lbow mozliwe powiklania poporodowe. Moze im to uzmyslowi jak chca meczyc te starsze, juz narodzone dzieci.
                    • paskudek1 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 09:15
                      Tak, to było dziecko. Dziwnym trafem jednak jestem na milyon procent pewna, że gdyby to dziecko przeszło to stada poyebów od obrony życia napoczętego już by to dziecko miało w dupie i zmusiliby ją do urodzenia. Bo to drugie dziecko byloby ważniejsze.
                      Ta sprawa pokazuje właśnie jak fatalna jest sytuacja polskich nastolatków w kwestii seksualnaoci, wiedzy, możliwości zdobycia pomocy WSZYSTKIEGO. A teraz brandzlujecie się odmianą zwurodnoalaca przez wszystkie przypadki a tak na prawdę ten chłopak też ma spieprzone życie. Do cholery ciężkiej to TEŻ JEST DZIECIAK.
                      • hrabina_niczyja Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 09:56
                        Aha i dlatego ten dzieciak przyszedł na spotkanie z nożem, na totalne zadupie i zadał dziewczynie liczne ciosy w szyję i klatkę piersiową. Po czym przykrył ciało kartonami i zaczął wymyślać historyjki o złym Panu co zaatakował. Bez jaj już, chłopak jest zdemoralizowany do szpiku.
                        • turzyca Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 10:34
                          >dlatego ten dzieciak przyszedł na spotkanie z nożem, na totalne zadupie i zadał dziewczynie liczne ciosy w szyję i klatkę piersiową.

Znam mnóstwo ludzi, którzy nóż mają zawsze przy sobie, choćby scyzoryk, są takie z blokowanym ostrzem. Znałam też dość ludzi, płci męskiej szczególnie, którzy w chwilach zdenerwowania, zmieszania, tym nożem się bawią. Np. przerzucają motylka.
                          Spotkali się na zadupiu, bo w takich miejscach często dzieciaki przesiadują, tam się dobrze gada, zresztą gdzie mieli teraz iść? Na shake'a do maka?
                          Czy to było zaplanowane morderstwo czy zbrodnia w afekcie, będzie rozstrzygać sąd.
                          Ale to drugie wcale nie jest wykluczone, żadna z okoliczności nie jest jednoznaczna, jak na razie. A nawet wręcz przeciwnie, liczne ciosy, przykrycie ciała tym co jest pod ręką, próba głupiego wyłgania się, raczej przemawiają za afektem. Pokłócili się, może nawet pobili, broń była pod ręką i poszło, a dopiero potem do niego dotarło, co się stało i próbował się wyłgać.
                          • hrabina_niczyja Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 10:56
                            To twórzmy historie dalej. Nóż kupili mu rodzice, żeby był bezpieczny jak wraca ze szkoły i mógł się obronić przed zabójca co poluje na takie wracające ze szkoły dzieci. Spotkali się na zadupiu, w nieużytkach dlatego, że w centrum, parkach, na osiedlach na dzieci czyha smutny pan porywacz albo policja ich aresztuje. A jak się pokłócili czy tam pobili to on jej nabił siniaka i żeby nie było jej wstyd z tym siniakiem do ludzi iść to ją pociął nożem, żeby symetrycznie było, że taki niby trend. A potem kartonami przykrył, żeby nie zmarzła.
                            • turzyca Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 11:21
                              Czy można wnosić motylek do szkoły?
                              forum.knives.pl/index.php?topic=123935.0
                              Jak robić tricki motylkiem:
                              youtu.be/OQ9hA1FUUaI
                              Ile ten chłopak Twoim zdaniem na lat? 30?
                            • 1matka-polka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 11:25

> To twórzmy historie dalej. Nóż kupili mu rodzice, żeby był bezpieczny jak wraca
                              > ze szkoły i mógł się obronić przed zabójca co poluje na takie wracające ze szk
                              > oły dzieci. Spotkali się na zadupiu, w nieużytkach dlatego, że w centrum, parka
                              > ch, na osiedlach na dzieci czyha smutny pan porywacz albo policja ich aresztuje
                              > . A jak się pokłócili czy tam pobili to on jej nabił siniaka i żeby nie było je
                              > j wstyd z tym siniakiem do ludzi iść to ją pociął nożem, żeby symetrycznie było
                              > , że taki niby trend. A potem kartonami przykrył, żeby nie zmarzła.

Tak było, potwierdzam!
                          • nenia1 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 11:32
                            turzyca napisała:

> A nawet wręcz przeciwnie, liczne ciosy, przykrycie ciała ty
                            > m co jest pod ręką, próba głupiego wyłgania się, raczej przemawiają za afektem.
                            > Pokłócili się, może nawet pobili, broń była pod ręką i poszło, a dopiero potem
                            > do niego dotarło, co się stało i próbował się wyłgać.
                            >
                            nikt z nas tego tu nie rozstrzygnie, niemniej liczne ciosy wcale nie muszą świadczyć
                            o afekcie, mogą świadczyć również o silnej niechęci (nienawiści) do ofiary.
                            • hrabina_niczyja Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:03
                              Ludzie, w afekcie to by się gówniarz posrał ze strachu i uciekł z płaczem, a nie okrywał ciało kartonami i jeszcze kłamał policjantom. Jaki qwa przytomny był po tym afekcie.
                              • szalona-matematyczka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:08
                                Hrabino, to co ja przeczytalam w prasie o tej zbrodni tez nie swiadczy o afekcie, tylko o zaplanowanej zbrodni.
                                • turzyca Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:12
                                  Podlinkuj to, bo ja widzę tylko ogólne informacje.
                        • gulcia77 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 14:23
                          Nie na totalne zadupie, tylko główne miejsce spotkań okolicznej dzieciarni. A w ogóle sprawa jest dużo bardziej skomplikowana, niż czarno-biały świat emamy. 🤨
                          • primula.alpicola Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 18:10
                            "A w ogóle sprawa jest dużo bardziej skomplikowana, niż czarno-biały świat emamy. 🤨"

Skąd wiesz?
                            • gulcia77 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 18:28
                              Bo znam sprawę prywatnie.
                              • primula.alpicola Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 18:42
                                Ok
                • snakelilith Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:49
                  nagako napisała:

> Ale litości usprawiedliwienia w stylu:
                  > "to tylko dziecko, które w silnych emocjach zabiło dziewczynę, no ale przecież
                  > dorośli też zabijają, a tak w ogóle to pewnie nie mógł liczyć na wsparcie i bał
                  > się konsekwencji i było mu wstyd".

Ponosi cię fantazja. Ja niczego nie usprawiedliwiam, tylko piszę, że czyn popełniło dziecko z niedojrzałością psychiczną i prawną. To fakt. Faktem do tego jest też, że zabójstwa nie zawsze planowane są na zimno.
                  Smutne, ale się zdarza, więc po lekku, bo jesteś najlepszym dowodem na to, że nawet dorośli ludzie nie potrafią czasem pohamować emocji.
                  • nagako Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:53
                    Ok nie mam pytań skoro mojej wypowiedzi na forum internetowym są wskazywane jako nadmierna reakcja emocjonalna w dyskusji i morderstwie dokonanym przez 15 latka.
                    • szalona-matematyczka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 13:28
                      Nagako, nie ty reagujesz normalnie. Nie daj sobie wmowic przez zimna nienawidzaca dzieci i kobiet snake, ze twoje zachowanie jest nienormalne.
                      • szalona-matematyczka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 13:29
                        *nagako, nie, ty reagujesz normalnie.
                • annajustyna Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:01
                  15-latek nie może być osadzony jak morderca (sprawca zabójstwa kwalifikowanego).
              • thank_you Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 11:22
                Noszą nóż, bo pochodzą z takich środowisk, w których nóż jest rozwiązaniem problemu. Jak widać w tym przypadku nie był narzędziem szpanu, a narzędziem zbrodni.
        • astrologiiia333 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:44
          Dorośli zabijają, myśląc że w ten sposób rozwiążą swoje problemy, czemu się więc dziwić, że 15 latek też mógł coś takiego wymyślić? A czemu akurat tak? Cóż katoliban to mentalność za którymi stają dramaty.
          Nie usunęłaby ciąży w naszym kraju, chyba że byłby to gwałt a to i tak nie pewne. 13 letnie dziecko w ciąży, to prokurator nad głową 15latka.
          W gwoli ścisłości jeszcze gorzej, bo 15 lat to on skończył w środę, a dziewczyna zaginęła we wtorek. Z jakus informacji wynika, że jeśli ją zabił we wtorek, to nie miał skończonych 15 lat. Według prawa będzie traktowany jako osoba poniżej 15 roku życia, a to oznacza, że był bardzo młody, i spieprzył sobie życie, pozbawiając go przede wszystkich innych. Jeśli jest zaburzony wyjdzie szybko na wolność.
          • laura.palmer Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:47
            Jak skończył 15 lat w środę, to nie miałby prokuratora na karku za seks z 13-latką, bo sam miał wtedy 14 lat.
          • hrabina_niczyja Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:30
            Dziewczyna miała jeszcze rodziców i to na nich by spadł problem z aborcja. Spokojnie by ogarnęli. Z całą pewnością nie zabił jej dlatego, że PiS nie pozwala na aborcje. Zabił ją, bo pewnie mu się uroiło, że lepiej się pozbyć problemu niż się z nim bujać i jeszcze powiedzieć starym. Chłopak był starszy, dwa lata to w tym wieku duża różnica, dziewczynka to jeszcze dziecko. Znając życie linia obrony będzie szła w ciężkie dzieciństwo, zbyt duże ambicje, niedojrzałość emocjonalna i te inne pierdy. Ja bym tylko chciała, żeby jego naprawdę, ale to naprawdę dobrzy, kompetentni i obiektywni biegli psychiatrzy ocenili.
            • astrologiiia333 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:38
              Ale gadasz głupoty.
              • hrabina_niczyja Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:43
                No to zobaczymy. Mnie ta sprawa poruszyła i będę ją śledziła. Wtedy ci przypomnę jakie głupoty plotłam. Obyś się nie zdziwiła.
                • astrologiiia333 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:51
                  Akurat ciebie porusza wszystko na co możesz wylać swoje morze hejtu. Do tej pory gustowałaś raczej w lekkiej erotycznej baśni 101 par. W tej wersji chyba lepiej sobie radziłaś z logiką. W sumie po co masz śledzisz, jak JUŻ WSZUSTKO WIESZ.
                  • szalona-matematyczka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 11:44
                    A ja tu stane za hrabina. W prasie jest napisane, ze chlopak pogubil sie w zeznaniach i dlatego policja zwrocila na niego uwage jako na potencjalnego morderce. Gdyby morderca mial wyzsze IQ to by sie nie pomylil i wtedy (byc moze) nie wpadlby policji w oko jako morderca. Sa przeciez psychopaci z niskim IQ. On nie plakal, nie zglosil sie na policje bo zaczal zalowac zbrodni i nie mogl spac po nocach jak to mysla niektore ematki.Zgubilo go niskie IQ. Po prostu policja byla madrzejsza.
                    • sumire Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 11:55
                      On ma 15 lat. Raczej nie ma zbyt wielu geniuszy zbrodni w tym wieku. Dorośli ludzie kłamią i gubią się w zeznaniach, gdy dociera do nich, że to wszystko można sprawdzić. W sprawach głupszych niż morderstwo.
                      • szalona-matematyczka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:09
                        Oczywiscie, ze masz racje. Policjanci zajmujacy sie morderstwami tez nie sa glupi.
          • taniarada Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:48
            astrologiiia333 napisała:

> Dorośli zabijają, myśląc że w ten sposób rozwiążą swoje problemy, czemu się wię
            > c dziwić, że 15 latek też mógł coś takiego wymyślić? A czemu akurat tak? Cóż ka
            > toliban to mentalność za którymi stają dramaty.
            > Nie usunęłaby ciąży w naszym kraju, chyba że byłby to gwałt a to i tak nie pewn
            > e. 13 letnie dziecko w ciąży, to prokurator nad głową 15latka.
            > W gwoli ścisłości jeszcze gorzej, bo 15 lat to on skończył w środę, a dziewczyn
            > a zaginęła we wtorek. Z jakus informacji wynika, że jeśli ją zabił we wtorek, t
            > o nie miał skończonych 15 lat. Według prawa będzie traktowany jako osoba poniże
            > j 15 roku życia, a to oznacza, że był bardzo młody, i spieprzył sobie życie, po
            > zbawiając go przede wszystkich innych. Jeśli jest zaburzony wyjdzie szybko na w
            > olność.
            OWOCE strajku kobiet .Połączona z aborcją i eutanazją .
            • gaskama Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 00:08
              Ty, suweren, właśnie napisałeś mi, żeby polityki w to nie mieszać. A teraz mieszasz w to straj kobiet? To nie polityka? Bozee, ... ten suweren!!!! Edukujcie się. Przynajmniej od swięta. Będzie za kilka lat jakas baza do dyskusji.
      • ecru.08 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 14:06
        astrologiiia333 napisała:

> 13 latki mogą uprawiać seks z rówieśnikami +/-. Pisząc mogą, mam namyśli, że si
        > ę na to godzą dobrowolnie.

NIE. Dzieci 13 letnie seksu uprawiać nie mogą. Nawet jak się na to godzą to są JESZCZE tylko dziećmi. W patologicznych srodowiskach - pewnie mogą. I nie tłumacz morderstwa katolikrajem, bo to niepoważne.
        Mając 14, 15 lat miał świadomość czynu - zbrodni. Mógł sam pójść się utopić, ale nie zrobił tego. Zrobił to świadomie.
        • ecru.08 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 14:13
          Tak to możesz o 16latce napisać, żeby nie spieszyła się ale jeśli CHCE to MOŻE. A nie o 13 letnim dziecku, astrologio uncertain
          • 3-mamuska Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 21:38
            ecru.08 napisała:

> Tak to możesz o 16latce napisać, żeby nie spieszyła się ale jeśli CHCE to MOŻE.
            > A nie o 13 letnim dziecku, astrologio uncertain

Czy ty się dobrze czujesz?

Mogą ten seks uprawiać bo maja pochwy i penisy. Rozumiesz? 14-latek ma już wzwód i fizycznie dadzą radę.
            Wiec puknij się w łeb.
            Nie maja pasów cnoty czy zszytych szparek.

Fizycznie mogą choć nie koniecznie są psychicznie gotowi na sam seks czy choćby ponoszenie konsekwencji czy tylko przez hormony bardzo pobudzeni. Zakochani.
        • paskudek1 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 18:58
          Kbieto kiedy dotrze do ciebie, że użycie w tej sytuacji czasownika "mogą" nie oznacza że nam się to podoba, uwazamy to zabjormalne, pochwalamy, tolerujemy i co tam jeszcze. Po prostu TAK SIĘ DZIEJE i twoje zaklinanie rzeczywistości i tupanie nóżkami że "nie mogą nie mogą nie mogą niem mogą" tej rzeczywistości NIE ZMIENI
    • nagako Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:06
      Dla chłopaka brak usprawiedliwienia. Dla krytycznego stanu edukacji seksualnej brak usprawiedliwienia. To moim zdaniem główna przyczyna.

Natomiast nie rozumiem czego ta biedna dziewczynka nie zrobiła dobrowolnie? Zastanawiasz się czy dobrowolnie współżyła? Co w tym dziwnego?

Zakochana nastolatka, seks wylewa się zewsząd, koleżanki opowiadają czego to nie robią, chłopak namawia. Może nie umiała odmówić, może nie chciała. Ale zapewniam Cię że istnieje taka możliwość że dziewczynka w tym wieku jest bardzo zainteresowana seksem. (Tu rola rodziców, edukacji by wiedziała że ma czas i nie warto się spieszyć i z pierwszym lepszym iść do łóżka).
      Ja w tym wieku miałam już za sobą wiele samodzielnie osiągniętych orgazmów a fantazje erotyczne miałam bardzo różnorodne.
      Co wdrożenie tych fantazji w życie nastąpiło dopiero wiele lat później. Raczej później niż średni wiek inicjacji w kraju. Ale nie zrzucałabym tego na moją wybitną wstrzemięźliwość - prosty brak okazji oraz chłopaka.
    • gaskama Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:07
      Trzeba się do takich rzeczy przyzwyczajać. Rządy ciemniaków i KK prowadza do tego, że z czasem takie sytuacje przestaną nas zaskakiwać.
    • piataziuta Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:14
      Już dwadzieścia lat temu, moja trzynastoletnia koleżanka współżyła ze swoim dwa lata starszym chłopakiem.
      Zmuszania nie było i byli ze sobą do studiów.
      • iuscogens Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:21
        Obecnych nastolatek nie znam, ale też byłam 20 lat temu nastolatką i jedyne dziewczynki, które w tym wieku współżyły (choć chyba o 13-latce nie słyszałam, najwcześniej to 14 lat) były z rodzin głęboko patologicznych a jedna była chyba lekko upośledzona. Cała reszta zaczynała w wieku 17-19 lat. W wieku nastoletnim te 3-4 lata to przepaść. Trudno jest mi sobie wyobrazić trzynastolatkę, która z własnej woli chce seksu.
        • gaskama Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:26
          Od 20 lat mogło się kapke zmienić, tak sądzę.
          • iuscogens Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:41
            No to przecież zaznaczyłam, że obecnych nastolatek nie znam. Odnosiłam się do posta w którym piataziuta pisała o tym co było 20 lat temu. 20 lat temu miałam prawie 17 lat i mam całkowicie inne doświadczenia.
            • piataziuta Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:01
              jeśli 20 lat temu miałaś 17 lat, to nie załapałaś się do gimnazjum
              otóż gimnazjum to był dla dzieci socjologiczny przewrót big_grin
              • iuscogens Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:05
                No nie, jestem przedostatnim rocznikiem starej matury.
                • piataziuta Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:12
                  A widzisz. Ja jestem pierwszym rocznikiem gimnazjum.
                  I w tym roczniku skumulowało się w mojej szkole kilkanaście równoległych klas - działo się.
                  • ponis1990 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 19:28
                    O masz tyle lat co mój mąż smile
        • grey_delphinum Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:29
          Znam dziewczynki w tym wieku bardzo rozbudzone seksualnie. Prowadzają się właśnie z kilka lat starszymi chłopakami. Nie wiem, czy uprawiają seks (myślę, że głównie mają miejsce zaawansowane pieszczoty).
          No cóż, jedna z nich ma ksywkę "Łatwa" - to chyba o czymś świadczy.
          • grey_delphinum Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:30
            Co oczywiście absolutnie nie usprawiedliwia czynu tego chłopaka. Odnoszę się tylko do wypowiedzi iuscognes.
          • laura.palmer Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:38
            Też miałam taką koleżankę jak byłam w gimnazjum. Miała 13 lat i współżyła ze swoim 2 lata starszym chłopakiem. Rodzina normalna, żadna patologia, ale dziewczyna faktycznie mocno rozbudzona seksualnie.
            • pierwszychleb Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:05
              laura.palmer napisała:

> Też miałam taką koleżankę jak byłam w gimnazjum. Miała 13 lat i współżyła ze sw
              > oim 2 lata starszym chłopakiem. Rodzina normalna, żadna patologia, ale dziewczy
              > na faktycznie mocno rozbudzona seksualnie.

A chłopak? Tez z w miare normalnej rodziny? Pamietam jakieś pojedyncze przypadki ale to były dzieci z patologi albo zadające się z patologia. 13 lat to szósta siódma klasa.
              • laura.palmer Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:14
                Nie wiem, nie znałam jej chłopaka, bo on był z innej szkoły i z innego osiedla. Nie wydaje mi się, żeby akurat ta dziewczyna spotykała się z jakimś patusem, choć oczywiście wszystko możliwe.
                • umi Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:24
                  Istnieje rowniez wyksztalcona i dobrze sytuowana patologia. Ja mialam taka kolezanke. Najmlodsze pozne dziecko starszych rodzicow, ktorzy puszczali ja wszedzie ze starszymi bracmi. Spotykala sie i sypiala z ich kilka lat starszym kolega. Nie mam pojecia, czy jej rodzice wiedzieli. Ja wiedzialam, a swoim nie powiedzialam, wiec mysle, ze i ona sie nie pochwalila. Mnie matka zabronila spotkan, jak zobaczyla jej towarzystwo i ile z tego jest podstawowka, a ile juz nie. Takze patologia nie musi chlac codzien i zyc z zasilkow. Wystarczy, ze ma swoje dziecko w dudzie.
                  • umi Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:25
                    * spotykala sie i spypiala z ich kolega, kilka lat starszym od niej - tak mialo byc. Nie pamietam ile, pamietam ze byl wielki i powazny jak dla mnie i nie chodzil do podstawowki juz, to bylo wieki temu.
              • piataziuta Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:25
                chłopak mojej koleżanki budził sympatię - bardzo spokojny, nienachalny - tylko tyle umiem powiedzieć
            • nigdynigdynigdy84 Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 07:07
              No ku..skąd wy wiecie jak koleżanki były rozbudzone seksualnie??? Te wasze komentarze są obrzydliwe.
          • piataziuta Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:10
            "Znam dziewczynki w tym wieku bardzo rozbudzone seksualnie. Prowadzają się właśnie z kilka lat starszymi chłopakami. Nie wiem, czy uprawiają seks (myślę, że głównie mają miejsce zaawansowane pieszczoty).
            No cóż, jedna z nich ma ksywkę "Łatwa" - to chyba o czymś świadczy. "

No wiadomo, że jak młoda dziewczyna uprawia seks, to musi być "łatwa" a o chłopakach w tym samym wieku ani słowa, albo może co najwyżej "wcześnie zaczął, hehe".
            To się nazywa wychowanie w patriarchacie - bądź uprzejma nie powielać takich rzygowin.
        • piataziuta Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:59
          iuscogens napisał:

> Obecnych nastolatek nie znam, ale też byłam 20 lat temu nastolatką i jedyne dzi
          > ewczynki, które w tym wieku współżyły (choć chyba o 13-latce nie słyszałam, naj
          > wcześniej to 14 lat) były z rodzin głęboko patologicznych a jedna była chyba le
          > kko upośledzona. Cała reszta zaczynała w wieku 17-19 lat. W wieku nastoletnim t
          > e 3-4 lata to przepaść. Trudno jest mi sobie wyobrazić trzynastolatkę, która z
          > własnej woli chce seksu.

To nie jest dziewczyna z patologii (przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo), spotkałyśmy się nawet w trakcie studiów - nic nie wskazywało, żeby miała się źle.
          Co nią kierowało w wieku trzynastu lat? Myślę, że bardzo silne zauroczenie - trochę to pamiętam. Sprawiała wrażenie dojrzałej i ustabilizowanej (wiem, to śmieszne, ale tak od niej wtedy czułam, będąc równolatką).

A 14 -15latki współżyły już w nieco szerszej skali - i fakt, część z nich to była patologia, ale tylko z 60%.
        • hanusinamama Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 11:00
          U mnie w 8 klasie kolezanka z klasy miała chłopaka chyba 19 latka. Rodziocom to nie przeszkadzało, ona robiła w klasie za "tą dorosłą bo współżyje"...reszta dopiero zaczynała sie całowac smile
      • umi Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:07
        A po latach spojrzy na wlasne nastoletnie dziecko i dopiero wtedy zalapie, ze rodzice jej nie uswiadomili co do asertywnosci i wlasnych praw, a chlopak wykorzystywal niewiedze. Miedzy 13-latka a 15-latkiem rozwojowo jest przepasc i to nie jest to samo, co 40 letnia ematka i jej 42 -letni maz.
        • piataziuta Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:32
          Trzeba by ją o to zapytać.
          Nie wyglądała, żeby żałowała - gdy była nastolatką. Po latach też nie.
          Z perspektywy matki - kto wie?
          Nie byłam na jej miejscu.
          • umi Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:43
            To jesli bedzie miala nastoletnia corke, zobacz czy mloda bedzie robic to samo. Jak wysle chlopa zeby sposcil podstarzalego amanta 13-letniej corki po schodach, to bedziesz bez pytania wiedziala, ze nie uwaza wlasnych doswiadczen mlodosci za wlasciwa sciezke. No, chyba, ze majac corke spokojnie pozwoli na takie relacje. Wtedy bedzie wiadomo, ze nie zaluje i jest OK. Gdyz punkt widzenia zmienia sie w zaleznosci od punktu siedzenia. Najmodrzejsi i najbardziej liberalni zazwyczaj juz nie sa tacy rozumiejacy slabosci innych (w tym prawo do seksu dla nastoletnich, buzujacych chormonami chlopakow z dziewczynkami, ktore faktycznie sa jeszcze dziecmi) kiedy chodzi o ich wlasne dzieci.
            • umi Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:43
              * hormonami i inne bledy
        • nangaparbat3 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 09:21
          Rozwojowa przepaść to często jest miedzy piętnastolatkiem a piętnastolatką, trzynastolatkiem a trzynastolatką.
          • umi Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 04:23
            Prawda.
            A tekst o wczesniejszym dojrzewaniu dziewczat to powtarzanie bzdur i usprawiedliiwianie krzywdzenia dzieci. Okres o niczym nie swiadczy, miesiaczkowac moze zaczac i 11-latka, a czasem wczesniej. I rownoczesnie ta sama 11 latka bedzie sie bawila lalkami i ogladala kreskowki, wcale nie musi sie interesowac chlopakami i marzyc ktorego zaciagnac do lozka. Gdyby patrzec tylko na pociag fizyczny, to wlasnie chlopcy czesciej go zaczynaja odczuwac i czesciej mysla o seksie niz ich rownolatki. Dorosli ludzie tez raczej mysla o seksie i raczej zwiazkami czysto platonicznymi zainteresowani nie sa. Plus 13-latek spokojnie przezyje zostanie ojcem. 13-latka w ciaze moze i zajsc, ale urodzic o wlasnych silach niekoniecznie. Takze jesli chodzi o kwestie zwiazkowe, to jednak chlopcy wczesniej osiagaja wyzszy poziom. I taki 15-latek powinien rowiesnic szukac, albo dziewczyn troche starszych, a nie malych dzieci.
            • nangaparbat3 Re: Dziewczynka 😞 15.01.21, 06:03
              Chłopiec właśnie skończył 15, a dziewczynka mogła mieć prawie 14, dokładnie tak jak pisała Turzyca. Chłopiec był zaprzyjaźniony z rodziną, spędzał z nimi czas, wyjeżdżał - to opowiadają rodzice dziewczynki.
              Nie ma co gadać, nic nie wiemy poza tym, że stała się tragedia.
    • annajustyna Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:32
      O antykoncepcji i że seks wiąże się z wielką odpowiedzialnością to wie moja 9-letnia córka.
      • laura.palmer Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:35
        Bo ma matkę, która ją nauczyła. Nie wszystkie dzieci w Polsce mają to szczęście, a edukacja seksualna w szkołach leży i kwiczy.
        • umi Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:17
          Taekwondo tez? I poslugiwac sie gazem pieprzowym? Bo moim zdaniem dziewczynce z tego watku bardziej by sie przydaly zajecia z instruktorem z policji i psychologiem niz z seksuologiem. Mlodemu tez by sie bardziej to przydalo, moze by nie skonczyl jako kryminalista jeszcze przed osiagnieciem pelnoletnosci.
        • 3-mamuska Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 04:36
          laura.palmer napisała:

> Bo ma matkę, która ją nauczyła. Nie wszystkie dzieci w Polsce mają to szczęście
          > , a edukacja seksualna w szkołach leży i kwiczy.

Proszę cię nie tylko od nauczycieli można się dowiedzieć o seksie . I nie tylko od rodziców.
          Wystarczy otworzyć net, w rodzinie zadana kobieta w ciąży nie była. Koleżanki nie rozmawiały .Śmieszy mnie to ze w czasach tak łatwego dostępu do informacji cała winę zwala się na brak edukacji .
          O cyklu kobiety uczą dalej. I rozwoju ciąży plemnikach i jajeczka tez. Na głupiej biologii.
          Tym bardziej ze rodzinie nie z zapadłej wsi z brakiem dostępu do cywilizacji.
          Bardziej po prostu beztroska. I wstyd może przed kupnem choćby prezerwatywy stad dzieciaki wpadają ,a nie dlatego ze nie wiedziały skąd się biorą dzieci.
          Ciąże w tym wieku biorą się stad ze rodzice bagatelizują seksualność swoich dzieci.
          Mówiąc ja w tym wieku myślałam o nauce i bawiłam się lalkami. A 13- latke to napewno ten chłopak zmusił. Zamiast spojrzeć prawdzie w oczy ze tak są dziewczynki które w tym wieku uprawiają sex bo chcą.
          • laura.palmer Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 07:47
            No ok, to zlikwidujmy edukację seksualną, bo jest net.
            • paskudek1 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 09:17
              laura.palmer napisała:

> No ok, to zlikwidujmy edukację seksualną, bo jest net.

Nie mamy co likwidować bo, edukacji seksualnej w Poslce NIE MA
            • 3-mamuska Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 13:09
              laura.palmer napisała:

> No ok, to zlikwidujmy edukację seksualną, bo jest net.

Nie, chodzi o to ze dostęp do wodzy jest.
              A jak świt światem nie każdy chce z wiedzy korzystać.
              To ze pani na lekcji nie powiedziała użyj prezerwatyw, znaczy ze oni tego nie wiedzieli.
              Wiec pisane ze to wszystko to wina braku edukacji jest na wyrost.

Ciąże nastoletnie zdarzają się wszędzie. W UK szeroko dostępna edukacja seksualna dostęp do antykoncepcji bez wiedzy rodziców ,a i tak nastolatki zachodzą w ciąże. Dokonują aborcji i znowu zachodzą.
              Zam kobietę 1 dziecko 9 lat ma partnera tego samego jest ojcem dziecka. W gumie nie lubi ,po tabletkach się złe czuje ,miała już 4 aborcje. Po tym pierwszym urodzonym. I co widza dostęp jest dorosłość tez ,tylko mózgu brakuje i empatii.
      • primula.alpicola Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:35
        I co chciałaś przez to powiedzieć? Że jesteś lepszą matką i twojej córce nie grozi zabójstwo?
        • annajustyna Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:55
          Nie.
      • nickbezznaczenia Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:38
        Ciekawa jestem ile z tego tak naprawdę rozumie.
      • gaskama Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:43
        Brawo ty. Ale polska to nie tylko duże miasta, nie tylko wonskie specjalistki, nie tylko zadbane dzieci, mądrzy rodzice. Nie zauważyłaś, że ten naród wybrał ciemniaków do rządzenia?
        • taniarada Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:38
          gaskama napisała:

> Brawo ty. Ale polska to nie tylko duże miasta, nie tylko wonskie specjalistki,
          > nie tylko zadbane dzieci, mądrzy rodzice. Nie zauważyłaś, że ten naród wybrał c
          > iemniaków do rządzenia?
          >Nie zauważyłaś, że ten naród wybrał c
          > iemniaków do rządzenia.Brawo .A co ma to do rzeczy jaśnie oświecona ? Każą zabijać ?Wszędzie mieszasz politykę do wszystkiego.Uważając się za mądrą na necie.
          • gaskama Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 00:01
            Polityka jest WSZĘDZIE ty ciemniaku. Bog by się mogl od niej uczyć. Tylko suweren tego nie rozumie.
        • annajustyna Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:58
          Wiesz, kończyłam polską podstawówkę prawie 30 lat temu I tam też były podstawy biologii człowieka. Że dzieci biorą się z seksu to chyba żadna wiedza tajemna? KK też naucza, że seks powinien być tylko w małżeństwie i służy głównie prokreacji, więc na nich też się zwalić nie da, że bronią tej wiedzy.
          • paskudek1 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 00:11
            Weź przestań pieprzyć ok? Edukacji seksualnej w Polsce nie ma i długo nie będzie. Pomocy żadnej nie ma i, do takich tragedii będzie dochodzić jeszcze częściej.
            • waleria_s Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 04:29
              Prawda. Taka to u nas 'edukacja', że w IV klasie podstawówki na lekcjach usłyszą o dojrzewaniu, omówią budowę męskich/żeńskich narzódów rozrodczych i tyle.
              • annajustyna Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 05:33
                I że te narządy służą prokreacji chyba też?
                • niemaznaczenia Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 07:32
                  Tylko, że w UK, gdzie sexedukacja jest ponoć rozwinięta i powszechna, a w szkołach stoją automaty z gumkami, liczba nastoletnich ciąż jest najwyższa w Europie.
                  • paskudek1 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 09:17
                    niemaznaczenia napisał(a):

> Tylko, że w UK, gdzie sexedukacja jest ponoć rozwinięta i powszechna, a w szkoł
                    > ach stoją automaty z gumkami, liczba nastoletnich ciąż jest najwyższa w Europie
                    > .
                    No tak, na pewno od mówienia o seksie. A nie np od systemu zasiłków itp.
                    • nenia1 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 09:35
                      paskudek1 napisała:

> No tak, na pewno od mówienia o seksie. A nie np od systemu zasiłków itp.

Oczywiście, że to nie jest argument przeciwko edukacji seksualnej dzieci i młodzieży, bo edukacja
                      zawsze jest ważna i być w szkołach powinna. Ale też pokazuje, że samą edukacją nie rozwiąże się problemów i naprawdę warto też zacząć myśleć co możemy zrobić my, jako dorośli, a przede wszystkim rodzice, ale i np. nauczyciele, żeby młodzież miała do nas zaufanie. Bo trochę pokutuje stare myślenie rodem z PRL-u, że wszystko powinien zapewnić system i państwo, jakbyśmy sami na nic nie mieli wpływu i za nic nie byli odpowiedzialni.

• paskudek1 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 09:42
                        Sęk w tym że to w Polsce zwcyzejnie NIE MA takiej edukacji. Może więc zacznijmy od niej?
                        • nenia1 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 10:03
                          paskudek1 napisała:

> Sęk w tym że to w Polsce zwcyzejnie NIE MA takiej edukacji. Może więc zacznijmy
                          > od niej?
                          >
                          no nie zaczniemy od niej, bo nie jesteśmy politykami, którzy mają na to wpływ. A niezależnie od tego jakich polityków wybieramy to żadna opcja nie zrobiła z tym porządku. Gadaniem na forum niczego nie zmienisz,
                          to służy wyłącznie ponarzekaniu sobie i upuszczeniu emocji.
                        • 3-mamuska Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 15:14
                          paskudek1 napisała:

> Sęk w tym że to w Polsce zwcyzejnie NIE MA takiej edukacji. Może więc zacznijmy
                          > od niej?
                          >

Jakoś w UK jest i dalej nastolatki rodzą?
                          Bo właśnie problem jest szerszy niż tylko edukacja w szkole. Gdyby edukacja miała zapobiegać takim sytuacja to klękajcie narody Nobla by dostali ci co wymyślili edukacje.

Myślisz ze nie wiedzieli skąd się biorą dzieci? Serio?
                          Teściowa do ślubu myślała ze dzieci wychodzą ustami to jest brak świadomości i edukacji ,oni oboje na 100% wiedzieli co to jest seks ,antykoncepcja i ze z tego są dzieci.
                          Problem w tym ze tej wiedzy nie użyli.
                          Nie zaufali rodzicom przed stosunkiem prosząc o antykoncepcje.
                          Może problem było ze zrobili by z niego gwałciciela.

I jeszcze jedno problemem jest jak tu piszą ze to dzieci i one o seksie nawet myśleć nie powinny i to jest problem.
                          Bo się wypiera problem ,bo napewno nie moje.

I od tego wszystko się zaczyna ze rodzice nie biorą dzieci na poważnie.
                          Wiedza nie zawsze wystarcza i przed niczym nie chroni.

Ja wpadłam tuż przed 30 z 3 dzieckiem , 2 dzieci myślisz ze brak mi było wiedzy?
                          Po kilku latach małżeństwa.
                    • niemaznaczenia Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 09:53
                      Czyli twierdzisz, że skala zjawiska w UK wynika z hojnych zasiłków, a tym samy dotyczy rodziny ubogich i patologicznych, a nie jest to związane ze stylem życia młodzieży?

Wdziałam brytyjskich nastolatków w kilku krajach nad Morzem Śródziemnym, czyli biedna patologia to raczej nie była. Natomiast ich zachowanie było bardzo mocno imprezowe, łącznie z seksem w miejscach publicznych.
                      • annajustyna Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 13:25
                        W Niemczech jest podobnie. Dostep jest, a sa nastolatki co chca zajsc szybko w ciaze i zyc z zasilkow.
            • 3-mamuska Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 14:41
              paskudek1 napisała:

> Weź przestań pieprzyć ok? Edukacji seksualnej w Polsce nie ma i długo nie będzi
              > e. Pomocy żadnej nie ma i, do takich tragedii będzie dochodzić jeszcze częściej
              > .
              >

Wiesz, kończyłam polską podstawówkę prawie 30 lat temu I tam też były podstawy biologii człowieka. Że dzieci biorą się z seksu to chyba żadna wiedza tajemna? KK też naucza, że seks powinien być tylko w małżeństwie i służy głównie prokreacji, więc na nich też się zwalić nie da, że bronią tej wiedzy.

Dokładnie.
              Na biologii uczy się postaw cyklu. I rozrodu człowieka.
              Kościół uczy ze seks w małżeństwie i żeby rodziły się z niego dzieci.
              Wiec dziecko w wieku 13-15 lat wiedzą skąd się biorą dzieci to żadna tajemna wiedza. A już 15 latek napewno.
              Problem polegał na tym ze nie wykorzystywali wiedzy, nie wiedzieli do kogo iść z problemem, i nie widzieli wyjścia z sytuacji.
              A już kuriozalne było ze można było chłopaka podać o gwałt. Co jest chore. Skoro dziewczyna się zgodziła dobrowolnie na seks. Nie było brutalnej napaści ,może namawianie. Ale może i jest to możliwe ze chciała tak po prostu ,tez się zdarza. A tu od razy robić z niego zwyrodnialca.

Owszem zabijając ja i myśle ze dobrze wiedział po co się z nią spotyka. Miał przy sobie nóż wiec myśle ze to zaplanował jest jednak zwyrodnialcem ,co nie znaczy ze do seksu ja zmusił.
              • ritual2019 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 14:44
                Problem polegał na tym ze nie wykorzystywali wiedzy, nie wiedzieli do kogo iść z problemem, i nie widzieli wyjścia z sytuacji.

A do kogo w Polsce moga sie zglosic w takiej sytuacji?
                • 3-mamuska Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 15:18
                  ritual2019 napisał(a):

> Problem polegał na tym ze nie wykorzystywali wiedzy, nie wiedzieli do kogo iść
                  > z problemem, i nie widzieli wyjścia z sytuacji.
                  >
                  > A do kogo w Polsce moga sie zglosic w takiej sytuacji?

Do rodziców.
                  Tylko właśnie podejście 13-latka nie może uprawiać seksu bo to dziecko i to jest problem w rodzicach ,a nie w braku edukacji.
                  • ritual2019 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 15:21
                    3-mamuska napisała:

>
                    > Do rodziców.

Ok. A co ci rodzice z tym zrobia? A co w przypadku gdy nie moga albo czuja ze nie moga z tym sie zwrocic do rodzicow?

> Tylko właśnie podejście 13-latka nie może uprawiać seksu bo to dziecko i to jes
                    > t problem w rodzicach ,a nie w braku edukacji.

A twoje dzieci w tym wieku moga uprawiac seks? Dalas im zielone swiatlo?

• 3-mamuska Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 15:36
                      ritual2019 napisał(a):

> 3-mamuska napisała:
                      >
                      > >
                      > > Do rodziców.
                      >
                      > Ok. A co ci rodzice z tym zrobia? A co w przypadku gdy nie moga albo czuja ze
                      > nie moga z tym sie zwrocic do rodzicow?

A czyli 13-latka mógłby iść i usunąć bez wiedzy rodziców tego chcesz?
                      >
                      > > Tylko właśnie podejście 13-latka nie może uprawiać seksu bo to dziecko i
                      > to jes
                      > > t problem w rodzicach ,a nie w braku edukacji.
                      >
                      > A twoje dzieci w tym wieku moga uprawiac seks? Dalas im zielone swiatlo?
                      >

😂😂😂😂 śmieszna jesteś.
                  • 3-mamuska Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 15:26
                    www.facebook.com/aborcyjnydreamteam/

Dorośli mogli by pomoc.
                    • ritual2019 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 15:32
                      3-mamuska napisała:

> www.facebook.com/aborcyjnydreamteam/
                      >
                      > Dorośli mogli by pomoc.
                      >

W jaki sposob. Nie wchodze na fb wiec linku nie otworze.
                      • 3-mamuska Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 15:37
                        ritual2019 napisał(a):

> 3-mamuska napisała:
                        >
                        > > www.facebook.com/aborcyjnydreamteam/
                        > >
                        > > Dorośli mogli by pomoc.
                        > >
                        >
                        > W jaki sposob. Nie wchodze na fb wiec linku nie otworze.

To już twój problem nie mój. Jakbyś miała problem to byś znała.
                        Może można ich znaleść prze google.
                        • ritual2019 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 15:43
                          Jakbym miala problem? Ja nie mam 13 lat.
                • paskudek1 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 15:20
                  Do księdza proboszcza.
                  To był sarkazm jakby ktoś nie wiedział. Kurwa ostatnie 30 lat pierdolenia gdzie się da jaki to seks jest zły, zero edukacji, zero pomocy ale nawiedzone durne baby twierdzą że nastolatki dzisiaj wyedukowane i na pewno doskonale wiedzą jak się zabezpieczać. Otóż NIE WIEDZĄ i to dzięki poyebom od ochrony zygot. O pomoc też nie mają się do kogo zwrócić dzięki tym samym poyebom.
                  • ritual2019 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 15:23
                    No wiec wlasnie. W Polsce osoby ponizej 18-go roku zycia nie maja mozliwosci zwrocenia sie o pomoc. A w razie ciazy musi urodzic.
                    • 3-mamuska Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 15:34
                      ritual2019 napisał(a):

> No wiec wlasnie. W Polsce osoby ponizej 18-go roku zycia nie maja mozliwosci zw
                      > rocenia sie o pomoc. A w razie ciazy musi urodzic.

A rodzice to co? Nie pomogą? Tylko jak mówię jest problem w rodzicach ,najpierw moje dziecko jest za małe na seks , nie dostanie antykoncepcji bo to znaczy ze pozwalam i toleruje a nie chronie choćby przed chorobami, a potem musi urodzić bo KK wychowanie.

Nie musi urodzić, same ematki piszą o wycieczce na Słowację można szukać pomocy. Myśle ze gdyby poszukać i w pl jakiś lekarza by pomógł.
                      Rodzice raczej woleli by zapłacić nawet i 5 tys niż całe życie utrzymać dzieci.
                      W UK w Londynie Polska klinika 400£ tabletki 2 wizyty w cenie i z głowy. Po polsku wiec problem języka z głowy. Tanie loty ,hotel.
                      Wszystko w kilka dni.

Dałoby się ogarnąć.
                      • ritual2019 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 15:47
                        3-mamuska napisała:

>
                        > A rodzice to co? Nie pomogą? T

Tak, sa tacy. Poza tym jaka pomoc masz na mysli?

> Nie musi urodzić, same ematki piszą o wycieczce na Słowację można szukać pomoc
                        > y. Myśle ze gdyby poszukać i w pl jakiś lekarza by pomógł.

W Polsce aborcja jest nielegalna. To jest wlasnie problem. Rodzice moga nie chciec pomoc, moga nie miec mozliwosci itd. W uk taka 13-latka moze liczyc na pomoc w szkole, w opiece medycznej, rodzice nie musza byc w to zaangazowani.

> W UK w Londynie Polska klinika 400£ tabletki 2 wizyty w cenie i z głowy.

OJP
                        • nenia1 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 15:53
                          Ale tu rodzice byli, i na ogół normalni są. Matka dziewczynki mówi, że miały w czwartek jechać do ginekologa.
                  • 3-mamuska Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 15:41
                    paskudek1 napisała:

> Do księdza proboszcza.
                    > To był sarkazm jakby ktoś nie wiedział. Kurwa ostatnie 30 lat pierdolenia gdzie
                    > się da jaki to seks jest zły, zero edukacji, zero pomocy ale nawiedzone durne
                    > baby twierdzą że nastolatki dzisiaj wyedukowane i na pewno doskonale wiedzą jak
                    > się zabezpieczać. Otóż NIE WIEDZĄ i to dzięki poyebom od ochrony zygot. O pomo
                    > c też nie mają się do kogo zwrócić dzięki tym samym poyebom.
                    >

😂😂😂🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

Masz coś z głowa spytaj pierwszego lepszego 13-15 latka o seks.

Jeszcze raz jak nie dociera do małego mózgu.
                    Nie problemem jest wiedza ,bo gdyby tak było w UK nie byłby nastoletnich ciąż.
                    Problem jest bardzie złożony ,niż to ze nauczycielka nie powiedziała załóż prezerwatywę.
                    Zaczynajac od rodziców.
    • primula.alpicola Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 21:36
      Straszna tragedia.
      Ona już niczego powie, policja pozna tylko jego zeznania.
    • taniarada Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:35
      W ZDF śmiali się z polskiego programu szkolnego wychowania w rodzinie. Jego brak prowadzi do aborcji lub podobnych tragedii.
      • annajustyna Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:03
        Tego nigdy nie zrozumiem. Skoro nie mogę porozmawiac o seksie, bo to tabu, to czy muszę go od razu wypróbować? 😬
        • berdebul Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:19
          To znaczy, że próbujesz czegoś, czego ryzyka możesz nie moc oszacować. Zaczynajac od konsekwencji lekkich typu choroby przenoszone drogą płciową, a kończąc na poważnych i wpływających na więcej osób niż ewentualna grzybica/wzw - ciąża.
          Koszmar, że w XXI wieku w środku Europy dzieciaki uprawiają seks bez zabezpieczeń i że z powodu nieplanowanej ciąży dochodzi do takich sytuacji. uncertain
          • taki-sobie-nick Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:21
            Może smarkaczowi nie chcieli prezerwatywy sprzedać.
        • hanusinamama Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 11:01
          Nie byłas nigdy nastolatką?
          • annajustyna Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 11:57
            Byłam. Ba, brała tabsy, bo miałam pilucystyczne jajniki, ale wiedziałam, że seks to wielka odpowiedzialność i skoro ciąża, choć niemożliwa, byłaby u mnie tragedia, to znaczy, że wciąż na seks jest za wcześnie. A temperament miałam i mam, nie jestem żadną frigidą.
            • annajustyna Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 11:57
              Policystyczne
    • taki-sobie-nick Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 22:59
      Z tobą też coś nie tak, tylko mniej, skoro żarciki sobie robisz o sterylizowaniu ludzi piszących o sobie wielką literą.
    • umi Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:13
      Seks 15-latka z 13-latka sam w sobie jest przegieciem, bo tak na tak mloda dziewczyne latwo wywrzec presje o ile to nie jest jakis nad wiek dojrzaly wyjatek. I nie jest normalne, ze szczeniaki w tym wieku wspolzyja.
      Ale inna sprawa jest morderstwo i seks nic tu nie ma do rzeczy. Byl w stanie zabic dziewczyne, wiec jest szansa, ze wczesniej zgwalcic tez i bal sie poprawczaka. Natomiats nawet gdyby seks byl dobrowolny, to sorry, ale nie kazdy chlopak bedzie w stanei zabic - nawet drugiego chlopaka, ktory sie nad nim zneca, a co dopiero 2-lata mlodsza dziewczynke, z ktora potencjalnie mogl byc w zwiazku. Takze edukacja seksualna nic do problemunie ma, a dzieciakowi trzeba by sie przyjzec i wyslac na leczenie. Bo nie wiadomo, czy czasem wczesniej nie wieszal kotow albo nie rzucal szczeniakami, a jak za klika lat sie rozkreci to nastepne w kolejnosci bedzie jego wlasne niemowle.
      • astrologiiia333 Re: Dziewczynka 😞 13.01.21, 23:46
        On skoczył 15 lat w środę. Do wtorku był 14 latkiem.
        Dzieci współżyją i I sorry, nie będą się ciebie pytać o zgodę bo ktoś uważa że to nie normalne. Nie jesteś w stanie zrobić z tym nic poza zadbaniem jako rodzić i społeczneństwo o dostęp do edukacji seksualnej. Jeśli motywem była ciąża, to tej ciązy spokojnie mogłoby nie być a wraz z nią motywu, gdyby w tym kraju tłukło się dzieciom:
        - że trzeba się zabezpieczać jeśli już muszą.
        -że dziewczynki te właśnie młode mają prawo nie zgadzać się na współżycie, bo chłopak nalega, czy że nie muszą się spieszyć z seksem.
        -że gdy popełnią taki błąd zawsze mogą liczyć na wsparcie rodzin lub innych instytucji pomocowych.

Dzisiejsze dzieci nie mają poczucia bezpieczeństwa. Jeśli nie mają super rodziców, to błądzą jak we mgle w katolibanie, gdzie seks jest grzechem, masturbacja jest grzechem a ciąża największym dramatem bo nie ma ani instytucji pomocowych, ani dostępu do aborcji. Jest tylko wpajany od lat : wstyd.

Chłopak może być zaburzony, i mógłby ją zabić mp z zazdrości. Nie ciężko się jednak domyśleć, że skoro była w ciąży to musiał być zapalnik.
        Normalne 13 latki nie powinny współżyć, ale nie da się ich u pilnować. Jeśli więc to robią, powinny mieć wiedzę, środki antykoncepcyjne, bezpieczeństwo i poczucie bezpieczeństwa w postaci prawa do pomocy.
        Gdyby spełniono te warunki z dużym prawdopodobieństwem ciąży by nie było. Mógłby więc nie dojść do tej zbrodni.
        Może doszłoby do niej na innym tel, później, lub za 50 lat na innej osobie. Może jednak jest długie i szerokie.
        -
        • gaskama Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 00:03
          Amen. Nic dodać, nic ująć.
        • umi Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 00:08
          Jak to sie nie da??? Dziewczynke??? Da sie. Nawet chlopaka sie da, mimo ze im sie parcie na seks wlacza duzo wczesniej. Trzeba miec dobry kontakt z dzieckiem i uswiadamiac mu pewne mechanizmy. Plus nie puszczac samopas, zwlaszcza miedzy dzieci juz wykolejone. Bo zaczyna sie od grupy rowiesniczej, czasem w tle jest jakies molestowanie, czasem pornosy albo porno-gry (pisze ogolnie, o obu plciach). Plus dzieci klamia, zeby sie popisac. I trzeba wlasne dziecko uswiadamiac, ze to, ze ktos twierdzi, ze mial tyyyyyle dziewczyn/chlopakow, sprowadza sie tylko do tego, ze tak twierdzi. A nastoletni seks jest czesto hooyowy. Nastolenie dziewczyny nawet zabezpieczajac sie, czesto boja sie wpadki. Co to za przyjemnosc zyc w wiecznym strachu? A chlopaki wartosciuja sie "iloscia lasek". I klamia na potege, jak przychodzi co do czego, to przy pierwszym seksie czesto gesto panikuja. I pisze o starszych nastolatkach, nie 13-letnich dzieciach. 13-letnie dzieci, to nie sa osoby dorosle. I moga sie interesowac seksem, ale edukacjnie, nie praktycznie. Te co sie interesuja praktycznie, zazwyczaj nie robia tego same z siebei, tylko powielaja patowzorce. Pamietaj, ze w pewnym wieku chlonie sie wszystko jak gabka, a dorosli bardzo imponuja i chce sie byc jak oni.
          • astrologiiia333 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 00:26
            Mam wrażenie, że stworzyłaś sobie jakąś banke mydlaną a wraz z nią świetnie działający system.
            Każde dziecko ma super rodzica, który dba żeby jego dziecko było przywiązane do jego nogi między 12/15 rokiem życia ( jak nie dalej) i już. Problem z głowy. Aaa zaraz nagle znajdują się te wykolejone dzieci, szatańskie pomioty, nic nie warta patologia, która rucha się na potęgę. Takie pobożne życzenia, które sprawiają że śpisz spokojnie ma większość rodziców. Jakoś rzeczywistość się of tego nie zmienia.
            13 letnie dziecko nie wie jaki jest seks, czy hoojowy czy nie, nie jest w stanie zweryfikować przechwałrk kolegów, nie boi się wpadki bo nie jest wyedukowane. Często nie zdaje sobie sprawy, że zaraz może być w ciąża.
            • umi Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 00:44
              Yyyy.. ja tam nie spie spokojnie, jestem kwoka i panikara. I raczej nie zyje w bance. Nie ludze sie, ze dzieci seks nie interesuje, mam swiadomosc, ze w pewnym wieku interesuje az za bardzo. Ale co innego interesowac sie, a co innego przejsc do praktyki. Nawet chlopak nie bedzie mial parcia na zaliczanie czego popadnie (chociaz w pewnym wieku im sie w mlodych lbach przestawia) jesli bedzie sie go wychowywac, a nie odchowywac jak kure w kurniku. Dziewcyzna juz w ogole. No sorry, ale wiekszosc 13-letnich dziewczynek nie ma parcia na seks. Trzeba przejsc wszystkie etapy rozwoju, nie ma drog na skroty. Dzieci sa po prostu jak malpki, powielaja to, co zobacza u doroslych, bo ucza sie od nich zycia, na przykladach. Dlatego powinno sie o tym pisac i mowic, moze rodzice sie ogarna i zaczna swoim dziecmi interesowac. Seksic sie powinni ludzie, ktorych stac chociazby na samodzielne kupno gum. I dzieci powinny byc uczone, ze ich decyzje to ich decyzje, a chcenie kogokolwiek z kim aktualnie chodza ma znaczenie drugorzedne.
              Dzieci mniej dopilnowane przez rodzicow nie sa temu winne, ale swojemu bym nie pozwolila na takie towarzystwo. Bo w pewnym wieku grupa rowiesnicza zaczyna odgrywac za duze znaczenie w zyiu dziecka, zeby ryzykowac. Moi rodzice tak robili i mialam normalne dziecinswto, nie wyroslam tez na zakonnice. Wiec nie sadze, zeby umisiatkom mialo to zaszkodzic.
              • umi Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 00:50
                * zeby dziecko zdawalo sobie sprawe, ze z seksu jest ciaza i ze seks nei musi byc z fajerwerkami, wystarczy mu powiedziec. Juz w czasach mojego dziecinstwa rodzice mowili, dzisiaj raczej tez sie tego nie ukrywa. Plus rozwoj czlowieka jest w programie. Plus w domach sa zwierzeta. Jak ktos ma stycznosc z kotka w ciazy czy czeka na szczeniaczka, ktory przyjedzie do domu, to raczej wie (mam nadzieje) skad sie szczeniaczek wzial. Nie wierze, ze dzieci tego nie wiedza. natomiast wierze, ze nie sa uczone ochrony wlasnych granic i szacunku do granic innych ludzi.
        • hrabina_niczyja Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 00:43
          W tym kraju klepie się również nie zabijaj, a jakoś zabił.
    • 3-mamuska Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 00:07
      Tak 15-latek ja zmusił 🤦‍♀️
      Są 13-latki które uprawiają seks.
      Mały odsetek ale jednak.
      Pewnie mu napisała i spotkali się porozmawiać a on przyszedł z nożem.

Mnie martwi jedno ze nie powiedziała rodzicom.
      Nie zwróciła się do nich o pomoc. 😕
      • taniarada Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 00:17
        3-mamuska napisała:

> Tak 15-latek ja zmusił 🤦‍♀️
        > Są 13-latki które uprawiają seks.
        > Mały odsetek ale jednak.
        > Pewnie mu napisała i spotkali się porozmawiać a on przyszedł z nożem.
        >
        > Mnie martwi jedno ze nie powiedziała rodzicom.
        > Nie zwróciła się do nich o pomoc. 😕
        >
        Czyli pełna tolerancja do uprawiania seksu przez dzieci.Wybacz to nie chodzi o ciebie.Ale jak czytam to forum to mam odruchy wymiotne.
        • taki-sobie-nick Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 02:17
          O, przepraszam, ja jestem przeciw.
        • waleria_s Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 04:38
          Można nie tolerować i co, dziecko do kaloryfera przywiążesz? Wpajanie wartości, wychowanie sobie, ale grupa rówieśnicza i inne wpływy społeczne sobie. Dochodzą jeszcze hormony, narastające pobudzenie seksualne (tak, to rzadko przychodzi do człowieka po skończeniu 18 r.ż., a wiele szybciej) i cóż, może się wydarzyć, że 13-14 latka zacznie eksperymenty z rówieśnikiem/15-latkiem, jak to miało miejsce w tym tragicznym przypadku. Może gdyby edukacja seksualna (rzetelna) decyzja tej 13-latki byłaby zupełnie inna, nie rozpoczęłaby współżycia.
          • taki-sobie-nick Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 21:33
            Niech matki same rzetelnie edukują swoje córki. Po co wam do tego szkoła, która - sądząc z forum - ma same wady?
        • droch Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:52
          Popełniasz błąd na poziomie semantycznym. Stwierdzenie istnienia danego zjawiska nie jest automatycznie równoważne z jego (pełną) tolerancją.
        • 3-mamuska Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:59
          Żadna tolerancja, ale nie można uważać ze to się nie dzieje ,bo się dzieje. Nic z tym nie zrobisz choć byś trąbiła uczyła i tłumaczyła.

Tak samo jak z jadą po pijaku tolerancji nie ma ale się zdarza.
          Na gwałty picie w ciąży branie narkotyków tez nie ma ale to się dzieje i nie można udawać ze problemu nie ma.
          Jak widać na załączonym obrazku z tragicznymi konsekwencjami.

Jako matka 1000 razy bardziej wolałbym żeby mi córka w wieku 13 lat powiedziała ze chce i chce się zabezpieczać ( oczywiście nie byłbym dumna i bym tłumaczyła, jednak gdyby ja hormony ogłupiały) niż miałby iść na żywioł i stracić życie. Wolałbym ciężarną 13-latke niż martwą. Z ciąża czy nawet dzieckiem/wnukiem dalibyśmy rady ale dziecko moje by żyło.
          Nie dlatego ze marze o wnuku i toleruje. Ale wolałbym żeby żyła.
          Majak myśle o tej sprawie to coraz bardziej mam wrażenie ze on to zaplanował.
      • nangaparbat3 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 09:28
        Mnie martwi jedno ze nie powiedziała rodzicom.
        Nie zwróciła się do nich o pomoc. 😕

To nic niezwykłego. Mnóstwo, jeśli nie większość, młodzieży, jeśli dzieje się coś złego, skupia się na ukryciu tego przed rodzicami.
        • annajustyna Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 13:01
          Dlatego ja uczę córkę, że seks to coś najbardziej normalnego na świecie, ale związanego z wielką odpowiedzialnością.
          • 3-mamuska Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 18:11
            annajustyna napisała:

> Dlatego ja uczę córkę, że seks to coś najbardziej normalnego na świecie, ale zw
            > iązanego z wielką odpowiedzialnością.

Ja tez ,ale tez nie starsze tragedia narodowa gdyby ta ciąża się trafiła.
            Gorsza rzeczą byłaby i tak im mówię byłby nieuleczalna chora czy właśnie smierć niż urodzenie dziecka. W kochającej rodzinie z pomocą taka mama może i studia skończyć.
    • nangaparbat3 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 00:13
      Nic własciwie nie wiadomo. Powstrzymałabym się od komentarzy.
      • sofia_87 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 00:51
        Wiadomo, że 13 latka nie żyje i wiadomo kto ją zabił
        • annajustyna Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 05:29
          W każdym razie straszna tragedia.
        • gulcia77 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 14:27
          Uwierz mi, to dużo za mało...
    • kk345 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 00:28
      >Wysterylizować patologię. Łącznie z tymi co zaimki piszą z wielkiej litery, mimo6, że nie jest to Bóg, a oni sami

Pogięło cię???
    • pierwszykot Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 00:29
      oceandream
      > Pomyślałam sobie że może gdyby były lekcje gdzie uczono by mówienia "nie" to by
      > do tego nie doszło.

W domu powinno się uczyc a nie czekac ze placówka zrobi "lekcje"
      • umi Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 01:14
        Prawda. Rownie dobrze mogli uzywac gumy i pekla. Raczej majac 15 lat ciezko zdobyc tabletke po. 13 lat juz w ogole. Pominawszy fakt, ze w Polsce chyba w ogole ciezko ja zdobyc. Mimo, ze zapobiega ciazy, a wiec i potencjalnej aborcji.
        • annajustyna Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 05:28
          Tak, ale działa też tylko przed owulacją. To żaden złoty środek przeciwko wpadce niestety.
          • laura.palmer Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 09:00
            Co ty opowiadasz. Po owulacji też działa, tylko trzeba zażyć jak najszybciej.
      • turzyca Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 09:36
        >W domu powinno się uczyc a nie czekac ze placówka zrobi "lekcje.

W domu, powiadasz. Ile razy rodziny zmuszają dzieci do pocałunków czy kontaktu fizycznego? No siądź cioci na kolanach, co Ty taki dzikus jesteś, no przytulcie się na zgodę, no daj tacie całuska na pożegnanie, co taty się wstydzisz? Wszystko autentyki
    • kropkacom Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 04:45
      Nadal nie wierzymy, ze nastolatki uprawiają seks ze sobą? OK...
      • joana012 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 07:07
        Sporo 13, 14 latek zaczyna współżycie przy tym poziomie stymulacji w mediach jakie jest obecnie codziennością. W normalnych krajach dzieci powinny być uczone że w razie wpadki mają określone możliwości czyli wsparcie dorosłych, rodziców, nauczyciela, psychologa w szkole. W wypadku takich dzieciaków powinna być zapewniona aborcja. Niestety u nas ksiądz i zakonnica biegają i nagabują razem z powalonymi konserwami typu ordo iuris do rodzenia niezależnie od konsekwencji.
        Jeśli cywilizacyjnie nadal będziemy tkwić w kiściółkowatości to tragedii będzie przybywać.
        • turzyca Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 09:33
          >nauczyciela, psychologa w szkole

W jakiej szkole? Rozmowę na teamsach mieli umówić? I w ogóle jakich dorosłych? Z kim oni teraz mają kontakt taki, żeby móc przy okazji wyrzucić co na duszy leży? Przy godzinie policyjnej do 16? Jak się bali powiedzieć rodzicom o ciąży, to w zasadzie lista dostępnych dorosłych im się skończyła.
          A jak człowiek nie ma z kim skonsultować problemu, to on rośnie, rozrasta się i wydaje się straszniejszy niż faktycznie jest.
          • hanusinamama Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 11:03
            Zgadzam się.
          • joana012 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 11:24
            Mam na myśli rozwiązania systemowe, a w czasie pandemii też są chyba jacyś dorośli, choćby rodzice. 13 latka w ciąży to tragedia, dziewczyna powinna zwrócić się do mamy ale pewnie tego nie robi. Edukacja w szkole powinna już od 8, 10 roku życia dawać dzieciom kierunkowskazy co robić w takich kryzysowych sytuacjach tymczasem w polskich szkołach na wdż zapewne z trudem używa się słowa penis. A jak pojawiły się pomysły edukowania dzieci już w przedszkolu to najgłośniej krzyczeli starzy że dzieci będą mastyrbacji uczyć. Średnia wieku ludzi którzy rządzą to jakieś 60 lat, i to jest tragiczne że ich mentalność blokuje cokolwiek.
            • turzyca Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 11:44
              >w czasie pandemii też są chyba jacyś dorośli, choćby rodzice.

Niestety dla wielu nastolatków rodzice nie są dorosłymi godnymi zaufania, a zgoła wręcz przeciwnie.
              Zdarzało mi się umawiać przyjaciółkę do ginekologa z mojego telefonu, bo rodzice trzepali telefon i sprawdzali numery, i robić za przykrywkę, bo oficjalnie byłyśmy w kinie, paragon i bilet do okazania. Do własnego ginekologa pójść nie mogła, bo matka pracowala w tej samej przychodni i tajemnicy lekarskiej nie było.
            • hrabina_niczyja Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:11
              Nie wiemy i już się nie dowiemy. Może chciała powiedzieć mamie? Może poinformowała o tym chłopaka? Może ten się wtedy wkurzył, że wszystko się wyda? Nie ma informacji na temat środowiska, rodzin, w których żyły te dzieci. Trzeba poczekać. Zauważcie jeszcze fakt, że niby tej edukacji seksualnej nie ma, a dzieciaki są rozbuchane jednak bardziej niż my w ich wieku. 13letni chłopak koleżance z klasy potrafił napisać tekst cytuje: "wsadzę Ci palec w dupe, wyruch...m we wszystkie dziury, a kut...a wsadzę aż do migdałków." Także sorry, ale to już grubo się dzieje z tymi dzieciakami teraz.
              • kropkacom Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 15:59
                Ja naprawdę nie poprawiałabym sobie samopoczucia, że takie teksty to kwestia tylko tych czasów. Z czego te czasy oznacza po prostu prosty dostęp do porno i nie ma nic wspólnego z tym, ze młodzież uprawia ze sobą seks. Zawsze uprawiała. I wiem to nawet ja, która zaczęła współżycie po osiemnastym roku big_grin
    • m_incubo Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 07:38
      Tak, tych od zaimków koniecznie, ale tylko pod warunkiem, że wcześniej będą idiotki podające przekąski na foliowej ceracie.
    • backup_lady Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 09:30
      Tragedia straszna, dla wszystkich. Dla tego chłopaka też, bo spaprał życie dwóm rodzinom i sobie. To co podawane jest w prasie to wycinek, nie wiemy jak tam było, co to były za rodziny, dzieci, dlaczego dziewczyna nie powiedziała najpierw nic rodzicom, dlaczego chłopak myślał, że to jedyne wyjście z sytuacji.. Nie bronię go, zasługuje na karę. Ostatnio trafiłam na ciekawy artykuł o rozwoju mózgu, gdzie było napisane, że dopiero ok 20-25 rż. nasz mózg dojrzewa całkowicie i dopiero ostatnim etapem jest opanowanie emocji, planowanie i przewidywanie konswekwencji. Tutaj ewidentnie tego jeszcze nie było. Link do artykułu: Tekst linku
      • szalona-matematyczka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 11:51
        I dlatego nie nalezy karac za zbrodnie osob do 25r.z. - to chcialas powiedziec?😠😠😠😠😠
        • szalona-matematyczka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 11:53
          To jeszcze dodaj, ze mozg sie starzeje. Juz u takiego 40-latka moga byc pierwsze objawy starzenia sie mozgu. Wiec osob 40+ tez nie nalezy karac za zbrodnie?????😠
          • 1matka-polka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 11:56
            szalona-matematyczka napisała:

> To jeszcze dodaj, ze mozg sie starzeje. Juz u takiego 40-latka moga byc pierwsz
            > e objawy starzenia sie mozgu. Wiec osob 40+ tez nie nalezy karac za zbrodnie???
            > ??😠

Bardzo wąskie okienko poczytalnosci ma ta ludzkość🤷
            • szalona-matematyczka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:12
              Mouemy jeszcze to okienko zawezic: wylaczmy kobiety miesiaczkujace, owulujace, w ciazy (bo hormony....😁), osoby zmeczone 8+ godzinna praca (mozg sie zawiesil ze zmeczenia), przemeczone, itp. Wszystko dla "pikajacych serduszek". 😠
          • yadaxad Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 11:58
            O całości środowiska, mentalności życia wokół świadczy, że chłopak nie miał odruchu, że wszystko jest lepsze od morderstwa.
            • hrabina_niczyja Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:20
              Nie moja droga. Chłopak nie miał takiego odruchu, bo jest zwyrodnialcem, a nie biednym chłopcem, na którego mama krzyczała.
              • szalona-matematyczka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:57
                100/100, hrabino.
      • backup_lady Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 16:57
        Dobra bo chyba nie do końca dobrze to napisałam - nie bronię go w żaden sposób, zasługuje na karę bez dwóch zdań. I to surową, bo mózg może niedojrzały ale w tym wieku już się wie co dobre, a co nie. I że są konsekwencje każdych działań, seksu i zabójstwa też. Jak dla mnie w takich przypadkach powinien dostać karę maksymalną przewidzianą za taki czyn. I dalej uważam że rozwalił życie dwóm rodzinom i swoje. Z tym rozwojem mózgu to jako dodatek.
    • hanusinamama Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 10:58
      Jakby to był twój syn inaczej byś mówiła. Nie bronie tego co zrobił...ale to są tragedie 2 rodzin.
    • fitfood1664 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 11:47
      no to źle sobie pomyślałaś
      do czegoś takiego by nie doszło gdyby morderca dostał odpowiednio dużo uwagi ze strony zdrowego otoczenia, które to wpoiłoby mu podstawowe zasady
    • annajustyna Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:09
      Niestety, ten zwyrodniały osobnik ukończył 15 lat dopiero dzień po zabiciu tej dziewczynki. Nie może być sadzony jak dorosły. Czyli w wieku 21 lat najpóźniej opuści tzw. poprawczak.
      • annajustyna Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:10
        Sądzony i osadzony
        • szalona-matematyczka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:13
          😠
          • oceandream Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:33
            Tak tu jest art.o tym. 15 urodziny miał dzień po morderstwie.
            www.onet.pl/informacje/onetslask/bytom-chlopak-ktory-zabil-13-latke-za-mlody-na-odpowiedzialnosc-karna/b1lstfs,79cfc278#
            • hrabina_niczyja Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:44
              Tu jest nawet więcej. Chłopak jeździł z policją i jej szukał nawet.
              • szalona-matematyczka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:58
                Typowe, ta "pomoc" policji jest typowa.
      • woman_in_love Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:36
        Przypadek? Nie sądzę. A może dobrze wiedział, że ma ostatni dzień na to?
        • hrabina_niczyja Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 12:45
          Też tak uważam. Gdyby nie świadek, który widział jak jedzie z dziewczyną autobusem długo by jeszcze pomagał policji w poszukiwaniach. Te jego przekazywane wersje wydarzeń też nie od czapy były.
        • annajustyna Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 13:26
          No to degenerat do potegi entej.
          • szalona-matematyczka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 13:30
            Tak to niestety wyglada. Ale pikajace seduszko snakowej go broni.
        • przepio Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 14:42
          woman_in_love napisała:

> Przypadek? Nie sądzę. A może dobrze wiedział, że ma ostatni dzień na to?

No, mnie już wczoraj napisano, że to bzdury jak tak stwierdziłam, że mi to przemknęło przez myśl.
    • ecru.08 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 13:08
      Nie wierzę, że to norma, że 12, 13latki w UK współżyją. W patilogii pewnie tak. Ale nie w normalnych rodzinach.
      • ritual2019 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 14:33
        Bo to nie norma. Jak widac w Polsce tez sie zdarzaja ze wspolzyja, w kazdym kraju tak jest. Jednak to nie norma.
        Zreszta ilosc nastoletnich ciaz w uk w ostatnich latach spadla drastycznie. Nie ma spoleczenstw idealnych, w kazdych sa roznego rodzaju patologie, ktorym nie da sie zapobiec.
    • iberka Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 13:45
      15 latek zabił dzień przed ukończeniem 15 r.ż.przez co grozi mu tylko poprawczak. Uważam, że zaplanował działanie od a do z.
      • sofia_87 Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 16:08
        Ja też tak sądzę
    • anorektycznazdzira Re: Dziewczynka 😞 14.01.21, 14:06
      Dziwne założenie. Część nastolatek/ów w tym właśnie wieku ma pierwsze doświadczenia seksualne, z ciekawości, a nawet dlatego, że dziewczyny chcą mieć chłopaka. To, że 13latki zasadniczo nie mają rozbujanego temperamentu ani wachlarza potrzeb nie wynika jeszcze, że do każdego kontaktu, zwłaszcza z rówieśnikiem, są zmuszane!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka